vineri, octombrie 05, 2018

Lansarea volumului de poezii „Pribeag printre cuvinte”, autor Neculai Băcanu


Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 12 octombrie, ora 17.00, la lansarea volumului de poezii „Pribeag printre cuvinte”, autor Neculai Băcanu.

Prezintă: Corneliu Antoniu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Sud-Est și profesorii Constantin Gherghinoiu și Valentin Popa.
Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.

„Nicolae Băcanu pune preț pe ce scrie, cu toate că știe sigur că între Verb și preț nu are cum să fie corelație, dar știe în același timp că pentru a fi primit între făuritorii de cuvinte se impune să transformi totul în aur. Pribeag - excelent titlu de carte, este unul din acele tratate posibile despre istoria omului, despre devenirea lui de la materie la Cuvânt.” – scrie Constantin Gherghinoiu în prefața volumului.

Evenimentul are loc la Sala „Fănuș Neagu”, et.3, la sediul bibliotecii din Piața Poligon, nr.4.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Filiala Județeană Brăila a Asociației Nevăzătorilor: faza zonală a concursului național intitulat Pe meridianele lumii

- Virgil ANDRONESCU -


Sâmbătă, 6 octombrie 2018, începând cu ora 9.30, Filiala Județeană Brăila a Asociației Nevăzătorilor- condusă de președinte Daniela Ioțu, organizează faza zonală a concursului național intitulat Pe meridianele lumii, concurs de cultură generală destinat persoanelor nevăzătoare. Evenimentul se va desfășura în sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila al cărui director este doamna Maria Pușcaciu. La această fază zonală a concursului vor participa concurenți din 10 județe: Filiala Bacău- Furtună Mihai, Filiala Botoșani- Surugiu Gh. Constantin, Filiala București- Blându Tudor, Filiala Buzău-Ion Victor, Filiala Dolj-Mehedinți-Deliu George Ninel, Filiala Galați- Fotiade Lucreția, Filiala Iași- Badâru Liliana, Filiala Prahova- Mogoș Stănescu Cristina, Filiala Suceava- Fântânaru Florin și de la  Filiala Vaslui- Stoica Doina. Primii trei câștigători ai fazei zonale se vor merge în finala națională ce se va desfășura în județul Argeș, peste două săptămâni. Evenimentul este pregătit de Departamentul Cultural al Asociației Nevăzătorilor din România cu sediul la București. Juriul concursului este format din: profesor Cosmescu Octavian, profesor Dumbravă Fănica, preotul Adrian Vanghele. Vor fi prezenți la manifestare, din partea Consiliului Director Național al A.N.R., prim-vice-președintele Mihai Dima- responsabil cu Departamentul Cultură și Voican Alexandru angajat al Departamentului Studio- carte audio. Concurenții participanți în acestă fază a concursului de cultură generală- Pe meridianele lumii, s-au calificat aici după ce au trecut de faza locală ce s-a desfășurat în filialele localităților din care fac parte, unde au obținut locul I.

joi, octombrie 04, 2018

O noua colaborare culturala a C.A.R.P. Braila

- Virgil ANDRONESCU -

Asociatia Nevazatorilor din Romania filiala Braila are in portofoliul de activitati culturale, printre altele, si o trupa de teatru formata din oameni cu deficiente de vedere. Filiala Braila a A.N.R. fiind condusa de catre doamna director Daniela Iotu, cu mari si frumoase merite in dezvoltarea filialei. Optimistii reprezinta mandria asociatiei, deoarece aceasta trupa a reprezentat cu brio filiala Braila la toate evenimentele la care a participat. Unul dintre exemple este Festivalul de Arta Dramatica pentru artistii amatori cu deficiente de vedere. Voi face o scurta prezentare a trupei de teatru Optimistii, Filiala Braila. In anul 2005, un grup de nevazatori pun bazele trupei de teatru Optimistii, proiect care la momentul respectiv avea character de unicat in randul celorlalte filiale A.N.R. De la infiintare si pana in prezent au fost puse in scena numeroase momente artistice cum ar fi: Gaitele, Nevasta, Putina, Vrajitoarea, Vedeta, si altele. Una din marile realizari ale trupei a fost punerea in scena a piesei Gaitele, de Alexandru Kiritescu, una dintre cele mai valoroase comedii ale dramaturgiei romanesti. Includerea trupei de teatru Optimistii in programul Terapie prin teatru a venit firesc ca urmare a recunoasterii valorii sale. Trupa este pregatita de actorul Florin Chirpac, fost director al Teatrului de Papusi Carabus din Braila. Datorita celor prezentate mai sus, domnul Aurel Harjoghe, vice-presedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ana Aslan din Braila, impreuna cu conducerea C.A.R.P. face o invitatie catre Asociatia Nevazatorilor din Braila de a se alatura, printr-un act de colaborare umana, activitatilor culturale desfasurate de Cenaclul Casa Sperantei.

Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila prezinta: Concert Simfonic Extraordinar


Primaria Municipiului Braila si Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila au deosebita placere de a prezenta publicului un Concert Simfonic Extraordinar, joi 25 octombrie, ora 18:30, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" Braila.
Invitat de onoare al evenimentului este violonistul Alexandru Tomescu, ce va concerta alaturi de Orchestra de Camera a filarmonicii, dirijata de Col. Petrea Gogu.
Programul va cuprinde:
Carl Maria von Weber - Uvertura la Opera "Freischutz"
Henryk Wieniawski - Concertul Nr. 2 pentru vioara si orchestra in re minor, Op. 22
Franz Schubert - Simfonia Nr. 6 in Do Major, D. 589.
Biletele se gasesc la agentia de bilete a filarmonicii si la agentia Teatrului "Mari Filotti"
VA ASTEPTAM!!!

miercuri, octombrie 03, 2018

CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE EX LIBRIS, BRĂILA 2018


Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila și Consiliul Județean Brăila organizează CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE EX LIBRIS, BRĂILA 2018, adresat
1.      tuturor artiștilor plastici (amatori și profesioniști) cu vârsta peste 17 ani. Tematica concursului este: BRĂILA 650 și CENTENARUL ROMÂNIEI MODERNE. Nu se percep taxe de înscriere sau participare. Lucrările înscrise în concurs vor fi cuprinse într-un catalog ce va fi editat de Bibliotecă și va fi oferit participanților în ziua vernisării expoziției. Premiile acordate vor fi: Marele Premiu – 1500 lei, Premiul I – 1000 lei, Premiul II – 800 lei, Premiul III - 500 lei. Juriul va fi format dintr-o serie de specialiști în domeniu, artiști plastici, care vor evalua lucrările în funcție de calitatea artistică, estetică, tehnica și originalitatea operei. Concursul se deschide în data de 1 octombrie și se încheie în data de 1 noiembrie 2018; persoana de contact este Ion Volcu, tel – 0239/619590  int. 141. Vernisajul și premierea concurenților va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, ora 17.00, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon, nr.4.
REGULAMENT
Ex-librisul poate fi modalitatea grafică de exprimare directă și simplă a creatorilor, într-un spațiu restrâns al sensurilor și semnificațiilor cu înțelesuri profunde.
În dorința de a încuraja arta plastică și creatorii săi, pentru stimularea respectului acordat valorilor umane și spirituale, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Brăila, lansează Concursul Internațional de Ex Libris, ediția a VI-a, 2018.
Argument:
·         Pentru orașul Brăila, anul 2018 are o aură omagială și o semnificație deosebită, orașul de la Dunăre împlinind 650 de atestare documentară.
·         Tot în acest an națiunea română sărbătorește Centenarul României Moderne - 100 de ani de la făurirea României Întregite (Basarabia, Bucovina și Transilvania).
·         Brăila are o tradiție aparte în organizarea unui concurs internațional de Ex Libris, la Biblioteca Județeană Panait Istrati, desfășurându-se între anii 1991- 2001, 5 ediții  ale acestui concurs.
2.       
3.      Tematica concursului este:
BRĂILA 650
CENTENARUL ROMÂNIEI MODERNE

4.      Grup-țintă:
Participarea la concurs este deschisă tuturor artiștilor plastici (amatori și profesioniști) cu vârstă peste 17 ani împliniți la data înscrierii în concurs.

5.      Participanții trebuie să creeze unul sau mai multe ex-libris-uri pe tema propusă ca simbol general cu multiple implicații.  Imaginea Ex-libris trebuie să conțină explicit, pe lângă imaginea grafică și textul „EX LIBRIS BRĂILA 650 ” și BJPI Brăila  sau „CENTENARUL ROMÂNIEI MODERNE” și BJPI Brăila.

6.      Tehnica de execuție. Dimensiunile maxime ale suprafeței active (imprimate) ale ex-librisului vor fi de 13/21 cm, fiind obligatorie o margine de minim 2 cm neimprimată de jur împrejurul suprafeței cu reprezentarea grafică. (exemplu: la o suprafața maximă de 13/21 cm cu reprezentare grafică dimensiunea lucrării cu tot cu margine neimprimată trebuie sa fie de minim 17/25 cm, fiind admise însă și margini neimprimate mai mari). Pe spatele fiecărui exemplar de ex-libris trimis trebuie sa fie scris citeț, în creion sau cu litere tipărite numele, tehnica după care a fost realizat exemplarul și anul realizării. Pe fiecare exemplar, autorul trebuie să se semneze sau să-l identifice. Nu vor fi excluse de la participare lucrările ce sunt executate prin tehnica computerizată, dar se recomandă tehnicile tradiționale. Nu sunt admise în concurs fotografii, fotocopii sau desene.

7.      Un participant poate concura cu maximum patru lucrări diferite. Din fiecare lucrare, se vor trimite pentru concurs un număr de trei exemplare, numerotate. În partea stânga jos se va înscrie numărul exemplarului, iar în partea dreapta jos, lucrările vor purta semnătura sau marca autorului.

8.      Lucrările participante trebuie să fie originale și să nu fi participat la alte competiții. În cazul constatării unor falsuri sau copii, întreaga responsabilitate este purtată de către autor, care își asumă sancționarea prin eliminarea sa din concurs.

9.      Înregistrarea în concurs se face pe baza unei „Fișe de participare”, redactată de organizator și pusă la dispoziție on-line pe site-ul acestuia care va conține în mod obligatoriu următoarele date: nume, prenume, data nașterii, adresă, un scurt Curriculum Vitae (aprox. 500 de cuvinte), date de contact (adresa e-mail, telefon). Întreaga fișă va trebui redactată citeţ, pe o coală de hârtie albă format A4 şi introdusă într-un plic închis (lipit). Pe acest plic nu se va face nici o mențiune. Acest plic trebuie să fie introdus în coletul ce conține lucrările participante la concurs

10.  Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe site-ul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila, prin e-mail sau telefon și sunt invitați să participe la festivitatea de premiere. Acestora li se va asigura cazarea și masa. Cheltuielile de transport cad în sarcina participanților.
11.  Toate premiile sunt acordate de Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila. Premiile acordate vor fi:

Marele Premiu – 1500 lei
Premiul I –          1000 lei
Premiul II –           800 lei
Premiul III             500 lei
      
12.  După jurizare, lucrările trimise vor face obiectul unei expoziții, ce se va fi găzduită de Biblioteca Județeană Panait Istrati  Brăila. Festivitatea de premiere va fi anunțată după închiderea perioadei de primire a lucrărilor.

13.  Toate lucrările din concurs vor fi cuprinse într-un catalog ce va fi editat de Bibliotecă și va fi oferit participanților în ziua vernisării expoziției.

14.  Juriul va fi format dintr-o serie de specialiști în domeniu, artiști plastici, ale căror decizii vor fi definitive și incontestabile. Evaluarea lucrărilor se va face în funcție de criterii cum ar fi: concordanța execuției cu subiectul, calitatea artistică, criterii estetice, originalitatea, calitățile tehnice ale operei, realizarea cu succes a vinietei proprietarului, care integrează imaginea și textul.

15.   Pe toată durata desfășurării concursului precum și după comunicarea rezultatelor, se va face o susținută campanie de promovare a evenimentului, participanților, precum și a premianților.

16.  Lucrările trimise nu vor fi returnate autorilor. Drepturile de autor rămân în posesia autorului de ex-libris, dar prin participarea la concurs, autorul este de acord să fie folosite imaginile lucrărilor sale pentru publicitate și reclamă pentru concurs sau pentru alte materiale editate de Bibliotecă (broșuri, cărți, pliante, publicații periodice).

17.  Lucrările câștigătoare pot face obiectul unor prezentări în presă, reclame sau publicitate în vederea promovării concursului, organizatorilor, participanților și câștigătorilor. Lucrările pot face și obiectul unor expoziții ulterioare.

18.  Toate lucrările vor rămâne la dispoziția organizatorilor și vor rămâne în patrimoniul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila, fiind înregistrate în colecțiile instituției.

19.  Desfășurarea concursului. Concursul se deschide în data de 1 octombrie și se încheie în data de 1 noiembrie 2018. Trimiterile poștale ce conțin ex-libris trebuie să fie expediate până la data de 1 noiembrie 2018, data poștei. Orice trimitere poștală ce poartă ștampila de expediție după data de 1 noiembrie 2018, nu vor fi admise în concurs.

20.  În vederea expedierii coletelor (plicurilor) ce conțin lucrările, se va menționa următoarea adresă:, Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, Piața Poligon, nr 4, municipiul Brăila, județul Brăila, cu mențiunea pe plic PENTRU CONCURSUL DE EX LIBRIS BRĂILA 2018. Vă adresăm rugămintea de a ambala corespunzător lucrările pentru a evita deteriorarea acestora la transport. În cazul unor deteriorări, organizatorii nu își asumă responsabilitatea. Totodată organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru trimiterile care nu ajung la destinație.

21.  Organizatorii pot aduce unele modificări prezentului Regulament. Toate aceste modificări vor fi afișate pe această pagină, precum și într-o secțiune anexată regulamentului.

22.  Participarea la concurs, implică acceptul acestor termeni și condiții ale regulamentului de către participant. Regulamentul concursului, fișa de înscriere, precum și date informative se găsesc www.bjbraila.ro și pe pagina de Facebook a Bibliotecii.
Pentru intrarea în concurs NU trebuie achitate taxe de înscriere sau participare. Informații referitoare la Concurs, puteți afla de la persoana de contact: Ion Volcu, tel – 0239/619590  int. 141.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

marți, octombrie 02, 2018

ROMII DE IERI, ROMII DE ASTĂZI

Muzeul Brăilei „Carol I” organizează miercuri, 3 octombrie 2018, ora 14.30, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” - Sucursala Brăila, seminarul cu tema „Romii de ieri, romii de astăzi”, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” (Piața Traian, nr. 3).
Prezintă: prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
Coordonator al activității: Gina Anton, președinte al Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” - Sucursala Brăila.
Prima atestare documentară a romilor datează din anul 1385, când domnul Țării Românești Dan I dăruiește mănăstirii Tismana, printre altele, posesiunile care aparținuseră anterior mănăstirii Vodița. Între aceste bunuri mobile și imobile (donația lui Vladislav I către mănăstirea Vodița, ctitoria sa cândva între anii 1370-1371), se aflau și 40 de sălașe de țigani (ațigani, în document). În donația lui Vladislav I se menționează posesiunile donației ulterioare a lui Dan I, mai puțin cele „40 sălașe de țigani”, acestea fiind donate mănăstirii printr-un act ulterior.
Curând după sosirea lor în România, romii au devenit robi ai boierilor care deja locuiau acolo.
Contribuția romilor la Marea Unire și la dezvoltarea României este un subiect care poate genera discuții interesante și poate scoate în evidență elemente importante ale participării lor la viața socio-economică a țării. Amprenta romilor în sectoare precum agricultura, muzica, arta culinară, campaniile militare, teatrul sau circul a căpătat, în timp, pentru această etnie, valoare de tradiție și a fost transmisă cu sfințenie generațiilor următoare.
Scopul Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” este promovarea și dezvoltarea identității minorității rome, promovarea și dezvoltarea culturii, istoriei și tradițiilor și a limbii romani. Peste 50

luni, octombrie 01, 2018

Ziua internațională a persoanelor vârstnice


Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an în data de 1 octombrie pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Fenomenul îmbătrânirii populației implică necesitatea acordării unei atenții sporite problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în privința riscului sărăciei și excluziunii sociale.
Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila marchează acest eveniment prin organizarea expoziției "Cărți pentru bunici", care poate fi vizitată la parterul Secției Împrumut pentru Adulți în perioada 1-8 octombrie. Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar. De asemenea, instituția organizează lunar activități creative cu vârstnicii de la Căminul "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", în cadrul proiectului "Biblioamici pentru bunici", coordonat de bibliotecara Camelia Aurelia Cherciu. Activitățile desfășurate sub deviza "Și ei sunt ai noștri" (lectură, desen, împletituri, spectacole de sărbători, dans, artizanat, etc.) constituie o terapie care poate fi pentru cei în vârstă un mod de vindecare fizică, psihică și spirituală.


Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...