vineri, ianuarie 19, 2018

De ziua mamei mele. La multi ani mama!

- Virgil ANDRONESCU -
Steaua mea cea mai stea
-  23.01.2014  -

mamă de ziua ta îţi dăruiesc 
un gând şi-un sentiment 
ce-mi zace-n sufletul plângând

e lumea plină de hiene

e plină de năluci de alte fiinţ
cu multe mii de feţe  
şi-i greu e tare greu printre străini

ca cineva să te  răsfeţe

aşa cum numai tu ştii durerea să-mi alini

poate că sunt prost şi multe ca să fac nu ştiu

am învăţat doar să iubesc şi doar să scriu

să scriu cu sufletul trăitele poeme  
să le dăruiesc desferecate sublime şi rebele

ţie mamă şi cerului cu stele iubitelor mele

frumoase blesteme

multumesc ţie că m-ai născut dar şi pentru

creşterea grea


te iubesc mamă 
eşti steaua mea cea mai stea

mulţumesc bunului Dumnezeu şi-l rog 
de sănătate pentru tine pentru mine 
pentru hiene şi relele toate

la mulţi ani mamă să îmi  trăieşti

să mă mai mângâi să mă mai iubeşti 
la fel ca-n greaua dar frumoasa copilărie

să mă mai pot destăinui ţie

de-acum  înainte o veşnicie!

Eveniment la Cercul Militar Brăila ,,159 de ani de la Unirea Principatelor Române"

Organizatori: Garnizoana Brăila-Cercul Militar Brăila, Consiliul Județean Brăila-Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria Filiala General Stan Poetaș Brăila.

Întâlnire la Brăila cu Romeo Crețu - trainer, coach, public speaker, maestru Reiki, psihoterapeut şi autor de cărți motivaționale

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila invită publicul interesat de dezvoltare personală luni, 22 ianuarie 2018, ora 16.00, la Întâlnirea cu Romeo Crețu - trainer, coach, public speaker, maestru Reiki, psihoterapeut şi autor de cărți motivaționale. Evenimentul se desfășoară în cadrul work-shop-urilor de dezvoltare personală pentru adolescenți denumite generic „Școala Silviei”, susținute gratuit de Silvia Albu, formator. Deja se împlinește 1 an de când biblioteca găzduiește „Școala Silviei” și tot mai mulți tineri sunt interesați de arta de a trăi frumos și de a afla noi modalități de gestionare a provocărilor personale și profesionale.
Romeo Crețu a publicat în anul 2001 primul studiu din România în domeniul motivației și este autorul a două cărți inspiraționale: „Viața merită trăită!” și „Gânduri primite și trimise mai departe”. De 10 ani este trainer, dezvoltând și susținând programe interactive pentru sute de oameni anual. De peste 3 ani este Training Manager în programele de dezvoltare personală Bootcamp University, iar din anul 2000 este profesor colaborator în cadrul Universității București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

Prezintă: Silvia Albu. Evenimentul are loc la Sala „Fănuș Neagu”, et.3, la sediul bibliotecii din Piața Poligon, nr.4. Intrarea liberă!

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită la activitățile dedicate ZILEI MUNICIPIULUI BRĂILA – 650 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ / 20 IANUARIE 1368 – 20 IANUARIE 2018Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită sâmbătă, 20 ianuarie 2018, ora 11, la sediul din Piața Traian nr. 3, la activitățile dedicate ZILEI MUNICIPIULUI BRĂILA – 650 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ / 20 IANUARIE 1368 – 20 IANUARIE 2018.


Program:
1. Vernisajul expozițiilor:
* „România - Centenarul Marii Uniri. Brăila, 650 de ani de atestare documentară”;
* „Regina Maria - Regina soldat”;
Alocuțiuni:
- dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul „Dunării de Jos”;
- Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila;
- dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie
a României, București;
- dr. Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, Sinaia;
-  dr. Georgeta Filitti, istoric;
- drd. Anca Beatrice Todireanu, președinte al Asociației „România Culturală” București;


2. Lansarea medaliilor:
- „România - Centenarul Marii Uniri / 1918-2018”;
- „Brăila 650 / 1368 - 2018”;


3. Lansarea publicației anuale „Brăila 650”;


4. Lansarea buletinului științific al Muzeului Brăilei „Carol I” - „Istros XXIII”;


5. Program artistic susținut de elevii Liceului de Arte „Hariclea Darclée” Brăila.
Moderatorul evenimentului: prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
  


Diana Cosarca
Muzeul Brailei „Carol I”
Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3

EU SCRIU: Concurs de creație literară “Gabriel Funica”


bjvrancea.ro
Dacă ar mai fi fost lângă noi, aproape de familie, de colegii şi de cărţile lui dragi, Gabriel Funica, eseist de o remarcabilă fineţe şi profunzime, publicist, editor şi, desigur, un apreciat bibliotecar, şi-ar fi sărbătorit pe 27 noiembrie, ziua de naştere. Ne-ar fi răspuns la urări, cu modestia din totdeauna, şi ar fi dat,  fiecăruia dintre noi, câte un răspuns plin de înţelesuri şi cu un umor bine dozat.
Astăzi, când Gabriel Funica nu mai este să ne întâmpine, fiica sa, domnişoara Alice Cârjan, împreună cu Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, lansează pentru comunitatea noastră şi nu numai, concursul de creaţie literară “EU SCRIU”, în memoria eseistului Gabriel Funica.
Concursul de creaţie, semn al omagiului şi al preţuirii unuia dintre reperele intelectuale incontestabile care a fost scriitorul Gabriel Funica, se va desfăşura după următoarele coordonate pe care, cu minuţie şi sensibilitate, le-a gândit şi pus în pagină, fiica sa:
“Aşa cum precaut ne sfătuia scriitorul Gabriel Funica, fost bibliotecar și eseist: Cartea este singurul suport, tehnic vorbind, singurul instrument eficient graţie căruia putem strînge la un moment dat, prin efort personal, o brumă de cultură. La ce bun? va tresări nervos scepticul de serviciu. La nimic, dacă ne gîndim la un cîştig financiar imediat şi la tot, dacă ne gîndim la întemeierea sau reţinerea fiinţei în datele umanităţii ei. Altfel prin ce ne-am mai deosebi unii de alţii?” 
  Urmărim prin acest concurs, să punem în evidență nevoia omului de a cultiva un spațiu și un timp personal, unde trăirile, frământările și dorințele cele mai adânci găsesc atenția și răbdarea de care au nevoie pentru a se decanta, a se maturiza și a se putea exprima prin activități care hrănesc mintea și spiritul.

Iată îndrumările și cerințele pentru participarea la concurs:
1.       Tema lucrărilor este la alegere. Dacă nu aveți idee de unde să începeți, vă încurajăm să folosiți următorul citat drept călăuză:
„Zugrăviţi-vă tristeţile şi dorinţele, gândurile trecătoare şi credinţa într-o frumuseţe - oricare ar fi ea - zugrăviţi toate acestea cu o sinceritate profundă, tainică şi smerită şi folosiţi spre a vă exprima obiectele ce vă înconjoară, imaginile viselor dumneavoastră şi obiectele aducerii aminte.” (Rainer Maria Rilke, „Scrisori către un tânăr poet”)
2.       Vă puteți înscrie la oricare dintre categoriile „Poezie”, „Proză scurtă” sau „Eseu”, depunând după caz: între trei și cinci poezii, două opere de proză scurtă sau două eseuri
3.       Formularul de înscriere la concurs poate fi descărcat pe pagina concursului, www.euscriu.net
4.       Lucrările pot fi depuse direct la sediile Bibliotecii Județene din Focșani, trimise prin poștă la adresa Str. Mr. Gh. Sava nr. 4, Focșani, sau trimise prin e-mail la adresa concurs@euscriu.net, cu mențiunea Pentru EU SCRIU,  concursul de creație literară „Gabriel Funica”.
Dacă depuneți personal sau trimiteți prin poștă:
Includeți creațiile literare tipărite într-un singur exemplar. Încurajăm tipărirea față-verso, dar fiecare creație să înceapă pe o pagină nouă. Includeți de asemenea formularul de înscriere la concurs completat, pe care treceți un motto la alegere. Același motto îl veți așeza la începutul fiecărei scrieri. Nu vă treceți numele pe creații.
Dacă trimiteți prin e-mail: atașați un fișier cu creațiile literare și un fișier cu formularul de înscriere la concurs, completat.
5.       Depunerea creațiilor literare: 30 noiembrie 2017 – 28 februarie 2018
6.       Anunțarea câștigătorilor și acordarea premiilor: 20 martie 2018
7.       Participanți: tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

Premii:
Câte un premiu pentru fiecare categorie: „Poezie”, „Proză scurtă”, „Eseu”. Premiul va consta în: sprijin pentru crearea unui site literar propriu, cărți și bani.
În plus, toate creațiile participante vor fi publicate pe site-ul concursului.
Comisia de jurizare va fi alcătuită din reprezentanţi ai familiei, ai bibliotecii şi din scriitori.
Îi mulţumim  domnişoarei Alice Cârjan, fiica scriitorului, pentru implicarea devotată privind organizarea concursului şi o asigurăm de tot sprijinul nostru.

                                                                                                                       Manager,
                                                                                                               Teodora Fîntînaru

Gabriel Funica (1961-2015) – bibliotecar, din anul 1991, la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu Vrancea”
Autor al volumelor:
      Uvertură de primăvară pentru creion mecanic. Focşani: Zedax, 2006 
      Hârţii lipite: Note, aforisme şi alte impurităţi. Focşani: Ed. Zedax, 2005
      Stylografii. Focşani: Ed. Atec, 2015 – vol. postum
Editorialist la mai multe reviste culturale, autorul unor numeroase articole în presa culturală locală şi centrală.
Redactor-şef al revistei Lector  editată de Biblioteca Judeţeană Vrancea şi membru fondator al Asociaţiei culturale „Cărţi deschise”. 

SEDINTA CONSILIULUI JUDETEAN BRAILA


            

ORDINE DE ZI a sedintei extraordinare a Consiliului Judetean Braila din data de  23 ianuarie 2018,  ora 09.00, Sala nr.404 a Palatului Administrativ, situata in Braila, B-dul Independentei nr.1.

1.  Proiect de hotarare privind privind repartizarea pe unitati administrativ teritoriale a fondului la dispoziţia Consiliului Judeţean Braila din cota de 17.25%  din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anul 2018 si a procentului de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata si din cota de 18.50% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, estimat pentru anii 2019-2021, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală
2.  Proiect de hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ  teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene pentru anul 2018 si estimarile pentru anii 2019- 2021

Lansarea cărții “Soldatul între nuia și glonț. Pedepse aplicabile militarilor în armate moderne și postmoderne”, autor Dănel Cristinel SarăuBiblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila vă invită marți, 23 ianuarie 2018, ora 17.00, la lansarea cărții “Soldatul între nuia și glonț. Pedepse aplicabile militarilor în armate moderne și postmoderne”, autor Dănel Cristinel Sarău.
Prezintă: prof. univ. dr. Eugen Bădălan și Viorel Vasile, judecător.
Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.
Cartea a apărut în București, 2017, la Editura Centrului tehnic - editorial al armatei și prezintă o privire istorică asupra evoluției sistemului sancționar militar modern în contextul normativelor interne și internaționale actuale. Lucrarea se adresează juriștilor și militarilor, precum și publicului larg interesat de istoria militară a României. În descrierea de pe coperta volumului prof. univ. dr. Eugen Bădălan afirmă că lucrarea „este izvorâtă din pasiunea autorului pentru istorie și cele două profesii pe care le-a îmbrățișat succesiv: una fiind slujirea unui drapel și cealaltă aflându-se sub semnul balanței. Pornind din colbul arhivelor și oprindu-se cu analiza la ultimele reglementări ale domeniului, cartea poate constitui un bun instrument de lucru pentru educația juridică a militarilor, precum și o interesantă lectură pentru orice cititor. ”.
Evenimentul are loc la sala “Fănuș Neagu”, et.3, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr.4. 

Vă așteptăm!

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

joi, ianuarie 18, 2018

Lansarea albumului foto-documentar „Brăila – 650 de ani de atestare documentară” și a volumului „Artele plastice la Brăila în epoca modernă și postmodernă”, autor Elisabeta Volcu

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită sâmbătă, 20 ianuarie 2018, ora 14.00, la lansarea albumului foto-documentar „Brăila – 650 de ani de atestare documentară” și a volumului „Artele plastice la Brăila în epoca modernă și postmodernă”, autor Elisabeta Volcu. Ambele lucrări au apărut la Editura Proilavia, Brăila,  în anul 2018. Dubla lansare se desfășoară în cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 650 de ani de atestare documentară a urbei noastre, organizate de Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean.

Albumul foto-documentar reprezintă omagiul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” adus comunității prin publicarea unui set de 24 de cărți poștale ilustrate vechi și noi, ce prezintă crâmpeie din Brăila de altădată și simboluri ale orașului modern. Toate monumentele din imagini sunt prezente astăzi în viața urbei, multe dintre ele fiind sediul unor instituții reprezentative pentru istoria și cultura Brăilei. S-a dorit crearea unei punți între trecut și prezent și promovarea unor repere culturale și turistice, dezvăluind publicului povestea fascinantă a orașului de la Dunăre.

Albumul va fi prezentat de Ion Volcu, șef birou în cadrul bibliotecii și de prof. Viorel Coman. Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.

Marilena Ioanid, artist plastic, afirmă în prefața lucrării „Artele plastice la Brăila în epoca modernă și postmodernă” că: „volumul semnat de d-na Elisabeta Volcu reprezintă prima sinteză istoriografică privind evoluția și impactul artelor plastice în municipiul nostru și totodată prima monografie dedicată Muzeului de Artă din Brăila. Cartea are un pronunțat caracter instructiv-educativ, dar și un puternic mesaj civic, pe care-l propune ca manifest estetic al tineretului brăilean.”
Prezintă: Marilena Ioanid, artist plastic și Mihai Vintilă, jurnalist.

Evenimentul va avea loc la Sala „Fănuș Neagu”, et. 3, la sediul Bibliotecii din P-ța Poligon, nr.4. Vă așteptăm!

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

miercuri, ianuarie 17, 2018

O întâlnire emoţionantă cu teatrul lui Sebastian: "Jocul de-a vacanţa"SÂMBĂTĂ 20   IANUARIE                               Sala Mare
ORA 18.00                 JOCUL DE-A VACANȚA de Mihail Sebastian , regia   Erwin Şimşensohn
             Spectacol inclus in  calendarul manifestărilor  teatrale
dedicate aniversării  a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

DUMINICĂ 21 IANUARIE                        Sala Bujor Macrin
ORA 18.00               NERANȚULA după Panait Istrati , regia Bogdan Budeș
Spectacol inclus in  calendarul manifestărilor  teatrale
                              dedicate aniversării  a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila
Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2
810026, Braila, Romania
 

Sâmbătă, 20 ianuarie  la Teatrul "Maria Filotti", de la orele 18.00, vă invităm la  "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian. Regia spectacolului este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia aparţine Alinei Herescu, light design, Daniel Klinger. Un spectacol cu: Emilian Oprea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă/Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Ciprian Nicula, Zane Jarcu, Cătălina Nedelea, Elena Andron, Adrian Ştefan.
O întâlnire emoţionantă cu teatrul lui Sebastian, cu prima sa piesă, scrisă în 1936, aşa cum reiese din jurnalul scriitorului, pe baza unor amintiri personale şi a unor teme reluate din romanul său „Femei” (1933) şi pusă în scenă pentru prima dată în anul 1938, cu premiera în 17 decembrie la Teatrul de Comedie din Bucureşti.
În Jurnalul său de creaţie, la piesa „JOCUL DE-A VACANŢA”, Mihail Sebastian scria în martie 1936: “Am început să scriu. (…) Nu ştiu ce va ieşi. Dar trebuie să fac experienţa. Ca tehnică literară mai ales mă interesează. Îmi dau seama că am pus mâna pe un subiect de teatru, care nu s-ar preta la nimic altceva – nici roman, nici nuvelă. Nu ştiam până acum ce însemnează a vedea scenic o poveste. E cu totul alt proces de gestaţie decât pentru un roman. Şi mă ameţeşte tentaţia culiselor, a sălii de teatru, a afişelor.”
Mihail Sebastian a pus sub lupă,  minuţios şi plin de compasiune, o lume mică, contorsionată de probleme intelectuale, morale şi sociale, general valabile, depăşind timpul şi locul desfăşurării acţiunii şi acesta este şi motivul pentru care „Jocul de-a vacanţa”, ca de altfel şi celelalte piese de teatru ale sale, rezistă peste timpuri şi îşi transmit fiorul dulce/amar pe scenele ţării şi în secolul 21.
                Teatrul „MariaFilotii „vă invită să revedeți duminică,  21 ianuarie  2018, de la ora 18.00 , la Sala „Bujor Macrin” spectacolul NERANȚULA după Panait Istrati . Dramatizarea și regia aparțin lui Bogdan Budeș , iar scenografia  este semnată de  Andreea Negrilă . 
Cu: Corina Borș (Neranţula), Nicholas Cațianis(Marco), Alexandru Marin (Epaminonda), Adrian Ștefan(Aurel), Silvia Tariq (o ghicitoare/ o codoaşă / o doamnă bogată), Emilia Mocanu( Adela, mama Neranţulei), Valentin Terente (Tatăl Neranţulei)  .
NERANȚULA ...o întâlnire emoționantă cu lumea lui Panait Istrati, cu aventura extraordinara a vieții scriitorului brăilean, unic în istoria literaturii.
Fundalul acestei superbe povești de iubire, una imposibilă care se intersectează cu povestea plină de suspans ,dar și de charismatica prietenie a cuplului Marco – Epaminonda este Brăila începutului de secol 20. Una mustind de pasiuni, instincte, contraste năucitoare între bogați și săraci, un oraș cosmopolit dominat de simbolul și prezența Dunării – Mama, dar și implacabil Judecator… O Brăila de poveste și totuși reală, levantină, trufașă și leneșă… O Poartă a Orientului…
Nu întamplător comunicarea cu alte spații prezente în Povestea Neranțulei, aduce în atenție alte emblematice locații, cu parfumuri orientale precum, Egipt si Constantinopole !
Spectacolele sunt   incluse  în  calendarul manifestărilor  teatrale dedicate aniversării  a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila.

luni, ianuarie 15, 2018

6-6, 5-4, 2-1, 1-1, alea jacta est!

- Virgil ANDRONESCU -


cetateanul.net

Fraza Alea iacta est ( în latină Alea jacta est, tradusă prin „ zarurile au fost aruncate ” ) este fraza pe care, după cronica lui Suetoniu ar fi pronunțat-o Iulius Cezar în ziua de 10 ianuarie 49 î.Hr. când și-a condus trupele peste râul Rubicon, care constituia granița dintre Galia Cisalpină și Italia, începând războiul civil împotriva lui Pompei. În vremurile moderne, expresia este folosită în contexte în care desfășurarea evenimentelor a trecut de un punct dincolo de care nu se mai poate merge înapoi.

6-6, 5-4, 2-1... 1-1, ăsta-i zarul câștigător la barbutul politic jucat după reguli regățene! Tocmai ce am urmărit o declarație de presă susținută de liderul P.S.D. Liviu Dragnea. Acesta a declarat ca are mână proastă la alegerea premierilor: Am mână proastă la premieri și nu numai. Așa că acesta nu va mai face vreo propunere de prim-ministru, înțelegem că nu va mai arunca cu babaroasele în partida de barbut ce se va juca mâine în CEx-ul pesedeului?! Asistăm din nou la o altă criză majoră în partidul de guvernământ, iar Dragnea rămâne același ins zâmbitor pe sub mustață. Motivul acestei scoteri din scenă a premierului Mihai ( Mihăiță ) Tudose este că miniștrii din subordinea sa s-au ținut de bârfe dar și de inventarea și plimbarea unor minciuni despre primul-ministru dintr-o parte în alta. Clar este că sabotajul funcționează perfect în guvernarea Partidului Social Democrat de când acesta a câștigat la scor ( cu 6-6 ) ultimele alegeri parlamentare. În această seară nu s-a rezolvat nimic în ceea ce privește numirea unui alt premier astfel că mâine vor fi mai multe variante de guvern ce se vor lua în considerare. Așa cum îl cunoaștem pe liderul P.S.D., acesta a răspuns ironic unui jurnalist: Nu plec din țară și nu vreau să vi-i spun acum pe miniștrii mincinoși pentru că nu mă mai căutați și eu vreau să mai apar la televizor. Ironiile de cea mai joasă speță au continuat cu același zâmbet încărcat de bășcălie tipic teleormănenă. La această categorie- bășcălia, teleormanul dă clasă chiar și brăilei! Și parodia de declarație de presă a continuat fără ca liderul maxim al pesedeului să spună ceva profund, nici chiar interesant: Nu luăm măsuri împotriva miniștrilor care au scris pe rețelele de socializare sau scrisori, o să-i stimulăm dacă tot și-au descoperit acest talent de a scrie. Deci, în continuare, România și românii sunt miza principală pe care P.S.D.-ul o joacă de un an încoace. 60 de membrii ai CEx din 66, cu doar 4 abțineri și 2 contra executării, au votat pentru demisia lui Tudose. Așa că importantul reprezentant brăilen- la vârful politicii dâmbovițene, va reveni la Brăila. Se pare că cei 69 de membri ai CEx-ului vor exersa aruncarea zarurilor în toată acestă noapte, până când mâine- când norocul are să-i petreacă din nou, iar liderul Liviu Dragnea va exersa în baie scuipatul în zaruri căci, nu-i așa?, în mod indirect, tovarășul de la Teleorman va avea noroc de un una-una. Și, după cum tot Dragnea spunea: astăzi a câștigat partidul! E clar că nu prea îi mai merge teleormănenului cu trișatul și de aceea mâine va arunca babaroasele cu mâinile altora! Jocul rămâne deschis oricărui scor chiar și în cazul în care președintele va intra în el.Offf, Doamne, și cât de mult am sperat că cineva ( Grindeanu ori Tudose ) i se va opune până la capăt celui cu mână proastă la prim-miniștrii! Regățeanul Dragnea are coaie și oricine va primi vreun dar din partea individului, același care a adus județul Teleorman în vârf de podium la sărăcie, trebuie să-l refuze căci va primi tot dezastrul din lume. Și-am ajuns să văd din nou indivizi fără sânge în instalație, indivizi castrați politic, indivizi înfrânți de o mână moartă ce tot aruncă semestrial zarurile, fără noroc...pentru noi toți!

duminică, ianuarie 14, 2018

Viața nu te întreabă niciodată cum poți să înduri chinul și amărăciunea singurătății

- Virgil ANDRONESCU -

star-gossip.com

În această seară, după cea de a patra, cred, vizionare a One Women Show-ului susținut magnific de actrița Wanessa Radu, am încercat- convins de jocul excepțional și îndrumat de Bachus, să mă iert pentru toate cele comise ori necomise… Incursiunile Wanessei- insuflețite de personajele Anca din Năpasta lui I.L. Caragiale, Nina Zarecinaia din Pescărușul de A.P. Cehov, Sonia din Unchiul Vania tot al lui Cehov, Nora din Casa Păpușilor de Henrik Ibsen și incursiunea melancolic-nostalgică prin viețile lui Edith Piaf și Maria Tănase- piese văzute și revăzute, m-au înlăcrimat readucându-mi bucuria tristă a unei empatii rar întâlnite. Și se spunea așa: "Azi mă voi ierta pentru că am obosit să mă condamn pentru tot. M-am condamnat destul pentru greșeli, pentru vorbe spuse la nervi, pentru că am rănit oameni care nu au meritat. Gata! Ajunge! Azi mă voi ierta! Am tot dreptul să mă iert, pentru că Viața nu te întreabă niciodată cât de mult iubești pe cineva sau cât de mult depinzi sufletește de anumiți oameni atunci când îi va răpi de lângă tine, obliâandu-te să înduri chinul și amărăciunea singurătății". Au fost momentele acelea de maximă grație…!
Wanessa Radu a jucat cu plăcere și cu entuziasm ca de fiecare dată. Scena de la Avantgarde a îmbătat-o iar cu muzică și har actoricesc, frumusețea sufletetească- înainte de toate... Parcă altfel și-a început reprezentația, umblând printre spectatori, gândindu-se și simtind cum cu că în fiecare clipă ce trece îi cresc puterile sufletului și cum spectatorii îi trăiesc fiecare lacrimă scursî din fiecare cuvânt. Astă seara am înțeles definitiv că ceea ce face…face pentru noi, pentru noi toți muritorii de rand, că jocul pe scenă ori scrisul nu sunt căutări ale gloriei, nu sunt pentru propria-i strălucire, ci  pentru ceea ce visam eu alături de ceilalți. Totul, tot sufletul și talentul Wanessei Radu sunt pentru a ne da nouă puterea de a îndura mai ușor Viața care niciodată nu ne întreabă nimic, pentru a ne demonstra- deși nu e cuvântul potrivit, ce înseamnă a-ți purta crucea și a-ți păstra credința. Am avut- încă o dată, revelația a ceea ce înseamnă să crezi mai mult că suferința nu e fără de folos și nici degeaba. Am început să gândesc mai mult și mai profound la chemarea mea și să nu mă mai tem de viață mai mult decât de moarte. În sala Avantgarde a fost prezentă regizoarea spectacolului, doamna Anca Cismaru, ce care a făcut selecția textelor. Dramaturgia și ilustrația muzicală a show-lui aparținând managerului Teatrului Maria Filotti- teatrologul Lucian Sabados, scenografia a fost semnată de Carmen Rus și Mariana Bogdan, coloana sonoră a fost asigurată la pian in live de compozitorul Cornel Cristei.

Personajul Wanessa Radu: "Azi mă voi ierta pentru că am obosit să mă condamn pentru tot. M-am condamnat destul pentru greșeli, pentru vorbe spuse la nervi, pentru că am rănit oameni care nu au meritat. Gata! Ajunge! Azi mă voi ierta! Am tot dreptul să mă iert, pentru că Viața nu te întreabă niciodată cât de mult iubești pe cineva sau cât de mult depinzi sufletește de anumiți oameni atunci când îi va răpi de lângă tine, obligându-te să înduri chinul și amărăciunea singurătății".

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...