Treceți la conținutul principal

Eveniment cultural în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru

- Virgil ANDRONESCU -

 

În ziua de 14.04.2018, în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman- de unde este mama mea ( satul Olteanca ) și unde tatăl acesteia, Stan Vaicăr,  a fost primar în perioada de început a colectivizării, a avut loc un eveniment cu însemnătate istorică pentru comună dar și la nivel județean, făcându-se dreptate postumă poetului comemorat: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru. Lăudabila inițiativa a aparținut profesorului universitar doctor în filologie, specialist în limba rromă, scriitorul  Gheorghe Sarău, acesta fiind unul dintre fiii remarcabili ai locului unde s-a născut poetul supranumit și îngerul vagabond
 
Acțiunea, unică și de rafinată ținută culturală, a fost organizată de primăria locală, în mod special de primarul Manole Florea, vice-primarul Violeta Gâdea, administratorul Mihai Bobe, dar și de profesori de la școala din Segarcea-Vale. Coordonatorul echipei fiind directorul școlii Ionela Ristea, profesor de limba și literatura română. 

 

Dezvelirea plăcii comemorative, ce va sta de acum înainte pe zidul casei memoriale Dimitrie Stelaru, s-a desfășurat într-un cadru plăcut și într-o atmosferă încărcată de bucurie. La solemnul eveniment au participat: Gheorghe Sarău-  inițiatorul proiectului, scriitor și profesor universitar doctor, scriitorii Valeriu Ion Găgiulescu din Turnu Măgurele, scriitor Virgil Andronescu, poetul Tudor Matreșu din comuna vecină Lița, pictorul Dumitru Negru din Turnu Măgurele, originar din Segarcea-Vale și muzeograf, grafician Traian Panea. 
Acțiunea comemorativă a fost deschisă de un sobor de preoți format din preotul Emanoil Silimon- catedrala Sf. Haralambie, preotul Ionuț Besnea de la Biserica din comuna Lița și preotul comunei Segarcea-Vale, aceștia ținând slujba de pomenire a poetului după care au oficiat sfințirea plăcii comemorative. 
Au fost prezenți cetățeni ai localității și elevi ai școlii din localitate. Viața și opera lui Dimitrie Stelaru, pe numele său adevarat Dumitru Petrescu, au fost evocate de către scriitorul Gheorghe Sarău, iar despre poet și despre profesorul Sarău, ca fii ai satului, au vorbit edilul Manole Florea și profesoara Ionela Ristea, dar si prozatorul Valeriu Ion Găgiulescu. 
Dumitru Negru a luat cuvântul îndemnând tinerii prezenți la manifestare să-și cunoască și să-și aprecieze valorile locului, iar cei care sunt dăruiți cu har creator să meargă pe calea anevoioasă dar placută a literaturii și să nu-și uite niciodată valorile localemși nici locul de unde au plecat pe drumul afirmării. Un grup de elevi au recitat din opera lui Dimitrie Stelaru. 


Virgil Andronescu și Tudor Matreșu au recitat poezii dedicate poetului Dimitrie Stelaru, din creațiile proprii. Publicul a fost delectat și cu un program muzical interpretat de elevi ai școlii din Segarcea. Am participat la un eveniment unicat și special în zonă, emoțiile au fost intense, iar acțiunea comemorativă a fost pe deplin îndeplinită: comemorarea a 101 ani de la nașterea poetului și-a atins scopul. 
În luna mai voi reveni cu drag pe meleaguri Segărcene, atunci când se va face inaugurarea Muzeului Dimitrie Stelaru. Menționez că și acest eveniment cultural face parte din minunata inițiativă a aceluiași om special, profesor, literatul Gheorghe Sarău.

Foto și video: Tudor Matreșu și Virgil Andronescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sambata si duminica va avea loc editia a IV-a a Festivalului Branzei de Gulianca

- Virgil ANDRONESCU -

Primaria si Consiliul Local al Comunei Salcia Tudor din judetul Braila va invita la Festivalul Branzei de Gulianca. Si aceasta editie se va desfasura pe pajistea satului Gulianca si va avea un Program deosebit de bogat si variat. program in care publicul se va reintalni cu datinile, jocul si voia buna.

De patru ani încoace se descfăşară pe islazul de la Gulianca Festivalul Brânzei de Gulianca. Evenimentul a luat fiinţă la iniţiativa directorului Revistei INFOZONE, Gabriela Popa şi se desfăşoară cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Salcia Tudor. Fiecare ediţie a fost extrem de reuşită.  La toate ediţiile Festivalului Brânzei de Gulianca, gazdele şi organizatorii acestuia s-au ridicat la aşteptările publicului iubitor şi păstrător de tradiţii, obiceiuri şi folclor autentic. Evenimentul se va încheia duminică cu recitaluri ale unor solişti de top. Ca şi la celelalte trei ediţii, ansamblurile folclorice participante cât şi vedetele invitate vor fi răs…

Festivalul Brânzei de Gulianca, de trei ani încoace, un brand la nivel naţional

- Virgil ANDRONESCU -


De patru ani încoace se descfăşară pe islazul de la Gulianca Festivalul Brânzei de Gulianca. Evenimentul a luat fiinţă la iniţiativa directorului Revistei INFOZONE, Gabriela Popa şi se desfăşoară cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Salcia Tudor. Fiecare ediţie a fost extrem de reuşită. Cu trei ani în urmă, evenimentul a început pe data de 9 mai, tot într-o zi de sambătă, şi s-a încheiat duminica seara. Această primă manifestare a reprezentat un prim pas în promovarea unicului brand al judeţului Brăila, acesta fiind brânza de Gulianca şi urmare acestei promovări, trebuia să aducă certificarea produsului tradiţional românesc la nivel național și mai apoi internațional, ceea ce s-a şi întâmplat în anii din urmă. După primele două ediţii, Brânza de Gulianca se mândreşte nu numai cu statutul de marcă înregistrată, ci şi cu recunoaştere şi faimă la nivel naţional. Desfășurarea ulterioară a Festivalului Brânzei de Guluanca implică multă muncă din part…

Plasticienii Ion și Cristian Radu continuă ideea ,,Brăilei și apa”, expoziție sub semnul împlinirii a 650 de ani de ființare a orașului

- Virgil ANDRONESCU -

Galeria de Artă a Municipiului Brăila a găzduit astăzi, 5.05.2018, de la ora 12:00, vernisajul unei expoziții de grafică și pictură a doi artiști plastici brăileni, membri ai Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Cristian Radu – grafică și Ion Radu – pictură.


Au vorbit despre artiști cât și despre lucrările acestora: Maria Stoica, pictor Hugo Mărăcineanu, Ana Hărăpescu- director Direcția Județeană de Cultură Brăila.


După expo ,,Tandem”, cei doi continua ideea ,,Brăilei și apa”, punând această expoziție sub semnul împlinirii a 650 de ani de ființă a Brăilei, semn sub care se desfășoară în acest an acțiunile Filialei Brăila a U.A.P.România.

Publicul a fost prezent în număr mare.

Foto-video: Virgil Andronescu

Cercul Militar Braila: lansarea volumului de poezii Anotimpuri pastelate, semnat de Sibiana Mirela Antoche

- Virgil ANDRONESCU -

Miercuri, 16 mai 2018, la Cercul Militar si-a lansat cel de-al patrulea volum de poezii autoarea Sibiana Mirela Antoche, au vorbit despre carte Lucia Patrascu si Virgil Andronescu. Moderatorul evenimentului a fost Cezar Virgil Postelnicu. A oferit un program de muzica folk tanarul muzician Teodor Gabriel Scheaua. In cadrul aceleiasi actiuni, si-a lansat un volum de epigrame Alexandru Ene, despre cartea acestuia a vorbit Jenica Chiriac.IUBIREA ÎNTRE CALD ȘI RECE


După cum am aflat din Reperele biografice, aşezate în volumul de faţă, Sibiana Mirela Antoche a apărut pe firmamentul poeziei feminine brăilene lansând primul volum Viață în doi în anul 2016. Anul următor a publicat cel de-al doilea volum de versuri, numit Stropi de rouă, iar la începutul acestui an a revenit pe scena lansărilor de carte cu volumul Buchetul de iubire. Toate cele trei cărți au fost publicate la editura Lucas din Brăila și au ca teme principale Iubirea și Natura.  Celde al patrulea volum de ve…