Treceți la conținutul principal

Eveniment cultural în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru

- Virgil ANDRONESCU -

 

În ziua de 14.04.2018, în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman- de unde este mama mea ( satul Olteanca ) și unde tatăl acesteia, Stan Vaicăr,  a fost primar în perioada de început a colectivizării, a avut loc un eveniment cu însemnătate istorică pentru comună dar și la nivel județean, făcându-se dreptate postumă poetului comemorat: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru. Lăudabila inițiativa a aparținut profesorului universitar doctor în filologie, specialist în limba rromă, scriitorul  Gheorghe Sarău, acesta fiind unul dintre fiii remarcabili ai locului unde s-a născut poetul supranumit și îngerul vagabond
 
Acțiunea, unică și de rafinată ținută culturală, a fost organizată de primăria locală, în mod special de primarul Manole Florea, vice-primarul Violeta Gâdea, administratorul Mihai Bobe, dar și de profesori de la școala din Segarcea-Vale. Coordonatorul echipei fiind directorul școlii Ionela Ristea, profesor de limba și literatura română. 

 

Dezvelirea plăcii comemorative, ce va sta de acum înainte pe zidul casei memoriale Dimitrie Stelaru, s-a desfășurat într-un cadru plăcut și într-o atmosferă încărcată de bucurie. La solemnul eveniment au participat: Gheorghe Sarău-  inițiatorul proiectului, scriitor și profesor universitar doctor, scriitorii Valeriu Ion Găgiulescu din Turnu Măgurele, scriitor Virgil Andronescu, poetul Tudor Matreșu din comuna vecină Lița, pictorul Dumitru Negru din Turnu Măgurele, originar din Segarcea-Vale și muzeograf, grafician Traian Panea. 
Acțiunea comemorativă a fost deschisă de un sobor de preoți format din preotul Emanoil Silimon- catedrala Sf. Haralambie, preotul Ionuț Besnea de la Biserica din comuna Lița și preotul comunei Segarcea-Vale, aceștia ținând slujba de pomenire a poetului după care au oficiat sfințirea plăcii comemorative. 
Au fost prezenți cetățeni ai localității și elevi ai școlii din localitate. Viața și opera lui Dimitrie Stelaru, pe numele său adevarat Dumitru Petrescu, au fost evocate de către scriitorul Gheorghe Sarău, iar despre poet și despre profesorul Sarău, ca fii ai satului, au vorbit edilul Manole Florea și profesoara Ionela Ristea, dar si prozatorul Valeriu Ion Găgiulescu. 
Dumitru Negru a luat cuvântul îndemnând tinerii prezenți la manifestare să-și cunoască și să-și aprecieze valorile locului, iar cei care sunt dăruiți cu har creator să meargă pe calea anevoioasă dar placută a literaturii și să nu-și uite niciodată valorile localemși nici locul de unde au plecat pe drumul afirmării. Un grup de elevi au recitat din opera lui Dimitrie Stelaru. 


Virgil Andronescu și Tudor Matreșu au recitat poezii dedicate poetului Dimitrie Stelaru, din creațiile proprii. Publicul a fost delectat și cu un program muzical interpretat de elevi ai școlii din Segarcea. Am participat la un eveniment unicat și special în zonă, emoțiile au fost intense, iar acțiunea comemorativă a fost pe deplin îndeplinită: comemorarea a 101 ani de la nașterea poetului și-a atins scopul. 
În luna mai voi reveni cu drag pe meleaguri Segărcene, atunci când se va face inaugurarea Muzeului Dimitrie Stelaru. Menționez că și acest eveniment cultural face parte din minunata inițiativă a aceluiași om special, profesor, literatul Gheorghe Sarău.

Foto și video: Tudor Matreșu și Virgil Andronescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

LIVIU NICOLAE DRACNEA: Descălecător din Teleorman, încălecător de țară!

- Virgil ANDRONESCU -
 Cronica video a zilei de 10 august 2018, protestul diasporei.

Exod: până și îngerii din Teleorman au ales calea pribegiei. Virgil Andronescu, Nuclee aforistice


VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

M-aşteaptă piscuri...

- Valeriu Ion GAGIULESCU -E-o iarnă grea în viaţa mea
Of, Doamne....
Şi mă frământ şi mă întreb :
Vor mai fi alte ?
Sunt întrebări, sunt încercări....
M-aşteaptă piscuri...
Le voi urca, de voi putea,
Fără de riscuri ?
Dar voi trăi, cum Vei voi
Tu, Doamne ...
Căci voi răzbi, cât pot iubi.
Dă Doamne !
Şi voi plăti.... voi răsplăti
Ştii, Doamne,
Cu preţ curat, cu duh curat,
Cu viaţa mea !

Zilele Municipiului Braila: Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte

PROGRAM DETALIAT 


JOI - 09.08.2018
Str. M. Eminescu
Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte
Parc Monument
18.00 - Spectacol de dansuri rusești susținut de Ansamblul ”Dobrogeanca”, Sulina – Tulcea
19.00 - Spectacol de dansuri elene susținut de Ansamblul ”Pandora Junior”, coordonator Constantin Haraga

Faleza Dunării
19.00 - Festival Concurs de folclor ”Lină Chiralină”
VINERI - 10.08.2018
Brăila Mall
18.30 - Spectacol de teatru pentru copii ”Prințul și vrăjitoarea” - Asociația ”Teatrul pentru toți” - Pitești
19.30 - Spectacol folcloric Ansamblul ”Mugurașii Oltului”
Carrefour Brăila

19.30 - Spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Rapsodia” Ploiești - Prahova
Parada Portului Popular
18.00 - Liceul ”Edmond Nicolau” – Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor – Piața Independenței – Faleza Dunării
Parc Monument
18.00 - Spectacol de teatru pentru copii ”Cei trei purceluși” – Teatrul de Păpuși Brăila şi picturi pe faţă - Liceul de Arte ”H. Darclee”

19.15 - Spectacol de muzica p…

EVENIMENT: Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor

- Virgil ANDRONESCU -


Iubitorii tradițiilor și muzicii populare sunt invitați, în zilele de 18 ți 19 august a.c., în Parcul Central al comunei Mircea Vodă din județul Brăila, să participe la Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor. Evenimentul este susținut și organizat de Primăria și Consiliul Local și se realizează sub marca- deja consacrată a revistei InfoZone, revistă al carei director este jurnalista Gabriela Popa care și prezintă spectacolul. Pe parcursul zilei de sâmbătă veți asista la un adevărat maraton de cântec, joc și voie bună, dar și la recitaluri susținute de artiștii: Claudia GHIȚULESCU, Nicu MÂȚĂ, Dora UNGUREANU și HEVITO. Recitalurile vor începe și în ziua de duminică de la aceeași oră 19.00 și îi vor avea ca protagoniști pe următorii interpreți: Ion SURUCEANU, Valentin SANFIRA, Ana Maria BOTEZATU și formația POTENȚIAL. Ambele zile de Șezătoare- Datini, joc și voie bună, se află la cea de-a VI-a ediție și vor începe de la ora 16.00 cu spectacolul folcloric. Evenimentu…