Treceți la conținutul principal

Întâmplări de peste zi: HĂITUIALĂ

- Vergil MATEI -

Dau s-o depășesc. Bătrâna se prăbușește polog, sub ochii mei. Nici măcar nu reușesc s-o sprijin. Se întinde pe trotuar într-o poziție grotescă. Cu o sforțare de om disperat, după ce-și trage fusta peste pulpele-i dezgolite, cu ochii roată, rușinată, se târăște până pe treptele casei din apropiere. Îi sar în ajutor. Mă aplec asupra-i și dau să-i desfac broboada neagră, să-i vină mai mult aer. Se retrage instinctiv. Cotrobăie în geantă după portofel și-l strânge în mâinile-i tremurânde ca pe ceva sfânt. Mă aplec, îi iau mâna încleștată în mâna mea și-i șoptesc să stea liniștită. Nu zice nici da, nici nu. Mă fixează. Așez sacoșele lângă ea. Aceeași privire de om hăituit. Îmi dau scurta jos și o arunc pe umerii ei. Îi frec mâinile și tâmplele, poate i-o veni ceva mai mult aer. Începe să respire ceva mai bine. De-aș avea puțină apă. Îi zic să respire profund. Cu ochii fugind în dreapta și-n stânga dă să se ridice. Nu reușește. O apuc de brațe. Mă răstesc, apucând-o de mâini, să stea cuminte până-și revine. Rămâne mută. Mă așez lângă ea pe trepte. Lumea se scurge pe lângă noi. O întreb unde locuiește. Nu scoate o vorbă. Arată cu mâna undeva pe vizavi, în lungul Dorobanțiului. Parcă s-a mai întremat. O ridic de subsuori, îi scutur pardesiul murdărit. Mă reped la sacoșe. Mai să mi le smulgă din mână. Ai încredere, îi zic, hai, ușor, să încercăm să traversăm. Mă apucă de mână cu ochii țintă la ele. În colț la benzinărie trecem peste liniile de tramvai printr-un puhoi de mașini. Unde stai? Mută. Suflă din greu, arătând undeva în față. La o poartă din fier forjat se oprește. Îmi smulge sacoșele din mâini. Aceiași ochi pe care se citește spaima. Din portofel scoate un inel cu chei. Nimerește cu greu. Îi smulg cheile din mână. Parcă aș fi înjunghiat-o. Încerc mai multe până o dibui pe cea potrivită. Îi deschid poarta. Dau să intru în curte, s-o ajut să scape de greutate. Mă împinge cu o forță nebănuită, de parcă i-aș fi ridicat poalele s-o violez. Zdrang!, răsucește cheia în broască. Printre zăbrele o văd cum lasă jos sacoșele. Mi-aruncă scurta. Nu scoate un cuvânt. „Săru` mâna” și-mi văd de drum. Fac doi pași. Mă întorc. Îmi arunc privirea pe numărul de la poartă: Dorobanților, 430.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Revista Infozone: program intens si de mare valoare artistica, Datini, joc si voie buna

- Virgil ANDRONESCU -

Primaria si Consiliul local al comunei Scortaru Nou din judetul Braila, organizeaza pe data de 2 septembrie a.c. incepand cu ora 15.00 la Spectacolul folcloric Datini, joc si voie buna aflat la editia a IV-a, spectacol prilejuit de Ziua comunei. Invitati: Laura HAIDAU, Constantin BAHRIN, Nicolae DATCU, Ana Maria BOTEZATU si Nicu MATA. Spectacolul va fi prezentat de Gabriela POPA, jurnalist, director al revistei InfoZone.  


Sâmbătă, 8 septembrie și duminică 9 septembrie. ...Balciul traditional de la Cuza Vodă în comuna Salcia Tudor, județul Braila. Ca de obicei, vor veni în ambele zile, ansambluri folclorice și artiști din toate genurile muzicale iar prezentarea evenimentului va fi de înaltă clasa.

Sâmbătă 8 septembrie pe scena de la Balciul Traditional de la Cuza Vodă vor evolua următoarele ansambluri: MUGURII TUDORENCELOR, comuna Salcia Tudor, județul Braila; VORNICII din comuna Paulesti, județul Vrancea; MUGURII BARAGANULUI din comuna Suditi, județul Ialomita; ZA…

Vernisajul expozitiei: Braila in cel de al 650-lea an

Filiala Brăila a U.A.P.România, Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie Brăila anunță vernisajul expoziției BRĂILA ÎN CEL DE AL 650-LEA AN pentru data de 01 septembrie 2018, ora 12.00, în Galeria de Artă Brăila (Piața Traian nr. 2).
23 dintre membrii Filialei Brăila a U.A.P.R. ridică pe simezele Galeriei de Artă impresiile lor artistice vis-a-vis de reperele istorice, geografice sau sentimentale, toate reprezentând Brăila cu duioșie, siguranță sau revoltă.
Vă invităm să vedeți lucrările de pictură, grafică și sculptură ale artiștilor: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Carstiuc Sorinel, Trandafira Cojocaru, Dascalu Ovidiu Pict, Ana-Maria Dobre, Vasile Gaita, Vasilica Gavrilă, Florentina Giol, Ioanid Marilena, Mânzu Maria Mădălina Art, Hugo Maracineanu, Walter Maracineanu, Angelica Deacu, Gh Mosorescu, Nicoleta Olteanu, Cristian Radu, Ion Radu, Vasile Sarca, Raluca Spătaru, Narcisa Stejeran, Traian Tsamuris, Marius-Gheorghe Teodorescu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 1 sep…

Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie

Parcul Monument, va fi în perioada 7 – 9 septembrie 2018, locul de promenadă pentru brăilenii dornici să vadă ce le-au pregătit producătorii, la Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie. Primăria, în calitate de organizator, oferă vizitatorilor mai multe puncte de atracţie, în cele trei zile de desfăşurare a festivalului: expoziţie florală cu vânzare, concerte de muzică de promenadă, muzică populară, muzică uşoară şi dans, terase cu diverse preparate culinare de sezon. Atât sâmbătă, 8 septembrie, cât și duminică, 9 septembrie vor avea loc două reprezentații ale teatrului MASCA cu spectacolul Strigătele Parisului.
STRIGĂTELE PARISULUIredă, cu ajutorul statuilor vivante, Parisul secolului XIX cu personajele sale colorate și zgomotoase, de la negustori, la artiștii din Montmartre descriși în operele lui Molière, Beaumarchais, Victor Hugo și Emile Zola. Parisul acelei perioade era extrem de colorat atât în ceea ce privește lumea din trăsuri cât și mai ales l…

PROGRAM: Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila, 2018

Ziarista Tudorița Tarniță lansează vineri 7 septembrie patru volume

Ziarista Tudorița Tarniță lansează vineri 7 septembrie de la ora 17 la Biblioteca Județeană Panait Istrati în sala Fănuș Neagu patru volume. Primul este o incursiune în lumea presei și este intitulat Manual de Știri, al doilea este o carte de poezie intitulată Pe diagonala cuvintelor plus încă două cărți de haik-uri Semnul Mandalei și Muguri de Bonsai. Toate cărțile au apărut la editura InfoEST din Siliștea-Brăila.

Vor prezenta Dumitru Anghel, critic literar, Gina Bahor, reprezentatul radio Romania Actualități în județul Brăila și Mihai Vintilă editor.

Invitații serii vor fi actrița Vanessa Radu și trupa Antic.

Moderatorul evenimentului este Dragoș Adrian Neagu directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila.


Autoarea și-a dedicat viața jurnalismului, fiind o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene după 1989. A debutat în Antologia Poeților Brăileni „Zbor Alb” din 1970. A publicat în „Analele Brăilei”, „Luceafărul”, „România literară”, „Flacăra”, „Vatra”. Este laureat…