Treceți la conținutul principal

Jenică Chiriac - Cronica pricopsitului

O poezie vie-n... necropsie (sic!)


În lirica de azi se constată multe orientări/tendințe. Dintre acestea se detașează metafora-șoc, titluri care să te pună pe gânduri. O asemenea „lucrătură” avem în față, placheta de versuri „Necropsie lirică” de Virgil Andronescu, Editura „Zorio”, 2017, cu ilustrații de Bianca Pîrlog. Incitat de alăturarea a doi termeni opuși ca sens, figură de stil care se numește în teoria literară oximoron, am parcurs volumul cu vădită curiozitate.
O primă constatare: în plachetă apar poezii de câteva versuri, catrene câteodată, care lasă impresia strigătelor de luptă ale indienilor, un fel de flashuri ce ascund un gând, o idee, o imagine. În „organe și măruntaie” răzbate interogația retorică, nelămuritoare, dacă harul poetic vine de la Dumnezeu. O imagine, una singură o regăsim în „moartea vieții”: ambulanțele care gonesc urlând, căci „viața aleargă pe drumuri pierdute”. Constatarea aforistică: „Singurătatea aduce după sine pierzania”, concluzionează o „înserare”. Nemurirea dă sens vieții, în „nemurire”.
Din contradicții izvorăște adevărul? Să vedem! Poetul nostru, spirit neliniștit, bântuit de îndoieli, caută adevărul. Pune în antiteză afirmații contradictorii. Speră ca astfel adevărul să i se reveleze. Care adevăr? Adevărul lui! Unul parțial! Ce spune Mântuitorul nostru Iisus Hristos? „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine!” Cu alte cuvinte, adevărul este un ideal, există dar nu-l putem atinge. De aici vine îndoiala noastră, neputința în fața Infinitului, a Universului.
Suferința purifică. Suferința mântuiește. Poezia pare, la prima vedere, ușor pesimist-ateistă. Titlul „Dumnezeu nu răspundela telefon” ne conduce inevitabil la prima concluzie. Nesiguranța, îndoiala, incertitudinea vin să creeze iluzia deșertăciunii vieții și a lumii. S-a rugat, a implorat Divinitatea, crede sime că este abandonat. Concluzioneză „Nu mai are timp pentru mine/ așa cum/ nu a avut niciodată/pentru sufletul meu”. Uită, ori presupune că rugăciunea trebuie să aibă drept rezultat un efect (în plan material?!). Dar harul, harul poetic, acea capacitate de a exprima simțămintele, de unde provine?!
Este de la sine înțeles faptul că opera literară, îndeosebi cea lirică exprimă, în oarecare măsură, starea psihică a creatorului la un anumit moment. Dacă, spre pildă, poezia dinainte reflectă gânduri nu tocmai roze, în „toate durerile” răzbate un tonus pozitiv. Interesant că dintre toate durerile, în sens de suferințe fizice și morale, autorul induce sugestia că i s-a dat să-și ducă crucea pe „drumul Golgotei” al creației literare. Nimic explicit! Nimic lămuritor! Lectorul se cuvine să citească printre rânduri, să-și „traducă” ideea sugerată. Oarecum lămuritoare este concluzia din terțina finală: „Dincolo de ea nu există decât/ Cel care a creat-o și-o îngrijește/ după chipul și asemănarea Sa.
O poezie de dragoste are titlu-rugăciune: „nu mă scoate, Doamne din ispită” pe care o includem în categoria celor scoase din umbră, cu nuanțe optimist-încrezătoare. Poetul dorește dragostea/ iubirea de femeie. Știe, este conștient de faptul că fiind făurită din „coasta bărbatului” nu este perfectă (perfecțiunea este apanajul Dumnezeirii!), dar, „iartă-mă Doamne/ pentru iubirea de imperfecțiune/ că fără aceasta nu pot trăi!”.
Ca mărturisire de credință, Virgil Andronescu ne lămurește de ce scrie: poezia poartă titlul „de ce scriu”. Este semnificativă pentru întreaga plachetă de versuri. În adevăr, la poetul nostru, oximoronul de sensuri, termeni, trăiri, este cuvânt de ordine. Și aici întâlnim alcătuire morbidă de imagini precum „a trăi într-un sicriu” „cu moartea în rărunchi”, „și-s mort demult” dar „m-agăț de viață prin tot ceea ce scriu”.
Este poetul un pesimist notoriu, iremediabil pierdut? Din contră! Este frământat, ca orice suflet complex, de incertituini, suferă, deci trăiește! Se plânge, dar speră! Vede în alb și negru, deci nu cunoaște culoarea gri a vieții! Creația sa este oglindă fidelă a sufletului de artist, noaptea vesel, ziua trist!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

CONFERINTA DE PRESA LA MUZEUL BRAILEI CAROL I

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila va susține vineri, 29 iunie 2018, de la ora 11.00,  spectacolul „O lume nebună, nebună!”.  Seniorii vor juca în scenetele umoristice: „Maimuța” de Mihai Maximilian, „Clientul nostru, stăpânul nostru” de Robert Coravu și „Pompe funebre” (anonim).  Spectacolul se va desfășura la Căminul de Persoane Vârstnice din Focșani, evenimentul fiind organizat împreună cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
Din distribuție fac parte: Ileana Bălănescu, Dobrița Cârlan, Nicu Matei, Mariana Munteanu, Viorica Novac, Mariana Toma, Jenica  Mircioiu. Regia: Eduard Claudiu Brăileanu, coordonatorul trupei AMBIȚIOȘII. Vă amintim că trupa de seniori „AMBIȚIOȘII” funcţionează în cadrul bibliotecii din anul anul 2010, susţinând numeroase spectacole în ţară și participând la festivaluri de teatru pentru amatori.
Laura Caplea Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Valeriu I. Găgiulescu: lansarea volumului Amurg o manifestare de suflet cu o încărcătură emoțională puternică

- Virgil ANDRONESCU -
Data de 12 septembrie 2017 reprezintă o zi importantă din viața scriitorului Valeriu Ion Găgiulescu. Acesta și-a lansat la Brăila, în orașul său de baștină, volumul Amurg. Această carte a fost publicată la Editura InfoEst, romanul fiind lansat pentru prima dată în anul 2008 tot la Brăila, această primă ediție fiind publicată la Editura Opinia.


Desfășurarea evenimentului s-a petrecut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ana Aslan, Palatul C.A.R.P. de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 8-10, într-o atmosferă prietenească.
Duminica, 24 Iunie, flashmob la Braila

Cateva zeci de tineri de la Palatul Copiilor din Braila participa, duminica, 24 Iunie, la un flashmob.
Îmbrăcaţi în ii, tinerii vor îmbina folclorul cu dansul modern, marcând 100 de ani de la Marea Unire, într-un eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional al Muzicilor Militare și de Ziua Naționala a iei.
Flashmob-ul va fi organizat, duminica, de la ora 10.00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, inițiatorul evenimentului fiind cunoscutul coregraf de muzica populară, Marius Epure Sandrino.
Dansul va fi susținut de Ansamblurile „Mugurașul”, „Garofița”, Râmnicelu, Viziru ale Palatului Copiilor Brăila, în parteneriat cu Primaria municipiului Braila, Casa de Cultură și Cercul Militar Brăila.
C.  CHIRIAC Director Executiv Directia Cultura, Invatamant, Sport si Turism Primaria Municipiului Braila