Treceți la conținutul principal

Expoziția documentară intitulată “De dor și de dragoste”, expoziție dedicată zilei de Dragobete (24 februarie)În perioada 23 februarie - 1martie 2018 secția Împrumut pentru adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară intitulată “De dor și de dragoste”, expoziție dedicată zilei de Dragobete (24 februarie) . Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci și transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar. Romulus Vulcănescu, în “Sărbătorile la români” îl descrie ca o făptură mitică, înfățișat adesea ca tânăr, voinic, frumos și bun, inspira fetelor și femeilor încredere și dragoste curată. Tinerii și tinerele îmbrăcați de sărbătoare se strângeau pe dealurile din preajma satului, fetele laolaltă culegeau flori de primăvară, ghiocei, iar băieții, individual, culegeau vreascuri pentru aprinderea unor focuri. La prânz coborau în goană spre sat, fiecare băiat urmărindu-și partenera preferată. Dacă o prindea din fugă, conform datinii, putea să o sărute în văzul tuturor. Această coborâre în goană a băieților în urmărirea fetelor se numea zburătorire. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră. Conform anumitor superstiții din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi in acel an. Potrivit tradiției în această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului. Este obligatoriu ca in aceasta zi barbatii sa se afle in relatii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel ii aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât băieții, cât și fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.
Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” BrăilaEmil Cioran spunea ca ,, la nici 20 de ani devenise expert in moarte”.

Întâi să încerc o lămurire a celor care s-au întrebat și care m-au întrebat de ce Necropsie și de ce lirică, fiind vorba de titlul acestui volum de poezii. Deci, crezul meu este că poezia, mai mult decât proza- lăsând la o parte Jurnalul, reprezintă întreaga mea ființă, care este formată din suflet-spirit și trup. Ca atare, placheta la a cărei prezentare participăm astăzi mă reprezintă- simbolic, și am hotărât- după o aprofundată judecată, că voi fi mult mai bine înțeles ca poet și ca om, disecându-mă; de fapt, citind cartea, vă veți convinge că este de fapt o introspectie realizată prin alte metode decât cele folosite de alți poeti. Au fost voci care m-au întrebat: poezia ta este moartă? Iar răspunsul la această întrebare este Nu! Dar vorbeste despre moarte. Din cele câteva poezii pe care vi le voi citi, veți înțelege că poezia mea este vie și în creștere, iar eu...după cum mă vedeți și mă percepeți fiecare dintre dumneavoastră. Am mai primit din partea unora și sentința: poezia dumneavoastră e una extrem de pesimistă, scrierile dvs. Sunt pesimiste, sunt macabre și pe deasupra sunteți și într-un permanent război cu divinitatea, gândiți domnule pozitiv! Răspunsul meu este că sunt realist, iar cărțile mele sunt niste oglinzi concave și convexe puse în fața oamenilor pentru a le arăta ceea ce aceștia nu văd ori nu vor să vadă, și să accepte despre propria lor viață exterioară cât și lăuntrică. Nu sunt perfect, nimeni nu e perfect, și de aceea am dorit să arăt- prin metoda aleasă, necropsia, că în fiinșa mea lirică e posibil să existe și organe nefuncționale ori slab-funcționale care pot duce la un decesul poetic. Apropos de disecție, îmi amintesc cum făceam asta unui nevinovat batracian, pe viu, la ora de biologie prin clasa a VIII-a, pentru a demonstra nu știu ce chestiune a sistemului nervos al animalului. Nu știu dacă m-am făcut pe deplin înțeles, dar am ținut să răspund unei probleme obsesive venită din partea unora și anume: dacă se va ridica cineva din public și te va întreba de ce acest titlu și nu altul, de ce Necropsie lirică? Nu am dorit să-mi explic poeziile ci doar să de această datorie avută față de cititori care spun că scriu bine dar că în că ceva...îi sperie. Când voi citi veți înțelege ce...      Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

CONFERINTA DE PRESA LA MUZEUL BRAILEI CAROL I

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila

Trupa de teatru pentru seniori „AMBIȚIOȘII” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila va susține vineri, 29 iunie 2018, de la ora 11.00,  spectacolul „O lume nebună, nebună!”.  Seniorii vor juca în scenetele umoristice: „Maimuța” de Mihai Maximilian, „Clientul nostru, stăpânul nostru” de Robert Coravu și „Pompe funebre” (anonim).  Spectacolul se va desfășura la Căminul de Persoane Vârstnice din Focșani, evenimentul fiind organizat împreună cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
Din distribuție fac parte: Ileana Bălănescu, Dobrița Cârlan, Nicu Matei, Mariana Munteanu, Viorica Novac, Mariana Toma, Jenica  Mircioiu. Regia: Eduard Claudiu Brăileanu, coordonatorul trupei AMBIȚIOȘII. Vă amintim că trupa de seniori „AMBIȚIOȘII” funcţionează în cadrul bibliotecii din anul anul 2010, susţinând numeroase spectacole în ţară și participând la festivaluri de teatru pentru amatori.
Laura Caplea Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Valeriu I. Găgiulescu: lansarea volumului Amurg o manifestare de suflet cu o încărcătură emoțională puternică

- Virgil ANDRONESCU -
Data de 12 septembrie 2017 reprezintă o zi importantă din viața scriitorului Valeriu Ion Găgiulescu. Acesta și-a lansat la Brăila, în orașul său de baștină, volumul Amurg. Această carte a fost publicată la Editura InfoEst, romanul fiind lansat pentru prima dată în anul 2008 tot la Brăila, această primă ediție fiind publicată la Editura Opinia.


Desfășurarea evenimentului s-a petrecut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ana Aslan, Palatul C.A.R.P. de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 8-10, într-o atmosferă prietenească.
Duminica, 24 Iunie, flashmob la Braila

Cateva zeci de tineri de la Palatul Copiilor din Braila participa, duminica, 24 Iunie, la un flashmob.
Îmbrăcaţi în ii, tinerii vor îmbina folclorul cu dansul modern, marcând 100 de ani de la Marea Unire, într-un eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional al Muzicilor Militare și de Ziua Naționala a iei.
Flashmob-ul va fi organizat, duminica, de la ora 10.00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, inițiatorul evenimentului fiind cunoscutul coregraf de muzica populară, Marius Epure Sandrino.
Dansul va fi susținut de Ansamblurile „Mugurașul”, „Garofița”, Râmnicelu, Viziru ale Palatului Copiilor Brăila, în parteneriat cu Primaria municipiului Braila, Casa de Cultură și Cercul Militar Brăila.
C.  CHIRIAC Director Executiv Directia Cultura, Invatamant, Sport si Turism Primaria Municipiului Braila