Basm: Omul care schimba anotimpurile

- Petre CRĂCIUN -În urmă cu un număr neştiut de ani, când încă mai sălăşluiau prin locuri ascunse balauri înfricoşători, îşi trăia liniştit zilele bătrâneţii un om ce se îndeletnicise o viaţă întreagă cu negoţul. De la o vreme, simţind că nu mai are mult de stat pe această lume, îşi chemă cei trei flăcăi şi le spuse:

- Iubiţii mei copii, firul vieţii mi se va curma în curând şi va trebui să vă înjghebaţi fiecare câte o gospodărie. Vremurile mi-au fost potrivnice şi n-am putut pune la adăpost atâţia galbeni câţi v-ar face trebuinţă. În tinereţile mele am slujit, însă, câte un an la Sfânta Miercure, la Sfânta Vinere şi la Sfânta Duminică. Fiecare mi-a plătit, dându-mi câte un cufăr. Ale voastre să fie! Mergeţi şi găsiţi-le în pădurea de la marginea satului unde le-am ascuns la răutatea oamenilor!

Plecă flăcăul cel mare şi, după ce căută ce căută, se întoarse cu un cufăr mare cât toate zilele. Îl duse cu greutate în casă şi îl deschise înaintea tătâne-său. Ce să vezi! Înăuntru erau numai galbeni strălucitori.


Basmul face parte din volumul ”Foarea înțelepciunii și iarba puterii”. Reproducerea numai cu acordul autorului


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii