Postări

Se afișează postări din octombrie 29, 2017

Oedipe vine la Brăila

Imagine
Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila, prezinta sambata 18 noiembrie 2017, incepand cu ora 18:00, in Sala de Concerte "Dr. Nicu Teodorescu" a Palatului "Lyra", "Oedipe pe intelesul tuturor si Sonata a III-a pentru pian si vioara Op. 25 - in caracter popular romanesc de George Enescu.
Proiect itinerant conceput de baritonul Stefan Ignat in colaborare cu Muzeul National "George Enescu" Bucuresti ce va cuprinde: Concert-conferinta si expozitie.
                Interpreteaza:
STEFAN IGNAT - bariton
MARTA CRISTINA SANDU - soprana
CORINA MURGU - vioara
IOANA MARIA LUPASCU - pian
Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac iar până în anul 1999 a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti iar din anul 2010 …

CONFERINȚĂ – „SENSURI ALE ICOANEI”

Imagine
Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Brăila, organizează duminică, 5 noiembrie 2017, ora 13, în sala de festivități a Muzeului Brăilei „Carol I” o conferință cu tema Sensuri al icoanei. Conferința este dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. Prezintă: Alina Ruxandra-Mircea, muzeograf, secția „Artă” a Muzeului Brăilei
„Carol I”. Evenimentul își propune să prezinte publicului câteva aspecte ale istoriei constituirii icoanei în Antichitatea Târzie și în perioada imediat următoare crizei iconoclaste. Noțiuni de iconografie și stil vor fi discutate în conjuncție cu elemente ale teoriei imaginii la Sfinții Părinți și în special la Sf. Ioan Damaschinul.

ZILELE „MIHAIL SEBASTIAN” – EDIȚIA A CINCEA

Imagine
În perioada 2 – 5 noiembrie 2017, se va desfăşura la Brăila, a cincea ediție a Festivalului Internațional „Mihail Sebastian”, proiect cultural derulat sub înaltul patronaj al Ministerul Culturii și Identității Naționale. Organizator: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic/ Departament Cultură, Artă și Media, în parteneriat cu: Comunitatea Evreilor din Brăila, Fundația Caritatea, American Jewish Joint Distribution Comitee, Muzeul Brăilei „Carol I”, Primăria Municipiului Brăila, Instituția Prefectului Județului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Sponsor: Romaqua Group Borsec. Muzeul Brăilei „Carol I” găzduiește activitățile din data de 3 noiembrie, începând cu ora 12 și din data de 4 noiembrie, începând cu ora 10,în sala de conferințe din Piața Traian, nr. 3. (detalii pe http://www.muzeulbrailei.ro/index.php?pn=2&idn=2500130493278317232).


Celelalte activități se vor desfășura la Teatru…

PATRIMONIUL INDIVIDUAL ŞI DEZVOLTAREA PERSONALĂ

Imagine
Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare Şcoala Gimnazială Chiscani, jud. Brăila, organizează vineri, 3 noiembrie 2017, începând cu ora 10, la Şcoala Gimnazială Chiscani, proiectul educaţional „Patrimoniul individual şi dezvoltarea personală”. Pornind de la noţiunile generale despre patrimoniu, elevii vor identifica patrimoniul familial şi personal, ca resurse ce ar putea sta la baza dezvoltării lor pe viitor. Participă 20 de elevi de la clasele V-VIII ale Școlii Gimnaziale Chiscani. Coordonator: Viorel Stoian, muzeograf, Secţia „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I”. Parteneri: Crăciun Mirela şi Tobă Corina Simona, profesori la Şcoala Gimnazială Chiscani, jud. Brăila.

Anunţ pentru pasionaţii de robotică, electronică, programare şi mecanică!

Imagine
Avem nevoie de MENTORI care să lucreze cu copiii înscrişi la Clubul de Robotică, Electronică, Programare şi Mecanică din cadrul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila.
Coordonator este conf. dr. ing. Petru Dumitrache, profesor la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila, specialist cu rezultate deosebite în robotică, iar echipa de mentori are nevoie de tineri sau mai puţini tineri, dar entuziaşti şi doritori de a lucra cu copiii din cele patru grupe ale clubului.

Avantaje:
- Schimb de cunoştinţe din domeniul STEM
- Îmbunătăţirea experienţei în acest domeniu
- Posibilitatea de participare la competiţii de robotică
- Dobândirea unui certificat de voluntariat care se poate adăuga la CV
- Lucrul într-un mediu creativ, unde ideile valoroase ale fiecăruia pot fi aplicate

Cerinţe:
- Dorinţa de a lucra cu copiii şi de a se face înţeles de aceştia
- Disponibilitate de timp, în principal, sâmbătă.
- Competenţe şi înclinaţii spre robotică, electronică, mecanică şi/sau programare
- Respectarea prog…

Voinicel și cele două vrăjitoare, un basm de Petre Crăciun

Imagine
- Petre CRĂCIUN -

În vremea când muriseră toţi balaurii cu şapte capete, afară de unul singur, trăiau într-o ţară două vrăjitoare, născute din aceiaşi părinţi, dar deosebite precum ziua de noapte sau furtuna de vreme bună.

Cea mai vârstnică era numită, din cauza sufletului său hapsân, Vrăjitoarea cea Neagră. Lăcaşul i se afla într-o peşteră întunecată, plină de lilieci, buruienile şi le aduna din locuri lipsite de lumină şi le fierbea după ce apunea soarele, în cel mai îndepărtat cotlon al respingătorului adăpost. Pe la primul cântat al cocoşilor, lua cu sine două-trei oale pline cu moşmoane şi pleca să le pitească pe la temelia casei vreunui nevinovat. Nu ştiu de ce, baba îi ura de moarte pe oamenii cinstiţi şi harnici, nepierzând nici un prilej pentru a stârni boala, sfada sau, şi mai rău, seceta aducătoare de foamete.

Ca să cunoască şi mai temeinic secretele muritorilor, luase pe lângă sine pe Suflet-Rău, un om ticălos şi viclean.

Sora cea mică era bună s-o pui la rană. Deşi făcea şi …

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRĂILA: Exercițiul se va desfășura pe data de 01.11.2017

Imagine
În conformitate cu Ordinul Inspectorului General nr. 21866 din 24.07.2017 și a adresei cu nr. 1616274 din 28.07.2017 a I.S.U. ”Dunărea” Brăila referitor la ”Organizarea și desfășurarea exercițiilor privind funcționarea mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de urgență pe anul 2017 începând cu luna august 2017 în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10-11 I.S.U. ”Dunărea” Brăila va organiza și desfășura antrenamente / exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.
Anterior introducerii semnalului acustic de alarmare  va fi transmis următorul mesaj vocal ”Cetățeni, acesta este un exercițiu! Nu intrați în panică!”. În scopul preîntâmpinării panicii, a cunoașterii semnificației semnalelor de alarmare acustice și a măsurilor care trebuie adoptate în situații de protecție civilă, acest eveniment se va mediatiza către populație, instituții publice și operatorii economici de pe raza municipiului Brăila.

C.  CHIRIAC
Director Executiv
Direc…

Atelier pentru dezvoltare personala

Imagine

Expoziție itinerantă „Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră”

Imagine
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește în perioada 31 octombrie – 10 noiembrie 2017 expoziția itinerantă „Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră”, organizată cu prilejul Zilei Arhivelor Naționale.  Expoziția desfășurată sub genericul „Arhive, Cetățenie și Interculturalism” prezintă documente de arhivă din secolele XIX și XX referitoare la reprezentanțele diplomatice din Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.

Vernisajul expoziției are loc în holul de intrare al Bibliotecii, marți, 31 octombrie, ora 13.00. Evenimentul este organizat de Ion Volcu - șef birou în cadrul instituției gazdă, Giani Olteanu - șef serviciu și Cristian Filip - consilier, ambii în cadrul Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Cea mai frumoasă lansare de carte - în ședința cenaclului literar Panait Istrati

Imagine
- Virgil ANDRONESCU -

Vineri, 27 octombrie 2017, s-a desfășurat- începând cu ora 17.00 ședința cenaclului Panait Istrati. Ca în fiecare ultimă vinere a fiecărei luni din an, gazda cenaclului a fost Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila.
S-au schimbat informații și s-au distribuit reviste literare, ca de fiecare dată. La dezbaterile cenaclului sunt invitați iubitori de literatură alături de membrii acestuia. În cadrul ședinței de vineri s-au lansat volumele Muguri de bonsai, de Tudorița Tarniță, carte publicată la Editura InfoEST, 2017, prezentatorul cărții a fost aforistul Zeno Halupa; cartea Dirijorul de cuvinte, scrisă de poetul Mihai Vintilă - director al revistei manifest Litera13, publicată la aceeași editură, în 2017, a fost prezentată de autorul și editorul acesteia.


Întâlnirea a avut loc de această dată în Ludoteca bibliotecii și nu în sala Fănuș Neagu, ca de obicei. A fost o ședință, după cum se vede în imagini, ieșită din tipare, desfășurată într-un decor…