sâmbătă, noiembrie 04, 2017

Oedipe vine la BrăilaFilarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila, prezinta sambata 18 noiembrie 2017, incepand cu ora 18:00, in Sala de Concerte "Dr. Nicu Teodorescu" a Palatului "Lyra", "Oedipe pe intelesul tuturor si Sonata a III-a pentru pian si vioara Op. 25 - in caracter popular romanesc de George Enescu.
Proiect itinerant conceput de baritonul Stefan Ignat in colaborare cu Muzeul National "George Enescu" Bucuresti ce va cuprinde: Concert-conferinta si expozitie.
                Interpreteaza:
STEFAN IGNAT - bariton
MARTA CRISTINA SANDU - soprana
CORINA MURGU - vioara
IOANA MARIA LUPASCU - pian

                    Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac iar până în anul 1999 a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti iar din anul 2010 este doctor în muzică.

                    Printre distincțiile obținute se numără Premiul III la Concursul voci verdiane – Italia, 1997 și premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu în 2003. În anul 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu.

În anul 2011, Ștefan Ignat a fost esemnat cel mai bun solist de operă, iar în anul 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție de Otello (rolul lui Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe în opera cu același nume de George Enescu. A interpretat rolul lui Oedipe în premierele operei de la București (2003-2009-2011), Cagliari-Italia, Illinois-USA și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până în prezent la New York, Gyula – Ungaria, Praga – Cehia, București (Muzeul Național ”George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională, Palatul Cotroceni), Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța, Cluj, Oradea, Reghin.

                    Repertoriul său este variat,  din cele mai importante opere amintim: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan – Aurul Rinului de R. Wagner, Scarpia – Tosca de G. Puccini, Contele de Luna – Trubadurul, Jago – Otello, Nabucco – Nabucco, Germont –  Traviata, Amonasro – Aida de G. Verdi.

La ediția din anul 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu” a interpretat rolul Jago din opera Otello de G. Verdi, în noua producție a Operei Naționale București, în regia Verei Nemirova și sub bagheta lui Keri Lynn Wilson. Ca și la edițiile anterioare, a interpretat rolul titular din opera Oedipe de G. Enescu.

                    Soprana Marta Cristina Sandu a studiat la Universitatea Națională de Muzică București, unde a obţinut diploma de licenţă şi de masterat. Şi-a aprofundat studiile la Londra, în cadrul Guildhall School of Music and Drama, cu soprana Nelly Miricioiu, până în anul 2011. A fost îndrumată în carieră de către soprana Luciana Serra, profesor de tehnică vocală la Accademia Teatro alla Scala din Milano, fiind invitată să susţină o serie de concerte în Italia. De asemenea, a fost invitată de soprana Marina Krilovici la Kefalonia Music Festival (Grecia) unde a urmat un masterclass şi a susţinut un concert în cadrul festivalului. Finalistă şi laureată a concursurilor „Marcello Giordani” (Taormina) şi „Hariclea Darclée” (Brăila), Marta Sandu susţine frecvent concerte în ţară şi în străinătate.
                    Corina Murgu este concert maestru la Opera Națională Română din Timișoara. A studiat la Academia de muzică din același oraș și a deține un masterat în vioară obținut sub îndrumarea prof. Jacques Saint-Yves în 1996. Din anul 1997 este angajată la Opera Națională Română din Timișoara cu care a susținut numeroase concerte și recitaluri în țară și străinătate, interpretând creații concertante de J. Brahms, W. A. Mozart, P. I. Ceaikovski, L. van Beethoven, A. Vivaldi, B. Bartok.
                    Ioana Maria Lupascu. Dupa absolvirea conservatorului Ciprian Porumbescu Bucuresti, este admisa la Masterul " Virtuosity Level " la Conservatoire du Lausanne, Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli, dar dupa cateva luni se muta in Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica. Dupa incheierea masterului de trei ani de zile in Perfectionare Solistica, a continuat sa lucreze cu Maestrul Berman pana la tragica sa disparitie in 2005 si cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-si imbogateasca mijloacele de expresie muzicala si sa aprofundeze viziunea asupra interpretarii solistice. 
                    Biletele se gasesc la agentia de bilete a filarmonicii din Calea Calarasilor Nr.52, de luni pana vineri intre orele 8:00 - 18:00 si la sala de concerte a Palatului "Lyra" in ziua evenimentului incepand cu ora 17:00.
                    Pret bilet: 15 lei
                    Va asteptam!!!

vineri, noiembrie 03, 2017

CONFERINȚĂ – „SENSURI ALE ICOANEI”Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Brăila, organizează duminică, 5 noiembrie 2017, ora 13, în sala de festivități a Muzeului Brăilei „Carol I” o conferință cu tema Sensuri al icoanei.
Conferința este dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.
Prezintă: Alina Ruxandra-Mircea, muzeograf, secția „Artă” a Muzeului Brăilei
„Carol I”.
Evenimentul își propune să prezinte publicului câteva aspecte ale istoriei constituirii icoanei în Antichitatea Târzie și în perioada imediat următoare crizei iconoclaste. Noțiuni de iconografie și stil vor fi discutate în conjuncție cu elemente ale teoriei imaginii la Sfinții Părinți și în special la Sf. Ioan Damaschinul.

marți, octombrie 31, 2017

ZILELE „MIHAIL SEBASTIAN” – EDIȚIA A CINCEAÎn perioada 2 – 5 noiembrie 2017, se va desfăşura la Brăila, a cincea ediție a Festivalului Internațional „Mihail Sebastian”, proiect cultural derulat sub înaltul patronaj al Ministerul Culturii și Identității Naționale.
            Organizator: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic/ Departament Cultură, Artă și Media, în parteneriat cu: Comunitatea Evreilor din Brăila, Fundația Caritatea, American Jewish Joint Distribution Comitee, Muzeul Brăilei „Carol I”, Primăria Municipiului Brăila, Instituția Prefectului Județului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
Sponsor: Romaqua Group Borsec.
Muzeul Brăilei „Carol I” găzduiește activitățile din data de 3 noiembrie, începând cu ora 12 și din data de 4 noiembrie, începând cu ora 10,  în sala de conferințe din Piața Traian, nr. 3. (detalii pe http://www.muzeulbrailei.ro/index.php?pn=2&idn=2500130493278317232).Celelalte activități se vor desfășura la Teatrul „Maria Filotti” (Str. Mihai Eminescu,
nr. 2), Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila (Piața Poligon, nr. 4) și Templul Coral
(Str. Petru Maior, nr. 13).

PATRIMONIUL INDIVIDUAL ŞI DEZVOLTAREA PERSONALĂ


infoest.ro

Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare Şcoala Gimnazială Chiscani, jud. Brăila, organizează vineri, 3 noiembrie 2017, începând cu ora 10, la Şcoala Gimnazială Chiscani, proiectul educaţional „Patrimoniul individual şi dezvoltarea personală”.
Pornind de la noţiunile generale despre patrimoniu, elevii vor identifica patrimoniul familial şi personal, ca resurse ce ar putea sta la baza dezvoltării lor pe viitor.
Participă 20 de elevi de la clasele V-VIII ale Școlii Gimnaziale Chiscani.
Coordonator: Viorel Stoian, muzeograf, Secţia „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I”.
Parteneri: Crăciun Mirela şi Tobă Corina Simona, profesori la Şcoala Gimnazială Chiscani, jud. Brăila.

Anunţ pentru pasionaţii de robotică, electronică, programare şi mecanică!

debraila.ro
Avem nevoie de MENTORI care să lucreze cu copiii înscrişi la Clubul de Robotică, Electronică, Programare şi Mecanică din cadrul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” Brăila.
Coordonator este conf. dr. ing. Petru Dumitrache, profesor la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila, specialist cu rezultate deosebite în robotică, iar echipa de mentori are nevoie de tineri sau mai puţini tineri, dar entuziaşti şi doritori de a lucra cu copiii din cele patru grupe ale clubului.

Avantaje:
- Schimb de cunoştinţe din domeniul STEM
- Îmbunătăţirea experienţei în acest domeniu
- Posibilitatea de participare la competiţii de robotică
- Dobândirea unui certificat de voluntariat care se poate adăuga la CV
- Lucrul într-un mediu creativ, unde ideile valoroase ale fiecăruia pot fi aplicate

Cerinţe:
- Dorinţa de a lucra cu copiii şi de a se face înţeles de aceştia
- Disponibilitate de timp, în principal, sâmbătă.
- Competenţe şi înclinaţii spre robotică, electronică, mecanică şi/sau programare
- Respectarea programei elaborate de coordonator
- Vârsta minimă: 16 ani

Termen de înscriere: vineri, 3 octombrie 2017
Aşteptăm doritorii şi oferim informaţii suplimentare pe grupul FB: www.facebook.com/groups/roboticabraila

Voinicel și cele două vrăjitoare, un basm de Petre Crăciun

- Petre CRĂCIUN -

În vremea când muriseră toţi balaurii cu şapte capete, afară de unul singur, trăiau într-o ţară două vrăjitoare, născute din aceiaşi părinţi, dar deosebite precum ziua de noapte sau furtuna de vreme bună.

Cea mai vârstnică era numită, din cauza sufletului său hapsân, Vrăjitoarea cea Neagră. Lăcaşul i se afla într-o peşteră întunecată, plină de lilieci, buruienile şi le aduna din locuri lipsite de lumină şi le fierbea după ce apunea soarele, în cel mai îndepărtat cotlon al respingătorului adăpost. Pe la primul cântat al cocoşilor, lua cu sine două-trei oale pline cu moşmoane şi pleca să le pitească pe la temelia casei vreunui nevinovat. Nu ştiu de ce, baba îi ura de moarte pe oamenii cinstiţi şi harnici, nepierzând nici un prilej pentru a stârni boala, sfada sau, şi mai rău, seceta aducătoare de foamete.

Ca să cunoască şi mai temeinic secretele muritorilor, luase pe lângă sine pe Suflet-Rău, un om ticălos şi viclean.

Sora cea mică era bună s-o pui la rană. Deşi făcea şi ea farmece, toate erau spre folosul şi alinarea oamenilor. Bunăoară, dacă aveai vreo suferinţă, mergeai şi îţi găsea leacul deîndată. Când erai chinuit de duhuri necurate, iarăşi dădeai fuga la cea căreia i se spunea Vrăjitoarea cea Albă. Cum-necum, îţi zicea un descântec meşteşugit şi scăpai şi de asta. Toate erau altfel în jurul său. Căsuţa i se afla într-o vâlcea minunată, ierburile din care îşi pregătea leacurile creşteau în locuri însorite, iar farmecele le făcea la lumina binecuvântată a soarelui. Până şi chipul îi era luminos, făcând-o să pară mai tânără cu nouăzeci şi nouă de ani. CITIȚI ÎNTREAGA POVESTE AICI: http://www.literaturacopii.ro/stire-proza/voinicel-%C8%99i-cele-doua-vrajitoare-un-basm-de-petre-craciun/425

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRĂILA: Exercițiul se va desfășura pe data de 01.11.2017

adevarul.ro
În conformitate cu Ordinul Inspectorului General nr. 21866 din 24.07.2017 și a adresei cu nr. 1616274 din 28.07.2017 a I.S.U. ”Dunărea” Brăila referitor la ”Organizarea și desfășurarea exercițiilor privind funcționarea mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de urgență pe anul 2017 începând cu luna august 2017 în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10-11 I.S.U. ”Dunărea” Brăila va organiza și desfășura antrenamente / exerciții pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.
Anterior introducerii semnalului acustic de alarmare  va fi transmis următorul mesaj vocal ”Cetățeni, acesta este un exercițiu! Nu intrați în panică!”. În scopul preîntâmpinării panicii, a cunoașterii semnificației semnalelor de alarmare acustice și a măsurilor care trebuie adoptate în situații de protecție civilă, acest eveniment se va mediatiza către populație, instituții publice și operatorii economici de pe raza municipiului Brăila.

C.  CHIRIAC
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila

luni, octombrie 30, 2017

Atelier pentru dezvoltare personala


Expoziție itinerantă „Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila găzduiește în perioada 31 octombrie – 10 noiembrie 2017 expoziția itinerantă „Reprezentanțe diplomatice la Dunărea de Jos și Marea Neagră”, organizată cu prilejul Zilei Arhivelor Naționale.  Expoziția desfășurată sub genericul „Arhive, Cetățenie și Interculturalism” prezintă documente de arhivă din secolele XIX și XX referitoare la reprezentanțele diplomatice din Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.

Vernisajul expoziției are loc în holul de intrare al Bibliotecii, marți, 31 octombrie, ora 13.00. Evenimentul este organizat de Ion Volcu - șef birou în cadrul instituției gazdă, Giani Olteanu - șef serviciu și Cristian Filip - consilier, ambii în cadrul Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

duminică, octombrie 29, 2017

Cea mai frumoasă lansare de carte - în ședința cenaclului literar Panait Istrati

- Virgil ANDRONESCU -

Vineri, 27 octombrie 2017, s-a desfășurat- începând cu ora 17.00 ședința cenaclului Panait Istrati. Ca în fiecare ultimă vinere a fiecărei luni din an, gazda cenaclului a fost Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila.
S-au schimbat informații și s-au distribuit reviste literare, ca de fiecare dată. La dezbaterile cenaclului sunt invitați iubitori de literatură alături de membrii acestuia. În cadrul ședinței de vineri s-au lansat volumele Muguri de bonsai, de Tudorița Tarniță, carte publicată la Editura InfoEST, 2017, prezentatorul cărții a fost aforistul Zeno Halupa; cartea Dirijorul de cuvinte, scrisă de poetul Mihai Vintilă - director al revistei manifest Litera13, publicată la aceeași editură, în 2017, a fost prezentată de autorul și editorul acesteia.Întâlnirea a avut loc de această dată în Ludoteca bibliotecii și nu în sala Fănuș Neagu, ca de obicei. A fost o ședință, după cum se vede în imagini, ieșită din tipare, desfășurată într-un decor colorat, printre cărți și jucării încărcate de inocență.
Fără alte cuvinte.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...