vineri, august 25, 2017

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutierăÎn ziua de 24 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere.
          Astfel, poliţiştii au constatat 75 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 30.855 de lei, au ridicat în vederea suspendării două permise de conducere şi au retras cinci certificate de înmatriculare.

·                     

Accidente rutiere

La data de 24 august a.c., ora 19:50, Poliţia Oraşului Însurăţei a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, în vârstă de 63 de ani, din comuna Viziru, cu privire la faptul că pe DC 16, între localităţile Viziru şi Tufeşti, a avut loc un accident rutier.
Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au stabilit că este vorba despre un tânăr, în vârstă de 27 de ani, din comuna Viziru, care, în timp ce se deplasa cu autoturismul dinspre Viziru către Tufeşti, din cauza exploziei anvelopei stânga faţă, a pierdut controlul volanului, părăsind partea carosabilă şi oprindu-se într-un şanţ de pământ.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a unei pasagere, în vârstă de 25 de ani, din comuna Viziru, fiind tranportată la Spitalul Judeţean de Urgență Brăila, pentru acordarea de îngrijiri medicale. 
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Ieri, la ora 13:45, un tânăr, în vârstă de 19 ani, din satul Urleasca, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 202B, în afara localităţii de domiciliu, la intersecția cu DN 2B, nu a respectat semnificația indicatorului ,,STOP” şi a pătrunns în intersecție, intrând în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, din municipiul Buzău.
În urma impactului, cele două maşini au fost proiectate într-un al treilea vehicul, ce era oprit în intersecţie şi la volanul căruia se afla un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din Slobozia.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat de 59 de ani, din localitatea Mircea Vodă, pasager în cea de-a doua maşină, care a fost tranportat la Spitalul Judeţean de Urgență Brăila, pentru acordarea de îngrijiri medicale, rămânând internat. 
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Acţiune preventivă desfăşurată de poliţiştii brăileni
      
În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului şi cei ai Poliţiei Oraşului Ianca, împreună cu jandarmii, au acţionat, pe raza judeţului şi în municipiu, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 7 societăţi comerciale, legitimat 170 de persoane, au verificat 113 autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 59 de şoferi, şi au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.615 lei.
Ca măsură complementară, poliţiştii au ridicat 2 permise de conducere şi au retras 4 certificate de înmatriculare.

Între Jos şi-ntre Înaltul

- Nicolae Grigore MĂRĂȘANU -

Poemul de Joi, 24 auguist, 2017


Vine vreme-n duh să pleci
pe două surori poteci.

Către rai prima te duce,
a doua duce spre cruce,
unde aşteaptă surate
patru cuie împărate
să te încununi cu ele,
mire tu, mirese ele.
Între Jos, ci-ntre Înaltul
ai pleca, ba ai rămâne
mire să te încunune
sus într-Unul, jos într-Altul.
Nu e chip, nici îndurare
să alegi altă cărare,
şi mergi vârtejit în dor
chemat de chemarea lor.
Că-ntre Jos şi-ntre Înaltul,
naşti în Unul, mori în Altul!

Fiți decenți! A... am uitat, nici asta nu v-au învățat în comunism!

- Mihai VINTILA -

23 august - Azi nostagicii ceaușiști, "omul nou" format de comunismul românesc, plâng după concediile lor de doi bani prin sindicate unde în camere mizere cică se odihneau, după "măreția" unei orânduri unde prostia, minciuna, indolența erau la loc de cinste. Aș face pentru aceste persoane o Românie de "atunci" cu magazinele de atunci, cu porcăriile politice de atunci la tv, cu mărețul program de 2 ore, cu mizeriile de reviste și romanele de doi bani ale "realismului socialist" și cu toate "beneficiile" de atunci ( mâncare ioc, curent luat câte 6-8 ore pe zi, demonstrații cretinoide, ieșire la munca câmpului, norme de realizat imbecile etc) și aș fi pus acolo toate aceste ființe să trăiască pe viu comunismul pe care l-au pupat în cur pentru o mizerie de repartiție la mare, pentru o mizerie de mașină tehnologic depășită. Să trăiască azi ce au construit! Dar nu, "omul nou", comunistul pensionar de azi merge la mall, are pensiie nesimțită dobândită fără muncă, plătită de proștii care robotesc în capitalism doar pentru că alții ca el din parlament au făcut legi strâmbe după gândirea lor strâmbă. Se plimbă prin Europa ( la care acces tocmai pentru că tinerii au avut curajul să iasă în fața gloanțelor în 1989 în timp ce ei țineau lozicile cu Trăiască Tovarășul și înfierau golanii de la Timișoara) dar înjură UE la fiecare postare de internet și ne vând nouă căcaturi filosofice de doi bani. Recunoașteți că plângeți după porcăria de comunism doar pentru că erați tineri atunci și că de fapt vă plângeți tinerețea și nu mai vindeți proștilor minciuni cu "multilaterala societate socialistă" care vă dădea și vă făcea! Fiți decenți! A... am uitat, nici asta nu v-au învățat în comunism!

https://www.facebook.com/vintila.mihai.3

joi, august 24, 2017

Tabăra Tinere condeie, ediția 2017

Tabăra durează din 28 august, până pe 2 septembrie. Plecarea grupurilor din tabăra va avea loc în cursul zilei de 2, in funcție de mijloacele de transport.
Pentru cei care nu știu, tabăra se află în localitatea Mogoșești Siret (este destinația pentru GPS).
Programul taberei va fi anunțat în prima zi. Antologia pe anul 2016 va fi înmânată de președintele juriului și directorul taberei, scriitorul Petre Crăciun, împreună cu diplomele de laureați. Toți elevii trebuie (obligatoriu) să aducă pe suport electronic lucrările cu care au participat la concurs, pentru a fi introduse în antologia de anul viitor. Nu vor fi primite lucrările necorectate și fără diacritice.
În primele două zile participanții la tabără vor lectura din aceste lucrări, prin urmare este de preferat ca acestea să fie aduse și pe hârtie sau încărcate pe tabletă, telefon etc.

Anunț pentru laureații Tinere condeie, ediția 2016
Suntem pe ultima sută de metri cu Antologia Tinere condeie care va cuprinde creațiile laureaților din 2016. Există elevi care nu au participat la tabără, deși au câștigat un loc. Dacă sunt pe recepție, îi rugăm și pe ei să ne trimită, în Word textele cu care au participat la concurs.
Adresa de corespondență este: petre.craciun@gmail.com.
Textele trebuie corectate, cu diacritice.
Termen: miercuri, 9 august, ora 24.00.

Petre Craciun
Președintele Juriului
Iata lista:
Clasele VII-VIII
1) Horvat Elisabeta, cl VIII, Sc. nr. 5 Mediaș
2) Ciocârlan Iuliana, cl VII, CN Calistrat Hogaș, Neamț
3) Prisăcariu Alina, cl VIII, Sc Costuleni, Iași
4) Berende Vasilica, cl VII, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu, Bistrița Năsăud
5) Dascălu Oltița, cl VII, Sc Gimnazială Simincea, Suceava
6) Marin Elena, cl VIII, Sc. Gimnaziala Al. Ciucurencu, Tulcea,
Clasele IX-XII
1) Teodorescu Simina, XII, CN Emil Racoviță Iași
2) Popovici Cristina, cl XII, CN Stefan cel Mare
3) Bugheanu Denisa, cl XI, CN Frații Buzești, Dolj
4) Mihuță Miruna, cl X, CN Gr. Ghica, Botoșani
5) Stupinean Larisa Cristina, cl X, CN Liviu Rebreanu Bistrița
6) Maxim Lavinia, cl 12, CT Gh. Cartianu, Neamț
7) Ungureanu Andreea, cl X, Colegiul Național Spiru Haret Tg Jiu
8) Țucmeanu Andrei, cl IX, CN Al. D. Ghica, Teleorman
9) Mocanu Alexandra, cl XI, C.N. Al Ioan Cuza, Teleorman.

 https://www.facebook.com/Concursul-Tinere-condeie-1047692461927329/

miercuri, august 23, 2017

Locuinţele din mediul rural - în atenţia poliţiştilor brăileniInspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară în această săptămâna activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti în mediul rural.

Activităţile de prevenire a furturilor din case şi gospodăriile rurale sunt desfăşurate de poliţişti de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciul de Ordine Publică şi de la posturile de poliţie arondate localităţilor vizate.
Acţiunile poliţiştilor se înscriu în cadrul Planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor din locuinţe în mediul rural şi al Campaniei locale de prevenire a furturilor din curţi şi anexe gospodăreşti „Ai grijă de siguranţa gospodăriei tale!”


Poliţiştii brăileni au fost prezenţi, la început de săptămână, în localităţile Lacu Sărat, Chişcani şi Tichileşti. Aceştia au discutat cu persoanele găsite la locuinţă sau întâlnite pe stradă despre modurile de operare cel mai des folosite de infractori în săvârşirea furturilor din locuinţe, din curţi şi anexe gospodăreşti şi le-au transmis recomandări de care să ţină cont pentru siguranţa bunurilor proprii.


De asemenea, oamenii legii le-au reamintit cetăţenilor principalele modalităţi prin care aceştia se pot proteja cu privire la înşelăciunile prin metoda "accidentul", furturile din locuinţe prin împrietenire sau prin utilizarea calităţii de reprezentant la unei instituţii publice sau private.
Dintre recomandările transmise de poliţişti, reamintim:

        Ţine uşa de acces în locuinţă sau poarta încuiate, chiar dacă eşti acasă!
        Când pleci de acasă, încuie uşa, chiar dacă urmează să lipseşti o perioadă scurtă de timp; dacă părăseşti locuinţa pe timpul nopţii, lasă o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
        La plecarea de acasă, asigură cât mai bine locuinţa, închide perimetrele de acces (uşă, fereastră, poartă), precum şi posibilele surse de incendiu sau inundaţie. Nu comunica faptul că urmează să lipseşti de acasă pentru mai mult timp, în discuţiile cu diferite persoane. Informează despre aceasta doar persoanele în care ai foarte mare încredere şi roagă-le să îţi supravegheze locuinţa sau să treacă periodic să îţi ridice corespondenţa ori să aprindă lumina, astfel încât absenţa ta să nu fie remarcată.
        Nu discuta despre bunurile pe care le deţii acasă sau despre vecini cu persoane pe care nu le cunoşti, chiar dacă susţin că reprezintă diferite instituţii.
        Nu ţine în casă sume mari de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie păstrate în depozite bancare.
        Nu lăsa în afara casei sau lângă gardul curţii obiecte pe care hoţii le pot utiliza pentru a  pătrunde în locuinţă sau în curte;
        Nu lăsa cheile de la locuinţă în locuri uşor accesibile hoţilor (de exemplu în cutia poştală).

        Evită depozitarea la vedere, în curte sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat.
        Nu invita acasă persoane cunoscute întâmplător pe stradă, întrucât nu puteţi fi siguri de identitatea pe care şi-o atribuie sau de intenţiile acestora;
        Nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima.


Activităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti vor continua în judeţul Brăila, până la sfârşitul lunii august.

Cercetate penal pentru violenţă în familieLa data de 22 august a.c. , poliţişti din cadrul Postului de Poliție Comunal Viziru au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 58 de ani, din comuna Viziru, cu privire la faptul că, în data de 19 august a.c., a fost agresionată de către nurorile sale cu vârste de 38, respectiv 40 de ani, din aceeaşi localitate.
Aceasta le-a prezentat poliţiştilor un certificat medico-legal care atestă aspectele sesizate, având nevoie de 21-23 de zile de îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  violență în familie.

·                     

Identificat de poliţişti şi cercetat penal pentru furt calificat

În urma unor percheziții domiciliare efectuate pe raza orașului Făurei, la data de 2 august a.c., şi a investigaţiilor desfășurate de către poliţişti din cadrul Poliției Orașului Făurei și cei ai Secției 3 Poliție Rurală Făurei, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din Făurei, bănuit că, în perioada 11.12.2016 - 27.03.2017, ar fi sustras mai multe bunuri din imobilul unui localnic.
În cauză poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

·                     
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

În ziua de 22 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere.
          Astfel, poliţiştii au constatat 92 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 30.000 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării patru permise de conducere şi au retras două certificate de înmatriculare.

·                     

Accident rutier în municipiu

La data de 23 august a.c., în jurul orei 00:30, poliţişti din cadrul Biroului Rutier au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, pe Calea Călăraşilor, la intersecţia cu Bulevardul Dorobanţilor, a avut loc un accident rutier.
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că este vorba despre un brăilean, în vârstă de 31 de ani, care, în timp ce conducea autoturismul pe Bulevardul Dorobanţilor, dinspre strada Şcolilor către Calea Călăraşilor, nu a respectat semnificaţia indicatorului „Cedează trecerea” şi a pătruns în intersecţie, intrând în coliziune cu un alt autoturism, condus de un  brăilean de 19 ani, care se deplasa pe Calea Călăraşilor, dinspre strada Franceză către strada Hipodrom.
In urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a primului conducătorului auto, care a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a rîmân internat.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în cauză poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Acţiune preventivă desfăşurată de poliţiştii brăileni
      
În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică şi cei ai Postului de Poliţie Comunal Movila Miresii, împreună cu jandarmii, au acţionat, pe raza judeţului şi în municipiu, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat mai multe societăţi comerciale, legitimat 43 de persoane, au verificat 33 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 10 şoferi, au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2900 de lei.

Exemplu:  Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Comunal Movila Miresii l-au depistat, pe raza localitătii Movila Miresii, pe un tânăr, în vârstă de 19 ani, din judetul Vrancea în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 600 de kg deşeuri feroase, fără a deţine documente legale de provenienţă.
Faţă de tânăr s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă, în valoare de 1.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar marfa a fost ridicată de poliţişti, în vederea confiscării, şi a fost predată unei societăţi de profil, spre valorificare.

marți, august 22, 2017

FESTIVALULUI ”ZILE ŞI NOPŢI DE TEATRU LA BRĂILA”, ediția a-XI-a , 17-24 SEPTEMBRIE 2017

Așa cum am promis zilele trecute, de astăzi începem prezentarea detaliată a FESTIVALULUI ”ZILE ŞI NOPŢI DE TEATRU LA BRĂILA”, ediția a-XI-a , 17-24 SEPTEMBRIE 2017

Duminică, 17 septembrie, în prima zi de festival, vă așteptăm la PREMIERA spectacolului ”TANGO”, ultima producție a Teatrului ”Maria Filotti” Brăila, unul dintre marile texte europene, un regizor talentat, o scenografie inspirată și o distribuție pe măsură.

La Sala ”Bujor Macrin”a teatrului sunt programate două producții ale Godot Cafe Teatru București, două spectacole de referință în peisajul teatral bucureștean, doi actori excepționali, binecunoscuți Dvs.: RĂZVAN VASILESCU și ȘERBAN PAVLU

Ziua I – Duminică , 17 septembrie
Ora 17.00 - Sala Studio – Teatrul ”Maria Filotti” Brăila
”ERA OK ȘI LA 60!”
One-man show cu RĂZVAN VASILESCU
Durata – 1h
GODOT CAFE- TEATRU BUCURESTI
Un ”One Man Show” cu Răzvan Vasilescu
Îndrăgitul actor povestește cu umor și ironie despre cum i s-a schimbat perspectiva asupra vieții odată cu înaintarea în vârstă. Atitudinea relaxată și sinceritatea cu care face ,,haz de necaz’’, transformă experiența vizionării acestui spectacol într-o lecție de viață, pusă în scenă cu măiestrie.
O porție sănătoasă de comedie care te va face să-ți spui, la final, că sigur va fi ok și la 60. Pentru că fiecare vârstă are farmecul ei. Secretul e să nu te oprești niciodată din râs.
,,Era OK și la 60’’ spune o poveste despre micile minuni, plăceri, abandonuri și paradoxuri ale vieții unui om care își descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi.

Ora 18,30 - Sala Mare - Teatrul ”Maria Filotti” Brăila
”TANGO” de Slawomir Mrozek
PREMIERĂ
TEATRUL ”MARIA FILOTTI” BRĂLA - 1h 50min.
”Tango”, un text genial al marelui scriitor polonez, Slawomir Mrozek, o comedie absurdă despre eliminarea valorilor, despre totalitarism, despre ideologii eșuate și vise spulberate, despre dureri neîmpărtășite și nevoia de libertate cu orice preț.
Un text memorabil, un spectacol eveniment, în regia lui Vladimir Anton, unul dintre regizorii reprezentativi ai tinerei generații, o scenografie inspirată, semnată de Rodica Der.
Distribuția: CONRAD MERICOFFER, VALENTIN TERENTE, EMILIA MOCANU, RAMONA GÎNGĂ, LIVIU PINTILEASA, CORINA BORȘ, ADRIAN ȘTEFAN
Regia: VLADIMIR ANTON
Scenografia: RODICA DER

Ora 21,00 - Sala Studio – Teatrul ”Maria Filotti” Brăila
”CREDITUL” de Jordi Galcerán
Regia: MIHAI CONSTANTIN
Cu: RĂZVAN VASILESCU si ȘERBAN PAVLU
”GODOT CAFE”- TEATRU, BUCUREȘTI
Durata – 1h 20`
”Ce se întâmplă atunci când ai nevoie de un credit dar nicio bancă nu e dispusă să ți-l ofere? Recurgi la ultima variantă: manipulare și amenințare. Niciun bancher, în situația de față Răzvan Vasilescu, n-o să te poată refuza atunci când îi prezinți cruda realitate în față. O să-i seduci nevasta? Nimic din viața pe care o cunoștea până acum nu va mai fi la fel?

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, 136 de ani de la înființare

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila marchează 136 de ani de la înființare printr-o expoziție foto-documentară aflată la parterul Secției de Împrumut carte pentru Adulți ce se intitulează “Arc peste timp”.

Ideea înființării bibliotecii brăilene și a muzeului a apărut încă din 1880, când pe 3 noiembrie a avut loc alegerea, de către profesorii Gimnaziului Real, a unui comitet de inițiativă format din Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filozofie), Ștefan C. Hepites (profesor), Zamfir C. Zamfirescu (profesor).

Pe 3 ianuarie 1881 se votează Regulamentul pentru biblioteca și museul din Brăila și se alege comitetul administrativ alcătuit din: Radu S. Campiniu, primarul orașului, președinte de drept, Șt. C. Hepites și Ieronim Gold, din partea comitetului de inițiativă, Atanasie Popescu și Ion Guliotti, din partea gimnaziului și preotul econom Cosma Moșescu, din partea învățământului primar.

Pe 23 august 1881, se promulgă, de către Regele Carol I, Decretul nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea în urbea Brăila, a bibliotecii și a museului științific, care funcționează pentru început în localul Liceului Real din strada Rubinelor.

În 1981, pe 14 octombrie, Biblioteca primește numele marelui scriitor brăilean “Panait Istrati” – Aviz nr. 5443/1981 al Comisiei Centrale de Denumiri. În perioada 9 – 12 decembrie 1981 are loc sărbătorirea Centenarului Bibliotecii publice, ocazie cu care s-a realizat monografia Biblioteca Județeană Panait Istrati, autori – Toader Buculei și Octavian Procopie.

În 2003, clădirile Bibliotecii din Piața Poligon, nr. 4 și str. Belvedere nr. 3, aflate în patrimoniul cultural național, intră în consolidare și restaurare, în cadrul unui proiect Phare Ricop, cofinanțat de Consiliul Județean Brăila. În 2011 a fost semnat contractul de finanțare și au început lucrările la proiectul de reintegrare a secțiilor bibliotecii în zona Clădirilor din Piața Poligon, iar în 2013, toate secțiile Bibliotecii s-au reunit în zona Centrului vechi, unde funcționează și în prezent.

Date suplimentare despre istoria și transformările prin care a trecut Biblioteca publică puteți afla consultând documentele aflate în vitrinele expoziționale care conțin: Caietele Balcanica, volumele aniversare – 125, 130 și 135 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, cărți poștale, documente editate de instituție.

Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar și poate fi vizitată în perioada 24 august – 1 septembrie 2017.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Poliţiştii caută o brăileancă dată dispărutăLa data de 21 august a.c., ora 10:30, o brăileancă de 53 de ani s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi a sesizat dispariţia, din luna noiembrie 2016, a fiicei sale, Tătaru Mirela Alexandra, în vârstă de 27 de ani.
Semnalmente: ten alb, înălţime 155-160 de cm, corpolenţă slabă, ochii căprui, păr vopsit negru, lung până la nivelul umerilor, prezintă pe abdomen, ca semn particular, o cicatrice postoperatorie verticală, de aproximativ 10 cm. 
Îmbrăcăminte şi încălţăminte: nu se cunoaşte.
 
Pentru Tătaru Mirela Alexandra s-a solicitat urmărirea la nivel naţional.
Persoanele care pot oferi informaţii despre locul în care aceasta se află sunt rugate să apeleze numărul de urgenţă gratuit 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

În ziua de 21 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere.
          Astfel, poliţiştii au constatat 25 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 9.425 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării două permise de conducere.

·                     

Accident rutier

La data de 21 august a.c., ora 20:20, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Însurăţei au fost sesizaţi, prin apel 112, de către un participant la trafic cu privire la faptul că, pe DC 16, între localităţile Viziru și Tufești, a avut loc un accident rutier.
În urma cercetaărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din municipiul Târgoviște, care, în timp ce conducea autoturismul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a pierdut controlul volanului, părăsind partea carosabilă şi răsturnându-se.
In urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto, care a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în cauză poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Acţiune preventivă desfăşurată de poliţiştii brăileni
      
În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică, împreună cu jandarmii, au acţionat, pe raza municipiului, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 5 societăţi comerciale, legitimat 50 de persoane şi au verificat 40 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 15 şoferi.
De asemenea, au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.160 de lei, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

WEEKEND CU GHINION PENTRU TREI BRĂILENCETrei femei din municipiul Brăila au fost lăsate fără economii weekendul trecut, după ce au căzut în plasa unor escroci care au profitat de naivitatea lor. Paguba suferită de acestea se ridică la suma totală de 11.300 de lei. 

Astfel, în cursul zilei de 19.08.2017, o femeie de 86 de ani a sesizat poliţiştii cu privire la faptul că trei persoane necunoscute au înşelat-o cu 700 de lei, iar unei alte femei de 84 de ani, împreună cu care locuieşte, i-au sustras suma de 10.200 de lei.

Din primele verificări se pare că escrocii au abordat-o pe stradă şi au convins-o să o însoţească la domiciliu pentru a-i împrumuta, pentru câteva ore, cu 700 de lei, sub pretextul că nu au unde să schimbe în lei valuta pe care o aveau asupra lor. De bună-credinţă, femeia le-a dat suma solicitată, primind de la aceştia, drept garanţie, mai multe bijuterii despre care au pretins că sunt din aur, precum şi două bancnote străine.

Mai mult decât atât, prin aceeaşi metodă, escrocii au convins-o şi pe colega sa de apartament să le dea suma de 700 lei, după care, profitând de un moment de neatenţie al acesteia, i-au sustras din şifonier plicul în care pusese bijuteriile primite drept garanţie, şi în care se mai afla suma de 9.500 de lei.

Scenariul a fost aproape identic şi în cazul unei alte brăilence, în vârstă de 70 de ani. În aceeaşi zi, femeia a rămas fără 400 de lei, sumă pe care a fost convinsă că o împrumută, pentru scurt timp, unor persoane care au abordat-o pe stradă şi de la care a primit drept garanţie tot câteva bijuterii dintr-un metal galben fără valoare, precum şi o bancnotă de un dolar american.  

Persoanele vârstnice - ţintele preferate ale infractorilor

Faptul că locuiesc de obicei singuri, că îşi ţin economiile acasă, în locuri uşor de intuit, limitările fizice aduse de vârstă (scăderea vederii şi a auzului, deplasarea cu dificultate), precum şi faptul că stabilesc mai uşor relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, fac din bătrâni victimele preferate ale escrocilor şi hoţilor.

Mai mult decât atât, pe fondul scăderii veniturilor odată cu pensionarea, pretinsele produse la preţuri promoţionale ori cadouri din partea unor magazine sau autorităţi, pe care li le prezintă persoanele care urmăresc să îi lase fără agoniseala de-o viaţă, îi fac pe mulţi dintre bătrâni să uite de măsurile elementare de precauţie pe care trebuie să le ia pentru a-şi proteja bunurile şi chiar integritatea corporală ori viaţa.

Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii recomandă brăilenilor să discute cu persoanele vârstnice din familie şi să le transmită următoarele sfaturi pentru prevenirea înşelăciunilor, a furturilor şi tâlhăriilor produse în locuinţe:
-        să nu ţină în casă sume de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie păstrate în depozite bancare. Dacă, totuşi, aleg să le păstreze în locuinţă, să nu le depoziteze în şifoniere, acestea fiind primele locuri în care caută hoţii;
-        să nu ofere informaţii despre economiile lor ori despre bunurile de valoare pe care le au acasă, persoanelor necunoscute care le abordează, aparent întâmplător, pe stradă, în parc sau în alte locuri publice;
-        să nu invite acasă persoane pe care doar ce le-au cunoscut şi care, fie le spun poveşti impresionante de viaţă, fie pretind că doresc să le ofere diferite bunuri cu titlu de cadou sau ca pomană ori să vândă produse la preţuri derizorii; aceste persoane pot profita de ocazie pentru a sustrage diferite bunuri şi s-ar putea folosi chiar de violenţă pentru a-şi atinge scopul;
-        dacă, totuşi, acceptă vizita unei persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri, să nu îi permită accesul în încăperile în care deţin bunuri de valoare sau bani şi să nu părăsească pentru niciun motiv camera în care au invitat-o;
-        să nu permită accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima;
-        să nu deschidă sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţin lucruri de valoare în prezenţa străinilor; aceştia ar putea profita de un moment de neatenţie al gazdei pentru a fura diferite bunuri;
-          atunci când iau decizia de a împrumuta cuiva o sumă de bani, să se asigure că ştiu cu adevărat cine este persoana respectivă!
-        înainte de a înmâna bani sau bunuri de valoare unor necunoscuţi care pretind că au fost trimişi de un membru al familiei, să ia legătura cu respectiva rudă pentru a verifica informaţia. 

MARIA GRAPINI A ATENȚIONAT EUROPA ÎN PRIVINȚA PRACTICILOR COMERCIALE NELOIALE DIN TRANSPORTURI! CE A ȚINUT CONT DE AVERTISMENTUL ROMÂNCEIEuroparlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a dus o luptă susținută, în PE, pentru apărarea drepturilor transportatorilor români și nu numai, în condițiile în care Europa de Est a devenit, din păcate, o veritabilă piață de promovare a practicilor neloiale, puse în practică de numeroși patroni vest-europeni. Acest El Dorado al demersurilor făcute la limita legalității și a moralității a fost frecvent adus în prim-plan de către europarlamentarul umanist și, negreșit, pus la zid.
”Există foarte multe cazuri de companii care deschid filiale de tip „cutie poștală” în țările din Estul Europei pentru a recruta șoferi din acele state, la un cost mult mai mic decât în țara de origine a companiei. Aceste companii din Vestul Europei abuzează de lucrători, le încalcă acestora drepturile sociale, ei lucrând în țara de origine a companiei la un salariu foarte mic și în condiții foarte grele. Este necesară o revizuire rapidă a cerințelor privind dreptul de stabilire a societăților comerciale pentru a elimina societățile de tip „cutie poștală” în sectorul transportului rutier, pentru a putea atinge obiectivul unei Europe sociale.”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene, solicitând și răspunsuri clare: “Cum consideră Comisia că se pot revizui normele privind dreptul de stabilire a societăților comerciale în scopul eliminării societăților de tip „cutie poștală”, care reprezintă o practică comercială neloială, conducând astfel la încălcarea drepturilor lucrătorilor?
Răspunsul CE, adresat europarlamentarului umanist, a venit prompt: “La 31 mai 2017, Comisia a adoptat o serie de propuneri legislative care vizează, printre alte obiective, ameliorarea condițiilor de lucru din sectorul transportului rutier și prevenirea utilizării societăților de tip „cutie poștală” pentru eludarea normelor sociale și de dreptul muncii.
În ceea ce privește societățile de tip „cutie poștală”, Comisia a propus două axe principale de intervenție: 1) consolidarea criteriilor privind accesul la ocupația de operator de transport rutier, pentru a garanta faptul că transportatorii sunt stabiliți într-un stat membru de pe teritoriul căruia își gestionează activitățile în mod efectiv și continuu și 2) asigurarea faptului că statele membre se angajează într-o cooperare structurată și eficace atunci când suspectează existența societăților de tip
„cutie poștală” pe teritoriul lor. În plus, aplicarea efectivă a normelor propuse privind detașarea lucrătorilor ar trebui să reducă interesul transportatorilor pentru crearea de societăți de tip „cutie poștală” și să asigure respectarea drepturilor lucrătorilor, în concordanță cu obiectivele Directivei privind detașarea lucrătorilor”.
Cu alte cuvinte, Maria Grapini a determinat o reacție europeană oficială, salutată de transportatorii români, cu care europarlamentarul umanist este în legătură permanentă.

luni, august 21, 2017

„Eliade și brăilenii (Studiu de geografie culturală)”

- Valentin POPA -

După câțiva ani de documentare și elaborare, am ajuns la capătului proiectului editorial „Eliade și brăilenii (Studiu de geografie culturală)” Cartea va fi propusă spre publicare editurii „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”, în acest an Mircea Eliade (110 ani de la naștere), Mihail Sebastian și Mihai Vâlsan (la fel) și Vasile Băncilă (120 de ani de la naștere), personaje importante ale acestui volum.
Postez pentru mulțimea prietenilor de pe Facebook textul de motivare a demersului meu: secvența intitulată „Prolog”.
O altă carte despre Mircea Eliade care să se adauge la cele deja existente poate ar părea pentru unii deja excesiv, în condițiile în care bibliografia exegetică a scriitorului și savantului român s-a aflat în ultimele decenii într-o creștere exponențială. Îndrăznim totuși să o facem profitând de faptul că anul 2017 poate fi considerat un an Eliade (110 ani de la naștere) ce ne obligă să acordăm acestei uriașe personalități o atenție specială. Pe de altă parte, unghiul de abordare a fenomenului Eliade, cel al geografiei culturale, pe care îl avem în atenție aici, este, după știința noastră, neutilizat până în prezent.
Perspectiva de analiză propusă în acest volum a fost posibilă grație faptului că Brăila a reprezentat, prin particularitățile specifice (mediu economic solid, multiculturalitate girată de prezența mozaicului etnic, un învățământ performant) o adevărată pepinieră de spirite dintre cele mai remarcabile pentru cultura națională – și nu numai – cu care Mircea Eliade a relaționat într-un fel sau altul (colaborare, prietenie, neînțelegere, adversitate). Dar astfel de condiții s-au regăsit și în alte provincii românești, fără ca să poate fi identificată o relație semnificativă între scriitorul și savantul român și reprezentanții spiritualității românești ai respectivelor provincii culturale. Ceea ce a făcut posibilă densitatea unor astfel de relații cu reprezentanții spațiului brăilean a fost întâlnirea dintre cele două mari spirite: Mircea Eliade și brăileanul Nae Ionescu. Cei doi s-au prețuit și s-au sprijinit reciproc. Și cum în redacția de la „Cuvântul”, directorul acesteia, Nae Ionescu, a angajat o serie de condeieri proveniți din urbea natală (Dumitru Panaitescu-Perpessicius, Mihail Sebastian), care s-au dovedit spirite de rezistență în cultura română, Mircea Eliade a relaționat cu aceștia în calitate de coleg de redacție, relația ajungând în unul dintre cazuri (Sebastian) la o adevărată prietenie.
Viitorul savant a optat, în publicistica din tinerețe, pentru ethosul naționalist, asemenea mentorului său de la universitate și de la ziarul „Cuvântul”, profesorul, filozoful și gazetarul Nae Ionescu, ajungând - în susținerea publicistică și politică a acestuia - până la decizia de a experimenta militantismul politic, în tabăra naționalistă, fiind alături de legionari în disputele politice și electorale ale anului 1937. Pe acest teren, Eliade s-a întâlnit cu filozoful din Brăila, Vasile Băncilă, care, deși nu s-a implicat în activități politice și probabil nu a devenit membru al Gărzii de Fier, a sprijinit publicistic această mișcare naționalistă a tineretului român și a crezut în destinul politic al ei. Apropierile dintre cei doi mai pot fi analizate și din perspectiva unor convergențe explicative pe tema sacrului, abordată mai întâi de Băncilă în eseurile sale din anii ’30 și apoi de Eliade în scrierile sale de istoria și hermeneutica fenomenului religios.
Cu scriitorul și publicistul Mihail Sebastian (n. în 1907), Mircea Eliade a fost în relații strânse de prietenie, cei doi prețuindu-se reciproc și susținându-se în presa timpului, îndeosebi în momentele dificile. Deși evoluțiile politice diferite i-au distanțat în ultimii cinci ani ai deceniului al patrulea, sentimentul de prietenie a continuat să lucreze în conștiința celor doi, chiar și când distanța fizică i-a despărțit definitiv (Eliade - la Lisabona, Sebastian - captiv într-un București antisemit).
Cu avocatul și publicistul Mihail Polihroniade (n. în 1906), originar tot din Brăila, membru al asociației „Criterion”, implicat în mai mare măsură în structurile de conducere ale Gărzii de Fier, Mircea Eliade a avut relații de prietenie încă de pe băncile liceului (ultimele clase de liceu brăileanul urmându-le la liceul „Spiru Haret” din capitală). În perioada studiilor din India, Polihroniade l-a ținut la curent cu evenimentele culturale din țară, prin scrisori periodice pe care le expedia în spațiul hindus.
Un alt brăilean, Mihai Vâlsan (născut tot în 1907), auditor și el, cam în aceeași perioadă, al cursurilor lui Nae Ionescu, a intrat în raza de interes a lui Mircea Eliade ceva mai târziu, în anii exilului și mai ales după ce acest brăilean s-a impus în Occident ca unul dintre cei mai remarcabili continuatori ai direcției propuse, în gândirea ezoterică europeană, de René Guénon.
Cu brăileanul Anton Dumitriu (născut în 1905), raporturile au fost de altă natură. Oarecum gelos pe poziția de lider de generație a lui Eliade și conștient totodată de valoarea intelectuală proprie, invidios pe statutul de universitar al mai tânărului său coleg, A. Dumitriu a susținut în anii 1937-1938 o campanie de presă devastatoare, prin care a urmărit îngenunchierea acestui copil-teribil al mediului intelectual românesc. În paginile de bătrânețe însă (anii ’80) avea să recunoască valoarea contribuțiilor celui care alesese exilul la elucidarea semnificațiilor simbolisticii mitologice și religioase.
Cel mai tânăr dintre reprezentanții brăileni ai vieții spirituale românești a fost Eugen Schileru, pe care Eliade l-a cunoscut pe peronul gării din Brăila, pe vremea când acesta era un adolescent în vârstă de 17 ani, doritor să facă o foarte bună impresie în ochii liderului de necontestat al tinerei generații. Nu se afla într-o stare psihică prielnică pentru o discuție savantă cu acel adolescent și, de aceea, a evitat angajarea, gest pe care, peste ani, când i-a recunoscut valoarea lui Schileru, l-a regretat.

Prezenta carte este poate mai puțin una despre Mircea Eliade și mai mult despre reprezentanții de seamă ai topos-ului spiritual brăilean. Faptul că într-o formă sau alta au interacționat cu o anumită intensitate cu personajul central al cărții ne-a permis să realizăm o cercetare menită să readucă la lumină personalități produse de mediul cultural brăilean, care, cândva, au strălucit în cultura română. Unele dintre ele sunt aproape necunoscute pentru spațiul românesc. Avem în vedere îndeosebi pe Mihai Vâlsan, un intelectual cu un destin analog cu cel al lui Mircea Eliade, fără să se bucure de notorietatea publicistică a acestuia în spațiul românesc, dar impunându-se, ca și Eliade, în Occident (nu la aceeași cotă, desigur), în anii exilului. Multă vreme numele lui circula mai degrabă în cercurile occidentale decât în cele românești. Abia după 1990 direcția lui de gândire a început să fi promovată în România de adepții învățăturii ezoterice.
Cazul Polihroniade este de altă natură. Cenușa uitării s-a așternut deasupra lui din pricina implicării lui în politica legionară, în calitate de comandant și teoretician al taberelor de muncă. Împușcat, ca un câine, în curtea închisorii din Râmnicu-Sărat, din ordinele lui Carol al II-lea, ca răzbunare pentru asasinarea de către legionari a primului-ministru Armand Călinescu, numele lui a fost ținut la index timp de aproape 8 decenii, deși a avut parte de o moarte martirică, iar valoarea lui ca om n-a fost nicidecum de ignorat.
Eugen Schileru, de care ne ocupăm în ultimul capitol, și el o figură intrată într-un con de umbră, din pricina puținătății operei scrise, merită o repunere în lumină, măcar și pentru faptul că în anii ’50 - ’60 a ținut trează viața spirituală bucureșteană (îndeosebi a celei legate de artele vizuale), în acei ani sufocanți ai dogmatismului stalinist și neostalinist.
Mai trebuie remarcat faptul că toate personajele acestei cărți au fost nu doar în anturajul lui Mircea Eliade, ci și în cel al lui Nae Ionescu. Perpessicius și Sebastian au fost redactori la „Cuvântul”, Vasile Băncilă i-a fost student și prieten celebrului filozof, Eliade, Vâlsan și Dumitriu i-au audiat și ei prelegerile, și chiar mai tânărul personaj, care este Eugen Schileru, i-a fost student în ultimii ani de profesorat. Polihroniade, absolvent de drept, nu i-a fost student, dar mai mult ca sigur i-a audiat unele prelegeri – si, desigur, conferințele - cum o făceau mulți bucureșteni care n-aveau nicio legătură cu facultatea de litere și filozofie. Cât privește pe Anton Dumitriu, care a scris articole defăimătoare nu doar despre Mircea Eliade, ci și despre Nae Ionescu, se știe că i-a fost student și că i-a urmărit câteva prelegeri, deși a mărturisit ulterior că nu a agreat modul de predare al celebrului profesor. Desigur, n-am urmărit – în organizarea materialului – și criteriul acesta. Relația foarte strânsă între Mircea Eliade și Nae Ionescu a făcut posibilă coincidența semnalată.
Câteva dintre personajele acestei cărți au avut atingere cu naționalismul românesc în varianta legionară. Avem în vedere pe Nae Ionescu, Mircea Eliade, Vasile Băncilă și Mihail Polihroniade. Dacă am trăi într-un climat nedemocratic, de suprimare a libertății de expresie, ar trebui probabil să evităm astfel de teme. Din 1941 și până în 1989, aproape cincizeci de ani, personalitățile care au interacționat cu Legiunea „Arhanghelul Mihail” au fost reprimate sau doar marginalizate, în ciuda valorii lor culturale și morale (Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Vasile Băncilă, dintre cei rămași în țară, Mircea Eliade și Emil Cioran, dintre cei ce au ales exilul). După revoluția din decembrie 1989, am asistat la un adevărat „boom” al mediatizării imaginilor acestor coloși ai culturii naționale și universale. Opțiunea naționalistă care le-a marcat tinerețea n-a fost în acei ani privită ca un handicap politic care să le umbrească anvergura spiritului. Au apărut cărți de prezentare, chiar filme TV, precum celebrul „Exercițiu de admirație” (G. Liiceanu), în care publicul din România a avut posibilitatea să se întâlnească cu două dintre figurile exemplare ale naționalismului interbelic: Emil Cioran și Petre Țuțea (filozofi de prestigiu). De asemenea, operele acestor autori au fost editate și reeditate. Dacă ne referim la personalitățile spațiului brăilean, trebuie subliniat faptul că editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I” a avut și are în programul ei editorial editarea operelor lui Nae Ionescu (îngrijitori de ediție Marin Diaconu și Dora Mezdrea) și Vasile Băncilă (îngrijitor de ediție Dora Mezdrea). De asemenea, muzeul deține în cadrul secției „Memoriale” un centru memorial ce găzduiește spații expoziționale pentru Nae Ionescu, Vasile Băncilă, dar și pentru Anton Dumitriu, alături de personalități din alte domenii ale vieții științifice românești: Edmond Nicolau, Ana Aslan, Valeriu Dinu.
Cu doi ani în urmă, s-a promulgat de către președintele României, Klaus Iohanis, Legea nr, 217/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii, botezată popular „Legea antilegionară”. Mulți admiratori ai personalităților asociate naționalismului românesc au interpretat prevederile legii ca un nou atac la adresa valorilor românești atât de mult reprimate în anii comunismului și asta probabil și din pricina faptului că mulți adversari ai valorilor naționale s-au și grăbit să propună înlocuirea unor nume de străzi, precum „Mircea Vulcănescu”, cu alte nume, ori demolarea unor statui, în ciuda faptului că legea se referă expres la crime și criminali de război, infracțiuni contra păcii și omenirii, ce nu poate lovi în imaginea unor personalității ai elitelor românești, de la Nae Ionescu la Mircea Vulcănescu. A transforma un martir al gulagului românesc în criminal de război numai pentru că a servit țara în vremuri de cumpănă, ca membru al guvernului (subsecretar de stat pe probleme financiare, în anii războiului al II-lea) înseamnă să validăm verdictul unui proces nedrept, de tip stalinist, cum au fost atâtea în acea epocă a distrugerii criminale a elitelor românești. Cât privește pe Nae Ionescu, în ce bază i s-ar putea imputa vreo infracțiune contra păcii și omenirii când e limpede că ideile transmise prin cursurile sale universitare sau prin articolele de gazetă, astăzi accesibile pentru toți, pot fi integrate ușor unei forme de umanism chiar dacă de nuanță naționalistă, românească. La fel și în ce-i privește pe Vasile Băncilă, Mircea Eliade, Constantin Noica, Petre Țuțea sau Emil Cioran. Faptul că au simpatizat sau chiar au activat ori au sprijinit prin articole de presă o organizație naționalistă, cu program antisemit, precum „Garda de Fier”, nu poate fi asimilat cu crima de război” ori „crima împotriva păcii și omenirii”. Dacă organizația poate fi „criminală” în sensul respectivei legi un membru ori doar un simpatizant al ei nu poate fi numit criminal decât recurgând la un raționament vicios, de tip sofistic, dacă nu săvârșește acte criminale. Ori niciunul dintre cei invocați mai sus, din care unii sunt personaje ale acestei cărți, nu poate fi acuzat de astfel de fapte criminale, încât să cadă sub incidența Legii 217/2015. Nici chiar Mihail Polihroniade, implicat cel mai mult în organizația politică legionară.
Acestea sunt motivele care ne permit să apreciem că demersul nostru investigativ nu contravine cu nimic prevederilor legale, nu este dictat de vreun interes ocult, ci numai de cel de readucere în actualitate a unor figuri ale culturii naționale, valori de rang înalt nu numai pe plan național ci și internațional.

Etapa a VII-a din cadrul Stafeta Muntilor 2017 in data de 1-3 septembrie 2017 in Parang!

Asociația schi turism montan Pro-Parâng Petroșani vă invită la cea de-a treia ediție a ,,Trofeului Pro-Parâng”, etapa a VII-a în cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ,,Ștafeta Munților”. Competiția se adresează cluburilor și asociațiilor de sport, turism, ecologie din țară afiliate sau nu la campionat, precum și tuturor iubitorilor de sport și drumeție care pot forma o echipă și doresc să participe.
Tabăra de corturi va fi organizată în apropierea cabanei ,,Groapa Seacă” și se percepe o taxă de 10 lei/persoană, ce va oferi acces la grupuri sanitare cu toaletă și duș. Pentru cei care doresc cazare la cabană se pot face rezervări la telefon 0766337077 ( Loredana Rîbu- administrator cabană). La o distanțâ de 4 km în aval pe DN7A  pe Cheile Jiețului se află Cabana Mija unde se pot face rezervări la tel: 0767779185;

Vezi urmatorul link: http://www.asociatia.drumetiimontane.ro/noutati/etapa-vii-trofeul-pro-parang-1-3-septembrie-2017-muntii-parang
Cu stima,
Alexandru Canavoiu
Presedinte Asociatia Drumetii Montane.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...