joi, iulie 20, 2017

Poemul de Joi, 20 iulie, 2017

- Nicolae Grigore MĂRĂȘANU -

Iubirea în exces poate ucide traducerea în franceză: Elena Avasilencei

Ştiu că ţi-am lipsit!
Aud în amurg flacăra rugului povestind
despre cât m-ai iubit.
Dar cât poţi iubi o flacără fără să te ardă?
Iubirea în exces poate ucide!
Într-o noapte am auzit greierele copilăriei cântând.
L-am prins şi într-atât l-am fericit
încât din prea multă iubire l-am ucis.
De-atunci nu mai merg la plimbare pe lună-plină.
Nu mai prind greieri şi-am încetat să mă îndrăgostesc
de o flacără.
Nu vă-mbătaţi
cu fericirea clipei,
iubirea în exces
poate ucide
pe cât paharul plin
cu pesticide!
Şi chiar de nu ne ronţăie
vreo boală
iubirea în exces este mortală.
Ci ei credeau că sunt ale lor toate câte agonisiră.
Dar erau ale stricăciunii şi ale risipei.

***
L’amour en excès peut tuer
Je sais que je t’ai manqué!
J’entends au crépuscule la flamme du bûcher raconter
combien tu m’as aimé.
Mais combien peut-on aimer une flamme
sans se brûler?
L’amour en excès peut tuer.
Une nuit j’ai entendu chanter
la cigale de mon enfance.
Je l’ai attrapée
et je l’ai rendue tellement heureuse
que par trop d’amour je l’ai tuée.
Depuis je ne vais plus à la promenade
durant la pleine lune.
Je n’attrape plus de cigales
et j’ai cessé de tomber amoureux
d’une flamme.
Ne vous enivrez pas
du bonheur d’un instant!
L’amour en excès
est homicide,
tout comme un verre plein
de pesticides!
Et même si ne nous menace
aucun chagrin
l’amour en excès est assassin .
Et eux, ils croyaient posséder tout
ce qu’ils avaient acquis.
Mais tout cela n’était que pourriture et gâchis.

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PREVENIREA CAZURILOR DE ÎNECPrevenirea cazurilor de înec reprezintă o prioritate pentru Poliţia Transporturi, având în vedere faptul că, în lunile iunie și iulie, la nivelul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi s-au înregistrat şase decese prin înec în fluviul Dunărea.

Persoanele în cauză au plecat la scăldat sau la pescuit, iar din cauza neatenției, consumului de alcool sau a altor factori, tratați cu ignoranță de către cei în cauză, a survenit decesul.

În acest scop, pe perioada sezonului estival, Poliția Transporturi, Poliția de Frontieră și Autoritatea Navală Română cooperează pentru prevenirea unor astfel de evenimente, fiind demarate activități specifice pe linia asigurării siguranței pe apă.

Astfel, se aduc în atenţia cetățenilor nivelurile de risc şi consecinţele unor conduite neadecvate şi se recomandă adoptarea unor măsuri de autoprotecție, pentru evitarea unor accidente tragice.

Principalele cauze care generează producerea de evenimente sau incidente sunt:
*        Scăldatul în fluviul Dunărea în locuri neamenajate;
*        Practicarea sporturilor nautice fără luarea măsurilor de siguranță;
*        Nerespectarea reglementărilor în vigoare în ceea ce priveşte navigaţia ambarcaţiunilor de agrement;
*        Neefectuarea sarcinilor de serviciu obligatorii de către personalul navigant, consumul de alcool;
*        Stările conflictuale şi acte de violenţă existente între pescari sau între călători îmbarcați.

Pentru prevenirea cazurilor de înec, poliţiştii recomandă:
*        Evitaţi consumul de alcool sau substanțe stupefiante!
*        Scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate!
*        Evitaţi să vă îndepărtaţi de mal în cazul în care nu sunteţi buni înotători!
*        În cazul îmbarcării, indiferent de tipul ambarcațiunii pe care vă aflaţi, utilizaţi vesta de salvare și evitaţi ridicarea în picioare, pe parcursul deplasării, pentru eliminarea riscului de cădere peste bord!

Depistat de poliţişti şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă GalaţiLa data de 19 iulie a.c., în intervalul orar 7:00-10:00, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Comunal Frecăţei au actionat, pe raza comunei Frecăţei, pe linia depistării persoanelor care poseda mandate de executare a pedepsei inchisorii.
Cu aceasta ocazie a fost depistat un localnic, în vârstă de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Brăila a emis, la data de 12.07.2017, un madat de executare a pedeapsei cu închisoarea de 4 luni, pentru comiterea infracţiunii de distrugere.
          Cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          Ieri, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere.
          Astfel, în cursul zilei de ieri, poliţiştii au constatat 83 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 29.775 de lei, au ridicat în vederea suspendării 3 permise de conducere şi au retras 7 certificate de înmatriculare.

·                     

Cercetaţi penal pentru infracţiuni la regimul rutier

La data de 19 iulie a.c., ora 15:10, un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din judeţul Ialomiţa, în timp ce conducea autoturismul pe strada Pictor Ion Andreescu, către strada Cernăuţi, a fost lovit în partea dreaptă a vehiculului de către un biciclist, în vârstă de 62 de ani, din Brăila, care se deplasa pe trotuarul pietonal.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a brăileanului, care s-a deplasat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a ramâne internat.
Ambii participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest, în cazul biciclistului rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,17 mg/l în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Ieri, la ora 18:15, ofiţerul de serviciu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila  a fost sesizat, prin apel 112, de către o brăileancă despre faptul că, în timp ce conducea autoturismul pe Bulevarduldul Dorobanţilor, a fost implicată într-un eveniment rutier.
Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au constatat faptul că este vorba despre un brăilean, în vârstă de 67 ani, care în timp ce conducea autoturismul, pe Bulevardul Dorobanţilor, dinspre strada Școlilor către strada Franceză, nu a păstrat distanța corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa, pe aceiași bandă de mers, iar în dreptul unei treceri de pietoni l-a lovit în partea din spate. 
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a unui minor de 6 ani, din Brăila, pasager în primul vehicul, acesta fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a fi necesară internarea. 
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, în cazul bărbatului rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,92 mg/l în aerul expirat, care a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
          Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

AUTOBUZE MODERNE ȘI NOI PENTRU BRĂILENI

- Marian Viorel DRAGOMIR -

10 AUTOBUZE NOI - 20.07.2017
10 AUTOBUZE NOI - August 2017
Aer conditionat, afisaj electronic, camere video, rampa persoane cu dizabilitati, gps, etc
Transport mai modern si timp de asteptare in statii redus cu autobuze noi - 16 de medie capacitate si 4 de mica capacitate.

miercuri, iulie 19, 2017

Anti-orice cu Ștefan Bolea

- Mihai VINTILĂ -

Volumul lui Ștefan Bolea beneficiază de o prezentare halucinantă pe coperta a IV-a semnată de Basarab Nicolescu. Nu știu dacă persoana  în cauză este filosoful de origine română care trăiește la Paris sau doar o alta cu același nume dar să spui că : Nihilismul lui Ştefan Bolea este o mască în spatele căreia se ascunde o inocenţă perpetuu incandescentă. Revolta blasfematorie a poetului marchează un ritual de trecere spre iniţiere, degajând, în mod paradoxal, o nemărginită sete de viaţă. Muzicalitatea incantatorie a textelor în limbile germană, engleză şi română plonjează cititorul în viziunea lumii reale - este prea mult. Prezentarea pare a fi fost făcută la plesneală iar cel care o semnează cred că a citit poate cel mult ultima parte intitulată Odium și nu întregul.cititi intreg articolul aici: http://www.litera13.ro/2017/07/anti-orice-cu-stefan-bolea.html

NU DESCHIDe UŞA PERSOANELOR NECUNOSCUTE!Învăţătura "Nu deschide uşa persoanelor necunoscute!" - întâlnită cel mai adesea în educarea copilului de către părinte, ar fi utilă şi în cazul persoanelor vârstnice, care, din curiozitate şi naivitate, deschid uşa locuinţei persoanelor certate cu legea.
Produsele promoţionale ori cadourile din partea unor magazine sau autorităţi îi fac pe mulţi oameni, în special pe cei vârstnici, să uite de grija pe care trebuie să o aibă pentru bunurile şi securitatea lor fizică şi psihică.
Cel mai recent exemplu este cel al unei octogenare din municipiul Brăila, care a sesizat lucrătorii de poliţie cu privire la faptul că i-au fost sustraşi 7.250 de lei, după ce a permis accesul în casă unei tinere necunoscute, ce pretindea că oferă produse promoţionale din partea unui cunoscut hipermarket.
Persoana păgubită le-a relatat poliţiştilor faptul că, în ziua de 15 iulie a.c., în jurul orei 11:30, a primit-o în locuinţă pe o tânără care i-a prezentat o serie de produse, pretinzând că intenţionează să i le ofere din partea unui hipermarket cunoscut. Tânăra, profitând de vârsta înaintată a victimei, a reuşit să sustragă, dintr-un serta,r suma de 7.250 de lei.
Pentru a-i proteja pe vârstnici de evenimentele neplăcute, poliţiştii brăileni vă recomandă:
-        reamintiţi-le permanent că nu sunt singuri!
-        învăţaţi-i să nu se încreadă în vorbele unui necunoscut, şi, sub nicio formă, să nu-l primească în locuinţă!
-        amintiţi-le că sumele mari de bani păstrate în locuinţă le pun în pericol securitatea fizică şi psihică, poate chiar viaţa!
-        învăţaţi-i că orice produs "gratis" are un preţ, uneori destul de mare, şi că niciodată o persoană necunoscută nu va oferi cadouri fără sa aibă un interes ascuns!
-        dacă şi tu cunoşti un om bătrân, ajută-l cu aceste învăţături!

Depistaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furtLa data de 17 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Făurei, au fost sesizaţi de către un bărbat de 35 de ani, din comuna Ulmu, cu privire la faptul că, în după-amiaza aceleiaşi zilei, în jurul orei 18:00, în timp ce se afla în incinta unui magazin din orașul Făurei, i-au fost sustrase două telefoane mobile, în valoare de 4.800 lei.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au reuşit, ieri, să o identifice pe o clientă a magazinului, în vârstă de 62 de ani, din oraşul Făurei, care i-ar fi sustras persoanei reclamante cele două telefoane de pe tejgheaua unităţii.
Prejudiciul a fost recuperat integral, iar faţă de persoana bănuită poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

·                     

Poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, în vârstă de 19, respectiv 20 de ani, bănuiţi că, la data de 19 iunie a.c., profitând de neatenţia angajaţilor unei staţii peco din municipiu, ar fi sustras de pe rafturile acesteia două ceasuri şi trei stick-uri de memorie.
Prejudiciul, în valoare totală de 415 lei, a fost recuperat în totalitate, iar în cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

·                     


·                     

Cercetaţi penal pentru infracţiuni la regimul rutier

La data de 18 iulie a.c., ora 9:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca l-au depistat în flagrant pe un bărbat de 45 de ani, din municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 2B, pe raza oraşului Ianca, fără a deţine permis de conducere.
Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

·                     

La data de 18 iulie a.c., ora 10:30, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier l-au oprit în trafic pe un bărbat de 43 de ani, din comuna Cazasu, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 22, pe raza localităţii de domiciliu, sub influenţa băuturilor alcoolice.
 Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,55 mg/l în aerul expirat, şi a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Proiect educațional: Șuțești între tradiție și actualitate/ Șuțești maskar tradicia vi somvaxutnipen.Secția „Etnografie” a Muzeului Brăilei „Carol I” organizează în perioada iulie 2017-iunie 2018, în parteneriat cu Școala Gimnazială Șuțești din județul Brăila și comunitatea locală, un program de educație muzeală cu tema: Șuțești între tradiție și actualitate/ Șuțești maskar tradicia vi somvaxutnipen.
            Coordonatori:
-          dr. Brîndușa Ilie, muzeograf la Muzeul Brăilei „Carol I”;
-          Maria Cornea, profesor la Școala Gimnazială Șuțești.
Membrii echipei de proiect:
-          elevii Școlii Gimnaziale Șuțești;
-          Ioana Istrate, restaurator la Muzeul Brăilei „Carol I”;
-          Alina Mucuță, conservator la Muzeul Brăilei „Carol I”;
-          Ana Vizireanu și Ionela Crăciun, părinți ai elevilor participanți.

Activitățile din cadrul proiectului se vor desfășura la secția „Etnografie” (strada Polonă, nr. 14, Brăila) și în comuna Șuțești din județul Brăila (la Școala Gimnazială și la meșteri populari din localitate), conform tabelului:     

Nr. crt.
Perioada
Activitatăți
Locul de desfășurare
1.
Iulie 2017
-          Atelier de cusut
-          Vizitarea Secției „Etnografie” a Muzeului Brăilei „Carol I”
Muzeul Brăilei „Carol I”-
Secția „Etnografie”
2.
August
-          Vizită la meșteri populari
Comuna Șuțești
3.
Septembrie
-          Vizită la meșteri populari
Comuna Șuțești
4.
Octombrie
-          Atelier de creație: pictură pe sticlă
Școala Gimnazială Șuțești
5.
Noiembrie
-          Atelier de creație literară având ca temă Sfântul Andrei în tradiția populară
-          Proiecție de film documentar
Muzeul Brăilei „Carol I” -
Secția „Etnografie”
6.
Decembrie
-          Obiceiuri de iarnă specifice zonei
Comuna Șuțești
7.
Ianuarie 2018
-          Tehnici de restaurare și metode de conservare ale unei ii
Școala Gimnazială Șuțești
8.
Februarie
-          „Dragobete: cap de primăvară”
Școala Gimnazială Șuțești
9.
Martie
-          Atelier de confecționat mărțișoare: „Dochia împletește firele anului”
Școala Gimnazială Șuțești
10
Aprilie
Ziua Internațională a Romilor: tradiție și continuitate - „ O RROMANO THEMUTNO DIVES”
Școala Gimnazială Șuțești
11
Mai
Herdelezi – Joia Verde
Școala Gimnazială Șuțești
12
Iunie
De „Ziua Copilului”, cei mici vorbesc despre bunici
Muzeul Brăilei „Carol I” -
Secția „Etnografie”

luni, iulie 17, 2017

La finele lunii august o antologie intitulată ”Basme și povești", lansată de Petre Crăciun

- Petre CRĂCIUN -

litera13.ro
Editura Zorio vă pregătește o surpriză pentru finalul lunii august: o antologie intitulată ”Basme și povești de Petre Crăciun”. Vor fi cuprinse atât textele din volumele ”Basme”, ”Basme pentru familia mea”, ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, cât și 15 basme noi, nepublicate până acum în volum.
În total, 50 de basme și povești, rezultatul unei creații de 27 de ani.
Volumul va avea 456 de pagini, format 17x24, tipărit pe o hârtie de calitate superioară, cu copertă legată, patru culori, lăcuire selectivă.
Prefața va fi semnată de un important critic literar, iar grafica antologiei este opera artistului plastic brăilean Hugo Mărăcineanu.

POLIŢIŞTII BRĂILENI, LA CAMPIONATUL DE ÎNOT AL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNEÎn perioada 11-14 iulie 2017, la Bacău, s-a desfăşurat etapa finală a Campionatului de Înot al Ministerului Afacerilor Interne.

Competiţia a fost organizată de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.

În competiţie au fost angrenaţi peste 70 de sportivi înotători din structurile M.A.I. din întreaga ţară, lotul echipei Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila fiind format din cinci înotători.

Concursul s-a desfăşurat pe următoarele categorii: masculin până în 35 de ani, 35- 45 de ani, peste 45 de ani, feminin şi ştafetă.

Ca în fiecare an, înotătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, care au concurat la diferite probe şi categorii de vârstă, au obţinut rezultate onorabile.

- inspector principal de poliţie Belciugan Angelo, la proba 100 metri liber masculin, categoria de vârstă până în 35 de ani, a urcat pe locul I al podiumului;


-inspector principal de poliţie Prioteasa Laurenţiu, la proba 100 metri bras masculin, categoria de vârstă până în 35 de ani, a urcat pe locul al III-lea al podiumului;

- agent şef-adjunct Simion Marian, la categoria 35-45 de ani, la proba 100 de metri bras, a ocupat locul al III-lea;

-agent şef principal Costea Jan, la proba 200 de metri liber, a ocupat locul al V-lea;

- agent Toma Mihaela, la proba 50 de metri liber feminin, a ocupat locul al VI-lea;

Pe locul al I s-a clasat şi echipa Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R. 1), la categoria 4x50 metri liber masculin, din care a făcut parte şi inspector principal Belciugan Angelo.

La finalul concursului, câştigătorii au fost felicitaţi de organizatori şi au primit din partea acestora diplome şi medalii.

Depistaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furtLa data de 16 iulie, ora 19:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, în jurul orei 15:00, persoane necunoscute au pătruns, prin efracţie, în locuinţa unui bărbat de 44 de ani, din satul Lişcoteanca, comuna Bordei Verde, de unde au sustras un telefon mobil şi suma de 350 de lei.
În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe un tânăr, în vârstă de 29 de ani, bănuit de comiterea faptei.
Faţă de acesta a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

·                     

Ieri, la ora 16:00, Poliţia Oraşului Ianca a fost sesizată de către Poliţia Municipiului Buzău cu privire la faptul că două persoane necunoscute ar fi sustras telefoane, parfumuri şi alte bunuri dintr-un centru comercial din Buzău, după care s-au deplasat cu un taxi, pe DN 2B, către municipiul Brăila.
În urma sesizării, poliţiştii au efectuat un filtru pe DN 2B, pe raza oraşului Ianca, ocazie cu care au depistat şi oprit autoturismul în cauză, condus de către un bărbat de 35 de ani, din comuna Gălbinaşi, judeţul Buzău. În autoturism se mai aflau soţia acestuia şi alţi doi brăileni, cu vârste de 20, respectiv 23 de ani.
Poliţiştii au procedat la controlul corporal al persoanelor şi a vehiculului, asupra celor doi brăileni fiind găsit câte un telefon mobil.
Totodată, sub scaunul din dreapta al maşinii, a fost găsită o borsetă, în care se aflau mai multe unelte folosite la sustragerea capsulelor şi a alarmelor de la articolele vestimentare.
Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei în vederea continuării verificărilor, acestea fiind preluate de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău, în vederea continuării cercetărilor.

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée

Între 25 iulie şi 6 august 200 de tinere talente şi-au dat întâlnire la minunatul eveniment pe care-l reprezintă Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée.
Titlul de Artist UNESCO pentru Pace acordat Marianei Nicolesco, creatoarea în 1995 a acestor manifestări, îşi găseşte încă o dată justificarea prin prezenţa atâtor speranţe ale liricii din 18 ţări ale lumii. «Numărul record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul», declară celebra soprană.


C. GUSATU
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila.Mariana Nicolesco:
«Senzaţional succes
al Festivalului şi Concursului Darclée»
§        200 de concurenţi din 18 ţări
  • 80 de tinere talente din China


Între 25 iulie şi 6 august 200 de tinere talente şi-au dat întâlnire la minunatul eveniment pe care-l reprezintă Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée.
Titlul de Artist UNESCO pentru Pace acordat Marianei Nicolesco, creatoarea în 1995 a acestor manifestări, îşi găseşte încă o dată justificarea prin prezenţa atâtor speranţe ale liricii din 18 ţări ale lumii. «Numărul record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul», declară celebra soprană.
O extraordinară apreciere a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost Director al Festivalului de la Salzburg: “Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată Competiţie, Master Class şi adevărat Festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică”.
Nu mai puţin de 2500 de artişti din 50 de ţări şi 5 continente au participat din 1995 încoace la Festivalul şi Concursul Darclée precum şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco în anii dintre o ediţie şi alta a Competiţiei.
Astfel, tenorul italian Francesco Meli, care a inaugurat în decembrie trecut stagiunea Teatrului alla Scala din Milano, a apărut pentru prima dată pe scenă nu în ţara natală, ci la evenimentele Darclée de la Brăila, ceea ce nu uită niciodată să amintească. La fel basul italian Luca Pisaroni, unul dintre cei mai aplaudaţi din lume, s-a impus mai întâi tot la Concursul Darclée, înainte de-a cuceri scenele internaţionale.
Iar dintre artiştii români care au strălucit mai întâi pe scena magică pe care Hariclea Darclée debuta la 1881, este remarcabil faptul că tenorul Ioan Hotea a câştigat acum doi ani atât Marele Premiu Darclée cât şi Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, şi că e aplaudat azi la Frankfurt, Londra sau Viena. La fel de semnificativ e faptul că bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei strălucite cariere internaţionale, nu uită niciodată că tot în acest context s-a conturat şi a fost confirmată personalitatea sa artistică. De asemenea trebuie amintit că la ultima ediţie a Concursului Internaţional de Canto al Chinei Premiul I a fost obţinut de tenorul Adrian Dumitru - laureat în 2015 şi al Marelui Premiu Darclée - în timp ce Premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu.
Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, Ediţia 2017, vor începe pe 25 iulie cu Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural susţinut de laureaţii Premiului I şi, respectiv, al Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

În paralel cu competiţia de canto, vom asista pe 29 iulie la conferinţa cu videoproiecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru Dr. Stephan Poen pe tema Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naştere. În 3 august îl vom ovaţiona pe marele pianist Matei Varga, venit anume de la New York pentru a celebra împreună cu noi Centenarul Dinu Lipatti. În 4 august va avea loc reprezentaţia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea şi Mariana Nicolesco. Pe 5 august, în prezenţa ca întotdeauna a 10-15.000 de spectatori, are loc pe Esplanada Dunării tradiţionalul Concert Extraordinar la care iau parte laureaţii Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu şi a Orchestrei Festivalului Darclée. Dirijor: Maestrul Marco Balderi. În fine, duminică 6 august, din nou în teatru, Juriul Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunţa câştigătorii Competiţiei din acest an în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor şi a Galei Laureaţilor. Din prestigiosul Juriu Internaţional fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi şi Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel şi Felix Serraclara din Spania.
Organizatori: Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judeţean Brăila, CJCPCT Brăila.
Parteneri: Televiziunea Română, Radio România Cultural, Radio România Muzical.
Sponsori: Banca Naţională a României, Patria Bank, Alpha Bank, Se-Ges, Fan Courier, Unita Turism, Movis, Moşia de la Tohani, Bella Italia.

Câmpia din noi

- Alexandru HALUPA -

Volumul Câmpia din noi de Tudorița Tarniță este traversat de la un capăt la celălalt de melancolie și tristețe agonisită în suflet. Poeta descrie într-un stil propriu reîntoarcerea la momentele copilăriei petrecută în Bărăgan, pe malul Dunării, pe malul Timpului: Am alergat/pe malul Timpului/cu tălpile-ncinse/cu umerii goi…/zbaterea fluturilor/incendiați de zbor/încărunțește liniștea/închisă în romburi,/ecoul cascadei/se sparge-n tăcere/și pasărea aceasta/se-nfruptă din mine,/se-nfruptă din noi… Apar elemente specifice poeziei pluviale în maniera poetului Nicolae Grigore Mărășanu: izvoare, fluviu, cascade, lebede, nuferi, lotci, sălcii, alge, așa cum prea frumos reiese din poezia De Dunăre: În mine ard izvoare nebune/și plopii tremură-a uimire,/Când versul, rostit în rune/îmbracă hainele din mine./ Mă las scăldat în ploile de grâne/în fiecare primăvară/când mieii albi se-ntorc la stâne/și visu-n bobul de secară / … Și rup din miezul dulce-al pâinii/Mă-nfrupt din el ca dintr-o soartă/iar când se-ntorc în zbor lăstunii/o vârstă tainică mă poartă. cititi intreg articolul aici: http://www.litera13.ro/2017/07/campia-din-noi.html

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...