Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din iulie 16, 2017

Poemul de Joi, 20 iulie, 2017

- Nicolae Grigore MĂRĂȘANU -

Iubirea în exces poate ucide traducerea în franceză: Elena Avasilencei

Ştiu că ţi-am lipsit!
Aud în amurg flacăra rugului povestind
despre cât m-ai iubit.
Dar cât poţi iubi o flacără fără să te ardă?
Iubirea în exces poate ucide!
Într-o noapte am auzit greierele copilăriei cântând.
L-am prins şi într-atât l-am fericit
încât din prea multă iubire l-am ucis.
De-atunci nu mai merg la plimbare pe lună-plină.
Nu mai prind greieri şi-am încetat să mă îndrăgostesc
de o flacără.
Nu vă-mbătaţi
cu fericirea clipei,
iubirea în exces
poate ucide
pe cât paharul plin
cu pesticide!
Şi chiar de nu ne ronţăie
vreo boală
iubirea în exces este mortală.
Ci ei credeau că sunt ale lor toate câte agonisiră.
Dar erau ale stricăciunii şi ale risipei.

***
L’amour en excès peut tuer
Je sais que je t’ai manqué!
J’entends au crépuscule la flamme du bûcher raconter
combi…

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PREVENIREA CAZURILOR DE ÎNEC

Prevenirea cazurilor de înec reprezintă o prioritate pentru Poliţia Transporturi, având în vedere faptul că, în lunile iunie și iulie, la nivelul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi s-au înregistrat şase decese prin înec în fluviul Dunărea.
Persoanele în cauză au plecat la scăldat sau la pescuit, iar din cauza neatenției, consumului de alcool sau a altor factori, tratați cu ignoranță de către cei în cauză, a survenit decesul.
În acest scop, pe perioada sezonului estival, Poliția Transporturi, Poliția de Frontieră și Autoritatea Navală Română cooperează pentru prevenirea unor astfel de evenimente, fiind demarate activități specifice pe linia asigurării siguranței pe apă.
Astfel, se aduc în atenţia cetățenilor nivelurile de risc şi consecinţele unor conduite neadecvate şi se recomandă adoptarea unor măsuri de autoprotecție, pentru evitarea unor accidente tragice.
Principalele cauze care generează producerea de evenimente sau incidente sunt: *Scăldatul în fluviul Dunărea în loc…

Depistat de poliţişti şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi

La data de 19 iulie a.c., în intervalul orar 7:00-10:00, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Comunal Frecăţei au actionat, pe raza comunei Frecăţei, pe linia depistării persoanelor care poseda mandate de executare a pedepsei inchisorii. Cu aceasta ocazie a fost depistat un localnic, în vârstă de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Brăila a emis, la data de 12.07.2017, un madat de executare a pedeapsei cu închisoarea de 4 luni, pentru comiterea infracţiunii de distrugere. Cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.
·
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră
Ieri, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave, precum şi pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere. Astfel, în cursul zilei de ieri, poliţiştii au constatat 83 decontravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 29.…

AUTOBUZE MODERNE ȘI NOI PENTRU BRĂILENI

- Marian Viorel DRAGOMIR -

10 AUTOBUZE NOI - 20.07.2017
10 AUTOBUZE NOI - August 2017
Aer conditionat, afisaj electronic, camere video, rampa persoane cu dizabilitati, gps, etc
Transport mai modern si timp de asteptare in statii redus cu autobuze noi - 16 de medie capacitate si 4 de mica capacitate.

Anti-orice cu Ștefan Bolea

- Mihai VINTILĂ -

Volumul lui Ștefan Bolea beneficiază de o prezentare halucinantă pe coperta a IV-a semnată de Basarab Nicolescu. Nu știu dacă persoana  în cauză este filosoful de origine română care trăiește la Paris sau doar o alta cu același nume dar să spui că : Nihilismul lui Ştefan Bolea este o mască în spatele căreia se ascunde o inocenţă perpetuu incandescentă. Revolta blasfematorie a poetului marchează un ritual de trecere spre iniţiere, degajând, în mod paradoxal, o nemărginită sete de viaţă. Muzicalitatea incantatorie a textelor în limbile germană, engleză şi română plonjează cititorul în viziunea lumii reale - este prea mult. Prezentarea pare a fi fost făcută la plesneală iar cel care o semnează cred că a citit poate cel mult ultima parte intitulată Odium și nu întregul.cititi intreg articolul aici:http://www.litera13.ro/2017/07/anti-orice-cu-stefan-bolea.html

NU DESCHIDe UŞA PERSOANELOR NECUNOSCUTE!

Învăţătura "Nu deschide uşa persoanelor necunoscute!" - întâlnită cel mai adesea în educarea copilului de către părinte, ar fi utilă şi în cazul persoanelor vârstnice, care, din curiozitate şi naivitate, deschid uşa locuinţei persoanelor certate cu legea. Produsele promoţionale ori cadourile din partea unor magazine sau autorităţi îi fac pe mulţi oameni, în special pe cei vârstnici, să uite de grija pe care trebuie să o aibă pentru bunurile şi securitatea lor fizică şi psihică. Cel mai recent exemplu este cel al unei octogenare din municipiul Brăila, care a sesizat lucrătorii de poliţie cu privire la faptul că i-au fost sustraşi 7.250 de lei, după ce a permis accesul în casă unei tinere necunoscute, ce pretindea că oferă produse promoţionale din partea unui cunoscut hipermarket. Persoana păgubită le-a relatat poliţiştilor faptul că, în ziua de 15 iulie a.c., în jurul orei 11:30, a primit-o în locuinţă pe o tânără care i-a prezentat o serie de produse, pretinzând că intenţion…

Depistaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furt

La data de 17 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Făurei, au fost sesizaţi de către un bărbat de 35 de ani, din comuna Ulmu, cu privire la faptul că, în după-amiaza aceleiaşi zilei, în jurul orei 18:00, în timp ce se afla în incinta unui magazin din orașul Făurei, i-au fost sustrase două telefoane mobile, în valoare de 4.800 lei. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au reuşit, ieri, să o identifice pe o clientă a magazinului, în vârstă de 62 de ani, din oraşul Făurei, care i-ar fi sustras persoanei reclamante cele două telefoane de pe tejgheaua unităţii. Prejudiciul a fost recuperat integral, iar faţă de persoana bănuită poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
·
Poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, în vârstă de 19, respectiv 20 de ani, bănuiţi că, la data de 19 iunie a.c., profitând de neatenţia angajaţilor unei staţii peco din municipiu, ar fi sustras d…

Proiect educațional: Șuțești între tradiție și actualitate/ Șuțești maskar tradicia vi somvaxutnipen.

Secția „Etnografie” a Muzeului Brăilei „Carol I” organizează în perioada iulie 2017-iunie 2018, în parteneriat cu Școala Gimnazială Șuțești din județul Brăila și comunitatea locală, un program de educație muzeală cu tema: Șuțești între tradiție și actualitate/ Șuțești maskar tradicia vi somvaxutnipen. Coordonatori: -dr. Brîndușa Ilie, muzeograf la Muzeul Brăilei „Carol I”; -Maria Cornea, profesor la Școala Gimnazială Șuțești. Membrii echipei de proiect: -elevii Școlii Gimnaziale Șuțești; -Ioana Istrate, restaurator la Muzeul Brăilei „Carol I”; -Alina Mucuță, conservator la Muzeul Brăilei „Carol I”; -Ana Vizireanu și Ionela Crăciun, părinți ai elevilor participanți.
Activitățile din cadrul proiectului se vor desfășura la secția „Etnografie” (strada Polonă, nr. 14, Brăila) și în comuna Șuțești din județul Brăila (la Școala Gimnazială și la meșteri populari din localitate), conform tabelului:
Nr. crt. Perioada Activitatăți Locul de desfășurare 1. Iulie 2017 -Atelier de cusut -

La finele lunii august o antologie intitulată ”Basme și povești", lansată de Petre Crăciun

- Petre CRĂCIUN -

Editura Zorio vă pregătește o surpriză pentru finalul lunii august: o antologie intitulată ”Basme și povești de Petre Crăciun”. Vor fi cuprinse atât textele din volumele ”Basme”, ”Basme pentru familia mea”, ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, cât și 15 basme noi, nepublicate până acum în volum.
În total, 50 de basme și povești, rezultatul unei creații de 27 de ani.
Volumul va avea 456 de pagini, format 17x24, tipărit pe o hârtie de calitate superioară, cu copertă legată, patru culori, lăcuire selectivă.
Prefața va fi semnată de un important critic literar, iar grafica antologiei este opera artistului plastic brăilean Hugo Mărăcineanu.

POLIŢIŞTII BRĂILENI, LA CAMPIONATUL DE ÎNOT AL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE

În perioada 11-14 iulie 2017, la Bacău, s-a desfăşurat etapa finală a Campionatului de Înot al Ministerului Afacerilor Interne.
Competiţia a fost organizată de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.
În competiţie au fost angrenaţi peste 70 de sportivi înotători din structurile M.A.I. din întreaga ţară, lotul echipei Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila fiind format din cinci înotători.
Concursul s-a desfăşurat pe următoarele categorii: masculin până în 35 de ani, 35- 45 de ani, peste 45 de ani, feminin şi ştafetă.
Ca în fiecare an, înotătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, care au concurat la diferite probe şi categorii de vârstă, au obţinut rezultate onorabile.
- inspector principal de poliţieBelciugan Angelo, la proba 100 metri liber masculin, categoria de vârstă până în 35 de ani, a urcat pe locul I al podiumului;

-inspector principal de poliţiePrioteasa Laurenţiu, la proba 100 metri bras masculin, categoria de vârstă până în 35 de ani, a urcat pe locul a…

Depistaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furt

La data de 16 iulie, ora 19:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, în jurul orei 15:00, persoane necunoscute au pătruns, prin efracţie, în locuinţa unui bărbat de 44 de ani, din satul Lişcoteanca, comuna Bordei Verde, de unde au sustras un telefon mobil şi suma de 350 de lei. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe un tânăr, în vârstă de 29 de ani, bănuit de comiterea faptei. Faţă de acesta a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
·
Ieri, la ora 16:00, Poliţia Oraşului Ianca a fost sesizată de către Poliţia Municipiului Buzău cu privire la faptul că două persoane necunoscute ar fi sustras telefoane, parfumuri şi alte bunuri dintr-un centru comercial din Buzău, după care s-au deplasat cu un taxi, pe DN 2B, către municipiul Brăila. În urma sesizării, poliţiştii au efectuat un filtru pe DN 2B, pe raza oraşului Ianca, ocazie cu c…

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée

Între 25 iulie şi 6 august 200 de tinere talente şi-au dat întâlnire la minunatul eveniment pe care-l reprezintă Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée.
Titlul de Artist UNESCO pentru Pace acordat Marianei Nicolesco, creatoarea în 1995 a acestor manifestări, îşi găseşte încă o dată justificarea prin prezenţa atâtor speranţe ale liricii din 18 ţări ale lumii. «Numărul record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul», declară celebra soprană.


C. GUSATU
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila.Mariana Nicolesco: «Senzaţional succes al Festivalului şi Concursului Darclée» §200 de concurenţi din 18 ţări 80 de tinere talente din China

Între 25 iulie şi 6 august 200 de tinere talente şi-au dat întâlnire la minunatul eveniment pe care-l reprezintă Festivalul şi Concursul Internaţi…

Câmpia din noi

- Alexandru HALUPA -

Volumul Câmpia din noi de Tudorița Tarniță este traversat de la un capăt la celălalt de melancolie și tristețe agonisită în suflet. Poeta descrie într-un stil propriu reîntoarcerea la momentele copilăriei petrecută în Bărăgan, pe malul Dunării, pe malul Timpului: Am alergat/pe malul Timpului/cu tălpile-ncinse/cu umerii goi…/zbaterea fluturilor/incendiați de zbor/încărunțește liniștea/închisă în romburi,/ecoul cascadei/se sparge-n tăcere/și pasărea aceasta/se-nfruptă din mine,/se-nfruptă din noi… Apar elemente specifice poeziei pluviale în maniera poetului Nicolae Grigore Mărășanu: izvoare, fluviu, cascade, lebede, nuferi, lotci, sălcii, alge, așa cum prea frumos reiese din poezia De Dunăre: În mine ard izvoare nebune/și plopii tremură-a uimire,/Când versul, rostit în rune/îmbracă hainele din mine./ Mă las scăldat în ploile de grâne/în fiecare primăvară/când mieii albi se-ntorc la stâne/și visu-n bobul de secară / … Și rup din miezul dulce-al pâinii/Mă…