sâmbătă, iulie 01, 2017

Ședința cenaclului Panait Istrati din 30 iunie 2017

- Mihai VINTILĂ -

În data de 30 iunie în sala Fănuș Neagu din cadrul bibliotecii Panit Istrati din Brăila a avut loc ședința lunară a cenaclului literar. Au aparticipat Tudorița Tarniță, Virgil Andronescu, Nelu Ivan, Vasile Mandric, Lică Barbu, Vergil Matei, Ștela Șerbu Răducan, Armanda Filipine, Luminița Dascălu și Mihai Vintilă.

Ședința a început cu tradiționala comentare și difuzare de reviste literare românești.
Virgil Andronescu a citit cinci poezii din viitorul volum intitulat Necropsie lirică.
Armanda Filipine a citit două proze scurte – Marea din sertar și La rugămințile fluturilor.
Vasile Mandric a cicit sonete din ciclul Absurdului și o parodie intitulată Postmodernism.
La inițiativa Armandei s-a încercat realizarea unei poezii colective.
Toate creațiile citite au fost comentate de membrii prezenți.

 http://istratipanait.bjbraila.ro/sedinta-cenaclului-panait-istrati-din-30-iunie-2017/

vineri, iunie 30, 2017

Identificat şi cercetat penal pentru furt calificatLa data de  29 iunie a.c., ora 10:50, poliţiştii din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Viziru au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din judeţul Ialomiţa, cu privire la faptul că un tânăr, în vârstă de 19 ani, din satul Chioibăşeşti, comuna Ciocile, i-a sustras mai multe bunuri din locuinţă.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în noaptea de 28 spre 29 iunie a.c., bănuitul ar fi pătruns, prin efracţie, în imobilul persoanei reclamante, situat în localitatea Chioibăşeşti, de unde ar fi sustras mai multe obiecte (o drujbă, o bormaşină, o motocoasă, s.a.).
Prejudiciul, în valoare totală de 6.000 de lei, a fost recuperat de poliţişti şi predat persoanei păgubite, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat.
           
·                     

Dosar penal pentru nedepunerea armei

La data de 29 iunie a.c., ora 11:00, poliţişti din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au actionat, în municipiu, pe linia respectării regimului armelor şi muniţiilor.
Cu acestă ocazie a fost depistat un brăilean, în vârstă de 72 de ani, căruia i-a expirat perioada de valabilitate a permisului de armă, acesta nedepunând arma în termen de 10 zile de la expirare, la un armurier autorizat.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că bărbatul are permisul de armă expirat din data de 13.10.2016, neavând aplicată nicio viză de prelungire a valabilităţii.  
Arma în cauză, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârşirea infracţiunii de nedepunere a armei şi muniţiei în termen de 10 zile de la expirarea valabiliăţii permisului de armă la un armurier autorizat.
   Totodată, poliţiştii reamintesc brăilenilor că valabilitatea permisului de armă este de 5 ani de la data eliberării, sau după caz, de la aplicarea ultimei vize de prelungire, iar obligaţia deţinătorului este de a depune arma şi muniţia, în termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă, la un armurier autorizat.

·                     

Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
În ziua de 29 iunie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila şi cei ai Poliţiei Oraşului Făurei au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 4 unităţi comerciale, legitimat 107 persoane şi au verificat 87 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 10 şoferi.
De asemenea, aceştia au constatat 38 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 10.725 de lei, dintre care 26 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 12 la Legea 61/1990 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

·                     

Ieri dimineaţă, în jurul orei 6:30, poliţişti din cadrul Biroului Judeţean al Poliţiei Transporturi Brăila au depistat-o, pe DN 22B, pe o femeie, în vârstă de 45 de ani, din Galaţi, în timp ce transporta, cu un mijloc de transport în comun, peşte şi produse din peşte, fără a deţine documente legale de provenienţă.
Cantitatea de 1,8 kg icre negre,1,48 Kg icre somon şi 2,135 kg peşte afumat, în valoare de 7.687 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar pe numele femeii s-a întocmit dosar penal şi se continuă cercetările pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

La Braila: ABONAMENTE SUBVENTIONATE CU 50% PENTRU ELEVI

- Marian Viorel DRAGOMIR -

automobileromanesti.ro
Elevii de la scolile gimnaziale, licee si scoli profesionale au ABONAMENTE SUBVENTIONATE CU 50% PE TOT ANUL CALENDARISTIC - adica si pe perioada vacantei!!!
Le dorim elevilor o vacanta cat mai frumoasa, sa se distreze, sa participe la cat mai multe activitati si sa nu uite sa mearga si la "Biblioteca Judeana".
In paralel, deputatii PSD au depus un proiect de lege prin care primariile sa poata acorda abonamente gratuite (100%) tuturor elevilor pe tot anul calendaristic, avand in vedere opinia Prefecturii care a blocat primul nostru proiect de hotarare.
Luni este termenul limita cand poate fi contestata in instanta decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor prin care i s-a respins contestatia si apoi vom fi obligati sa ne judecam sau vom avea 20 de autobuze noi in Braila - 16 de medie capacitate si 4 de mica capacitate.

joi, iunie 29, 2017

Marius Burhan - Ideologii ale prezentului, expoziţie de artă

Sâmbătă, 1 iulie 2017, ora 18, la Galeria de Artă Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei Carol I, (Piața Traian Nr. 3, intrarea prin strada Galați), va avea loc vernisajul expoziţiei personale de pictură şi instalaţie Ideologii ale prezentului, semnată de Marius Burhan, în prezenţa autorului.

            Marius Burhan este artist, doctor în arte plastice şi decorative, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, curator, profesor şi autor de cercetări în domeniul artelor vizuale. Are în palmares 32 de expoziţii personale, organizate în România (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Galaţi) şi Italia (Roma, Veneţia) şi participări la peste 80 de expoziţii colective în România, Republica Moldova, Macedonia, Italia, Statele Unite. Este, de asemenea, o prezenţă constantă la biennale / târguri de artă vizuală, concursuri, simpozioane, conferinţe.
            Expoziţia Ideologii ale prezentului este prezentată de Alexandra Titu, renumit critic de artă din Bucureşti, profesor la Facultatea de Arte şi Design a Universității de Vest Timişoara, instituţia la care Marius Burhan a absolvit Şcoala Doctorală, astfel:
Expoziţia de pictură și instalație dedicată de Marius Burhan realității atât de actuale a violenței, ca aspect fundamental al războiului cu formele lui clasice și metastazierea sa în terorism, pornește de la convingerea că războiul modern și actual nu au caracter spontan, ci sunt rezultatul unor strategii de ansamblu ale conflictului între civilizații diferite și scopuri similare a căror brutalitate concretă și lăcomie nesăbuită sunt travestite în ideologii sofisticate, bazate pe seturi de principii antagonice.
            La nivelul reprezentării, lucrările realizează atmosfera presantă de haos, de distrugere prin violența mișcării maselor informale de culoare, în relații violente, cu întrepătrunderi fluide, context în care se disting forme reziduale de clădiri și figuri de soldați, și resturi agresive de instrumentar războinic.
            Actuala expoziție face parte dintr-un ciclu mai amplu dedicat violenței, geografiei și resorturilor sale. Alexandra Titu, București, 15.06. 2017
             Expoziţia va fi deschisă în perioada 1 – 20 iulie 2017, la Galeria Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei Carol I (intrarea prin strada Galaţi).

Diana Cosarca
Muzeul Brailei „Carol I”
Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3

Sedinta CLM Braila, 30.06.2017
Frederica Mogherini răspunde întrebării europarlamentarului Maria Grapini Grapini : Europarlamentarii noștri trebuie să apere interesele României și ale românilor în UE Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, continuă să apere interesele României și ale românilor în Parlamentul European.Astfel, întrebarea europarlamentarului Maria Grapini, adresată Comisiei Europene, privind decizia Elveției de a limita accesul persoanelor din România și Bulgaria pentru următoarele 12 luni, a avut efectul scontat, și arată foarte clar că atunci când există implicare rezultatele nu întârzie să apară.
În fața insistențelor Mariei Grapini, un susținător activ al cauzei României, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a transmis următorul răspuns:
 ”Elveția a activat o clauză de salvgardare prin care să limiteze numărul de noi permise de ședere pe termen lung pentru cetățenii din Bulgaria și România pentru următoarele 12 luni pe baza articolului 10 alineatul (4) din Acordul privind libera circulație a persoanelor dintre UE și Elveția, așa cum a fost modificat prin protocolul la Acordul privind participarea Bulgariei și a României.
 Această decizie s-a bazat pe un raport privind numărul crescut de permise de ședere pe termen lung eliberate de Elveția pentru cetățenii din Bulgaria și România în perioada iunie 2016 -martie 2017. Raportul a fost prezentat în prealabil Comisiei astfel încât aceasta să poată verifica dacă pragul fixat în conformitate cu mecanismul stabilit la articolul 10 alineatul (4) a fost într-adevăr depășit și, prin urmare, dacă au fost îndeplinite condițiile de activare a clauzei de salvgardare.
 Comisia va continua să monitorizeze situația în ceea ce privește evoluția numărului de permise de ședere eliberate de Elveția cetățenilor din România și Bulgaria, pe baza statisticilor și a informațiilor furnizate de Elveția. Comisia va propune, de asemenea, includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a comitetului mixt care răspunde de gestionarea și aplicarea corespunzătoare a acordului, în vederea unei reexaminări a tendințelor globale privind circulația persoanelor între UE și Elveția.”
 ”Cred că rolul nostru de europarlamentari este și de a apăra interesele României și ale românilor, și de a reglementa pentru Uniunea Europeană, fără a discrimina vreun stat. Cetățenii europeni trebuie să aibă aceleași drepturi și obligații, indiferent în ce stat membru locuiesc”, a precizat Maria Grapini.
Remintim că Guvernul din Ţara Cantoanelor a decis, 10 mai, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari. Ca efect imediat, în următoarele 12 luni, cetăţenii bulgari şi români care intenţionează să efectueze activităţi de lucru vor avea doar acces limitat pe piaţa muncii din Elveţia, așa scrie într-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Europarlamentarul Maria Grapini, aflat și atunci în plină sesiune la PE, a criticat dur atât “decizia jignitoare” a Guvernului elvețian, dar și “reacția firavă” a României.

Identificat şi cercetat penal pentru furtLa data de 27 mai a.c., ora 16:30, o femeie, în vârstă de 59 de ani, din comuna Râmnicelu, a sesizat, prin apel 112, faptul că, în perioada 25-27 mai a.c., persoane necunoscute i-au sustras furtunurile tip picurători şi ţevile din plastic, ce erau depozitate pe un teren din extravilanul localităţii, fără a fi asigurate.
În urma cercetărilor efectuate, la data de 28 iunie a.c., poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Râmnicelu l-au identificat pe un localnic de 27 de ani, bănuit de comiterea faptei.
Prejudiciul, în valoare de 1.500 de lei a fost recuperat de poliţişti şi predat persoanei păgubite, iar în cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
           
·                     

          Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
În zilele de 27 şi 28 iunie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, sprijiniţi de jandarmi, au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 11 unităţi comerciale, legitimat 206 persoane şi au verificat 143 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 53 de şoferi.
De asemenea, aceştia au constatat 66 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 22.680 de lei, dintre care 48 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 14 la Legea 61/1990 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi patru la alte acte normative.
Ca măsură complementară, poliţiştii au retras două certificate de înmatriculare.

„ZIUA DUNĂRII” LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”
Secția „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I” organizează joi, 29 iunie 2017,
ora 11, la Casa Memorială „D. P. Perpessicius” (strada Cetății, nr. 70)
o activitate dedicată „Zilei Dunării”. Aceasta cuprinde:
-          Vernisajul expoziției „Dunăre, Dunăre, apă tulbure…”, realizată cu piese din patrimoniul secției „Memoriale” și din colecția particulară „Iulian Panait”. Coordonator: Elena Ilie, șef secție „Memoriale”. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii august.
-          Program interactiv cu tema „Dunărea albastră”, realizat în colaborare cu Centrul Local de Cercetași Brăila. Coordonator: Liliana Șerban, muzeograf, secția „Memoriale”.

Deschiderea mult-așteptatului Club de Vacanță luni, 3 iulie 2017, începând cu ora 9.00

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila anunță deschiderea mult-așteptatului Club de Vacanță luni, 3 iulie 2017, începând cu ora 9.00. Copiii și adolescenții sunt așteptați la peste 50 de ateliere creativ-educative.

”Pentru al patrulea an consecutiv, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila oferă copiilor urbei, o seamă de activități de petrecere a timpului liber și de învățare prin joc, în cadrul CLUBULUI DE VACANȚĂ. Și la aceasta ediție evenimentul va dura șase săptămâni, între 03 iulie și 11 august, iar copiii se pot înscrie la maxim 3 ateliere din totalul de aproape 50 propuse de organizatori. Noutățile din 2017 îi vor surprinde cu siguranță pe cei mai mici dintre utilizatorii Bibliotecii. Astfel, celebra Diana Mocanu îi va învăța tainele înotului pe picii de 6-8 ani, după cum tenisul de câmp va atrage foarte mulți doritori. Limba greacă sau Kinedok (proiecții de filme documentare, în aer liber) sunt tentațiile noastre pentru perioada amintită. Tot ca element inedit pot aminti și atelierele dedicate copiilor cu deficiențe sau pentru cei defavorizați: ”Copiii aleg speranța” (în spital) sau ”Colorăm viața” (copii cu CES). Inspectoratul de Poliție Județean Brăila este alături de noi cu un foarte interesant modul de educație specifică, intitulat: ”Polițistul, prietenul tău de vacanță”. Atelierul ”Vacanță în ecobază”, care s-a bucurat de mult succes în anii trecuți, se întoarce după o pauză de un sezon. Se cuvine să adresăm mulțumirile noastre colegilor bibliotecari care vor susține ateliere, celor peste 40 de voluntari implicați, precum și organizațiilor partenere, fără de care nu am fi reușit sa oferim o bucurie copiilor în perioada vacanței: Asociația Bucurii pentru Copii, Cercetașii României – Scout Local, Clubul Sportiv Municipal, Inspectoratul de Poliție Județean, Librăria Carioca, toate din Brăila.” – declară dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu Relații cu Publicul.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

miercuri, iunie 28, 2017

Odă Marii Uniri a Teleormanului cu Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

După lupte intestine și seculare care au durat aproximativ o jumătate de an, Brăila a ajuns  una dintre cele mai importante aşezări ale sudului patriei noastre. Un oraș cu istorie tumultuoasă, cu viaţă socială așezată și cu bunăstare economică chiar și până în urmă cu aproape 30 de ani; după celebra basculare a regimului comunist, Brăila s-a afundat din ce în ce mai mult în anonimatul istoriei contemporane și pentru majoritatea locuitorilor, ce-i poartă la sân bătrâna așezare Danubiană, viața a devenit un calvar. De-a lungul celor 27 de ani ai strâmbei democrații mulți dintre cetățenii județului au renunțat parțial sau definitiv la baștină căutându-și norocul prin străinătățuri. Întreg sudul patriei, de la Teleorman și până departe…spre nordul Moldovei, a devenit notorie pentru tot românul mizeria morală generată de timpurile din urmă conduse de cârmuitori vremelnici care au adus țărișoara la ruină. Pentru toți aceștii satrapi ai nației române firescul şi normalul e acest dezastru, iar poporul i-a votat și răs-votat până în zilele noastre. Gloriosul trecut a fost lăsat în urmă, s-au cules de către unii doar roadele a ceea ce mai rămăsese bun din munca părinților și bunicilor noștri şi s-au hotărât mai marii zilei să meargă tot înainte trăgând după ei- într-o viziune a binelui personal, doar lumea lor nelegiuită lăsând cu bună știință societatea în zona preistoriei umanității. Au început distrugerea prin a crea un alt tip de societate prin care au sclavit ori alungat peste granițe tineri talentaţi şi inteligenţi care nu își mai găseau rostul în această societate românească de tip schizoid. Lipsa condiţiilor prielnice afirmării în mai toate domeniile, prin care aceştia să poată rămâne locului, pentru a pune umărul la ridicarea economică şi socială și pentru a face viaţa mai frumoasă lor, familiilor acestora cât și semenilor i-a alungat pe tot mapamondul. Partidele politice- răsărite ca ciupercile după ploaie, în toți acești ani, nu au avut cu adevărat nevoie de cetăţenii onești decît în ai folosi ca masă de manevră ușor manipulabilă la vot și au fost doar rampă de lansare a multora dintre așa-zișii politicieni. Trecutul nu a rămas în urmă- așa cum ni se spală creierele zi de zi, și mai abitir ca niciodată ne bântuie golănește prin reprezentanţi ai clasei politice care mutilează România şi obstrucţionează- prin prostie, lașitate, hoție, minciună și alte astfel de calități, începutul unei vieți curate într-o societate modernă şi civilizată, împiedicând prosperitatea şi îngrădind gândirea liberă și modernă. Oare cine se aştepta la o aşa regenerare a hidrei comuniste, la o așa de acerbă adversitate din partea politicienilor post-decembriști? Foarte puțini compatrioți se poate să fi avut un așa de dezvoltat simț olfactiv încât să poată simți mirosul putregaiului ce avea să ne năpădească până la sufocare! Că, în rest…, e țara plină de nebuni și de proști care mai de care mai fuduli și înavuțiți material. Poporul a mers la urne pentru a semna, de fiecare dată mai neghiobește,  certificatul de naştere al noului tip de Om Nou ale cărui lătrături politruciste și ale cărui zoaie ţin amărășteanul cu ochii zgâiți pe sticla înveninată ori pe hârtia defrișătoare de păduri. După succesul de la urne a urmat gâlceava pentru binele poporului: câțiva nebuni au aruncat cu piatra în Guvern, iar niște proști au sărit după ea s-o scoată…curată! Dar, incredibil, am apucat să trăiesc marea bucurie…de fost teleormănean: unirea politică a Teleormanului cu Brăila, cu nobilul și principalul scop de însănătoșire morală și prăpăstuire materială a patriei! Dar e foarte bine și va fi și frumos! Bucurie mare e și-n restul țării! Nu vor mai pleca oamenii peste hotare, conjunctural şi nu oportunist soarele va străluci pentru toţi ce-i care îl vor, iar minciuna cu luminiţa de la capătul tunelului va fi uitată! Brăila mea și Teleormanul meu aveau nevoie urgentă de ceea ce s-a întâmplat zilele astea! O nouă axiomă s-a deschis oamenilor, speranţele au renăscut şi totul, sper, de acum înainte va intra în normal. Aceasta reprezintă punctul de unde trebuie să începem, să restaurăm ca pe cel mai de preţ monument, alegând puritatea conştiinţelor celor doi titani ai politicii actuale: prim-premierul Liviu Dragnea și prim-ministrul Mihai Tudose. Nici de cei parlamentari cu suflare puternică şi cu experienţă nu trebuie să uităm, nu trebuie să ne debarasăm de bărbații politici așa ca de un balastru! Tot ce e al lor trebuie recuperat şi folosit în sens particular pentru a le face traiul mai bun. Pămpălăul de la Cotroceni, Santa Klaus, are de acum înainte un scut, un refugiu, împotriva oamenilor sus cocoţaţi şi pietrificaţi în trecut; numai astfel se va revigora societatea, țara, patria, partidul și farul său călăuzitor şi un suflu nou se va revărsa din această alcătuire de miniștri oneşti şi cu simţire profundă! Lansarea noii Românii a fost una vizibilă, una încărcată de optimism şi concepte noi cu privire la colaborarea cu instituţiile statului de drept, instituţiile administrației publice şi cu cele private, într-un nou şi îndrazneț program de guvernare. Nevoile comunităţii sunt numeroase, sunt acute şi rămân- în atenția triunghiului Dragnea-Tudose-Iohannis, cele mai importante! Vocea caldă, pornită din suflete de pesediști, va fi una a nevoilor stringente şi se va face auzită în toate cele patru zări. Vocea răguşită, vocea răstită şi înţepenită în limbaj grobian va fi înlocuită de blândeţea cuvintelor exprimate de liderul maxim. Îndrăzneala din Îndrăznește să crezi…va lua locul tupeului efervescent. Despre aceste deziderate a vorbit şi Liviu Dragnea prin glasul blând al lui Mihai Tudose, unul dintre politicienii de frunte  ai Brăilei, în intervenţia domniei sale după însăilarea cabinetului. Televiziunile sistemului au făcut posibilă vizibilitatea tovarășului ( prim- ) ministru, interfața liderului noii revoluții naţionale din PSD, Parlament, Guvern, etc. Realizându-se această relansare şi devenind mai vizibilă, astfel mai interesantă, acesta apreciind cu sinceritate obiectivele ce şi le-au trasat Partidul-România și Poporul, semnalizând că aceste manevre sunt necesare şi obligatorii în societatea actuală. Brăila e municipiul de care m-am îndrăgostit! Dar nici cu Teleormanul nu-mi e rușine!  Trebuie ca acest viitor frumos să pornească de la dorinţele tovarășilor şi să ajungă în prag de 2018 la recuperări și realizări maxime prin unirea prezentului luminos cu trecutul luminat, precum două păsări într-un zbor. Partidul și cârmaciul sunt portanţa de care avem nevoie pentru ca generaţiile viitoare să poată trăi demne într-un Teleorman demn și-o Brăilă demnă, într-o ţară demnă și care se vrea primită cu braţele deschise în lumea civilizată așa precum Santa Klaus ori Liviu Dragnea pe la Înalta Poartă a lui Trump. Poate că sunt pasional, pe alocuri par a fi naiv, dar cred cu tărie în această deschidere de noi şi sincere idealuri! Ce ne-am face dacă am rămâne în lumea propusă şi construită de lașii liberali, de aproape decedații țărăniști și cum ne-am mai uita în ochii copiilor şi nepoţilor noştrii dacă ne-am lăsa sufletele şi minţile în mâinile unor neisprăviți? Ce viitor ar mai avea aceste județe dacă nimeni nu ar mai mişca măcar un deget, dacă am lăsa latente gândurile…, ideile strălucite şi idealurile de mai bine clocite de aleși? Cred cu sinceritate că am rămâne amorţiţi, aşa cum unii ne tot îndeamnă să credem, în neputinţa noastră de a schimba această lume de la marginea lumii! Pesediștii cu vastă experienţă proletar-milițienească şi-au înhămat spiritele, ca pe un Pegas, la împlinirea bunăstării românilor şi crezul acestora într-o viaţă mai bună a brăilenilor și teleormănenilor a început să prindă viaţă, să învingă armatele puse contra civilizaţiei şi civismului, traiului decent şi libertăţii de a gândi cu creierul nostru. Politica pesedistă  deja cântă, Maestrul-dirijor deja a bătut măsura cu trandafiri-i fermecați, cântecul internaționalei…și Oda bucuriei deja se face auzită în cele patru zări! Ritmul ideilor e unul armonios, sunetul idealurilor redau ecouri plăcute, tăria cuvintelor aşternute în Programul de guvernare zguduie mitocănia şi lasă loc bunului simţ. Cabinetul Dragnea-Tudose ( Teleorman-Brăila ) a început să lucreze, dincolo de orice reţinere inerentă oricărui  nou început, a solidarizat persoane şi personalităţi ale Brăilei şi nu numai, a deschis un orizont până nu demult nici măcar imaginat de popor. Pilonii acesteia sunt bine inrădăcinaţi în principii moderne şi sănătoase, în principiile moralei creştine şi a credinţei că Trebuie să crezi! La această mult-aşteptată şi bine-venită naştere a unei Noi Ere, că la Vremuri Noi Tot Noi, au luat parte cu bucurie în suflet şi cu largă deschidere telectuală personalităţi marcante cum ar fi votanții tradiționali, demni tovarăși din cadrul altora…, cum ar fi…cei care perpetuu derulează activităţi importante, proiecte în curs de implementare, toate în slujba cetăţenilor Teleormăneni și Brăileni şi cu ei împreună pentru dezvoltarea simţului social-democrației. Brăila avea nevoie de un Om al Brăilei, născut, crescut şi – mai ales!, educat pe meleagurile pitoreşti ale lui Fănuş Neagu şi Panait Istrati. Aceşti bravi și nemaipomeniți…şi-au atins minunatul ţel! Acum, nu rămâne decât să avem grijă să creştem cât mai frmos şi mai armonios acest nou copil al viitorului super-democratic, să ajutăm ca el să crescă mare întocmai ca Făt-Frmos din poveste, pentru ca în scurt timp să  ne poată răsplăti însutit. Primul bărbat al Brăilei va aduce această comoară, cât o povară, în timpurile ce va să vină, precum lumina soarelui răsărit deasupra Brăilei contemporane şi viiotare!  

Cine dorește să știe mai multe despre tovarășul Tudose să se intereseze... Durere mare în sufletul reapectabilei doamne care l-a avut în clasa ca elev...  Jalnică mândrie a brăilenilor și teleormănenilor!

Identificaţi şi cercetaţi penal pentru furtLa data de 22 iunie a.c., ora 8:00, poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Surdila Greci au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din oraşul Făurei, cu privire la faptul că, la data de 21 iunie a.c., în intervalul orar 10:00-14:00, persoane necunoscute i-au sustras un utilaj agricol ( sapă rotativă ), ce se afla la un canton situat în extravilanul satului Horia, comuna Surdila Greci.
          În urma verificărilor efectuate, poliţiştii i-au identificat de doi bărbaţi, cu vârste de 39 şi 43 de ani, ambii din comuna Vişani, bănuiţi de comiterea faptei.
Prejudiciul cauzat, în valoare de 1.500 de lei, a fost recuperat în totalitate şi predat persoanei reclamante, iar în cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. 

·                     

Depistat de poliţişti în timp ce conducea un vehicul neînmatriculat

La data de 27 iunie a.c, ora 18:30, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat pe un brăilean, în vârstă de 21 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe  strada Apollo, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din data de 23.05.2017.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

Micropoeme de Tudorița Tarniță

- Alexandru HALUPA -


 Micropoemele doamnei Tudorița Tarniță sunt construite pe scheletul poeziei de origine japoneză, haiku. Ele invită la meditație, păstrându-se un ton elegiac, liniștit, deasemenea ele fiind spre un gen de aforism intimist care cercetează mai mult lăuntrul decât lumea exterioară: Cobor desculț/în frigul spiralat/al cuvintelor. CITITI INTREGUL ARTICOL AICI: http://www.litera13.ro/2017/06/micropoeme-de-tudirita-tarnita.html#more

marți, iunie 27, 2017

ȘCOALA DE VARĂ „TRADIȚII ȘI OBICEIURI DIN JUDEȚUL BRĂILA”Secția „Etnografie” a Muzeului Brăilei „Carol I” organizează în perioada 26 – 30 iunie 2017 cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară „Tradiții și obiceiuri din județul Brăila”, în colaborare cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Brăila.
Calendarul activităţilor derulate în cadrul Școlii de Vară:

Nr. crt.
Ziua
Data
Localitatea
Activități
1
Luni
26.06.17
Siliștea
Latinu
Vizită la meșteri populari
2
Marți
27.06.17
Movila Miresii
Vizită la meșteri populari și la
Asociația Pescarilor din comună
3
Miercuri
28.06.17
Șuțești
Grădiștea
Vizită la meșteri populari
Vizitarea Casei Memoriale „Fănuș Neagu”
4
Joi
29.06.17
Stăncuța
Vizită la Punctul de informare turistică și la
 Asociația Pescarilor din comună
Vizionare de film documentar
5
Vineri
30.06.17
Bărăganu
Vizitarea de expoziții cu caracter etnografic și memorialistic
Vizită la meșteri populari

            Coordonatori ai programului:

-          dr. Brindusa Ilie, muzeograf, Sectia „Etnografie” a Muzeului Brăilei Carol I;
-          profesor Marioara Bălan, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Brăila.

MARIA GRAPINI: ROMÂNIA ȘI BULGARIA-DREPTURI SIMILARE CU CELELALTE STATE DIN SPAȚIUL SCHENGEN!Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, continuă să aibă o implicare activă în cadrul dezbaterilor din cadrul Parlamentului European. Grapini a reiterat, în comisia LIBE a Parlamentului European, subiectul apartenenței României la Spațiul Schengen. Susținând vehement cauza țării noastre, Grapini a pledat, încă o dată ca România și Bulgaria să aibă aceleași drepturi ca și celelalte state membre, având în vedere că acestor state li se aplică, din momentul aderării la UE, Codul Frontierelor Schengen.
De menționat faptul că europarlamentarul Grapini a luat cuvântul în grupul de lucru al Comisiei LIBE pentru a susține poziția României legată de viitorul Sistem pentru înregistrarea datelor referitoare la intrarea și ieșirea resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Spre cinstea sa, Maria Grapini a fost singurul europarlamentar roman prezent la dezbateri, deși în comisia LIBE mai activează și alți europarlamentari români din alte grupuri politice.
Pe marginea acestui dosar important se poartă negocieri acum în cadrul dialogului interinstituțional dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.
“Aplicarea unui mod de calcul unic pentru perioada autorizată de ședere de până la 90 de zile în oricare 180 de zile de ședere a terților pe întreg teritoriul UE (inclusiv pentru România și Bulgaria), în loc de unul separat, este în beneficiul tuturor statelor membre deoarece va contribui la întărirea securității. Un mod de calcul diferit i-ar genera României costuri suplimentare, deoarece va trebui să investească resurse naționale -umane, financiare, tehnice etc-  pentru un sistem care nu i-ar oferi beneficiile așteptate ale sistemului, beneficii de care se bucură statele membre care aplică integral acquis-ul Schengen”, a atras atenția europarlamentarul Maria Grapini.
De menționat faptul că în acest moment există o diferență între poziția Comisiei și cea a Consiliului, și în context reprezentații României din Consiliu negociază intens pentru a obține un rezultat cât mai bun pentru Romania.
Nu în ultimul rând, este cu atât mai importantă prezența în cadrul comisiei LIBE a tuturor europarlamentarilor români, care indiferent de grupul politic din care fac parte, trebuie să se implice activ și să dea dovadă de unitate și puncte de vedere convergente cât timp, vorbim, de interesele României.

Cercetat penal şi reţinut de poliţişti pentru înşelăciuneLa data de 26 iunie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie domiciliară la un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Arges, bănuit de complicitate la infracţiunea de înşelăciune, acesta fiind condus la sediul poliţiei pentru audieri.
Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada octombrie 2015 – martie 2016, persoana bănuită ar fi înlesnit transferul sumei de 179,374,99 de lei din contul bancar al unei societăţi comerciale din Brăila într-un alt cont bancar decât cel al partenerului comercial al acesteia.
          Bănuitul i-ar fi solicitat unei alte persoane să-şi deschidă un cont bancar, sub pretextul angajării sale la o societate comercială şi contra unei sume de bani,           iar după deschiderea contului, ar fi intrat în posesia cardului bancar aferent contului în care au fost transferaţi banii.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar bărbatul a fost reținut de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune şi a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În cursul acestei zile a fost prezentat instanței de judecată, faţă de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
           
·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          La data de 27 iunie a.c., ora 00:10, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 31 de ani, în timp ce conducea autoturismul, pe Calea Galați, având dreptul de a conduce autovehicule suspendat în perioada 18.05-16.07.2017.
          Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

·                     

          La data de 26 iunie a.c., ora 20:00, poliţişti din cadrul Biroului Rutier l-au depistat în trafic, pe Aleea Parcului, din municipiu, pe un tânăr de 19 ani, din satul Petroiu, comuna Vădeni, în timp ce conducea un moped, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
          Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere.

·                     

Ieri, la ora 13:50, poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Gemenele l-au depistat în trafic, pe raza localităţii, pe un tânăr, în vârstă de 18 ani, din comuna Gemenele, în timp ce conducea un moped neînmatriculat.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat faptul că tânărul nu deţine nici permis de conducere, pe numele său fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi fără permis de conducere.

·                     
Accident rutier în municipiu

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 15:30, un brăilean, în vârstă de 22 de ani, în timp ce conducea autoturismul pe Şoseaua Buzăului, dinspre Şoseaua de Centură, la intersecţia cu Aleea Tomisului, nu a păstrat distanţa faţă de autoturismul din faţa sa, care era oprit pentru a efectua viraj la stânga, lovindu-l în partea din spate.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a şoferului celui de-al doilea vehicul, în vârstă de 63 de ani, şi a unei pasagere, în vârstă de 17 ani, ambii din Brăila, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Brăila pentru acordarea de îngrijiri medicale, fără a rîmâne internaţi.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
În zilele de 25 şi 26 iunie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila şi cei ai Poliţiei Oraşului Însurăţei au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 8 unităţi comerciale, legitimat 32 de  persoane şi au verificat 18 autovehicule.
De asemenea, aceştia au constatat 47 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 12.000 de lei, dintre care 28 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 2 conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 15 la Legea 61/1990 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi două la alte acte normative.
Ca măsură complementară, poliţiştii au ridicat în vederea suspendării două permise de conducere.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...