sâmbătă, iunie 17, 2017

COMISIA LIBE A PE VINE LA BUCUREŞTIMaria Grapini: “Va fi o întâlnire grea, din care TREBUIE să ieşim cu capul sus! Probleme cu penitenciarele nu sunt doar în România, voi solicita echidistanţă!”

Comisia LIBE a Parlamentului European a luat decizia să întocmească un raport amplu, privitor la starea penitenciarelor din România, după scandalurile repetate în care a fost implicată ţara noastră, pe acest subiect sensibil. De altfel, în perioada 26-28 iunie, Comisia LIBE va fi prezentă la Bucureşti, pentru formularea concluziilor, după discuţii ample cu sfera decizională şi civică a României, de la comisii parlamentare la ong-uri, de la susţinători şi până la, din nefericire, anti susţinători ai ţării noastre.
Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a decis să viziteze penitenciarele româneşti, pentru a putea formula, ulterior, rapoarte obiective şi pentru a expune puncte de vedere mai mult decât avizate. Astfel că, sâmbătă şi luni, va merge la Penitenciarele Timişoara şi Târgşor, pentru discuţii cu administraţiile respective şi cu deţinuţii. Deplasările vor fi extrem de utile pentru întâlnirea ulterioară a Comisiei LIBE, de la Bucureşti, unde îşi va prezenta concluziile.
“Avem în lucru acum, în Comisia LIBE, un raport privind starea penitenciarelor şi pot spune că sunt probleme în multe ţări din Europa, nu numai în România, privind condițiile din penitenciare, suprapopularea şi mai ales precaritatea programelor educaţionale. În cadrul dezbaterilor, s-a spus foarte clar că una dintre cauzele suprapopulării este arestul preventiv excesiv. Recomandarea este să se folosească metode alternative de pedeapsă, în locul arestului si să se recurgă la arest doar în cazuri extreme. La București, ne vom întâlni cu ONG-uri, cu comisiile de specialitate din Parlament, cu reprezentanţi ai justiţiei române. Consider că este foarte important ca cei care vor participa la discuţii să nu denatureze situaţia reală din România. Va fi o întâlnire grea, din care TREBUIE să ieşim cu capul sus! Probleme cu penitenciarele nu sunt doar în România, voi solicita echidistanţă! Da, trebuie să găsim soluţii, dar, în egală măsură, trebuie să ne apărăm ţara! Nu e România cel mai rău stat membru, nu e cazul să exagerăm! Sper ca la Bucureşti să fiu înconjurată de…români! ”, a declarat Maria Grapini.

Festivalul International al Muzicilor Militare - Braila 16 - 18 iunie 2017

- Marian Viorel DRAGOMIR -

SAMBATA -, 17 iunie, începând cu ora 18.00, pe Calea Călăraşilor se va desfăşura Parada Muzicilor Militare, iar de la ora 19.45 la 22.15, pe Esplanada Dunării va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, urmată de reprezentaţii ale muzicilor militare participante.
DUMINICA - 18 iunie, Brăila va avea un parfum retro de început al secolului XX. Îşi va căpăta din nou aerul cosmopolit iar localnicii vor putea asculta, între orele 11.30 şi 13.30, concerte de promenadă. Muzicile militare prezente în portul românesc de la malul Dunării vor concerta la
- Fântâna arteziană din Piaţa Traian
- Piața Independenţei
- Parcul Monument
- Parcul Caporal Musat
- Grădina Publică
- Parcul Calea Galaţi
- Giratoriu Vidin (in fata Liceului Progresul
- Bariera Călărașilor (în apropierea Catedralei)
- Braila Mall


Seara, de la 18.30 la 19.30, formaţiile muzicilor militare vor defila din nou pe Calea Călăraşilor, după care se vor aduna pe Esplanada Dunării, unde vor susţine concerte timp de două ore. De la 21.45 la 22.15 va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare.

vineri, iunie 16, 2017

Identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furtLa data de 15 iunie a.c., poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Râmnicelu i-au identificat pe doi tineri, cu vârste de 22, respectiv 23 de ani, ambii din satul Constantineşti, comuna Râmnicelu, bănuiţi că, în noaptea de 10 spre 11 iunie a.c., i-ar fi sustras unui localnic un balot de lucernă.
Pe numele celor doi poliţiştii au întocmit dosar penal pentru furt calificat.

·                     

În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat pe un brăilean de 27 de ani, bănuit că, la data de 12 mai a.c., şi-ar fi alimentat vehiculul cu motorină de la staţia unui peco din municipiu şi ar fi plecat fără să achite contravaloarea acestuia, de 50 de lei.
Poliţiştii i-au întocmit acestuia dosar penal pentru furt.

·                     

Depistat de poliţişti în timp ce conducea un autovehicul neîmatriculat

Ieri dimineaţă, în jurul orei 9:00, poliţiştii de ordine publică l-au depistat în trafic pe un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din judeţul Hunedoara, în timp ce conducea autoturismul pe Bulevardul Dorobanţilor, din municipiu, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din data de 5 mai a.c.. 
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

·                     

Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
Ieri, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului şi cei ai Poliţiei Oraşului Făurei au acţionat, atât în municipiu, cât şi în judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 16 societăţi comerciale, au legitimat peste 170 de persoane şi au verificat 158 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 50 de şoferi.
De asemenea, aceştia au constatat 98 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de aproape 32.000 de lei, dintre care 88 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 8 la Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi 2 la Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.
          Ca măsură complementară, poliţiştii au ridicat în vederea suspendării 2 permise de conducere şi au ridicat 4 certificate de înmatriculare.

Revista manifest Litera13 are de-acum pagina de FaceBook

www.litera13.ro


https://www.facebook.com/Litera-13-750677731771528/

joi, iunie 15, 2017

Scriitorul Petre Craciun, in turneu de lansare cu Fetita din floare

- Petre CRACIUN -

Satul Argea, din comuna Ploscuțeni, județul Vrancea, este așezat într-o zonă minunată, dar cu locuitori din ce în ce mai puțini. La școala cu clasele I-IV mai învață, la simultan, circa 45 de copii, nu puțini proveniți din familii foarte sărace.
Mulți dintre acești copii nu au nicio carte acasă, în afară de manualele școlare. Astăzi au devenit ceva mai bogați, pentru că au primit cărți semnate de mine. Am participat, cu multă emoție, la serbarea lor de sfârșit de an, împreună cu Violeta Mihăeș, de la Școala Ploscuțeni și cu primarul comunei, Ștefan Solomon, cel care a făcut posibilă această întâlnire.
M-am bucurat mult să văd cu câtă dragoste țineau la piept acești copii cărțile primite drept recompensă pentru notele obținute. Poate că aceste povești vor deschide ferestre spre o lume mai bună pentru copiii din Argea.

Conferința Organizației Municipale Galați a Partidului Mișcarea Populară

Sâmbătă, 17 iunie 2017, se va desfășura conferința Organizației Municipale Galați a Partidului Mișcarea Populară, ocazie cu care va fi ales Consiliul Executiv Municipal al PMP.
La eveniment vor participa din partea conducerii naționale a partidului domnii Valeriu Andrei Steriu, președinte executiv al PMP, Siegfried Mureșan, prim-vicepreședinte al PMP și Claudiu Iorga Palaz, vicepreședinte al PMP și președinte al filialei Constanța.
Cu această ocazie, vă invităm la conferința de presă ce se va desfășura sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 12:30, în sala mică a Muzeului de Științe ale Naturii (etaj 1).

Biroul de presă al PMP Galați
Transmis prin Secretariatul General al PMP Galați, astăzi, 15 iunie 2017.

DECIZII IMPORTANTE PENTRU ROMÂNIA, ÎN COMISIA LIBE TOATE AMENDAMENTELE MARIEI GRAPINI AU FOST VOTATE!Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a dezbătut şi votat, joi, 15 iunie, două Rapoarte importante pentru România, ce vizează condiţiile de intrare şi şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate, respectiv  standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională.
Europarlamentarul umanist Maria Grapini a depus amendamente, toate acestea fiind votate, joi. În principal, acestea impun ca revizuirea Directivei să abordeze provocările democratice cu care se confrunta UE, cât şi deficitele de forţă de muncă si de competenţe în sectoarele cheie ale UE, în scopul creşterii economice respectiv a consolidării competitivităţii economiei UE.
“Ar trebui să se creeze un sistem de admisie, clar și transparent, la nivelul UE, pentru a atrage și  reține în Uniune lucrătorii cu înaltă calificare, fără a dezechilibra piața muncii din UE.  Este necesar să se prevadă un sistem de admisie flexibil, clar și echilibrat, orientat către cerere, întemeiat pe criterii obiective, precum un contract de  muncă sau o ofertă fermă de angajare de cel puțin 6 luni, un prag salarial care poate fi adaptat de către statele membre la situația de pe piața forței de muncă și calificări profesionale superioare. În nelinistea care domneşte în ţară, cred că noi trebuie să luptăm cu atât mai mult pentru interesul României! N-avem voie să uităm care este misiunea noastră principală! Sunt bucuroasă că toate amendamentele mele au trecut la vot, în Comisia LIBE!”, a declarat Maria Grapini.
Rapoartele votate în Comisia LIBE mai prevăd armonizarea sporită a criteriilor comune de recunoaștere a solicitanților de protecție internațională, îmbunătățirea convergenței deciziilor în materie de azil în întreaga UE, respectiv asigurarea faptului că protecția este acordată numai pe durata existenței motivelor de persecuție sau de vătămări grave.

Identificat de poliţişti şi cercetat penal pentru furt calificatLa data de 12 iunie a.c., ora 18:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca au fost sesizaţi de către un bărbat de 40 de ani, din localitatea Oprişeneşti, cu privire la faptul că, în jurul orei 17:00, persoane necunoscute i-au sustras bicicleta, pe care a lăsase rezemată de peretele unui bloc din oraşul Ianca.
În urma verificărilor efectuate, în cursul zilei de ieri, poliţiştii l-au identificat pe un tânăr, în vârstă de 29 de ani, din satul Lişcoteanca, comuna Bordei Verde, bănuit de comiterea faptei.
Prejudiciul a fost recuperat şi predat persoanei păgubite, iar pe numele bănuitului a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat.

·                     

Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
          În zilele de 13 şi 14 iunie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 203 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 53.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării 7 permise de conducere şi au retras 5 certificate de înmatriculare.
        
·                     
Ieri, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică şi Biroul Rutier, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat, pe raza municipiului, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 12 societăţi comerciale, au legitimat 70 de persoane şi au verificat 60 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 38 de şoferi.
De asemenea, aceştia au constatat 17 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de aproape 4.000 de lei, dintre care 11 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi 6 la Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

Editura Muzeului Brăilei „Carol I” participă la Festivalul Internaţional al Cărţii „Axis Libri”Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I” participă la Festivalul Internaţional al Cărţii „Axis Libri”, ediţia a IX-a, ce se desfășoară la Galați (Aleea Domnească - spre Elice), în perioada 14-18 iunie 2017.
Organizatori: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați - sub patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean, Consiliului Local și Primăriei Municipiului Galați.
Complexul expoziţional cuprinde aproximativ 45-50 de standuri mobile şi două caravane de carte, cuprinzând peste 10.000 de titluri, de la peste 250 de edituri româneşti şi străine.
Vă aşteptăm la standul Editurii Istros!

ROMÂNIA, ÎN FAŢA RISCURILOR MAJORE! MARIA GRAPINI: “SUNTEM ÎN FAŢA RISCULUI DE A PIERDE 100% FONDURILE EUROPENE ȘI ÎNCREDEREA ÎN ROMÂNIA!”Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a atras atenţia, în toată această perioadă de criză majoră românească, asupra situaţiei incredibile în care ne aflăm, din perspectiva pericolelor majore pentru economia noastră, pentru noi, ca popor!
Astăzi, după scandalul imens, oficializat seara trecută, la oră de maximă audienţă, umanista Maria Grapini a revenit cu o declaraţie directă.
“Ca europarlamentar și umanist consider că există o criză politică ce poate afecta pe termen lung România cel puțin din două perspective: riscul de a pierde 100% fondurile europene din exercitiul 2014-2020 și scăderea încrederii în România, cu efect direct asupra mediului economic. De aici, pot veni alte efecte imediate: impactul pe curs, neîncrederea cetăţenilor în instituţiile statului, blocarea unor proiecte investiţionale în economie şi în domeniul social.
Ca umanist, nu fac politică de stânga sau de dreapta, fac politică pentru oameni! De aceea, în aceste momente de tensiune fără precedent în coaliţia majoritară, cer celor implicaţi raţiune şi soluţii pentru România şi români, nu pentru un grup sau altul!”, a declarat Maria Grapini.

Conferinte de presa #noapteacahotii

- Virgil ANDRONESCU -

zf.ro


aktual24.ro


Lansarea volumului „Linișor lunecă luna”, semnat de Nicolae Matei

Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila vă invită marți, 20 iunie 2017, ora 17.00, la lansarea volumului „Linișor lunecă luna”, semnat de Nicolae Matei. Cartea este prezentată de prof. și scriitorul Jenică Chiriac și jurnalistul Vergil Matei. Evenimentul are loc la Sala „Fănuș Neagu”, et. 3 și este moderat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul bibliotecii .

Volumul de poezii „Linișor lunecă luna” reprezintă debutul literar al autorului și este rodul unui îndelung travaliu artistic, versurile sale fiind animate de spiritul viu al satului tradițional românesc.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Sorin Grindeanu, baiat ascultator si fara figuri: nu imi dau demisia!

- Virgil ANDRONESCU -

mediafax.ro
Codrin Stefanescu: nimeni din CPex nu a crezut ca Grindeanu va pleca din sala de sedinta fara sa raspunda la intrebarile ce i s-au pus. S-a trecut la discutarea evaluarii asupra celor sase luni de guvernare Grindeanu, iar premierul pus de PSD a parasit sala spunand doar ca nu va demisiona.S-a dorit un premier care sa nu faca figuri, care sa nu creeze un pol de putere, care sa fie linistit, Grindeanu era bun si a fost asumat de Dragnea.

Dupa aparitia prefacuta, mincinoasa si rau-intentionata a lui Liviu Dragnea, si dupa aparitia ticalosului Tariceanu alaturi de presedintele PSD, Grindeanu a iesit la tv sa se planga de nerealizarile și realizarile puse in carca de Dragnea. Nerealizarile guvernului PSD sunt evidente, dar la acest moment Dragnea i le arunca in carca premierului Grindeanu pentru a-l face sa-si dea demisia. Sorin Grindeanu ramane pe pozitie, il paraseste pe Liviu Dragnea si spune ca nu demisioneaza. Tot Grindeanu spune ca va demisiona dar numai in situatia si in momentul cand presedintele Iohannis va numi un nou premier de la PSD numai dupa consultari cu toate partidele parlamentare. E clar ca Iohannis s-a intors pe cai mari din SUA si ca Partidul Social Democrat al lui Liviu Dragnea simte ca e posibila si pierderea functiei de premier. Grindeanu si-a asumat nerealizarile, cu si fara ghilimele, dar si-a prezentat realizarile inexistente. Grindeanu conduce la acest moment un guvern cu ministri demisionari dupa intalnirea Comitetului Executiv al PSD. Jocurile din PSD, facute de liderul acestuia, sunt nemaiintalnit de perverse- ceea ce nu e interesant pentru popor, acestea fiind doar dezastruoase pentru tara! La sase luni de la inceperea guvernarii Grindeanu, de-abia acum premierul a aflat de la Olguta Vasilescu ca e prim-ministrul unui guvern provizoriu. Interesant mod de a conduce Romania de catre PSD in frunte cu distrugatorul teleormanului Liviu Dragnea. La acest moment mingea se afla in terenul lui Iohannis. Sorin Grindeanu isi va de demisia- care este deja scrisa, numai in momentul in care va avea garantia ca presedintele tarii va numi un premier de la PSD. Ponta si Nastase il apara pe Grindeanu, iar acesta nu doreste sa rupa PSD-ul si sa ia alta traiectorie poitica de stanga alaturi de cei doi sustinatori, ci numai le multumeste pentru sustinere. Interesant, nu? Daca pana la decizia CCR-ului- la cincea tragere, de a-i spune clar lui Dragnea ca nu poate fi premier, Sorin Grindeanu si-a aratat muschiul politic si de la o zi la alta l-a infruntat pe Dragnea chiar daca acesta din urma i-a facut mai multe oferte cu diverse functii intr-un nou cabinet sau la conducerea altor institutii. Dragnea merge mai departe cu scopul de a acapara intreaga putere in partid dar si asupra statului roman. Sorin Grindeanu ramane premierul Romaniei insa jocurile meschinului de la Teleorman continua. Premierul ramane pe verticalitatea redobandita dupa nereusita ticaloasa a lui Dragnea de a-i lua fotoliul de premier pentru sine! Un moment extrem de interesant si inedit pentru perioada post-decembrista a guvernarilor din Romania! Vom vedea cum vor progresa relatiile cu Rusia, vom vedea cum va progresa relatiia dintre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu vs relatia dintre guvernarea PSD si popor. Urmeaza Motiune de cenzura PSD contra PSD?! Penibilul dus la paroxism.

miercuri, iunie 14, 2017

Mihai Vintillă, note de lectură în numărul 100 al revistei Boem@

- Virgil ANDRONESCU -

Revista Boem@ din Galați, editată de ASPRA și condusă de Petre Rău a ajuns la numărul 100!
A apărut numărul 6/2017 ( Anul IX ), număr în care redactorul șef al revistei manifest Litera13, Mihai VINTILĂ a publicat din nou, la pagina 19- rubrica de Note de lectură, o interesantă recenzie a cărții Punct și de la capăt de Gabriel Chifu. Volumul a apărut la editura Polirom din Iași, anul trecut, și conține un număr de 368 de pagini.
Povestea este rotundă. Pornește de la profesorul Bazil Dumitrescu prin căutarea inițiatică am putea spune făcută de ziaristul Valentin Dumnea care dorește a afla cum s-a desfășurat totul pentru a se sfârși tot cu povestea profesorului. Avem de toate: o presupusă conspirație a Frățiilor de Cruce, o imagine a Ploieștiului bombardat, un triunghi de iubire, o bucată de istorie dură din închisori, o perioadă de supraveghere a securității și în fine o perioadă a libertății de după moartea dictatorului Ceaușescu.

NIMIC BUN, NICIODATĂ, VREODATĂ, DIN INSTABILITATE!Iminenta (auto)cădere a Guvernului Grindeanu, în fapt dinamitare internă, îmi creează o stare de real disconfort şi dezamăgire. Să vii pe un val imens de simpatie  - cuantificabilă în procente generoase – să prezinţi şi să începi punerea în practică a unui program de guvernare ambiţios, să performezi chiar, în ochii instituţiilor europene şi internaţionale, ce se ocupă cu statistici şi cifre, să înclini, deci, balanţa înspre plus şi să…te autodistrugi din cauza orgoliilor şi intereselor de partid e greu de înţeles. Departe de mine gândul de a-i apăra pe  reprezentanţii PSD, sunt umanistă convinsă, dar spasmele politice la care asistăm fac rău ţării şi românilor, ori asta trebuie sancţionat!
Suntem puşi, din nou, ca privitori, alegători, români într-un cuvânt,  în faţa unui tablou dezamăgitor autohton, care nu poate, în nici un caz, genera stări calme pentru cei care sunt conectaţi la viaţa politică sau pentru cei care mai aveau o speranţă dinspre politicienii pe care i-au girat să le facă viaţa mai bună.
Instabilitatea politică n-a adus şi nici n-o să aducă vreodată ceva bun. Nu contest dreptul Puterii de a-şi schimba miniştrii şi chiar premierul, ori de câte ori aceştia scapă “piciorul” pe lângă drumul convenit, nu agreez, însă, opacitatea. Lipsa de transparenţă, omiterea voită a prezentării adevărului, oricât de dureros ar suna, jocurile de culise şi intrigile televizate sunt cele care, de zeci de ani, caracterizează politica din România. Din păcate. Politicienii noştri preferă bătăliile mediatice, în defavoarea discuţiilor bărbăteşti, tranşante, directe.
Sorin Grindeanu n-a fost cel mai bun premier al României, nici cel mai rău. Mi-ar plăcea, însă, ca românii să afle motivul REAL al schimbării sale, dacă aceasta se va produce. Va fi cineva în stare să spună ADEVĂRUL?
Sper şi cred într-o Românie stabilă politic, pentru că avem multe de făcut în Parlamentul European, în Europa, în lume, avem oportunităţi pe care trebuie să le exploatăm, avem proiecte de câştigat, avem…o ţară de scos din derivă, fie ea şi politică.
M-aş bucura să fie doar o analiză care să ducă la creșterea vitezei de implementare a programului investițional, a celui de atragere a fondurilor europene, dar şi a celui legat de îmbunătăţirea vieții oamenilor. Asta îmi doresc, din perspectiva omului politic umanist!

SPEȚA DIFICILĂ PRIVIND REDUCEREA OBLIGATORIE A EMISIILOR POLUANTE, ÎN PLENUL PE MARIA GRAPINI A CERUT MĂSURI JUSTE PENTRU ROMÂNIA!Marți, 13 iunie, eurodeputații din PE au dezbătut un raport, sensibil pentru țările cu capacitate investițională redusă și cu PIB-ul pe cap de locuitor sub media UE – deci și pentru România - referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră, în perioada 2021-2030. Scopul demersului oficial european vizează realizarea unei uniuni energetice reziliente, cu respectarea angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris. Același raport prevede și modificarea Regulamentului UE nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor informații relevante pentru schimbările climatice. Raportul complex va fi votat miercuri.
Până atunci, însă, europarlamentarii au depus și susținut amendamente pertinente care să reglementeze echitabil cerințe versus posibilități, în funcție de realitățile statului în cauză.
Umanista Maria Grapini a vorbit, marți, în plenul PE, din nou în favoarea României. Amendamentul europarlamentarului PPU-sl a fost semnat de 75 de colegi și susține, în principal, ca viitorul calcul al traiectoriei să inceapă din anul 2020, asa cum a solicitat Comisia, si nu din 2018 cum este in textul raportului. Problema emisiilor de gaze cu efect de seră este una majoră, afectează dramatic viața pe Terra, însă nu poate fi soluționată dacă se face abstracție de diferențele majore care există între statele membre și nici dacă se omit din ecuație două super puteri.
“Trebuie să finanțăm împădurirea, este normal să dorim protecția mediului, până la urmă vorbim de viața oamenilor. Ce ne facem însă cu țările mai sărace, care nu pot să atingă aceste nivele, ce facem cu poluatorii mari, SUA și China, ce vom face cu acordul TIPP dacă America nu va răspunde cerințelor de mediu, ce vom face cu competiția, cu industria europeană? UE nu este cel mai mare poluator! Cred că în toate acordurile comerciale trebuie puse aceste condiții de mediu, pentru că planeta trebuie salvată și nu putem decât prin măsuri corelate, Europa cu celelalte continente. Trebuie să existe măsuri care să sustină statele membre cu capacitate de investii redusă si care au PIB-ul/cap de locuitor sub media UE. Mediul ne interesează pe toti, însă nu poate fi doar UE responsabilă de viața planetei”, a declarat, in plenul PE, Maria Grapini.

Maria Grapini, europarlamentar: „Animalele sălbatice stau în natură, nu în lanțuri!”De marți, 13 iunie, România intră în normalitate, în ceea ce privește protecția animalelor sălbatice! Legea care interzice folosirea lor în circuri a fost votată. Țara noastră devine a 25-a țară din Europa care face dreptate tigrilor, leilor, urșilor sau elefanților și care decide să spună Stop chinurilor la care acestea au fost supuse.
Aflată în Parlamentul European, umanista Maria Grapini a salutat votarea legii. Europarlamentarul PPU-sl a semnat, anul trecut, un acord cu o asociație de protecție a animalelor din București și a susținut programe educaționale și civice, peste tot în țară.
“Bravo, România! Animalele sălbatice stau în natură, nu în lanțuri! N-am mers niciodată cu copilul meu la un spectacol de circ cu animale și l-am învățat, de mic, să le prețuiască LIBERE! Mă bucur enorm că avem, de-acum, o lege și prevederi clare! Nu va mai exista vreun circ, în țara noastră, care să ofere publicului spectacole cu animale sălbatice! N-am înțeles niciodată cum se puteau amuza unii adulți – nu vorbesc de copii, ei sunt mici și n-au cum să perceapă realitatea dură din spatele unor acrobații cu animale sălbatice – când este logic și evident că un urs nu poate sta în două picioare altfel decât schingiuit! Salut faptul că s-a făcut dreptate, mă bucur că suntem o țară democrată și din acest punct de vedere!”, a declarat, din plenul PE, Maria Grapini.

Urmărit depistat şi încarcerat de poliţiştiÎn ziua de 13 iunie a.c., în intervalul orar 6:00-10:00, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au organizat şi desfăşurat o acţiune, pe raza municipiului, pentru depistarea şi încarcerarea persoanelor care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de libertate.
Cu această ocazie, poliţiştii l-au depistat pe un brăilean, în vârstă de 28 de ani, pe numele căruia Judecătoria Brăila a emis, la data de 6 iunie a.c., un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani şi 3 luni, pentru comiterea infracţiunii de ameninţare.
Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

·                     

Cercetat penal pentru conducerea fără permis

La data de 13 iunie a.c., ora 8:00, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic, pe strada Chişinăului, pe un minor, în vârstă de 17 ani, din Brăila, în timp ce conducea un moped fără a poseda permis de conducere.
Tânărul a fost sancţionat contravenţional cu amendă, în valoare de 290 de lei, conform O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, pentru faptul că nu purta cască de protecţie şi nu avea asupra sa documentele legale, şi i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis.

·                     

Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii brăileni
      
        În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică şi Biroul Rutier, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 3 societăţi comerciale, legitimat 45 de persoane şi au verificat 50 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 20 de şoferi.
De asemenea, au constatat 21 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 6.000 de lei, dintre care 17 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi 4 la Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare la Braila

Timp de trei zile, începând cu 16 iunie, Brăila va fi, pentru a treisprezecea oară, gazda Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, eveniment unic în armata română şi în România. Prima ediţie a festivalului militar a avut loc în 1996 când s-au reunit muzicile militare din mai multe garnizoane ale fostei Armate a 2-a. Iniţial a fost un festival naţional al muzicilor militare, cu o periodicitate anuală, însă de la a treia ediţie, în 1998, a participat şi muzica militară a armatei ucraineene; astfel, festivalul a căpătat caracter internaţional. Periodicitatea a devenit bienală şi, pe Esplanada Dunării, şi-au prezentat show-urile de fanfară muzici militare din Germania, Turcia, alăturându-se ulterior muzicieni militari din Austria, Republica Moldova sau suflători din forţele terestre ale Statelor Unite staţionate în Europa.
Anul acesta, pe Esplanada Dunării şi în parcurile din Brăila vor cânta şi ne vor încânta formaţii ale muzicilor militare şi formaţii de muzici militare din armatele altor state: Polonia, Bulgaria si Republica Moldova.
Reprezentaţiile vor începe de vineri, 16 iunie, în intervalul orar 19.30 – 21.30, pe Esplanada Dunării, cu un concert festiv pe care îl vor susţine Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a garnizoanei Brăila şi invitaţi din străinătate.
Sâmbătă, 17 iunie, începând cu ora 18.30, pe Calea Călăraşilor se va desfăşura Parada Muzicilor Militare, iar de la ora 19.45 la 22.15, pe Esplanada Dunării va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, urmată de reprezentaţii ale muzicilor militare participante.Duminică, 18 iunie, Brăila va avea un parfum retro de început al secolului XX. Îşi va căpăta din nou aerul cosmopolit iar localnicii vor putea asculta, între orele 11.30 şi 13.30, concerte de promenadă. Muzicile militare prezente în portul românesc de la malul Dunării vor concerta la Fântâna arteziană din Piaţa Traian, în Independenţei, în Parcul Monument şi Parcul Caporal Muşat, în Grădina Publică, în Parcul Calea Galaţi și Parcul Vidin (in fata Liceului Progresul), în Bariera Călărașilor (în apropierea Catedralei) și la Carrefour.
Seara, de la 18.30 la 19.30, formaţiile muzicilor militare vor defila din nou pe Calea Călăraşilor, după care se vor aduna pe Esplanada Dunării, unde vor susţine concerte timp de două ore. De la 21.45 la 22.15 va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare.

C. GUSATU
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila

marți, iunie 13, 2017

Covor asfaltic nou pe drumul catre bac

- Marian Viorel DRAGOMIR -

Azi in Braila - Covor asfaltic nou pe drumul catre bac (cu reparatie capitala a drumului) - in lucru.
Reparatii stradale - in lucru.
Asfalari cartiere - semnat servicii de proiectare faza 1 pentru toate cartierele. Urmeaza aprobarea indicatorilor tehnico economici in Consiliul Local, licitatie proiectare si executie.
Parcari noi - in procedura pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Tripla lansare de carte a jurnalistei Tudorița Tarniță. Cărțile Micropoeme, Câmpia din noi și Cobai într-o scoică

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 16 iunie 2017, ora 17.00, la tripla lansare de carte a jurnalistei Tudorița Tarniță. Cărțile „Micropoeme”, „Câmpia din noi” și „Cobai într-o scoică” au apărut la editura InfoEST din Siliștea, județul Brăila și constituie debutul Tudoriței Tarniță în lumea literară.

Volumele vor fi prezentate de profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. Programul serii cuprinde momente muzical - poetice susținute de actrița Wanessa Radu și Trupa “Antic” - Florin Lazăr și Marian Marinescu. Evenimentul are loc la Sala de Lectură, et. 1 și este moderat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul instituției gazdă.
„Tudorița Tarniță este o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene. A scris despre Brăila cu pasiune și uneori cu tristețe. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu i-a fost străin. A scris despre tot. Mai mult, de ceva vreme este și editorialist la un cotidian local unde ia în vârful peniței problemele zilei. Și puteți să mă credeți când vă spun că sunt multe probleme în Brăila. Rolul acestui volum este de a aduce într-un singur loc toate aceste articole și editoriale pe care doamna Tarniță le-a scris. Așa ele se pot consulta mai ușor și citite astfel pot constitui o istorie trăită a Brăilei scrisă la pas cu evenimentele de un martor public și credibil. Cobai într-o scoică este povestea României de azi trăită în Brăila, lângă Dunăre” - scrie Mihai Vintilă în O istorie a Brăilei, prefața volumului Cobai într-o scoică.
„Volumul de Micropoeme conține gânduri pentru fiul meu” - spune Tudorița Tarniță. „Câmpia din noi povestește, încă de pe prima copertă, minunata lume a copilăriei și tinereții trăite în liniștea Bărăganului de altădată și se constituie într-o adevărată odă închinată naturii” - scrie Virgil Andronescu în Cuvânt despre poezie, prefața volumului Câmpia din noi.
Tudorița TARNIȚĂ s-a născut la 7 februarie 1958 în comuna Traian din județul Brăila. Și-a dedicat viața jurnalismului fiind o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene în ultimii 27 de ani. A debutat în Antologia Poeților Brăileni Zbor Alb din 1970. Prezentă în antologiile: 17 Poeți Brăileni de Azi - În umbra salcâmilor, apărută la Centrul de Creație Brăila în anul 1998, realizată de prof. Nicolae Ungureanu și în cea a Cenaclului Literar „Panait Istrati” al Bibliotecii Județene Brăila Poeții în cetate, apărută în anul 2015. A publicat în: Analele Brăilei, Dunărea, Luceafărul, România literară, Flacăra, Vatra. Este laureată a mai multor concursuri județene și interjudețene de poezie. Tudorița Tarniță lucrează în prezent la cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”, ca redactor și editorialist.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

FISA SINTETICA DE EVALUARE CROSUL ZIUA OLIMPICA - ed a VIII-aActiune sportiva realizata sub patronajul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman

Data si locatia: 10.06.2017 - Parc Monument
Organizatori: Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Braila, Primaria Municipiului Braila, Academia Olimpica Romana - filiala Braila
Parteneri: Inspectoratul Scolar Judetean Braila, Clubul Sportiv Municipal Braila.
Sponsor: Selgros Cash&Carry
Date statistice:
214 - participanti
300 de beneficiari indirecti - spectatori
30 de voluntari
S-au acordat 32 de premii.

CASTIGATORI:

·         GIMNAZIU FETE:
I) Iancu Cosmina Valentina (Sc. Gimnaziala "Mihai Bravu")
II) Gheorghiu Violeta (Sc. Gimnaziala Romanu)
III) Ozcan Emine (C.N. "Ana Aslan")
·         GIMNAZIU BAIETI:
I) Rosu Georgian Cornel (C.N. "Ana Aslan")
II) Mocanu Florin (Sc. Gimnaziala "M. Sadoveanu")
III) Dache Nistor (Sc. Gimnaziala Romanu)

·         LICEU FETE
I) Chermaci Diana (C.N. "Gh. M. Murgoci")
II) Bucur Florentina (Lic. T. "M. Sebastian")
III) Mandroiu Nicoleta Cristina (Lic. T. "M. Sebastian")

·         LICEU BAIETI
I) Nuţu Luca (Lic. de Arta "H.H. Darclee")
II) Constantin Cosmin (Lic. T. "M. Sebastian")
III) Done Mihnea (C.N. "Ana Aslan")


·         SPORTIVI FETE
I) Banaga Iulia (LPS Braila)
II) Cristea Petronela (LPS Braila)
III) Munteanu Ana-Maria (LPS Braila)

·         SPORTIVI BAIETI
I) Buzea Ionut Daniel (LPS Braila)
II) Tudor Petrisor (LPS Braila)
III) Ţintea Antonel (LPS Braila)
ALTE CATEGORII


·         UNDER 40 FETE
I) Dinca Ionela (lucrator comercial)
II) Dascalu Anisoara (casnica)
III) Sima Liliana (lucrator Posta Română)

·         UNDER 40 BAIETI
I) Horneţ Daniel (prof. ed. fizica)
II) Kirilov Florin (student FIAB)
III) Pogor Teodor (Student FIAB)


·         OVER 40 FETE
I) Iarca Elena (functionar MTS)
II) Sobaru Manda (pensionar)
III) Rusu Florentina (lucrator salon infrumusetare)

·         OVER 40 BAIETI
I) Horneţ Mihai (lucrator CFR)
II) Serban Viorel (ofiter penitenciar)
III) Duţu Emilian (barman)

PREMII SPECIALE:


·         Cel mai tanar participant: Gerea Angel Ioan (n.2008 - Sc. Gimnaziala "Sf. Andrei")
·         Cel mai in varsta participant: Sobaru Manda (n.1949 - pensionar)

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...