vineri, mai 12, 2017

ACŢIUNI DE AMPLOARE DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII BRĂILENI


Poliţiştii brăileni acţionează, în fiecare zi, în municipiu şi judeţ, pentru prevenirea faptelor antisociale, în special a celor comise cu violenţă, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică.
 

Ieri, 11 mai a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului, poliţiilor orăşeneşti şi cei ai secţiilor de poliţie rurală arondate, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat atât în municipiu, cât şi în localităţile din mediul rural, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Pe timpul activităţilor, au fost verificate 40 de societăţi comerciale, legitimate 168 de persoane şi oprite în trafic 116 autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etolitest 10 şoferi.

De asemenea, au fost constatate 56 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 18.800 de lei.

Dintre amenzile aplicate, 23 au fost pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 16 conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 10 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, şi 9 la alte acte normative.

Ca măsuri complementare, poliţiştii au ridicat în vederea suspendării 3 permise de conducere şi au confiscat mai multe bunuri, dintre care 237 de kg de legume şi fructe şi 2,5 metri cubi de lemne de foc, esenţa plop.

Exemple:

* Ieri, la ora 13:00, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat pe un brăilean, în vârstă de 61 de ani, în timp ce transporta cu o autoutilitară, pe Bulevardul Dorobanţilor, cantitatea de 2,5 metri cubi de lemn de foc, specia plop, fără a deţine documente legale de provenienţă.
Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, iar cantitatea de material lemnos, în valoare de 287,5 de lei, a fost ridicată de poliţişti în vederea confiscării şi predată Ocolului Silvic Lacul Sărat.

** Tot ieri, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, l-au depistat, pe raza localităţii Chișcani, pe un bărbat, în vârstă de 46 de ani, în timp ce transporta, cu o autoutilitară, cantitatea de 200 de kg de cartofi fără a deţine documente justificative de proveniență.
Faţă de acesta poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă, în valoare de 2.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990, şi a confiscării întregii cantităţi de marfă, aceasta fiind predată unei societăţi de profil în vederea valorificării.

Identificaţi de poliţişti şi reţinuţi pentru tâlhărie calificatăLa data de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, cu vârste de 19 ani, din localităţile Chişcani şi Silistraru, bănuiţi de comiterea unei tâlhării.
În fapt, la data de 10 martie a.c., ora 2:00, cei doi tineri, aflându-se pe raza comunei Chişcani, ar fi solicitat un taxi, condus de un bărbat, în vârstă de 26 de ani, din Ianca, pe care, după ce s-ar fi urcat în autoturism, l-ar fi ameninţat şi i-ar fi sustras suma de 60 de lei şi un telefon mobil.
Pe numele celor doi a fost întocmit dosar penal, fiind reținuţi de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii tâlhărie calificată, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
          Au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

·                     

Minori identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furt calificat

În cursul zilei de ieri, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale i-au depistat şi adus la audieri, pentru cercetări, pe trei minori brăileni, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, bănuiţi că, în noaptea 1 spre 2 martie a.c., ar fi pătruns, prin efracție,   într-un magazin din municipiu, de unde ar fi sustras mai multe perechi de încălțăminte.
Prejudiciul, în valoare totală de 6.427 de lei, a fost recuperat parţial, iar pe numele celor trei tineri a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

·                     

Cercetaţi penal pentru delapidarea a 3 tone de lemne

Ieri, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Însurăţei au pus în aplicare două mandate de percheziţie la domiciliile a doi bărbaţi, cu vârste de 41, respectiv 48 de ani, din Însurăţei, bănuiţi că la data de 5 aprilie a.c., în calitate de angajaţi ai unei instituţii şcolare din localitate, aceştia şi-ar fi însuşit pe nedrept o cantitate de lemne de foc din gestiunea unităţii.
Cu această ocazie, poliţiştii au găsit la domiciliile celor doi bărbaţi cantitatea de 3 tone de lemne, ce au fost ridicate în vedere confiscării.
Pe numele acestora a fost întocmit dosar penal şi sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră


          În ziua de 11 mai a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe arterele rutiere din municipiu şi judeţ, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 118 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 33.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării trei permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare.

·                     

Infracţiuni la regimul rutier

La data de 11 mai a.c., ora 19:45, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 27 de ani, în timp ce conducea, pe strada Cazasului, un moped fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe numele acestuia poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.

·                     

          Aseară, la ora 20:45, poliţiştii Secţiei 2 de Poliţie Rurală Brăila l-au depistat pe un bărbat de 47 de ani, din municipiu, în timp ce conducea autoturismul, pe raza localităţii Chişcani, având dreptul de a conduce suspendat din data de 25 aprilie a.c..
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul  fără permis.

·                     

Ieri, la ora 16:40, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un cetăţean turc, în vârstă de 40 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Siret, având autorizaţia şi numerele provizorii expirate din data de 29 aprilie a.c..
Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice.

·                     

Poliţiştilor brăileni au acţionat pentru prevenirea ilegalităţilor la regimul silvic

          La data de 11 mai a.c., poliţişti ai Postului de Poliţie Transporturi Navale Brăila, în cooperare cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani și Direcției Silvice Brăila, au acționat, în Insula Mare a Brăilei, pe raza unui ocol silvic, pentru prevenirea și combaterea activităților de transport ilegal de material lemnos.
       Cu această ocazie, a fost identificat un brăilean, în vârstă de 66 de ani, care, prin construirea în regie proprie a unei locuinţe temporare și împrejmuirea cu gard a unei suprafețe, ar fi redus fondul forestier cu aproximativ 300 de m2.
       Poliţiştii au întocmit pe numele acestuia dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reducere a suprafeței fondului forestier național fără respectarea dispozițiilor Legii 46/2008 privind Codul silvic.

MAREA NEAGRĂ - UN LOC EUROPEAN IZOLAT SAU O REGIUNE EUROPEANĂ MACRO ECONOMICĂ?

Maria Grapini moderează, la Varna, o dezbatere importantă

Între 12 şi 14 mai, la Varna, în Bulgaria, se desfăşoară un forum internaţional major, sub patronajul a trei fundaţii importante, EIRI, Friedrich Ebert Stiftung respectiv The Solidarity Society Foundation, intitulat Marea Neagră, Confruntare sau Cooperare?
Forumul reuneşte nume importante din Parlamentul European, din parlamentele naţionale, ambasadori, oficiali ai instituţiilor care gestionează problematica Mării Negre, reprezantanţi de asociaţii şi organizaţii de nivel mondial.
România va fi reprezentată la Varna de către europarlamentarul Maria Grapini care va fi moderator al unui panel interesant de discuţii: Marea Neagră - Un loc european izolat sau o regiune europeană macro economică? Grapini a precizat că vor fi luate în atenţia participanţilor chestiuni legate de stadiul actual al cooperării în regiunea Mării Negre, programe susținute de UE, perspective privind obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030, dar şi strategiile macroeconomice regionale ale UE pentru cooperarea teritorială europeană sau posibilitățile de lansare a unei noi regiuni europene a Mării Negre în cadrul președințiilor succesive ale Bulgariei și României la Consiliul UE.
“Bulgaria va avea președinția Consiliului în prima jumătate a anului 2018 și România la un an după. Aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru aceste două țări de a crea o strategie ambițiosă pentru Marea Neagră care ar viza utilizarea optimă a resurselor UE. România și Bulgaria împărtășesc un interes puternic în sprijinirea regiunii Mării Negre în scopul creșterii economice dinamice. În documentul de lucru al Comisiei Europene, privind punerea în aplicare a strategiilor macroregionale, se menționează Blue Growth Strategy și voința Comisiei de a implica Marea Neagră în relații cu țările terțe. În plus, având în vedere faptul că România și Bulgaria sunt țări vecine, oportunitățile care decurg din cooperarea transfrontalieră în regiunea Mării Negre ar trebui să fie fructificate”, a declarat Maria Grapini.
Forumul de la Varna va puncta orice inițiativă comună și matură a statelor membre care se confruntă cu aceleași provocări într-o zonă geografică definită la elaborarea unei noi strategii macroregionale.

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră          În ziua de 10 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 100 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 20.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării trei permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

La data de 10 mai 2017, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 10 societăţi comerciale,  au legitimat 81 de persoane şi oprit în trafic 84 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 18 conducători auto.
De asemenea, au constatat 44 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 6.240 de lei, dintre care 42 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi 2 la Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

·                     

Ieri, în intervalul orar 4:00-12:00, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, împreună cu cei ai Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Brăila şi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila, sprijiniţi de jandarmi, au acţionat atât cu ambarcațiuni, pe fluviul Dunărea, cât și terestru, pe raza judeţului, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților din domeniul piscicol.
        Cu această ocazie, au fost legitimate 39 de persoane, controlate 15 vehicule şi 5 ambarcaţiuni, şi au fost depistate în flagrant 6 persoane, pe numele cărora au fost întocmite dosare penale pentru comiterea a 8 infracţiuni la regimul piscicol.
        Totodată, au fost găsite şi ridicate în vederea confiscării 32 de plase de pescuit, 7 vintire, un prostovol şi o năpatcă, deţinute şi folosite ilegal.

      Exemple: *În cursul zilei de ieri, au fost găsite, pe malul brațului Vâlciu, în dreptul localităţii Gropeni, 28 de plase de pescuit și un prostovol.
În urma verificărilor efectuate, au fost identificaţi, în zonă, trei bărbaţi, bănuiţi de deţinerea uneltelor respective.
De asemenea, pe fluviul Dunărea, poliţiştii au mai fost găsite 7 vintire şi o plasă de pescuit, în care se aflau mai multe specii de pești (păstrugă, novac, cegă, crap și plătică).
 Întreaga cantitate de peşte a fost eliberată în fluviu, iar în prezent sunt efectuate verificări pentru identificarea deţinătorilor uneltelor.
 În ambele cauze au fost întocmite dosare penale conform prevederilor O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Proiectul „Cartea vie a profesiei”

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila vă invită în zilele de luni, 15 mai 2017 în intervalul orar 10.00 - 12.00 și marți, 16 mai 2017, în intervalul orar 14.30 – 16.30 la proiectul „Cartea vie a profesiei” ce va avea loc la Sala de Lectură a bibliotecii.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila dorește să ofere elevilor brăileni din clasele a XI-a și a XII-a o nouă viziune asupra profesiilor pentru care vor opta după terminarea studiilor. Elevii vor avea posibilitatea să interacționeze cu diverși profesioniști aflați în câmpul muncii, din domenii diverse, care le vor răspunde acestora la întrebările legate de profesiile pe care le au în vedere pentru viitor. Vor fi prezenți 28 de specialiști care practică meserii precum: polițist, militar, avocat, medic, asistent, profesor, specialist IT, antreprenor, psiholog, inginer, scriitor, jurnalist, funcționar public, farmacist, instructor auto etc.
Sunt invitați elevi de la 8 licee brăilene: Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Colegiul Național „N. Bălcescu”, Liceul Teoretic „N. Iorga”, Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Liceul Teoretic „M. Sebastian”, Colegiul Tehnic „P. Istrati” și Colegiul Tehnic „C. D. Nenițescu”.
Elevii interesați de acest proiect sunt invitați să ni se alăture în cele două zile.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

joi, mai 11, 2017

Lansarea volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează luni, 15 mai 2017, de la ora 17.00, la Sala „Fănuș Neagu”, etaj 3, lansarea volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică. Prezintă: Mioara Antonia Nicolau alias Anthonia Amatti și Jenică Chiriac. Moderatorul evenimentului este Dragoș Adrian Neagu, directorul bibliotecii.

Ediția adăugită și revizuită a volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică, apărută anul acesta conține pe lângă cuvântul înainte al Anthoniei Amatti poezii diverse, fabule și proză. Prima variantă a volumului “Încă cinci sute de ani”, semnat de Grigore Ciobică a apărut în 2013.

De profesie inginer, Grigore Ciobică este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România Filiala Brăila.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

miercuri, mai 10, 2017

Teleormăneanca Elena ( Nona ) Stuparu- expoziție la librăria Cărturești din Arad

- Virgil ANDRONESCU -

Autoportret
Artistul plastic Elena Stuparu, membru al Cenaclului Ion Andreescu,  a vernisat o primă expoziţie personală de pictură la Arad, evenimentul cultural a avut loc în ziua de joi, 4 mai, la sediul librăriei Cărtureşti  din complexul Atrium Mall. Pictoriţa Elena Stuparu a mărturisit, într-un scurt interviu acordat jurnalistului Petre Don de la ziarul Glasul Aradului, despre laboratorul ei de creaţie şi despre această expoziţie: Încredinţat mie de către Domnul, adică pe puţinul meşteşugul acesta, carele cu multă osteneală şi cu vreme îndelungată îl deprinsei din copilărie, sârguindu-mă şi urmându-i după a mea putinţă, voit-am cu osârdie să-l înmulţesc pe la şcoli, plăsmuind cu mintea toate măsurile şi chipurile lui, culorile şi vopselele cu de-amănuntul şî împreună cu acestea şi măsurile naturale şi fireşti al omului şi înfăptuirea lor. O, iubite creştin ia aminte bine necruţând osteneala, ci cu multă râvnă te iscuseşte pe deplin a participa la vernisajul expoziţiei mele de pictură!Pictorița Nona Stuparu ( http://glsa.ro/arad/259450-cand-arta-se-imbina-cu-armonia.html#.WQxoQaVzBik.facebook ) vine din județul Teleorman, de la granița cu municipiul Turnu Măgurele- din comuna Segarcea, satul Segarcea Vale de unde își are obârșia și poetul Dimitrie Stelaru, și se așează la Arad în comuna Iratoșu. Pictura sa demonstrează că un adevărat plastician poate menține o anumită conduită stilistică la granița dintre realitatea existentă și cea imaginară fără a cădea în vreun fel de misticism, mai ales în lucrări cu temă religioasă. 
Nona Stuparu a mai avut expoziții personale și de grup în țară cât și în străinătate, dar această expoziție a fost prima de până acum în orașul Arad- oraș în care s-a stabilit în urmă cu aproximativ cinci ani. Este membră a Asociației Ion Andreescu din Arad de aproape doi ani și face parte din categoria artiștilor care se dedică artei cu pasiune. În seara de 4 mai a.c. a expus la librăria Cărturești din mmunicipiul Arad. Dan Lăzărescu, critic de artă Arădean, a făcut unele considerații despre personalitatea și lucrările Elenei Stuparu spunând că: Ceea ce mi se pare necesar să spun de la început, este că această expoziție nu reprezintă toate definițiile pe care doamna le trăiește și în primul rând, ci domnia sa își permite să facă o expoziție și nu o retrospectivă cu unele lucrări din ultima perioadă a vieșii sale artistice. Elena Stuparu prezintă publicului prezent peisaje, portrete și autoportrete dar și tablouri cu temă religioasă, în lucrările expuse ne arată o grijă ordonată pentru a ne arăta o perspectivă de interior și nu de exterior- dinpotrivă, și nu își propune decât să ne răvășească interior acordând un anume coeficient de importanță structurării interne a lucrărilor. 

Lansarea volumului Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare. De la suflet la suflet. Emoționant până la lacrimi.

- Virgil ANDRONESCU -


Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a organizat luni, 8 mai 2017, o dublă lansare de carte: Românii din jurul României în imagini și Cotul Donului: 1942: eroism, jertfă, trădare, semnate de scriitorul basarabean Vasile Șoimaru.
Cărțile au fost prezentate de Doina Focșa, jurnalistul Vlad Pohilă și profesorul Ștefan Aftodor, iar evenimentul l-a avut ca moderat de Ion Volcu, șef  de birou în cadrul Bibliotecii. S-a vorbit despre cele două volume lansate ca fiind lucrări de referinţă în bibliografia profesorului, ziaristului, cercetătorului și fotografului basarabean Vasile Șoimaru.
Mare parte din timpul evenimentului a fost atribuită volumului cu valoare comemorativă Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare, această lucrare fiind dedicată ostașilor români morți într-una din bătăliile decisive ale celui de-al doilea război mondial, în care au căzut eroic peste 150 de mii de militari români. Cel de-al doilea volum lansat reprezintă de fapt un Album monografic numit Românii din jurul României în imagini și este cartea pe care Vasile Șoimaru a realizat-o de-a lungul unei perioade de călătorii de cinci ani, timp în care a străbătut peste 100 000 de kilometri, în zece ţări unde există importante comunități de români. Fotograful Vasile Șoimaru a reușit să surprindă în aproximativ 850 de etno-fotografii o imagine integrală a românimii statornicite în afara graniţelor țării. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Fănuș Neagu și a reprezentat una dintre cele mai plăcute și mai interesante lansări de carte la care am participat. Prezentările făcute de invitați, intervențiile publicului cât și discuțiile care au încheiat acțiunea cultural-istorică au fost făcute de la suflet la suflet și au impresionat până la lacrimi pe unii dintre participanți.
  Dubla lansare s-a încheiat cu o sesiune de autografe, Vasile Șoimaru fiind asaltat de cei prezenți la manifestare pentru a primi câte un autograf și-o dedicație pe volumele cumpărate. 

marți, mai 09, 2017

Festivalul Brânzei de Gulianca, ediția a III-a

- Virgil ANDRONESCU -


Sâmbătă și duminică, de la ora 13:00, - Primăria comunei Salcia Tudor, județul Brăila, Asociațiile Crescătorilor de Ovine din comuna Salcia Tudor, locația Gulianca, Școala gimnazială Salcia Tudor, Ansamblul folcloric Mugurii Tudorencelor și Revista regională de Informare urbană și rurală InfoZone realizează Evenimentul Datini, joc și voie bună! în satul Gulianca din comuna Salcia Tudor, județul Brăila. Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 13:00, vor urca pe scena Festivalului Brânzei de Gulianca următoarele Ansambluri și Grupuri folclorice: Ansamblul Folcloric Mugurii Tudorencelor din comuna Salcia Tudor, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Spicul Junior din comuna Siliștea, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Vatra Hărmanului, județul Brașov; Ansamblul Folcloric Mușețeanca Junior din orașul Însurăței, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Lăutărașii din comuna Unirea, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Hora de la Măxineni, comuna Măxineni din județul Brăila;  Ansamblul Folcloric Rapsodia Vultureană și Fanfara de copii Vulturii Brass Band, comuna Vulturu din județul Vrancea; Ansamblul Folcloric Doinița Covurluiului al Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galați; Grupul Vocal Bărbătesc Ionul din Satul Dedulești, comuna Mircea Vodă din județul Brăila. Invitați speciali ai primei zile a celei de-a III-a ediții a Festivalului Brânzei de Gulianca sunt: Pr. Cristian Pomohaci și Teodora Bârsan, Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii și Mario Buzoianu. A doua zi de Festival va aduce pe scenă următorii artiști: Ansamblul Folcloric Mugurii Tudorencelor din comuna Salcia Tudor, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Spicul Senior, comuna Siliștea din județul Brăila; Ansamblul Folcloric Cununa Bărăganului din comuna Săveni, județul Ialomița; Ansamblul Folcloric Romanița, comuna Romanu din județul Brăila; Ansamblul Folcloric Cununița Satului din comuna Liești, județul Galați; Ansamblul de Dansuri Tradiționale Bărbătești Brâul de la Jitia și grupul vocal feminin al Ansamblului Chindia din comuna Jitia, județul Vrancea; Grupul vocal Mirceanca din comuna Mircea Vodă, județul Brăila și Ansamblul Colindătorii din Galați. Vedetele zilei de duminică sunt: Lorena, Adriana Stuparu, Nineta Popa și Mihaela Gurău. Locul de desfășurare, ca și la celelalte două ediții
( https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2016/06/si-editia-ii-a-festivalului-branzei-de.html , https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2015/05/sambata-9-mai-2015-si-duminica-10-mai.html , https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2016/05/prima-zi-editiei-ii-a-festivalului.html , https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2016/05/invitatie-la-festivalul-branzei-de.html , https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2016/05/invitatie-la-cea-de-ii-zi-festivalului.html , https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2017/05/13-14-mai-2017-editia-iii-a.html ), pajiștea de la intrarea în comună. Evenimentul este promovat de Revista manifest Litera13 , ziarul online Infoest.ro , Mondnews , S.I.G. Brăila – Producție Publicitară și https://romaniamereuabsenta.blogspot.ro 
( Caleidoscop Brăila ).

Identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penalLa data de 30 ianuarie a.c., Poliţia Municipiului Brăila a fost sesizată de către o brăileancă, în vârstă de 29 de ani, cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, în jurul orei 16:30, persoane necunoscute şi-ar fi însuşit pe nedrept un telefon mobil, pe care l-a pierdut la intersecţia străzilor Griviţei cu General Eremia Grigorescu.
În urma cercetărilor efectuate, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat, ieri, pe un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din municipiu,  bănui că ar fi găsit telefonul în cauză şi l-ar fi folosit până în prezent.
Prejudiciul a fost recuperat, iar pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal şi sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de însuşire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

·                     

Ieri, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat pe un brăilean, în vârstă de 28 de ani, bănuit că, la data de 1 aprilie a.c., ar fi distrus două scaune din incinta unei săli de jocuri din municipiu.
Prejudiciul, în valoare de 225 de lei, a fost recuperat, iar pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal şi sunt continuate cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.

·                     


La data de 11 aprilie a.c., o brăileancă, în vârstă de 62 de ani, a sesizat faptul că, în jurul orei 12:00, persoane necunoscute i-au sustras telefonul mobil în timp ce se afla la marginea comunei Gemenele.
În cursul zilei de ieri, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale au identificat-o pe o localnică, în vârstă de 59 de ani, bănuită de comiterea faptei.
Telefonul sustras a fost recuperat şi predat persoanei vătămate.
Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal pentru furt.

·                     

La data de 07.10.2016, poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Surdila-Greci au fost sesizaţi de către un localnic, în vârstă de 47 de ani, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras 9 caprine de pe islazul comunei.
 În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii l-au identificat, ieri, pe un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din comuna Surdila-Greci, bănuit că, la data de 25.09.2016, în timp ce se afla cu oile la păşunat pe islazul localităţii, ar fi găsit 9 caprine, pe care le-ar fi sustras.
Prejudiciul, în valoare de 2.500 de lei, a fot recuperat, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru furt.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 8 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 71 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 12.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării patru permise de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare.

·                     

Cercetat penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat

Ieri, la ora 18:00, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier l-au depistat în trafic, pe DE 584, în afara municipiului, pe un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Bucureşti, în timp ce conducea autoturismul, ce este radiat din circulaţie din data de 26 aprilie a.c..
Pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

La data de 8 mai 2017, poliţiştii din cadrul Biroului Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului Rutier, au acţionat, în municipiu, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, poliţiştii au legitimat 39 de persoane şi oprit în trafic 28 de autovehicule.
De asemenea, au constatat 5 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 435 de lei, dintre care 4 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi una la alt act normativ.

“Micii Poznași” în spectacol

Trupa de teatru „Micii Poznași” din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila îi invită pe puștii de la Grădinița „Palatul de Cleștar” la o reprezentație de excepție, luni, 15 mai 2017, de la ora 11.00. Datorită succesului pe care spectacolul „Să (ne) jucăm cu… clasicii” l-a avut la bibliotecă la premiera din martie, când trupa a împlinit 3 ani de la înființare, micii actori se pregătesc să reia această punere în scenă.

Magda Andrei, Tudor Andrei, Daria Stanciu, Alexandra Bunea, Natalia Hariga, Daria Bichescu, Robert Constantinescu, Maria Ilicea, Bianca Ilicea, Marian Buzea, Irina Uncescu, Roxana Vlad și  Alexia Ilie, alături de cei doi actori voluntari, Ioana Zărnescu și Dan Mecu, coordonatorii trupei, au pregătit fragmente din piesele: “Gaițele” de Al. Chirițescu, „Chirițele” de V. Alecsandri, „Mitică” și „Căldură mare” de I. L. Caragiale.

Pasiunea pentru teatru a micilor actori este demonstrată și de faptul că trei membri ai trupei –

Vă reamintim că trupa de teatru „Micii Poznași” a luat ființă în 2014, micuții fiind coordonați de cei doi actori inimoși care le îndrumă cu răbdare primii pași în lumea teatrului, stimulându-le creativitatea, spiritul de echipă și aptitudinile de prezentare și interpretare.  În cei trei ani de existență trupa a susținut reprezentații pe scena Festivalului de teatru și dans pentru copii din Tulcea (2016), precum și pe alte scene brăilene.

Roxana Dan, Bianca Ilicea și Daria Stanciu – au participat, luni, 8 mai 2017, la concursul “Carnavalul personajelor literare”, organizat de Colegiul Național „Ana Aslan” și Inspectoratul Școlar Județean Brăila.Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

luni, mai 08, 2017

Sabia Adevărului

- Virgil MATEI -

ziare.com
În urmă cu ceva ani buni, pe când Brăila noastră era înfrățită cu Plevna bulgărească (o mai fi?) am fost invitatul confraților ziariști de acolo, timp de câteva zile. Din agenda obiectivelor vizitate nu putea lipsi muzeul de istorie.

Pe peretele unei săli mi-a atras atenția o pictură imensă ce reprezenta o scenă din Războiul de independență din 1877. În josul tabloului, o explicație: Războiul rusoturc. Osman-Pașa predă sabia generalului rus Ganețki. Mai citisem și eu despre cum stăteau lucrurile cu adevărat și mi-am putut permite să port o discuție cu muzeograful:
- De ce încercați să denaturați adevărul? Conform documentelor istorice, Osman-Pașa a oferit sabia sa colonelului român Mihai Cristodulo Cerchez, care, însă, a refuzat s-o primească, neavând autorizarea domnitorului. În aceste condiții, sabia a fost preluată de generalul rus Ganețki.

Interlocutorul meu, foarte bun cunoscător al evenimentelor, cu voce scăzută mi se destăinui:
- Știm, asta o spun și documentele vremii de la Constantinopol, dar, ia privește: cine-i autorul acestui tablou?

... Un pictor... rus de care n-auzisem până atunci...

publicat in revista Litera 13 nr.10/2017, p.8

STEF DONEAZA MUZEULUI OBIECTE PERSONALE

Etnografia ne ofera informatii despre etnogeneza,procese etnice si formarea poporului,limba si religie, asezari si locuinte,ocupatii,cultura materiala si spirituala,mediul de trai in familie si altele. Sectia de Etnografie a Muzeului Brailei " Carol I "s-a imbogatit prin donatia facuta de artistul plastic
brailean DUMITRU STEFANESCU - STEF a unei camasi de noapte taraneasca confectionata din in si este din zona Dobrogei si cateva obiecte ce apartin artistului : paleta,pensule diferite,cutit de paleta,pipa, tricou de marinar,ochelari de soare,esarfa din matase,manusi tip Alain Delon,sepcuta rosie din in cu cozoroc.
 
     Pregatesc o expozitie personala de grafica si in luna octombrie dupa vernisaj o donez muzeului Brailei " Carol I ",ne-a declarat STEF la redactie.
" Am donat Sectiei de Etnografie,camasa de noapte barbateasca purtata de tatal meu din anul 1936,paleta, pensule diferite,cutitul de paleta confectionat de mine,pipa din lemn de cires folosita in perioada 1979-1983 cand navigam pe navele comerciale,tricoul de marinar din timpul stagiului militar de la Comandamentul Marinei din Mangalia,esarfa din matase,manusile,ochelarii de soare si traditionala sepcuta rosie cu cozoroc purtata la muncile agricole impuse de comunisti din anul 1970.

ALEGE VIAŢA! ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIEREInspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a desfăşurat, săptămâna trecută, o acţiune pe raza municipiului şi judeţului, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive. Au fost aplicate peste 350 de amenzi, aproape 180 fiind nerespectări ale limitei de viteză.

În perioada 1 - 7 mai a.c., poliţiştii brăileni au acționat pe principalele artere din municipiu, precum şi pe tronsoanele de drumuri naţionale din judeţ, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.

Totodată, s-a mai acţionat şi pentru combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului, a depășirii neregulamentare și circulației pe sens opus, pentru combaterea neacordării priorităţii de trecere pietonilor aflați în traversarea regulamentară a drumului public şi a neacordării priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept.

Au fost monitorizate, cu prioritate, sectoarele de drumuri cu risc rutier ridicat fiind folosite, zilnic, aparatele de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

În urma activităţilor derulate de poliţişti, în cele şapte zile de acțiune, au fost constatate 366 de abateri contravenționale, prevăzute de legislația rutieră.

Din totalul contravenţiilor rutiere, 178 au reprezentat depășiri ale regimului legal de viteză, în 10 cazuri fiind reţinut permisul de conducere.

În cadrul acțiunii, a mai fost reţinut un permis de conducere pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a fost constatată o infracțiune de conducerea unui vehicul fără permis.

Exemplu: În după-amiaza zilei de 6 mai 2017, poliţiştii brăileni l-au oprit în trafic pe un conducător auto, din localitatea Tecuci, judeţul Galaţi, în timp ce conducea autoturimul pe DE 584, în localitatea Viziru, cu viteza de 102 km/h, înregistrată de aparatul radar.   
Acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pe o perioadă de 90 de zile.

Polițiştii continuă acţiunile în trafic pentru salvarea de vieţi şi creşterea gradului de siguranţă rutieră.

Obiecte periculoase confiscate de poliţiştiAseară, la ora 22:00, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Bucureşti, în timp ce conducea autoturismul pe Aleea Cocorilor.
 Procedând la efectuarea unui control al maşinii, poliţiştii au găsit în interior o macetă, în lungime totală de 56 de cm, şi o sabie din fier, în lungime totală de 81 de cm.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, atât maceta, cât şi sabia fiind ridicate de poliţişti în vederea continuării cercetărilor.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 7 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 130 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 29.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării două permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare.

·                     

Cercetaţi penal pentru infracţiuni la regimul rutier

La data de 7 mai a.c., la ora 23:20, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier l-au depistat în trafic, pe Şoseaua Naţională Veche, pe un brăilean, în vârstă de 45 de ani, în timp ce conducea autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice.
Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

·                     

Ieri, 7 mai a.c., în jurul orei 18:00, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat pe un brăilean, în vârstă de 27 de ani, în timp ce conducea autoturismul pe strada Dorului, din municipiu, fără a deţine permis de conducere.
 Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta consumase alcool, având o îmbibaţie alcoolică de 0,46 mg/l în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Poliţiştii au întocmit pe numele său dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis de conducere.

·                     

Tot ieri, la ora 20:00, poliţişti ai Secţiei 5 de Poliţie Rurală Viziru l-au depistat, pe raza comunei Viziru, pe un localnic, în vârstă de 20 de ani, în timp ce conducea un moped fără număr de înregistrare.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat și fără permis de conducere.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

La data de 7 mai 2017, poliţiştii din cadrul Biroului Ordine Publică, împreună cu cei ai Poliţiilor Oraşelor Însurăţei şi Făurei au acţionat, în zona de competenţă, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, au fost verificate 13 societăţi comerciale, legitimate 129 de persoane şi oprite în trafic 123 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 10 conducători auto.
De asemenea, poliţiştii au constatat 45 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 11.520 de lei, dintre care 36 în conformitate cu prevederile O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 8 conform Legii 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi una la alte acte normative.

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...