Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai 7, 2017

ACŢIUNI DE AMPLOARE DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII BRĂILENI

Poliţiştii brăileni acţionează, în fiecare zi, în municipiu şi judeţ, pentru prevenirea faptelor antisociale, în special a celor comise cu violenţă, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică.

Ieri, 11 mai a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului, poliţiilor orăşeneşti şi cei ai secţiilor de poliţie rurală arondate, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat atât în municipiu, cât şi în localităţile din mediul rural, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Pe timpul activităţilor, au fost verificate 40 de societăţi comerciale, legitimate 168 de persoane şi oprite în trafic 116 autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etolitest 10 şoferi.
De asemenea, au fost constatate 56 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 18.800 de lei.
Dintre am…

Identificaţi de poliţişti şi reţinuţi pentru tâlhărie calificată

La data de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale i-au identificat pe doi tineri, cu vârste de 19 ani, din localităţile Chişcani şi Silistraru, bănuiţi de comiterea unei tâlhării. În fapt, la data de 10 martie a.c., ora 2:00, cei doi tineri, aflându-se pe raza comunei Chişcani, ar fi solicitat un taxi, condus de un bărbat, în vârstă de 26 de ani, din Ianca, pe care, după ce s-ar fi urcat în autoturism, l-ar fi ameninţat şi i-ar fi sustras suma de 60 de lei şi un telefon mobil. Pe numele celor doi a fost întocmit dosar penal, fiind reținuţi de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii tâlhărie calificată, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
·
Minori identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furt calificat
În cursul zilei de ier…

MAREA NEAGRĂ - UN LOC EUROPEAN IZOLAT SAU O REGIUNE EUROPEANĂ MACRO ECONOMICĂ?

Maria Grapini moderează, la Varna, o dezbatere importantă

Între 12 şi 14 mai, la Varna, în Bulgaria, se desfăşoară un forum internaţional major, sub patronajul a trei fundaţii importante, EIRI, Friedrich Ebert Stiftung respectiv The Solidarity Society Foundation, intitulat Marea Neagră, Confruntare sau Cooperare?
Forumul reuneşte nume importante din Parlamentul European, din parlamentele naţionale, ambasadori, oficiali ai instituţiilor care gestionează problematica Mării Negre, reprezantanţi de asociaţii şi organizaţii de nivel mondial.
România va fi reprezentată la Varna de către europarlamentarul Maria Grapini care va fi moderator al unui panel interesant de discuţii: Marea Neagră - Un loc european izolat sau o regiune europeană macro economică? Grapini a precizat că vor fi luate în atenţia participanţilor chestiuni legate de stadiul actual al cooperării în regiunea Mării Negre, programe susținute de UE, perspective privind obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030, dar şi strateg…

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

În ziua de 10 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave. Astfel, poliţiştii au constatat 100 decontravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 20.000 de lei, au ridicat în vederea suspendării trei permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare.
·
Acţiuni ale poliţiştilor brăileni
La data de 10 mai 2017, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Cu această ocazie, poliţiştii au verificat 10 societăţi comerciale, au legitimat 81 de persoane …

Proiectul „Cartea vie a profesiei”

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila vă invită în zilele de luni, 15 mai 2017 în intervalul orar 10.00 - 12.00 și marți, 16 mai 2017, în intervalul orar 14.30 – 16.30 la proiectul „Cartea vie a profesiei” ce va avea loc la Sala de Lectură a bibliotecii.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila dorește să ofere elevilor brăileni din clasele a XI-a și a XII-a o nouă viziune asupra profesiilor pentru care vor opta după terminarea studiilor. Elevii vor avea posibilitatea să interacționeze cu diverși profesioniști aflați în câmpul muncii, din domenii diverse, care le vor răspunde acestora la întrebările legate de profesiile pe care le au în vedere pentru viitor. Vor fi prezenți 28 de specialiști care practică meserii precum: polițist, militar, avocat, medic, asistent, profesor, specialist IT, antreprenor, psiholog, inginer, scriitor, jurnalist, funcționar public, farmacist, instructor auto etc.
Sunt invitați elevi de la 8 licee brăilene: Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Coleg…

Lansarea volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila organizează luni, 15 mai 2017, de la ora 17.00, la Sala „Fănuș Neagu”, etaj 3, lansarea volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică. Prezintă: Mioara Antonia Nicolau alias Anthonia Amatti și Jenică Chiriac. Moderatorul evenimentului este Dragoș Adrian Neagu, directorul bibliotecii.

Ediția adăugită și revizuită a volumului „Încă cinci sute de ani”, autor Grigore Ciobică, apărută anul acesta conține pe lângă cuvântul înainte al Anthoniei Amatti poezii diverse, fabule și proză. Prima variantă a volumului “Încă cinci sute de ani”, semnat de Grigore Ciobică a apărut în 2013.

De profesie inginer, Grigore Ciobică este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România Filiala Brăila.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Teleormăneanca Elena ( Nona ) Stuparu- expoziție la librăria Cărturești din Arad

- Virgil ANDRONESCU -

Artistul plastic Elena Stuparu, membru al Cenaclului Ion Andreescu,  a vernisat o primă expoziţie personală de pictură la Arad, evenimentul cultural a avut loc în ziua de joi, 4 mai, la sediul librăriei Cărtureşti  din complexul Atrium Mall. Pictoriţa Elena Stuparu a mărturisit, într-un scurt interviu acordat jurnalistului Petre Don de la ziarul Glasul Aradului, despre laboratorul ei de creaţie şi despre această expoziţie: Încredinţat mie de către Domnul, adică pe puţinul meşteşugul acesta, carele cu multă osteneală şi cu vreme îndelungată îl deprinsei din copilărie, sârguindu-mă şi urmându-i după a mea putinţă, voit-am cu osârdie să-l înmulţesc pe la şcoli, plăsmuind cu mintea toate măsurile şi chipurile lui, culorile şi vopselele cu de-amănuntul şî împreună cu acestea şi măsurile naturale şi fireşti al omului şi înfăptuirea lor. O, iubite creştin ia aminte bine necruţând osteneala, ci cu multă râvnă te iscuseşte pe deplin a participa la vernisajul expoz…

Lansarea volumului Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare. De la suflet la suflet. Emoționant până la lacrimi.

- Virgil ANDRONESCU -


Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a organizat luni, 8 mai 2017, o dublă lansare de carte: Românii din jurul României în imagini și Cotul Donului: 1942: eroism, jertfă, trădare, semnate de scriitorul basarabean Vasile Șoimaru.
Cărțile au fost prezentate de Doina Focșa, jurnalistul Vlad Pohilă și profesorul Ștefan Aftodor, iar evenimentul l-a avut ca moderat de Ion Volcu, șef  de birou în cadrul Bibliotecii. S-a vorbit despre cele două volume lansate ca fiind lucrări de referinţă în bibliografia profesorului, ziaristului, cercetătorului și fotografului basarabean Vasile Șoimaru.
Mare parte din timpul evenimentului a fost atribuită volumului cu valoare comemorativă Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare, această lucrare fiind dedicată ostașilor români morți într-una din bătăliile decisive ale celui de-al doilea război mondial, în care au căzut eroic peste 150 de mii de militari români. Cel de-al doilea volum lansat reprezintă de fapt un Album monog…

Festivalul Brânzei de Gulianca, ediția a III-a

- Virgil ANDRONESCU -


Sâmbătă și duminică, de la ora 13:00, - Primăria comunei Salcia Tudor, județul Brăila, Asociațiile Crescătorilor de Ovine din comuna Salcia Tudor, locația Gulianca, Școala gimnazială Salcia Tudor, Ansamblul folcloric Mugurii Tudorencelor și Revista regională de Informare urbană și rurală InfoZone realizează Evenimentul Datini, joc și voie bună! în satul Gulianca din comuna Salcia Tudor, județul Brăila. Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 13:00, vor urca pe scena Festivalului Brânzei de Gulianca următoarele Ansambluri și Grupuri folclorice: Ansamblul Folcloric Mugurii Tudorencelor din comuna Salcia Tudor, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Spicul Junior din comuna Siliștea, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Vatra Hărmanului, județul Brașov; Ansamblul Folcloric Mușețeanca Junior din orașul Însurăței, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Lăutărașii din comuna Unirea, județul Brăila; Ansamblul Folcloric Hora de la Măxineni, comuna Măxineni din județul Brăila; Ansamblu…

Identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penal

La data de 30 ianuarie a.c., Poliţia Municipiului Brăila a fost sesizată de către o brăileancă, în vârstă de 29 de ani, cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, în jurul orei 16:30, persoane necunoscute şi-ar fi însuşit pe nedrept un telefon mobil, pe care l-a pierdut la intersecţia străzilor Griviţei cu General Eremia Grigorescu. În urma cercetărilor efectuate, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat, ieri, pe un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din municipiu,bănui că ar fi găsit telefonul în cauză şi l-ar fi folosit până în prezent. Prejudiciul a fost recuperat, iar pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal şi sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de însuşire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.
·
Ieri, poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat pe un brăilean, în vârstă de 28 de ani, bănuit că, la data de 1 aprilie a.c., ar fi distrus două scaune din incinta unei săli de jocuri din …

“Micii Poznași” în spectacol

Trupa de teatru „Micii Poznași” din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila îi invită pe puștii de la Grădinița „Palatul de Cleștar” la o reprezentație de excepție, luni, 15 mai 2017, de la ora 11.00. Datorită succesului pe care spectacolul „Să (ne) jucăm cu… clasicii” l-a avut la bibliotecă la premiera din martie, când trupa a împlinit 3 ani de la înființare, micii actori se pregătesc să reia această punere în scenă.

Magda Andrei, Tudor Andrei, Daria Stanciu, Alexandra Bunea, Natalia Hariga, Daria Bichescu, Robert Constantinescu, Maria Ilicea, Bianca Ilicea, Marian Buzea, Irina Uncescu, Roxana Vlad și  Alexia Ilie, alături de cei doi actori voluntari, Ioana Zărnescu și Dan Mecu, coordonatorii trupei, au pregătit fragmente din piesele: “Gaițele” de Al. Chirițescu, „Chirițele” de V. Alecsandri, „Mitică” și „Căldură mare” de I. L. Caragiale.

Pasiunea pentru teatru a micilor actori este demonstrată și de faptul că trei membri ai trupei –

Vă reamintim că trupa de teatru „Micii P…

Sabia Adevărului

- Virgil MATEI -

În urmă cu ceva ani buni, pe când Brăila noastră era înfrățită cu Plevna bulgărească (o mai fi?) am fost invitatul confraților ziariști de acolo, timp de câteva zile. Din agenda obiectivelor vizitate nu putea lipsi muzeul de istorie.

Pe peretele unei săli mi-a atras atenția o pictură imensă ce reprezenta o scenă din Războiul de independență din 1877. În josul tabloului, o explicație: Războiul rusoturc. Osman-Pașa predă sabia generalului rus Ganețki. Mai citisem și eu despre cum stăteau lucrurile cu adevărat și mi-am putut permite să port o discuție cu muzeograful:
- De ce încercați să denaturați adevărul? Conform documentelor istorice, Osman-Pașa a oferit sabia sa colonelului român Mihai Cristodulo Cerchez, care, însă, a refuzat s-o primească, neavând autorizarea domnitorului. În aceste condiții, sabia a fost preluată de generalul rus Ganețki.

Interlocutorul meu, foarte bun cunoscător al evenimentelor, cu voce scăzută mi se destăinui:
- Știm, asta o spun și…

STEF DONEAZA MUZEULUI OBIECTE PERSONALE

Etnografia ne ofera informatii despre etnogeneza,procese etnice si formarea poporului,limba si religie, asezari si locuinte,ocupatii,cultura materiala si spirituala,mediul de trai in familie si altele. Sectia de Etnografie a Muzeului Brailei " Carol I "s-a imbogatit prin donatia facuta de artistul plastic
brailean DUMITRU STEFANESCU - STEF a unei camasi de noapte taraneasca confectionata din in si este din zona Dobrogei si cateva obiecte ce apartin artistului : paleta,pensule diferite,cutit de paleta,pipa, tricou de marinar,ochelari de soare,esarfa din matase,manusi tip Alain Delon,sepcuta rosie din in cu cozoroc.

     Pregatesc o expozitie personala de grafica si in luna octombrie dupa vernisaj o donez muzeului Brailei " Carol I ",ne-a declarat STEF la redactie.
" Am donat Sectiei de Etnografie,camasa de noapte barbateasca purtata de tatal meu din anul 1936,paleta, pensule diferite,cutitul de paleta confectionat de mine,pipa din lemn de cires folosita in perio…

ALEGE VIAŢA! ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a desfăşurat, săptămâna trecută, o acţiune pe raza municipiului şi judeţului, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive. Au fost aplicate peste 350 de amenzi, aproape 180 fiind nerespectări ale limitei de viteză.
În perioada 1 - 7 mai a.c., poliţiştii brăileni au acționat pe principalele artere din municipiu, precum şi pe tronsoanele de drumuri naţionale din judeţ, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.
Totodată, s-a mai acţionat şi pentru combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului, a depășirii neregulamentare și circulației pe sens opus, pentru combaterea neacordării priorităţii de trecere pietonilor aflați în traversarea regulamentară a drumului public şi a neacordării priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept.
Au fost monitorizate, cu prioritate, sectoarele …

Obiecte periculoase confiscate de poliţişti

Aseară, la ora 22:00, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Bucureşti, în timp ce conducea autoturismul pe Aleea Cocorilor. Procedând la efectuarea unui control al maşinii, poliţiştii au găsit în interior o macetă, în lungime totală de 56 de cm, şi o sabie din fier, în lungime totală de 81 de cm. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, atât maceta, cât şi sabia fiind ridicate de poliţişti în vederea continuării cercetărilor.
·
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră
În ziua de 7 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave. Astfel, poliţiştii au constatat 130 decontravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 29.0…