sâmbătă, aprilie 22, 2017

Program Bacau Fest-Monodrame de weekend

           Teatrul Municipal Bacovia organizează în perioada 21-26 aprilie 2017, Bacău Fest-Monodrame, succesorul Festivalului International al Recitalurilor Dramatice și al Galei Star. Astfel, in acest weekend, cu ocazia Bacau Fest-Monodrame, puteti viziona: https://www.facebook.com/bacovia.teatrul/

PROGRAM COMPLET al BACAU FEST-MONODRAME!
Bilete:
Abonamente: 150 lei (pret intreg) / 75 lei (pret redus pensionari) Un astfel de abonament permite accesul la toate Recitalurile Extraordinare. Recital Extraordinar: 35 lei (loja), 30 lei (pret intreg), 15lei (pensionari), 8 lei (elevi si studenti), Recitaluri in concurs: 8 lei. "O mie de motive": 50 lei (pret intreg), 25 lei (pensionari), 15 lei (elevi si studenti).

Biletele se gasesc la Agentia de Bilete a Teatrului Municipal “Bacovia”, situata in dreapta intrarii principale in teatru.

Pentru rezervări sunati la nr:
0753090589 - Laura Bălăbănescu
0753090590 - Nicolae Hamza

PROGRAMUL AGENTIEI DE BILETE
Zilnic: 10.00 - 13.00 si 16.00 - 18.00
Luni si Sambata Inchis
Duminica: 9.30 - 12.30 si 16.00 - 18.00

vineri, aprilie 21, 2017

Scriitoarea și traducătoarea Liubița Raichici, distinsa cu Ordinul Național ,,Kapetan Miša Anastasijević” al Republicii Serbia

- Virgil ANDRONESCU -


La decernarea distincției Kapetan Misa Anastasijevic, Liubița Raichici: M-am bucurat...m-am bucurat că mi s-a dat mie să fiu pod peste două maluri iubite, mult iubite...m-am bucurat c-am adus cândva, undeva, cuiva bucurie...


Pe data de 25 martie, juriul prezidat de prof. dr. Radovan Pejanović a decis ca printre premianţii de seamă din Republica Serbia, cea mai importantă distincţie- ORDINULUI  NAŢIONAL  ,,KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ”, să fie acordată şi Liubiţei Raichici din România (singurul premiat extern) care s-a evidenţiat prin muncă exemplară pe parcursul mai multor decenii şi viziune în sensul dezvoltării, prosperităţii şi colaborării regiunii Branicevo, a regiunii Dunărene şi a întregii Serbii cu România”, distincţie socială acordată în categoria „Relaţii culturale ale României cu Serbia, pentru colaborare
transfrontalieră şi mână prietenească permanent întinsa. Preşedintele ştiinţific Prof. dr. Radovan Pejanovic si Vlado Markanovic- director al Media Invent Novi Sad au semnat și au transmis, scriitoarei și traducătoarei Dr. Liubița Raichici din Reșița ( România ) următoarea Decizie: PRIVIND  ACORDAREA  ORDINULUI  NAŢIONAL  ,,KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ” LA SEDIUL MATICA SRPSKA din  NOVI  SAD: Stimată doamnă Liubiţa Raichici, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Culură Caraş-Severin, Exprimându-ne înaltă apreciere privind  rezultatele Dumneavoastră, în calitate de scriitor şi traducător  reprezentativ, mai alespentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor româno-sârbe şi afirmarea culturii în regiune, juriul  proiectului ,,Calea care duce la vârf” a decis - Dumneavoastră fiind o marcă recunoscută de creator şi artist - să vă fie acordat Ordinul Naţional ,,Kapetan Miša Anastasijević”, statuetă şi distincţie. Această înaltă Distincţie se acordă companiilor, instituţiilor şi personalităţilor de primă mărime.Decernarea festivă a avut loc în data de 30 martie şi a constat în înmânarea unei Plachete şi a unei Monezi din aur cu chipul căpitanului Mişa Anastasijević. Nominalizarea Liubiţei Raichici pentru această distincţie a fost facută de Prefectura Municipiului Pojarovăţ, centru administrativ al Regiunii Bravicevo. Acest Ordin se acordă de câtre Universitatea Naţională din Belgrad, Universitatea de Stat Novi Sad, Agenţia Media Invent Novi Sad. 
              Drept urmare, in ziua de vineri, 30 martie 2017, cu incepere de la ora 18:00, la Sediul Matica Srpska din Novi Sad ( republica Serbia ), a avut loc evenimentul festiv al Decernarii  Ordinului National Kapetan Misa Anastasijevic, scriitoarei Liubita Raichici. La aceasta manifestare oficiala au fost prezenti numerosi oameni de afaceri, creatori, oameni de cultură, eprezentanti ai mass-media şi invitaţi.

               Eveniment ul a fost promovat de RTV Voivodina.

Printre nominalizaţii pentru acest prestigios Ordin, la nivel naţional, al Republicii Serbia se găsesc:
-         ANA BRNABIĆ – Ministrul Adminstratiei si Internelor
-         Excelenta Sa domnul Li Man Ceang, Ambasadorul Chinei în Rep. Serbia
-         Dragoljub Vukadinovic, preşedintele Companiei ,,Metalac Grup“
-         Compania ,,IMPOL SEVAL“ a.d. Sevojno, Ninko Tešić, director general
-         Compania ,,PIONIR“, Subotica, (ALKO GRUPA), Miroljub Aleksić
-         ENERGOTEHNIKA-JUŽNA BAČKA, Dragoljub Zbuljić, co-proprietar şi director
-         ENERGOPROJEK ENTEL, Mladen Simović
-         Sanja Popović-Pantić, preşedinta ASOCIAŢIA FEMEILOR DE AFACERI din Serbia
-         Đorđe Staničić, secretar general aL CONFERINŢEI PERMANENTE a ORAŞELOR şi COMUNELOR din Serbia
-         Prof. Dr. Hasan Hanić, decanul ACADEMIEI BANCARE BELGRĂDENE
             Academician şi poet Matija Bećković si alţii.

Spiriduşul care schimba poveştile, de Petre Crăciun (din volumul Povești din Țara Copiilor Fericiți)

- Petre CRACIUN -

            Țara Poveștilor Încântătoare era și, cu siguranță, mai este și astăzi cea mai ospitalieră împărăție din câte au existat pe lume. Toți oamenii, de la împărat până la ultimul țăran, erau buni la suflet, primitori și tare puși pe povestit. Nicăieri nu erau atât de multe povești și niciunde oamenii nu erau mai meșteri la a povesti cele transmise din tată în fiu. Iar despre copii, ce să mai spunem? Toată ziua și până noaptea târziu stăteau cu urechile ciulite pentru a auzi poveștile pe care începuseră să le învețe pe dinafară. Chiar dacă le știau, părinții și bunicii le spuneau altfel, așa încât bucuria era mereu aceeași.

http://www.literaturacopii.ro/…/spiridusul-care-schimb…/2478

EVENIMENT ECONOMIC MAJOR LA BRUXELLESMaria Grapini organizează o Conferință europeană pe tema comerțului

Sub patronajul europarlamentarului român Maria Grapini, în 25 aprilie, la Bruxelles, se va desfășura Conferința cu tema  „Strategia UE privind dezvoltarea comerțului cu țările terțe”. Copreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri din PE, fost ministru și om de afaceri, Grapini propune audienței discutarea actualei Strategii a Comisiei, cu privire la acordurile comerciale, actuale și viitoare, măsuri de apărare comercială precum și propuneri pentru internaționalizarea IMM-urilor europene, respectiv asigurarea competitivității acestora la nivel global.
La dezbatere, vor participa experți ai Comisiei Europene din partea Directoratelor Generale pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri (DG GROW), respectiv de la  Directoratul General pentru Comerț (DG TRADE). Vor fi prezenți eurodeputați din Austria și Slovacia, membri ai Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European  și ai Intergrupului pentru IMM-uri. Aceștia vor fi și speakeri în cadrul Conferinței.
„Am invitat și asociații profesionale din țară - Asociația Națională a  Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) și FEPAIUS - Federaţia Patronală a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei. Mă bucură faptul că anunțul Conferinței a stârnit un interes deosebit la Bruxelles! În contextul actual, cu viitorul economic european afectat de Brexit, o strategie comercială adecvată este mai mult decât necesară, este crucială!”, a declarat organizatorul evenimentului, Maria Grapini.

,,Gala de excelenta a rromilor braileni" 2017: eleganta si rafinament

- Virgil ANDRONESCU -
La inceput de primavara, intr-o zi de aprilie a avut loc Evenimentul rromilor din Braila ,,Gala de excelenta a rromilor braileni". Si pentru ca si-au dorit sa fie o atmosfera de excelenta, eleganta si rafinament, consilierul judetean Gina Anton a decis sa o organizeze la Teatrul Maria Filotti. In urma unei intalniri cu directorul Lucian Sabados, au stabilit ca evenimentul sa se desfasoare pe data de 12 aprilie. 
Dupa consultari cu colegii domniei-sale, acestia au fost de acord cu organizarea Galei de Excelenta in aceasta zi. Asa s-a si
intamplat! Gina Anton: ,,Am plecat multumita de la intalnire gandindu-ma ce am de facut in urmatoarea perioada. Singura, cu gandurile mele, repetam intr-una 12 aprilie, 12 aprilie! Mi se parea familiara aceasta data, dar nu puteam sa-mi explic, de ce!? Abia cand am ajuns acasa am realizat ca 12 aprilie este o zi deosebit de importanta pentru mine! In aceasta zi se implinesc 26 de ani de cand am devenit pentru prima data mama!”
Organizatorii evenimentului au fost: Consiliul Judetean Braila, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila, Primaria Municipiului Braila- Directia Cultura, Invatamant, Sport si Turism, Asociatia Partida Rromilor Pro-Europa Sucursala Braila, Asociatia Centrul Cultural Comunitar Anton Pann Braila, cu sprijinul Teatrului Maria Filotii din Braila. Spectacolul de inalta tinuta artistica a fost prezentat de Cici Bolovan si Florin Chirpac- actor si Director al Teatrului de Papusi Carabus din Braila. Cea de a treia editie a Galei de Excelenta a Rromilor  Braileni, eveniment devenit deja traditie si aflat sub egida Consiliului Judetean Braila, a fost organizat cu prilejul zilei de 8 martie- Ziua Rromilor de pretutindeni.

             Spectacolul a fost deschis de catre Corul de elevi de la Liceul Teoretic George Vaalsan din Faurei, coordonat de profesorul Vasilica Dragan, care a interpretat Imnul international al rromilor. La aceasta a III-a editie s-au alaturat organizatorilor Teatrul Maria Filotti, Fundatia Phoenix din Timisoara si Liceul de Arte Haricleea Darclee. Au fost prezenti in Sala Mare de spectacole a Teatrului Maria Filotti, iar cativa dintre acestia au urcat pe scena pentru a vorbi, Presedintele Consiliului Judetean Braila Francisk Chiriac care a deschis official Gala de Excelenta, Daniel Radulescu- Secretar de Stat, Presedinte al Agentiei Nationale pentru Rromi, Ilie Dinca- Secretar de Stat si membru in Colegiul National pentru Combaterea Discriminarii, Mihai Neacsu- Director al
                  Centrului National de Cultura al Rromilor, Inspectorul scolar general prof. dr. Catalin Canciu, Inspectorii scolari generali adjunti Daniela-Mihaela Turcu si Dan Mihai Gheorghita. Dupa deschiderea oficiala a programului Galei de Excelenta, a fost invitat sa ia cuvantul- de pe scena de la Maria Filotti, primarul municipiului Braila Marian Viorel Dragomir, acesta adresand organizatorilor si publicului cateva cuvinte. A venit randul doamnei Consilier Judetean Gina Anton- presedinta Asociatiei Partida Rromilor Pro-Europa, Sucursala Braila, care a impartasit tuturor celor de fata scopul organizarii acestui eveniment. Seara despre care scriu acum a inceput cu o interesanta introducere in atmosfera de sarabatoare facuta de consilierul Gina Anton: Stimati invitati bine ati venit la cea de a treia ediţie a evenimentului nostru ,,Gala de excelenţă a rromilor braileni! Misto avilen, rromalen! Vă mulţumesc că ne onoraţi cu prezenţa intr-un număr atât de mare! Mă bucur din suflet să constat prin numărul mare de participanţi, că activitatea noastră a avut şi are ecou. Mulţumesc intai doamnei Maria Puşcaciu, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila pentru că a înţeles ce îmi doresc prin continuarea acestui eveniment si domnului Lucian Sabados pentru disponibilitatea de a ne acorda pentru cateva ore acest superb lacas de cultura. Acum doi ani, după 15 ani de activitate dedicată exclusiv incluziunii şcolare a copiilor şi tinerilor rromi, am decis să deschidem o nouă etapă. O etapă a competiţiei, o etapă a valorilor.
Da, considerăm că a venit şi timpul valorilor, că suntem pregătiţi să promovăm modele pozitive ale comunităţii rrome brăilene formate ca urmare a măsurilor afirmative implementate la nivel naţional prin Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rromilor! Cu sprijinul domnului Preşedinte al Consiliului Judetean Viorel Mortu şi încurajată de domnul primar Aurel Gabriel Simionescu, am iniţiat acest eveniment prin care  ziua de 8 aprilie să fie pentru comunitatea rromă brăileană,  nu numai o sărbătoare, ci să  devină ,,Ziua valorilor etniei rromilor brăileni”. Mi-am dorit prin acest eveniment să  arătăm o altă imagine a rromilor faţă de cea cu care suntem percepuţi,  că avem cu ce ne mândri, că avem zeci de tineri romi care, în ciuda sărăciei în care trăiesc, depun eforturi  pentru a-şi depăşi statutul social. In acest context, as vrea sa evidentiez faptul că Brăila s-a situat întotdeauna pe primele locuri la examenele naţionale de Evaluare Naţională şi Examenul de Bacalaureat. Cu mandrie afirm că si copiii noştri rromi au ţinut pasul cu ceilalţi elevi, obtinand medii foarte bune cu care au fost admisi pe locurile rezervate la licee sau universitati. Zilnic evidenţiem problemele comunităţii preocupându-ne să găsim soluţii pentru rezolvarea lor, riscând astfel să ignorăm succesele multor tineri. Am hotărât ca performanţele lor să nu rămână în umbră. Prin recunoaşterea meritelor acestora vom pune în lumină tot ceea ce ei şi familiile lor au clădit. Nu putem ignora efortul lor de a se număra printre elitele rrome  pentru că elitele vor crea  elite! Multumesc elevilor şi în special părinţilor care îşi sprijină si isi incurajeaza copiii pentru o educatie de calitate. Multumesc tuturor celor care contribuie permanent la progresul si promovarea valorilor rome si ii asigur ca eforturile lor vor fi apreciate si evidentiate. In seara zilei de 12 aprilie a.c., ca si la celelalte editii de Gala a Excelentei Rromilor din Braila, s-au  acordat Premii pentru domeniile: educatie, sanatate, arte, sport, justitie si ordine publica, participare civica/voluntariat, dezvoltare comunitara si dialog intercultural si combaterea discriminarii. S-au mai premiat si Institutiile publice care au sprijinit dezvoltarea comunitatilor de rromi. S-au acordat Diplome de Excelenta pentru contributii deosebite in promovarea imaginii etniei rromilor, tinerilor promitatori aflati la inceput de drum cat si celor ce i-au sprijinit si ajutat. Si pentru ca educatia este considerate- pe buna dreptate, cel mai
              puternic instrument prin intermediul caruia adulti si copii din grupurile marginalizate se pot ridica din starea de saracie, atat din punct de vedere social, cat si economic, acordarea premiilor a inceput cu acest domeniu. Alexandra Nicoleta Bran elevă în clasa a IX- a la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" Brăila, specializarea ştiinţe ale naturii. A fost admisă pe locurile speciale pentru rromi, cu media 9,08,  fiind prima elevă clasată în ordinea mediilor de absolvire în anul şcolar 2016-2017. Este din oraşul Ianca, finalizând studiile gimnaziale la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Oncescu” Ianca, unde  a avut rezultate excelente.  Încă din clasa  a V-a visa să ajungă la Colegiul Naţional ,,Gh.Munteanu Morgoci”, ceea ce a determinat-o să înveţe foarte mult pentru a ajunge aici. Chiar dacă la început nu şi-a dorit să intre pe locurile speciale pentru rromi, nu regretă alegerea făcută şi este mândră de etnia din care face parte, pentru că ,,dintr-o singură discuţie purtată cu doamna inspector Anton, aceasta a reuşit să-i redea stima de sine”. Visul ei este să urmeze
                Facultatea de Medicină pentru a-i ajuta pe cei cu posibilităţi financiare reduse.  Îşi doreşte să contribuie la creşterea stimei de sine a copiilor rromi pentru a avea curajul să-şi urmeze visurile, dăndu-se exemplu pe sine. Mădălina Burlacu elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Gheorghe Munteanu Murgoci”, specializarea ştiinţe ale naturii, fiind admisă pe locurile speciale pentru rromi. Este din comuna Jirlău, finalizând studiile gimnaziale la Şcoala Gimnazială Jirlău. În clasele V-VIII a participat la foarte multe concursuri la diferite discipline. Este mândră de rezultatele ei: premiul al III-lea la Concursul ,,Pro educaţia” , la limba engleză şi la Olimpiada de limba română, etapa județeană, unde a obtinut 104 puncte din 120. Alte concursuri la care a participat au fost de matematică şi de cultură generală. Părinţii au sprijinit-o şi au încurajat-o întotdeauna să-şi urmeze visurile. Îi place să ia de la fiecare persoană  ceea ce are mai frumos pentru că părinții ei au învăţat-o să respecte orice persoană care munceşte şi care perseverează. A încercat să aibă optimismul doamnei educatoare, curajul învățătoarei şi puterea de caracter a profesorilor din gimnaziu. Îşi doreşte să fie o persoană capabilă în domeniul în care va lucra. Îndemnul ei pentru viitorii elevi rromi este: ,,Fiţi mândri de ceea ce sunteţi şi  niciodată să nu renunţaţi la visurile voastre!” Diana Ivan Este elevă în clasa a IX-a la  Colegiul National ,,Nicolae Bălcescu” Brăila. A finalizat studiile gimnaziale la Şcoala Gimnazială ,,Sfântul .Andrei” Brăila. În timpul şcolii a participat în două proiecte europene prin programul Erasmus+ :“Water in our lives” şi “European History Through Our History”, fapt ce a încurajat-o să îşi lărgească orizonturile. Participarea la aceste proiecte au ajutat-o să înteleagă dorinţa  românilor de a emigra, dar şi să prețuiască calitatea învăţământului din ţara noastră faţă de alte ţări europene. Părinţii ei au susţinut-o întotdeauna în ceea ce a vrut să facă, inclusiv să devină elevă a Colegiului mult dorit. Visează să devină chirurg estetician şi să deţină  propria clinică. ,,Elevii de etnie rromă nu ar trebui să-şi ascundă apartenenţa, ci dimpotriva să se mândrească cu cultura şi tradiţiile noastre deosebite, deoarece de-a lungul timpului etnia rromă a oferit societăţii personalităţi ce au excelat în domenii sociale, istorice, ştiinţifice, culturale şi artistice”. Adelina Postolea Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Şuţeşti. A participat la concursuri şi olimpiade şcolare încă din clasa I. De fiecare dată a obţinut câte un premiu: premiul I la Concursul judeţean de matematică ,,Pitagora”, concursul judeţean ,,Info junior”, concursul judeţean ,,Voinicelul”, Concursul
judeţean de creativitate în domeniul IT ,,calculatorul, un bun prieten”, Festivalul de muzică populară ,,Zestrea movilenilor”,   premiul al II-lea la: Olimpiada ,,Lectura ca abilitate de viaţă”, Concursul judeţean ,,Drumul pâinii”, Concursul judeţean de matematică ,,Aurel Stere”, Festivalul interjudeţean ,,Mugurii bărăganului”. De asemenea, a participat anul trecut la Olimpiada de limba romană şi Olimpiada satelor Sud-Est de matematică. Performanţe au existat şi la Limba rromani şi Istoria şi tradiţiile rromilor, Adelina obţinând premiul I la Olimpiada Naţională de limba rromani în 2016 şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de limba şi creaţie literară rromani.   Adelina este un exemplu pentru mulţi elevi rromi din şcoala ei, şi nu numai. Işi doreşte să ajungă la Colegiul Naţional ,,Gheorghe Munteanu Murgoci”. Ambiţioasă şi silitoare cum o ştim pe Adelina, suntem siguri că o vom întâlni la anul în această unitate de învăţământ. Claudia Caraivan Are 19 ani şi este studentă în anul I, admisă pe locurile speciale alocate etniei rrome,  la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ovidius” Constanţa, specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar. A absolvit Liceul Teoretic ,,George Vâlsan” Făurei, specializarea filologie. Dorinţa de a se implica în educaţia copiilor rromi şi de a se ajuta pe ea însăşi să-şi depăşească statutul social, a determinat-o să urmeze o formă de învăţământ superior. Ca o recunoaştere pentru sprijinul acordat din partea domnului Daniel Caraivan şi al doamnei Gina Anton, îşi doreşte să se întoarcă după absolvirea facultăţii în oraşul ei natal pentru a-şi ajuta membrii comunităţii din care provine. ,,Cred în schimbarea comunităţii şi am convingerea că voi putea contribui si eu prin implicarea mea şi a altor tineri”. Isabela Cîrstea(Murgoci) Are 48 de ani şi este profesor de limba rromani. Provine dintr-o familie de intelectuali rromi, tatăl, Victor Murgoci, profesor de istorie şi mama, Elena Murgoci, învăţătoare. A absolvit în anul 1991 Liceul  din Pogoanele, judeţul Buzău. Între anii 1995-2000 a fost profesor suplinitor de limba engleză la Şcoala Gimnazială Berteştii de jos, fiind căsătorită în satul Spiru Haret. În anul 2003, după absolvirea Cursului Naţional de limba rromani, a predat limba rromani la Şcoala Gimnazială Băraganu. Datorită problemelor grave de sănătate a fiicei sale s-a retras o perioadă lungă de timp din învăţământ fiind nevoită să rămână acasă pentru a-şi îngriji fiica. La îndemnul doamnei Anton a revenit în mişcarea rromilor în anul 2012, urmând un curs de mediator sanitar organizat de organizaţia SASTIPEN.Nereuşind să devină mediator sanitar în comunitatea în care trăieşte, s-a înscris la concursul de suplinire pentru profesor de limba rromani.
Doi ani şcolari a predat la Şcoala Gimnazială Unirea – structura Valea Cânepii, iar în acest an şcolar este profesor de limba rromani la Şcoala Gimnazială Viziru, comuna ei natală, şcoală în care au fost  părinţii ei dascăli. A fost visul ei de a ajunge să predea în şcoala în care a învăţat şi în care părinţii ei au fost dascăli. În ciuda problemelor cu care s-a confruntat  în viaţă, Isabela este o persoană responsabilă, dedicată şi implicată în educaţia copiilor rromi. Devotamentul ei s-a concretizat anul acesta prin participarea elevilor pe care îi îndrumă la toate cele trei competiţii rrome: Olimpiada Naţională de limba rromani, Concursul naţional de Istoria şi Tradiţiile rromilor şi Concursul de creaţie literară în limba rromani ,,Ştefan Fuli”. Le urăm succes elevilor ei pentru a ne reprezenta cu onoare judeţul. Georgiana Ceapă Are 27 de ani şi este învăţătoare la Şcoala Gimnazială Vădeni.Aabsolvit Liceul Pedagogic ,,D.P.Perpessicius” Brăila, urmând apoi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei în cadrul Universităţii ,,Ovidius” din Constanţa, specializarea psihologie specială, pe care a absolvit-o în anul 2011. Chiar dacă nu a urmat aceste două forme de învăţământ pe locurile speciale pentru rromi, încă din primul an de activitate s-a dedicat întrutotul etniei din care face parte, implicându-se în diferite proiecte şi acţiuni privind şcolarizarea elevilor rromi., unul din proiectele importante fiind proiectul ,,Alege şcoala!”, implementat de Patriarhia română. A fost doi ani învăţătoare suplinitoare la Şcoala Gimnazială ,,Anton Pann” Brăila, reuşind în vara anului 2016 să se titularizeze în învăţământ. Munca cu copiii o mulţumeşte şi îi dă o satisfacţie enormă! Copiii îi dau energie şi poftă de viaţă. Părinţii ei au crezut întotdeauna în ea şi au sprijinit-o  să-şi urmeze visul de a fi printre copii şi de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ea. Motto-ul ei în viaţă este: ,,Ajută-l pe cel care îl ai aproape, pentru că nu contează etnia din care provine, culoarea pielii, religia, vârsta! Cu toţii suntem egali în faţa lui Dumnezeu! Nu trebuie să facem discriminare! SĂNĂTATE Claudia Georgiana Gutui Are 19 de ani şi este studenta în anul I la  Facultatea de Medicină, specializarea medicină generală în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, admisă pe locurile speciale pentru rromi. A absolvit Liceul Teoretic ”George Vâlsan” Faurei, specializarea matematică-informatică. Îi place să înveţe  de la toţi oamenii din jurul ei. Înca din copilărie şi-a dorit să devină medic pentru că îi place să ajute oamenii şi să îi vadă fericiţi. Părinţii ei au fost cei care au susţinut-o mereu în decizia pe care a luat-o, iar prietenii au încurajat-o să nu renunţe la visul ei. Îşi doreşte  să devină un medic foarte bun, care îşi  face meseria cu responsabilitate şipasiune.                                                                                          
               Sfatul pe care îl dă tuturor elevilor de etnie rromă este acela de a avea curaj şi ambiţie. Consideră că primul lucru de care ai nevoie pentru a începe un vis pe care ţi l-ai propus este curajul, iar ambiţia te ajută sa ţi-l indeplinesti. ,,Prin muncă şi devotament trebuie să demonstrăm că şi noi putem!”. Marius-Cătălin Gutui Are 19 ani şi este student în anul I la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Ştiințe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, admis pe locurile speciale destinate etniei rrome. A absolvit Liceul Teoretic ,,George Vâlsan” din Făurei, specializarea matematică-informatică. A dorit să profeseze în Medicina Veterinară considerând că utilul trebuie îmbinat cu plăcutul. Se descrie ca fiind o fire sociabilă, ambițioasă şi totodată puternică. Consideră că prin locul ce i-a fost acordat i s-a creat oportunitatea de a-şi continua studiile iar acest aspect îl motivează să meargă mai departe visând că va putea să se recompenseze,  ajutând lumea din jurul lui. Dilaila  Denisa Chyntia Iacobenco Are 19 ani  şi este studentă la Facultatea de Farmacie  în cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanţa, admisă pe locurile speciale pentru rromi. Este absolventă a Liceului Teoretic ,,George Vâlsan” Făurei, specializarea matematică-informatică.  Încă din timpul liceului şi-a dorit să urmeze această facultate, cu scopul de a ajuta oamenii, iar familia a susţinut-o în alegerea ei. Îşi doreşte să lucreze în acest domeniu, şi să devină doctor farmacist. Sfatul pe care îl dă elevilor de etnie rromă este acela de a avea încredere în visul lor şi să lupte pentru el! Cornelia Hristia Este rezidentă în anul I la spitalul Elias pe secţia de pneumologie. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” din Bucureşti şi Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu” specializarea matematică-informatică. În perioada studenţiei a participat la foarte multe Congrese Naţionale şi Internaţionale, dar și la activităţi culturale. Acestea au ajutat-o să se dezvolte ca persoană şi în plan profesional. Consideră că fiecare trebuie să aibă un ţel pe care să-l urmeze. Drumul prin facultate nu a fost deloc uşor, dar la momentul acesta este mulţumită pentru ceea ce a primit, susţinerea din partea persoanelor care i-au fost alături. A participat la Şcoli de vară printre care Şcoala de vară de la Tg. Mureş de la SMURD, Congrese internaţionale în Chişinău și  Serbia.
În ultimul an s-a ocupat exclusiv de pregătirea pentru examenul de rezidenţiat care a fost o probă importantă şi plină de presiuni. În prezent e încântată de specialitatea aleasă pentru că are satisfacţia profesiei alese. MUZICĂ Florinel Caraivan Are 12 ani şi este elev al Liceului Teoretic "George Vâlsan" din Făurei. Provine dintr-o familie de muzicanți cu tradiție, studiază acordeonul de la vârsta de 8 ani avându-l ca profesor pe bunicul său, Ionel Caraivan. Pasiunea și dragostea pentru acordeon au fost descoperite de familie încă de la vârsta de 5 ani, Florinel având o atracție și exprimând încă de pe atunci dorinţa de a învăţa din tainele acordeonului. Astăzi, prin orele de studiu alături de bunicul său, Florinel a ajuns să poată exprima prin clapele acordeonului multă sensibilitate, abordând mai multe genuri muzicale. Își dorește să ajungă un acordeonist complex, să ducă pe scenele cele mai  înalte muzica lăutărească și tradițiile rromilor. Este un privilegiat al generației sale având posibilitatea să preia de la bunicul său muzica lăutărească veche. "Muzica lăutărească este genul care transmite cele mai multe stări (tristețe, bucurie, dragoste).  Darul de a cânta muzica lăutărească este cel mai frumoas cadou pe care puteam să îl primesc de la Dumnezeu" a spus Florinel Caraivan. Laura Leca Are 14 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic ,,George Vâlsan” Făurei. Este din satul Filipeşti, comuna Surdila Găiseanca, judeţul Brăila. Talentul nativ pe care îl are de a cânta, i-a fost descoperit în clasa a V-a de doamna profesor de muzică, Vasilica Drăgan. De atunci a participat la foarte multe concursuri obţinând premii importante: Premiul I la Festivalul Interjudeţean "Mugurii Bărăganului" – 2014, Ciocile; Premiul I la Concursul de muzică populară "Flori de Câmpie" – Făurei, 2014; Premiul al III-lea la Festivalul "Floare de Salcâm " -2015, Insuratei; Menţine la Concursul de muzică populară "Flori de Câmpie" – 2015, Faurei ; Premiul I la Concursul de muzica populară "Flori de Câmpie" – 2016, Faurei; Premiul al II-lea la Festivalul Interjudetean "Mugurii Bărăganului" - 2016, Ciocile.

               Îşi doreşte să facă o carieră în muzică şi să urmeze Liceul de Arte ,,Hariclea Darclee” . secţia Canto popular. SPORT Adrian Iordache Are 17 ani şi este elev în  clasa a XI-a la  Liceul cu Program Sportiv Brăila. A absolvit clasele I-VIII la Şcoala Gimnazială ,,Aurel Horneţ” Tudor Vladimirescu. Practică fotbalul de la vârsta de 7 ani . Activează la echipa Pandurii din Tudor Vladimirescu, avându-l ca antrenor pe domnul Buzea Dumitrel. În timpul şcolii gimnaziale a practicat aproape toate sporturile obţinând premii importante: locul I la cros, locul II la şah, locul I la ştafetă, premiul de excelentă la rugby, locul III la campionatul judeţean de fotbal. În ciuda greutăţilor pe care le întâmpină din cauza situaţiei precare a familiei, părinţii îl susţin necondiţionat în tot ceea ce face. Adrian face zilnic naveta pentru a participa la toate orele de curs. Este un tânăr responsabil, serios, perseverent specific unui sportiv. Este conştient că mai are mult de muncit până să ajungă un sportiv de performanţă, spunând că încă nu se simte împlinit şi că viaţa lui abia de acum încolo începe. Costel Feraru Are 14 ani şi este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu” Brăila. Este  legitimat la CSM Brăila, avându-l ca antrenor pe domnul Costică Dafinoiu.  Practică boxul de patru ani. În palmaresul lui, Costel Feraru se poate mândri cu următoarele titluri: locul III la Cupa României – Cadeţi, 2015; locul III la Campionatul de Cadeţi, 2015; locul I  la Cupa României – Cadeţi 2016, Brăila.

În urma rezultatelor obţinute, Costel  Feraru a participat la pregătirea Lotului Naţional de cadeţi, calificându-se la Campionatul European Şcolar de cadeţi desfăşurat la Zagreb în Croaţia, în perioada 23.07.2016-1.08.2016. A reuşit să obţină locul IV. Fiind la început de drum a fost susţinut de asociaţia Partida Romilor ,,Pro-Europa,, prin finanţarea pregătirii lui pentru participarea la campionat. Suntem convinşi că despre acest puşti ambiţios vom mai auzi mulţi ani de acum înainte şi că va călca pe urmele lui Fernando Anton, un alt campion al nostru. Cristian Grigore Are 19 ani şi este student la Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila. A absolvit studiile gimnaziale la Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Andrei” şi Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian” Brăila, specializarea ştiinţe sociale. În ultimii patru ani a activat în campionatul naţional de junior la clubul sportiv Rugby Club Brăila sun îndrumarea antrenorului Niculescu Dan. Acest sport dur l-a disciplinat şi l-a învăţat ce înseamnă lucru în echipă. Din păcate la Brăila nu există o echipă de junior la care să-şi continue cariera sportivă. 

JUSTIȚIE ȘI ORDINE PUBLICĂ Ionuţ Mădălin Dumitru Are 21 de ani şi este din satul Lanurile, comuna Viziru. A absolvit în anul 2014 Liceul Pedagogic ,,D.P. Perpessicius” Brăila, specializarea ştiinţe sociale. În prezent urmează Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” Câmpina.  După absolvirea liceului, a încercat doi ani la rând să intre la Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” , dar concurenţa fiind foarte mare nu a reuşit să fie admis. Nu s-a dat bătut şi în anul 2016 a încercat şi a treia oară la ambele forme de învâţământ, reuşind să intre la Şcoala de Agenţi ,,Vasile Lascăr” Câmpina. Visează să ajungă ofiţer, să urmeze Facultatea de Drept după absolvirea Şcolii de Poliţie pentru a trece din corpul agenţilor în corpul de ofiţeri. A ales această carieră pentru că îi place foarte mult şi consideră că e plină de provocări. Mădălin este un exemplu de perseverenţă. În tot acest timp a avut un sprijin necondiţionat din partea părinţilor şi al doamnei Gina Anton. ,,Vreau să vă spun dragi elevi că dacă aveţi nevoie de un sprijin atât profesional cât şi matern, cu siguranţă îl găsiţi la doamna Anton Gina, însă, voi trebuie să aveţi acea ambiţie de a reuşi în viaţă, să luptaţi şi să vă urmaţi visul. Numai aşa etnia noastră va fi văzută altfel şi nu vor mai exista unele etichete asupra noastră!”  


PARTICIPARE CIVICĂ si VOLUNTARIAT
Alondra Băncuţă Este studentă în anul I la Facultatea de Drept şi Ştiinţe
Administrative, specializarea drept în cadrul Universităţii ,,Ovidius” din Constanţa. Activează ca voluntar  în asociaţia Elsa, având posibilitatea să cunoască persoane care activează în domeniul juridic, oferindu-i-se şansa să se formeze în plan profesional. Împreună cu alţi colegi a reuşit să le ofere tinerilor studenţi o deschidere spre cultură organizând o seară de teatru şi diferite conferinţe pe teme diverse. Anul acesta a participat la Conferinţa STAR unde a întâlnit diferite persoane care au ajutat-o să privească comunitatea rromă cu mai multă atenţie, insuflându-i valorile lor şi ideile de dezvoltare. Speră ca generaţiile viitoare sa-şi urmeze visurile, să lupte pentru un trai mai bun, deoarece ,,astăzi am reuşit să ajungem la un totul şi cu totul alt nivel faţă de generaţiile trecute”. Silvia-Mariana Coman Are 19 ani și este absolventă a Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila, specializarea ştiințe sociale. În prezent este studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Specializarea Asistență Socială în cadrul Universității din București. În adolescenţă a împrumutat de la familie, profesori și prieteni calități pe care le-a considerat a avea o influență pozitivă în comportamentul și personalitatea ei. Părinții și-au dorit să urmeze o formă de învățământ, în urma căreia să aibă o carieră strălucită. 


Tatăl și unchiul ei și-au dorit să urmeze Medicina pentru că e o meserie frumoasă, prin care ajuţi oamenii, însă, ea a ales să ajute oamenii în alt mod. Un asistent social ajută o persoană să-și vindece rănile sufletești, ceea ce pentru ea este mult mai important. Singurul ei vis este să poată trăi cu gândul că este un om fericit şi împlinit cu ceea ce este, să știe că familia și prietenii ei sunt mândri de ea şi mai ales de toate, să dovedească lumii că și un rrom poate face lucruri frumoase de unul singur, cu multă ambiție și devotament. Gândul ei pentru elevii rromi este să aibă încredere în ei, să-și urmeze întotdeauna inima! ,,Nu uitați că în sufletul vostru există un mic campion. Regăsiți-l și scoateți-l la iveală!”. Mădălina Anton Are 21 de ani şi este studentă în anul I la Facultatea de Litere, specializarea jurnalism în cadrul Universităţii ,,Dunărea de Jos” Galaţi. A absolvit în anul 2014, Liceul Teoretic ,,Mihail Sebastian”, specializarea ştiinţe sociale. A crescut văzând cum părinţii ei se implică în educaţia copiilor rromi şi în rezolvarea sumedeniilor de probleme ale comunităţii. Nu a fost hotărâtă ce facultate să urmeze, motiv pentru care doi ani a urmat diferite cursuri de calificare.      Sprijinindu-şi mama în  toate activităţile şcolare, extraşcolare, sociale şi culturale pe care le organizează cu ocazia zilelor importante din calendarul rromilor, şi-a dat seama că aceasta nu-şi promovează activităţile pe măsura implicării ei, aşa că a decis să urmeze jurnalismul pentru a învăţa tehnicile de comunicare în mass-media pentru a-şi promova mama şi implicit etnia rromă. După terminarea facultăţii îşi doreşte să lucreze în televiziune sau să-şi creeze propria revistă sau propriu ziar online şi numai, pentru a promova etnia din care face parte și a contribui la schimbarea imaginii rromilor. Îndemnul ei către toţi copiii şi tinerii rromi este: ,,Nu uitaţi că şi voi vă puteţi număra printre persoanele puternice! Fiţi curajoşi şi luptaţi! Viaţa este o luptă continuă. Nu puteţi obţine ceva dacă nu vă doriţi. Totul depinde de voi!” DEZVOLTARE COMUNITARĂ Lucica Perţea Are 49 de ani şi este mediator şcolar la Şcoala Gimnazială Şuţeşti  de 11 ani. A absolvit Liceul Agricol Ianca în anul 1986, specializarea agronomie. În anul 2005 s-a înscris la cursurile de mediator şcolar din cadrul Programului Phare ,,Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate”. Ca şi mediator şcolar, reprezintă comunitatea în şcoală şi şcoala în cadrul comunităţii. Menirea ei este să sprijine participarea tuturor copiilor din comunitate la învăţământul obligatoriu prin cooperarea între familie-comunitate-şcoală.  Încearcă să conştientizeze familiile copiilor despre rolul şi importanţa educaţiei în viată.  Încă de la începutul activităţii  de mediator şcolar a încercat să schimbe mentalitatea părintilor rromi spoitori, reuşind să-i convingă să-şi înscrie copiii la şcoală. Astfel a reusit să înscrie toţi copiii de vârstă preşcolară şi şcolară în învăţământul de masă. Datorită acestui fapt există în rândul absolvenţilor de clasa a VIII a şi elevi rromi spoitori, dovadă că au mai renunţat la căsătoriile timpurii. A redus absenteismul şi  rata abandonului şcolar  în rândul copiilor de etnie rromă. Îşi doreşte ca toţi copiii să vină la şcoala, să nu mai existe nici un copil care să nu ştie să scrie şi să citească. ,,De la inceput, visul meu a fost să conving părintii rromi să-si lase copiii să meargă la şcoală, pentru a nu mai fi priviti ca cei mai răi oameni din societate.  Mesajul pe care îl transmit copiilor rromi este să meargă la şcoală pentru că ,,Cine are carte, are parte!”. Florian Dumitru Are 48 de ani şi este mediator şcolar la Şcoala Gimnazială Lanurile A absolvit   Grupul Şcolar Industrial Însurăţei. Din anul 2007, de când este mediator şcolar, a reuşit  încet, încet să  câştige respectul  membrilor comunitatii pentru că aceştia îl considerau ,,de-a lor”, folosirea  limbii materne rromani fiind motivul ce i-a unit. Scopul lui a fost să fie puntea de legatură  dintre scoală şi comunitate/familie ceea ce i-a reuşit cu succes până acum. Zilnic monitorizează prezenta elevilor/tinerilor la şcoala, încurajându-i să nu abandoneze şcoala, oricât de greu le-ar fi. De-a lungul anilor s-a implicat în mai multe proiecte de şcolarizare a rromilor, amintind aici programul ,,A doua şansă” în care  peste 30 de tineri au reusit sa finalizeze 8 clase, multi dintre tinerii din localitate având doar  4 sau 5 clase. Un alt proiect care a venit în ajutorul copiilor rromi a fost înfiinţarea unui Centru Multifuncţional prin proiectul ,,O şansă pentru viitorul copiilor” în care se desfăşoară mai multe activitati, cum ar fi:efectuarea temelor, jocuri, activitati pentru dezvoltarea atenţiei, gândirii, creativităţii. ,,Doresc tuturor tinerilor elevi şi studenţi rromi un parcurs plin de realizari. Consider că şcoala reprezintă o împărăţie a înţelepciunii, iar portile ei se deschid tuturor  acelora dornici de a învăţa şi de a deveni ,,OAMENI MARI,, în viaţă.” Safta Dumitru Are 57de ani şi este mediator şcolar la Şcoala Profesională ,,Emil Drăgan” Gradiştea. A absolvit  învăţământul obligatoriu  la Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare,,  din  Râmnicu Sărat, jud. Buzău. Este originară din Buzău, dar trăieşte de 38 de ani în satul Maraloiu din comuna Gradiştea, stabilindu-se aici în urma căsătoriei. În anul 2005 a urmat cursurile de mediator şcolar prin programul Phare,,Acces la educaţie pentru grupurile dezavantajate”.Până să devină mediator şcolar, a lucrat în comerţ, meserie ce a învăţat-o să comunice, să cunoască oamenii şi să-i înţeleagă pe fiecare după caracter. Şi-a dorit să-şi continue studiile, dar rămânând fără părinţi de mică nu a avut susţinerea necesară unui copil, motiv ce a determinat-o atunci când şi-a clădit propria familie să-şi susţină cei patru copii în finalzarea studiilor. În calitate de părinte participa la toate şedinţele cu părinţii, la activităţile şcolare şi extraşcolare organizate de şcoală având posibilitatea să cunoască şi să comunice cu alţi membri ai comunităţii. Aşa a cunoscut-o domnul profesor Ioan Zamfir, directorul unităţii de învăţământ la acea vreme, care i-a propus să devină mediator şcolar. După doi ani de funcţionare în cadrul programului, cu sprijinul domnului primar Petrică Andrei şi a doamnei director Alina Aramă i s-a asigurat continuitatea pe post. Le mulţumeşte acestor oameni pentru ceea ce este astăzi, pentru că au înţeles că fără educaţie nu se poate dezvolta o comunitate şi că  rolul unui mediator şcolar este foarte important pentru o şcoala cu elevi rromi sau cu elevi proveniţi din medii dezavantajate. Identificând copii fără certificate de naştere, a apelat la sprijinul  Consiliului Local Gradiştea, al Dispensarului şi al Poliţiei pentru rezolvarea acestei probleme. Astfel, a reuşit să înscrie toţi copiii de vârstă şcolară şi preşcolară din comunitate. A contribuit la deschiderea şcolii către comunitatea rromilor şi la promovarea valorilor culturale tradiţionale ale acesteia prin implicarea în organizarea de activităţi cu specific intercultural cu părinţii şi ceilalţi membri ai comunităţii. DIALOG INTERCULTURAL si COMBATEREA DISCRIMINĂRII Despre toleranță și xenofobie Concursul Judeţean „De la robie la libertate”, ce a avut ca temă dezrobirea rromilor,  desfășurat la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Brăila, mi-a deschis ochii şi mi-a prezentat trecutul rromilor de la apariţia lor pe teritoriul ţării noastre. Înainte să particip la acest concurs nu am avut cunoştiinţe legate de istoria rromilor, iar informaţiile pe care mi le-am însuşit mi-au dat oportunitatea de a înţelege mai bine societatea în care trăim şi m-a ajutat în dezvoltarea temei pentru concursul „Cultură şi civilizaţie în România”. De-a lungul ultimilor trei ani am fost implicată în mai multe proiecte legate de etnii, în special etnia rromă, şi mozaicul etnic şi cultural, pe care îl reprezintă oraşul Brăila. Am căpătat multă experienţă în domeniu, însă şi pasiunea mea pentru multiculturalitate a crescut si m-a determinat să continui să cercetez mai de aproape această sensibilă problematică. Aşadar, am avut ocazia să fiu „iniţiată” în adevăratul sens al cuvântului în istoria unei etnii atât de exotice şi plină de misticism. La concursul amintit, am avut patru probe ce au constat în răspunsul dat la întrebări pe baza materialelor istorice, formularea unor opinii în urma vizionării unui filmuleţ, prezentarea unui proiect pentru susţinerea sentimentului de toleranţă şi a unui poster cu tema „Nu lăsa lanţurile discriminării să te cuprindă”, probe pentru care am încercat să ne pregătim cât mai bine. M-a surprins plăcut să văd atâtea echipaje, atâţi elevi dorind să se implice în integrarea etniei rrome în societatea care mai păstrează azi comportamente și atitudini xenofobe. Scopul acestui concurs, din punctul meu de vedere, a fost să ne facă să înţelegem drumul anevoios pe care rromii l-au parcurs de-a lungul secolelor, și  ajută să devenim toleranţi şi să acordăm libertatea de exprimare tuturor persoanelor din jurul nostru. Trăim într- societate a secolului al XXI-lea condusă de discriminare şi falsă superioritate, unde „oamenii mari” refuză să facă o schimbare. Iar dorinţa, nevoia acestor tineri prezenţi la activități, să transforme societatea actuală în una liberă și cu perspective pentru toată lumea, unde toţi să fie integraţi în activităţile economice şi sociale, unde orice persoană să se simtă în siguranţă indiferent de culoarea pielii, este impresionantă. Să vezi aşa multe persoane adunate într-o singură încăpere cu acelaşi scop, lucrând împreună pentru a îmbunătăţi lumea în care trăim, îţi oferă speranţa că generaţiile viitoare vor reuşi să rezolve această problema a xenofobiei pe care poporul român o are de ceva timp. Acest concurs mi-a prezentat trecutul rromilor, m-a făcut să le înţeleg nesiguranţa şi mi-a deschis ochii în privinţa nevoii toleranţei. M-a făcut să realizez că prin intermediul şcolii şi a educaţiei putem schimba societatea în care trăim şi să o facem un loc mai bun atât pentru rromi cât şi pentru români. S-au mai acordat Diplome de Excelenta doamnei Lucica Pertea- mediator scolar la Scoala gimnaziala din Sutesti; s-a acordat un Trofeu doamnei Safta Dumitru- mediator scolar la Scoala profesionala Emil Dragan din Gradistea; doamnei profesor Cornelia Draghici de la Liceul D.P.Perpessicius si doamnei profesor Oana Mocanu. Organizatorii au mai acordat Diplome de Excelenta institutiilor publice care s-au implicat activ in problemele specifice etniei rrome. S-au acordat Diplome de Excelenta Centrului Judetean de Promovare si Conservare a Traditiilor reprezentat de managerul Maria Puscaciu; institutiei prefectului judetului Braila reprezentat de catre doamna Prefect Madalina Cochino; Teatrului Maria Filotti din Braila reprezentat prin domnul Lucian Sabados- manager al institutiei de cultura; Teatrului de Papusi Carabus din Braila- reprezentat de directorul acestuia, actorul Florin Chirpac; Directia Judeteana pentru Cultura Braila condusa de Ana Harapescu- director si Scoli gimnaziala Nedelcu Chercea- director Dorel Onoasa. S-a acordat Trofeul Galei de Excelenta Serviciului Public Local de Evidenta a Persoanei din Braila- reprezentata prin persoana doamnei Iolanda Mirela Cruceanu. De-a lungul desfasurarii Galei, au sustinut momente artistice elevii Liceului de Arte Haricleea Darclee din Braila. Evenimentul Galei Premiilor de Excelenta a Rromilor, editia aIII-a, 2017, s-a incheiat cu un recital extraordinar Mahala Rai Banda care a incantat publicul spectator cu un uimitor mix de stiluri si genuri muzicale, un beat modern, caracteristic, stil care a condus bandul catre o pozitie pe o pozitie de top fata de celelalte banduri din aceeasi categorie. O seara de aprilie exceptionala, o editie mult mai bine pregatita, organizata si desfasurata fata de cea de dinnainte. Felicitari organizatorilor in primul rand si apoi tuturor celor care si-au manifestat talentul pe marea scena a teatrului brailean! Un exemplu de concept artistic si desfasurarea impecabila a acestuia.

Minorul dat dispărut a fost găsitIeri, la ora 20:40, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a fost sesizat, prin apel 112, de către o femeie din comuna Unirea cu privire la faptul că, în cursul aceleiaşi zile, la ora 18:00, un minor, în vârstă de 12 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu şi nu a mai revenit.
      În cauză a fost formată o echipă operativă mixtă cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Brăila - Serviciului de Investigaţii Criminale, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi cei ai Primăriei Comunei Unirea.
      În urma căutărilor efectuate, minorul a fost găsit, astăzi, în jurul orei 11:30, în incinta unităţii şcolare de pe raza localităţii.

·                     

Identificaţi de poliţişti şi cercetaţi penal pentru furt calificat

La data de 20 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au identificat pe un brăilean, în vârstă de 24 de ani, bănuit că, în perioada 23.12.2016 - 28.02.2017, ar fi sustras mai multe bunuri din locuinţe situate pe raza municipiului, creând un prejudiciu total de 4.550 de lei.
Poliţiştii au întocmit pe numele acestuia dosar penal pentru comiterea a cinci infracţiuni de furt calificat şi continuă cercetările în vederea probării întregii activităţi infracţionale.
·                     

La data de 20 aprile a.c., poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Viziru l-au identificat pe un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din comuna Viziru, bănuit că, la data de 17 aprilie a.c., ar fi pătruns, prin efracţie, în imobilul unui localnic, în vârstă de 60 de ani, de unde ar fi sustras suma de 900 de lei şi două lănţişoare de aur.
          Prejudiciul, în valoare totală de 9.000 de lei, a fost recuperat integral, iar în cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

·                     

Depistat de poliţişti şi cercetat penal pentru conducerea fără permis

La data de 21 aprilie a.c., ora 02:30, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 34 de ani, în timp ce conducea autoturismul, pe Bulevardul Dorobanţilor, având permisul de conducere anulat.
 Conducătorul auto a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, unde i s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a deţine permis de conducere.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

Ieri, 20 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au acţionat, pe raza municipiului şi a comunei Măxineni, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, în intervalul orar 06:00-09:00, poliţiştii au efectuat 10 percheziţii domiciliare pe raza localităţii Măxineni şi au pus în aplicare 5 mandate de aducere, fiind identificate cinci persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni de furt.
Pe numele acestora au fost întocmite dosare penale şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
De asemenea, au fost verificate 12 unităţi economice, legitimate 65 de persoane şi oprite în trafic 32 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 16 conducători auto.
De asemenea, poliţiştii au constatat două infracţiuni şi 10 contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 1.840 de lei, şi au retras un certificat de înmatriculare.

Între postmodernism și prost-modernism

- Mihai VINTILĂ -

Suntem asaltați de la o vreme de poezia proastă. E ca mizeria care nu poate fi curățată de pe parbriz decât dacă folosești chimicale puternice. Toată această pseudopoezie pusă sub semnul postmodernismului nu face decât a contura diferențele imense dintre postmoderniștii autentici precum Alexandru Mușina, Florin Iaru, Ioan Es.Pop și noua generație care se chinuie să scrie aparent la fel. Dacă la primii aveam o inovație a limbajului, ascunderea unor mesaje în textualism căutat, o ironie bazată pe o cultură bine aprofundată la noua generație poetică nu avem decât o mâzgă cleioasă ascunsă sub o mare de zgură în vorbe.

Volum după volum, această ...moarte a poeziei, nu poate fi CITIȚI ÎNTREG ARTICOLUL AICI: http://www.litera13.ro/2017/04/intre-postmodernism-si-prost-modernism.html

articol publicat in revista Litera 13 nr.10/2017, p.3

„VÂNZATORII DE POVEȘTI ” la Teatrul de Copii ,,Carabus" din Braila

DUMINICĂ 23.04.2017 ora 11:00 vă așteptăm la piesa de teatru „VÂNZATORII DE POVEȘTI ” unde firul întâmplărilor imaginate de autoare îi face pe copii să călătorească, în imaginar, pe tărâmul poveștilor mai mult sau mai puțin cunoscute. Este, astfel, și un îndemn subtil la întoarcerea spre Carte. Și cum la “Cărăbuș” spectatorii din publicul țintă sunt copiii, trimiterea la Carte; acolo unde micuții sunt de vârsta la care încă nu au descifrat tainele abecedarului, invitația către lectură se adreseaza adulților care trebuie sa le citeasca micilor spectatori, acasă, poveștile care au făcut multor generații copilăria mai frumoasă. Epicul se îmbină, fericit, cu momente de dialog direct cu micii spectatori. Aceștia din urmă sunt încântați să participe la derularea show-ului din lumina reflectoarelor. Stimați cititori și dragi prieteni, nu voi dezvălui subiectul, sperând că veți avea minunata idee de a dărui bucurie copiilor, nepoților, prietenilor sau chiar vecinilor dumneavoastra invitându-i la “Cărăbuș".

https://www.facebook.com/Teatrul-de-Papusi-Carabus-Braila-657674247586875/?fref=nf

Evenimentul „Mastermind”: dezvoltare personală „Iubește-ți frica!”

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila organizează vineri, 28 aprilie 2017, orele 16.30- 18.30, cursul gratuit pentru dezvoltare personală „Iubește-ți frica!”. Evenimentul „Mastermind” este susţinut de Rodica Ifrim, formator şi public speacker, iar cursul se adresează celor interesaţi de dezvoltare personală, care vor să facă schimbări în viaţa lor, să-şi atingă obiectivele sau vor un echilibru şi o armonie interioară mai bună.

Înscrierile se fac la adresa de mail: club.dezvoltare@gmail.com, unde se lasă datele de contact. Evenimentul are loc la sala „Panait Istrati”, etaj 3.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Vernisajul expozitiei de Oua incondeiate, costume populare, icoane si flori "Lumina din Lumina"

                  Primaria Municipiului Braila, Consiliul Judetean Braila si Arhiepiscopia Dunarii de Jos, in
Vernisajul are loc la ora 12.30, in Holul Monumental al Teatrului "Maria Filotti" Braila

parteneriat cu Muzeul Brailei "Carol I", Teatrul "Maria Filotti", Casa de Cultura a Municipiului Braila, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", Centrul de Creatie, Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Braila si Liceul de Arte "H. Darclee", va invita vineri, 21 aprilie 2017, la vernisajul expozitiei de Oua incondeiate, costume populare, icoane si  flori "Lumina din Lumina".

C. GUSATU

Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism

Primaria Municipiului Braila

RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU SIGURANŢA TRAFICULUIPoliţiştii brăileni recomandă șoferilor să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.

Având în vedere situația meteo nefavorabilă și faptul că deja drumurile județene au fost acoperite de zăpadă, le recomandăm șoferilor să conducă prudent și să adapteze viteza la condițiile de drum.

Poliţiştii brăileni vă recomandă:

* Înainte de a pleca la drum, interesați-vă de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți şi pregătiți-vă autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

* Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

*Adaptați viteza la condiţiile meteo şi de trafic, circulați cu viteză redusă și păstrați o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule.

* Adoptați o conduită preventivă în trafic şi respectați indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri.

În Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.În Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.În Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.În Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.În Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

* În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!

* Pietonii trebuie să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...