vineri, aprilie 14, 2017

POLIŢIŞTII BRĂILENI, LA DATORIE PENTRU SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂPoliția Română va fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox.
Peste 150  de poliţişti vor fi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.

Astfel, în perioada 14 - 17 aprilie a.c., zilnic, în medie de 130 de poliţişti de la ordine publică, 11 de la structurile de poliţie rutieră şi 20 de la investigare a criminalităţii economice, investigaţii criminale și de la alte structuri se vor afla în stradă și în proximitatea lăcaşurilor de cult sau a locurilor unde au loc manifestări publice circumscrise acestor sărbători.

Zilnic, 64 de patrule auto de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

De asemenea, se vor institui dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, în zona lăcașurilor de cult. Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pe drumurile publice, în zona lăcaşurilor de cult religios, pe traseele de acces către aceste zone şi pe principalele artere din municipiu.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri vor acționa cu 8 aparate radar în întreg judeţul.

Poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători,  precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.

Suntem la datorie!

Când aveţi nevoie de noi, apelaţi cu încredere 112 - Apelul Unic de Urgenţă!

Identificat de poliţişti şi cercetat penal pentru furt calificatLa data de 13 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 1 de Poliţie Rurală Brăila l-au identificat pe un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din satul Constantineşti, comuna Râmnicelu, bănuit de comiterea unei infracţiuni de furt.
În fapt, în noaptea de 11 spre 12 aprilie a.c., acesta i-ar fi sustras unei localnice, în vârstă de 86 de ani, un motoferastrău, o trusă cu bormaşină şi mai multe cabluri tip prelungitor, ce se aflau într-o anexă gospodarească.
Prejudiciul a fost recuperat integral, iar pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 13 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 75 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 9.870 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

În cursul zilei de 13 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Ordine Publică, Secţiei 2 de Poliţie Rurală Brăila şi cei ai Poliţiei Oraşului Însurăţei au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Au fost controlate 21 de societăţi comerciale, legitimate 172 de persoane, dintre care 14 au fost controlate corporal sumar, oprite în trafic 125 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 10 conducători auto.
De asemenea, poliţiştii au constatat 39 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 10.000 de lei, şi au ridicat în vederea confoscării bunuri (produse alimentare, băuturi alcoolice, legume, fructe), în valoare totală de peste 4.000 de lei.

Exemplu:* Ieri, la ora 18:30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului l-au depistat pe Bulevardul Independenţei, pe un bărbat, în vârstă de 63 de ani, în timp ce vindea produse textile dintr-un autoturism.
Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă, conform Legii 12/1990, iar bunurile au fost ridicate în vederea confiscării.

joi, aprilie 13, 2017

Mihai VINTILĂ, redactor șef al revistei manifest Litera13, cronică de carte în revista de literatură și artă Boem@

- Virgil ANDRONESCU -

Povestirile scrise de Jenică Chiriac au ceva din farmecul poveștilor de altă dată. Are ceva sfătos în modul în care povestește care face ca totul să pară a fi o întâlnire cu bunicul în fața unui șemineu în care arde liniștit focul. O fi poate stilul, o fi ceva din farmecul povestirilor, nu știu dar, aceasta este senzația pe care o simți cititind.

În Cercul s-a închis Jenică Chiriac se îndepărtează de matricea sa literară atât de bine conturată în Tușa Gherghina doftoroaia satului în 2014. Mijloacele la care apelează sunt aceleași dar parcă ceva din farmec s-a pierdut.

http://opiniamea-vinti.blogspot.ro/2016/09/cronici-in-reviste-publicatii.htmlCu ocazia sfintelor sarbatori Pascale, Viorel Marian Dragomir,

            Primarul Municipiului Braila, ureaza tuturor cetatenilor municipiului Braila sarbatori luminate, cu fericire si bucurii!

Identificat de poliţişti şi reţinut pentru furt calificatLa data de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa unui brăilean de 23 de ani, bănuit că ar fi comis mai multe furturi.
Tânărul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Brăila pentru audieri, ocazie cu care s-a stabilit faptul că, în noaptea de 30 spre 31 aprilie a.c., acesta ar fi pătruns într-un imobil din municipiu, prin escaladarea gardului împrejmuitor şi forţarea unei ferestre, de unde ar fi sustras bijuterii din aur şi scule de pescuit, în valoare totală de 7.500 de lei. 
Totodată, în cursul cercetărilor, poliţiştii au constatat faptul că, în perioada martie-aprilie a.c., pe timp de noapte, acesta ar mai fi sustras bunuri şi din patru autoturisme (2 portofele cu documente, o geantă cu haine, un detector radar ş.a.), parcate pe raza muncipiului, profitând de faptul că portierele erau închise, dar neasigurate.
Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal, fiind reținut de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii furt calificat, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
          A fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

·                     
Urmărit depistat de poliţişti

În ziua de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca au organizat şi desfăşurat o acţiune, pe raza de competenţă, pentru depistarea şi încarcerarea persoanelor care se sustrag de la executarea unor pedepse privative de libertate.
Cu această ocazie a fost depistat un tânăr, în vârstă de 18 ani, din localitatea Oprişeneşti, pe numele căruia Tribunalul Brăila a emis, la data de 21 martie a.c., un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Tânărul a fost internat la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 150 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 20.540 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării 2 permise de conducere.

·                     

Cercetat penal pentru conducerea fără permis

În dimineaţa acestei zile, la ora 04:00, poliţişti din cadrul Secţiei 2 de Poliţie Rurală Brăila l-au depistat, pe raza localităţii Tichileşti, pe un localnic,
în vârstă de 20 de ani, care conducea autoturismul fără a poseda permis de conducere.
Pe numele şoferului a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

În cursul zilei de 12 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului ordine Publică şi cei ai Poliţiei Oraşului Însurăţei au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Au fost controlate 13 societăţi comerciale, legitimate 139 de persoane, dintre care 19 au fost controlate corporal sumar, oprite în trafic 110 autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 29 de şoferi.
De asemenea, au fost constatate în flagrant 2 infracţiuni şi 33 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 6.000 de lei, dintre care 31 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi 2 la alte acte normative.

Exemplu:* Ieri, la ora 18:00, poliţişti din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Viziru l-au depistat pe DJ 212, la intrarea în comuna Berteștii de Jos, pe un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din satul Polizești, comuna Stăncuța, în timp ce conducea un moped neînmatriculat.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că şoferul nu deţine nici permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.
Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînregistrat pe drumurile publice și fără permis de conducere.

Atelier de dezvoltare personală pentru adolescenți “Povești în construcție”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează Atelierul de dezvoltare personală pentru adolescenți “Povești în construcție”, începând cu data de 28 aprilie 2017, ora 14.00. Sunt invitați tinerii preocupați de dezvoltare personală și socială, de exprimare creativă, care vor să-și dezvolte încrederea în ei și să încerce lucruri noi.  Vor fi șase întâlniri săptămânale, coordonate de Elisaveta Drăghici, restaurator în cadrul Bibliotecii și specialist în dezvoltare personală. Metodele folosite sunt: Scenariul Metaforic (abordează permisiv și indirect rezolvarea unor probleme) , Blackout Poetry (rescriem poezie din texte “banale”) și Writing Theatre (metodă de scriere de scenarii de teatru).
Metodele implică dinamica de grup, obiectivul fiind acela de a folosi instrumente de educație non-formală ca modalitate de expresie și dezvoltare personală, de a stimula implicarea activă a participanților și de a aduce un plus în procesul de învățare cultivat de scoală.
Atelierul “Povești în construcție” este gratuit, înscrierile se fac la tel.0239626128 (int.141) sau la Punctul de Înscriere al Bibliotecii.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

miercuri, aprilie 12, 2017

A apărut Litera13, numărul 10, 2017 trimestrul 2, Anul III

- Virgil ANDRONESCU -

Din cuprinsul noului număr al revistei manifest Litera13:

- Prost-modernism, poezie de Mihai VINTILĂ;

- Codruța Tudoriu primește Premiul al-II-lea pentru proză la Festivalul Internațional de Creație Poesis;

- Între postmodernism și prost-modernism, articol de Mihai VINTILĂ;

- Pentru adevăr, le devin dușman până și extratereștrilor, articol semnat de Zeno HALUPA;

- De ce moare poezia de azi, articol de Virgil ANDRONESCU;

- Generația scriitorilor fără cititori, articol semnat de Dan HAȘDEAN ( Atena, Grecia );

- TEATRU de Ion BĂLAN, cronică literară semnată de criticul Dumitru ANGHEL;


- Și alte articole, apariții de carte, concursuri literare, cronică, recenzie, poezie și proză interesante.

Puteți citi revista aici: http://www.litera13.ro/2017/04/litera-13-nr10-2017.html
și aici: http://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/revista-litera-13-numarul-10-2017.htm

ACŢIUNI DE AMPLOARE DERULATE DE POLIŢIŞTII BRĂILENIÎn cursul acestei zile, poliţiştii brăileni, sprijiniţi de jandarmi, au efectuat controale într-o piaţă din municipiu pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Astăzi, în intervalul orar 11:00-13:00, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, sprijiniţi de jandarmi, au efectuat controale într-o piaţă din municipiu pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor privind actele de comerţ, a evaziunii fiscale  şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În cadrul acţiunilor au fost verificate 31 de unităţi economice şi 19 producători particulari, au legitimat 216 persoane, au oprit în trafic 197 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 31 de şoferi.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au aplicat 60 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 9.000 de lei, şi au confiscat produse din carne, în valoare de 4.100 de lei, care au fost retrase de la comercializare.

Concurs “Introspectiv”, cu un singur obiectiv

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013088224493

Un concurs “Introspectiv”, cu un singur obiectiv:
Căutăm 5 cititori, viitori căştigători,
Fiecare va citi, 4 titluri orice-ar fi.
„Litera” s-a pregătit cu un concurs izbutit
Premiu-n pagini se primeşte, pentru cel care citeşte.

Ce trebuie să faceţi pentru a participa la concurs:

1. LIKE paginii noastre Recenzii de Carti
https://www.facebook.com/Recenzii-de-Carti-178445222536639/
2. LIKE paginii INTROSPECTIV
https://www.facebook.com/carti.introspectiv/?ref=br_rs
3. SHARE acestei postări – Atenţie: Share-ul trebuie să fie public pentru a fi vizibil şi a vă înscrie pe lista participanţilor!

Regulamentul concursului:
- Vor fi luaţi în considerare doar participanţii care respectă toate condiţiile menţionate anterior
- Concursul se desfăşoară în perioada 12 – 23 aprilie 2017
- Căştigătorii vor fi anunţaţi în data de 25.04.2017 ora 12 şi vor fi selectaţi cu ajutorul unui program random
- Căştigătorii concursului trebuie să ne comunice o adresă de corespondenţă în România, pentru a putea intra în posesia premiului

MULT SUCCES!
- cu Introspectiv şi Editura Litera.

"ŞCOALA SIGURANŢEI TEDI" EDIŢIA A II-A ÎN JUDEŢUL BRĂILAÎn aceasă săptămână, poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu cei ai Serviciului şi Biroului Rutier s-au întâlnit cu cei mai mici dintre elevi, în cadrul Proiectului Naţional "Şcoala Siguranţei TEDI".

Până la sfârşitul acestui an şcolar, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română, Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice, în parteneriat cu firma Tymbark Maspex România,  continuă proiectul educativ Şcoala Siguranţei TEDI, iniţiat anul trecut.

             Proiectul se adresează elevilor de clasa I, aceştia fiind învăţaţi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul la şi de la şcoală, acasă, la școală și în perioada vacanțelor.

             La nivelul judeţului Brăila s-au înscris în acest proiect 18 clase din 12 unităţi de învăţământ.


Săptămâna aceasta, poliţiştii brăileni au ajuns la Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" şi la Liceul Pedagogic "D.P.Perpessicius" din municipiu, unde i-au familiarizat pe copii cu semnele şi marcajele rutiere pe care trebuie să le cunoască pentru a circula în siguranţă pe drumurile publice.

De asemenea, oamenii legii au punctat împreună cu cei mici principalele reguli pe care aceştia trebuie să le respecte în calitatea lor de pietoni sau pasageri în autovehiculele personale sau în cele de transport în comun.
          Fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj trebuie însoţită de vizualizarea lui, poliţiştii  le-au prezentat copiilor imagini cu treceri de pietoni, un indicator, respectiv un semafor pentru pietoni şi ce reprezintă acestea. Totodată, copiii au vizionat filmele tematice: „Drumul colorat” şi „Dacă ei pot, toată lumea poate. Traversaţi prin locurile marcate”.


          La finalul activităţilor, elevilor le-au fost prezentate autospeciale de poliţie rutieră, primind răspunsuri la întrebările lor.

Dintre recomandările pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:
 * Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
 * Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
 * Traversează doar pe culoarea verde a semaforului! Culoarea roșie înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

           * Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!

          * Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar – pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
 * De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
 * Distrează-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau, iarna, pe lacul înghețat!

             * Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!

Deşeuri feroase fără documente de provenienţăLa data de 11 aprilie a.c., ora 11:15, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Mircea Vodă l-au identificat în trafic pe un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Vrancea, în timp ce transporta cu o autoutilitară, pe raza localităţii Mircea Vodă, cantitatea de 500 kg deşeuri feroase.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că acesta nu deţine documente de provenienţă pentru marfa transportată, fiind sancţionat contravenţional cu amendă, conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar cantitatea de deşeuri a fost ridicată în vederea confiscării.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 11 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 84 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 25.000 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării 8 permise de conducere.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

În cursul zilei de 11 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat, în municipiu şi judeţ, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Totoadată, poliţiştii brăileni, împreună cu cei din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila şi jandarmi, au acţionat în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților în domeniul piscicol, atât cu ambarcațiuni, pe fluviul Dunărea, cât și terestru, în Insula Mare a Brăilei.
Au fost controlate 4 unităţi comerciale, legitimate 127 de persoane, oprite în trafic 81 de autovehicule şi verificate 16 ambarcaţiuni, fiind testaţi cu aparatul etilotest 20 de şoferi.
De asemenea, au fost constatate 3 infracţiuni şi 46 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 13.000 de lei, dintre care 35 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 6 la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi linistii publice, 3 la Legea 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, şi 2 la alte acte normative.

Exemple:* A fost depistat un bărbat, la kilometrul 74 al brațului Măcin, în timp ce deținea o plasă de pescuit monofilament.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deţinere a uneltelor de plasă de tip monofilament, conform  O.U.G. 28/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
De asemenea, în acelaşi loc, au mai fost identificate 5 plase de pescuit din nylon, abandonate, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deţinere a uneltelor de plasă de tip monofilament.

marți, aprilie 11, 2017

VIDEO: Lansarea Catalogului „Carte veche la Brăila: 1612-1830”, semnat de Ion Volcu

Microrecital de epigrame al epigramistei Stela Serbu RADUCAN, membra a Cenaclului Umoristic Stefan Tropcea din Braila, la finalul lansarii Catalogului de Carte vecheBiblioteca Județeană „Panait Istrati” în parteneriat cu Arhivele Naționale. Serviciul Județean Brăila a organizat luni, 10 aprilie 2017, ora 17.00, lansarea Catalogului Carte veche la Brăila: 1612-1830, semnat de Ion Volcu. Cartea a fost prezentată de Ștefania Botez, consilier Direcţia Judeţeană Braila a Arhivelor Naţionale și Ana Hărăpescu, director Direcția Județeană pentru Cultură Brăila.

Evenimentul s-a desfasurat la Sala de Lectură a Bibliotecii și a fost moderat de Claudiu Braileanu.

Catalogul este structurat pe două capitole: Carte veche românească, 1673 – 1830 și Carte veche străină, 1612 – 1750, care conțin descrierile a 53 de cărți rare aflate la Brăila în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Arhivelor.  

CITITI INTREG ARTICOLUL AICI:
http://www.bjbraila.ro/bjpi3/eveniment/lansarea-catalogului-carte-veche-la-braila-1612-1830/

Foto: Laura CAPLEA
Video: Virgil ANDRONESCU

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, de Petre Crăciun

Reportaj de Lidia Laic pentru Radio România Actualități de la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, de Petre Crăciun, Librăria Mihai Eminescu.

http://yourlisten.com/petrecraciun/lansare-petre-craciun-povesti-din-tara-copiilor-fericii

"Concert Simfonic" cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale la Teatrul "Maria Filotti"

Consiliul Judetean Braila si Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila, cu sprijinul Primariei Municipiului Braila si al Teatrului "Maria Filotti", organizeaza joi 20 aprilie 2017, incepand cu ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" Braila, "Concertul Simfonic" cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale, sustinut de Orchestra de Camera a filarmonicii dirijata de maestrul Petrea Gogu.
Invitat special: Madalina-Claudia Danila-pian
Programul va cuprinde:
- Ludwig van Beethoven - Uvertuta "EGMONT", op.84
- Concertul Nr.3, in do minor pentru pian si orchestra, op.37
- Johann Sebastian Bach - Cantata Nr. 140, partea a IV-a
- Aram Khachaturian - Adagio din baletul "Spartacus"
- Maurice Ravel - Pavane pour une infante defunte
- Ludwig van Beethoven - Simfonia Nr. 5, in do minor, op.67, partea a IV-a
Prezentarea evenimentului va fi realizata de profesor. Marilena Niculescu.
Biletele se gasesc la sediul filarmonicii din Calea Calarasilor Nr. 52 (Casa Tineretului) de luni pana vineri intre orele 8:00 - 18:00.
Pret bilet 20 lei.
VA ASTEPTAM!!!

Concert extraordinar, prilejuit de apropierea marii sărbători creştine a Învierii Domnului

Casa de Cultură a Municipiului Brăila și Liceul de Arte Hariclea Darclee vă invită la un Concert extraordinar, prilejuit de apropierea marii sărbători creştine a Învierii Domnului.

Manifestarea va avea loc, marți, 11 aprilie 2017, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti.

Concertul pascal va fi susţinut de Corul Bărbătesc Armonia, dirijor preot prof. Ioan Păvăloiu, Trio Darclee (Cerasela Pavel – violă, Vlad Andrei – violă, Lorina Giurgea – pian), instrumentiștii Andrei Ivanov – chitară, Andrei Nistor – violă, Andreea Ureche – flaut, Leonard Beliciu –pian, Sarah Păun – pian și soliștii Andreea Belciugan, Ana-Mădălina Stamate și Marcus Drăgănescu. Profesori îndrumători: Ioan Popescu, Marieana Chirman, Aurora Popescu, Galina Cojocari, Adriana Burcă, Marius Șerban, Cerasela Omocea, Liliana Chiriță și Raluca Ciucă.

Vă aşteptăm, cu mare drag, să sărbătorim împreună spectacolul Învierii!

Cercetat penal pentru tâlhărie sub măsura controlului judiciarLa data de 10 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au indetificat pe un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din satul Baldovineşti, comuna Vădeni, bănuit că, la data de 18 februarie a.c., ora 20:00, în timp ce se afla pe Calea Călăraşilor, ar fi împins-o pe o brăileancă, în vârstă de 55 de ani, trântind-o la pamânt, şi i-ar sustras poşeta.
Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal, fiind reținut de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În cursul acestei zile fost prezentat instanței de judecată, faţă de acesta luându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

·                     

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 10 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 88 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 27.630 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării două permise de conducere.

·                     

Cercetat penal pentru conducerea sub influeţa băuturilor alcoolice

Ieri, la ora 16:30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 60 de ani, care, în timp ce conducea autoturismul pe strada Comuna din Paris, dinspre Şoseaua Focşani către Şoseaua Râmnicu Sărat, a acroşat un alt autoturism, avariindu-l.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o îmbibaţie alcoolică de 0,97 mg/l în aerul expirat, şi a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Pe numele acestuia poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.

·                     

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

În cursul zilei de 10 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului, sprijiniţi de cei din cadrul Postul de Politie Transporturi Feroviare Brăila şi de jandarmi, au acţionat, în municipiu şi pe raza comunei Chişcani, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Cu această ocazie, pe raza localităţii Chişcani, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare şi au fost puse în aplicare 7 mandate de aducere, fiind identificate 6 persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 32 de ani, bănuite de sustragerea unor cabluri de telecomunicaţii.
Pe numele acestora au fost întocmite dosare penale şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tentativă la furt calificat.
De asemenea, au fost verificate 9 unităţi comerciale, legitimate 108 persoane şi oprite în trafic 77 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 77 de conducători auto.
De asemenea, poliţiştii au constatat 29 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 5.730 de lei, dintre care 25 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 2 la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi linistii publice, şi 2 la alte acte normative.

luni, aprilie 10, 2017

Cercul poveștilor lui Jenică Chiriac ( recenzie )

- Mihai VINTILĂ -

Povestirile scrise de Jenică Chiriac au ceva din farmecul poveștilor de altă dată. Are ceva sfătos în modul în care povestește care face ca totul să pară a fi o întâlnire cu bunicul în fața unui șemineu în care arde liniștit focul. O fi poate stilul, o fi ceva din farmecul povestirilor, nu știu dar, aceasta este senzația pe care o simți cititind.

În Cercul s-a închis Jenică Chiriac se îndepărtează de matricea sa literară atât de bine conturată în Tușa Gherghina doftoroaia satului în 2014. Mijloacele la care apelează sunt aceleași dar parcă ceva din farmec s-a pierdut.

Urmărește viața unei familii bogate care prin reîntoarcere la natură reușeste să-și redescopere filonul vieții, al bucuriei și al dragostei. Totul pornește într-un oraș mare, forfotind de posibilități, cu o scenă a unui bal unde domnul și doamna sunt invitați. Vedem pregătirile, foiala servitorilor, fandaxiile doamnei și nepăsarea studiată a domnului, vedem primirea și tot acest balon al aparențelor. Totul este descris frumos și spumos cu puternice accente vizuale. Balul a fost un succes iar după, întră în scenă personajul bunicului, cel mai interesant conturat din tot romanul.

Cursul vieții acestea pline de realizări, pline de viteză e zguduit de observațiile bunicului despre viața de familie, despre faptul că nepotul a început să se drogheze cu droguri ușoare iar fiica cuplului pare apatică și dusă într-o altă lume. Nici coeziunea familiei nu este bine susținută de membrii ei, totul stând a se prăbuși ca într-un joc CITITI INTREG ARTICOLUL AICI: http://opiniamea-vinti.blogspot.ro/2017/04/cercul-povestilor-lui-jenica-chiriac.html

Valentina Chiriac: ,,Atelierul creativ Ouă magice a reprezentat o surpriză frumoasă pentru copii"!

- Virgil ANDRONESCU -

Și în ultima zi a Festivalului florilor de primăvară, festival ce a s-a desfășurat în Parcul Monument din Municipiul Brăila, am întâlnit Atelierul creativ Ouă magice care a reprezentat o surpriză frumoasă pentru copiii veniți duminică, 9 aprilie, în Parcul Monument.

Pe parcursul a doua ore Valentina Chiriac și Camelia Popescu au citit povești și au realizat împreună cu cei mici ornamente pentru Paște și felicitări.

Biblioteca Județeană Panait Istrati a desfășurat mai multe ateliere creative și amuzante pentru copii pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului ceea ce a adus și mai multă culoare evenimentului.

 https://www.facebook.com/BibliotecaBraila/

La un anumit moment, a fost alături de tinerii încondeieri de ouă primarul municipiului Brăila Marian Viorel Dragomir.

Foto: Claudiu Brăileanu

https://www.facebook.com/valentina.chiriac.750

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră


              În ziua de 9 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 66 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 24.245 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare.

Cercetat penal pentru conducerea sub influeţa băuturilor alcoolice

Ieri, la ora 20:30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 23 de ani, în timp ce conducea autoturismul, pe Calea Călăraşilor, sub influenţa băuturilor alcoolice.
În urma testării acestuia cu aparatul etilotest a rezultat că avea o îmbibaţie alcoolică de 0,93 mg/l în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Pe numele şoferului poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.

Acţiuni ale poliţiştilor brăileni

În cursul zilei de 9 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului, Poliţiei Oraşului Ianca şi Poliţiei Oraşului Însurăţei au acţionat atât în municipiu, cât şi în localităţile din mediul rural, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, precum şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Au fost verificate 11 unităţi comerciale, legitimate 34 de persoane şi oprite în trafic 28 de autovehicule.
De asemenea, poliţiştii au constatat o infracţiune şi 47 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 17.000 de lei, dintre care 22 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 2 conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 9 la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi linistii publice, 12 la Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

Ediția a V-a a parteneriatului educațional național ”Prietenie...pe o…sfoară”

noapteabibliotecilor.ro
În luna aprilie 2017, la Ludoteca Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila se desfășoară ediția a V-a a parteneriatului educațional național ”Prietenie ... pe o… sfoară”, inițiat de Secția pentru copii a Bibliotecii Județene "George Barițiu" Brașov.
Proiectul, marchează Ziua Internaţională a Cărţii, serbată anual pe 2 aprilie, un moment pentru biblioteci pentru a promova literatura pentru copii şi a stimula dorinţa de lectură a celor mici.
Data nu a fost aleasă întâmplator ca sărbătoare a cărţilor pentru copii - ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Mica sirenă”.

Și în acest an, dorim să facem o mare surpriză copiilor şi desenele realizate de ei să fie expuse în alte biblioteci similare din ţară. Astfel, poveştile lui Andersen vor fi redate în desene şi vor fi expuse într-o manieră inedită, pe o ...sfoară. La finalul lunii, vom face un schimb de desene cu copiii din oraşele partenere şi vom facilita un schimb de bune practici între cadrele didactice din cele 20 de județe. Bibliotecile implicate sunt :
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „LUCIAN BLAGA” - ALBA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „DINICU GOLESCU” - ARGEȘ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „COSTACHE STURDZA” - BACĂU
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „GEORGE BARIȚIU” - BRAȘOV
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PANAIT ISTRATI” - BRĂILA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „VASILE VOICULESCU” - BUZĂU
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PAUL IORGOVICI” - CARAȘ-SEVERIN
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ODOBESCU” - CĂLĂRAȘI
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” – SECȚIA PENTRU COPII - CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” FILIALA „Kogălniceanu” - CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „OCTAVIAN GOGA” - FILIALA „Traian Brad”- CLUJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ȘI ARISTIA AMAN” - DOLJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „V.A. URECHIA” - GALAȚI
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „GHEORGHE ASACHI” - IAȘI
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ION MINULESCU” – OLT
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ SATU-MARE
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „IONIȚĂ SCIPIONE BĂDESCU” - SĂLAJ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „I.G. SBIERA” – SUCEAVA
BIBLIOTECA BUCOVINEI SUCEAVA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „SORIN TITEL” - TIMIȘ
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PANAIT CERNA” - TULCEA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „DUILIU ZAMFIRESCU” – VRANCEA

O activitate din cadrul proiectului ,,Prietenie …pe o… sfoară s-a desfășurat vineri, 7 aprilie. Impreună cu oaspeții noștri, micuții și cadrele didactice ( Cazan Ioana, Vechiu Stanca, Frâncu Silvia) de la Grădinița nr. 8 Palatul de cleștar, am vizionat o prezentare cu viața și opera lui H. Ch. Andersen, am lecturat povești și am realizat desene inspirate din lecturile anterioare.
Ne sunt alături în acest proiect : Grădinița nr. 8 Palatul de cleștar, Grădinița nr. 37 Dumbrava Minunată, Grădinița nr. 48 Luceafărul, Grădinița nr. 6 Rază de soare, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Școala Gimnazială “Fănuș Neagu", Școala Gimnazială Chiscani.


Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Concertul de poveste "Noapte de Craciun"

Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila va invita Miercuri 19 decembrie 2018, cu incepere de la ora 18:00, in Sala de Concer...