Postări

Se afișează postări din aprilie 9, 2017

POLIŢIŞTII BRĂILENI, LA DATORIE PENTRU SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ

Poliția Română va fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox. Peste 150 de poliţişti vor fi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.
Astfel, în perioada 14 - 17 aprilie a.c., zilnic, în medie de 130 de poliţişti de la ordine publică, 11 de la structurile de poliţie rutieră şi 20 de la investigare a criminalităţii economice, investigaţii criminale și de la alte structuri se vor afla în stradă și în proximitatea lăcaşurilor de cult sau a locurilor unde au loc manifestări publice circumscrise acestor sărbători.
Zilnic, 64 de patrule auto de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
De asemenea, se vor institui dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, în zona lăcașurilor de cult. Activităţile vor fi desfăşur…

Identificat de poliţişti şi cercetat penal pentru furt calificat

Imagine
La data de 13 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 1 de Poliţie Rurală Brăila l-au identificat pe un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din satul Constantineşti, comuna Râmnicelu, bănuit de comiterea unei infracţiuni de furt. În fapt, în noaptea de 11 spre 12 aprilie a.c., acesta i-ar fi sustras unei localnice, în vârstă de 86 de ani, un motoferastrău, o trusă cu bormaşină şi mai multe cabluri tip prelungitor, ce se aflau într-o anexă gospodarească. Prejudiciul a fost recuperat integral, iar pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
·
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră
În ziua de 13 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave. Astfel, poliţiştii au constatat 75 de contravenţii, p…

Mihai VINTILĂ, redactor șef al revistei manifest Litera13, cronică de carte în revista de literatură și artă Boem@

Imagine
- Virgil ANDRONESCU -

Povestirile scrise de Jenică Chiriac au ceva din farmecul poveștilor de altă dată. Are ceva sfătos în modul în care povestește care face ca totul să pară a fi o întâlnire cu bunicul în fața unui șemineu în care arde liniștit focul. O fi poate stilul, o fi ceva din farmecul povestirilor, nu știu dar, aceasta este senzația pe care o simți cititind.

În Cercul s-a închis Jenică Chiriac se îndepărtează de matricea sa literară atât de bine conturată în Tușa Gherghina doftoroaia satului în 2014. Mijloacele la care apelează sunt aceleași dar parcă ceva din farmec s-a pierdut.

http://opiniamea-vinti.blogspot.ro/2016/09/cronici-in-reviste-publicatii.htmlCu ocazia sfintelor sarbatori Pascale, Viorel Marian Dragomir,

Imagine
Primarul Municipiului Braila, ureaza tuturor cetatenilor municipiului Braila sarbatori luminate, cu fericire si bucurii!

Identificat de poliţişti şi reţinut pentru furt calificat

La data de 12 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa unui brăilean de 23 de ani, bănuit că ar fi comis mai multe furturi. Tânărul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Brăila pentru audieri, ocazie cu care s-a stabilit faptul că, în noaptea de 30 spre 31 aprilie a.c., acesta ar fi pătruns într-un imobil din municipiu, prin escaladarea gardului împrejmuitor şi forţarea unei ferestre, de unde ar fi sustras bijuterii din aur şi scule de pescuit, în valoare totală de 7.500 de lei. Totodată, în cursul cercetărilor, poliţiştii au constatat faptul că, în perioada martie-aprilie a.c., pe timp de noapte, acesta ar mai fi sustras bunuri şi din patru autoturisme (2 portofele cu documente, o geantă cu haine, un detector radar ş.a.), parcate pe raza muncipiului, profitând de faptul că portierele erau închise, dar neasigurate. Pe numele acestuia a fost …

Atelier de dezvoltare personală pentru adolescenți “Povești în construcție”

Imagine
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează Atelierul de dezvoltare personală pentru adolescenți “Povești în construcție”, începând cu data de 28 aprilie 2017, ora 14.00. Sunt invitați tinerii preocupați de dezvoltare personală și socială, de exprimare creativă, care vor să-și dezvolte încrederea în ei și să încerce lucruri noi.  Vor fi șase întâlniri săptămânale, coordonate de Elisaveta Drăghici, restaurator în cadrul Bibliotecii și specialist în dezvoltare personală. Metodele folosite sunt: Scenariul Metaforic (abordează permisiv și indirect rezolvarea unor probleme) , Blackout Poetry (rescriem poezie din texte “banale”) și Writing Theatre (metodă de scriere de scenarii de teatru).
Metodele implică dinamica de grup, obiectivul fiind acela de a folosi instrumente de educație non-formală ca modalitate de expresie și dezvoltare personală, de a stimula implicarea activă a participanților și de a aduce un plus în procesul de învățare cultivat de scoală.
Atelierul “Povești în …

A apărut Litera13, numărul 10, 2017 trimestrul 2, Anul III

Imagine
- Virgil ANDRONESCU -

Din cuprinsul noului număr al revistei manifest Litera13:

- Prost-modernism, poezie de Mihai VINTILĂ;

- Codruța Tudoriu primește Premiul al-II-lea pentru proză la Festivalul Internațional de Creație Poesis;

- Între postmodernism și prost-modernism, articol de Mihai VINTILĂ;

- Pentru adevăr, le devin dușman până și extratereștrilor, articol semnat de Zeno HALUPA;

- De ce moare poezia de azi, articol de Virgil ANDRONESCU;

- Generația scriitorilor fără cititori, articol semnat de Dan HAȘDEAN ( Atena, Grecia );

- TEATRU de Ion BĂLAN, cronică literară semnată de criticul Dumitru ANGHEL;


- Și alte articole, apariții de carte, concursuri literare, cronică, recenzie, poezie și proză interesante.

Puteți citi revista aici:http://www.litera13.ro/2017/04/litera-13-nr10-2017.html
și aici:http://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/revista-litera-13-numarul-10-2017.htm

ACŢIUNI DE AMPLOARE DERULATE DE POLIŢIŞTII BRĂILENI

Imagine
În cursul acestei zile, poliţiştii brăileni, sprijiniţi de jandarmi, au efectuat controale într-o piaţă din municipiu pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor şi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Astăzi, în intervalul orar 11:00-13:00, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, sprijiniţi de jandarmi, au efectuat controale într-o piaţă din municipiu pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor privind actele de comerţ, a evaziunii fiscaleşi a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
În cadrul acţiunilor au fost verificate 31 de unităţi economice şi 19 producători particulari, au legitimat 216 persoane, au oprit în trafic 197 de autovehicule, fiind testaţi cu aparatul etilotest 31 de şoferi.
Totodată, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au aplica…

Concurs “Introspectiv”, cu un singur obiectiv

Imagine
https://www.facebook.com/profile.php?id=100013088224493

Un concurs “Introspectiv”, cu un singur obiectiv:
Căutăm 5 cititori, viitori căştigători,
Fiecare va citi, 4 titluri orice-ar fi.
„Litera” s-a pregătit cu un concurs izbutit
Premiu-n pagini se primeşte, pentru cel care citeşte.

Ce trebuie să faceţi pentru a participa la concurs:

1. LIKE paginii noastre Recenzii de Carti
https://www.facebook.com/Recenzii-de-Carti-178445222536639/
2. LIKE paginii INTROSPECTIV
https://www.facebook.com/carti.introspectiv/?ref=br_rs
3. SHARE acestei postări – Atenţie: Share-ul trebuie să fie public pentru a fi vizibil şi a vă înscrie pe lista participanţilor!

Regulamentul concursului:
- Vor fi luaţi în considerare doar participanţii care respectă toate condiţiile menţionate anterior
- Concursul se desfăşoară în perioada 12 – 23 aprilie 2017
- Căştigătorii vor fi anunţaţi în data de 25.04.2017 ora 12 şi vor fi selectaţi cu ajutorul unui program random
- Căştigătorii concursului trebuie să ne comunice o adresă de cor…

"ŞCOALA SIGURANŢEI TEDI" EDIŢIA A II-A ÎN JUDEŢUL BRĂILA

Imagine
În aceasă săptămână, poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu cei ai Serviciului şi Biroului Rutier s-au întâlnit cu cei mai mici dintre elevi, în cadrul Proiectului Naţional "Şcoala Siguranţei TEDI".
Până la sfârşitul acestui an şcolar, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română, Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice, în parteneriat cu firma Tymbark Maspex România,continuă proiectul educativ Şcoala Siguranţei TEDI, iniţiat anul trecut.
             Proiectul se adresează elevilor de clasa I, aceştia fiind învăţaţi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul la şi de la şcoală, acasă, la școală și în perioada vacanțelor.
             La nivelul judeţului Brăila s-au înscris în acest proiect 18 clase din 12 unităţi de învăţământ.

Săptămâna aceasta, poliţiştii brăileni au ajuns la Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" şi la Liceul Pedagogic "D.P.Perpessicius" din municipiu, unde i-au familiarizat p…

Deşeuri feroase fără documente de provenienţă

Imagine
La data de 11 aprilie a.c., ora 11:15, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Mircea Vodă l-au identificat în trafic pe un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Vrancea, în timp ce transporta cu o autoutilitară, pe raza localităţii Mircea Vodă, cantitatea de 500 kg deşeuri feroase. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că acesta nu deţine documente de provenienţă pentru marfa transportată, fiind sancţionat contravenţional cu amendă, conform Legii 12/1990privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar cantitatea de deşeuri a fost ridicată în vederea confiscării.
·
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră
În ziua de 11 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave. Astfel, poliţiştii au constatat 84 de contraven…

VIDEO: Lansarea Catalogului „Carte veche la Brăila: 1612-1830”, semnat de Ion Volcu

Imagine
Microrecital de epigrame al epigramistei Stela Serbu RADUCAN, membra a Cenaclului Umoristic Stefan Tropcea din Braila, la finalul lansarii Catalogului de Carte vecheBiblioteca Județeană „Panait Istrati” în parteneriat cu Arhivele Naționale. Serviciul Județean Brăila a organizat luni, 10 aprilie 2017, ora 17.00, lansarea Catalogului Carte veche la Brăila: 1612-1830, semnat de Ion Volcu. Cartea a fost prezentată de Ștefania Botez, consilier Direcţia Judeţeană Braila a Arhivelor Naţionale și Ana Hărăpescu, director Direcția Județeană pentru Cultură Brăila.

Evenimentul s-a desfasurat la Sala de Lectură a Bibliotecii și a fost moderat de Claudiu Braileanu.

Catalogul este structurat pe două capitole: Carte veche românească, 1673 – 1830 și Carte veche străină, 1612 – 1750, care conțin descrierile a 53 de cărți rare aflate la Brăila în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Arhivelor.

CITITI INTREG ARTICOLUL AICI:
http://www.bjbraila.ro/bjpi3/eveniment/lansarea-catalogului-carte-veche-la-b…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, de Petre Crăciun

Imagine
Reportaj de Lidia Laic pentru Radio România Actualități de la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”, de Petre Crăciun, Librăria Mihai Eminescu.

http://yourlisten.com/petrecraciun/lansare-petre-craciun-povesti-din-tara-copiilor-fericii

"Concert Simfonic" cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale la Teatrul "Maria Filotti"

Imagine
Consiliul Judetean Braila si Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila, cu sprijinul Primariei Municipiului Braila si al Teatrului "Maria Filotti", organizeaza joi 20 aprilie 2017, incepand cu ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" Braila, "Concertul Simfonic" cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale, sustinut de Orchestra de Camera a filarmonicii dirijata de maestrul Petrea Gogu.
Invitat special: Madalina-Claudia Danila-pian
Programul va cuprinde:
- Ludwig van Beethoven - Uvertuta "EGMONT", op.84
- Concertul Nr.3, in do minor pentru pian si orchestra, op.37
- Johann Sebastian Bach - Cantata Nr. 140, partea a IV-a
- Aram Khachaturian - Adagio din baletul "Spartacus"
- Maurice Ravel - Pavane pour une infante defunte
- Ludwig van Beethoven - Simfonia Nr. 5, in do minor, op.67, partea a IV-a
Prezentarea evenimentului va fi realizata de profesor. Marilena Niculescu.
Biletele se gasesc la sediul filarmonicii din Calea Calarasilor …

Concert extraordinar, prilejuit de apropierea marii sărbători creştine a Învierii Domnului

Imagine
Casa de Cultură a Municipiului Brăila și Liceul de Arte Hariclea Darclee vă invită la un Concert extraordinar, prilejuit de apropierea marii sărbători creştine a Învierii Domnului.

Manifestarea va avea loc, marți, 11 aprilie 2017, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti.

Concertul pascal va fi susţinut de Corul Bărbătesc Armonia, dirijor preot prof. Ioan Păvăloiu, Trio Darclee (Cerasela Pavel – violă, Vlad Andrei – violă, Lorina Giurgea – pian), instrumentiștii Andrei Ivanov – chitară, Andrei Nistor – violă, Andreea Ureche – flaut, Leonard Beliciu –pian, Sarah Păun – pian și soliștii Andreea Belciugan, Ana-Mădălina Stamate și Marcus Drăgănescu. Profesori îndrumători: Ioan Popescu, Marieana Chirman, Aurora Popescu, Galina Cojocari, Adriana Burcă, Marius Șerban, Cerasela Omocea, Liliana Chiriță și Raluca Ciucă.

Vă aşteptăm, cu mare drag, să sărbătorim împreună spectacolul Învierii!

Cercetat penal pentru tâlhărie sub măsura controlului judiciar

La data de 10 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale l-au indetificat pe un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din satul Baldovineşti, comuna Vădeni, bănuit că, la data de 18 februarie a.c., ora 20:00, în timp ce se afla pe Calea Călăraşilor, ar fi împins-o pe o brăileancă, în vârstă de 55 de ani, trântind-o la pamânt, şi i-ar sustras poşeta. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal, fiind reținut de poliţişti pe bază de ordonanță pentru 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. În cursul acestei zile fost prezentat instanței de judecată, faţă de acesta luându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
·
Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră
În ziua de 10 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de…

Cercul poveștilor lui Jenică Chiriac ( recenzie )

Imagine
- Mihai VINTILĂ -

Povestirile scrise de Jenică Chiriac au ceva din farmecul poveștilor de altă dată. Are ceva sfătos în modul în care povestește care face ca totul să pară a fi o întâlnire cu bunicul în fața unui șemineu în care arde liniștit focul. O fi poate stilul, o fi ceva din farmecul povestirilor, nu știu dar, aceasta este senzația pe care o simți cititind.

În Cercul s-a închis Jenică Chiriac se îndepărtează de matricea sa literară atât de bine conturată în Tușa Gherghina doftoroaia satului în 2014. Mijloacele la care apelează sunt aceleași dar parcă ceva din farmec s-a pierdut.

Urmărește viața unei familii bogate care prin reîntoarcere la natură reușeste să-și redescopere filonul vieții, al bucuriei și al dragostei. Totul pornește într-un oraș mare, forfotind de posibilități, cu o scenă a unui bal unde domnul și doamna sunt invitați. Vedem pregătirile, foiala servitorilor, fandaxiile doamnei și nepăsarea studiată a domnului, vedem primirea și tot acest balon al apare…

Valentina Chiriac: ,,Atelierul creativ Ouă magice a reprezentat o surpriză frumoasă pentru copii"!

Imagine
- Virgil ANDRONESCU -

Și în ultima zi a Festivalului florilor de primăvară, festival ce a s-a desfășurat în Parcul Monument din Municipiul Brăila, am întâlnit Atelierul creativ Ouă magice care a reprezentat o surpriză frumoasă pentru copiii veniți duminică, 9 aprilie, în Parcul Monument.

Pe parcursul a doua ore Valentina Chiriac și Camelia Popescu au citit povești și au realizat împreună cu cei mici ornamente pentru Paște și felicitări.

Biblioteca Județeană Panait Istrati a desfășurat mai multe ateliere creative și amuzante pentru copii pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului ceea ce a adus și mai multă culoare evenimentului.

 https://www.facebook.com/BibliotecaBraila/

La un anumit moment, a fost alături de tinerii încondeieri de ouă primarul municipiului Brăila Marian Viorel Dragomir.

Foto: Claudiu Brăileanu

https://www.facebook.com/valentina.chiriac.750

Poliţiştii acţionează pentru siguranţa rutieră

În ziua de 9 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 66 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 24.245 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi au retras un certificat de înmatriculare.

Cercetat penal pentru conducerea sub influeţa băuturilor alcoolice

Ieri, la ora 20:30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului l-au depistat în trafic pe un brăilean, în vârstă de 23 de ani, în timp ce conducea autoturismul, pe Calea Călăraşilor, sub influenţa băuturilor alcoolice.
În urma testării acestuia cu aparatul etilotest a rezultat că avea o îmbibaţie alcoolică de 0,93 mg/l în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru recoltarea de probe biolo…

Ediția a V-a a parteneriatului educațional național ”Prietenie...pe o…sfoară”

Imagine
În luna aprilie 2017, la Ludoteca Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila se desfășoară ediția a V-a a parteneriatului educațional național ”Prietenie ... pe o… sfoară”, inițiat de Secția pentru copii a Bibliotecii Județene "George Barițiu" Brașov.
Proiectul, marchează Ziua Internaţională a Cărţii, serbată anual pe 2 aprilie, un moment pentru biblioteci pentru a promova literatura pentru copii şi a stimula dorinţa de lectură a celor mici.
Data nu a fost aleasă întâmplator ca sărbătoare a cărţilor pentru copii - ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Mica sirenă”.

Și în acest an, dorim să facem o mare surpriză copiilor şi desenele realizate de ei să fie expuse în alte biblioteci similare din ţară. Astfel, poveştile lui Andersen vor …