Treceți la conținutul principal

Mihai Sălcuţan la Cumpăna dreptăţii

- Virgil ANDRONESCU -
      www.litera13.ro

Cunoscutul epigramist buzoian Mihai Sălcuţan a intrat în lumea prozei cu volumul Cumpăna dreptăţii, cartea ieşind de sub tiparul editurii Editgraph din Buzău în anul 2016. Aceasta se întinde de-a lungul a 169 de pagini şi conţine 27 de povestiri, primele două numindu-se Justiţie divină şi Cumpăna dreptăţii, cea de-a doua dând titlul cărţii, ambele fiind relevante pentru ceea ce va urma. Încă de la aceste prime capitole, cititorul constată că are de-a face cu un avocat ce stăpâneşte magistral arta pledoariei.

După cum am constatat documentându-mă despre autor, şi voi repeta acestă constatare, autorul Mihai Sălcuţan se află la prima lucrare de acest gen pe care o comite la venerabila vârstă de 70 de ani. Am făcut precizările de mai sus deoarece autorul prozelor din Cumpăna dreptăţii este vice-preşe¬dintele Uniunii Epigramiştilor din România, membru de onoare al uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și este organizatorul Festivalului Național de Epigramă Cât e Buzăul de mare.

Cele de mai sus m-au ajutat în demersul înţelegerii apariţiei şi conţinutului acestui volum. Toate cele 27 de proze scurte au ca leitmotiv principii ( care sunt totodată şi teme filosofice importante ) ale justiţiei: atât dreptatea propusă de legile scrise, legile nescrise ale moralei laice şi bisericeşti cât şi legile divine situate mai presus de toate celelalte. Am înţeles că Mihai Sălcuţan este un moralist care construieste personaje diverse, speţele propuse de către domnia-sa sunt captivante, intrigile se desfăşoară în diverse tablouri pitoresc create.

Formula generală de prezentare a discursului literar- cu ceva substanţă lirică, este aproximativ aceeaşi pe tot parcursul cărţii, iar faptul că autorul se face ( şi pledează ), vinovat pentru prima oară de comiterea unui volum de proză este de înţeles în ceea ce priveşte lentoarea naraţiunii, pe alocuri plictisitoare.

Un avantaj important la bara prozei îl are autorul atunci când realizează pitoreşti tablouri de natură sau când, cu stil şi subtilitate, ne pune în faţa unor dialoguri susţinute spectaculos de personajele sale.  Apropos de personaje, acestea provin din mai toate mediile societăţii, ca de exemplu cele de la ţară care îşi dispută într-o instanţă judecătorească anumite revendicări funciare, personaje care merg la preot pentru a-şi rezolva anumite conflicte de ordin lăuntric, dar şi personaje- doctori, contabili, etc. din mediul urban cu diverse alte situaţii litigioase dramatice ori hilare. Am recunoscut în volumul scriitorului Sălcuţan anumite fineţuri specifice profesiei sale şi anume, tridimensionalitatea alambicată a jocului de-a ( ne ) dreptatea într-o societate înca nu destul sedimentată în firesc: îndreptăţirea nedreptăţilor între oameni, divinitatea care face ( şi nu face ) dreptate şi care rămâne mereu o ultimă instanţă la care mai putem spera, dar şi ceea ce numim destin- care ( de multe ori ) e ( ne ) drept pentru mulţi dintre năpăstuiţi.

Citind Cumpăna dreptăţii întelegem că este vorba despre un anumit gen de filosofie asupra vieţii cotidiene pe care autorul ni-l propune cu generozitate.

Personajele celor 27 de  proze scurte împart dreptatea, altele comit nedreptăţi, iar unele sunt terţiar aşezate tocmai pentru a echilibra balanţa justiţiei care nu-i tocmai oarbă ci numai chioară de cele mai multe ori. Aşa că, de cele mai multe dăţi, destinul îşi joacă rolul…dincolo de legi şi instanşe lumeşti, vis-à-vis de conceptele dreptate vs nedreptate! Diversitatea tipologiilor umane cât şi a limbajului folosit ( scurt şi concis ca în faţa unui complet de judecată?! ), ni se prezintă de către autor cu darnicie în cartea de faţă şi se datorează măestriei şi experienţei de avocat, dar şi de mânuitor subtil al condeiului. Ceea ce lipseşte acestui volum de debut în proză nu este umorul şi ironia, ci este tocmai acel vârf ascuţit, acid şi înveninat al peniţei, acel zvâc, acele sarje irezistibile care l-au consacrat pe Mihai Salcuţan ca epigramist. Asta poate şi pentru faptul că domnia-sa se află, după cum am mai spus, la prima tentativă de acest gen- în cea mai mare parte reuşită. 

La începutul cărţii, prefaţatorul Theodor Codreanu ne atenţionează: Pentru un începător al prozei artistice, Mihai Sălcuţan apare surprinzător de maturizat, îndelunga exersare în epigramă îngâdiunidu-i să scrie simplu, direct, concentrat, nu fără subtilităţi. umoristice şi simţ plastic, în descrieri peisagistice, dar şi în filozofii.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Revista Infozone: program intens si de mare valoare artistica, Datini, joc si voie buna

- Virgil ANDRONESCU -

Primaria si Consiliul local al comunei Scortaru Nou din judetul Braila, organizeaza pe data de 2 septembrie a.c. incepand cu ora 15.00 la Spectacolul folcloric Datini, joc si voie buna aflat la editia a IV-a, spectacol prilejuit de Ziua comunei. Invitati: Laura HAIDAU, Constantin BAHRIN, Nicolae DATCU, Ana Maria BOTEZATU si Nicu MATA. Spectacolul va fi prezentat de Gabriela POPA, jurnalist, director al revistei InfoZone.  


Sâmbătă, 8 septembrie și duminică 9 septembrie. ...Balciul traditional de la Cuza Vodă în comuna Salcia Tudor, județul Braila. Ca de obicei, vor veni în ambele zile, ansambluri folclorice și artiști din toate genurile muzicale iar prezentarea evenimentului va fi de înaltă clasa.

Sâmbătă 8 septembrie pe scena de la Balciul Traditional de la Cuza Vodă vor evolua următoarele ansambluri: MUGURII TUDORENCELOR, comuna Salcia Tudor, județul Braila; VORNICII din comuna Paulesti, județul Vrancea; MUGURII BARAGANULUI din comuna Suditi, județul Ialomita; ZA…

Revista Infozone, spectacol la Bordei Verde

Duminică, 23 septembrie 2018, începând cu ora 15, în Comuna Bordei Verde, județul Brăila, are loc un spectacol folcloric prilejuit de Ziua Comunei.
Evenimentul, marca Infozone, este organizat de Primăria și Consiliul local al comunei.

In deschiderea manifestării se va desfășura Festivalul-spectacol interjudețean de folclor „Cânt și joc pe Călmățui” la care își dau concursul mai multe ansambluri folclorice.

Vor susține recitaluri: Nemuritorii, formația Potențial, Mărioara și Viorel Radu, Florica Jinga, Geta Postolache, Tudorița Voineag și Trupa Etno Dance Chihlimbar.

Prezentatorul evenimentului: Popa Gabriela

Vernisajul expozitiei: Braila in cel de al 650-lea an

Filiala Brăila a U.A.P.România, Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie Brăila anunță vernisajul expoziției BRĂILA ÎN CEL DE AL 650-LEA AN pentru data de 01 septembrie 2018, ora 12.00, în Galeria de Artă Brăila (Piața Traian nr. 2).
23 dintre membrii Filialei Brăila a U.A.P.R. ridică pe simezele Galeriei de Artă impresiile lor artistice vis-a-vis de reperele istorice, geografice sau sentimentale, toate reprezentând Brăila cu duioșie, siguranță sau revoltă.
Vă invităm să vedeți lucrările de pictură, grafică și sculptură ale artiștilor: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Carstiuc Sorinel, Trandafira Cojocaru, Dascalu Ovidiu Pict, Ana-Maria Dobre, Vasile Gaita, Vasilica Gavrilă, Florentina Giol, Ioanid Marilena, Mânzu Maria Mădălina Art, Hugo Maracineanu, Walter Maracineanu, Angelica Deacu, Gh Mosorescu, Nicoleta Olteanu, Cristian Radu, Ion Radu, Vasile Sarca, Raluca Spătaru, Narcisa Stejeran, Traian Tsamuris, Marius-Gheorghe Teodorescu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 1 sep…

Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie

Parcul Monument, va fi în perioada 7 – 9 septembrie 2018, locul de promenadă pentru brăilenii dornici să vadă ce le-au pregătit producătorii, la Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie. Primăria, în calitate de organizator, oferă vizitatorilor mai multe puncte de atracţie, în cele trei zile de desfăşurare a festivalului: expoziţie florală cu vânzare, concerte de muzică de promenadă, muzică populară, muzică uşoară şi dans, terase cu diverse preparate culinare de sezon. Atât sâmbătă, 8 septembrie, cât și duminică, 9 septembrie vor avea loc două reprezentații ale teatrului MASCA cu spectacolul Strigătele Parisului.
STRIGĂTELE PARISULUIredă, cu ajutorul statuilor vivante, Parisul secolului XIX cu personajele sale colorate și zgomotoase, de la negustori, la artiștii din Montmartre descriși în operele lui Molière, Beaumarchais, Victor Hugo și Emile Zola. Parisul acelei perioade era extrem de colorat atât în ceea ce privește lumea din trăsuri cât și mai ales l…

PROGRAM: Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila, 2018