Treceți la conținutul principal

Mihai Sălcuţan la Cumpăna dreptăţii

- Virgil ANDRONESCU -
      www.litera13.ro

Cunoscutul epigramist buzoian Mihai Sălcuţan a intrat în lumea prozei cu volumul Cumpăna dreptăţii, cartea ieşind de sub tiparul editurii Editgraph din Buzău în anul 2016. Aceasta se întinde de-a lungul a 169 de pagini şi conţine 27 de povestiri, primele două numindu-se Justiţie divină şi Cumpăna dreptăţii, cea de-a doua dând titlul cărţii, ambele fiind relevante pentru ceea ce va urma. Încă de la aceste prime capitole, cititorul constată că are de-a face cu un avocat ce stăpâneşte magistral arta pledoariei.

După cum am constatat documentându-mă despre autor, şi voi repeta acestă constatare, autorul Mihai Sălcuţan se află la prima lucrare de acest gen pe care o comite la venerabila vârstă de 70 de ani. Am făcut precizările de mai sus deoarece autorul prozelor din Cumpăna dreptăţii este vice-preşe¬dintele Uniunii Epigramiştilor din România, membru de onoare al uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și este organizatorul Festivalului Național de Epigramă Cât e Buzăul de mare.

Cele de mai sus m-au ajutat în demersul înţelegerii apariţiei şi conţinutului acestui volum. Toate cele 27 de proze scurte au ca leitmotiv principii ( care sunt totodată şi teme filosofice importante ) ale justiţiei: atât dreptatea propusă de legile scrise, legile nescrise ale moralei laice şi bisericeşti cât şi legile divine situate mai presus de toate celelalte. Am înţeles că Mihai Sălcuţan este un moralist care construieste personaje diverse, speţele propuse de către domnia-sa sunt captivante, intrigile se desfăşoară în diverse tablouri pitoresc create.

Formula generală de prezentare a discursului literar- cu ceva substanţă lirică, este aproximativ aceeaşi pe tot parcursul cărţii, iar faptul că autorul se face ( şi pledează ), vinovat pentru prima oară de comiterea unui volum de proză este de înţeles în ceea ce priveşte lentoarea naraţiunii, pe alocuri plictisitoare.

Un avantaj important la bara prozei îl are autorul atunci când realizează pitoreşti tablouri de natură sau când, cu stil şi subtilitate, ne pune în faţa unor dialoguri susţinute spectaculos de personajele sale.  Apropos de personaje, acestea provin din mai toate mediile societăţii, ca de exemplu cele de la ţară care îşi dispută într-o instanţă judecătorească anumite revendicări funciare, personaje care merg la preot pentru a-şi rezolva anumite conflicte de ordin lăuntric, dar şi personaje- doctori, contabili, etc. din mediul urban cu diverse alte situaţii litigioase dramatice ori hilare. Am recunoscut în volumul scriitorului Sălcuţan anumite fineţuri specifice profesiei sale şi anume, tridimensionalitatea alambicată a jocului de-a ( ne ) dreptatea într-o societate înca nu destul sedimentată în firesc: îndreptăţirea nedreptăţilor între oameni, divinitatea care face ( şi nu face ) dreptate şi care rămâne mereu o ultimă instanţă la care mai putem spera, dar şi ceea ce numim destin- care ( de multe ori ) e ( ne ) drept pentru mulţi dintre năpăstuiţi.

Citind Cumpăna dreptăţii întelegem că este vorba despre un anumit gen de filosofie asupra vieţii cotidiene pe care autorul ni-l propune cu generozitate.

Personajele celor 27 de  proze scurte împart dreptatea, altele comit nedreptăţi, iar unele sunt terţiar aşezate tocmai pentru a echilibra balanţa justiţiei care nu-i tocmai oarbă ci numai chioară de cele mai multe ori. Aşa că, de cele mai multe dăţi, destinul îşi joacă rolul…dincolo de legi şi instanşe lumeşti, vis-à-vis de conceptele dreptate vs nedreptate! Diversitatea tipologiilor umane cât şi a limbajului folosit ( scurt şi concis ca în faţa unui complet de judecată?! ), ni se prezintă de către autor cu darnicie în cartea de faţă şi se datorează măestriei şi experienţei de avocat, dar şi de mânuitor subtil al condeiului. Ceea ce lipseşte acestui volum de debut în proză nu este umorul şi ironia, ci este tocmai acel vârf ascuţit, acid şi înveninat al peniţei, acel zvâc, acele sarje irezistibile care l-au consacrat pe Mihai Salcuţan ca epigramist. Asta poate şi pentru faptul că domnia-sa se află, după cum am mai spus, la prima tentativă de acest gen- în cea mai mare parte reuşită. 

La începutul cărţii, prefaţatorul Theodor Codreanu ne atenţionează: Pentru un începător al prozei artistice, Mihai Sălcuţan apare surprinzător de maturizat, îndelunga exersare în epigramă îngâdiunidu-i să scrie simplu, direct, concentrat, nu fără subtilităţi. umoristice şi simţ plastic, în descrieri peisagistice, dar şi în filozofii.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIDEO: STRIGĂTELE MELE AU IEŞIT LA LUMINĂ, Hugo Maracineanu

Dau de veste din vremea noastră, pentru tine privitorule, că vreau să şti şi să crezi că nu ne-a fost mai bine, nici prielnic pentru viaţa şi arta pentru care am sacrificat totul: timp, trudă, bani, trăire, luptă, îndoială, şi multă, multă iubire pentru ceilalţi şi pentru viitorime. M-au durut toate tainele lumii de aceea arta mea a fost ca o rugăciune fără început şi fără sfârşit, şi daca ași simţi şi crezi, vino şi te roagă alături de mine că de vom fi mai mulţi vom fi mai aproape de tainele ce ne-a hărăzit nouă Creatorul nostru. Istoria- e taină ocultată, manevrată, o temă a necesităţii sociale măi tovarăşe, care mi-a deschis poarta înţelegerii că noi suntem istoria, că neamul meu, cum zicea bunicul: a făcut 100 de ani de război, din 1877 până în 1945, pentru ţara asta. Da bunicule, voi aţi făcut istoria începând cu Nicolae şi Walter Mărăcineanu, cu tine şi fraţii tăi, cu bunicul. Ei erau cei care au căzut la Câineni pe Valea Oltului cu fiii voştri cei mulţi, viteji şi prizonieri …

Doi autori fata in fata. Eveniment marca Hugo MARACINEANU

- Virgil ANDRONESCU -


Foto: Dragos Adrian Neagu, manager Biblioteca Judeteana Panait Istrati din Braila.
Film: Virgil Andronescu.

Comuna Siliştea de Brăila şi-a bucurat astăzi copiii!

- Virgil ANDRONESCU -

Astăzi, 17 decembrie 2017, am participat la Serbarea de Crăciun din comuna Silistea, jueţul Brăila. Gazde primitoare au fost artiştii Ansamblului folcloric Spicul și Hora Bărăganului.
Copiii, părinţii şi bunicii din comună au fost bucuraţi cu joc, dans şi colinde de Crăciun de către ansamblurile şi artiştii vocali copii cât şi adulţi care au urcat pe scenă. Invitată să susţină un recital de cântece populare a fost cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Tudoriţa Voineag.
6-6, 5-4, 2-1, 1-1, alea jacta est!

- Virgil ANDRONESCU -Fraza Alea iacta est ( în latină Alea jacta est, tradusă prin „ zarurile au fost aruncate ” ) este fraza pe care, după cronica lui Suetoniu ar fi pronunțat-o Iulius Cezar în ziua de 10 ianuarie49 î.Hr. când și-a condus trupele peste râul Rubicon, care constituia granița dintre Galia Cisalpină și Italia, începând războiul civil împotriva lui Pompei. În vremurile moderne, expresia este folosită în contexte în care desfășurarea evenimentelor a trecut de un punct dincolo de care nu se mai poate merge înapoi.
6-6, 5-4, 2-1... 1-1, ăsta-i zarul câștigător la barbutul politic jucat după reguli regățene! Tocmai ce am urmărit o declarație de presă susținută de liderul P.S.D. Liviu Dragnea. Acesta a declarat ca are mână proastă la alegerea premierilor: Am mână proastă la premieri și nu numai. Așa că acesta nu va mai face vreo propunere de prim-ministru, înțelegem că nu va mai arunca cu babaroasele în partida de barbut ce se va juca mâine în CEx-ul pesedeului?! Asistăm din n…

Multumiri si urari de bine colegilor, cititorilor si colaboratorilor Caleidoscop Braila

- Virgil ANDRONESCU -

Multumesc tuturor celor care au vizitat si citit Caleidoscop Braila, prietenilor, tuturor colegilor, partenerilor si colaboratorilor si le urez Sarbatori cu bine si un an 2018 cat mai bun! Spera ca si in Noul An sa continuati sa ma cititi, sa continue colaborarile si parteneriatele noastre in bunele conditii de pana acum. La multi ani cu sanatate, bucurii, impliniri si realizari!

Multumesc de asemenea, si le port un deosebit respect in memoriam, celor care au fost prieten si om deosebit ing. Danciu Costel
( fondator si presedinte al ONG Alianta Braila 2007 https://www.facebook.com/AliantaBraila2007/ ) si dramaturgului, scriitorului Ion Balan - membru al USR, sustinator si sprijinitor cel mai important, presedinte onorific al Revistei manifest Litera13 .

https://www.facebook.com/virgilandronescu

http://www.litera13.ro/

http://www.infoest.ro/

https://www.facebook.com/petre.craciun.92

https://www.facebook.com/www.literaturacopii.ro/

https://www.librariaeminescu.ro/
( htt…