Treceți la conținutul principal

Duminica bunicului

- Virgil MATEI -

După terminarea slujbei la biserică, aproape de prânz, bunicul Șerban, îmbrăcat la patru ace, cu cârja din alun pe mâna stângă și cu pălăria dată puțin pe spate intra în prăvălia lui Bocea. Mama Nedelea nici nu-l mai întreba. Scotea de sub tejghea un teșcoi răsucit dintr-un ziar, ce cântărea fix un kilogram, cu bomboane asortate, pregătite de din vreme: „Mai pune vreo mână, mi-a venit și Mitu de la București cu ăi mici”. Pleca traversând șușaua la Fănică, feciorul cel mare, învățător, unde nepoții, Mitică și Mărioara îl luau în primire cotrobăind după bomboane, neapărat umplute cu lapte. Apoi, sărea pârleazul, prin fundul grădinii, ieșind la ulița de la plop, unde-l așteptau cei șase copii ai lui Bănică. Acestora li se alăturau și cele două fete și doi băieți, odraslele lui Mitu și Niculae, stabililiți la București. Le dăruia câte o bomboană, întrebându-i, de parcă n-ar fi știut! - pe fiecare, cum îi cheamă și câți ani au: Neculai, Fănica, Marioara, Sorica, Ionica, Ștefana, Beti, Adrian, Neti, Gigi. Nu stătea mult. Doar cât să tragă o dușcă, atâta numai, că de așezat la masă era rândul mamei mele să-l olejească. Intra la noi în curte zgândărind câinele. Fratele mai mare, Mitică, în brațe cu Tudorel, mezinul, îl întâmpina făcându-i loc pe canapea, alături de mine și de fratele Niculae. Tata, Ion, era peste drum la celălalt frate de-ai lui, Petrea, unde-l ajuta să taie un salcâm fulgerat de furtuna din noaptea trecută. Fedea și Nelu, verii mei se opinteau la o beșchie, tăind un trunchi noduros, dar care îl lăsaseră în plata Domnului când îl văzură pe bunicul Șerban. Ne așezam la masă cu toții, nu înainte de a ne închina.
Mă uitam la el cum rupea felia de mămăligă și cum întingea în prăjeala gătită de mama, repetând din când în când: „Voi ați mâncat? Hai, ia și tu” - îndemnându-ne pe fiecare. Nu ne ridicam de la masă până ce bunicul, după ce-și făcea trei cruci, mulțumind Domnului și mamei mele pentru bucate, ne povestea câte ceva, în timp ce ne împărțea câte o bomboană. Ciuleam urechile la spusele lui:
„ ...În patrușunu eram primar liberal, de-al lui George Brătianu. Când a sunat goarna războiului m-a săgetat la inimă: secretarul, a lu Liza, mi-a pus în mână cinci ordine de chemare la oaste: pentru Fănică, Picu, Neculai, Bănică și Mitu. Toți cinci ai mei au plecat la război. Celorlalți patru, Ionică, Lisa, Petrea și Onu încă nu le venise sorocul și mă gândeam că de s-o-ntinde pecinginea războiului o să rămân stingher. Cel mai mare dușman al meu era poștașul. Nu era săptămână să nu-l văd cu plic de la război, cum că cutare a căzut răpus de glonț. M-am rugat zile și nopți! Neculai, pe frontul de la Țiganca a dat peste Picu, rănit, zăcând într-o groapă de obuz plină cu apă. Toți mi s-au întors, dar Piculeț mi s-a prăpădit de plămâni. De-aia zic, fie pâinea, cât de mucegăită, dar s-o mănânci acasă, pe bătătura ta, la rostul tău”.
Îl conduceam pe bunicul până ieșea din curte, însoțindu-l cu privirea până se pierdea pe uliță, la poarta lui Onu, feciorul cel mic, unde verișorii mei, Neculai și Nușica îl luau în primire, scotocind în buzunare după bomboane.
Neapărat, de mentă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Revista Infozone: program intens si de mare valoare artistica, Datini, joc si voie buna

- Virgil ANDRONESCU -

Primaria si Consiliul local al comunei Scortaru Nou din judetul Braila, organizeaza pe data de 2 septembrie a.c. incepand cu ora 15.00 la Spectacolul folcloric Datini, joc si voie buna aflat la editia a IV-a, spectacol prilejuit de Ziua comunei. Invitati: Laura HAIDAU, Constantin BAHRIN, Nicolae DATCU, Ana Maria BOTEZATU si Nicu MATA. Spectacolul va fi prezentat de Gabriela POPA, jurnalist, director al revistei InfoZone.  


Sâmbătă, 8 septembrie și duminică 9 septembrie. ...Balciul traditional de la Cuza Vodă în comuna Salcia Tudor, județul Braila. Ca de obicei, vor veni în ambele zile, ansambluri folclorice și artiști din toate genurile muzicale iar prezentarea evenimentului va fi de înaltă clasa.

Sâmbătă 8 septembrie pe scena de la Balciul Traditional de la Cuza Vodă vor evolua următoarele ansambluri: MUGURII TUDORENCELOR, comuna Salcia Tudor, județul Braila; VORNICII din comuna Paulesti, județul Vrancea; MUGURII BARAGANULUI din comuna Suditi, județul Ialomita; ZA…

Vernisajul expozitiei: Braila in cel de al 650-lea an

Filiala Brăila a U.A.P.România, Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie Brăila anunță vernisajul expoziției BRĂILA ÎN CEL DE AL 650-LEA AN pentru data de 01 septembrie 2018, ora 12.00, în Galeria de Artă Brăila (Piața Traian nr. 2).
23 dintre membrii Filialei Brăila a U.A.P.R. ridică pe simezele Galeriei de Artă impresiile lor artistice vis-a-vis de reperele istorice, geografice sau sentimentale, toate reprezentând Brăila cu duioșie, siguranță sau revoltă.
Vă invităm să vedeți lucrările de pictură, grafică și sculptură ale artiștilor: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Carstiuc Sorinel, Trandafira Cojocaru, Dascalu Ovidiu Pict, Ana-Maria Dobre, Vasile Gaita, Vasilica Gavrilă, Florentina Giol, Ioanid Marilena, Mânzu Maria Mădălina Art, Hugo Maracineanu, Walter Maracineanu, Angelica Deacu, Gh Mosorescu, Nicoleta Olteanu, Cristian Radu, Ion Radu, Vasile Sarca, Raluca Spătaru, Narcisa Stejeran, Traian Tsamuris, Marius-Gheorghe Teodorescu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 1 sep…

Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie

Parcul Monument, va fi în perioada 7 – 9 septembrie 2018, locul de promenadă pentru brăilenii dornici să vadă ce le-au pregătit producătorii, la Festivalul Florilor, manifestare deja de tradiţie, ajunsă la a XIX-a ediţie. Primăria, în calitate de organizator, oferă vizitatorilor mai multe puncte de atracţie, în cele trei zile de desfăşurare a festivalului: expoziţie florală cu vânzare, concerte de muzică de promenadă, muzică populară, muzică uşoară şi dans, terase cu diverse preparate culinare de sezon. Atât sâmbătă, 8 septembrie, cât și duminică, 9 septembrie vor avea loc două reprezentații ale teatrului MASCA cu spectacolul Strigătele Parisului.
STRIGĂTELE PARISULUIredă, cu ajutorul statuilor vivante, Parisul secolului XIX cu personajele sale colorate și zgomotoase, de la negustori, la artiștii din Montmartre descriși în operele lui Molière, Beaumarchais, Victor Hugo și Emile Zola. Parisul acelei perioade era extrem de colorat atât în ceea ce privește lumea din trăsuri cât și mai ales l…

PROGRAM: Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila, 2018

Ziarista Tudorița Tarniță lansează vineri 7 septembrie patru volume

Ziarista Tudorița Tarniță lansează vineri 7 septembrie de la ora 17 la Biblioteca Județeană Panait Istrati în sala Fănuș Neagu patru volume. Primul este o incursiune în lumea presei și este intitulat Manual de Știri, al doilea este o carte de poezie intitulată Pe diagonala cuvintelor plus încă două cărți de haik-uri Semnul Mandalei și Muguri de Bonsai. Toate cărțile au apărut la editura InfoEST din Siliștea-Brăila.

Vor prezenta Dumitru Anghel, critic literar, Gina Bahor, reprezentatul radio Romania Actualități în județul Brăila și Mihai Vintilă editor.

Invitații serii vor fi actrița Vanessa Radu și trupa Antic.

Moderatorul evenimentului este Dragoș Adrian Neagu directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila.


Autoarea și-a dedicat viața jurnalismului, fiind o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene după 1989. A debutat în Antologia Poeților Brăileni „Zbor Alb” din 1970. A publicat în „Analele Brăilei”, „Luceafărul”, „România literară”, „Flacăra”, „Vatra”. Este laureat…