Treceți la conținutul principal

Simplitatea este nostalgia vieţii

- Lică BARBU -

Azi, 16 august 2017, bunul meu prieten, Ionel Jecu, şi-a lansat cea de-a douasprezece carte. Moment emoţionant pentru mine pentru a puncta la evenimentul organizat la cenaclul ,,Casa Speranţei" Brăila, un cuvânt simplu despre nostalgiile noastre dintotdeauna. Felicitări, drag prieten, pentru moştenirea ta spirituală. Cu plecăciune!
Simplitatea este nostalgia vieţii
După ce am lecturat cartea ,,Nostalgii...” scrisă de nostalgicul meu prieten Ionel Jecu, primul cuvânt care mi-a venit în minte a fost cuvântul simplitate.
Aşa cum spunea şi scriitorul Octavian Paler că, ,,Orice "paradis" nu poate fi decât o mare simplitate.” aşa am întâlnit şi eu în ,,nostalgiile” lui Ionel Jecu, acel paradis care ne-a marcat pe toţi în copilărie şi pe drept spun ,,paradis” lumea pe care ne-o descrie domnia sa, pentru că acolo, în liniştea satului nostru românesc, linişte pe care ne-o dorim nostalgic toată viaţa, acolo, nu există viaţă poluată, nu există minciună şi invidie, nu există egoism şi perfidie, nu există timp trecut sau viitor, clipa a rămas în loc, e paradisul simplu şi adevărat.
Până şi piatra gliei noastre ştie asta. Pentru că e a noastră din moşi-strămoşi şi ne şopteşte la gura sobei povestea neamului românesc. Aşa cum face şi ,,glasul” scriitorului Ionel Jecu.
Prima noasră ţară este ţara copilăriei, pământul pe care ne-am născut, e laptele mamei şi dojana tatălui, e acreala zarzărilor verzi şi colbul din uliţă, e viaţa.
Se spune că „aţa te trage spre locul naşterii”, oriunde te-ai afla pe acest pământ. Fiecare dintre noi venim din propria noastră copilărie, cu visele, cu împlinirile şi neîmplinirile noastre şi, mai ales, cu poveştile noastre.
Tocmai de aceea vreau să remarc citatul din carte publicat de autor pe coperta a patra a cărţii ,,Nostalgii...”, în care Ionel Jecu spune cam aşa: ,,Gândul îmi zboară la lumea copilăriei, acea lume a inocenţei prin care trecem fiecare dintre noi. De multe ori, am încercat să o aduc înapoi, s-o retrăiesc din nou, dar oricât m-am străduit, n-am reuşit.” Nu cred că ne convingi cu spusele tale, dragă Ionele. Firul epic al cărţii tale este dovada că nu-i aşa, că într-adevăr ai reuşit. Modestia cuvintele tale este firească, aşa cum îi stă bine omului născut în veşnicia satului.
Cel puţin pe mine nici atât nu m-ai convins mai ales că, am fost lângă tine în tot timpul cărţii. Am simţit arşiţa soarelui care ,,dogoreşte cu toată puterea lui de astru, făcând din lanurile întinse un adevărat cuptor” acolo în câmp la seceratul grâului pe ,,tarlaua din scurtături”.
Am stat cu voi la masă pentru odihna de prânz din munca câmpului, pe un aşternut de ,,câteva cuiburi de volbură şi nişte lujeri moi de curcubiţică” şi am gustat merindele care ,,nu erau cine ştie ce bunătăţi”, ia acolo, ,,o zeamă cu păstăi de fasole”, ,,o mămăligă portocalie şi două legături de ceapă verde”.
Eu cred că în acea clipă, după munca istovitoare la secerat, pentru familia Jecu, erau cele mari minunăţii culinare. Başca apa rece şi proaspătă adusă cu sacaua de Gică, pus de către conducerea comunei.
Am fost prezent şi la masa ,,pomana porcului”, şi la masa de Crăciun sau de Paşti, şi crede-mă dragă Ionel Jecu, toate aromele mâncărurilor gătite la ţară, acolo în miezul tradiţiilor, după care azi mulţi tânjesc, mi-au rămas ca pe un minunat dar pe care mi l-ai oferit prin cuvintele tale simple, româneşti.
Am fost şi la Căminul Cultural unde am vizionat împreună filmul ,,Vagabondul”, nu cine ştie ce realizare cinematografică, dar a fost în clipa noastră tinerească care ne-a marcat. Indiferent de împrejurările cu care am trăit în copilărie, indiferent de societatea care ne conducea atunci, totul era minunat şi nostalgic pentru că se întâmpla la vârsta inocenţei.
Am fost cu tine şi prietenii tăi să colindăm ,,Bună dimineţa”, cu colindul în Ajun de Crăciun şi am învăţat ,,Colindul de flăcău, Colind de fată mare şi Colind de om tânăr”. Mă şi mir cum de le mai ţii aşa de bine minte. Şi eu am fost cu colindul, dar vag mai ţin minte ceva. N-am uitat clipele acelea, dar versurile colindelor, zău că le-am uitat.
Am fost în tot satul prin cuvintele tale şi i-am cunoscut pe toţi. M-ai surprins cu memoria numelor tuturor sătenilor. I-am cunoscut pe fraţii şi surorile tale pe mama ta Ioana şi pe tatăl tău Neculai. Şi culmea, tot aşa s-au numit şi părinţii mei, Dumnezeu să-i ierte!
Te-am ajutat la munca din gospodărie, la bătut nuci puşi de bunicul tău, la culesul porumbului şi a viei, la petrecerea tuturor tradiţiilor satului românesc, acolo în sudul Moldovei, care din păcate, se pierd prin ignoranţa şi neinteresul unora faţă de valorile sacre ale neamului românesc.
Te-am însoţit la examenul pentru un nou drum în viaţa ta, moment pe care l-ai aşteptat un an de zile prin dese frământări pentru că nu ai reuşit din primul an, dar ai avut puterea să o iei de la capăt, moment pe care eu îl consider o virtute.
Şi cum să nu fiu prezent în toată povestea ta biografică dacă m-am regăsit în fiecare cuvânt, în orice acţiune a eroilor povestirii, în toate pastelurile pe care măiestros le-ai descris?
Chiar dacă ai scris despre eroul tău Ionel Jecu, la persoana a-III-a, iartă-mă dar nu am reuşit să te înţeleg decât la persoana întăi. Aşa te-am simţit.
Ai creat imagini vii, ele trăiesc în mintea oricărui cititor, filmul curge lent prin firul epic, precum răbdarea ţăranului mulţumit cu ce are, responsabil în munca sa pentru supravieţuire, simplu şi curat.
Ori, tocmai aceasta-i împlinirea unui scriitor: să ajungă la inima cititorului, să transmită un mesaj în care fiecare din noi ne regăsim, iar pe Ionel Jecu eu nu l-aş numi scriitor, scriitori suntem mulţi, ci magician al timpului prin cuvinte.
În cuvântul meu am fost cât se poate de obiectiv, chiar dacă Ionel Jecu este un bun prieten, dar cum să nu fiu sincer? M-aş minţi pe mine.
Pentru toate aceste gânduri, pentru toate aceste clipe pe care ni le-i oferit, pentru dragul de a scrie despre curăţenia sufletului românesc, pentru dorinţele tale de a lăsa o moştenire spre cunoştinţă generaţiilor viitoare, stimate domnule scriitor Ionel Jecu, îţi mulţumesc! Cu plecăciune!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sambata si duminica va avea loc editia a IV-a a Festivalului Branzei de Gulianca

- Virgil ANDRONESCU -

Primaria si Consiliul Local al Comunei Salcia Tudor din judetul Braila va invita la Festivalul Branzei de Gulianca. Si aceasta editie se va desfasura pe pajistea satului Gulianca si va avea un Program deosebit de bogat si variat. program in care publicul se va reintalni cu datinile, jocul si voia buna.

De patru ani încoace se descfăşară pe islazul de la Gulianca Festivalul Brânzei de Gulianca. Evenimentul a luat fiinţă la iniţiativa directorului Revistei INFOZONE, Gabriela Popa şi se desfăşoară cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Salcia Tudor. Fiecare ediţie a fost extrem de reuşită.  La toate ediţiile Festivalului Brânzei de Gulianca, gazdele şi organizatorii acestuia s-au ridicat la aşteptările publicului iubitor şi păstrător de tradiţii, obiceiuri şi folclor autentic. Evenimentul se va încheia duminică cu recitaluri ale unor solişti de top. Ca şi la celelalte trei ediţii, ansamblurile folclorice participante cât şi vedetele invitate vor fi răs…

Festivalul Brânzei de Gulianca, de trei ani încoace, un brand la nivel naţional

- Virgil ANDRONESCU -


De patru ani încoace se descfăşară pe islazul de la Gulianca Festivalul Brânzei de Gulianca. Evenimentul a luat fiinţă la iniţiativa directorului Revistei INFOZONE, Gabriela Popa şi se desfăşoară cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Salcia Tudor. Fiecare ediţie a fost extrem de reuşită. Cu trei ani în urmă, evenimentul a început pe data de 9 mai, tot într-o zi de sambătă, şi s-a încheiat duminica seara. Această primă manifestare a reprezentat un prim pas în promovarea unicului brand al judeţului Brăila, acesta fiind brânza de Gulianca şi urmare acestei promovări, trebuia să aducă certificarea produsului tradiţional românesc la nivel național și mai apoi internațional, ceea ce s-a şi întâmplat în anii din urmă. După primele două ediţii, Brânza de Gulianca se mândreşte nu numai cu statutul de marcă înregistrată, ci şi cu recunoaştere şi faimă la nivel naţional. Desfășurarea ulterioară a Festivalului Brânzei de Guluanca implică multă muncă din part…

Plasticienii Ion și Cristian Radu continuă ideea ,,Brăilei și apa”, expoziție sub semnul împlinirii a 650 de ani de ființare a orașului

- Virgil ANDRONESCU -

Galeria de Artă a Municipiului Brăila a găzduit astăzi, 5.05.2018, de la ora 12:00, vernisajul unei expoziții de grafică și pictură a doi artiști plastici brăileni, membri ai Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Cristian Radu – grafică și Ion Radu – pictură.


Au vorbit despre artiști cât și despre lucrările acestora: Maria Stoica, pictor Hugo Mărăcineanu, Ana Hărăpescu- director Direcția Județeană de Cultură Brăila.


După expo ,,Tandem”, cei doi continua ideea ,,Brăilei și apa”, punând această expoziție sub semnul împlinirii a 650 de ani de ființă a Brăilei, semn sub care se desfășoară în acest an acțiunile Filialei Brăila a U.A.P.România.

Publicul a fost prezent în număr mare.

Foto-video: Virgil Andronescu

Eveniment cultural în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru

- Virgil ANDRONESCU -


În ziua de 14.04.2018, în comuna Segarcea-Vale din județul Teleorman- de unde este mama mea ( satul Olteanca ) și unde tatăl acesteia, Stan Vaicăr,  a fost primar în perioada de început a colectivizării, a avut loc un eveniment cu însemnătate istorică pentru comună dar și la nivel județean, făcându-se dreptate postumă poetului comemorat: dezvelirea plăcii comemorative la casa în care s-a născut poetul Dimitrie Stelaru. Lăudabila inițiativa a aparținut profesorului universitar doctor în filologie, specialist în limba rromă, scriitorulGheorghe Sarău, acesta fiind unul dintre fiii remarcabili ai locului unde s-a născut poetul supranumit și îngerul vagabond
Acțiunea, unică și de rafinată ținută culturală, a fost organizată de primăria locală, în mod special de primarul Manole Florea, vice-primarul Violeta Gâdea, administratorul Mihai Bobe, dar și de profesori de la școala din Segarcea-Vale. Coordonatorul echipei fiind directorul școlii Ionela Ristea, profesor de limb…

Cercul Militar Braila: lansarea volumului de poezii Anotimpuri pastelate, semnat de Sibiana Mirela Antoche

- Virgil ANDRONESCU -

Miercuri, 16 mai 2018, la Cercul Militar si-a lansat cel de-al patrulea volum de poezii autoarea Sibiana Mirela Antoche, au vorbit despre carte Lucia Patrascu si Virgil Andronescu. Moderatorul evenimentului a fost Cezar Virgil Postelnicu. A oferit un program de muzica folk tanarul muzician Teodor Gabriel Scheaua. In cadrul aceleiasi actiuni, si-a lansat un volum de epigrame Alexandru Ene, despre cartea acestuia a vorbit Jenica Chiriac.IUBIREA ÎNTRE CALD ȘI RECE


După cum am aflat din Reperele biografice, aşezate în volumul de faţă, Sibiana Mirela Antoche a apărut pe firmamentul poeziei feminine brăilene lansând primul volum Viață în doi în anul 2016. Anul următor a publicat cel de-al doilea volum de versuri, numit Stropi de rouă, iar la începutul acestui an a revenit pe scena lansărilor de carte cu volumul Buchetul de iubire. Toate cele trei cărți au fost publicate la editura Lucas din Brăila și au ca teme principale Iubirea și Natura.  Celde al patrulea volum de ve…