vineri, august 11, 2017

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILORNaivitatea a costat-o mult, zilele acestea, pe o brăileancă, în vârstă de 31 de ani. Femeia a  fost înşelată de o necunoscută, care s-a oferit să îi ghicească în palmă, şi care a plecat cu bijuteriile ei, în valoare de 3500 lei.

Brăileanca le-a relatat poliţiştilor că, la data de 8 august a.c., în timp ce se afla cu copilul într-un parc din municipiu, a fost abordată de o femeie necunoscută, care i-a propus să îi ghicescă în palmă.

Păgubita a acceptat propunerea şi, mai mult decât atât, la solicitarea necunoscutei, şi-a scos toate bijuteriile pe care le avea asupra sa şi i le-a înmânat acesteia, convinsă fiind că le va primi după ce “ghicitoarea” îşi va termina treaba.

Mare şi neplăcută i-a fost, însă, surprinderea, când în pacheţelul învelit în hârtie pe care l-a primit la final, cu indicaţia clară de a nu-l deschide decât după 15 minute, a găsit, în locul bijuteriilor, doar câteva pietre. Întrucât, între timp, “ghicitoarea” se făcuse nevăzută, femeia a solicitat sprijinul poliţiştilor pentru identificarea acesteia.

Cazul prezentat nu este singurul înregistrat la nivelul municipiului Brăila, din luna aprilie până în prezent fiind semnalate poliţiştilor alte două astfel de fapte.

Mai mult decât atât, modul de operare se aseamănă foarte mult cu cel cunoscut drept „pomană pentru regele Cioabă”, în care pretinşi urmaşi ai lui Cioabă abordează victima sub pretextul că doresc să îi ofere bijuterii, aparent din aur, ca pomană pentru sufletul regelui. Dacă persoana abordată se arată interesată, o roagă să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le pună într-un şerveţel, cât timp probează podoabele oferite. Într-un moment de neatenţie al victimei, escrocii înlocuiesc şerveţelul în care aceasta şi-a pus bijuteriile personale cu unul în care se află diferite alte obiecte fără valoare (pietricele, monede) şi pe care o roagă să nu îl deschidă până acasă, pentru că a fost făcut un descântec.

De reţinut!
Riscul de victimizare prin înşelăciuni sâvârşite prin modurile de operare prezentate creşte în sezonul cald, când ţinutele lejere lasă la vedere obiecte tentante pentru escroci (bijuterii, ceasuri etc.). Aceştia nu vor ezita să-şi folosească inventivitatea, puterea de convingere şi capacitatea de adaptare rapidă la schimbările de situaţie pentru a-şi rotunji, fără efort, veniturile, profitând şi de buna credinţă sau naivitatea unor persoane.

Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, poliţiştii le recomandă brăilenilor să ţină cont de următoarele sfaturi:
*  să evite să-şi etaleze, atunci când ies pe stradă, bijuterii sau alte obiecte de valoare, care ar atrage uşor atenţia escrocilor;
*  să fie suspicioşi şi vigilenţi în privinţa necunoscuţilor care îi abordează aparent întâmplător şi le fac oferte de bunuri ori servicii, la preţuri de nerefuzat, sau pretind că vor să le ofere lucruri de valoare ca pomană;
*  să nu înmâneze necunoscuţilor bunurile de valoare pe care le au asupra lor, indiferent de motivul pentru care aceştia le cer (pentru a proba ceva, a vedea cum funcţionează sau a verifica autenticitatea unui lucru).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...