Treceți la conținutul principal

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILORNaivitatea a costat-o mult, zilele acestea, pe o brăileancă, în vârstă de 31 de ani. Femeia a  fost înşelată de o necunoscută, care s-a oferit să îi ghicească în palmă, şi care a plecat cu bijuteriile ei, în valoare de 3500 lei.

Brăileanca le-a relatat poliţiştilor că, la data de 8 august a.c., în timp ce se afla cu copilul într-un parc din municipiu, a fost abordată de o femeie necunoscută, care i-a propus să îi ghicescă în palmă.

Păgubita a acceptat propunerea şi, mai mult decât atât, la solicitarea necunoscutei, şi-a scos toate bijuteriile pe care le avea asupra sa şi i le-a înmânat acesteia, convinsă fiind că le va primi după ce “ghicitoarea” îşi va termina treaba.

Mare şi neplăcută i-a fost, însă, surprinderea, când în pacheţelul învelit în hârtie pe care l-a primit la final, cu indicaţia clară de a nu-l deschide decât după 15 minute, a găsit, în locul bijuteriilor, doar câteva pietre. Întrucât, între timp, “ghicitoarea” se făcuse nevăzută, femeia a solicitat sprijinul poliţiştilor pentru identificarea acesteia.

Cazul prezentat nu este singurul înregistrat la nivelul municipiului Brăila, din luna aprilie până în prezent fiind semnalate poliţiştilor alte două astfel de fapte.

Mai mult decât atât, modul de operare se aseamănă foarte mult cu cel cunoscut drept „pomană pentru regele Cioabă”, în care pretinşi urmaşi ai lui Cioabă abordează victima sub pretextul că doresc să îi ofere bijuterii, aparent din aur, ca pomană pentru sufletul regelui. Dacă persoana abordată se arată interesată, o roagă să îşi dea jos propriile bijuterii şi să le pună într-un şerveţel, cât timp probează podoabele oferite. Într-un moment de neatenţie al victimei, escrocii înlocuiesc şerveţelul în care aceasta şi-a pus bijuteriile personale cu unul în care se află diferite alte obiecte fără valoare (pietricele, monede) şi pe care o roagă să nu îl deschidă până acasă, pentru că a fost făcut un descântec.

De reţinut!
Riscul de victimizare prin înşelăciuni sâvârşite prin modurile de operare prezentate creşte în sezonul cald, când ţinutele lejere lasă la vedere obiecte tentante pentru escroci (bijuterii, ceasuri etc.). Aceştia nu vor ezita să-şi folosească inventivitatea, puterea de convingere şi capacitatea de adaptare rapidă la schimbările de situaţie pentru a-şi rotunji, fără efort, veniturile, profitând şi de buna credinţă sau naivitatea unor persoane.

Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, poliţiştii le recomandă brăilenilor să ţină cont de următoarele sfaturi:
*  să evite să-şi etaleze, atunci când ies pe stradă, bijuterii sau alte obiecte de valoare, care ar atrage uşor atenţia escrocilor;
*  să fie suspicioşi şi vigilenţi în privinţa necunoscuţilor care îi abordează aparent întâmplător şi le fac oferte de bunuri ori servicii, la preţuri de nerefuzat, sau pretind că vor să le ofere lucruri de valoare ca pomană;
*  să nu înmâneze necunoscuţilor bunurile de valoare pe care le au asupra lor, indiferent de motivul pentru care aceştia le cer (pentru a proba ceva, a vedea cum funcţionează sau a verifica autenticitatea unui lucru).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

LIVIU NICOLAE DRACNEA: Descălecător din Teleorman, încălecător de țară!

- Virgil ANDRONESCU -
 Cronica video a zilei de 10 august 2018, protestul diasporei.

Exod: până și îngerii din Teleorman au ales calea pribegiei. Virgil Andronescu, Nuclee aforistice


VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

M-aşteaptă piscuri...

- Valeriu Ion GAGIULESCU -E-o iarnă grea în viaţa mea
Of, Doamne....
Şi mă frământ şi mă întreb :
Vor mai fi alte ?
Sunt întrebări, sunt încercări....
M-aşteaptă piscuri...
Le voi urca, de voi putea,
Fără de riscuri ?
Dar voi trăi, cum Vei voi
Tu, Doamne ...
Căci voi răzbi, cât pot iubi.
Dă Doamne !
Şi voi plăti.... voi răsplăti
Ştii, Doamne,
Cu preţ curat, cu duh curat,
Cu viaţa mea !

Zilele Municipiului Braila: Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte

PROGRAM DETALIAT 


JOI - 09.08.2018
Str. M. Eminescu
Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte
Parc Monument
18.00 - Spectacol de dansuri rusești susținut de Ansamblul ”Dobrogeanca”, Sulina – Tulcea
19.00 - Spectacol de dansuri elene susținut de Ansamblul ”Pandora Junior”, coordonator Constantin Haraga

Faleza Dunării
19.00 - Festival Concurs de folclor ”Lină Chiralină”
VINERI - 10.08.2018
Brăila Mall
18.30 - Spectacol de teatru pentru copii ”Prințul și vrăjitoarea” - Asociația ”Teatrul pentru toți” - Pitești
19.30 - Spectacol folcloric Ansamblul ”Mugurașii Oltului”
Carrefour Brăila

19.30 - Spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Rapsodia” Ploiești - Prahova
Parada Portului Popular
18.00 - Liceul ”Edmond Nicolau” – Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor – Piața Independenței – Faleza Dunării
Parc Monument
18.00 - Spectacol de teatru pentru copii ”Cei trei purceluși” – Teatrul de Păpuși Brăila şi picturi pe faţă - Liceul de Arte ”H. Darclee”

19.15 - Spectacol de muzica p…

EVENIMENT: Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor

- Virgil ANDRONESCU -


Iubitorii tradițiilor și muzicii populare sunt invitați, în zilele de 18 ți 19 august a.c., în Parcul Central al comunei Mircea Vodă din județul Brăila, să participe la Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor. Evenimentul este susținut și organizat de Primăria și Consiliul Local și se realizează sub marca- deja consacrată a revistei InfoZone, revistă al carei director este jurnalista Gabriela Popa care și prezintă spectacolul. Pe parcursul zilei de sâmbătă veți asista la un adevărat maraton de cântec, joc și voie bună, dar și la recitaluri susținute de artiștii: Claudia GHIȚULESCU, Nicu MÂȚĂ, Dora UNGUREANU și HEVITO. Recitalurile vor începe și în ziua de duminică de la aceeași oră 19.00 și îi vor avea ca protagoniști pe următorii interpreți: Ion SURUCEANU, Valentin SANFIRA, Ana Maria BOTEZATU și formația POTENȚIAL. Ambele zile de Șezătoare- Datini, joc și voie bună, se află la cea de-a VI-a ediție și vor începe de la ora 16.00 cu spectacolul folcloric. Evenimentu…