miercuri, august 16, 2017

Ionel Jecu pare a se cantona într-un anumit palier temporal

- Lucia PĂTRAȘCU -

Când ne referim la opera literară a domnului Ionel Jecu, trebuie să facem unele precizări, ce se cer cunoscute.
Vorbim despre literatura umoristică, din care amintim: ...Strânse din goana vieţii – 2008; Cactus la purtător – 2011; E dulce viaţa în România – 2011; În coarnele melcului – 2015, o scriitură specială care vădeşte formaţia de umorist obişnuit să prindă în vârful acului lucrurile esenţiale, ce îl ajută pe condeier să scrie precis şi la obiect.
Vorbim despre cărţile pentru copii: În ograda bunicilor - 2011; 5 povestioare pentru copii – 2012; Dor de copilărie – 2012; Coşmarul unei prinţese – 2013, în care se manifestă gingăşia scriitorului de literatură pentru copii, care poate părea facilă, dar este greu de realizat.
Vorbim despre piesa de teatru O zi de pomină – 2013, un gen literar total diferit de celelate scrieri ale sale.
Vorbim despre cele două romane poliţiste Căruţa de la miezul nopţii – 2012 şi „Caseta fatală” 2015, în care se preciza încă o dată talentul scriitoricesc al domnului Ionel Jecu, care se apropia, prin subiectul ales, de posibilitatea unei ecranizări suficient de rodnice, aşa cum a fost cazul cu volumul La miezul nopţii va cădea o stea de Theodor Constantin, a cărui ecranizare sub titlul Secretul cifrului a avut succesul pe care-l cunoaştem.
Vorbim, iată, despre acest nou volum de proză, (Nostalgii...), a douăsprezecea carte publicată, ce vine să îmbogăţească palmaresul scriitoricesc al autorului.
Este adevărat că domnul Ionel Jecu pare a se cantona într-un anumit palier temporal, aşa cum a făcut şi în celelalte proze ale sale. Această opţiune nu poate fi întâmplătoare. Se pare că majoritatea scriitorilor sunt hotărâţi să-şi limpezească segmentul de viaţă trăit deja, cu toate amintirile şi întâmplările marcante ce merită a fi aduse la cunoştinţa cititorului curios să le afle, ţesute pe canavaua sentimentală a propriei biografii. Deşi nu am citit acest volum, sunt convinsă că acţiunea este atrăgătoare, interesantă chiar, dezvăluindu-ne din nou, dacă mai era nevoie, dragostea autorului pentru cuvântul scris şi dăruit. Felicitări pentru această nouă invitaţie la lectură, pe care ne-o adesaeză domnul Ionel Jecu!

Brăila, 16 aug 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...