Treceți la conținutul principal

Ionel Jecu pare a se cantona într-un anumit palier temporal

- Lucia PĂTRAȘCU -

Când ne referim la opera literară a domnului Ionel Jecu, trebuie să facem unele precizări, ce se cer cunoscute.
Vorbim despre literatura umoristică, din care amintim: ...Strânse din goana vieţii – 2008; Cactus la purtător – 2011; E dulce viaţa în România – 2011; În coarnele melcului – 2015, o scriitură specială care vădeşte formaţia de umorist obişnuit să prindă în vârful acului lucrurile esenţiale, ce îl ajută pe condeier să scrie precis şi la obiect.
Vorbim despre cărţile pentru copii: În ograda bunicilor - 2011; 5 povestioare pentru copii – 2012; Dor de copilărie – 2012; Coşmarul unei prinţese – 2013, în care se manifestă gingăşia scriitorului de literatură pentru copii, care poate părea facilă, dar este greu de realizat.
Vorbim despre piesa de teatru O zi de pomină – 2013, un gen literar total diferit de celelate scrieri ale sale.
Vorbim despre cele două romane poliţiste Căruţa de la miezul nopţii – 2012 şi „Caseta fatală” 2015, în care se preciza încă o dată talentul scriitoricesc al domnului Ionel Jecu, care se apropia, prin subiectul ales, de posibilitatea unei ecranizări suficient de rodnice, aşa cum a fost cazul cu volumul La miezul nopţii va cădea o stea de Theodor Constantin, a cărui ecranizare sub titlul Secretul cifrului a avut succesul pe care-l cunoaştem.
Vorbim, iată, despre acest nou volum de proză, (Nostalgii...), a douăsprezecea carte publicată, ce vine să îmbogăţească palmaresul scriitoricesc al autorului.
Este adevărat că domnul Ionel Jecu pare a se cantona într-un anumit palier temporal, aşa cum a făcut şi în celelalte proze ale sale. Această opţiune nu poate fi întâmplătoare. Se pare că majoritatea scriitorilor sunt hotărâţi să-şi limpezească segmentul de viaţă trăit deja, cu toate amintirile şi întâmplările marcante ce merită a fi aduse la cunoştinţa cititorului curios să le afle, ţesute pe canavaua sentimentală a propriei biografii. Deşi nu am citit acest volum, sunt convinsă că acţiunea este atrăgătoare, interesantă chiar, dezvăluindu-ne din nou, dacă mai era nevoie, dragostea autorului pentru cuvântul scris şi dăruit. Felicitări pentru această nouă invitaţie la lectură, pe care ne-o adesaeză domnul Ionel Jecu!

Brăila, 16 aug 2017

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

LIVIU NICOLAE DRACNEA: Descălecător din Teleorman, încălecător de țară!

- Virgil ANDRONESCU -
 Cronica video a zilei de 10 august 2018, protestul diasporei.

Exod: până și îngerii din Teleorman au ales calea pribegiei. Virgil Andronescu, Nuclee aforistice


VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

M-aşteaptă piscuri...

- Valeriu Ion GAGIULESCU -E-o iarnă grea în viaţa mea
Of, Doamne....
Şi mă frământ şi mă întreb :
Vor mai fi alte ?
Sunt întrebări, sunt încercări....
M-aşteaptă piscuri...
Le voi urca, de voi putea,
Fără de riscuri ?
Dar voi trăi, cum Vei voi
Tu, Doamne ...
Căci voi răzbi, cât pot iubi.
Dă Doamne !
Şi voi plăti.... voi răsplăti
Ştii, Doamne,
Cu preţ curat, cu duh curat,
Cu viaţa mea !

Zilele Municipiului Braila: Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte

PROGRAM DETALIAT 


JOI - 09.08.2018
Str. M. Eminescu
Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte
Parc Monument
18.00 - Spectacol de dansuri rusești susținut de Ansamblul ”Dobrogeanca”, Sulina – Tulcea
19.00 - Spectacol de dansuri elene susținut de Ansamblul ”Pandora Junior”, coordonator Constantin Haraga

Faleza Dunării
19.00 - Festival Concurs de folclor ”Lină Chiralină”
VINERI - 10.08.2018
Brăila Mall
18.30 - Spectacol de teatru pentru copii ”Prințul și vrăjitoarea” - Asociația ”Teatrul pentru toți” - Pitești
19.30 - Spectacol folcloric Ansamblul ”Mugurașii Oltului”
Carrefour Brăila

19.30 - Spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Rapsodia” Ploiești - Prahova
Parada Portului Popular
18.00 - Liceul ”Edmond Nicolau” – Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor – Piața Independenței – Faleza Dunării
Parc Monument
18.00 - Spectacol de teatru pentru copii ”Cei trei purceluși” – Teatrul de Păpuși Brăila şi picturi pe faţă - Liceul de Arte ”H. Darclee”

19.15 - Spectacol de muzica p…

EVENIMENT: Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor

- Virgil ANDRONESCU -


Iubitorii tradițiilor și muzicii populare sunt invitați, în zilele de 18 ți 19 august a.c., în Parcul Central al comunei Mircea Vodă din județul Brăila, să participe la Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor. Evenimentul este susținut și organizat de Primăria și Consiliul Local și se realizează sub marca- deja consacrată a revistei InfoZone, revistă al carei director este jurnalista Gabriela Popa care și prezintă spectacolul. Pe parcursul zilei de sâmbătă veți asista la un adevărat maraton de cântec, joc și voie bună, dar și la recitaluri susținute de artiștii: Claudia GHIȚULESCU, Nicu MÂȚĂ, Dora UNGUREANU și HEVITO. Recitalurile vor începe și în ziua de duminică de la aceeași oră 19.00 și îi vor avea ca protagoniști pe următorii interpreți: Ion SURUCEANU, Valentin SANFIRA, Ana Maria BOTEZATU și formația POTENȚIAL. Ambele zile de Șezătoare- Datini, joc și voie bună, se află la cea de-a VI-a ediție și vor începe de la ora 16.00 cu spectacolul folcloric. Evenimentu…