Treceți la conținutul principal

Inaugurarea Muzeului satului în comuna Mircea Vodă din județul Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

Ieri, pe la ora prânzului, în comuna Mircea Vodă s-a desfășurat festivitatea de sfințire și inaugurare a unui vis mai vechi al cetățenilor și autorităților mircene, și anume materializarea acestuia într-un Muzeu al Satului. Au fost prezenți un sobor de preoți, directorul școlii, primarul comunei și toți cei care au pus umărul la ridicarea acestui edificiu de conservare, păstrare și ducere mai departe a tradițiilor și obiceiurilor locului.Deși localitatea are mai puțin de un secol de atestare în interiorul muzeului deja și-au găsit locul obiecte care atestă hărnicia și creativitatea localnicilor de-a lungul timpului. Manifestarea s-a desfășurat în prezența a mai multor elevi îmbrăcați în costumul tradișional mircenesc, acestora și generațiilor ce le vor urma fiindu-le dedicat acest minuant act de cultură rurală. Evenimentul s-a consumat într-un cadru festiv și a avut loc inainte de începerea spectacolului oferit cetățenilor cu ocazia Zilei comunei Mircea Vodă. Momentul a fost unul deosebit- inaugurare Muzeului Satului, acesta reprezentând unul dintre multele proiecte frumoase și mai ales utile pe care și le-a asumat actuala administrație locală. Casuța ce adăpostește Muzeul e una cocheta, și în interiorul decorat tradițional s-au adunat obiecte donate de locuitori. Merite deosebite, în acest sens, are primarul Alexandru Mosescu cât și întreaga comunitate reprezentată de Biserică, Școală și alți factori de cultură și educație, cât și Consiliul local din comună.Pentru ca aceasta realizare de suflet și minte să se concretizeze, un important aport au avut cadrele didactice implicate, copiii, parinții acestora care a dat o mana importantă de ajutor in indeplinirea acestui vis. Zilele comunei Mircea Vodă, 19-20 august 2017, au fost deschise de inaugurarea Muzeului după care a urmat Spectacolul de muzică populară, dansuri, joc și voie bună, organizat de revista de informare rurală InfoZone condusă de jurnalista Gabriela Popa care a fost și prezentatoarea evenimentului. Cea de a doua zi s-a desfășurat după un program realizat de primăria comunei Mircea Vodă. La finalul ceremoniei de inaugurare a fost prezentat un prim Album conținănd primele obiecte cuprinse în muzeu apoi s-a scris în Cartea de onoare a Muzeului. Cele două zile de sărbătoare Mirceană au avut loc pe scena din superbul Parc din centrul comunei, acesta fiind invadat de cetățeni din comună cât și din alte zone ale județului Brăila. Au fost prezenți edili din mai multe comune brăilene. 
Fotografia postată de Alexandru Mosescu.
Din reactiile oamenilor, din postarile de pe facebook dar si datorita numarului mare de participanti ,pot afirma ca aceasta editie a fost una de succes.A fost o aniversare reusita si un spectacol pe care unii il compara cu cel organizat cu ocazia zilelor Orasului Ianca. Nu stiu daca este chiar asa dar stiu un singur lucru, ca noi mircenii facem lucrurile cu mai mult suflet si stim sa ne bucuram mai bine. Multumesc pe aceasta cale tuturor celor implicati in pregatirea acestui eveniment care a avut in spate o munca asidua si un efort colectiv . Am fost foarte riguros dar si foarte stresant si enervant fata de toti. Le multumesc tuturor locuitorilor comunei ca au apreciat efortul nostru si ma bucur ca rezultatul a fost unul pozitiv. Nu in ultimul rand multumesc Consiliului Local Mircea Voda care a sprijinit financiar desfasurarea acestui eveniment. Cred ca pe viitor am putea face mult mai mult daca am asocia acest eveniment cu latura comerciala si am transforma Zilele comunei intr-un Festival Interjudetean.Avem traditii,avem legaturi culturale cu multe comunitati din alte judete si avem si o asezare frumoasa si potrivita pentru organizarea unui festival de proportii. In cativa ani putem sa chetuim bani foarte putini sau chiar deloc cu un astfel de eveniment si sa aducem beneficii mai mari comunitatii locale. ASTEPT IDEI IN ACEST SENS.
Primarul Mosescu Alexandru.
 

Foto și video: Virgil Andronescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

LIVIU NICOLAE DRACNEA. Descălecător din Teleorman, încălecător de țară!

- Virgil ANDRONESCU -
 Cronica video a zilei de 10 august 2018, protestul diasporei.

Exod: până și îngerii din Teleorman au ales calea pribegiei. Virgil Andronescu, Nuclee aforistice


EVENIMENT: Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor

- Virgil ANDRONESCU -


Iubitorii tradițiilor și muzicii populare sunt invitați, în zilele de 18 ți 19 august a.c., în Parcul Central al comunei Mircea Vodă din județul Brăila, să participe la Sărbătoatea satului – Zilele Mircenilor. Evenimentul este susținut și organizat de Primăria și Consiliul Local și se realizează sub marca- deja consacrată a revistei InfoZone, revistă al carei director este jurnalista Gabriela Popa care și prezintă spectacolul. Pe parcursul zilei de sâmbătă veți asista la un adevărat maraton de cântec, joc și voie bună, dar și la recitaluri susținute de artiștii: Claudia GHIȚULESCU, Nicu MÂȚĂ, Dora UNGUREANU și HEVITO. Recitalurile vor începe și în ziua de duminică de la aceeași oră 19.00 și îi vor avea ca protagoniști pe următorii interpreți: Ion SURUCEANU, Valentin SANFIRA, Ana Maria BOTEZATU și formația POTENȚIAL. Ambele zile de Șezătoare- Datini, joc și voie bună, se află la cea de-a VI-a ediție și vor începe de la ora 16.00 cu spectacolul folcloric. Evenimentu…

VIDEO: Petre Crăciun și călătoria Poveștilor sale prin Țara Copiilor Fericiți din Brăila și Galați!

- Virgil ANDRONESCU -

Marți, 25 aprilie a.c., de la ora 18:00, a avut loc- la C.A.R.P. Brăila, lansarea volumului Povești din Țara Copiilor Fericiți de Petre Crăciun. Scriitorul a ajuns la Brăila, nu întâmplător, ci, invitat de redacția revistei manifest Litera13, onorând cu lansarea volumului domniei sale ședința Cenaclului Casa Speranței de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - Ana Aslan. Seara literar-muzicală Povești pentru nepoți și bunici a fost finalizată de epigramiștii cenaclului. Au participat scriitori din Brăila, oameni de cultură, jurnaliști, copii și alți iubitori de literatură pentru copii. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Acesta fiind cel de-al doilea eveniment al zilei, primul fiind reprezentat de minunata întâlnire de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Brăila, unde- în fața a 30 de copii instituționalizați, Petre Crăciun și-a prezentat cărțile de povești, basme și poezii pentru copii. Aceștia au ascultat cu sufletul …

M-aşteaptă piscuri...

- Valeriu Ion GAGIULESCU -E-o iarnă grea în viaţa mea
Of, Doamne....
Şi mă frământ şi mă întreb :
Vor mai fi alte ?
Sunt întrebări, sunt încercări....
M-aşteaptă piscuri...
Le voi urca, de voi putea,
Fără de riscuri ?
Dar voi trăi, cum Vei voi
Tu, Doamne ...
Căci voi răzbi, cât pot iubi.
Dă Doamne !
Şi voi plăti.... voi răsplăti
Ştii, Doamne,
Cu preţ curat, cu duh curat,
Cu viaţa mea !

Zilele Municipiului Braila: Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte

PROGRAM DETALIAT 


JOI - 09.08.2018
Str. M. Eminescu
Târgul anticarilor și buchiniștilor, Expoziții de carte
Parc Monument
18.00 - Spectacol de dansuri rusești susținut de Ansamblul ”Dobrogeanca”, Sulina – Tulcea
19.00 - Spectacol de dansuri elene susținut de Ansamblul ”Pandora Junior”, coordonator Constantin Haraga

Faleza Dunării
19.00 - Festival Concurs de folclor ”Lină Chiralină”
VINERI - 10.08.2018
Brăila Mall
18.30 - Spectacol de teatru pentru copii ”Prințul și vrăjitoarea” - Asociația ”Teatrul pentru toți” - Pitești
19.30 - Spectacol folcloric Ansamblul ”Mugurașii Oltului”
Carrefour Brăila

19.30 - Spectacol folcloric susținut de Ansamblul ”Rapsodia” Ploiești - Prahova
Parada Portului Popular
18.00 - Liceul ”Edmond Nicolau” – Bariera Călărașilor – Calea Călărașilor – Piața Independenței – Faleza Dunării
Parc Monument
18.00 - Spectacol de teatru pentru copii ”Cei trei purceluși” – Teatrul de Păpuși Brăila şi picturi pe faţă - Liceul de Arte ”H. Darclee”

19.15 - Spectacol de muzica p…