duminică, august 20, 2017

Inaugurarea Muzeului satului în comuna Mircea Vodă din județul Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

Ieri, pe la ora prânzului, în comuna Mircea Vodă s-a desfășurat festivitatea de sfințire și inaugurare a unui vis mai vechi al cetățenilor și autorităților mircene, și anume materializarea acestuia într-un Muzeu al Satului. Au fost prezenți un sobor de preoți, directorul școlii, primarul comunei și toți cei care au pus umărul la ridicarea acestui edificiu de conservare, păstrare și ducere mai departe a tradițiilor și obiceiurilor locului.Deși localitatea are mai puțin de un secol de atestare în interiorul muzeului deja și-au găsit locul obiecte care atestă hărnicia și creativitatea localnicilor de-a lungul timpului. Manifestarea s-a desfășurat în prezența a mai multor elevi îmbrăcați în costumul tradișional mircenesc, acestora și generațiilor ce le vor urma fiindu-le dedicat acest minuant act de cultură rurală. Evenimentul s-a consumat într-un cadru festiv și a avut loc inainte de începerea spectacolului oferit cetățenilor cu ocazia Zilei comunei Mircea Vodă. Momentul a fost unul deosebit- inaugurare Muzeului Satului, acesta reprezentând unul dintre multele proiecte frumoase și mai ales utile pe care și le-a asumat actuala administrație locală. Casuța ce adăpostește Muzeul e una cocheta, și în interiorul decorat tradițional s-au adunat obiecte donate de locuitori. Merite deosebite, în acest sens, are primarul Alexandru Mosescu cât și întreaga comunitate reprezentată de Biserică, Școală și alți factori de cultură și educație, cât și Consiliul local din comună.Pentru ca aceasta realizare de suflet și minte să se concretizeze, un important aport au avut cadrele didactice implicate, copiii, parinții acestora care a dat o mana importantă de ajutor in indeplinirea acestui vis. Zilele comunei Mircea Vodă, 19-20 august 2017, au fost deschise de inaugurarea Muzeului după care a urmat Spectacolul de muzică populară, dansuri, joc și voie bună, organizat de revista de informare rurală InfoZone condusă de jurnalista Gabriela Popa care a fost și prezentatoarea evenimentului. Cea de a doua zi s-a desfășurat după un program realizat de primăria comunei Mircea Vodă. La finalul ceremoniei de inaugurare a fost prezentat un prim Album conținănd primele obiecte cuprinse în muzeu apoi s-a scris în Cartea de onoare a Muzeului. Cele două zile de sărbătoare Mirceană au avut loc pe scena din superbul Parc din centrul comunei, acesta fiind invadat de cetățeni din comună cât și din alte zone ale județului Brăila. Au fost prezenți edili din mai multe comune brăilene. 
Fotografia postată de Alexandru Mosescu.
Din reactiile oamenilor, din postarile de pe facebook dar si datorita numarului mare de participanti ,pot afirma ca aceasta editie a fost una de succes.A fost o aniversare reusita si un spectacol pe care unii il compara cu cel organizat cu ocazia zilelor Orasului Ianca. Nu stiu daca este chiar asa dar stiu un singur lucru, ca noi mircenii facem lucrurile cu mai mult suflet si stim sa ne bucuram mai bine. Multumesc pe aceasta cale tuturor celor implicati in pregatirea acestui eveniment care a avut in spate o munca asidua si un efort colectiv . Am fost foarte riguros dar si foarte stresant si enervant fata de toti. Le multumesc tuturor locuitorilor comunei ca au apreciat efortul nostru si ma bucur ca rezultatul a fost unul pozitiv. Nu in ultimul rand multumesc Consiliului Local Mircea Voda care a sprijinit financiar desfasurarea acestui eveniment. Cred ca pe viitor am putea face mult mai mult daca am asocia acest eveniment cu latura comerciala si am transforma Zilele comunei intr-un Festival Interjudetean.Avem traditii,avem legaturi culturale cu multe comunitati din alte judete si avem si o asezare frumoasa si potrivita pentru organizarea unui festival de proportii. In cativa ani putem sa chetuim bani foarte putini sau chiar deloc cu un astfel de eveniment si sa aducem beneficii mai mari comunitatii locale. ASTEPT IDEI IN ACEST SENS.
Primarul Mosescu Alexandru.
 

Foto și video: Virgil Andronescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...