Treceți la conținutul principal

VIDEO. Tudorița Tarniță scrie cu pasiune și uneori cu tristețe!

- Virgil ANDRONESCU -

În după-amiaza zilei de 16 iunie a.c., Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a fost ca întotdeauna gazda perfectă a unui eveniment  cu totul și cu totul excepțional și anume tripla lansare de carte a jurnalistei Tudorița Tarniță.Volumul de Micropoeme, cartea de poezii Câmpia din noi și colecția de editoriale Cobai într-o scoică- texte publicate în ultimii doi ani în cotidianul local. Cele trei cărți au văzut lumina tiparului la editura InfoEST din Siliștea, județul Brăila. 
Tripla lansare de vineri reprezintă debutul Tudoriței Tarniță, nu în lumea literară, ci numai un debut editorial în volume proprii. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 1970 atunci când a fost cuprinsă în paginile Antologiei Poeților Brăileni intitulată Zbor Alb. De atunci și până în prezent a mai fost cuprinsă în următoarele antologii: 17 Poeți Brăileni de Azi - În umbra salcâmilor, apărută la Centrul de Creație Brăila în anul 1998, realizată de profesorul Nicolae Ungureanu și în cea a Cenaclului Literar Panait Istrati al Bibliotecii Județene Brăila Poeții în cetate, apărută în anul 2015.

În această lungă perioadă de timp o regăsim cu poezii publicate în paginile revistelor: Analele Brăilei, Dunărea, Luceafărul, România literară, Flacăra, Vatra. Tudorița Tarniță se poate mândri cu câștigarea a mai multor concursuri județene și interjudețene de poezie. Despre cele trei volume lansate au vorbit: profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. A onorat evenimentul cu prezența domniei-sale, chiar de ziua nașterii sale, primarul Brăilei - Marian Viorel Dragomir, care a făcut deschiderea evenimentului vorbind despre autoare.

După cum fusese anunțat pe afiș, numerosul și selectul public prezent a fost încântat de momentele muzicale și poetice dăruite cu suflet de actrița Wanessa Radu și de formația Antic - Florin Lazăr și Marian Marinescu. Lansarea celor trei cărți s-a transformat într-un adevărat spectacol care s-a întins de-a lungul a aproximativ trei ore și l-a avut ca moderator pe dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene. 
 

Scriitoarea și jurnalista Tudorița Tarniță ne-a declarat după terminarea evenimentului: Tripla lansare de carte reprezintă pentru mine un eveniment de suflet, la care mi-am dorit să participe prieteni, foști sau actuali colegi, oameni deosebiți, care au un loc aparte în inima mea. Trebuie să recunosc faptul că această sărbătoare, fără lipsă de modestie, a reușit să îmbine poezia și muzica, astfel încât, cei 30 de ani în care două dintre cele trei cărți care acum au văzut lumina tiparului au stat la dospit prin sertare, nu mai contează. Dar, poate că nici acum nu m-aș fi decis să le public, dacă nu aveam în jurul meu oameni de suflet, prieteni adevărați, care m-au încurajat ca aceste poezii să vadă lumina tiparului.  Și, dacă cele trei cărți au apărut la editura INFOEST, acest lucru nu este întâmplător, pentru că, la INFOEST  și  la Litera 13, am găsit în colegii de breaslă adevărați prieteni, cărora le mulțumesc! Tudorița Tarniță este o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene. A scris despre Brăila cu pasiune și uneori cu tristețe. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu i-a fost străin. A scris despre tot. Mai mult, de ceva vreme este și editorialist la un cotidian local unde ia în vârful peniței problemele zilei. Și puteți să mă credeți când vă spun că sunt multe probleme în Brăila. Rolul acestui volum este de a aduce într-un singur loc toate aceste articole și editoriale pe care doamna Tarniță le-a scris. Așa ele se pot consulta mai ușor și citite astfel pot constitui o istorie trăită a Brăilei scrisă la pas cu evenimentele de un martor public și credibil. Cobai într-o scoică este povestea României de azi trăită în Brăila, lângă Dunăre - scrie Mihai Vintilă în prefața volumului de editoriale Cobai într-o scoică. Volumul de Micropoeme conține gânduri pentru fiul meu- spune Tudorița Tarniță, iar grafica coperților cât și ilustrațiile color din interiorul  plachetei aparțin nepoatei acesteia Narcisa Voica. 
Meritul cel mai important pentru felul cum au fost editate cele trei cărți- adică impecabil, aparține scriitorului, jurnalistului și editorului Mihai Vintilă- director al revistei manifest Litera13. Câmpia din noi povestește, încă de pe prima copertă, minunata lume a copilăriei și tinereții trăite în liniștea Bărăganului de altădată și se constituie într-o adevărată odă închinată naturii – am scris în Cuvânt despre poezie, prefață a volumului de poezii Câmpia din noi. Tudorița Tarniță lucrează în prezent la cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei, ca redactor și editorialist. În Sala de lectură, plină ca niciodată la o lansare de carte, a Bibliotecii Județene au fost prezenți prietenii, familia, colegii din presă și colegii de la Cenaclurile literare Panait Istrati și Casa Speranței, cât și numeroși oameni importanți din cultura brăileană. 
Lansarea de vineri a fost încheiată de recitalul epigramiștilor și de formația Antic. După aproximativ trei ore de spectacol- de poezie și muzică, Tudorița Tarniță și nepoțica sa Narcisa au dăruit autografe și dedicații. 

Foto: Adrian Dan, Nicu Iorga, Sibiana Mirela Antoche, Laura Caplea
Video: Virgil Andronescu și Narcis Voica

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIDEO: Salonul Naţional de Plastică Mică, premiat la vârsta majoratului!

- Virgil ANDRONESCU -


 Foto: Mosorescu Luminița-Alexandra Filiala Brăila a U.A.P. din România a organizat, sâmbătă, 3 iunie, 2017, la Galeriile de Artă din Brăila, vernisajul Salonului Național de Plastică Mică de la Brăila, Salon care a ajuns la cea de-a 18-a ediție. Prezentarea expoziției a fost făcută de președintele U.A.P.R. Filiala Brăila, scenograful Gheorghe Mosorescu - coordonator al acestui foarte important și de mare amploare proiect cultural, președinte al Filialei Brăila a U.A.P. din România și de către doamna director al Centrului Cultural Nicăpetre din Brăila, Maria Stoica.
Au expus un număr de 228 de artiști plastici: profesori ai Universităţilor de Arte din Bucureşti, Iaşi, Timişoara și Oradea. Iubitorii de artă au putut admira multitudinea de tablouri executate într-o paletă largă de tehnici de exprimare artistică, acestea reprezentând nume importante în arta plastică contemporană, cum ar fi: la secțiunea gravură - Zuzu Caratănase, la secțiunea pictură - Letitia Opris…

VIDEO: Valeriu Ion Găgiulescu a lansat ...Ca floarea câmpului... la Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

La Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila s-a desfășurat vineri, 9 iunie 2017, lansarea cărții … Ca floarea câmpului…, volum semnat de scriitorul Valeriu Ion Găgiulescu. Romanul a fost prezentat de poetul Alexandru Halupa și de jurnalistul Mihai Vintilă.
Evenimentul a avut loc la Secția Mediatecă și a fost moderat dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii. Înainte de începerea lansării s-a ținut un moment de reculegere pentru George Șerbu- soțul epigramistei Stela Șerbu-Răducan, decedat cu câteva zile în urmă. Apoi eanu a făcut o scurtă prezentare a autorului: Valeriu Ion Găgiulescu este poet, prozator şi eseist. Acesta a debutat în 1965 cu Microfabule în revista Clubul din Argeș și a avut colaborări la publicaţiile: Ancheta, Cetatea, Curierul Primăriei, Ecouri dunărene, Florile Dunării, Pietrele Doamnei, Steagul Roşu, Vocea a treia. A publicat următoarele volume: Amurg, roman publicat în anul 2008; Potcovarul lui Pegas, volum de po…

EVENIMENT LITERAR LA COLEGIUL NAȚIONAL ”NICOLAE BĂLCESCU”

- Virgil ANDRONESCU -

S-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Poezie de la Dunăre la Carpați în perioada 8-9 iunie 2017. În prima zi a avut loc întâlnirea elevilor cu poeta, psiholog de profesie, Camelia Iuliana Radu. Programul a cuprins prezentarea biobibliografică a autoarei, aceasta fiind făcută de poeta Luminița Dascălu în calitate de moderator. 
Camelia Iuliana Radu a ținut o alocuțiune pe marginea poeziei contemporane, apoi s-a făcut prezentarea trilogiei apărute la Editura Singur, în anul 2015, susținută de scriitorul și prof. dr. Valentin Popa. A avut loc o lectură din volumul Oman; a urmat alocuțiunea-eseu despre munte-apă cu implicații spirituale, filosofice, psihice, susținută tot de poeta invitată; s-a lecturat din volumul Jucăm Lenin și s-a dialogat pe marginea acestui volum. În același timp s-a putut urmări și analiza o mică expoziție cu cărțile autoarei, o interesantă galerie cu grafică de carte conținând desenele Cameliei Iuliana Radu la propriul volum Oman și alte…

Jurnalistul TudorițaTarniță, triplă lansare de carte: Câmpia din noi, Micropoeme și Cobai într-o scoică

Vineri 16 iunie de la ora 17 la sala de lectură de la etajul unul al Bibliotecii Județene Panait Istrati va avea loc o triplă lansare de carte a jurnalistului Tudorița Tarniță. Avem în ordinea prezentării lor un volum de poezie intitulat Câmpia din noi, un volum Micropoeme și un volum de publicistică Cobai într-o scoică, toate apărute la editura InfoEST din Siliștea-Brăila.

Vor vorbi profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. Programul cuprinde momente muzical-poetice susținute de actrița Wanessa Radu și de profesorul Florin Lazăr. Moderatori vor fi Dragoș Neagu directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati și Caudiu Brăileanu. CITITI INTREG ARTICOLUL AICI: http://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/Tudori%C8%9Ba-Tarni%C8%9B%C4%83-debuteaz%C4%83-cu-trei-c%C4%83r%C8%9Bi.htm

Concert de muzică barocă la Filarmonica Lyra din Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

Sala de Spectacole a Filarmonicii Lyra din Brăila a găzduit marti, 30 mai, de la ora 19:00, un "Concert Simfonic - muzica baroca", cu Orchestra de Camera a Filarmonicii "Lyra-George Cavadia" din Braila, dirijata de colonelul Petrea Gogu. Au bucurat publicul soliștii: Cornelia Ghiorghiu la vioara; Iulia Sava - vioara; Doru Roșca la oboi.

 https://www.youtube.com/channel/UC9bLLOUw72enoWtAgwlfJ3g
Programul a cuprins muzică reprezentativă pentru perioada barocă a muzicii simfonice universale: Georg Friedrich Handel - Suita nr. 2 în Re Major (Muzica Apelor); Johan Sebastian Bach - Concertul pentru două viori și orchestră de coarde în re minor; Alessandro Marcello - Concert pentru oboi și orchestră de coarde; Georg Friedrich Handel - Concerto Grosso Op.6 Nr.1, în Sol Major "Foc de artificii".


Prezentarea evenimentului va fi realizată de profesor, Marilena Niculescu.

Sala de concerte a fost arhiplină!