Treceți la conținutul principal

VIDEO. Tudorița Tarniță scrie cu pasiune și uneori cu tristețe!

- Virgil ANDRONESCU -

În după-amiaza zilei de 16 iunie a.c., Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a fost ca întotdeauna gazda perfectă a unui eveniment  cu totul și cu totul excepțional și anume tripla lansare de carte a jurnalistei Tudorița Tarniță.Volumul de Micropoeme, cartea de poezii Câmpia din noi și colecția de editoriale Cobai într-o scoică- texte publicate în ultimii doi ani în cotidianul local. Cele trei cărți au văzut lumina tiparului la editura InfoEST din Siliștea, județul Brăila. 
Tripla lansare de vineri reprezintă debutul Tudoriței Tarniță, nu în lumea literară, ci numai un debut editorial în volume proprii. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 1970 atunci când a fost cuprinsă în paginile Antologiei Poeților Brăileni intitulată Zbor Alb. De atunci și până în prezent a mai fost cuprinsă în următoarele antologii: 17 Poeți Brăileni de Azi - În umbra salcâmilor, apărută la Centrul de Creație Brăila în anul 1998, realizată de profesorul Nicolae Ungureanu și în cea a Cenaclului Literar Panait Istrati al Bibliotecii Județene Brăila Poeții în cetate, apărută în anul 2015.

În această lungă perioadă de timp o regăsim cu poezii publicate în paginile revistelor: Analele Brăilei, Dunărea, Luceafărul, România literară, Flacăra, Vatra. Tudorița Tarniță se poate mândri cu câștigarea a mai multor concursuri județene și interjudețene de poezie. Despre cele trei volume lansate au vorbit: profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. A onorat evenimentul cu prezența domniei-sale, chiar de ziua nașterii sale, primarul Brăilei - Marian Viorel Dragomir, care a făcut deschiderea evenimentului vorbind despre autoare.

După cum fusese anunțat pe afiș, numerosul și selectul public prezent a fost încântat de momentele muzicale și poetice dăruite cu suflet de actrița Wanessa Radu și de formația Antic - Florin Lazăr și Marian Marinescu. Lansarea celor trei cărți s-a transformat într-un adevărat spectacol care s-a întins de-a lungul a aproximativ trei ore și l-a avut ca moderator pe dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene. 
 

Scriitoarea și jurnalista Tudorița Tarniță ne-a declarat după terminarea evenimentului: Tripla lansare de carte reprezintă pentru mine un eveniment de suflet, la care mi-am dorit să participe prieteni, foști sau actuali colegi, oameni deosebiți, care au un loc aparte în inima mea. Trebuie să recunosc faptul că această sărbătoare, fără lipsă de modestie, a reușit să îmbine poezia și muzica, astfel încât, cei 30 de ani în care două dintre cele trei cărți care acum au văzut lumina tiparului au stat la dospit prin sertare, nu mai contează. Dar, poate că nici acum nu m-aș fi decis să le public, dacă nu aveam în jurul meu oameni de suflet, prieteni adevărați, care m-au încurajat ca aceste poezii să vadă lumina tiparului.  Și, dacă cele trei cărți au apărut la editura INFOEST, acest lucru nu este întâmplător, pentru că, la INFOEST  și  la Litera 13, am găsit în colegii de breaslă adevărați prieteni, cărora le mulțumesc! Tudorița Tarniță este o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene. A scris despre Brăila cu pasiune și uneori cu tristețe. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu i-a fost străin. A scris despre tot. Mai mult, de ceva vreme este și editorialist la un cotidian local unde ia în vârful peniței problemele zilei. Și puteți să mă credeți când vă spun că sunt multe probleme în Brăila. Rolul acestui volum este de a aduce într-un singur loc toate aceste articole și editoriale pe care doamna Tarniță le-a scris. Așa ele se pot consulta mai ușor și citite astfel pot constitui o istorie trăită a Brăilei scrisă la pas cu evenimentele de un martor public și credibil. Cobai într-o scoică este povestea României de azi trăită în Brăila, lângă Dunăre - scrie Mihai Vintilă în prefața volumului de editoriale Cobai într-o scoică. Volumul de Micropoeme conține gânduri pentru fiul meu- spune Tudorița Tarniță, iar grafica coperților cât și ilustrațiile color din interiorul  plachetei aparțin nepoatei acesteia Narcisa Voica. 
Meritul cel mai important pentru felul cum au fost editate cele trei cărți- adică impecabil, aparține scriitorului, jurnalistului și editorului Mihai Vintilă- director al revistei manifest Litera13. Câmpia din noi povestește, încă de pe prima copertă, minunata lume a copilăriei și tinereții trăite în liniștea Bărăganului de altădată și se constituie într-o adevărată odă închinată naturii – am scris în Cuvânt despre poezie, prefață a volumului de poezii Câmpia din noi. Tudorița Tarniță lucrează în prezent la cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei, ca redactor și editorialist. În Sala de lectură, plină ca niciodată la o lansare de carte, a Bibliotecii Județene au fost prezenți prietenii, familia, colegii din presă și colegii de la Cenaclurile literare Panait Istrati și Casa Speranței, cât și numeroși oameni importanți din cultura brăileană. 
Lansarea de vineri a fost încheiată de recitalul epigramiștilor și de formația Antic. După aproximativ trei ore de spectacol- de poezie și muzică, Tudorița Tarniță și nepoțica sa Narcisa au dăruit autografe și dedicații. 

Foto: Adrian Dan, Nicu Iorga, Sibiana Mirela Antoche, Laura Caplea
Video: Virgil Andronescu și Narcis Voica

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Georgiana Pasqali Vâju: Andrada m-a surprins prin profunzimea ideilor

- Georgiana Pasqali VÂJU -

Am avut onoarea și plăcera să particip la lansarea cărților ei, de unde am plecat cu noi achiziții, firește. Am ajuns acasă și curiozitatea m-a împins la citit. Am constatat, așadar, că autoarea mea ( zic a mea, pentru că suntem amândouă brăilence) are un stil curat, frumos și unic. Pe mine m-a încântat, recunosc. Dincolo de aspectele editării și de câteva scăpărări de tastatură, inerente oricărei cărți, zic eu, lectura este una incitantă și savuroasă.
Aflată la început de drum și la o vârstă destul de fragedă, Andrada m-a surprins prin profunzimea ideilor și prin duritatea cu care (uneori) si-a împodobit personajele.
Recunosc că până acum nu prea m-au atras cărțile cu subiecte polițiste, dar Andrada mi-a deschis apetitul pentru acest gen literar. Mie mi-a plăcut cărticica asta, așa că v-o recomand cu mare drag și vouă. Este ideală pentru o lectură de plăcere, la sfârșit de săptămână.
Draga mea, mult succes! Meriți!

Lansarea volumului Necropsie lirică, la București, dupa Gaudeamus

- Petre CRĂCIUN -

Înainte de plecarea la Chișinău, lucrăm la cartea de versuri a poetului și jurnalistului brăilean (prin adopție) Virgil Andronescu, pe care o vom lansa in București, după Gaudemus: ”Necropsie lirică”. Un volum ilustrat - excelent - de Bianca Pîrlog, Marea Britanie.

Patru brăileni și toți patru premiați

La Festivalul Internațional de Creație Vrancea literară 2017 s-a dat publicității lista câștigătorilor, printre premiați se regăsesc și numele a patru scriitori brăileni.


La secțiunea proză Premiul al II-lea a fost acordat romancierei Doina Popescu-Brăila pentru romanul Terente- zodia zmeilor, în cadrul secțiunii de critică literară Premiul I a revenit scriitorei Lucia Pătraşcu pentru carte de cronică și recenzii literare Întâlnire cu o carte, un alt Premiu I a fost adjudecat de către scriitorul și jurnalistul Virgil Matei, în cadrul secțiunii memorialistică, pentru lucrarea Acasă, la Mărtinești, iar Premiul Special al juriului acordat pentru secțiunea tabletă a revenit poetului, jurnalistului și editorului Mihai Vintilă- director al revistei manifest Litera13, pentru volumul România văzută dintr-un colț de Bărăgan.

Festivitatea de decernare a Premiilor se va desfășura la Casa de Cultura M. Eminescu-Panciu, la data de 28 octombrie a.c. începând cu ora 10. Felicitări căștigătorilor br…

Colindă

- Lucia PĂTRAȘCU -

Sub coada ochiului o floare
adună-n ea tot universul,
o veşnicie călătoare
ce-ar vrea sa ducă-n lume versul

îmbobocit abia sub pleoapă,
trezit cu roua-n dimineaţă
şi potrivind în el să-ncapă
lumină pentru altă viaţă.

La coada ochiului o frunză
adună-n ea tot orizontul
şi ocroteşte roua plânsă
îngălbenind pe lângă rondul

atâtor flori albite-n tâmplă.
Nu-s ghiocei ce-au înflorit...
E marea, nesfârşită poate,
colindă pentru asfinţit.

Cea mai frumoasă lansare de carte - în ședința cenaclului literar Panait Istrati

- Virgil ANDRONESCU -

Vineri, 27 octombrie 2017, s-a desfășurat- începând cu ora 17.00 ședința cenaclului Panait Istrati. Ca în fiecare ultimă vinere a fiecărei luni din an, gazda cenaclului a fost Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila.
S-au schimbat informații și s-au distribuit reviste literare, ca de fiecare dată. La dezbaterile cenaclului sunt invitați iubitori de literatură alături de membrii acestuia. În cadrul ședinței de vineri s-au lansat volumele Muguri de bonsai, de Tudorița Tarniță, carte publicată la Editura InfoEST, 2017, prezentatorul cărții a fost aforistul Zeno Halupa; cartea Dirijorul de cuvinte, scrisă de poetul Mihai Vintilă - director al revistei manifest Litera13, publicată la aceeași editură, în 2017, a fost prezentată de autorul și editorul acesteia.


Întâlnirea a avut loc de această dată în Ludoteca bibliotecii și nu în sala Fănuș Neagu, ca de obicei. A fost o ședință, după cum se vede în imagini, ieșită din tipare, desfășurată într-un decor…