vineri, noiembrie 18, 2016

CONTROALE PRIVIND STAREA TEHNICĂ A AUTOVEHICULELOR, PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în colaborare cu Regia Autonomă - Registrul Auto Român, a organizat, în perioada 16-17 noiembrie 2016, o acţiune comună, la nivel naţional, având ca scop reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.

Acțiunile de control în trafic au vizat verificarea efectuării şi valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, funcţionarea sistemelor de iluminare/semnalizare şi a echipamentelor electrice, identificarea vehiculelor cu defecţiuni la sistemul de rulare, precum şi detectarea altor neconformităţi.

Timp de două zile, poliţişti rutieri brăileni, alături de specialişti R.A.R., au controlat 82 de autovehicule şi au constatat 37 de abateri de la normele rutiere, prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Dintre sancţiunile aplicate, 8 au fost pentru defecţiuni la instalaţiile de iluminare, 2 pentru defecţiuni la sistemul de rulare şi 17 pentru aplicarea de folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, restul fiind pentru alte abateri de la normele rutiere.

Ca măsură complementară, poliţiştii au retras 23 de certificate de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice.

Acţiune în târgurile din Victoria şi Mihai BravuÎn ziua de 17 noiembrie, în intervalul orar 07:00-09:00, poliţişti din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Viziru au acţionat în târgurile organizate în localităţile Victoria şi Mihai Bravu, precum şi în apropierea acestora, cu scopul de a preveni şi combate activităţile comerciale ilegale.
          Au fost verificaţi 7 agenţi economici, controlate 3 autovehicule şi aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 200 de lei, conform Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

·                     

Acţiuni pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 17 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 106 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 43.150 de lei, au ridicat în vederea suspendării 5 permise de conducere şi retras 16 certificate de înmatriculare.

joi, noiembrie 17, 2016

VERNISAJ LA GALERIA DE ARTĂ „GHEORGHE NAUM”Secţia „Artă” a Muzeului Brăilei „Carol I” încheie seria manifestărilor culturale ale acestui an cu o expoziţie-eveniment:
MIMI ŞARAGA MAXY
„NU SE POATE TRĂI NICI SINGUR, NICI CU ALŢII. GRAFICĂ: 1955–1982”
Vernisajul: sâmbătă, 19 noiembrie, ora 12, la Galeria de Artă „Gheorghe Naum”.

Expoziţia „Nu se poate trăi nici singur, nici cu alţii...”, intitulată astfel după o poezie a lui Ion Caraion ilustrată de Mimi Şaraga Maxy, aduce pentru prima dată pe simeze o selecţie cuprinzătoare şi reprezentativă din opera grafică a artistei. La împlinirea a zece ani de la dispariţia artistei, Muzeul Brăilei „Carol I” îşi propune, în acest fel, să completeze imaginea unui artist de certă valoare, care a fost multă vreme absent din conştiinţa publicului român şi a cărui operă este, încă, insuficient, în mod deformator sau chiar deloc cunoscută.
Puţin circulată, aproape neştiută, deşi deosebit de consistentă, grafica lui Mimi Şaraga Maxy descoperă o excelentă desenatoare şi un artist subtil şi perspicace, cu largi posibilităţi la nivelul expresiei şi dexterităţi de experimentator.
Lucrările incluse în această expoziţie au, totodată, o însemnată valoare documentară, fiind realizate în legătură nemijlocită cu două personalităţi importante ale culturii române: artistul avangardist Max Herman Maxy (1895–1971) şi poetul Ion Caraion (1923–1986). Cu totul remarcabile sunt desenele făcute împreună cu Ion Caraion după 1972, pornind de la câteva dintre poemele acestuia. Ele sunt astăzi singurele mărturii directe ale unei relaţii foarte interesante de colaborare între un artist vizual şi un scriitor, pentru care nu există precedent sau exemplu comparabil în istoria artei româneşti. Mimi Şaraga Maxy a găsit în Ion Caraion un spirit înrudit, a cărui poetică „neagră” a venit în întâmpinarea propriilor predispoziţii şi care a alimentat o serie de teme şi motive în arta ei până târziu în anii '70.
Tema mare a expoziţiei de faţă – şi care ar putea funcţiona ca o cheie de lectură pentru întreaga operă de după 1968 a lui Mimi Şaraga Maxy – e presimţirea unui rău amplu şi insidios, mascat temporar şi ineficient de convenienţe şi de ritualurile sociale, dar fără îndoială persistent şi pe care o catastrofă istorică ori numai precaritatea naturii omeneşti îl pot oricând activa. Pesimismul ostentativ al versului care dă titlul expoziţiei şi în care artista, preluându-l, trebuie să se fi regăsit, este pesimismul aceluia care se ştie iremediabil prins între teama de singurătate şi teama, nu mai puţin tenace, de fiinţa misterioasă, plină de neştiute şi potenţial ameninţătoare latenţe, în definitiv inscrutabilă, a Celuilalt.
Purtând amprenta unei sensibilităţi excesive, marcate de evenimente personale dureroase (moartea timpurie a mamei, experienţa războiului, relaţii familiale dificile, boala şi moartea lui Max Herman Maxy), lucrările dezvăluie un conţinut apăsat autobiografic şi, în acelaşi timp, general-uman, liber de orice contextualizare precisă.
Alina-Ruxandra Mircea
Muzeograf
Diana Cosarca
Muzeul Brailei „Carol I”
Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3

Lansarea volumului „Jurnalul sinuciderii” de Ilarie VoroncaBiblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila vă invită vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17.00, la lansarea volumului „Jurnalul sinuciderii” de Ilarie Voronca. Invitați să prezinte cartea sunt: Vladimir Pană, Petre Răileanu și Viorel Coman.

Născut în 1903 la Brăila, poetul avangardist evreu de origine română, Ilarie Voronca, se numără printre scriitorii români care au reuşit să se afirme în lumea literară occidentală şi în limba franceză. Autorul ocupă un loc important în cadrul mişcării de avangardă, fiind în acelaşi timp un poet al modernităţii și al iubirii. Ilarie Voronca este promotorul unui curent poetic nou apropiat de dadaism, care şi-a păstrat originalitatea până astăzi: pictopoezia (un nou limbaj poetic, apropiat de pictura modernă). Producţia lirică a lui Ilarie Voronca în limba română cuprinde zece volume de poezii. Poetul se mută în Franţa în 1933, iar după această dată, creaţia sa aparţine spaţiului literar de adopţie. Se sinucide în 1946 la Paris, în timp ce lucra la volumul  “Manual al perfectei fericiri”.

Cu o întârziere de câteva decenii acest Jurnal, un text totodată minunat şi cutremurător, este adus în faţa cititorilor. În alcătuirea volumului intră şi un grupaj de revelatoare scrisori ale lui Ilarie Voronca destinate logodnicei şi apoi soţiei sale Colomba, precum şi o serie de inedite fotografii din albumul de familie. (Vladimir PANĂ)

Vă așteptăm! Numai bine

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Expozitia "TRECUT - PREZENT - VIITOR, ARTE VIZUALE LA IASI"

- Cristian UNGURENU -
ASOCIATIA ABSOLVENTILOR ARTE IASI.

Expozitie de arte vizuale a profesorilor si absolventilor Universitatii Nationale de Arte "George Enescu" din Iasi.
Expozitia este deschisa in perioada 16 nov.2016- 16 ian. 2017 in "Sala pasilor pierduti" de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" si Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi (Bd. Carol I, nr 11). Vernisajul a avut loc miercuri, 16 nov.2016, ora 18.00. Au prezentat: Prof.univ.dr. ing. Neculai Eugen Seghedin (U.T.I.) si Prof.univ.dr. Petru Bejan (U.A.I.C.). 

Expun: Felix Aftene, Cristi Alexii, Jeno Bartos, Birzu Zamfira, Smaranda Bostan, Cornelia Brustureanu, Cezarina Caloian, George Cernat, Claudiu Ciobanu, Marinela Ciobanu, Adrian Crî?maru, Rodica Crismaru, Ciprian Croitoru, Cristi Diaconescu, Gavrilean Bogdan, Valeriu Gonceariuc, Daniela Grapa, Modesta Lupascu, Marghidan Ecaterina, Oana Mazarache, Manuell Manastireanu, Traian Mocanu, Maria Morteci, Sorin Otinjac, Palamar Ioana, Mihai Pamfil, Filumen Pastravanu, Dragos Patrascu, Florin Pinzariu, Rodica Postolache- Postol Ro, Andreea Pricop, Ioan Pricop, Alexandru Racu, Valentin Sava, Atena-elena Simionescu, Adrian Stoleriu, Liviu Suhar- Asociatia Arta Liviu Suhar , Mihai Tarasi, Vlad Tiberiu, Constantin Tofan, Madalina Toma, Cristian Ungureanu, Madalina Vieriu.
Acest prim eveniment expozitional este realizat in baza unui acord parteneriat semnat intre Univeristatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" si Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a Primariei Municipiului Iasi, in sensul reluarii traditiei de colaborare intre primele institutii de invatamant superior din Romania, din domeniul stiintelor si ingineriei, al medicinei, filosofiei, dreptului si literelor dar si al artelor frumoase, institutii universitare infiintate la Iasi in 1860, prin decretele semnate de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In 1866 si, ulterior, în 1971 si 1877, studentii, profesorii Academiei de Arte Frumoase realizau expozitiile anuale din Palatul Universittii, care au stârnit un puternic interes în rândul tuturor categoriilor sociale ale Iasului. Aceste expozitii, alaturi de prezenta primei Pinacoteci Nationale, înfiintata în acelasi an de gratie 1860, au constituit principalele platforme de dezvoltare a învatamântului artistic modern din Iasi si a formarii publicului necesar afirmarii fenomenelor artistice. 
Graphic design: Smaranda Bostan. 
Credit foto: Serban Doroftei.

Ce vedem la TMB, duminica 20 noiembrie

https://www.facebook.com/events/190343534747658/
 
Bazat pe un text de Matei Milo și Vasile Alecsandri, 
prelucrat de prezentatorul Cătălin Ștefănescu, 
cu ajutorul lui Doru Mareș, spectacolul este “o aprofundare a vodevilului, 
o formă de distracție populară, mult mai onestă și 
cinstită decât show-ul de televiziune” – ne-a mărturisit Alexandru Dabija, 
regizorul spectacolului, în conferința de presă. 
“Povestea e destul de frumoasă – a continuat el. 
Matei Milo a primit de la Vasile Alecsandri franciza personajului Chirița, 
fiind interpretul numărul 1 al acestui personaj, care i-a dat dreptul să scrie niște prostii, 
după cum le-a intitulat Matei Milo. Textul a fost combinat cu mici 
fragmente din proza, eseurile și scrisorile lui Alecsandri, 
iar Ada Milea a făcut niște cântece cum numai ea știe. Asta e «Vârciorova. Carantină»”

DISTRIBUTIA:
O Șcubufloaie – Firuța Apetrei
O Afinoaie – Eliza Noemi Judeu
O Babă cu pensia – Simona Nica
O Chiriță de la Paris – Florina Găzdaru
A doua Chiriță de la Paris – Alina Simionescu
O Chiriță de la Londra – Daniela Vrînceanu
O Chiriță de la Hamburg – Corina Goranda
O Chiriță de la București, Luluța – Adelaida Perjoiu
Un Doctor – Bogdan Buzdugan
Un Soldat – Matei Bogdan
Un Călător - Ștefan Alexiu
Un Flintic – Dumitru Rusu
Guliță Anarhistul – Ștefan Ionescu

Regia: Alexandru Dabija
Asistent regie: Irina Crăiță - Mândră
Muzica și versurile: Ada Milea
Scenografia: Cristina Ciobanu

Biletele se gasesc la Agentia de Bilete a TMB - http://bit.ly/2csQ6RA 

Premiul pentru cea mai buna actrita al Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio vine la Bacau

Eliza Noemi Judeu castiga Premiul pentru cea mai buna actrita in cadrul Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio, Ediţia a XX‐a, ce a avut loc la Piteşti, în organizarea Teatrului “Al. Davila”.

"O actrita care prin felul ei de a juca, prin prezenta scenica, ne-a adus aminte de Regina Maria. O actrita foarte asumata, si-a facut un spectacol pe un text bun si sustinuta de un regizor bun, Sorin Militaru. "Spectacolul „ICH BIN OFELIA” în regia lui Sorin Militaru a fost selecţionat să participe la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, Ediţia a XX‐a, de la Piteşti, în organizarea Teatrului “Al. Davila”. Spectacolul a fost programat la scenă în ziua de Marți, 15 noiembrie ora 18.00.

După câștigarea premiului pentru creație feminină la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice, si o participare la cea de XXII-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, aceasta este o incredibila reușită a actriței Eliza Noemi Judeu și a Teatrului Municipal „Bacovia”.

Ich Bin Ofelia este o mostră de teorie teatrală, făcută însă cu maximă implicare şi sensibilitate, menită să descompună pârghiile unui text clasic pentru a le reasambla. Această piesă probează asumarea exemplară a unui rol, lipit asemeni măştii transparente ca un al doilea chip și tranşat aproape în multiple particule.
  Felicitari, Eliza Noemi Judeu (actress)!
Ii puteti spune "Felicitari", duminica aceasta incepand cu ora 18.00, cand Eliza va juca alaturi de colegii de la Teatrul Municipal "Bacovia" in piesa "Varciorova.Carantina", in regia lui Alexandru Dabija.

„Procesul lui Baudelaire şi cele 13 poeme inculpate”


Curând se împlinesc 160 de ani de la apariţia Florilor Răului, volum ce marchează o dată fundamentală în istoria poeziei, precum şi 150 de la moartea lui Charles Baudelaire. La nici o lună de la publicarea sa pe 25 iunie 1857, volumul Florile Răului a fost acuzat de „ultragiu la morala publică şi religioasă”. Procesul s-a soldat cu o dublă condamnare, a poetului şi a celor doi editori. 6 poeme au fost interzise până în 1949, când verdictul din 1857 a fost anulat. Cu această ocazie, Cristian Bădiliţă, autorul unei cărţi în curs de apariţie despre „Procesul lui Baudelaire”, propune o conferinţă în care, pe lângă reconstituirea procesului, va prezenta, într-o nouă traducere, exactă, cele 13 poeme inculpate însoţite de comentarii teologico-literare şi de imagini.

V-a şi amenajat şi un stand de cărţi la preţ redus.

,,Ospat cu fluier si bendir" la Casa Memoriala ,,Panait Istrati"


Poliţiştii au acţionat pentru combaterea comerţului ilicit

La data de 15 noiembrie, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului şi Secţiei 2 de Poliţie Rurală Brăila au acţionat în pieţele din municipiu şi în apropierea acestora, cu scopul de a preveni şi combate activităţile comerciale ilegale.
Au fost verificate 12 persoane fizice autorizate, 7 societăţi comerciale, 5 întreprinderi individuale şi 11 producători particulari, au fost controlate 12 autovehicule şi aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.000 de lei, conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.
Totodată, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 197 kg de legume (varză, cartofi şi ceapă), valorând 250 de lei, şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii, în valoare de 5.000 de lei, bunuri pentru care nu existau documente de provenienţă.

Acţiuni pentru siguranţa rutieră

În ziua de 15 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 112 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 40.525 de lei, au ridicat în vederea suspendării 5 permise de conducere şi retras 3 certificate de înmatriculare.


Dosare penale pentru însuşirea bunului găsit

La data de 12.07.2016, o persoană din satul Plopu, oraşul Ianca, a reclamat la poliţie faptul că, în jurul orei 17:00, persoane necunoscute i-au sustras un telefon mobil din căruciorul de cumpărături, din faţa uşii de acces într-un hipermarket din municipiu.
Poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale, în urma cercetărilor desfăşurate, l-au identificat pe un bărbat, de 35 de ani, din oraşul Ianca, suspectat că ar fi luat telefonul şi l-ar fi folosit fără drept.
Pe numele lui a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.


Poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Lacu-Sărat au efectuat cercetări într-o cauză asemănătoare şi l-au identificat pe un minor, în vârstă de 15 ani, din satul Scărlăteşti, comuna Cireşu.
La data de 11.11.2016, acesta ar fi găsit un telefon mobil, pe care un minor de 16 ani, din comuna Traian, îl pierduse pe timpul unei călătorii cu trenul între gările CF Brăila şi CF Traian.
Poliţiştii au reuşit să recupereze telefonul şi să-l restituie proprietarului, iar pe numele minorului de 15 ani au întocmit dosar penal pentru însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.


Suspect de furt prin efracţie, identificat de poliţişti

Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila- Biroul Investigaţii Criminale au continuat să desfăşoare cercetări într-o cauză de furt înregistrat cu autori necunoscuţi şi l-au identificat pe un bărbat de 41 de ani, din municipiu, bănuit de comiterea faptei.
În fapt, în noaptea de 19 spre 20 octombrie 2016, acesta ar fi pătruns prin efracţie într-o boxă de bloc, de pe Aleea Micşunelelor, şi ar fi sustras bunuri (unelte mecanice şi borcane cu legume conservate), în valoare de 100 de lei.
Pe numele brăileanului a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Poliţiştii au recuperat parţial prejudiciul.

miercuri, noiembrie 16, 2016

Lansare de carte- Aura DAN: ,,Culori pe esafod".


“The Path to Nowhere” | Hugo Mărăcineanu

- Laurian ONOFREI -
  November 14, 2016

http://str8home.com/2016/11/14/the-path-to-nowhere-hugo-maracineanu/


The cultural profile of my city, 
Brăila (Romania), is rooted in 
650-year history. 
A city that gave humanity many 
valuable talents 
in all fields. 
Nowadays, there are few those 
who perpetuate its secular 
tradition or develop the spiritual 
community of its inhabitants.
Today I’m going to talk about the 
Romanian master in 
painting and arts in general, 
Hugo Mărăcineanu, who represents 
a real reference 
mark in the 
Romanian art, 
a creative 
spirit in 
constant motion. 
A personality absolutely special in the 
culture of Brăila, the artist 
Hugo Mărăcineanu seeks and finds the plasticity 
all over.
It is really hard to express the artist’s prodigious 
activity in 
words nor I have it in mind to do as such.
What I know about the artist is that he likes 
to express in his 
paintings only what he feels … 
therefore, he does paint when he feels like and not 
on commission.
The Romanian painter has a strong belief that, and I quote:  Those who buy our artworks should know that they are taking
 a little piece of 
our lives along with them.”
Fell in love with Romania, he succeeded in making the most of what 
it is authentic Romanian as well as of what truly matters to the 
universal art … and all these  
by means of his special and distinct works of art.
His fascinating pieces of art have a profound philosophical side: 
that kind of philosophy detached from the deep Romanian 
history and reflected on the art dynamics.
After analyzing with great interest and pleasure the artist’s portfolio, 
I’ve decided to write – in this article – about a relatively recent 
artwork of his: “The Path to Nowhere” / “The Path of Souls”.
The artist told me that, in this painting, he wants to  continuously describe some 
of the ancestral Romanian states of mind”. 
About his painting in general, the artist 
says it is not sensitive 
but rather a path to self-knowledge, revelation  and spiritual 
opening towards others through God.
In the marvelous work of art inspiringly entitled by the artist The Path to Nowhere”, Hugo Mărăcineanu wishes to express 
the idea that the ashen drab of the mountains 
is not conveyed to the souls that push off from the matter.

The artist has confessed to me that he would sell this 
painting only to that person who will not fail to understand 
its insightful message and inwardness. 
Title: “The Path to Nowhere” or “The Path of Souls”
Technique: Acrylic on canvas
Dimensions: 40/50 cm
Year of creation: 2011
Available at the price of 300 euros. 

marți, noiembrie 15, 2016

LITERATURĂ ȘI MUZICĂ ORIENTALĂ LA CASA MEMORIALĂ „PANAIT ISTRATI”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17, la Casa Memorială „Panait Istrati” din Grădina Publică, să luați parte la o seară de literatură și muzică orientală, susținută de Călin Torsan și Victor Podeanu.
            Parteneri de dialog: Zamfir Bălan și Valentin Popa.
            Câteva fragmente din romanul Ospățul,  scris de Călin Torsan, vor fi interpretate la instrumente de suflat (Călin Torsan) și percuție (Victor Podeanu).


            Cei doi sunt fondatori ai grupului bucureștean de muzică improvizată, multumult.

Diana Cosarca
Muzeul Brailei „Carol I”
Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3

Mihai Vintilă invitat la emisiunea Confluențe. Moderator: Viorel Dinescu . Etv Galați - Brăila

PRELUARE :
http://www.litera13.ro/2016/11/mihai-vintila-invitat-la-emisiunea.htmlluni, noiembrie 14, 2016

Acţiuni pentru combaterea activităţilor comerciale ilegaleDuminică, 13 noiembrie, între orele 08:00-11:00, poliţişti de ordine publică şi de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului şi Secţiilor 1 şi 2 de Poliţie Rurală Brăila, împreună cu jandarmi, au efectuat acţiuni în pieţele din municipiu, precum şi în apropierea acestora, cu scopul de a combate activităţile comerciale ilegale.
          Astfel, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.750 de lei, dintre care 4 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, şi 7 conform Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

·                     

Tot duminică, la ora 10:00, poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, pe timpul unei acţiuni desfăşurate pentru combaterea comerţului ilicit, au identificat-o pe o brăileancă de 46 de ani.
Aceasta, în calitate de administrator al unui magazin de pe bulevardul Dorobanţilor, a expus la vânzare carne fără a avea documente legale de provenienţă.
Prin urmare, echipa de control a luat măsura sancţionării contravenţionale, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, şi s-a dispus confiscarea cantităţii totale de 34,51 kg carne şi produse din carne, care valorează 457 de lei.

·                     

Mandat de executare a pedepsei, pus în aplicare de poliţişti

          Ieri, 13 noiembrie, la ora 08:30, poliţişti din cadrul Compartimentului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale l-au depistat, pe strada Deva, din municipiu, pe un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din Brăila, care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate.
          Astfel, la data de 09.11.2016, Judecătoria Brăila a emis pe numele lui mandat de executare a pedepsei închisorii de 2 ani şi 826 zile, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
          Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

·                     

Acţiuni pentru siguranţa rutieră

          În ziua de 13 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 81 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 17.200 de lei, şi au ridicat în vederea suspendării 4 permise de conducere.

Turneul internaţional de şah Memorialul ,,Maria Albuleţ" s-a încheiat cu victoria clară a maestrei F.I.D.E. din Ucraina Olena MartkynovaA IX-a ediţie a turneului internaţional de şah Memorialul Maria Albuleţ s-a încheiat cu victoria clară a maestrei F.I.D.E. din Ucraina Olena Martkynova, care a realizat cu acest prilej şi o normă de maestră internaţională.
Ea a reuşit performanţa de a le depăşi pe toate cele cinci mari maestre participante la concurs!
Înaintea ultimei runde lucrurile erau oarecum neclare în privinta clasamentului final, diferenţa dintre primele două clasate, Martynkova si Doluhanova, fiind de doar o jumătate de punct.
Lupta era deschisă şi pentru celelalte locuri de pe podium, nu mai puţin de şase jucătoare având acelaşi număr de puncte: 5.
În ultima rundă Martinkova o învinge pe Rakhmangulova, iar Doluhanova nu rezistă tensiunii şi pierde la reprezentanta noastră, marea maestră internaţională  Luminiţa Cosma, care deşi a inceput turneul cu două runde mai târziu, reuşeşte clasarea pe locul 4, la egalitate cu ocupanta locului 3.
Podiumul arată astfel: 1.Martinkova (Ucraina) 7,5 puncte 2.Doluhanova (Ucraina) 6 puncte 3.Ionescu (România) 6 puncte.
La categoria Elo sub 2000 pe primul loc s-a clasat Mălina Aciu (România), urmată de Gîtu Paula (Moldova) şi Lorela Ardelean (România).
Ca fapt inedit, Gîtu este şi componentă a naţionalei de juniori a Republicii Moldova la …fotbal!
La categoria Elo sub 1800 clasamentul arată astfel; 1.Cătălina-ElenaPopa, 2. Andrada Hrib, 3.Maria Anghel (toate România).
O nota bună primeşte şi singura reprezentantă a Brăilei la acest concurs, Gabriela Uzuneanu, legitimată la clubului Fairplay, care trece de pragul Elo de 1600, obţinând astfel categoria I.

Festivitatea de închidere a fost onorată de prezenţa Viceprimarului Doiniţa Ciocan, a reprezentantului Federaţiei Române de Şah, ofiterul F.I.D.E. Dinu-Ioan Nicula şi Directorului executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ, Sport si Turism, Ionica Guşatu.

În cuvantul său Viceprimarul Doiniţa Ciocan a subliniat rolul jucat de acest turneu ajuns la a IX-a editie în popularizarea sportului minţii în oraşul nostru precum şi faptul că prin acest turneu Brăila a intrat în circuitul internaţional şahist, evocând totodată în cuvinte calde memoria celei care a fost Maria Albulet, prima maestră internaţională din România.
Mulţumind Primăriei pentru condiţiile excelente de joc oferite paricipantelor, ofiţerul F.I.D.E.  Dinu-Ioan Nicula a reamintit marile personalităţi feminine care au marcat istoria oraşului, personalităţi printre care pe lânga Haricleea Darclée, Maria Filotti şi Ana Aslan se numără şi Maria Albuleţ.

“Concursul s-a remarcat printr-o combativitate deosebită, o dovadă în acest sens fiind clasamentul final, 21 de jucătoare din cele 32 participante depăşind procentajul de 50% din punctaj. De altfel, din totalul celor 107 de partide, doar 30 s-au încheiat remiză, toate fiiind remize de luptă, nu “de salon“! Vreau să remarc deplina sportivitate de care au dat dovadă toate participantele ăi atmosfera distinsă a turneului,” a declarat directorul de turneu, arbitrul şi maestrul F.I.D.E. Nicolae Doroftei.

C. GUSATU
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila


Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...