sâmbătă, august 20, 2016

MAI E MULT PÂNĂ DEPARTE!

- Virgil ANDRONESCU -
 ( reportaj despre sudism )La Chiajna, o jumătate de oră de staţionare pentru controlul civil.
Olteni, altă oprire de un sfert de ceas. Concluzia: am ajuns în Teleorman!
Alte 10 minute, staţionare aiurea, la Vârtoape. Cât a întârziat până acum?
Mişto călătorie în Teleorman!


Călătorind cu trenul, de la Brăila la Turnu Măgurele în judeţul Teleorman, via Bucureşti, pe întregul drum priveşti cu tristeţe ruine de biserici, ruine de foste CAP-uri, ruinele fostelor canale de irigaţii, ruine de foste staţii şi halte CFR şi te apucă melancolia după vremurile de altădată. Ca şi atunci, trenurile circulă neînchipuit de lent şi astfel ai timp să vezi sate şi orăşele încremenite în acele timpuri. Câmpurile sunt presărate cu lanuri de porumb, de grâu, de floarea-soarelui ori cu cirezi de vaci, de oi sau capre care pasc miriştile galben-verzui. În gările care au mai rămas, ori domneşte pustietatea câmpului ori covieţuiesc numai ceferistul plictisit de moarte şi câţiva câini ai nimănui care dorm pe dalele sparte, înţesate de ierburi. Satele sunt la mare depărtare de gări, călători poposiţi prin aceste locuri merg ori pe jos mulţi kilometri ori cu vreo căruţă trasă de caii obosiţi ai vreunui localnic bătrân. Până şi fântânile sunt acum seci şi dărâmate, părăsite de orice speranţa că cineva se va mai bucura de apa izvoarelor din adâncuri. Tulburătoare peisaje, iar toţi cei aflaţi în vagon folosesc telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri ori tablete conectate la internet. Astfel îşi omoară plictiseala şi pierd din vedere, la propriu, frumuseţea şi ratarea concomitentă a acestui sud parcă blestemat. Unde sunt lizierele de odinioară, unde au dispărut pădurile, de ce au secat fântânile, de ce am ajuns să cerşim apă cerului şi până când o mai facem? Unde sunt oamenii de altădată şi unde e plecat cerul senin din inimile acestora? Unde-i rodul bogat al câmpiei sudului? Unde sunt toate bucuriile sudului, acum înţelenit? Trenul ruleaza lent şi zgomotos, ai timp destul pentru a afla dacă trecutul a fost înghiţit de pământ, dacă s-a disipat în eter ori pur şi simplu a fost doar o iluzie personală sau una colectivă. Doar câteva fântâni cu cumpăna tremurândă îţi mai amintesc că ceva-ceva a existat şi că ai trăit acele vremuri când acestea erau date cu var, reparate, îngrijite ca fiind cel mai de preţ bun al românului de la câmpie. Frumoasă copilărie am avut, când mergeam cu caprele la păscut între Olturi, când la prânz întindeam prosopul pe iarba coaptă şi pe el bucata de branză, ceapa şi vreo roşie, rupeam codrul de pâine de ţest şi mâncam, în timp ce cornutele se scăldau în apa Oltului şi apoi se aşezau să rumege aţipind la umbra sălciilor pletoase! Scoteam o carte şi citeam... Soarele se înteţea... Mă prindea somnul... De căteva ori s-a întâmplat să nu mai găsesc animalele...
...decât la CAP de unde trebuiau răscumpărate şi plătite pagubele făcute de acestea. Trenul alunecă lent, aşaaa…, ca o idee leneşă... Opreşte în fiecare gară sau în fiecare haltă...de odinioară. Mai e mult până...departe! Trec prin Fierbinţi, prin gara Fierbinţi, fierbinţi mai sunt oamenii pe-aici, iar satul românesc actual- cu farmecul său istoric şi metetehnele de acum, a rămas neschimbat din vremuri imemoriale! Soare, nori, soare, nori: vremea şi vremurile sunt în schimbare... Apropiindu-se Bucureştiul, mă apropii şi eu de civilizaţie, o civilizaţie originală făurită după chipul şi asemănarea democraţiei în care s-a născut şi dezvoltat: vile construite în câmp, dar şi un adevărat Paradis verde în care potentaţii epocii îşi duc traiul, o autostradă precară, câteva poduri noi sau renovate, iar la orizont aeroportul.
Jegul ăsta, unde nici vitele nu ar vrea să intre, e trenul care duce cetăţenii de la Roşiori de Vede la Turnu Măgurele! Un vagon motor de tractare. O adevărată aventură călătoria în Teleorman. Mulţumim din inimă partidului şi tovului pentru grija ce ne-o poartă!
Frumos în Teleorman, nu? 

miercuri, august 17, 2016

23 AUGUST - ZIUA MUZEULUI BRĂILEI „CAROL I”

La 23 August 1881, Decretul Regal 2134, semnat de Regele Carol I, la Sinaia, consacra întemeierea Muzeului Brăilei „Carol I” 

ca muzeu ştiinţific. Astfel, 23 August a devenit Ziua Muzeului Brăilei „Carol I”.

                Vă invităm la cea de-a 135-a aniversare, marți, 23 august, ora 11.00, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” din Piaţa Traian, nr. 3.

Program:

-    Lansarea medaliei 40 DE ANI DE CERCETĂRI ARHROLOGICE ȘI ISTORICE

PENTRU RESTAURAREA MĂNĂSTIRII MĂXINENI (1976-2016);

Prezintă: prof.     univ. dr. Ionel Cândea;

-        23 August - Exponatul zilei;

-        Proiecție de filme documentare realizate cu ocazia vizitelor Familiei Regale la    Brăila (1914, 1998)

-    Conferință: POVESTEA UNEI MARI PRIETENII: PANAIT ISTRATI ȘI ROMAIN ROLLAND; Prezintă: conf. dr. Zamfir Bălan.

 

Coordonatorul evenimentului: prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Diana Cosarca  

Muzeul Brailei „Carol I”

Serviciul Relatii Publice
Piata Traian nr.3

Lucian Sabados: Pe 19 septembrie 2016 se va redeschide oficial Teatrul Maria Filotti

- Virgil ANDRONESCU -

In dmineata zilei de 11 august am participat la conferinta de presa ce a avut loc la Teatrul Maria Filotti, unde Primarul Marian Viorel Dragomir si managerul teatrului Lucian Sabados au prezentat presei infosmatii despre finalizarea lucrarilor de restaurare a cladirii teatrului. 
A fost facut anuntul ca in data de 19 septembrie 2016 se va deschide oficial Teatrul Maria Filotti. Primarul Brailei si Managerul Teatrului cat si cei care implicati in restaurarea si consolidarea cladirii Maria Filotti au raspuns intrebarilor ziaristilor aflati in foaierul de la etajul I, Panait Istrati. In aceeasi dimineata de 11 august, injainte de conferinta de presa, primarul Dragomir a vizitat standul cu carti si reviste al Cenaclului literar-artistic Casa Sperantei al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Braila si al Miscarii literare Litera13 de la Targul National al Anticarilor si buchinistilor care s-a desfasurat in perioada 11-15 august. 


Acesta a dezvaluit in premiera faptul ca Ceasul din parcul Traian a fost patentat oficial ca simbol al Municipiului Braila. 
Alexandru Ene scriitor, Marian Viorel Dragomir- primar, Aurel Harjoghe- vice-presedinte CARP Braila, Vergil Matei- scriitor si Vasile Mandric- epigramist si poet
Marian Dragomir a vorbit si despre perspectiva de a mai urma a fi patentate si alte simboluri reprezentative pentru Braila. 
 Primarul a discutat amical cu scriitorii prezenti la stand si i-a asigurat de sprijinul domniei sale pe viitor.

marți, august 16, 2016

Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineret la final

- Virgil ANDRONESCU -
     foto: Iоnut Codarla
Cu ocazia Zilelor Municipiului Brăila, copiii, părinţii şi bunicii, aşa cum şi-a propus întreaga echipă a Teatrului de Păpuşi Cărăbuş, au fosat invitaţi să se bucure împreună de poveştile prezentate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineret Cărăbuş Brăila. 
Aceasta a fost cea de a III-a ediţie şi s-a desfăşurat în zilele de 11 – 15 August. În toate locaţiile unde au avut reprezentaţii, copiii s-au bucurat de miraculoasa lume a teatrului în care au fost chemaţi şi unde li s-au spus poveşti minunate de către actori minunaţi şi păpuşile mânuite cu măiestrie de către acestia!
Teatrul Republican Muzical-Dramatic B.P.Haşdeu a propus copiilor spre vizionare piesa Nunta lui Tândală; trupa Aşchiuţă a Gradiniţei nr.51 din Brăila a prezentat povestea Cenuşăreasa; trupa Veselici de la Gradiniţa nr.48 Brăila a fost prezentă în festival cu piesa Căsuţa prieteniei; Asociaţia Culturală Livada din Brăila a propus copiilor Să învăţăm să mânuim păpuşi; Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu, Brăila a ieşit la rampă cu piesa Învăţăm, învăţăm, învăţăm…; Teatrul brăilean de Papuşi Cărăbuş a jucat piesele Cărăbuş în pădurea cu poveşti şi piesa dramaturgului brăilean Ion Bălan Pădurea Cântă; trupa Teatrului pentru Copii şi Tineret Aşchiuţă din Piteşti s-a prezentat în faţa micilor spectatori cu Lădiţa fermecată; actorii Teatrului de Stat din Constanţa cu piesa Prostia omenească; echipa de actori de la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea a participat la editia a III- a a festivalului cu Povestea ieduţului răsfăţat şi Teatrul Excelsior din Bucureşti a bucucurat inimile prichindeilor cât şi pe ale parinţilor şi bunicilor acestora cu povestea Cei trei purceluşi.
Întreaga organizare de dinnaintea festivalului cât şi de pe întreaga perioadă de desfăşurare a acestuia îi este datorată în cea mai mare parte lui Ionuţ Codârlă- cel care s-a ocupat şi de turneul de succes din Spania, directorului Florin Chirpac cât şi întregului staf administrativ al Teatrului de Papuşi Cărăbuş. Încântarea copiilor se datorează întregului colectiv de minunaţi actori care au jucat zi de zi- timp de cinci zile, în locatii diferite.  

duminică, august 14, 2016

Mandat european de arestare, pus în aplicare de poliţiştii brăileni          În ziua de 12 august, la ora 12:00, poliţiştii Compartimentului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale l-au depistat, pe o stradă din municipiul Brăila, pe un brăilean de 28 de ani.
          Acesta era urmărit la nivel internaţional, întrucât pe numele său autorităţile din Germania au emis mandat european de arestare, pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă.
          Brăileanul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, care a dispus reţinerea lui pe o perioadă de 24 ore, în vederea arestării provizorii şi extrădării către autorităţile judiciare germane.
          Acesta a fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi.
   
 
Furt din supernarketuri


Vineri şi sâmbătă, ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Municipiului a fost sesizat de către agenţii de pază care îşi desfăşurau serviciul în trei supermarketuri din Brăila, cu privire la faptul că au surprins persoane care au sustras bunuri din unităţi.
Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii i-au identificat pe cei în cauză, trei brăileni, cu vârste cuprinse între 23 şi 58 de ani, care ar fi luat produse de pe rafturile unităţii şi ar fi trecut de casele de marcat fără să le plătească.
Bunurile sustrase (produse din carne, sticle cu băuturi alcoolice şi nealcoolice, etc.), în valoare totală de circa 110 lei, au fost recuperate, fiind întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

·                     

Poliţiştii i-au ridicat arma de vânătoare şi cartuşele

Vineri, 12 august, în jurul orei 21:00, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au oprit un autoturism care se deplasa pe digul de protecţie al râului Siret, în zona fondului cinegetic Malu Roşu.
În maşină au fost identificaţi un bărbat de 40 de ani, din comuna Vădeni-şofer, şi un bărbat de 47 de ani, din aceeaşi localitate-pasager.
Acesta din urmă avea asupra lui o armă de vânătoare, care nu era introdusă în toc, şi 7 cartuşe aferente, stabilindu-se că nu avea autorizaţie de vânătoare valabilă şi dreptul de a se afla în zona respectivă având asupra sa arma.
Arma şi cartuşele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunii de trecerea pe un fond cinegetic cu arma de vânătoare neînchisă în toc şi în afara căilor de comunicaţii, conform Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Poliţiştii i-au identificat pe suspecţii agresiunii

La data de 10.08.2016, pe timpul executării serviciului de patrulare, poliţişti din cadrul Secţiei 2 de Poliţie Rurală Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 42 de ani, din comuna Movila Miresii, a fost agresat în timp ce se afla pe stradă, în localitatea de domiciliu.
La acea dată, poliţiştii au solicitat un echipaj medical, care l-a transportat pe bărbat la spital, unde a primit îngrijiri medicale.
În cauză au fost continuate cercetările şi au fost identificaţi persoanele bănuite că ar fi comis agresiunea, trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, toţi din localitatea Movila Miresii.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

·                     

Accidente rutiere

          La data de 13.08.2016, ora 19:00, un tânăr de 21 de ani, din judeţul Vrancea, în timp ce conducea autoturismul pe strada Cezar Petrescu, din municipiul Brăila, la intersecţia cu Calea Galaţi, nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,STOP”, şi-a continuat deplasarea şi a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar de către un bărbat de 45 de ani, din Brăila.
          În urma impactului, autoturismul a fost proiectat într-un autobuz care se afla în mers.
          După producerea evenimentului, şoferul autoturismului a suferit vătămări corporale şi a fost transportat la spital, pentru îngrijiri şi investigaţii medicale.
          Cei trei conducători de autovehicule au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     

În ziua de 13.08.2016, tot la ora 19:00, poliţiştii din Însurăţei au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie din comuna Tufeşti, despre faptul că, pe DJ 212, în localitatea Tufeşti, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.
La fața locului s-au deplasat poliţiştii, care au desfăşurat cercetări şi au stabilit că un localnic de 64 de ani, în timp ce conducea un atelaj hipo, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, suferind leziuni corporale.
Acesta a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Brăila, în vederea acordării de îngrijiri medicale, rămânând internat.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat că avea 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

·                     

Acţiuni pentru siguranţa rutieră
         
          În zilele de 12 şi 13 august, poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 155 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 70.650 de lei, au ridicat în vederea suspendării 7 permise de conducere şi retras un certificat de înmatriculare.

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...