sâmbătă, martie 12, 2016

Eveniment de exceptie la Braila: lansarea volumului de colectie Epigrame de Ştefan Tropcea

- Virgil ANDRONESCU -Pe 11 martie s-a lansat la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati cartea Epigrame de Ştefan Tropcea. 

Au expus idei, gânduri amintiri despre viaţă, cartea, viaţă lui Ştefan Tropcea, dar şi despre cartea de colecţie lansată: Eliş Râpeanu –  jurnalistă şi epigramistă, George Corbu – preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, Alexandru Hanganu – epigramist. 
Lansarea s-a desfăşurat în Sala Fănuş Neagu, moderator al evenimentului a fost şeful de la biroul de Colecţii Speciale din cadrul Centrului Multilingv al Bibliotecii.


Vorbitorii au  amintit că Ştefan Tropcea s-a născut pe 4 martie 1915 la Brăila, că a absolvit Şcoală Comercială Superioară în 1936 şi că a lucrat că expert contabil până în anul 1973. 

Ştefan Tropcea şi-a început activitatea literară în anul 1937 cu înfiinţarea revistei Flamura, unde a publicat poezii, cronici rimate şi articole. A publicat epigrame sub pseudonimul Lupul Singuratic în revistele umoristice Glumă, Păcală, Epigramă şi Almanahul revistei Păcală. În anul 1945 a semnat în revista Faclă pentru prima dată cu pseudonimul Vox. 
A avut numeroase apariţii în presă, culegeri şi antologii de epigrame.
Şi-a reluat activitatea de autor de catrene în anul 1973 când a scris pentru ziarul brăilean Înainte, a înfiinţat Cercul epigramatic Satiricon şi a editat culegerea Caietul epigramistului. A fost unul dintre iniţiatorii manifestării culturale Întâlnirea epigramiştilor, manifestarea a ajuns în 2015 la a XXVIII–a ediţie. 
În anul 1984 încetat din viaţă la Brăila, iar în memoria lui s-a înfiinţat Cenaclul Umoriştilor Brăileni Ştefan Tropcea. Marele eveniment a început cu un moment de reculegere- în amintirea lui Ştefan Tropcea propus de doamna Eliş Râpeanu. 

 

Finalul a aparţinut celor care au dorit să evoce momente din viaţă epigramistului ori s-au integrat momentului citind epigrame proprii. Cartea a fost îngrijit de bibliotecarul Aurel Furtună care a vorbit la încheierea importantului eveniment.

vineri, martie 11, 2016

Lansarea cărții „Issabel”, semnată de Magdalena IugulescuBiblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează marți, 15 martie 2016, ora 17.00, lansarea cărții „Issabel”, semnată de Magdalena Iugulescu. Prezentarea romanului va fi susținută de profesorii și publiciștii: Dumitru Anghel, Dumitru Barău, Viorel Coman și Vasile Datcu. Evenimentul este moderat de Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă și are loc la Sala Fănuș Neagu, et. 3.

La mai puţin de doi ani de la debutul editorial cu volumul „Cosmin”, medicul Magdalena Iugulescu revine cu romanul „Issabel”, structurat ca un jurnal sentimental. Cartea se deschide cu un Cuvânt Înainte semnat de scriitorul Dumitru Barău: „Un roman psihologic al recesiunii sufleteşti şi al speranţelor irosite, o analiză incitantă, pertinentă şi la obiect despre rolul scriitorului, care este acela de a scrie, al comentatorului, de a atrage atenţia, iar al cititorului de a citi”. Cartea a apărut la Editura “Tipo Moldova”, Iaşi, în 2015.

Vă așteptăm! Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

,,Plamada stelara" in exercitarea evolutiva a actului liric

- Virgil ANDRONESCU -In seara zilei de 9 martie, in sala ,,Fanus Neagu” a Bibliotecii Județene din Brăila s-a desfasurat lansarea volumului de poezii „Plămadă stelară” scris de poeta Valentina Balaban. Violeta Craiu, Lucia Pătrașcu și Dumitru Anghel au fost scriitorii ce au prezentat volumul de poezii.

Moderatoarea acestui eveniment a fost Valentina Chiriac, șef birou în cadrul Bibliotecii.
Poeta Valentina Balaban face parte din cenaclul literar brăilean „Panait Istrati” și mai publicat în reviste și antologii lirice.
 

A scris urmatoarele volumele de poezii: „Copilul ca o primăvară”, „Salvați copilăria”, „Filosofia vieții”, „Lumea Ta…”, „Pe-o clipocire…”.Poetul Aurel Furtuna incheie prefata cartii la a carei lansare am participat: ,,Nu ne ramane decat sa asteptam cu interes evolutia ulterioara a liricii practicate de poeta VALENTINA BALABAN.”

Daca nu as cunoaste-o pe autoare si nici opera sa, as fi incheiat prin a spune ca de fapt este vorba de candoarea unui ,,malpraxis” ce implica o grava eroare in ,,creatia” săvârșită, în exercitarea evolutiva a actului ,,liric”, eroare generatoare de prejudicii asupra a tot ceea ce implica ideea si modalitatile consacrate de a scrie poezie. Dar activitatea literara a Valentinei Balaban trebuie urmarita in continuare cu si mai mare atentie si-un interes aparte!

In sala au fost prezenti scriitori, poeti, prieteni ai Valentinei Balaban, dar si epigramistii: Stela Serbu-Raducan, Vasile Mandric si Alexandru Hanganu care la finalul evenimentului au animat onorata asistenta cu ascutitul umor al epigramelor creat ad-hoc.  O frumoasa seara de 9 martie inprimavarat de mireasma dulce a poeziei.  

miercuri, martie 09, 2016

Hoţ identificat în urma investigaţiilor poliţiştilorÎn ziua de 08.03.2016, poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale, împreună cu luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au efectuat o percheziție domiciliară la locuința lui P.Dănuț (25 de ani), din municipiu, bănuit de comiterea mai multor furturi.
          La domiciliul acestuia nu au fost găsite bunuri provenite din furturi, însă, cu sprijinul specialiştilor criminalişti, au stabilit că brăileanul, în noaptea de 24 spre 25 februarie 2016, ar fi pătruns prin efracţie şi sustras din boxa de la subsolul unui bloc, amplasat pe Aleea Trandafirilor, aparţinând lui Ţ.Ştefan, mai multe bunuri (4 valize în care se aflau articole de îmbrăcăminte, 7 lansete complet echipate, un laptop, o bormașină electrică, o barcă pneumatică și 3 cutii din carton cu veselă), în valoare totală de 12.000 de lei.
          Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus continuarea urmăririi penale față de autor și s-a luat măsura reținerii acestuia, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, din cadrul I.P.J.Brăila.
          Astăzi va fi prezentat instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
          Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a brăileanului şi recuperarea prejudiciului cauzat.

·                     


Acţiune de prevenire a infracţionalităţii

          Aseară, între orele 18:00- 22:00, poliţişti de la Biroul Ordine Publică au acţionat în municipiu pentru prevenirea şi combaterea faptelor care încalcă normele de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în cartierele Obor, Hipodrom, Chercea şi Lacu-Dulce.
          Forţele de ordine au legitimat 56 de persoane, au efectuat controale în 14 societăţi comerciale de tip cafe-bar, au verificat în trafic 8 autovehicule şi au constatat 12 contravenţii, aplicând sancţiuni în valoare totală de 450 de lei- 11 pentru încălcări ale prevederilor Legii 61/1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi una pentru abateri de la O.G.97/2005 (republicată) privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

·                     

Autoaccidentare pe D.E. 584

          Ieri, 08.03.2016, la ora 12:30, I.Florin (34 de ani), din Bucureşti, în timp ce conducea autoutilitara, pe D.E. 584, din direcţia Slobozia către Brăila, în afara localităţii Însurăţei, din cauza exploziei unui pneu, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în afara carosabilului, în partea stânga a direcţiei de mers.
          În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto (era singur în autoutilitară), care a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
          Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     
A derapat şi a ajuns cu autoturismul pe linia de cale ferată

Aseară, la ora 21:05, poliţişti de la Postul de Poliţie Transporturi feroviare Lacu-Sărat au fost sesizaţi de impiegatul de mişcare al staţiei, despre faptul că, în apropierea pasajului de trecere la nivel cu calea ferată a D.C. 8, se află staţionat un autoturism, care blochează firul de circulaţie feroviară.
Poliţiştii l-au identificat în locul indicat pe S.Laurenţiu (18 ani), din municipiu, care încercă să scoată autoturismul dintre liniile ferate.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că acesta, în timp ce conducea autoturismul, pe D.C.8, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, nu a observat curba care preceda pasajul de trecere la nivel cu calea ferată, a derapat şi a ajuns cu autoturismul pe linia de cale ferată, fiind scos ulterior.
De asemenea, un echipaj de la Serviciul Poliţiei Rutiere l-a testat cu aparatul etilotest, rezultând că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, pentru neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic, şi este cercetat pentru infracţiunea de distrugere sau semnalizare falsă, conform prevederilor Art.332 din Condul penal.

·                     

Acţiuni pentru siguranţa rutieră

În ziua de 8 martie 2016, lucrători din cadrul Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 107 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 29.950 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi retras 4 certificate de înmatriculare.

Lansarea cărții Epigrame de Ștefan Tropcea

Biblioteca Judeteana Panait Istrati organizează vineri, 11 martie 2016, ora 17.00, lansarea cărții Epigrame de Ștefan Tropcea. Despre carte și viața autorului vor prezenta: Elis Râpeanu -  jurnalistă și epigramistă, George Corbupreşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, Alexandru Hanganu - epigramist și scriitorul Viorel Coman.


Evenimentul are loc la Sala Fănuș Neagu, et. 3 și este moderat de Ion Volcu, șef birou Colecții Speciale.Centrul Multilingv din cadrul Bibliotecii.

Ștefan Tropcea s-a născut la 4 martie 1915 la Brăila, a absolvit Școala Comercială Superioară în 1936 și va lucra ca expert contabil până în 1973. Își începe activitatea literară în 1937 când redactează revista Flamura, unde publică poezii, cronici rimate și articole. Continuă să publice epigrame sub pseudonimul Lupul Singuratic în revistele umoristice Gluma, Păcală, Epigrama și Almanahul revistei Păcală. În 1945 semnează în revista Facla pentru prima data cu pseudonimul VOX. Are numeroase apariții în presă, culegeri și antologii de epigrame.

Își reia în forță activitatea de autor de catrene în 1973 când scrie pentru ziarul brăilean Înainte, înființează Cercul epigramatic SATIRICON și scoate culegerea Caietul epigramistului. Este unul dintre inițiatorii manifestării culturale Întâlnirea epigramiștilor, manifestarea ajungând în 2015 la a XXVIII–a ediție. În 1984 încetează din viață la Brăila, în memoria lui luând ființă Cenaclul Umoriștilor Brăileni Ștefan Tropcea.

Vă așteptăm! Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

luni, martie 07, 2016

Editorii ziarului Națiunea invitați și parteneri media la spectacolul ”Georgeta e un om normal…”

- Romeo TARHON -
    20 aprilie 2013
      rememorare


Fiind programat inițial să aibă loc la sala mare a teatrului ,,Maria Filotti” din Brăila, dacă organizatorii ar fi primit îngăduința muncipalității și a diriguiroilor culturii care s-au dovedit mai exigenți decât în cazul unei  licitații de achiziții publice cu dedicație, solicitând fel și fel de formalități, cereri, înscrisuri și acte doveditoare (!), mai rău decât pe vremurile de tristă amintire ale cenzurii și proletcultismului tovărășesc, cu mărinimia și lăudabila bunăvoință a administratorilor sălii Lyra, a avut loc în ziua de 18.04.2013 mult așteptatul spectacol  caritabil de muzică, poezie și rezonanțe spirituale „Suflet pentru suflet” din cadrul campaniei „Georgeta e un om normal. Ajutați-o să trăiască normal!”, organizat de către inimosul scriitor și militant cultural și umanitar din Brăila,Virgil Andronescu, colaborator de nădejde al ziarului Națiunea.

La  susținerea acestui eveniment de suflet și-au dat concursul oameni de excepție din literatură, teatru, muzică, presă, cultură și învățământ, dar și români cu suflet mare din mediul de afaceri, care au dorit să rămână anonimi, fiind vorba despre o manifestare de sprijin umanitar, preferând să ajute efectiv, să doneze, nu să-și promoveze imaginea. Generosul program gândit de către organizatori  prin tineri pentru tineri și pentru nu puținele persoane cu dizabilități față de care mai ales utoritățile sunt indiferente – un program poate prea generos cât să nu fi incomodat și să nu fi făcut să se simtă inutili și eclipsați chiar șefii cu aprobările adimisitrative din cultură – a inclus muzică rock susținută de formații de tineri cu experiență (și) în spectacole de caritate, o lansare de carte și prezentare de cărți, recital de poezie cu acompaniament musical și o miniexpoziție cu lucrări de caricaturistică. Spectacolul s-a bucurat de succes, cu sala plină,  pe scena „Lyra” unde, chiar dacă nu au fost prezenți toți invitații anunțați inițial în program și pe afișe, cei prezenți au trăit momente emoționante de vibrație și admirație pentru oamenii care, prin solidaritate, pot face minuni.

Fraza pe care o scrie în presa locală colaboratorul Națiunii, jurnalistul Mihai Vintilă, prezent la eveniment alături de Virgil Andronescu și Dragoș Ionescu (toți trei fiind și co-autori ai primului volum din colecția antologică „Cu patria în suflet” a editurii Națiunea aflată la tipar, volum care va fi lansat și la Brăila  după prezentarea la Book Fest 20134 – București), spune tot ce se poate spune într-o frază jurnalistică de comunicat: ”În fața unui numeros public, spectacolul caritabil desfășurat în sala Lyra, joi 18 aprilie, s-a constituit într-o formă pură de ajutor prin cultură… Au ridicat sala în picoare trupele rock din Brăila: Morphix, The Ancestors și Zenith. Caricaturistul Costel Pătrășcan a organizat o expozitțe în hol unde s-a găsit și un stand cu ultimele cărți publicate la editura Națiunea, pe care aceasta le-a donat cu generozitate organizatorilor. O echipă de la TVR1 a filmat spectacolul pentru emisiunea  Dosar de România….”

În cadrul evenimentului scenic, directorul Ziarului Națiunea, publicistul Cezar A. Mihalache, i-a înmânat jurnalistului și scriitorului Virgil Andronescu „Diploma 2012” a ziarului Națiunea, iar Romeo Tarhon, co-patronul trustului Alcero-Națiunea, în calitate de poet, a adus un omagiu liric „Eminescului din noi”, elogiind brăilenii pentru iubirea sacră și dorul de țară.

www.ziarulnatiunea.ro

duminică, martie 06, 2016

Acesti cleptocrati bezmetici care au retrogradat Romania si poporul roman!

- Virgil ANDRONESCU -

Aceleasi fete...si aceleasi caractere rapace... Dar cine si cum ne poate garanta ca in urma acestor stafii ale comunismului caricatural, acesti cleptocrati bezmetici care au retrogradat Romania si poporul roman la stadiul de taratoare, in fata Europei si a lumii intregi, nu vor veni alte specimene mai belicoase si mai inversunate in a pune laba mizerabila pe halca politico-economica a patriei?

In Romania inca mai e de furat, de la vaca cea grasa si frumoasa - acum schilodita pana aproape de inanitie, se mai pot mulge bani, proprietati si alte bunuri de pret!

Singura noastra garantie e votul: ori sa mergem absolut toti la vot si sa votam dupa cum ne dicteaza constiinta, ori sa stam absolut toti in casele noastre si sa privim, prin sticla mincinoasa de cel putin 20 de ani, spectacolul grotesc, circul de prost gust jucat cu atata candoare de lichele si paraziti, sa privim cum ne cheama la urne spunandu-ne aceleasi si aceleasi baliverne.

Traseistii politici, oportunistii economici, politrucii incremeniti in trecut sa ia locul curvelor ( de voie sau de nevoie ) pe centurile oraselor, dotati cu portavoci baloase prin care sa-si ademeneasca ,,pestii'' intru sustinere si ridicare pe jilturile la care viseaza cu atata ardoare!

Tradatorii sa piara pe limba lor, asemenea cum au trait, si de aici sa incepem reconstruirea Romaniei pe baze traditional-moderne, in care demnitatea umana sa aiba locul primordial!

Ecologic vorbind, sa incepem marea curatenie!

Nota: CLEPTOCRAŢÍE s.f. Guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale (materiale, sociale, politice etc.), pe seama celor în numele cărora guvernează. (cf. engl. kleptocracy < gr. klepto- (< kleptein = a fura; cf. got. hlifan = a fura, lat. clepere = a fura) + lat. -cratia (< gr. -kratia < kratos = putere, forţă)

Update la un articol publicat in 2012 pe

www.optimalmedia.ro


Traian Basescu: ,,Invingatorii nu dau explicatii, eu nu am dat niciodata pentru ca mereu am fost un castigator!”

- Virgil ANDRONESCU -
Ieri, 5 martie, Partidul Miscarea Populara si-a lansat candidatii la alegerile locale ce vor avea loc pe 5 iunie a.c. Evenimentul s-a desfasurat in Sala ,,Dr. Nicu Teodorescu” a Societatii Muzicale ,,Lyra” din Braila. 

Imediat ce Traian Basescu a ajuns pe scena, evenimentul de lansare a candidatilor la alegerile locale de anul acesta a inceput cu un moment solemn pe fondul intonarii Imnului de Stat al Romaniei.


 
Prezentator al evenimentului si al invitatilor a fost Viorel Grosu- vice-presedinte al Miscarii Populare Braila.
 
Ionel Adetu- secretar general al Miscarii Populare Braila, a prezentat situatia organizatorica a filialei Partidului Miscarea Populara din Braila.
 S-a facut prezentarea candidatilor Miscarii Populare Braila din comunele si orasele judetului Braila.
Au tinut discursuri: Neculai Zotoi- comuna Baraganu, primar al comunei Braganu in doua randuri ,,Eu visam sa fac scara la luna…!” si Virginia Stancescu- fost primar al orasului Faurei: ,,Alegeti-i pe acesti oameni, am spus alegatorilor din Faurei, si veti vedea ca nu veti regreta! Cat am fost primar, printre alte lucruri bune, am adus investitori… Toate experientele prin care am trecut m-au facut mai puternica si am hotarat sa ma intorc la primarie si ii rog pe cetatenii orasului sa ma voteze. Prioritatea mea principala sunt tinerii… Comandantul nostru e aici, nu ne-a abandonat, sa ne traiti domnule comandant!”

  
Ionel Adetu l-a prezentat pe Viorel Botea ca fiind candidatul PMP la primaria municipiului Braila, Botea tinand un discurs in care a vorbit, printre altele, despre nevoile, succesele si insuccesele invatamantului brailean. Au mai tinut discursuri: secretarul general al PMP, Dorel Onaca si presedintele executive al PMP Eugen Tomac. 

Finalul evenimentului de la ,,Lyra” a apartinut fostului presedinte al romaniei Traian Basescu, acesta si-a presarat discursul- in stilul sau caracteristic, cu glumite si poante, iar la final a spus ca: ,,Invingatorii nu dau explicatii, eu nu am dat niciodata pentru ca mereu am fost un castigator!”
S-a vorbit despre oferta electorala a PMP Braila: despre crestere economica si necesitatea creerii de locuri de munca; despre dezvoltarea infrastructurii judetului Braila; despre necesitatea finalizarii lucrarilor ce tin de apa, canal, gaze, iluminat public si energie termica; despre reteaua de transport in comun si eficientizarea acesteia; despre reabilitarea pietelor, targurilor si oboarelor din mediul rural si urban; despre amenajarea spatiilor verzi si colectarea selective a deseurilor, despre ecologizare; dar punctele esentiale care se au in vedere de catre posibilii primari si consilieri ai PMP au fost: atragerea de personal medical, de specialisti in domeniile medicale deficitare; s-a vorbit si despre asigurarile sociale si asistenta sociala, despre familie si protectia copilului si egalitatea de sanse; despre educatie- ca unul dintre cele mai importante puncte din oferta electorala a PMP-ului; despre turism, protectia mediului; dar si despre eficientizarea administratiei publice- servicii, cheltuieli publice, informatizare, control si resurse umane, cat si despre minimalizarea costurilor acesteia. Au fost atinse si puncte ca: ordinea publica si siguranta cetateanului, cultura, tineretul si sportul si relatiile interetnice.  
S-au facut referiri serioase dar si ironice la adresa administratiei pesedisto-peneliste, cat si la situatia actuala de la Primaria Braila dar si de la Consiliul Judetean Braila, amintindu-se de fostul presedinte Bunea Stancu dar si de actualul primar Aurel Simionescu.
    

Sala ,,Dr. Nicu Teodorescu” a fost umpluta de membri si simpatizanti ai Partidului Miscarea Populara condos de fostul presedinte al romaniei Traian Basescu. Entuziasm si aplauze dupa fiecare discurs, punctul culminant reprezentandu-l discursul lui Basescu.

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...