joi, februarie 25, 2016

E clar ca campania...zilei!

- Virgil ANDRONESCU -

Au aparut primele semne ca campania electorala a inceput, pe Facebook se joaca deja carti mari: fotografii, filmulete si texte pompoase de la intalniri ale unor stimabili catindati cu onorabilii cetateni ai urbei noastre. Cineva, nu spui cine, persoana importanta, s-a laudat pe reteaua de socializare ca s-a intalnit cu brailenii la ceas ( de zi ) in Piata Traian si ca onorabilul catindat a avut succes nebun la public numai ce si-a expus ideile sale colectate intr-un ,,proiect". Cetatenii ,,au fost incantati de ideea de a avea un centru vechi, asemeni Bucurestiului ( n.a. dar cu si mai multe buline rosii ori placute cu textul ,,da-te ba, ca cadeeee!" ), Brasovului ( n.a. posibil cu si mai multe partii de schii, chiar si telecabine, pardon, telegondole ), Clujului ( n.a. in 2221 calificare in competitia...tocmai ratata ) etc, demn de un oras mare." Onorabilul catindat C.B. ( nu va fie cu suparare dar legea ma obliga sa-l las in anonimat ), vorbeste in postarea sa despre ,,unul dintre simbolurile brailei, ceasul, monument istoric, lasat in paragina" ( oare puteti ghici de catre cine? ). Domnul, si nu tovarasul pentru ca suntem la vremuri noi , tot noi ), recunoaste ca ,,din pacate ( pacatele cui?! ), sunt multe altele in aceasta conditie, iar de istoria brailei se alege praful." Ceasul, unul dintre simbolurile brailei, care nu cu mult timp in urma a fost restaurat si refunctionalizat e aproape functional acum- cel putin asa imi place sa cred. De prin luna ianuarie a anului curent nu mai functiona... Mai zilele trecute, vreo trei insi lucrau la remedierea acestei probleme- zic si eu, nu dau cu paru', ca un necunoscator in ale...limbilor, o situatie de blocaj aparuta in urma ratarii calificarii brailei... Si acum, pe bune, se vede clar din cele patru fotografii expuse pentru publicul larg, cum intreaga populatie a brailei a ,,ocupat" toata zona centrala a orasului. ,,PNL-PNL/Ti-a sunat si tie ceasul/vino-vino RPD/de ne deschide orasul!" Da, si tocmai ce PNL-ul se si apuca sa inveleasca Braila in staniol, pentru a o face stralucitoare, desigur! Promit bravii catindati- temerari, ca de maine incolo vor reda brailenilor de-acum Braila de altadata! De maine, ca astazi a plouat. Sau...de poimaine, e si mai sigura si garantata promisiunea, pentru ca s-a anuntat la meteo vreo cateva zile consecutive ploioase. Tot din fotografiile postate de stimabilul onorabil dom' catindat reiese ca onorabilii stimabili cetateni au sosit la locul de mitingeala imbracati in trend cu moda ( electorala 2016 ). Maiculitaaa, ce geci misto etalau cetatenii...apolitici!!! Ploua, dupa cum v-am mai spus, si cu siguranta ca asta a fost motivul pentru care purtau geci...albastre. Albastre, precum...vazduhul. Cu putin galben, precum...soarele de pe cer. Si putin scris, precum...scrisul cu numele impricinatului. Da' chiar misto, zau!

Acum incep tipii proiectul ,,Deschidem Braila", imediat dupa alegerile din toamna il vor da...gata si vor relua proiectul de pana acum ,,Inchidem Braila", pana la urmatoarele alegeri.

Va sugerez sa intrati pe pagina deFacebook a catindatului la Primaria municip'ului Braila, C.B. din partea PNL si sa va docomentati, sa va spuneti opiniil, dar si sa vedeti opiniile unor concitadini de-ai dumneavoastra. Va ofer spre analiza cateva mo( n )stre: ,,de vorbe cu ,,vom face" sunt mai mult decat satul; ,,campania electorala incepe in luna mai, nu in februarie!"; ,,orasul Braila arata oribil..."; ,,pai zi si mie cum aflu de proiectele astea!"; ,,mai bine terminati strazile din cartierul Chercea!"; ,,Braila merita sa straluceasca. Istoria ei nu trebuie uitata!"; ,,ca sa deschizi Braila, e suficient sa vopsim ceasul sau sa-l revopsim?"; ,,vrajeala, o mie de vorbe un ban nu fac..." etc.

C.B.: ,,Deschidem Braila" inseamna sa redam orasului nostru stralucirea de altadata!" Asa grait-a stimabilul onorabil catindat la fotel'ul de primare ar scumpei noastre urbii.

miercuri, februarie 24, 2016

Workshop-ul regional Eusphere, cu tema Bibliotecile publice – agenți de schimbare pentru comunitatea viitorului

Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) anunță organizarea la Brăila a workshop-ului regional Eusphere, cu temaBibliotecile publice – agenți de schimbare pentru comunitatea viitorului. Atelierul are loc la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila în data de joi, 25 februarie 2016, ora 10.00, la Sala „Fănuș Neagu”, et.3. Evenimentul este coordonat de trainerii Ioana Crihană și Monica Grecu.
      Workshop-ul regional  face parte dintr-o serie de 4 seminarii  tematice subînscrise proiectului ANBPR Eusphere -  European Support for Public Libraries Hubs as EU Funds Recipients, finanțat de Reading & Writing Foundation, în cadrul Public Libraries 2020. “Prilej de diseminare a celui mai recent studiu național privind rolul bibliotecilor în e-incluziune și învățare pe tot parcursul vieții, realizat de ANBPR în contextul campaniei naționale de advocacy Eusphere, dar și a unui document de poziție privind importanța bibliotecilor publice ca recipienți de fonduri europene, workshop-ul regional de la Brăila va reuni participanți din județul Brăila interesați de evoluția sistemului de biblioteci și de noile trenduri în conectarea bibliotecilor la nevoile comunității”, a declarat Președintele ANBPR și directorul instituției gazdă, Dragoș-Adrian Neagu.
       Scopul evenimentului este acela de a oferi bibliotecarilor și părților interesate de domeniul bibliotecilor un set de instrumente de advocacy cu care să poată susține cauza modernizării de fond a bibliotecilor în fața autorităților și a decidenților. Workshop-ul regional Eusphere va pune într-o lumină nouă valoarea bibliotecilor pentru societate, prin prisma serviciilor inovatoare și a tehnologiilor moderne, și va propune un exercițiu de consultare și comunicare pe cele mai actuale teme ale domeniului biblioteconomic.


Laura Caplea
Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Atelierul „Poveştile IEI”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează joi, 25 februarie 2016, ora 16.30, la Secția Mediatecă, o nouă întâlnire în cadrul Atelierul „Poveştile IEI”. 

Vom sărbători împreună Dragobetele și ne vom bucura de prezența d-lui Paul Buța, actor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați şi meşter popular, care duce o intensă activitate de păstrare şi conservare a folclorului românesc prin Centrul Cultural “Dunărea de Jos”. Alături de el vor fi prezente şi alte gălăţence, pentru că Grupul Poveștile IEI Brăila – Galați atrage de la o lună la alta tot mai multe participante. Evenimentul este organizat de Corina Ciuraru, șef serviciu în cadrul Bibliotecii, care va oferi sfaturi începătoarelor despre cum se coase o ie, încurajându-le să aducă la atelier ce mai găsesc prin cuferele vechi: cămăşi, poale, catrinţe sau ştergare.  

Vă așteptăm!

Laura Caplea
Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, BRAILA

Evenimentul „Și copiii iubesc Dragobetele”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează la Secția Împrumut pentru Copii. Ludotecă, miercuri, 24 februarie 2016, ora 14.30, evenimentul „Și copiii iubesc Dragobetele”. 

Participă elevii clasei I-a B de la Liceul Pedagogic „D.P. Perpessicius” Brăila, coordonați de prof. inv. primar Iuliana Pătrașcu. Doinița Stanciu, bibliotecar, va prezenta copiilor legendele, tradițiile și credințele legate de ziua de 24 februarie, când românii sărbătoresc Dragobetele. Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine Day (ziua Sfântului Valentin), denumită și sărbătoarea iubirii. Abordarea acestui subiect reprezintă o bună ocazie pentru cei mici de a afla mai multe despre obiceiurile noastre strămoșești și de a aprecia mai mult sărbătorile specifice poporului român.
Evenimentul se încheie cu o activitate practică, toţi copiii participând la crearea unor simboluri ale iubirii pentru părinţi, confecționând inimioare, floricele şi mărţişoare tradiţionale care vor fi oferite la începutul lunii martie.


Laura Caplea
Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

DE DRAGOBETE, LA PATINUARUL BRAILA

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA SI INSTITUTIA PUBLICA DE SPECTACOLE "LYRA"
IN COLABORARE CU ASOCIATIA "VOCES CONCORDIAE" VA INVITA MIERCURI 24 FEBRUARIE 2016 ORELE 17.30,  DE DRAGOBETE, LA PATINUARUL BRAILA (IN SPATELE GRADINEI PUBLICE), SA PATINAM IN "RITMURI PE GHEATA" CU MUZICA DE PROMENADA, ALATURI DE ORCHESTRA DE SUFLATORI "IOSIF IVANOVICI" CONDUSA DE PROFESOR PETREA GOGU.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...