vineri, februarie 19, 2016

Spectacolul de teatru „În cuvintele tale”

Asociația Culturală REPLIKA organizează cu sprijinul partenerilor locali Teatrul „Maria Filotti”, Sala „Lyra” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila spectacolul de teatru „În cuvintele tale”. Piesa este inspirată din sutele de povești digitale create în cadrul proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, ce promovează diversitatea culturală a minorităților etnice din România. Spectacolul se joacă la Sala Lyra, joi, 25 februarie, ora 19.00. Intrarea liberă.

Detaliile spectacolului:

Piesa de teatru originală „În cuvintele tale” aduce pe scenă perspectiva românilor despre multiculturalism
·         Peste 900 de povești despre diversitatea culturală a minorităților autohtone, spuse de români în bibliotecile publice, au fost adunate prin proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta
·         Echipa formată din dramaturgul Peca Ștefan, regizorul Radu Apostol, actrițele Mihaela Rădescu și Katia Pascariu, arhitectul Gabi Albu, muzicianul Bobo de la Fără Zahăr și video designerul Elena Găgeanu a transpus aceste povești într-un spectacol de teatru
·         Piesa de teatru va avea avanpremiera pe 22 februarie, în București și va fi itinerată în cele trei județe implicate în proiect: Brăila (25 februarie), Sibiu (26 februarie) și Cluj-Napoca (29 februarie)
·         Spectacolul va avea premiera oficială pe 23 și 24 martie, de la 19.00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika
Piesa de teatru creată de Peca Ștefan pornind de la peste 900 de povești digitale spuse în bibliotecile publice despre diversitatea culturală a minorităților din România va avea avanpremiera pe 22 februarie, în București
Cu sprijinul partenerilor locali Teatrul Maria Filotti, Sala Lyra, Teatrul Gong, Centrul Național al Dansului, Colectiv A și cu suportul Bibliotecilor Județene, spectacolul de teatru în regia lui Radu Apostol va fi itinerat în orașele Brăila, Sibiu și Cluj, în perioada 25-29 februarie.
Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste 900 de români îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc:  Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr, și proiecțiile video, de Elena Găgeanu.
Realizarea colecției de peste 900 de povești digitale spuse de români despre multiculturalism s-a datorat proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea  unei piese de teatru originale, care surprinde cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică.
Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine? În ultimul an, cât timp a fost implementat proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, românii au transpus răspunsurile lor în format digital, răspunsuri care au fost arhivate de bibliotecile din patru județe,remarcabile prin diversitatea lor etnică: Brăila, Sibiu, Cluj și București.


”În cuvintele tale”
Text: Peca Ștefan
Regia: Radu Apostol; Scenografia: Arh. Gabi Albu; Muzica: Bogdan Burlăcianu (aka: Bobo de la Fără Zahăr); Video: Elena Găgeanu
Cu: Katia Pascariu, Mihaela Rădescu
Limită de vârstă: 10+
Durata: 1h 10 min

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

Programul reprezentațiilor cu spectacolul „În cuvintele tale”:
·         București: luni, 22 februarie  - avanpremieră - , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.
Persoană de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 şi email centrulreplika@gmail.com
·         Brăila: joi, 25 februarie, ora 19.00, spectacolul se va prezenta publicului brăilean, la Sala Lyra. Intrarea este liberă.
                Persoană de contact local: Laura Caplea, telefon 0765240145 şi  email laura_caplea@bjbraila.ro
·         Sibiu: vineri, 26 februarie, ora 18.30, spectacolul se va prezenta publicului sibian, la Teatrul Gong.  Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.
Persoană de contact local: Dana Rusu, telefon 0740992105 şi email dana.parvu@yahoo.com
·         Cluj-Napoca: luni, 29 februarie, ora 19.00, spectacol la spectacolul va fi prezentat publicului clujean, la Fabrica de Pensule, Spațiul RAP. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.
Persoană de contact local: Octavia Hulpoi, telefon 0731013283 şi email octavia_hulpoi@yahoo.com
·         București: miercuri, 23 martie și joi, 24 martie - premiera oficială - , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.
Persoană de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 şi email centrulreplika@gmail.com


***
Despre proiect
Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.
Despre ANBPR
ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.
Pentru mai multe informații:
GMP PR                 Silvia Jalea                             silvia.jalea@pr.gmp.ro                        0745 509 822
ANBPR                    Anamaria Sabou                  anbpr_ro@yahoo.com        0374 052 437 / 0758 220 290

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Martie – iunie 2016 workshop-urile “Comunicare pentru Părinți”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează în perioada  martie – iunie 2016 workshop-urile “Comunicare pentru Părinți” susținute de trainer Eliza Cozmin.

Întâlnirile au loc sâmbăta, de două ori pe lună, în intervalul 10.00 - 12.00, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr. 4, Centrul de instruire, et.3, în datele de : 05, 19 martie, 02, 16 aprilie, 14, 28 mai și 11, 18 iunie 2016. Cursurile sunt gratuite și se adresează părinților care doresc să-și dezvolte abilitățile de comunicare, negociere și influență în relațiile cu copiii sau pe plan profesional.

Locurile sunt limitate! Înscrierile se fac la adresa de e.mail: office@webtrainer.ro . Este necesar să transmiteți: numele, prenumele și nr. telefon.

Vă așteptăm!
Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

joi, februarie 18, 2016

"O seara muzicala" a orchestrei Filarmonice ,,George Cavadia" Braila

- Virgil ANDRONESCU -

Institutia Publica de Spectacole Lyra din Braila a prezentat publicului brailean, luni 15 februarie 2016, incepand cu orele 18:30, "O seara muzicala" a orchestrei Filarmonice ,,George Cavadia" Braila.

La pupitrul dirijoraal s-a aflat dirijorul Stefan Lupu, iar pe scena au urcat soprana Elena-Cerasela Popa care a fost acompaniata de pianista Raluca Ciuca. Repertoriul a fost unul divers- Divertisment in Si b major KV 137 de W.A.Mozart; Aria Martei din Opera ,,Lasati-ma sa cant" de Gherase Dendrino; Serenada pentru orchestra de coarde de Sir Edward Elgar; Aria Leonorei din Opera ,,Forta destinului" de G. Verdi; Tango ,,Parfum de femeie" de Astor Piazzolla; ,,Tango" de Isac Albeniz; Aria Contesei Marita" din Opera ,,Contesa Marita" de Emmerich Kalman; ,,Underground Tango" de Goran Bregovic; ,,Vissi d'Arte" din Opera ,,Tosca" de G. Puccini; ,,Salut d'Amour" de Sir Edward Elgar, recitaluri care au incantat publicul ce a umplut pana la refuz sala ,,Nicu Teodorescu".

Acesta seara a reprezentat un nou inceput pentru Institutia Muzicala ,,Lyra" din Braila in ceea ce inseamna reconstructia unei noi Orchestre Filarmonice in orasul de la Dunarea, o reinnodare a unei vechi si glorioase istorii in cee ce a inseamnat muzica culta pe acete meleaguri!


In mare masura, aceasta ,,intamplare" mult asteptata de iubitorii de muzica culta din Braila se datoreaza noului si tanarului manager Ionut Balaban cat si Consiliului Judeten Braila, dar si partenerilor media veniti aproape de muzica de calitate!

O scrisoare pierduta si Acasa lla tata, la Teatrul Fani Tardini din Galati

JOI 18 FEBRUARIE  Teatrul FANI TARDINI Galați
ORA 18.30 O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L.Caragiale, regia Lucian Sabados    

Joi , 18 februarie 2016, de la ora 18.30, pe scena Teatrul Fani Tardini din Galati , se va juca spectacolul "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, a cărui regie este semnată de Lucian Sabados, managerul instituţiei teatrale. Scenografia a fost creată de artistul plastic Gheorghe Mosorescu. Din distribuţie fac parte actorii: Emilian Oprea, Dragoş Câmpan, Mihai Coadă, Mihaela Trofimov, Valentin Terente, Alin Florea, Liviu Pintileasa, Marcel Turcoianu, Dan Moldoveanu.

VINERI 19 FEBRUARIE Teatrul FANI TARDINI Galați
ORA 19.00 ACASĂ LA TATA de Mimi Brănescu, regia Radu Nichifor
 "Acasă la tata", scrisă de Mimi Brănescu şi pusă în scenă de regizorul Radu Nichifor, se va juca vineri,  19 februarie , de la ora 19.00 la Teatrul Fani Tardini din Galati. Managerul teatrului, regizorul Lucian Sabados precizează că este o comedie explozivă, rafinată, plină de ritm şi de situaţii amuzante, un spectacol în care  pot fi  admirati îndrăgiţii actori ai teatrului: Monica Zugravu Ivaşcu , Corina Borş, Adrian Ştefan, Alexandru Marin, Narcisa Novac şi Dan Moldoveanu, alături de Lucian Pânzaru de la Teatrul "Fani Tardini" din Galaţi. Scenografia este semnată de Sorana Ţopa, iar coloana sonoră îi apartine compozitorului teatrului, Cornel Cristei.


Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2

Atelier creativ „Grădina Mea”

Biblioteca Judeteană „Panait Istrati” Brăila organizează sâmbătă, 20 februarie 2016, ora 10.00, prima întâlnire în cadrul Atelierului creativ „Grădina Mea”. Activitatea este coordonată de Marilena Ioanid, profesor și artist plastic. Sunt invitați copiii cu vârste de peste 9 ani, înscrierile făcându-se în limita a 15 locuri. Atelierul se desfășoară la Secția Mediatecă și constă în confecționarea unor flori din diverse materiale și prin tehnici diferite.

Pentru mai multe detalii și pentru înscrieri sunați la tel. 0239 611292/tasta 4 sau la sediul instituției din P-ța Poligon, nr 4.

Numai bine,


Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Atelierul Călatoria piticilor în țara uriașilor

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează joi, 25 februarie 2016, ora 16.30, la secția Mediatecă, prima întâlnire în cadrul Atelierului Călatoria piticilor în țara uriașilor. Activitatea se va desfășura o dată pe lună și va consta în vizionări de filme educative, discuții tematice și ateliere creative. Coordonatoarele atelierului sunt: prof. inv. preșcolar Vali Mihaela Mihalcea și Irina Ene, bibliotecar. Se pot înscrie copiii cu vârste între 5 și 11 ani, în limita a 15 locuri/atelier. Relații și înscrieri la telefon 0239 611292/tasta 4 sau la sediul Bibliotecii din P-ța Poligon nr 4.
Numai bine,


Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Concurs interactiv Jules Verne și copiii

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila organizează la Secția pentru copii. Ludotecă pe 18 februarie 2016, ora 13.00, Concursul interactiv Jules Verne și copiii.  Evenimentul îşi propune implicarea copiilor în cunoașterea operei lui Jules Verne, valorificarea patrimoniului documentar din școlile brăilene, dezvoltarea spiritului competitiv și educarea copiilor faţă de valorile literaturii universale. Concursul este organizat de Doinița Stanciu, bibliotecar și Ion Volcu, șef birou Colecții Speciale. Centrul Multilingv din cadrul Bibliotecii.

Activitatea presupune implicarea a 5 echipe, cu câte 5 elevi, din următoarele școli brăilene:
1. Școala Gimnazială Ion Creangă – îndrumător prof. înv. primar Mariana Mangiurea
2. Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza - îndrumător prof. înv. primar Carmen Toader
3. Școala Gimnazială  Mihai Eminescu- îndrumător prof. înv. primar Valentina Botea
4. Colegiul Național Ana Aslan- îndrumător prof. înv. primar Mariana Băcanu
5. Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius  - îndrumător prof înv. primar Ana Frigioiu și prof. înv. primar Dumitrica Mioara Nedelcu.
Concursul cuprinde următoarele activități:
1.     Realizarea unui colaj care să reflecte romanul lui Jules Verne – Doi ani de vacanță
     2. Dramatizarea unui fragment (la alegere ) din volumul indicat
     3. Căutătorii de comori. Activitate ludică cu diverse surprize.
Se vor acorda diplome de participare pentru elevi şi profesorii îndrumători, premii în cărți și insigne. Colajele vor fi expuse în holul Bibliotecii până pe 1 martie 2016.


Numai bine,

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Instruire în tehnica poveștilor digitale pe tema „Diversitatea culturală în mediul rural”

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează în parteneriat cu Școala Profesională „Emil Drăgan” Gradiștea sesiunea de instruire în tehnica poveștilor digitale pe tema „Diversitatea culturală în mediul rural”. Activitatea se desfășoară în perioada 23-24 februarie 2016, cu participarea elevilor din școala parteneră, coordonați de prof. Alina Aramă, director al unității de învățământ.

Cursul se desfăşoară în cadrul proiectului "Agora Culturală @ Biblioteca Ta" implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală Replika. Proiectul reprezintă o modalitate inovatoare de a conștientiza publicul privind valoarea memoriei colective și de a încuraja participarea minorităților la viața culturală.

Cursanții vor crea propriile povești pe bază de testimoniale, video sau fotografii despre despre valori culturale, viață, hobby sau experiențe relevante și au posibilitatea de a o împărtăși lumii prin intermediul comunicării online. La activitate participă și elevi rromi ale căror povești digitale promovează cultura, credințele și tradițiile etniei din care fac parte. Utilitatea poveștilor digitale constă în faptul că favorizează schimbul de cunoștințe și idei pe tema diversității culturale, stimulând vocile individuale să se exprime într-o manieră artistică. Cursul Digital Storytelling este susținut de trainerii: Laura Caplea și Maria Valentina Sava.Numai bine,

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Concertul de poveste "Noapte de Craciun"

Filarmonica "Lyra-George Cavadia" Braila va invita Miercuri 19 decembrie 2018, cu incepere de la ora 18:00, in Sala de Concer...