sâmbătă, decembrie 05, 2015

CADAVERICA ISPITĂ- Virgil ANDRONESCU -
veni-va barca să mă salveze din adânc?
dedesubtul tainei de sub rănile care mă mor
ce-i dincolo de-acest neştiut lucios profund
se simte prin trupul meu inert şi efemer

să mă ridic să mă avânt să caut hăt...
mă mistuie un foc de dor nemărginit
şi de ce viaţa moare pe deasupra văd!
ce fel de moarte trăieşte dedesubt?

cu zborul rotunjind tot cerul cand aripa-i lovită
din care pescăruşi înfometaţi plonjează-n hău
le simt duhnind cadaverica ispită
învolburate-n arcuri frânte gata de plecare stau

spre adâncimi...atunci cănd grabnic se unesc
cum valurile fluviului ajung să se înnece-n doi
aştept pe-o bancă rece şi rătăcit privesc…
dincolo de lumea estetic scăldată în noroi

pe însorite liniştite şi curate metereze
să-i ducă spre altă vieţuire cu orizonturi noi
câte o barcă la mal abrupt să acosteze
toate au aşteptat cândva şi mai apoi...

pe luciul fluviului hrănit cu suflete stinghere
să vină barca ce iar mă va purta regesc
de malul unde aştept şi azi ca şi în alte ere
doar valuri înspumate iarăşi se ciocnesc

fiind plecată-n nicăieri ca Arca
ce nu se mai vede care nu mai vine
lângă parâma ce îşi aşteaptă barca
sunt singur pe malul fluviului genune
 din volumul ,,Necropsie literara" de Virgil Andronescu, volum aflat in lucru.

vineri, decembrie 04, 2015

Pictorita Bianca Pirlog: De Crăciun poți fi un om mai bun și, împreună, putem muta munți!EXCLUSIVITATE – Virgil ANDRONESCU -

Mesajul artistului plastic si scriitorului Hugo Maracineanu: Sangele apa nu se face, se adevereste ca romanul este oriunde un suflet de crestin si noi cei de aici aflam ca voi - romanii de oriunde - nu ne-ati uitat.
Ce bin ear fi, de s-ar putea, sa fim impreuna nu numai la necazuri si dezastre, sa fim impreuna- asa cum ne invata Mantuitorul, in marea comuniune a Iubirii!
Tu, Bianca, ne-ai dovedit ca ai ramas a noastra si cu fapta si cu gandul, dar mai ales cu fibra sufletului tau.
Nu m-ai dezamagit pe mine - domnul Hugo -  si te-ai onorat pe tine - micul artist - a fi artist inseamna inainte de orice sa fi OM, solidar cu toti si cu toate si  a le treci prin tine pentru noi ceilalti!
Dupa cum stiti, dragi romani din tara si de dincolo de granitele acesteia, pictorita braileanca Bianca Pirlog- stabilita la Londra, UK ( http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2015/06/braileanca-bianca-pirlog-expozitie-de.html, http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2015/01/bianca-pirlog-va-primi-premiul-de.html , http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2014/08/expozitie-de-pictura-braila-londra.html, http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro/2015/02/gala-premiilor-culturii-brailene-pentru.html )ne informeaza despre reusitele sale artistice si ne da de veste ca nu ne-a uitat. Bianca doreste sa ne tina la curent despre evenimentele sale. In ziua de 28.11.2015 a avut onoarea sa aiba o expozitie cu licitatie la care a expus 3 tablouri, toate acestea fiind vandute, banii fiind folositi in scop caritabil de a ajuta una dintre victimele dezastrului din clubul Colectiv . 
Tanarul care beneficiaza de acesti bani este unul dintre grav ranitii incendiului, tobosarul unei formatii din Romania. Artistul musician fiind ranit grav la degete iar acum se gaseste intr.un spital din Belgia unde asteapta sa fie operat. Pictorita braileanca de la Movila Miresii, a strans 1000 de lire donand acesti bani incasati numai de pe un tablou si inca 30% donatie din celelalte lucrari. Intr-o discutie telefonica cu artista, aceasta mi-a spus: ,,Ce ma bucura cel mai tare este ca am putut ajuta, macar putin, un tanar talent!” 
Tanara Bianca Pirlog va contiuna seria actelor caritabile cu un al  doilea eveniment care va avea loc in acelasi local, restaurantul Crystal din Londra, aceasta crezand cu tarie ca din nou va reusi sa adune donatii  pentru a ajuta doua familii din Romania care locuiesc intr-o gara. ,,Eu, impreuna cu inca o artista, voi avea inca o expozitie cu licitatie.” Talentata pictorita ne asigura ca vom primi si de la acel eveniment mai multe poze si detalii.

De Crăciun poți fi un om mai bun și, împreună, putem muta munți!


 Bianca a dorit sa-i informeze pe brailenii sai dragi sip e toti romanii detaliind in cateva fraze situatia familiilor pe care doreste a le ajuta: In fosta haltă CUG, acum dezafectată, îşi duceau traiul, până de curând, peste 30 de suflete. Nu sunt oameni ai străzii, nu sunt beţivi, ci familii curăţele care şi-au încropit acolo o gospodărie cum au putut, din puţinul pe care şi-l permit. Toţi copiii merg chiar şi la şcoală, unde se ţin de carte cât pot ca să scape de sărăcia în care au ajuns fără voia lor. Luna octombrie 5 a anului curent cateva dintre sufletele traitoare in haltă s-au mutat la casă nouă, este vorba de doi adulți și trei copii, asta datorita si mulțumită unui grup de mame din Marea Britanie care s-au grupat sub numele Prin donatii daruiesti un pic de fericire!. In halta din CUG  au mai ramas 25 de persoane dintre care 15 sunt copii - doi dintre acestia avand malformații congenitale. 

Stă în puterea noastră să le luăm și lor o casă!Artista romanca- de origine din judetul Braila, impreuna cu membrii comunitatii de romani din Londra invită- pe toti cei care pot ajuta in vreun fel la rezolvarea acestei cause, pe data 13 decembrie 2015 la Crystals of London pentru a lua parte la un al doilea eveniment caritabil ce are acelasi scop de strângere de bani pentru a fi cumpărate doua case pentru familiile rămase în haltă.

Dorim să strângem £15.000 și suntem convinși că se poate!

Programul zilei de 13 decembrie este urmatorul:  ora 13.00 - expoziție cu vânzare, tablouri pictate de doua tinere românce foare talentate. 30% din încasări vor fi donate.
Ora 19.00 – un foarte interesant concert al trupei romanesti PROCONSUL! Prețul biletului find £20, iar toti  banii vor fi donați cauzei respective. 

La finalul discutiei mele cu pictorita Bianca Pirlog, am rugat-o sa ne informeze si depre organizatori acestui eveniment de binefacere umana si crestina: Diaspora Din Londra Oficial" în colaborare cu Donații-dăruiește un pic de fericire.


Parteneri media în Marea Britanie: Ziarul Românesc Wekly, www.romani.co.uk si in Braila ( Romania ) http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro .
Până in prezent s-au alăturat acestei cauze de suflet Eastlines- serviciu de coletărie si Brit-Ro Consultancy.

joi, decembrie 03, 2015

Mosul Nicolae aduce joc si voie buna Liestenilor

- Virgil ANDRONESCU -Se apropie ziua inceperii Festivalului-Concurs Cununita Satului ce va avea loc in comuna Liesti din judetul Galati. Din nou, implicata ca organizator o gasim pe dra jurnalist Gabriela Popa- director al revistei regionale de informare urbana si rurala Infozone https://www.facebook.com/revistainfozone/?fref=ts , alaturi de aceasta- in calitate de organizatori mai gasim pe afisul festivalului Priminaria Liesti, Caminul Cultural din Liesti, Parohia ortodoxa Sf. Cuvioasa Paraschieva si Ansamblul Folcloric Cununita Satului. Evenimentul va incepe sambata dimineata la orele 10:00 si este programat sa decurga pana spre orele 18:00. Datini, joc si voie buna face parte dintr-un proiect amplu realizat de revista Infozone in colaborare cu autoritatile administrative reprezentante ale comunelor itinerate pe intreaga derulare a Proiectului. Festivalul de la Liesti este déjà la cea de a II-a editie, la acesta participand- conform regulamentului intocmit de organizatori, ansambluri folclorice, noua la numar, reprezentante ale urmatoarelor judete: Galati, Braila, Tulcea, Vrancea, Bacau, Vaslui, Galati. Ansamblul Folcloric Vulturasul este- anul acesta, reprezentantul de cinste al comunei Mircea Voda in concurs si Grupul vocal barbatesc Ionul din satul Dedulesti care va sustine un recital- amandoua din judetul Braila. Caminul Cultural al comunei gazda, va primi pe scena sa pentru a fi prezentate juratilor si publicului datini si obiceiuri de iarna, cantece, port popular autentic si dansuri populare specifice locurilor de unde vin participantii invitati in festival: Rapsodia vultureana din comuna Vulturu, județul Vrancea, Datina din comuna Berezeni, județul Vaslui, Moineșteanca din municipiul Moinești, județul Bacau, Chindia din comuna Jitia, județul Vrancea, - Ansamblul de datini si obiceiuri de iarna din comuna Peceneaga, județul Tulcea, Ciobănașul al Colegiului Economic Mihail Kogalniceanu Focșani din județul Vrancea, Todiresteanca din comuna Todiresti din Vaslui, Caraselul din comuna Gaiceana, județul Bacau, si nu in ultimul rand Ansamblul Vulturasul reprezentand comuna Mircea Voda din judetul Braila. Ansamblul folcloric Cununita satului din comuna Liesti va sustine un recital, alaturi de Grupul Ionul, Ansamblul satului Dedulesti din comuna Mircea Voda- Braila.Ca de obicei, partenerii media care sprijina prin promovare evenimentele de acest fel- organizate sau in care e implicata revista Infozone, sunt urmatorii: Radio Romania Antena Satelor, www.InfoEst.ro , www.litera13.ro , http://romaniamereuabsenta.blogspot.ro  si www.news4diaspora.net .
Va asteptam cu mare drag sa luati parte- bucurandu-va inimile, la Festivalul-Concurs Cununita Satului, editia a II-a care se va tine in ziua de sambata, 5 decembrie, in ajun de Mos Nicolae!

miercuri, decembrie 02, 2015

Ganduri de bine din partea prof. pictor Hugo Maracineanu

- Virgil ANDRONESCU -Astazi 2 decembrie, sa ne aducem aminte de poetul Nicolae Labis!


- Virgil ANDRONESCU -

historia.ro
In aceasta zi de 2 Decembrie 2015 poetul Nicolae Labiş ar fi ajuns la varsta 80 de ani, daca ar mai fi trait. In anul 1956, poetul a murit la 10 zile dupa ce fusese lovit de un tramvai. La numai 21 de ani, Nicolae Labis a incetat din viata pe patul spitalului bucurestean unde fusese internat.


Tamponare pe fondul consumului de băuturi alcooliceIeri, 01.12.2015, la ora 18:05, C.Marius (27 de ani), din Brăila, în timp ce conducea autoturismul, pe Şoseaua Naţională Veche, a pătruns pe contrasens şi a acroşat un alt autoturism, producându-i avarii.
          Poliţişti de la Biroul Rutier l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând că acesta avea 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care l-au condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie.
          În cauză s-a întocmit dosar penal.

·                     
         
Accident rutier pe Calea Călăraşilor
         
          În aceeaşi zi, la ora 18:10, F.Petre (38 de ani), din Brăila, în timp ce conducea autoturismul, pe Calea Călăraşilor, nu a păstrat distanţa suficientă faţă de autoturismul din faţa sa, condus de R.Gelu (32 de ani), şi îl tamponează, proiectându-l într-un alt autoturism, condus de R.Ştefăniţă (37 de ani), care intenţiona să intre într-o staţie peco.
          În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală uşoară a brăilencei T.Gica (36 de ani), pasageră în unul dintre autoturismele tamponate, care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
          Toţi şoferii au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

·                     
         
Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În perioada 29 noiembrie- 1 decembrie  2015, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 172 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 61.195 lei, au reţinut în vederea suspendării 8 permise de conducere şi retras un certificat de înmatriculare.

marți, decembrie 01, 2015

MESAJUL MEU PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI:

- Virgil ANDRONESCU -


UN SFERT DE VEAC DE ADORMIRE AJUNGE!
trezeşte-te române din somnul cel de moarte
în care te-adormiră ai tăi "deştepţi" aleşi
ridică-te din lâncezeală şi mai citeşte-o carte
numai aşa din adormire şi blestem tu ai să ieşi

degeaba fâlfâi steagul când burta îţi este goală
degeaba îţi sfornăie conducătorii vorbe dulci
când tu gândeşti că la copii nu ai ce pune-n oală
şi-n datorii pe zi ce trece începi să te afunzi

deşteaptă-te române mai zice o vorbă din bătrâni
că din beţie te poţ trezi dar din prostie niciodată
ieşi de 1 Decembrie să construieşti nu să dărâmi
să te revolţi cerând o viaţa bună nu una de paradă

acum la zi de mare sărbătoare...aşa ar trebui să fie
să ne rugăm de linişte şi pace la bunul Dumnezeu
să ne trezim din adormire că sigur nu-i prostie
să nu mai ascultăm pe-"aleşii" care ne-au dus în hău

deşteaptă-te române recuperează-ţi demnitatea
trezeşte-te române şi fă ceva...să scapi din turmă
de azi 'nainte luptă nu doar îţi plânge soarta
nădăjduieste că Eroi au fost Eroi sunt încă...!

de Virgil Andronescu, 01.XII.2015

            Brăila, orele dimineţii.

duminică, noiembrie 29, 2015

,,Fior decadent" de Alexandru Halupa, un volum liric halupinant!

- Virgil ANDRONESCU -


Poetul Constantin Gherghinoiu, în prefaţa volumului Fior decadent: Primesc, de curând, adus de poetul Virgil Andronescu, volumul lui Alexandru Halupa - Fior decadent, cu un motto excepţional din Paul Verlaine: Pe    solitaru-mi suflet cade plictiseala/ S-ar zice că lăuntric port un măcel dement. Aceste două versuri verlainiene sunt o chintesenţă a lirismului cuprins în volum. Spun asta, întrucât, citind întregul volum, peste tot dai de sfâşierea sufletului liric în faţa constructelor crude ale realităţii, peste tot găseşti scene de tavernă în care eul liric se chinuieşte să scape din gheara rece a plictisului, peste tot afli îndoiala că Dumnezeu mai există, din moment ce nu se mai implică defel în lumea asta care amestecă, la întâmplare, valoare şi nonvaloare, Dumnezeu şi Diavol, speranţă şi lipsa oricărei speranţe, proza grea a realităţii şi poezia ei inexistentă, eu şi anti-eu.

Poetul brăilean Alexandru Halupa şi-a lansat- pe 27 noiembrie 2015, începând cu ora 12.00, cel de al II-lea volum de poezii. Evenimentul s-a desfăşurat la Cercul Militar din Brăila, în Sala de Festivităţi unde au fost prezenţi colegi militari şi cadre militare superioare, fratele şi tatăl poetului, confraţi într-ale scrisului, poeţi, scriitori şi epigramişti, artistul plastic Hugo Maracineanu.Moderatorul evenimentului a fost lt.col. Cezar Postelnicu, seful Cercului Militar Braila. Despre volumul Fior decadent au vorbit: criticul literar şi muzical Dumitru Anghel, poetul Gheorghe Lupaşcu şi editorul cărţii Mihai Vintilă. La finalul prezentării volumului liric Fior decadent, plutonierul Alexandru Halupa- din Batalionul 285 Artilerie Vlaicu Vodă, a spus câteva cuvinte şi a recitat poemul cel mai drag lui din volumul de poezii lansat vineri. Acest al II-lea volum a văzut lumina tiparului la Editura Infoest, Siliştea- Brăila, în cea de a doua jumătate a acestui an. Din motive personale, poetul Constantin Gherghinoiu- prezent pe afişul manifestării, nu a putut fi prezent la lansare. Despre poeziile din acest volum- Fior decadent, am spus în textul publicat la opinii critice ( aparatul critic continut la finalul volumului )că sunt cerneri radicale şi de substanţă a unor importante şi marcante realităţi exterioare. Pe solitaru-mi suflet cade plictiseala / S-ar zice că lăuntric port un măcel dement /, reprezintă motto-ul- cu versuri ale poetului Paul Verlaine, motto cu care işi începe fiorul decadent Alexandru Halupa. După cum îl ştiu pe autor, căţile sale vin din lăuntrul acestuia după ce acolo au loc cerneri radicale şi de substanţă a realităţilor exterioare percepute de autor ca fiind un Purgatoriu. Autorul volumului, lansat vineri, intensifică la maximum teme şi disecă tematici definitorii pentru omul contemporan, cum ar fi: timpul ce se scurge alterând fiinţa umană; spaţiul ce nu ne mai încape deşi nu-l putem cuprinde ci doar ni-l putem imagina; trăirile umane, sentimentele, tuturor acestora autorul dându-le formă poetică transcedentală- Poate cimitirul cu bale la gură / Profilat în viitorul absent” sau  În beznă se va spovedi răsăritul / Metalic va foşni iarba pe planete. / Pe urmă nu va mai fi mare lucru / Îmbeţivite şi triste marionete... – Fior decadent. Plutonierul Alexandru Halupa, militar de carieră cu dragoste de patrie şi drapel- Sunt soldatul unei ţări învecinate cu raiul / Sunt soldatul precoce de neînvins. / Port primăvara pe bocanci / După ce i-a nins…, vede lumea altfel decât o vedem noi ceilalţi- prin prisma ordinii şi a concretului, dar nici decum nu o zugrăveşte aşa, ci mai degrabă reaşează şi recuantifică la nivel superior sentimental şi mental- Abis de trandafir. Volumul Fior decadent reprezintă chintesenţa unei sfere complexe, rotundul –colţuros- al trăirilor sale a-spaţiale şi a-temporale, exegetul din el veghind neîncetat la poarta gândurilor şi sentimentelor acestuia, mereu bântuit de întrebări şi totdeauna căutand răspunsuri- Port rană şi ceruri deschise în mine / Şi-o frumuseţe de proporţii. / Cu cine-aş putea să-l împart? Cu cine? / Zâmbetul desfigurat al morţii. Poetul Alexandru Halupa, prieten şi confrate de nădejde, dar şi critic dur la adresa poeţilor- nepoeţi, revine în fortă revelându-ne nouă cititorilor fiorii propriilor noastre decadenţe- într-ale poeziei trăiri; dezvăluindu-ne din decadenţa sa interioară- făcându-se într-un anume fel şi avocat al diavolului- Am lumea la picioare / la picioarele puţin amputate.- pentru a se ridica prin iubire- Frumuseţea ta infernală / Dorul meu ştie s-o poarte., dar  şi pentru a se repoziţiona pe sine- Într-un rai exorcizat., prin crezuri sublimate- Dumnezeu fumează din mine / Mă usuc în curând, într-un şi mai vertical şi profund registru poetic- Respiră prea tare, dă muzica prea tare / dă universul prea tare / când se lasă iubit.... În final, mai pot spune doar atât: Doamne, nu mă părăsi!- e o rugăciune spusă zilnic de omul şi poetul Halupa Alexandru, care ne mai spune că Trebuie să tac ca să m-auziţi / Cum îmi scriu şi-mi înghit cartea., eu aş zice...cărţile!  Noul volum de poezie se vrea a fi- si reuşeste, după prezentările făcute vineri de critici, o continuare a volumului Amurg de înviere, lansat în 2012, dar aici- în Fior decadent, vorbeşte lumii despre valori morale şi sufleteşti normale şi fireşti dar nemaigăsite în lumea normala în care trăim astăzi. Criticul Dumitru Anghel: Cartea autorului conţine peste 50 de poeme, fără nici o direcţionare tematică, dar marcate de o atmosferă gravă, crispate uneori, volubilă şi agresivă de cele mai multe ori, într-o tonalitate lirică de paradă- ca la ancorarea drapelului de luptă, cu o frenezie a vitalităţii între spontaneitate vivace şi ritmica unui atac la baionetă.  
Alexandru Halupa este un frate al decadenţilor celebri, din punctul de vedere al poetului Gheorghe Lupaşcu, care mai spune că: …Volumul de poeme al poetului Alexandru Halupa Fior decadent invită la o cafenea a artiştilor în care poezia îşi are partea ei de reprezentare, prin talentul remarcabil al acestui contemporan al nostru deghizat în frate al decadenţilor celebri din toate epocile de înnoire a spiritualităţii culturale în expresia limbilor naţionale.
Moştenirea poeţilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea este valorificată de Alexandru Halupa într-o excepţională redescoperire a cuvântului ca întemeietor de originalitate expresivă. Totodată creaţia acestui explorator de noi valenţe ale metaforei în registrul personal, le aminteşte incitatorilor la haos, că o lume fără poezie devine o lume infirmă. Preluând îndrăznelile semantice ale decadenţilor izbăvitori de exigenţe estetice, Alexandru Halupa se înnobilează pe sine în ritualul limbii române adăugându-şi o particulă de prinţ: Alexandru Halupa. Cartea sa de poeme este cu adevărat o carte puternică prin viziune şi vocaţie sinceră de a fi un cavaler la nunta fără de sfârşit a limbii române:  Numai  poezia nu are în viaţă noroc / Numai  pe rug  se ţin cele mai arzătoare / predici despre foc /…/ Ce fericire că nu te mai pot / Vreodată uita! /…/. 


Editorul Mihai Vintilă a ţinut să vorbească despre nişte aspecte legate de volum transportându-ne puţin pe superba Planetă a Poeziei acolo unde numai Halupa traieşte, iar nouă, celorlalţi, doar ne dă voie, uneori, să-l vizităm prin citirea cărţilor sale, dar şi despre unele aspecte care nu s-au menţionat, aspecte privind activitatea literară a lui Alexandru Halupa- membru cu rol de buzdugan al Mişcării Literare Litera13 care se manifestă prin Revista Litera13, pe site-ul www.litera13.ro şi în cadrul Cenaclului literar Panait Istrati, iar în încheierea cuvântului său a citit un poem din Fior decadent.


În finalul lansării au ieşit la rampă epigramiştii Stela Serbu-Răducan şi Vasile Mandric.
Pe parcursul evenimentului au fost intervenţii din public, printe care şi intervenţia poetei Violeta Craiu şi a doamnei jurnalist de la www.infoest.ro Alexandrina Iordache şi scriitorul Vergil Matei.  
Vă invit cu drag să lecturaţi acest al doilea volum de poezii al poetului brăilean Alexandru Halupa, citindu-l veţi ajunge şi dumneavoastră cititorii pe Planeta Poeziei... 


...acolo unde doar autorul locuieşte înca de dinnainte de facerea acestei lumi din ce în ce mai trăitoare cu fundul în sus!

SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN SIGURANŢĂ!Începând cu data de 23 noiembrie a.c., la nivel naţional, a fost declanşat planul “Sărbători de Iarnă în Siguranță!”, aprobat de ministrul afacerilor interne domnul Petre Tobă. Până în prezent, polițiștii brăileni au constatat aproape 50 de infracțiuni și au aplicat peste 170 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 100.000 de lei.          


Poliția Română acționează, la nivel național, pentru protejarea drepturilor și intereselor comerciale ale cetățenilor, precum și pentru menținerea ordinii și siguranței publice, premergător sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în perioada 23-28 noiembrie 2015, poliţiştii au constatat 46 de  infracţiuni, dintre care 29 de natură judiciară, 6 la regimul circulaţiei rutiere, 4 la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, şi 7 alte genuri.

În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 259 sancţiuni contravenţionale, dintre care 89 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 şi 83 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 173 de sancţiuni contravenţionale, 59 pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 3 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune), iar restul pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reținute 13 permise de conducere, dintre care 4 pentru viteză, și 5 pentru consum de alcool, fiind retrase și 7 certificate de înmatriculare.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 102.187 de lei, iar a bunurilor confiscate este de 5.862 lei (produse alimentare).

În prag de sărbători, POLIŢIA ROMÂNĂ vă recomandă să nu vă lăsaţi amăgiţi de chilipiruri, atunci când sunteţi la cumpărături. Anumite produse contrafăcute vă pun în pericol sănătatea!

***

Pentru o deplasare în siguranță, Poliția Română atrage atenția cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere.

Având în vedere condiţiile meteo, pe majoritatea tronsoanelor de drum din ţară, înainte de a pleca, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.

MĂSURI SUPLIMENTARE PENTRU O MINIVACANŢĂ DE 1 DECEMBRIE ÎN SIGURANŢĂAproape 600 de poliţişti se vor afla în stradă pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, în minivacanţa de 1 decembrie. Poliţiştii vă recomandă să respectaţi regulile de circulaţie, să circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor meteo şi să respectaţi regulile de conduită preventivă.

Poliţiştii brăileni sunt la datorie, în serviciul comunităţii, în perioada minivacanţei de 1 decembrie, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Suplimentar faţă de poliţiştii care se află în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică, aproape 600 de poliţişti acţionează, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a intervini atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Din totalul poliţiştilor angrenaţi suplimentar, 405 sunt poliţişti de ordine publică, 38 de poliţişti de la rutieră şi 153 de la celelalte structuri, respectiv: poliţia transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În această perioadă, 253 de patrule de siguranţă publică, dintre care 4 pedestre şi 249 auto, vor acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Structurile de poliţie transporturi vor patrula  în  trenurile de călători, precum şi în staţii şi triaje de cale ferată.

Poliţia Rutieră va acţiona pe întreaga reţea de drumuri, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor  specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice. Vor fi folosite 24 de aparate radar, în vederea prevenirii excesului de viteză.

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...