duminică, august 16, 2015

Mariana Dumitrache: Am reusit sa-i readucem pentru scurt timp si pe oamenii mari in minunata lume a povestilor copilariei.”

- Virgil ANDRONESCU -Ziua de joi, 13 august, incepand cu ora 17:00 a continuat Festivalul de Teatru pentru Copii si Tineret ,,Carabus”: la Mall s-a jucat piesa ,,Razna prin povesti” a trupei Teatrului de Stat din  Constanta; de la ora 18:00 in cartierul Viziru I Asociatia Culturala ,,Livada” si Cercurile de teatru pentru copii ”Matrioski” si ”Albinutele au prezentat piesele ,,Cei trei purcelusi”, ,,Lupii si vrajitoarele” si ,,Scufita rosie”;  pe Platoul din fata Primariei Municipiului, incepand cu ora 18:45 a avut loc reprezentatia ,,In lumea povestilor” – un colaj din mai multe povesti jucat de catre elevii Liceului de Artă Hariclea Darclee; de la ora 19:00, parcul Zoo a fost gazda Teatrului de Copii si Tineret ,,Colibri” din Craiova care a prezentat piesa ,,Beatles My-love” si tot de la ora 19:00, dar in Parcul Monument, Teatrul Excelsior din Bucuresti a prezentat copiilor piesa ,,Magia copilariei”. 

Am fost prezent in parculetul din cartierul Viziru I unde i-am urmarit, din nou, pe micutii actori ai Cercurilor ,,Matrioski si Albinutele. Bucuria copiilor a fost extraordinara atunci cand, la finalul reprezentatiei, micutii au facut o impresionanta demonstratie de manuire a papusilor spunand publicului povestea Scufita Rosie. S-a vazut iarasi dragostea pentru copii si pentru teatrul de copii a actorului Iulian Gheorghe. Atat copiii cat si parintii si bunicii acestora- veniti in numar mare, au aplaudat momentele hazlii ale povestii cat si dibacia cu care actorii- copii de gradinita, au manuit papusile de carpa. Dupa terminarea spectacolului, doamna Lipan Nela- profesorul pentru invatamant prescolar de la Gradinita ,,Albinuta” cat si elevii acesteia au fost rasplatiti cu o Diploma de Participare si cu Placheta ,,Carabus” a Festivalului. Lipan Nela a spus cateva cuvinte- pentru www.infoest.ro

,,In anul scolar trecut am pregatit grupa mare copiii si la indrumarea actorului Iulian Gheorghe am pus bazele unui Cerc de actorie la care s-au inscris, pentru inceput, doar vreo citiva copii- vreo opt-noua. Cand activitatea a inceput si s-a vazut ce inseamna aceasta activitate deja am facut un grup de 18 copii, aproape toata grupa. Copiii au montat mai multe spectacole, au avut o reprezentatie si in serbarea de la gradinita. In prezent participam alaturi de o alta Gradinita- in cadrul unui proiect intitulat ,,Curcubeul schimbarii”, la o serie de manifestari artistice. Subliniez faptul ca au fost foarte bine primite spectacolele acestea, ca au fost apreciate de toata lumea- de publicul format din parinti si copiii acestora, nici nu mai vorbesc de micutii actori cat de incantati sunt de ceea ce realizeaza!  Chiar si domnul Iulian Gheorghe, actorul care ii pregateste pe copii impreuna cu noi, e foarte multumit de copii. Dupa cum va spuneam, copiii si parintii deopotriva au primit extraordinar de frumos aceasta activitate si speram ca ea sa continue chiar daca ei acum pleaca la scoala. Speranta si dorinta noastra este aceea de a se continua aceasta activitate pentru ca, vedeti si dumneavoastra, este mare nevoie sa organizam si timpul liber al copiilor. De Diploma aceasta cat si de Placheta sunt entuziasmati, sunt incantati si copiii si parintii; dupa cum ati vazut, parintii au primit cu mare bucurie aceasta Diploma si Placheta de asemenea. Sunt convinsa ca vor continua aceasta activitate si cred ca vom forma la gradinita alte grupuri de copii care vor fi niste mici actori.”   La ora 19:00 am fost prezent pe Platoul din fata Primariei pentru a ma bucura de reprezentatia ,,In lumea povestilor” - un colaj de mai multe povesti, reprezentatie jucata de catre elevii Liceului de Artă ,,Hariclea Darclee”. S-au perindat prin fata copiilor- de toate varstele, personaje din povestile ce au apartinut si copilariei mele: ,,Cenusareasa”, ,,Alba ca zapada”, ,,Ursul pacalit de vulpe”, ,,Ultima aventura”, s.a. Dupa finalul spectacolului am obtinut cateva cuvinte de la domnisoara Mariana Dumitrache, studenta  la in anul II la Facultatea de Arte ,,George Enescu” din Iasi, sectia Actorie-Papusi –Marionete: 


,,Ma bucur nespus de mult ca particip la un Festival destinat copiilor, festival in care se desfasoara piese de teatru de papusi, de marionette, in care se includ si oameni- inclusiv actorii papusari. Si in urmatoarele zile asteptam cati mai multi copii sa ne urmareasca, este un festival foarte asteptat de toata lumea, iar noi actorii ne bucuram ca va placut tuturor si speram sa va placa in continuare. Colajul prezentat astazi este o insiruire de mici povestioare, dupa cum ati vazut ,,Alba ca Zapada”, ,,Cenusareasa”, ,,Ultima aventura”- o poveste pe care multi copii nu o stiu atat de bine, insa speram sa venim  cu toate povestea, poate vom atrage copiii spre a citi mai mult- aceasta este idea. Multumesc tuturor celor implicati in organizare si celor care au fost prezenti in aceasta dupa-amiaza prezenti aici pentru a ne rasplati cu aplauzele lor! Noi am incercat, si cred ca am reusit, sa-i readucem pentru scurt timp si pe oamenii mari in minunata lume de poveste a copilariei.”

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...