miercuri, aprilie 15, 2015

Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati", Braila: va invita la evenimentul ”Panait Istrati - eternul vagabond”(80 de ani de la trecerea în neființă).


Adăugaţi o legendă

Consiliul Județean Brăila și Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” organizează joi, 16 aprilie 2015, evenimentul: ”Panait Istrati - eternul vagabond”(80 de ani de la trecerea în neființă).

La ora 16.00, în holul sediului nou al Bibliotecii, se va desfășura vernisajul expoziției ”Opera lui Panait Istrati în arta plastică”, eveniment prezentat de prof. Hugo Mărăcineanu. Expoziția cuprinde lucrările de grafică și pictură ale elevilor de la Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” Brăila.

La ora 17,30, în sala ”Fănuș Neagu” va avea loc Masa Rotundă: ”Panait Istrati și artele plastice”, manifestare moderată de Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii. În cadrul evenimentului numeroase personalități vor susține alocuțiuni despre viața și opera scriitorului brăilean:
*Corina Costopol Dima – Panait Istrati, întâlniri memorabile: Brâncuși și Henri Matisse;
*Horațiu Măndășescu – Dialog peste timp. Întrebările unui cititor asupra operei istratiene;
*Mihaela Drăgan – Despre cromatica unui roman…;
*Mugur Popovici – Panait Istrati și prietenia cu Frans Masereel și George van Raemdonck;
*Andreea Răsboiu – Pe urmele pelerinului inimii. Documente Panait Istrati aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României;
*Viorel Coman – Diretissimo o lectură mitologică.

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Va invitam la teatru!SÂMBATA 18 APRILIE                  Teatrul Maria Filotti - Sala Studio

ORA 18.00                    PLATONOV de A.P.Cehov , regia Andreea Vulpe
           

DUMINICA 19 APRILIE        Teatrul Maria Filotti - Sala Studio
ORA 18.00              ÎNDOIALA  de John Patrick Shanley, regia Eugen Gyemant


MARTI 21 APRILIE             
ORA 19.00              ÎNDOIALA  de John Patrick Shanley, regia Eugen Gyemant
                                        Spectacol în deplasare la Teatrul ODEON București 

Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2

Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati", Braila: Vrei să fii autentic? Vrei să fii diferit? Vino să creezi și să comunici on-line prin intermediul poveștilor digitale!


Vrei să fii autentic? Vrei să fii diferit? Vino să creezi și să comunici on-line prin intermediul poveștilor digitale!

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila te invită să participi, GRATUIT, la Sesiunea de instruire în tehnica poveştilor digitale ce se va desfăşura în perioada 4 – 5 mai 2015, orele 10.00 – 16.00.

Acum ai posibilitatea să creezi propria poveste pe bază de testimoniale, video sau fotografii despre valori culturale, viață, profesie, hobby sau experiențele tale relevante și de a o împărtăși lumii. Tema centrală este Diversitatea culturală ca valoare a comunității în mijlocul căreia trăim.

Cursul Digital Storytelling se desfășoară în cadrul Proiectului „Agora Culturală@Biblioteca Ta” implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA şi Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila. Proiectul îşi propune să identifice şi să pună în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România și reprezintă, totodată, o modalitate inovatoare de a conștientiza publicul privind valoarea memoriei colective și de a încuraja participarea minorităților etnice la viața culturală, într-un mod creativ.

Participarea este gratuită pe bază de înscriere. Data limită de înscriere: 30 aprilie 2015. Locurile sunt limitate.

Beneficii pentru participanți:

*Expertiză internațională
*Networking de calitate
*Acces la tehnologie
*Inovație și creativitate
*Propria poveste digitală
*Expunere și vizibilitate prin intermediul proiectului.

Înscrierea se poate face la e-mail: laura_caplea@bjbraila.ro, maria_blanaru@bjbraila.ro
Cursul se adresează celor cu vârsta peste 18 ani, în limita a 40 de locuri. 


Mai multe detalii la adresa: 
http://www.bjbraila.ro/bjpi3/eveniment/diversitate-culturala-prin-tehnica-povestilor-digitale-digital-storytelling/

marți, aprilie 14, 2015

14 aprilie - 14 mai 2015 Concursul Județean de Artă Fotografică INSTANTANEE BRĂILENE, ediția a III-a.Consiliul Județean Brăila, Biblioteca Județeană Panait Istrati și Inspectoratul Școlar Județean organizează în perioada 14 aprilie - 14 mai 2015 Concursul Județean de Artă Fotografică INSTANTANEE BRĂILENE, ediția a III-a.


Concursul are ca scop susținerea  tuturor elevilor pasionați de fotografie în vederea afirmării lor precum și aprecierea și valorificarea lucrărilor înscrise în concurs. Secţiunile concursului sunt: fotografie alb-negru, tematică diversă (în legătură cu Brăila) ; fotografie color - portret (doar oameni) și fotografie color - peisaj urban brăilean .
Regulamentul concursului prevede:
·          La concurs pot participa liceeni din municipiul şi judeţul Brăila, care sunt înscriși într-o institutie de învățământ preuniversitar, în clasele IX-XII și studenții înscriși la una din facultățile existente în Brăila.
·         Pentru a fi acceptate în concurs, fotografiile trebuie să nu fie mai vechi de 6 luni și să nu fi fost publicate niciodată.
·         Nu sunt permise prelucrări și/sau postprocesarea fotografiilor, persoane sau obiecte puse artificial în cadru etc. Nu sunt permise colajele.
·         Participanții au dreptul de a înscrie în concurs cu o singură fotografie la fiecare secțiune.
·         Fotografiile vor fi însoțite de o fișă cu datele personale ale autorului: nume, prenume, școala, clasa, profesor îndrumător, data realizării fotografiei, titlul. Fotografiile trebuie sa aibă formatul A4, (21/29 cm) și printate pe hârtie fotografică sau carton.
·         Fotografiile nu trebuie sa aibă ramă, semnătură, sau alte înscrisuri.
Materialele înscrise trebuie sa respecte legea drepturilor de autor, precum și drepturile de proprietate intelectuală. Participantul trebuie sa fie proprietarul tuturor drepturilor asupra materialelor înscrise în concurs. De asemenea, nu se permite înscrierea fotografiilor cu caracter pornografic sau care aduc atingere demnității și intimității persoanei, care prezintă atitudine de fumător, consumator de alcool sau de droguri.
Premiile acordate:
  • Premiul I – aparat foto (pentru toate secțiunile)
  • Premiul II – stick-uri memorie USB 16 GB (pentru toate secțiunile)
  • Premiul III – card memorie USB (pentru toate secțiunile)
  • Mențiuni (3) –   cărți despre Brăila oferite de Bibliotecă.
Fotografiile înscrise în concurs vor fi evaluate de un juriu format din: Ana-Maria Dobreprof. Liceul de Artă Hariclea Darclee, Ion Volcu – șef birou Colecții Speciale în cadrul Bibliotecii, Dan Bistricean – bibliotecar. Lucrările înscrise în concurs sunt apreciate după criteriile: creativitate, originalitate, idee, calitate tehnică, estetica imaginii. Deciziile juriului sunt irevocabile și nu trebuie justificate! Toate fotografiile vor fi expuse într-o expoziție organizată la Bibliotecă, cele mai bune fotografii vor fi selecționate de juriu și incluse într-un catalog editat de organizator.
Fotografiile vor fi expediate pe adresa: BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „PANAIT ISTRATI”  PIAȚA POLIGON NR. 4  BRĂILA, JUDEŢUL BRĂILA – cu mențiunea „Pentru concursul de fotografie”. Fotografiile pot fi aduse și personal la secţia Colecții Speciale. Persoane de contact: Ion Volcu sau Dan Bistricean tel. 07345026541 ; 0239626128 / int. 113, email ionvolku@yahoo.com ; danbistri1@gmail.com.
Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției fotografice va avea loc la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila, pe 15 mai 2015, ora 15.00.
Numai bine,

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează evenimentul Personalități brăilene la aniversară: Profesor Emilian Micu - 75Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează vineri, 17 aprilie 2015, ora 17.00, la Sala „Fănuș Neagu”, evenimentul Personalități brăilene la aniversară: Profesor Emilian Micu - 75. Evenimentul este prezentat de profesorii: Dumitru Anghel, Liviu Arici și Victor Obreja. Moderează: Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii.

Prof. Emilian Micu este fondatorul și redactorul șef al revistei de fizică „Evrika!”, tiparită la Brăila din 1990.  Dacă la început în paginile revistei erau prezente numai exerciții și probleme de fizică, acum „Evrika!” este o revistă care se adresează şi celor pasionaţi de astronomie, chimie şi biologie. Revista apare sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, fiind cunoscută în toata țara.

Pentru prestaţia sa didactică și pentru perseverenţa cu care a editat şi difuzat revista de specialitate „Evrika!” profesorul Emilian Micu a primit numeroase premii și distincții dintre care amintim: Ordinul Naţional Serviciului Credincios în grad de Ofiţer, acordat de preşedintele Emil Constantinescu în anul 2000 și Premiul de Excelenţă UNESCO Cecilia Banc în 2003 . De asemenea, profesorul Emilian Micu a primit în 2003 distincţia de Cetăţean de Onoare al Brăilei din partea Consiliului Local Municipal.

Evenimentul celebrează 75 de ani de viață ai profesorului Emilian Micu și 25 de ani de la apariția primului număr al revistei „Evrika!”
Vă așteptăm! Numai bine,

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

luni, aprilie 13, 2015

Anca Ciutacu, expoziţia de pictură - Icoane pe sticlă - „Ferestre către Dumnezeu”, de Paste

- Lucia PATRASCU -


Expoziţia de pictură - Icoane pe sticlă - „Ferestre către Dumnezeu”, la care ne-a invitat doamna Anca Ciutacu se aşterne în faţa noastră ca un câmp înflorit, plin de recunoştinţa pictoriţei pentru prilejul de a împărţi cu noi bucuriile iubirii pentru Dumnezeu. 
   A picta pe sticlă înseamnă ceva mai mult decât a folosi celelalte materiale hârtie, carton, pânză, lemn şi, nu de puţine ori, piatră. Pentru că acest demers necesită o pregătire specială, cunoştinţe tehnice şi dragoste pentru ceea vrei să faci! A picta icoane pe sticlă inseamnă şi mai mult! Înseamnă că sufletul celui care o face are o anumită trăire spirituală, fiind capabil să-şi deschidă fereasta senină a inimii către cei din jurul său, invitându-i să păşească împreună spre înţelesurile pe care le reprezintă şi care îl reprezintă. Icoanele expuse aici de doamna Anca Ciutacu emană simţirea unui om care iubeşte viaţa, a cărei recunoştinţă se îndreaptă cu dragoste spre Dumnezeu, Cel care a binevoit să-i trimită semne duioase de iubire.
   Privitor la aceste picturi. nu voi face referiri la compoziţia lucrărilor, la coloritul lor şi nici la fineţuri despre tuşe şi nuanţele sau luminozităţi. Nu sunt de specialitate, de aceea las exegeţilor în domeniu să facă aceste aprecieri. Dar nu se putea să nu mă refer la tema picturilor sau la modul cum se reflectă aceasta în interioritatea fiecăruia.
   O cunoaşteam pe doamna Anca Ciutacu prin alte tablouri, care însumează o încercare plină de viaţă, zugrăvită cu dragoste, cu talent, cu bucuria ingenuă a unei copilăriei picturale. Spun copilărie picturală, deoarece dorind, poate, să se aşeze în lumea picturii, autoarea începe, ca într-un ritual, prin a asculta rugăciunea pe care tatăl familiei o face la începutul mesei şi pe care ea, copil credincios, o pecetluieşte cu Sfânta Cruce. Amin! Această expoziţie de icoane este ca un fel de Sfânta Cruce făcută înainte de a începe gustarea bucatelor.
   Dorind să depăşeasă vălătucul unor norme care i-ar putea constrânge eventual modul de executare, lucrările sale se convertesc în aşteptări legate de asumarea dreptului de a se exprima cu ajutorul culorilor. Natură, flori, portrete şi acum motive religioase, iată teme pe care Anca Ciutacu le culege zi de zi din tot ceea ce o înconjoară şi o impresionează. Iar dacă prin semnificantul pensulei sale plimbată peste curcubeul culorilor, obţine imaginea semnificată de sensibilitatea sa, înseamnă că pictoriţa se află pe drumul cel bun.
   Aducând în faţa noastră aceste icoane pe sticlă, cu licărirea lor misterioasă şi care se vor o încercare de a transmite „un duh aparte, unic şi inconfundabil prin directitatea sa”, cum spunea pictorul Horia Bernea, vom simţi, desigur, înduioşarea sufletului prin ceea ce înseamnă simbolistica Iubirii, a căderii, şi a Învierii în această zi de Joia Mare, în preajma Sfintei Sărbători a Învierii!
   Ca om care iubeşte Artele Plastice fără a fi putut vreodată să mă exprim pe această cale, nu pot să nu admir felul în care aceste picturi, marcate de o profundă sensibilitate, deschid mintea şi impresionează simţirea individuală, canalizând-o în aceste zile spre înălţări sufleteşti deosebite şi trezind o stare specială a conştiinţei. Căci doamna Anca Ciutacu aduce un prinos de recunoştinţă şi Sfântului Ardealului, părintele Arsenie Boca, ca şi cum ar dori să ne amintească faptul că putem şi se cuvine să fim, la fel ca acesta, închinători vrednici către Tronul Ceresc. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Fragmente din discursurile celorlalti vorbitori participanti la eveniment:

,,Poate aţi observat, că, intrând aici, cei mai înalţi  trebuie să ne aplecăm.Nu întâmplător această expoziţie este deschisă aici, în pod.

 Poziţia cu capul plecat, smerit e o  poziţie normală, în această Săptămâna Mare. E o poziţie de pioşenie, de respect, de recunoştinţă faţă de jertfa Mântuitorului.

Şi-apoi, aici, prin poziţie, altitudine şi dorim noi şi prin atitudine, suntem mai aproape de Dumnezeu.

Icoana, dupa grecescul eikon-chip,infatiseaza reprezentarea lui Dumnezeu. Dar e vorba de reprezentarea ce tine de partea spirituală, de suflet.

Anca Ciutacu picteaza intuitiv, autodidact, condusă fiind in lucrarea sa de divin.Ea se face instrumentul Divinului, prin conectarea sa mentală şi spirituală cu acesta. Privit din acest punct de vedere, actul creaţiei devine uşor, simplu, la îndemâna oricui.

Într-o stare de rugăciune, comunicând cu Divinul, ea devine, un canal curat, un instrument al Divinului. Mâna pictează ceea ce Divinul transmite. Anca Ciutacu nu-şi arogă dreptul de creeator, ci recunoaşte această lucrare ca fiind a Marelui Creator.

De fapt, ea pictează pentru că şi-a asumat o misiune, şi-a asumat un vis. Şi e vorba aici de visul-vis împletit cu visul-năzuinţă.

În 2013, în martie a decedat tatăl său. Vreme de 40 de zile, de nopţi de fapt, Anca l-a visat pe tatăl său, şi a comunicat cu el.

În aceste vise, el i-a cerut să picteze  1000 de icoane. Primul său sentiment a fost acela de groază. Cum să pictezi 1000 de icoane, când tu n-ai pictat niciodată! Ce greutate apasă pe umerii tăi, ce responsabilitate, ce misiune!

Părea că e prinsă intr-un labirint din care nu avea cum să iasă. Mintea nu găsea soluţia. Dar la Dumnezeu, nu mentalul, nu mintea conştientă primează. Ci sufletul, inima, dragostea.

 Frământată de îndoieli, de nesiguranţă,  de temeri, nu ştia ce să facă. Tot tatăl său, într-un alt vis, i-a spus: "Vei primi toată cunoştinţa de care ai nevoie" Deasemenea într-un vis i-a apărut şi părintele Arsenie Boca, reprezentat aici într-o lucrare pe pânză la care ochii,

 magnetismul ochilor ne fascinează. Părintele Arsenie i-a relevat faptul că cele 1000 de icoane, despre care vorbea tatăl său, erau pentru mântuirea sufletului său.

Aşa a început totul! Aşa a început această întreprindere, legată de visul ce transcende spaţiul, timpul, conştiinţa...

Icoana pictată de Anca Ciutacu, e una personală legată de experienta şi trăirea  intimă, legată de comunicarea sa cu divinul.

 Autoarea îşi moaie pensula în suflet şi, conectată la Divin, transmite vibratia acestuia  pe sticlă. Sticla materialul acela transparent obţinut din silciu, din care noi oamenii confecţionăm ferestrele. Ferestre prin care noi privim afara.

Icoanele Ancăi Ciutacu, ferestre către Dumnezeu, privesc către Dumnezeu, după ce au privit intâi în sufletul ei, in interior, cu un ochi cercetător, sensibil. Dar fiind ferestre, lumina se propagă în ambele sensuri. Şi spre înauntru şi spre înafară. Mergând după această

logică, şi  Dumnezeu ne ne priveşte prin aceste ferestre. Dumnezeu ne vede aşa cum suntem, cu bunele şi cu relele noastre.

Tot astfel sunt şi icoanele Ancăi ,tranmiţând o stare de spirit, o trăire, o experienţă personală cu Divinul, punând uneori, poate prea mult suflet şi prea puţina dogmă! Dar aşa sunt  artistiil! Daca toate operele de artă ar arăta la fel, dacă toate icoanele ar arăta la fel,

identice, şablonate, matriciale, de ce ar mai crea artiştii? De ce ne-am mai aduna aici să disecăm ştiutul, canonul, dogma?

Icoanele se pictează greu. E nevoie de o anumită stare, de post, de rugăciune. Orice distorsiune venită din afara artistului,

orice vibraţie joasă, lumească, scoate artistul din starea sa  de graţie a creaţiei. Trebuind să întrerupă actul de creaţie, ieşind din starea de graţie după ce a revenit la icoană, vibraţiile nu au mai fost aceleaşi, starea nu a mai fost aceeaşi,

şi opera a fost compromisă.

A şters mult, a refăcut, a mai şi spart lucrări, unele le-au spart membrii familiei, unele nu s-au mai găsit....

Au fost încercări multe, au fost obstacole, Isus a vrut să afle cât de mult îl iubeşte, pentru a-I purta crucea....

Măsurându-se cu iubirea lui Hristos, îmbrăcându-se în Hristos, cu modestie, cu pioşenie, Anca Ciutacu, într-o manieră personală "litografiază" imaginea  Dumnezeirii din cer pe sticlă, după ce în prealabil a "distlat-o" prin filtrul fin al simţirii personale.

Teme majore, obligatorii, sunt relevate în icoanele sale:Isus, Maria cu pruncul, Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, alţi sfinţi sunt reprezentaţi aici. Este de remarcat faptul că autoarea, printr-o tehnică personală, tributară picturii pe pânză, încearcă folosească  sticla ca pe o pânză, încercând să redea umbre, lumini,să accentueze prin tuşe de culoare trăsături ale chipului,

trupului şi  ale îmbrăcăminţii personajelor. Lucru extrem de dificil, dacă ne gândim numai la porozitatea diferită a materialelor şi la aderenţa culorilor pe pânză faţă de sticlă. De fapt în asta constă nota personală, contribuţia adusă de autoare acestei tehnici.

Autoarea mulţumeşte Centrului de Creaţie, doamnei manager Maria Puşcaciu, şi bineînţeles domnului Radu Vasiliu şi domnului Tudor Călin pentru tot ajutorul cald,uman,acordat pentru a-şi împlini un vis asumat.Şi acum...   Ecce Homo .  
Principala  trăsătură de caracter a  Ancăi Ciutacu  este iubirea faţă de oameni. Anca consideră că toţi  oamenii sunt  frumoşi şi curaţi în adâncul sufletului lor. Preţuieşte pe  fiecare  om, fiecare vietate. În asta constă magnetismul ei, iubirea aproapelui şi aprecierea lui.

Anca Ciutacu vă iubeşte pe toţi foarte mult. O iubire de soră, o iubire curată. Şi vă consideră pe toţi foarte talentaţi. Dumnezeu nu face rebut.Sunteţi cu toţii creaţia perfectă a lui Dumnezeu.Ea ştie că are foarte multe de învăţat de la fiecare dintre  Dumneavoastră.

Doreşte să adune oamenii de cultură, de artă, şi nu numai,  într-un grup în care aceştia să se poată dezvolta spiritual, punându-şi talentul în slujba celorlalţi.

Anca Ciutacu, urmare a cursurilor sale de Psihologie, dezvoltare personală şi leadership vă poate ajuta pe fiecare să vă atingeţi potenţialul maxim.  Dar principalul ingredient e IUBIREA. Iubirea pe care Anca Ciutacu v-o poartă fiecăruia dintre Dumneavoastră. " CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...