joi, februarie 19, 2015

La Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati" din Braila: Atelierul de „Logică distractivă”Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează începând din luna martie 2015,  Atelierul  de „Logică distractivă”, o dată pe săptămână, la Secția Mediatecă. Activitatea se adresează elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 16 – 19 ani.
Prima întâlnire este vineri, 6 martie, ora 15.00 și se numește „Argumentez, deci exist!”.  Atelierul este coordonat de prof. Oana Ghețu, instructor debate ARDOR Muntenia, care invită tinerii brăileni să înveţe noi tehnici de dezbatere prin care pot stăpâni arta unei dispute incitante.
A doua întâlnire este vineri, 13 martie, ora 15.00 și se numește „Dialogul este respect desăvârșit”. Prof. Anghel Dorina le propune liceenilor să exerseze împreună regulile care definesc exercitarea dialogului în societate pentru a se adapta cât mai bine situațiilor concrete.
Înscrierile se fac la Secția Mediatecă sau la tel. 0239 611292.  Vă așteptăm! 

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Expoziţie „Brăila – literatură, personalităţi, istorie” la mezaninul Bibliotecii Naţionale a României

În perioada 23 februarie – 20 martie 2015, onorând invitaţia Bibliotecii Naţionale a României, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila propune bucureştenilor (şi nu numai) o incursiune în universul unui oraş de poveste, Brăila. Portul de la Dunăre este un loc încărcat de istorie, care a dat României personalităţi de seamă şi care îşi păstrează un loc aparte în cultura naţională. Expoziţia „Brăila – literatură, personalităţi, istorie” poate fi vizitată la mezaninul Bibliotecii Naţionale a României şi conţine câteva secţiuni reprezentative pentru oraşul de la Dunăre. Astfel, bucureştenii vor putea admira o colecţie de cărţi poştale vechi din cea mai înfloritoare şi romantică perioadă a Brăilei, cea interbelică, şi două secţiuni dedicate cărţii: o selecţie de lucrări editate de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, prin editura Proilavia şi o selecție de cărți scrise de personalităţi brăilene. Nu în ultimul rând, simezele Bibliotecii Naţionale a României vor găzdui şi multă grafică de calitate realizată de peniţa renumitului caricaturist Costel Pătraşcan, pentru că brăilenilor le place să citească, dar să şi râdă din tot sufletul.
Vernisajul va avea loc luni, 23 februarie 2015, orele 14.30, la mezaninul Bibliotecii Naţionale, iar bibliotecarii brăilenii, organizatorii expoziţiei, promit că bucureştenii prezenţi vor experimenta, alături de Costel Pătraşcan şi invitaţii lui, cel mai frumos şi plăcut mod de a începe o nouă săptămână.

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Atelier de bricolaj pentru adulți

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează marți, 24 februarie 2015, orele 16.30 – 18.30, Atelierul de bricolaj pentru adulți, coordonat de Valerica Oprișanu – artist handmade. Atelierul se organizează o dată pe lună la Secția Împrumut pentru Adulți, cu materialele participanților.  Cei interesați se pot înscrie și afla detalii la tel. 0743031507. 
Întâlnirea din această lună are ca temă confecționarea mărțișoarelor handmade. Participanții vor aduce: hârtie gumată, carton colorat, floricele textile, sfoară, mărgele, pânză de sac, nasturi colorați, scoici, caolin. Orice idee creativă e bine venită.

 Vă așteptăm!

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

„Poveştile IEI”, atelierul 2

Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” vă invită marți, 24 februarie 2015,  ora 16.30, la „Poveştile IEI”, atelierul 2, anul 2. Gazdele manifestării sunt Corina Ciuraru, șef serviciu în cadrul Bibliotecii și Rădiţa Lascu, meşter popular la Centrul de Creaţie Brăila. Atelierul de inițiere în coaserea unei II se bucură de succes din partea publicului brăilean, la fiecare întâlnire avem alături de noi din ce în ce mai mulți participanți, în special doamne pasionate de costumele și cusăturile tradiționale românești. Persoană de contact: Corina Ciuraru, corina_ciuraru@bjbraila.ro, tel 0766600137 sau grupul facebook "Povestile IEI Brăila".

Vă așteptăm!

Laura Caplea

Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

miercuri, februarie 18, 2015

Va invitam la teatru !VINERI 20 FEBRUARIE                   Casa Tineretului
ORA 12.00                 VANIUȘA  adaptare după un basm rusesc, regia Bujor Macrin


SÂMBATĂ 21 FEBRUARIE             Teatrul Maria Filotti - Sala Studio
ORA 18.00                 ÎNDOIALA  de John Patrick Shanley, regia Eugen Gyemant


DUMINICĂ 22 FEBRUARIE                             Casa Tineretului
ORA 11.30        BAGHETA MAGICĂ-spectacol de magie ,  scenariul si regia Andrei Teașcă

Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2
COMUNICAT DE PRESĂ
Teatrul Maria Filotti dedică programul  acestui sfârsit de săptămână  copiilor , parintilor si bunicilor acestora .
Astfel,  vineri  20 februarie,  de la ora 12.00,  la Casa Tineretului este programat spectacolul de succes VANIUSA,  o reusită   adaptare după un basm rusesc,  in regia regretatului actor  Bujor Macrin. Cu o distributie valoroasă - Dan Moldoveanu , Emilia Mocanu, Flori Popa , Cătălina Nedelea , Ana Zubcu, Costică Burlacu , Valentin Terente ,  acest spectacol a reusit de la prima sa reprezentatie din 29 noiembrie  2009,  să bucure , să stârnească  imaginatia si fantezia celor mici , iar celor maturi să le readucă în suflet  bucuria , bogatia si intelepciunea  povestilor copilariei,  unde Binele invinge Raul- intotdeauna . O lectie de morală , de frumos si o incursiune in lumea fanteziei  si a  imaginatiei.
A doua reprezentatie  din oferta noastră generoasă  oferit celor mici este BAGHETA MAGICĂ,  un   spectacol de magie cu   scenariul si regia semnate de  Andrei Tească ,  programat duminica 22 februarie , de la ora 11.30 la Casa Tineretului . Acest spectacol , singurul de magie  realizat intr-un teatru profesionist , regizat de binecunoscutul actor si magician Andrei Teasca  si interpretat cu dăruire si devotament de actorii  Narcisa Novac , Corina Bors si Adrian Stefan,   speram să trezească curiozitatea nu  numai   a celor mici,  ci si a parintilor si bunicilor acestora ,  pentru că numerele de magie prezentate nu au vârstă si in general  aceasta   artă, a magiei ,    nu conteneste  să surprindă si să stârnească  curiozitatea si imaginatia fiecăruia dintre noi. 


Sâmbată,  21 februarie,  de la ora 18.00 la sala studio ,  este prezentată  cea mai recentă premiera INDOIALA de John Patrick Shanley , un text premiat  cu Premiul Pullitzer pe 2005, pentru  Dramaturgie ,  cu o distributie de exceptie : Emilian Oprea, Liliana Ghiță, Corina Moise si Ramona Gîngă, in regia  lui Eugen Gyemant si scenografia Cristinei Milea, un spectacol cu mare succes la public.
De la premiera sa din 2 noiembrie 2014 ,  acest titlu si spectacol rafinat  a reusit prin marele interes  stârnit de tema si de forta dezbaterii acesteia,  într-un mod dinamic  interactiv,  să incite interesul maxim  al publicului brăilean   astfel că,  absolut toate reprezentatiile de până acum s-au desfăsurat cu sălile arhipline. Contăm  si la  reprezentatie de sâmbătă,  pe prezenta unui public numeros ,  cu atât mai mult cu cât,  în sala  se va afla si  criticul de teatru Marina Constantinescu,  în calitate de unic selectioner  al Festivalului National de Teatru ,  care se va desfasura in Bucuresti in toamna acestui an.

marți, februarie 17, 2015

POLITIA ROMANA, BRAILA: BULETIN DE PRESĂPoliţiştii au recuperat prejudiciul

La data de 26.09.2014, B.Ionel (66 de ani), din municipiul Brăila, a reclamat la poliţie faptul că persoane necunoscute i-au sustras bicicleta, pe care o lăsase neasigurată în faţa unui imobil de pe strada Mioriţei, unde se afla în vizită.
Judiciarişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au desfăşurat cercetări şi l-au depistat pe M.Ionel (46 de ani), din municipiul Brăila, pe care l-au condus la sediul poliţiei.
Bicicleta sustrasă a fost recuperată şi predată păgubitului.
Dosarul penal întocmit pe numele suspectului pentru infracţiunea de furt a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere legală.

·                    

Identificat şi cercetat pentru lovire

La data de 03.02.2015, ora 14.45, poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Cazasu au fost sesizaţi, prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, de către un localnic, în vârstă de 60 de ani, despre faptul că, în timp ce se afla în faţa locuinţei lui, a fost lovit cu pumnul în zona feţei de către un individ necunoscut.
         În urma cercetărilor desfăşurate de poliţişti, a fost identificat D.Ionel (43 de ani), din aceeaşi localitate, faţă de care a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

·                    


Femeie dată dispărută, căutată de poliţişti

La data de 16.02.2015, ora 11.00, administratorul unui centru social de găzduire din municipiu a sesizat telefonic personalul de serviciu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila despre faptul că, la data de 13.02.2015,  Marin Aurelia, de 53 de ani, a plecat în mod voluntar din incinta centrului şi nu s-a mai întors.
         Din verificările poliţiştilor a reieşit că aceasta suferă de afecţiuni medicale cronice, în trecut fiind internată într-un spital de specialitate din Brăila.
         Femeia nu a mai fost plecată din cadrul căminului unde este găzduită, şi nu are asupra sa acte de identitate şi telefon mobil.
Semnalmente : înălţime 165 cm, păr şaten închis, tuns scurt, ochi căprui, are amputate degetele ambelor picioare, fapt pentru care se deplasează greoi, folosind pentru mers un baston.
Îmbrăcăminte la momentul plecării : haină din fâş de culoare verde închis şi pantaloni din stofă de culoare închisă.
Poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au solicitat măsura urmăririi la nivel naţional a femeii.

Marin AureliaCine poate da informaţii despre locul unde se află aceasta este rugat să anunţe la cea mai apropiată unitate sau subunitate de poliţie sau la numărul pentru urgenţe 112.

·                    Conducea autoturismul sub influenţa alcoolului şi având permisul suspendat

Ieri, 16 februarie, la ora 19.30, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Ianca au oprit în trafic, pe raza comunei Mircea Vodă, autoturismul condus de către M.Dumitru (42 de ani), din satul Oprişeneşti.
Poliţiştii au efectuat verificări şi au stabilit că acesta are permisul de conducere suspendat, ultima prelungire a dovezii înlocuitoare a permisului fiind făcută la data 30.04.2014, pentru 30 de zile.
Deoarece bărbatul emana miros de alcool, poliţiştii l-au testat cu aparatul etilotest şi a rezultat că avea în aerul expirat 1,41 mg/l alcool pur.
I-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie şi i s-a întocmit dosar penal, în conformitate cu prevederile Codului penal.

·                    

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În ziua de 16 februarie 2015, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 105 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 23.098 lei, au reţinut în vederea suspendării 13 permise de conducere şi retras 5 certificate de înmatriculare.

ACŢIUNI DESFĂŞURATE ÎN WEEKEND DE CĂTRE POLIŢIŞTIÎn perioada 13- 15 februarie a.c., poliţiştii brăileni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, în municipiu şi judeţ.

Poliţiştii rutieri, de ordine publică, investigarea fraudelor şi de investigaţii criminale, din cadrul poliţiei municipiului, poliţiilor orăşeneşti şi secţiilor de poliţie rurală, au acţionat în zona discotecilor, barurilor şi altor unităţi de alimentaţie publică cu profil similar, pentru verificarea modului în care își desfășoară activitatea societățile comerciale și vânzătorii ambulanți şi pentru a preveni comiterea faptelor de violenţă, a actelor ilegale de comerţ, a furturilor de pe tarabe, din buzunare, poşete şi genţi, de a identifica bunurile provenite din furturi, precum şi pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere grave, produse ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Echipele de poliţişti au efectuat controale la 45 de societăţi comerciale cu profil comerţ, discotecă, cafe-bar şi jocuri mecanice, precum şi 9 întreprinderi individuale şi 14 producători particulari, au legitimat 193 persoane, dintre care 48 au fost controlate corporal sumar, şi au controlat în trafic 84 de autovehicule.

Pe timpul desfăşurării acţiunilor, au fost constatate 50 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 11.270 de lei, 8 fiind aplicate conform prevederilor Legii 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 27 la Legea 12/1990 (republicată), protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 13 conform O.U.G. 195/2002 (republicată), privind circulaţia pe drumurile publice, şi două pentru alte abateri.

POLITIA ROMANA, BRAILA: BULETIN DE PRESĂIdentificaţi şi cercetaţi pentru furt calificat


În dimineaţa zilei de 15 februarie a.c., la ora 08.00, o localnică de 35 de ani, din comuna Chişcani, a reclamat la poliţie faptul că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute au pătruns într-o anexă gospodărească a locuinţei sale şi au sustras un sac cu porumb boabe, având greutatea de 28 kg, şi o bicicletă pentru copii.
Poliţiştii au efectuat cercetarea la faţa locului şi în teren, stabilind că aspectele sesizate se confirmă.
În urma cercetărilor, bunurile sustrase au fost găsite la domiciliul localnicului C.Ionel (32 de ani), despre care s-a stabilit că o ajuta pe femeie la treburile gospodăreşti.
Prejudiciul, în valoare de 150 de lei, a fost recuperat şi restituit păgubitei, iar pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat.

·                    

La data de 15.02.2015, ora 10.15, poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Racoviţa au fost sesizaţi de către administratorul unui magazin alimentar din comună, despre faptul că, în noaptea anterioară, persoane necunoscute au pătruns în interiorul unităţii şi au sustras o pereche de încălţăminte din cauciuc.
În urma activităţilor specifice desfăşurate de către poliţişti, a fost identificat P.Silviu (23 de ani), localnic, de la care a fost recuperat prejudiciul.
Faţă de acesta a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

·                    

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În ziua de 15 februarie 2015, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 56 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 20.002 lei, şi au reţinut în vederea suspendării 3 permise de conducere.

luni, februarie 16, 2015

La Biblioteca Judeteana ,,Panait Istrati" : activitatea "Creangă și copiii"

Secţia pentru Copii.Ludotecă a Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" Brăila în parteneriat cu Școala Gimnazială "Ion Creangă" organizează miercuri, 18 februarie 2015, de la ora 13.00, activitatea "Creangă și copiii" dedicată marelui povestitor şi clasic al literaturii române. Evenimentul este inclus în proiectul educațional județean "Prietenia - cea mai frumoasă floare", inițiat de prof. înv. primar Mariana Mangiurea.

Programul debutează cu o prezentare despre viața și opera marelui povestitor susținută de bibliotecar Doina Stanciu și continuă cu un concurs literar cu premii la care participă elevi de la școlile partenere în proiect : Școala Gimnazială Ion Creangă, Școala Gimnazială Vasile Alecsandri, Colegiul Național Ana Aslan, Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu, Școala Gimnazială Chiscani. Cu acest prilej s-au organizat două expoziții : de carte și de compoziții artistico-plastice, ultima realizată de elevii școlilor participante la proiect.Vă așteptăm! Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

În cadrul Salonului Literar „Axis Libri“, Galati: scurt program muzical sustinut de tineri din Basarabia care studiază în Galati.

- Virgil ANDRONESCU -  
Biblioteca Judeteană „V.A. Urechia“ Galati a organizat joi, 12 februarie 2015, ora 17:00, in cadrul Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central.


În deschidere, a avut loc un mini program literar artisitic, la aniversarea poetului Grigore Vieru, realizat de tinerii din Basarabia care studiază în Galati, sub îndrumarea profesoarelor Adriana Nicoleta Ilie, Carmen Alexandrescu si bibliotecar Ionela Călin de la Liceul Tehnologic de Marină.


Film: Virgil Andronescu

duminică, februarie 15, 2015

Brăileni la Salonul Literar Axis Libri din Galaţi

- Virgil ANDRONESCU -

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați a organizat joi, 12 februarie 2015, ora 17:00, in cadrul Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central.

Evenimentul a cuprins lansarea următoarelor volume: „Cronica potopului de după Dumnezeu” și „Foaie de observație- jurnalul unei conștiințe- ”, autor Virgil Andronescu; „O samă de scriitori”, autor Dumitru Anghel; „Alter Ego”, autor Dragoș Ionescu; „Fiare și oameni” și „Ordine în gânduri”, autor Mihai Vintilă și    „RevistaLitera13” http://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/braileni-la-salonul-literar-axis-libri-din-galati.htm  .
În deschidere, a avut loc un mini program literar artisitic, la aniversarea poetului Grigore Vieru, realizat de tinerii din Basarabia care studiază în Galați, sub îndrumarea profesoarelor Adriana Nicoleta Ilie, Carmen Alexandrescu și bibliotecar Ionela Călin de la Liceul Tehnologic de Marină. Moderator: profesorul Theodor Parapiru.Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...