vineri, februarie 13, 2015

Atelierul de geografie „Călători pe mapamond”.Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează în perioada februarie – iunie 2015, la Secția Împrumut pentru Adulți, Atelierul de geografie „Călători pe mapamond”. Atelierul, coordonat de Silvia Iacob, bibliotecar, se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 - 12 ani, numărul de locuri disponibile fiind de 15. Activitatea se va desfășura de două ori pe lună, sâmbăta, între orele 10.00 - 12.00.
Materialele necesare sunt: 1 foaie hârtie de calc format A4, 3 linere: roșu, negru, albastru și creioane colorate. Copiii vor învăța noțiuni de geografie prin imagini și jocuri interactive, vor lucra cu hărți și vor descoperi la fiecare întâlnire o nouă destinație europeană.
Prima întâlnire are loc sâmbătă, 14 februarie 2015. Înscrierile se fac la Sediul Bibliotecii (Biroul de Înscrieri) sau la tel: 0741298739 Iacob Silvia / 0725561699 Chiriac Valentina.
Vă așteptăm! 

Laura Caplea
Purtător de cuvânt
Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

SIGURANŢA COPIILOR- PRIORITATE A POLIŢIEI ROMÂNE ,,CENTURA DE SIGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI!”Astăzi, 13 februarie 2015, poliţişti de la Serviciul şi Biroul Rutier acţionează pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, totodată, distribuind şi pliante informative cu privire la noile reglementări, care intră în vigoare în ziua de 14 februarie a.c., pentru siguranţa copiilor transportaţi în autovehicule, pe drumurile publice.


Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
 
De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel
încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Ca excepţie, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Menţionăm că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.


Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4- 5 puncte- amendă (390- 487,5 lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul:

- nerespectării obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.

- nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.


POLIŢIŞTII BRĂILENI vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!


POLITIA ROMANA, BRAILA: BULETIN DE PRESĂConflict în trafic, degenerat în agresiune şi distrugere


La data de 12 februarie a.c., ora 13.25, poliţiştii Secţiei 5 de Poliție Rurală Viziru au fost sesizați, prin apel 112, de către un tânăr de 26 de ani, din comuna Bărăganul, cu privire la faptul că se afla pe DE 584, în localitatea Viziru, și avea neînțelegeri cu un alt participant la trafic.
În urma sesizării, poliţiştii s-au deplasat la locul indicat şi au stabilit că, în urma unui conflict iscat în trafic, apelantul ar fi fost lovit de către șoferul și pasagerul unei autoutilitare, respectiv C.Vasile (28 de ani) şi C.Nicolae (36 de ani), ambii din comuna Viziru.
De asemenea, pe timpul conflictului, bărbatul de 36 de ani i-ar fi distrus victimei telefonul mobil, în valoare de 650 de lei.
Cei doi agresori au fost sancţionaţi contravenţional, conform Legii 61/1991 (republicată), şi a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi distrugere.

·                    

Percheziţii şi controale, efectuate de către poliţişti

Ieri, 12 februarie a.c., în baza mandatelor de percheziţie emise de către Judecătoria Făurei, poliţişti din cadrul Secţiei 4 de Poliţie Rurală Ianca, împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au desfăşurat patru percheziţii domiciliare şi trei controale la societăţi comerciale de pe raza comunei Bordei Verde.
În urma percheziţiei efectuate la domiciliul unei persoane din comuna Bordei Verde, au fost găsite şi ridicate de către poliţişti mai multe articole pirotehnice (33 tuburi de pocnitori şi 73 de cutii cu petarde, a câte 60 de bucăţi).
S-a stabilit că acestea aparţineau ginerelui proprietarului, în vârstă de 31 de ani, domiciliat în municipiul Brăila, faţă de care a fost întocmit dosar penal, conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, cercetările fiind preluate de către poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.
De asemenea, în urma controalelor efectuate la două puncte de lucru tip magazin alimentar, situate în satul Constantin Gabrielescu, aparţinând unei societăţi din comuna Bordei Verde, au fost găsite, în total, 51 de pachete cu ţigări şi 33 bucăţi de pâine albă.
Întrucât administratorul societăţii nu deţinea documente de provenienţă pentru acestea, poliţiştii le-au ridicat în vederea confiscării şi au aplicat amenzi contravenţionale, conform prevederilor Legii 12/1990.

·                    

Suspecţi în cauze înregistrate cu autori necunoscuţi, identificaţi de poliţişti

La data de 01.02.2015, ora 12.30, L.Aurel (85 de ani), din comuna Roşiori, a reclamat la poliţie faptul că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute i-au sustras 25 de găini din coteţul aflat în curtea locuinţei.
Prejudiciul creat este de 500 de lei.
Poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Roşiori au desfăşurat cercetări şi au stabilit că localnicii P.Marian (36 de ani), G.Mihăiţă (40 de ani) şi G.Fănel (32 de ani) ar fi sustras păsările.
Cercetările sunt continuate pentru recuperarea prejudiciului.
Faţă de cei trei bărbaţi a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

·                    

Poliţiştii Postului de Poliţie Comunal Măxineni au efectuat cercetări într-o cauză privind un furt de găini şi l-au identificat pe localnicul C.Florin (31 de ani).
 În fapt, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie a.c., acesta ar fi sustras un număr de nouă găini din adăpostul pentru păsări, aflat în curtea imobilului unei localnice.
Cel în cauză ar fi pătruns în curtea păgubitei prin grădina unui imobil nelocuit din vecinătate, escaladând gardul despărţitor, ar fi pus păsările într-un sac şi le-ar fi transportat la domiciliul său.
Poliţiştii au recuperat prejudiciul în totalitate şi i-au întocmit consăteanului dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. 

·                    

         Poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au continuat să desfăşoare activităţi într-o cauză înregistrată cu autori necunoscuţi, privind distrugerea ecranului unui aparat de jocuri, şi l-au identificat pe G.Antonio (26 de ani), din municipiul Brăila.
         Acestuia i s-a probat că, la data de 27.12.2014, ar fi spart cu pumnul ecranul touch-screen al unui aparat de jocuri electronice din incinta unei societăţi situate pe strada G-ral Eremia Grigorescu, din municipiu, fiind nemulţumit că nu a câştigat nicio sumă de bani.
         Valoarea pagubelor este de 1.200 de lei.
         Pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.

·                    

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În ziua de 12 februarie 2015, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.
Astfel, poliţiştii au constatat 74 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 16.476 lei, şi au reţinut în vederea suspendării 3 permise de conducere.

joi, februarie 12, 2015

Va invitam la teatru !

SÂMBATĂ 14 FEBRUARIE                       Casa Tineretului
ORA 18.00                                                 POVESTE IN DOI

 Spectacol dedicat   ZILEI  ÎNDRĂGOSTIȚILOR  -Eveniment   organizat  cu Primăria Brăila                    

DUMINICĂ 15 FEBRUARIE               Teatrul Maria Filotti - Sala Studio
ORA 18.00      CASA de  Evgheni Grişkoveţ si Anna Matison , regia Sânziana Stoican


va invitam la teatru !

SÂMBATĂ  7 FEBRUARIE                    Casa Tineretului
ORA 18.00      MAI CÂNTĂ O DATĂ , SAM !  de Woody Allen , regia Bogdan Drăgulescu


DUMINICĂ 8 FEBRUARIE                  Casa Tineretului
ORA 18.00                 LEONCE SI LENA de  Georg Bűchner , regia Vlad Cristache


Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2
COMUNICAT DE PRESĂ
Duminică 15 februarie ,  de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului Maria Filotti , am programat spectacolul „Casa” de Evgheni Grăşkoveţ şi Anna Matison, un text de o extraordinară actualitate, specific dramaturgiei ruse, un excelent amestec între comic şi dramatic, aşa cum este şi viaţa sub toate aspectele ei, un spectacol în care se vor regăsi şi cei maturi şi în mod special cei tineri. Regia aparţine Sânzianei Stoican,  iar scenografia este semnată de Valentin Vârlan.
Spectacolul „Casa” este  apreciat de publicul brăilean, a fost jucat cu succes pe scene din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării si a beneficiat de cronici pozitive din partea criticii de specialitate. În distribuţie: Alin Florea, Ramona Gîngă, Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Liliana Ghiţă, Valentin Terente, Corina Georgiana Borş şi Marius Exarhu.
Teatrul Maria Filotti în parteneriat cu Primăria Brăila si Liceul de Artă Hariclea Darclee propun pentru sâmbătă,  14 februarie,  un altfel de sărbătoarea a Sfântului Valentin , ca un preambul la tradiționalul Dragobete. Astfel,  începând cu ora 16.30,  in holul Casei Tineretului are loc o animație artistică realizată de Liceul de Artă Hariclea Darclee.
De la ora  18.00 în sala Casei Tineretului se va desfașura spectacolul Poveste în doi. În prima parte vor recita actorii Teatrului Maria Filotti – Cătălina Nedelea , Wanessa Radu , Zane Jarcu și Dan Moldoveanu,  din lirica de dragoste românească contemporană  in comentariul muzical al chitaristului brăilean Cosmin Cernat . Vor fi intercalate secvențe din mari povești de dragoste a cinematografiei .
În partea a doua a spectacolului este programat un recital al cunoscutei soliste Irina Popa acompaniată de compozitorul și pianistul brăilean Cornel Cristei.  
         

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...