vineri, ianuarie 16, 2015

POLITIA ROMANA, BRAILA: BULETIN DE PRESĂ

Gălăţean reţinut pentru furturi comise în Brăila

În baza probatoriului administrat de către poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, a fost depistat şi condus la sediul poliţiei S.Marian (32 de ani), din municipiul Galaţi, bănuit de comiterea a două furturi din locuinţe, de pe raza municipiului Brăila.
Faptele au fost comise în perioada septembrie-decembrie 2014, având ca mod de operare escaladarea şi forţarea ferestrelor a două apartamente situate la parter.
Prejudiciul total este în valoare de 20.050 de lei şi constă în aparatură electronică, bijuterii, telefoane mobile etc., poliţiştii reuşind să recupereze o parte din bunuri.
Pe numele gălăţeanului a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de furt calificat şi a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Brăila.
Astăzi va fi prezentat instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.


Bănuit de comiterea unui furt calificat, depistat de către poliţişti

Poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale l-au adus la cercetări şi pe B.Iulian (47 de ani), din municipiul Brăila, care este suspectat de săvârşirea unui furt calificat.
În perioada 08-09.12.2014, acesta ar pătruns, prin efracţie, în curtea unui imobil nelocuit din municipiu şi ar fi sustras lemne şi mai multe obiecte metalice uzate pe care le-ar fi valorificat la un centru remat. De asemenea, ar fi sustras şi poarta metalică de acces în curtea imobilului, pe care ar fi vândut-o unor persoane necunoscute.
Prejudiciul a fost apreciat la valoarea de 200 de lei.
Faţă de cel în cauză sunt continuate cercetările pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.


Cercetat sub control judiciar, pentru infracţiunea de înşelăciune
La data de 15 ianuarie 2015, V.Tudorel (48 de ani), din municipiul Brăila, care fusese reţinut pe ordonanţă, a fost prezentat Judecătoriei Brăila, cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
Instanţa de judecată a respins această propunere şi a dispus cercetarea lui în stare de libertate, sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în urma efectuării activităţilor investigative specifice, l-au depistat, în ziua de 14 ianuarie 2015, pe cel în cauză, căruia i-au stabilit că ar fi ridicat suma de 16.400 de lei de la persoana vătămată M.G., înşelată prin metoda „accidentul”.
Reamintim că, în seara de 3 ianuarie a.c., la ora 20.00, ofiţerul de serviciu de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a fost sesizat de către un brăilean de 67 de ani, cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, în jurul orei 16.10, a fost victima unei înşelăciuni prin metoda „accidentul”.
Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat cercetări şi au stabilit că reclamantul a fost apelat pe telefonul fix de către o persoană care plângea şi afirma că a produs un accident rutier, dându-se drept ginerele său şi convingându-l să-i trimită bani, pentru a scăpa de închisoare.
Apelantul necunoscut i-a indicat victimei să se întâlnească cu un tânăr în zona unui hotel din Brăila şi să-i dea acestuia bani, lucru pe care l-a şi făcut.
După circa două ore, după ce şi-a sunat ginerele, bărbatul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a sesizat poliţia.
Prejudiciul este în valoare de 16.400 lei.
Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor care au participat la comiterea faptei.


La volanul autoturismului, sub influenţa alcoolului

În dimineaţa zilei de 16 ianuarie a.c., la ora 05.40, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Ianca l-au depistat în trafic pe B.Alin (22 de ani), din oraşul Făurei, care conducea autoturismul, pe raza oraşului Ianca, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.
A fost testat cu aparatul etilotest şi a rezultat că avea în aerul expirat 0,74 mg/l alcool pur, motiv pentru care i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru a se stabili cu exactitate gradul de alcoolemie.
Pe numele lui a fost întocmit dosar penal, conform Codului penal.


Acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere

În cursul zilei de ieri, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Făurei au acţionat, pe DN2 şi DJ 203, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere.
Poliţiştii au acţionat pentru constatarea şi sancţionarea abaterilor de la regulile de circulaţie, în special a celor privind limitele legale de viteză, folosindu-se autospecialele pe care sunt amplasate aparate radar.
În cadrul acţiunii, au fost oprite în trafic 25 de autovehicule, au fost testaţi cu aparatul etilotest 6 conducători auto şi au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.267 de lei. Totodată, au fost ridicate două permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.


Accident rutier în afara comunei Viziru

Ieri dimineaţă, la ora 08.15, personalul de serviciu de la Poliţia oraşului Însurăţei a fost sesizat, prin apel 112, de către un conducător auto aflat în trafic, cu privire la faptul că, pe DJ 211A, în afara localităţii Viziru, judeţul Brăila, s-a produs un accident rutier soldat cu o victimă.
Din cercetările efectuate la faţa locului s-a stabilit că M.Lucian (28 de ani), din localitatea Stânca, comuna Stăncuţa, în timp ce conducea autoturismul personal, pe drumul judeţean, pe direcţia Constanţa-Brăila, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile meteo şi de drum (ceaţă şi polei), a acroşat două autoturisme oprite, unul pe sensul său de mers şi altul pe sensul opus.
Şoferul maşinii oprite pe sensul opus, B.Ghiorghiţă (67 de ani), din municipiul Galaţi, care se afla lângă autoturism, a fost surprins şi accidentat de autovehiculul condus de M.Lucian.
În urma acestui eveniment, victima a fost transportată cu ambulanţa la U.P.U. Brăila, pentru îngrijirile medicale necesare.
Conducătorii auto implicaţi în accident au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, şi în cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.


Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier
În ziua de 15 ianuarie 2015, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi infracţiuni rutiere, precum şi pentru combaterea producerii accidentelor rutiere grave.

Astfel, poliţiştii au constatat 64 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 16.495 lei, au ridicat în vederea suspendării 8 permise de conducere şi retras două certificate de înmatriculare.

miercuri, ianuarie 14, 2015

Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea.

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” organizează joi, 15 ianuarie 2015, o serie de activități dedicate marelui poet român Mihai Eminescu, intitulate generic Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – prof. inv. primar Trofin Anca și Școala Gimnazială „Ion Creangă” – prof. inv. primar Mariana Mangiurea.

Activitățile debutează la Secția de Copii. Ludotecă la ora 9.30 cu o prezentare despre viața și opera lui M. Eminescu, susținută de Doina Stanciu, bibliotecar și continuă cu un recital de poezii și un concurs de desene inspirate dintr-o strofă eminesciană. La final participanții vor primi diplome și premii în cărți.
Două expoziții documentare  menite să păstreze vie în sufletele noastre opera lui Eminescu sunt organizate la Secția Împrumut pentru Adulți și la Ludotecă și reunesc o bogată colecție de cărți, monede și medalii. Expozițiile pot fi vizionate în perioada 15 - 23 ianuarie.


Vă așteptăm! Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 16,30, lansarea "Istoriei literaturii române. Erată la erată"

Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" organizează, joi, 15 ianuarie 2015, ora 16,30, lansarea "Istoriei literaturii române. Erată la erată" și vernisajul expoziţiei de caricatură semnată de Costel Pătrăşcan, artist plastic brăilean. 

Moderatorul evenimentului este Dragoş Adrian Neagu, directorul instituţiei gazdă, prezintă scriitorul Viorel Coman.
Caricaturistul Costel Pătrăşcan este câştigătorul a 41 de premii internaţionale şi a 68 de premii naţionale şi are la activ 45 de expoziţii naţionale şi alte patru în afara ţării (Bruxelles, Chişinău, Cipru şi Shanghai), fiind cotat ca unul dintre cei mai buni graficieni ai momentului. Este caricaturist editorialist la Academia Caţavencu şi a editat trei albume de caricatură:Libidoul la electorat (2009), Fabricat în România (2010)  Istoria literaturii române. Erată (2011). Expoziţia de grafică şi caricaturi va fi deschisă publicului în spațiul expozițional al Sălii de Lectură până pe 15 februarie.Vă așteptăm! Numai bine,
Laura Caplea
Purtător de cuvânt

Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Brăila

luni, ianuarie 12, 2015

Liderul national al PSD, Liviu Nicolae Dragnea: ,,Mihai nu si-a depus candidatura pentru ca asa a visat noaptea!”

- Virgil ANDRONESCU -
romaniatv.net

Vineri, de la orele 19:00 trebuia sa inceapa conferinta de presa a PSD Braila dar a inceput cu mai mult de o jumatate de ora mai tarziu.
Purtatorul de cuvant al Partidului social Democrat Braila, Doru Damian a deschis conferinta anuntand ca: ,,A fost prima sedinta de analiza de dupa alegeri- prima sedinta oficiala dupa alegeri si ca discutiile au durat un pic mai mult, iar sedinta a fost prezidata de domnul Presedinte executiv al partidului la nivel national Liviu Nicolae Dragnea. In aceasta seara avem un invitat de marca la Braila si cred ca este mai important mesajul venit de la domnul presedinte Liviu Nicolae Dragnea.”

Liviu Nicolae Dragnea, Presedinte Executiv PSD: ,,Pentru a participa la acesta conferinta de presa am venit- ca de fiecare data, la Braila cu drag. In Comitetul Executiv s-a aprobat ca astazi sa se organizeze Conferinta Judeteana pentru alegerea noului presedinte al PSD la Braila, o conferinta in care s-a aprobat Raportul prezentat de catre domnul Gabriel Simionescu prin care s-au completat cateva locuri in Consiliul Judetean al PSD si in care s-a aprobat propunerea de revocare din functia de presedinte al Organizatiei Judetene PSD a domnului Bunea Stancu iar in final a fost ales Presedinte al Organizatiei domnul Mihai Tudose.”
Liviu Dragnea a facut o lunga expunere a calitatilor presedintelui nou ales Mihai Tudose, spunand despre acesta ca ,,este un om care- din punct de vedere politic care are foarte multa experienta”, deasemeneaca ,, este un om care este apreciat de colegi, iar ca ,,Mihai nu si-a depus candidatura pentru ca asa a visat noaptea ci pentru ca organizatia in sine si colegii de la nivelul conducerii judetene dar si colegii din teritoriu i-au propus sa candideze”. Dragnea a laudat din plin calitatile alesului PSD Braila: ,,pentru ca este un om perceput ca un om politic ce munceste pentru oameni- nu numai pentru cei din partid ci pentru oameni in general, este un om care munceste pentru comunitate, un om care intelege care este interesul comunitatii, un om loial, un om care vrea sa faca lucruri nu numai pentru colegii dumnealui ci si pentru judetul Braila.” In afara de calitatile politice- a mai spus Dragnea ca ,,Mihai are calitati pe care- cu modestie, nu si le-a promovat in mod excesiv si este un om foarte bine pregatit profesional, este cadru didactic si un om cu mare expertiza in foarte multe domenii si- probabil, mai devreme sau mai tarziu, aceste calitati ale lui vor fi folosite intr-o masura mai mare.”
S-a mai aratat ca ,,dincolo de toate recomandarile, ceea ce l-a recomandat a fost votul de astazi. Faptul ca a durat destul de mult schimbarea domnului Bunea Stancu a fost una dintre ezitarile partidului, un caz- un gen de persistenta pe care PSD-ul l-a avut de-a lungul anilor si care nu ne-au adus prea multe deservicii.” Vice-premierul Dragnea: ,, A fost o greseala si in acest caz- cat si in alte cazuri, dar e bine ca s-a intamplat… si ca, practic, de astazi Organizatia intra pe un fagas normal- macar la Organizatia PSD lucrurile au intrat in normalitate si va redeveni una dintre cele mai puternice organizatii din tara si mai bine structurata- organizatii de oameni seriosi si condusa in mod coerent fata de situatia de la Consiliul Judetean Braila care este o situatie ingrozitoare si care produce deservicii grave judetului Braila”.
Ceea ce m-a facut sa zambesc- printre alte seriozitati de-ale lui liviu Dragnea a fost expresia - ,,Doamne fereste”- dupa care a urmat o ingrijorare personala pentru Consiliul Judetean in ceea ce priveste dezideratul de mai bine al cetatenilor braileni: ,,eu nu stiu cum se vor descurca cei de la CJ daca vor veni zapezile!” Acesta si-a manifestat temerea sincera ca ,,chiar si proiectul de la spital este pus in pericol…”, dincolo ,,de atitudinea politica condamnabila a acestui domn de la noul PNL- cum a inteles domnia sa, noul PNL cu aceeasi oameni” despre care Dragnea- personal, considera ca ,,aici avem de aface cu un sir de abuzuri si din partea dumnealui si din partea institutiei Prefectului” apoi si-a exprimat imperativ dorinta ca ,,aceste abuzuri trebuie sa inceteze iar ele persista- pe de o parte, iar pe de alta parte cei care le fac trebuie sa plateasca, iar acest domn vice-presedinte si consilierii care l-au sustinut au blocat efectiv activitatea judetului- nu numai a CJ, cu prejudicii foarte grave.” S-a mai spus vineri seara ca nimeni din PSD nu s-a dezis Bunea Stancu si ca ,,trebuia sa cerem tuturor organizatiilor din tara care aveau astfel de probleme sa faca ceea ce s-a inceput acum aici la Braila.” Vice-premierul Liviu Dragnea a promis ca se vor decide cat de curand si situatiile de excludere si din calitatea de membri ai PSD si ca el seste de acord cu aceasta masura. ,,Inclusiv Prefectul trebuie sa plateasca” dar nu este domnia sa in masura de a spune cum, dansul spune doar ca trebuie, ne- permitandu-si- ca om politic, sa se pronunte in ce mod ar trebui sa plateasca prefectul de Braila, deoarece ,,sunt institutii suficient de puternice si serioase in Romania care vor decide cum trebuie sa plateasca”. Dragnea mai crede ca corpul de Control al Primului-Ministru trebuie sa vina cat de curand la Braila ,,pentru a face o cercetare serioasa si temeinica”, iar acesta va cere prim-ministrului si lui Gabriel Oprea ,,sa ia in serios demiterea prefectului de aici” neconsiderand acest lucru ca fiind o plata! Vice-presedintele pe tara al Partidului Social Democrat a vorbit despre abuzuri, despre ,,un sir intreg de abuzuri cu efecte foarte grave asupra unor institutii din judet si asupra judetului” dupa ce inainte de sedinta de partid I s-a prezentat ,,o informare cu ceea ce se intampla la CJ Braila”. Liviu Dragnea nu crede ca ,,mai exista undeva in lume o astfel de situatie”, dar el si colegii sai de la Bucuresti stiau doar ca ,,aici e o situatie incerta dar modul cum s-a procedat de abia astazi am aflat”. Dragnea si-a marturisit crezul ca ,,dupa alegerea de astazi a domnului Mihai Tudose dispar aceste cumetrii!”, exprimandu-si totodata optimismul ca ,,situatia de la Braila- de la noi din partid, este acum o situatie buna” dar si ca vede ,,foarte prost situatia domnului Rizea pentru declaratii ce il descalifica.” Vorbind ironic despre declaratiile facute de Deputatul PSD Cristian Rizea, Nicolae Dragnea a comentat ca domnia sa ,,a fost astazi la Conferinta Extraordinara si nu s-a furat nici un scaun, dimpotriva, a fost un vot unanim dat in primul rand de dorinta de a se limpezi lucrurile in PSD si din dorinta de a fi un nou inceput.”
,,Organizatia Judeteana a PSD va decide daca domnul Rizea va fi sau nu exclus, dar este valabil pentru toti membrii de partid” a spus raspicat liderul national al Partidului Social Democrat care a continuat sa atentioneze- la fel de plastic, ca dupa ce se va trece de votul guvernului si de votul bugetului- ,,in PSD nu mai putem accepta solisti vocali care stau pe televizoar e si care sa loveasca in PSD!”
Tudose Mihai, presedintele Partidului Social Democrat Braila, in legatura cu subiectul ironizat de ante-vorbitorul sau: ,,Asta in ceea ce priveste coabitarea cu PNL-ul cat si in ceea ce priveste problemele de acest gen, unul dintre obiectivele mele este ca in PSD Braila nimeni sa numai ia decizii de capul lui, deciziile se iau in forurile statutare votate si nu altfel caci exista o varianta foarte democratica sa ne lase pur si simplu in pace.” Proiectul presedintelui Tudose se vrea a fi ,,un nou stil de a conduce organizatia”, constand in intalniri unde sa fie luate decizii- pe principiul ca luand toti o anumita decizie e mult mai bine decat atunci cand deciziile le iau numai unii- singuri, iar atunci cand raspunderea este asumata de toti toate deciziile vor fi duse la indeplinire.
Dragnea a tinut sa puncteze faptul ca ,,domnul Rizea nu a fost la Conferinta de astazi…”, iar Tudose a subliniat ca ,,domnul stancu nu are voie…”
La intrebarile jurnalistilor, Dragnea a raspuns ca ,,nu ma ocup eu cu aducerea la cunostinta domnului Bunea Stancu a deciziei de astazi!” Intrebat de jurnalisti care va fi urmatorul presedinte de CJ revocat din functie, liderul PSD a spus: ,,sa va spun acum care va fi urmatorul presedinte Consiliului Judetean revocat din functie, nu stiu (o singura lacuna a avut domnul vice-premier Dragnea, dar a fost fresh ), dar sa avem rabdare si sa ne uitam la televizor!”
si ca ,,PSD Braila va incepe sa functioneze normal, in primul rand, si statutar in al doilea rand sau invers.” Le-a recomandat colegilor sai ca propunerea pentru vice-presedinte la Consiliul Judetean sa fie luata intr-un for statutar al partidului dupa o dezbatere transparenta si argumentata: ,,nu ne intalnim doi insi sau trei si spunem “eu ma propun pe mine, tu pe mine si eu pe tine”, asa ceva nu se poate! Si acesta fiind un motiv pentru ,,am ajuns in situatia actuala din PSD Braila.” S-a facut promisiunea ca isi va sprijini colegii de la Braila in orice demers corect si indreptat catre normalizarea vietii din partid si vietii din acest judet!
Mihai Tudose si-a exprimat convingerea ( incheind intr-un fel ironic, vorbind si despre o stampila furata ca despre un sigiliu imperial ), ca ,,printr-un demers coerent si corect politic, asezat, discutat si bine fundamentat juridic, situatia din Consiliul Judetean se poate rezolva in maxim o luna- evident, daca domnul Nechita nu fuge cu stampila, cum a mai facut, sau se crede imparat si se proclama legitim!”
A fost o conferinta de presa dinamica si vioaie, s-au discutat treburi serioase si de importanta capitala pentru judetul Braila si ai sai cetateni, toti cei prezenti au inteles de la sursa cea mai autorizata cum stau lucrurile in Partidul Social democrat Braila: dupa alegerea de astazi a domnului Mihai Tudose vor dispare cumetriile, nimeni nu va mai fura vreun scaun, se vor limpezi lucrurile in PSD si va fi un nou inceput, se va normaliza viata din partid si viata din acest judet! Eu nu-il citez pe Liviu Dragnea cu ,,Doamne fereste”, ci spun doar atat- fara vreun soi de optimism in cazul de fata, Dumnezeu sa ne ajute!

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAŢIA RUTIERĂ PE TIMP DE IARNĂ

În condiţiile atenţionărilor meteorologice, conform cărora se vor produce fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, poliţiştii brăileni recomandă participanţilor la trafic să adopte o conduită preventivă de conducere şi să respecte regulile de circulaţie ori îndrumările poliţiştilor rutieri.

În zonele de sud și sud-est, precipitațiile anunțate de meteorologi pot produce polei pe arterele rutiere, condiții în care recomandăm celor care se vor deplasa în zonele aflate sub atenționare meteo să circule prudent, cu viteză redusă și să păstreze în mers o distanță corespunzătoare față de autoturismele dinainte.

În condiţiile unui trafic aglomerat, poliţiştii vă recomandă să vă păstraţi calmul, să nu uitaţi de politeţea rutieră şi să nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, toţi conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii meteo este mult mai mare.

De asemenea, conducătorii auto trebuie să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

În situaţia în care vizibilitatea este redusă din cauza ceţii, ploii, lapoviţei sau ninsorii, poliţiştii rutieri recomandă folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, permanent, astfel putând reduce riscul producerii unor accidente, pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare, folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie/climatizare şi folosiţi corect luminile de ceaţă!

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

ATENŢIE! Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.


Totodată, pietonii sunt sfătuiţi să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...