vineri, decembrie 05, 2014

Luciditatea teoriilor exprimate asupra unui pretext numit ,,arta”.- Virgil ANDRONESCU -
 
Seara de joi am inceput-o cu hohote de ras, am ras de prostie, de snobism, de ,,arta” si a trebuit sa ne punem o singura intrebare: daca cel mai bun prieten al nostru ar face intr-o zi o prostie imensa, aceasta ar zgudui din temelii si pentru totdeauna prietenia dintre noi?

Poate ca nu e de ras cand vine vorba de prietenie, de greseli, de…
Da’, in piesa Arta de Yasmina Reza- Teatrul bulandra Bucuresti, arta- cumpararea unui tablou alb, e numai un pretext pentru a merge dincolo de superficial si de a patrunde in intimitatea unei prietenii ce se clatina- dincolo de discutiile pseudofilosofice hilare.
Regizorul Cristi Juncu ne tine timp de 1h si 40’ intr-o tensiune construita treptat si artificial- in sensul in care tot scandalul intre prieteni incepe de la nimic si merge pana dincolo de...nimic.
Piesa Arta- in traducerea Violetei Popa, adaptare facuta de Cristi juncu si scenografie Cosmin Ardeleanu, uimeste cantitativ si calitativ prin umor si luciditatea teoriilor exprimate asupra unui pretext numit ,,arta”.

Festivalul ,,Zile si nopti de teatru la Braila", editia a IX-a , 1-7 decembrie 2014:


Comunicat de presă, Senator Mihai Cristian Dănuț: ,,Am luat act de vehicularea în presa brăileană a numelui meu în legătură cu o posibilă candidatură la șefia Consiliului Județean Brăila.”Am luat act de vehicularea în presa brăileană a numelui meu în legătură cu o posibilă candidatură la șefia Consiliului Județean Brăila. Înțeleg că domnul deputat Cristian Rizea a găsit de cuviință să facă declarații pe această temă, fără ca, în prealabil, să fi avut măcar o discuție cu mine. Știe dumnealui mai bine ce-mi doresc eu și simte nevoia să vorbeasca public în numele meu, deși nu i-am solicitat niciodată servicii de purtător de cuvânt.
Dincolo de conduita îndoielnică a domnului deputat, care colportează din sediul PSD, ca la piață, zvonuri, bârfe, șușanele,  îi reamintesc domnului Rizea că facem parte din aceeași alianță politică. Și, într-o alianță politică, nimeni nu candidează de capul lui, așa cum și-a permis domnul deputat PSD să insinueze ca aș putea face eu.
Funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, rămasă vacantă după suspendarea domnului Gheorghe Bunea Stancu, este o funcție care implică responsabilități uriașe, cu atât mai mult cu cât mandatul va fi de scurtă durată. Cine se va înhăma la această muncă nu va avea nimic de câștigat, ci, dimpotrivă, se va expune unui risc electoral. Trebuie să fim conștienți că un mandat limitat la un an, până la alegerile locale din 2016, este insuficient pentru a îmbunatăți un sistem care funcționeză prost de 10 ani. Iar candidatul stabilit în cadrul alianței trebuie  sprijinit necondiționat.
Doresc să îi asigur pe partenerii noștri politici că, indiferent cine va candida, va avea sprijinul deplin al Partidului Conservator, că  vom lua împreună toate deciziile referitoare la alegerile pentru Consiliul Județean, iar strategiile viitoare le vom stabili în biroul de coordonare a alianței.


Senator Mihai Cristian Dănuț
Președintele Partidului Conservator Filiala Brăila

joi, decembrie 04, 2014

,,Regizorul” Pavel Bartos si a sa echipa de ,,filmare”, ne-au facut sa radem cu lacrimi!- Virgil ANDRONESCU -

Tot ieri, 03 decembrie, de la orele 20:30 la Sala Studio a Teatrului ,,Maria Filotti”, trupa Teatrului Odeon Bucuresti a adus pe scena o savuroasa comedie Liniste! Sarut. Actiune!- o adaptare dupa Peter Kerek dupa filmul Living in Oblivion de Tom Dicillo, film produs de Lemon Sky Production.
Ne-au facut sa radem cu lacrimi o distributie de exceptie, actorii: Pavel Bartos, Elvira Deatcu, Gelu Nitu, Irina Mazanitis, Paula Niculita / Alina Berzunteanu, Marius Damian, Ioan Batinas, Alexandru Papadopol- in regia lui Peter Kerek, actiunea desfasurandu-se pe un platou de filmare- decorul Cristian Niculescu, unde ni se dezvaluie culisele turnarii unui film. In rolul regizorului- actorul Pavel Bartos, care scapa situatia de sub control iar  filmul deja se intampla si se consuma inainte de a fi realizat.
Textul- de la un capat la altul, e construit pe replici taioase, ironiile fine si comicul de situatii din cele trei episoade ce compun spectacolul au binedispus spectatorii care au umplut pana la refuz Sala Studio.
Pregatirea de dinnaintea inceperii turnarii unui film de dragoste- ceea ce se petrece in culise aduce modificari, transformari in mintile si sufletele actorilor si a echipei tehnice dar si a regizorului. Sunt convins ca prin astfel de trairi mentale si sufletesti au trecut de nenumarate ori- la repetitii,  si minunatii actori de la Teatrul Odeon din Bucuresti.

Minunata trupa a Teatrului Eugen Ionesco din Chisinau, ne invita sa ne cunoastem trecutul pentru a putea spera la un viitor!


- Virgil ANDRONESCU -
 
Cea de a treia zi a Festivalului ,,Zile si nopti de teatru la braila”- editia a IX-a, a inceput ieri la orele 18:00, in Sala de spectacole a Casei Tineretului cu piesa Clasa noastra de Tadeusz Slobodzianek. Echipa Teatrului Eugen Ionesco din Chisinau, zece actori tineri intruchipand zece personaje, sub bagheta regizorala a Luminitei Ticu- tot aceasta semnand si scenografia (decorul, costumele ), au adus in fata publicului brailean un fragment important de istorie comuna. Povestea a zece copii si ceea ce s-a intamplat cu fiecare in parte pe parcursul a saptezeci de ani de istorie nefericita. Cele zece personaje- baieti si fete, colegi de clasa care au crescut impreuna, s-au jucat impreuna, dar timpul a trecut si ei sunt nevoiti, obligati de realitatile vietii sa ia contact cu vicisitudinile acesteia trecand prin experiente ca stalinismul, nazismul, diversele discriminari si dogme impuse, nedreptati. Tot ceea ce li se intampla celor zece personaje ii face sa se maturizeze de timpuriu si-i impinge la ura fata de prieten, iubirea fata de dusman, convertirea religioasa din teama ori din dragoste, la tradare si chiar la crima. Cele zece personaje au puterea de a lupta ori a muri pentru convingerile lor, au puterea de a trai cu dramul de speranta in inimi ca nicicand nu-si vor pierde demnitatea.
Actorii: Laurentiu Vutcarau, Dumitru Mamei, Stefan Bourosu, Anatoli Guzic, Denis Dimitriu, Dan Melnic, Ina Colbasiuc, Ana Jereghe, Tatiana Raetkaia  si Olesea Svecla, au tinut spectatorii conectati si concentrati la firul povestii- timp de doua ore, fara pauza; textul fiind unul lung si complex, bine legat si repartizat pe fiecare personaj; fiecare actori in parte a tinut ridicat si alert ritmul povestirii.
Piesa reprezinta un omagiu adus victimelor directe si indirecte ale Holocaustului, cat si victimelor post-Holocaust- saptezeci de ani de istorie recenta incarcata de drame si tragedii individuale si colective. Trebuie sa ne cunoastem trecutul pentru a putea spera la un viitor!

miercuri, decembrie 03, 2014

Viata e o afacere, iar afacerile sunt intotdeauna precum jocurile de carti, unde- fiecare dintre noi, trisam uneori sau intotdeauna desi avem si posibilitatea de a alege sa fim corecti!- Virgil ANDRONESCU -

Si tot marti seara, incepand cu orele 20:00 la sala Studio a Teatrului ,,Maria Filotti”, trupa Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov a jucat piesa American Buffalo de David Mamet, in regia lui vlad Massaci, traducerea bogdan Budes si scenografia Andu dumitrescu. Distributia: Mihai Bica, Demis Muraru si Andrei Catalin.
American Buffalo e un text de fictiune pornit de la intamplare traita de autorul David Mamet.
American Buffalo prezinta tipologii umane diferite- intalnite la tot pasul- de cand lumea si mai ales in vremurile moderne si contemporane, personaje ce vorbesc publicului despre libertatea de a putea face diverse alegeri in viata. Pentru unii viata se masoara in caractere umane, iar pentru altii in bani si nimeni nu poate calcula cat si cum…pentru fiecare in parte. Pentru toti- absolute pentru toti, viata e colturoasa…piesa o rotunjeste- pe alocuri, cu umorul intepator al unor replici ce folosesc un limbaj dur si direct atunci cand dinamica piesei scade din intensitate- exact unde si cat trebuie.
Piesa American Buffalo este considerate de critica de specialitate ca fiind una dintre cele mai bune piese americane contemporane, de aceea a si fost premiata de nenumarate ori.

Viata e o afacere, iar afacerile sunt intotdeauna precum jocurile de carti, unde- fiecare dintre noi, trisam uneori sau intotdeauna desi avem si posibilitatea de a alege sa fim corecti!

Un omagiu adus singurei artiste care a dat valoare inestimabila cantului romanesc autentic

- Virgil ANDRONESCU -Cea de a doua seara a festivalului ,,Zile si nopti de teatru la Braila” a debutat la Casa tineretului cu piesa Hai iu Iu nu Hi You You, piesa UNITER Bucuresti regizata de Radu Afrim. Muzica spectacolului Vlaicu Golcea, distributia fiind urmatoarea: Doda, doda- maia Morgenstern, Gheorghita- Lorena Luchian, Uhai bade- Ruxandra Maniu, colaj- Petre Ancuta si emilian Marnea, Todirel- Petre Ancuta, Emilian Marnea si Aida Avieritei, Pe vale- Ilona Brezoianu, Pana cand nut e iubeam- Amalia hutan, Marie si Marioara- Irina Antonie, Trenule masina mica- Lorena Luchian, Trei focuri- Aida Avieritei, Lume, lume- Flavia giurgiu-andreea Gavriliu ( dans ), Cine iubeste si lasa- Aida Avieritei, Ilona Brezoianu, Andreea Gavriliu ( dans ), Hai iu iu- Petre Ancuta, Rares Draghici, Anghel Damian, Emilian Marnea, Ioan Paraschiv, Gabriel Sandu, Lung ii drumu’ Gorjului- Petre Ancuta si Emilian Marnea, Ciuleandra- Andreea Gavriliu-Ioana Marchidan ( dans ).
Am vizionat marti seara o alta bijuterie teatrala a regizorului Radu Afrim, remixuri din repertoriul muzical al Mariei Tanase. Am remarcat jocul de lumini strident colorate- spectaculos si halucinant, atmosfera de club, dansuri duse pana la extremul dur- un adevarat ,,destrabal”- dincoace de fundalul videoproiectiei din plan second, aproape ,,cataleptic”, bine armonizat cu intregul spectacolului. Imi pare ca in piesele sale- in modul sau de a regiza, lucreaza cu Necuratul, s-a vazut si in piesa Hai Iu Iu nu Hi You you. Stie, se vede ca e perfect constient de ceea ce face ca regizor! In Hai Iu Iu nu Hi You You- un concept Radu Afrim, intre ,,unul care moare si unul care naste”- intre nastere si moarte existand viata- de la iubire la ura, viata traita de om pe margine de prapastie si chiar pana in cele mai adanci abisuri. Un colaj muzical, constient si special ,,distorsionat”, incarcat de nuante ideatice, bine dozat cu imagini in tonuri ,,apocaliptice” montate pe un fundal vizual de o cinetica uluitoare, toate acestea fiind legate trofic cu dansuri fobice. Asa l-am vazut si marti seara pe regizorul Radu Afrim, acestea sunt piesele sale si ale sale ,,masinarii” regizorale care il fac unic si special!  
 
Radu Afrim si Vlaicu Golcea au realizat un omagiu singurei artiste care a dat valoare inestimabila cantului romanesc autentic.

marți, decembrie 02, 2014

Intaia seara de ,,Zile si nopti de teatru la Braila": public cald si receptiv, venit pe o vreme geroasa, la ceas de seara a primei zile de decembrie!

 - Virgil ANDRONESCU -

Luni,01decembrie, sa deschis cea de a IX-a editie a ''Festivalului zile si nopti de teatru la Braila", cu piesa ,,Acul cumetrei Gurton" de W.Stevenson, regia Mihai Malaimare. Un spectacol muzical pe un text din Teatrul Renasterii Engleze, traducerea Leon Levitchi. Olga Delia Mateescu ( cumatra Gurton ), Mihai Malaimare ( Hodge ) in rolurile principale- ambele personaje lansandu-se intr-o cautare spectaculoasa a ,,acului pierdut"- pentru a-si coase pantalonul  neaparat trebuinciosi pentru iminenta intalnire cu o frumoasa tarancuta. Personajul Diccon ( Aurel Sorin Sandu ), vagabondul micii comunitati, profita de moment- in cautarea distractiei si a unui minim de profit pentru sine, si porneste intr-un joc de-a vorbele ,,cumparate" si ,,vandute"de la Cumatra Gurton la Carciumareasa Chat ( Anamaria Pislaru ) cum ca cea din urma a furat ,,pretioasa scula". O piesa jucata din ce in ce mai alert, un joc scenic incarcat de emotii, toate personajele fiind intruchipate de un numar de 27 de actori. Limbajul e unul direct, plin de umor- baza pe arta actoriceasca a fiecarui actor de pe scena. Intreaga poveste e construita pe un extraordinar joc de cuvinte, ironii- cand mai fine, cand mai grosolane, spuse cu mult farmec si har actoricesc.  Intreaga echipa care a jucat seara trecuta- in deschiderea Festivalului, pe scena Casei Tineretului, a facut un spectacol la mare arta pentru publicul care a umplut sala inca de la primul spectacol al acestei editii. Un spectacol de muzica si dans, cu versuri scrise de actorul si regizorul Mihai Malaimare- versuri ce au solicitat la maxim calitatile vocale ale actorilor, demonstrand talentul si profesionalismul Teatrului Masca. Am remarcat si impresionantele costume- colorate strident, realizate de Unda Popp. Un spectacol in cheie comica- umor tipic englezesc. O prima seara captivanta, un spectacol de zile bune- marca Mihai Malaimare si Teatrul Masca! Un public cald si receptiv, venit pe o vreme geroasa si la ceas de seara a primei zile de decembrie, un public care a gustat din plin din cupa de umor fierbinte!    

Managerul Teatrului ,,Maria Filotti", Lucian Sabados: ,,Este un moment special pentru mine, un moment pe care mi l-am dorit din suflet!"

- Virgil ANDRONESCU -

De Ziua Nationala a Romaniei, luni la orele 18:00- in sala de spectacole a Casei Tineretului, a avut loc debutul editiei a IX-a a Festivalului ,,Zile si nopti de Teatru la Braila”, debut in cadrul caruia Managerul Teatrului ,,Maria Filotti”, Lucian Sabados a invitat la microfon pe Edilul Municipiului Braila, Aurel Gabriel Simionescu care a adresat cateva cuvinte spectatorilor braileni aflati in sala: ,,Ma bucur ca reusim si in acest an – in conditiile in care Teatrul este supus unor ample lucrari de renovare, sa putem sa desfasuram festivalul ,,Zile si nopti de teatru la Braila”; am tinut sa-l desfasuram chiar si in aceste conditii pentru ca orice demers de acest tip in care aducem teatre de prestigiu, actori de prestigiu, regizori de prestigiu- intr-un astfel de Festival, este bienefic pentru noi toti, este benefic si pentru Teatrul de la Braila, este benefic pentru braileni – pentru ca ei sunt cei care de fapt dau nota pentru teatru si pentru tot ceea ce se intampla la ,,Maria Filotti”. Sigur ca este o intamplare fericita ca incepem acest festival de Ziua Nationala a Romaniei, un moment pe care- cred eu, trebuie sa-l marcam in mod deosebit, sa nu uitam ca suntem Romani, sa nu uitam ca traim in Romania, sa nu uitam ca dincolo de toate lucrurile bune sau mai putin bune care ni se intampla in viata suntem datori acestei tari cu ceea ce avem noi mai bun sa dam pentru ea si pentru Braila, in cazul acesta.”  La finalul interventiei, primarul Aurel Simionescu a urat ,,tuturor succes” si a multumit managerului Teatrului ,,Maria Filotti”, Lucian Sabados ,,pentru tot efortul domniei sale” si i-a transmis rugamintea de a trimite mesajul sau intregului colectiv al teatrului, cu multumirile firesti si cu dorinta de a avea succes si cu aceasta a IX-a editie de Festival. ,,Va doresc vizionare placuta si timp de o saptamana sa ne bucuram de ceea ce eu cred ca teatrul romanesc are mai bun si de ceea ce ni se va oferi la Braila in aceasta perioada! Dati-mi voie sa ofer publicului brailean- din seara aceasta, simbolic acest trofeu!”- Aurel Gabriel
La finalul acestui moment normal si firesc, domnul Lucian Sabados a inmanat Primarului Simionescu primul Trofeu al festivalului si Diploma Onorifica ,,pentru ca alaturi de Edilul Brailei, de dna Vice-Primar Doinita Ciocan si alaturi de doamna Director Camelia Gusatu, impreuna am planuit toate lucrurile astea, dar si alaturi de intreaga echipa de la Teatrul ,,Maria Filotti”. ,,Este un moment special pentru mine- a mai spus directorul Lucian Sabados, un moment pe care mi l-am dorit din suflet pentru ca dansul si-a terminat misiunea in ceea ce a insemnat pregatirea festivalului si acum este un spectator.

In cele din urma, Lucian Sabados a mentionat in mod special organizatorii Festivalului: Primaria Municipiului Braila, Consiliul Local al Municipiului Braila, Teatrul ,,Maria Filotti” dar si Consiliul Judetean Braila si conducerea Casei Tineretului; sponsorii Editiei 2014, societatile: Raiffeisen Bank, Vard, Serv Class, Rotary, Toyota, Pancronex, Eximtur si Armaco; cat si partenerii media: Radio Romania Cultural, TvR, Digi 24 HD, Art Act Magazine, Vorik, Obiectiv-Vocea Brailei, Magic FM, Nopti si Zile Galati-Braila, Port.ro, LiterNet.ro, Realitatea Tv, explore, TV Braila, Ziarul Braila, InfoBraila, InfoEst, Star Gossip, Braila Chirei, Romania mereu Absenta!, PGB si Proilavia.


MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...