luni, iunie 02, 2014

POLIŢIŞTII BRĂILENI AU FOST ÎNCONJURAŢI DE COPII ÎN ZIUA DE 1 IUNIEPentru marcarea Zilei Internaţionale a Copilului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de activităţi preventive, menite să reducă riscul de victimizare în rândul acestei categorii vulnerabile de populaţie şi să-i antreneze pe elevi în situaţii de viaţă în care să-şi verifice cunoştinţele şi deprinderile dobândite pe parcursul anului şcolar.

Seria activităţilor dedicate copiilor a debutat vineri, 30.05.2014, cu întâlniri pe care poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, ai compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi ai Poliţiei oraşului Ianca le-au avut cu elevi de gimnaziu din municipiul Brăila şi liceeni din oraşul Ianca.
Încă de la primele ore ale zilei, poliţiştii rutieri au organizat patrule şcolare formate din elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiul Brăila, pentru ca aceştia să-şi însuşească regulile de circulaţie şi să-şi formeze deprinderi corecte de comportament rutier, astfel încât să nu fie implicaţi în accidente care i-ar putea costa sănătatea şi chiar viaţa.

Lecţiile de educaţie rutieră au continuat în incinta Promenada Mall Brăila, beneficiari fiind, de această dată, elevi de la Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu”. Copiii au fost întâmpinaţi aici de poliţişti din cadrul  Serviciului Rutier şi ai compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, care le-au reamintit principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când se deplasează pe drumurile publice, în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, pentru a nu fi implicaţi în evenimente cu urmări nedorite.

Poliţiştii au accentuat importanţa traversării străzii doar prin locurile permise şi a purtării centurii de siguranţă şi le-au reamintit semnificaţia marcajelor şi indicatoarelor rutiere pe care trebuie să le respecte în deplasările lor. Discuţiile au fost animate de un clovn, care, într-o manieră jucăuşă, i-a antrenat pe copii în rezolvarea unor situaţii cu care s-ar putea întâlni în trafic. În ultima parte a activităţii, elevii şi-au exersat imaginaţia, talentul şi cunoştinţele în cadrul unui concurs de desene pe teme rutiere, iar efortul lor a fost răsplătit la final cu premii dulci.

Un alt gen de manifestări dedicate copiilor a avut loc în oraşul Ianca. Aici, poliţişti din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţiei oraşului Ianca, alături de reprezentanţi şi voluntari ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, au participat la un „Marş al Ţigării”, organizat şi desfăşurat împreună elevii celor două licee - „Constantin Angelescu" şi „Nicolae Oncescu”- din oraşul Ianca, în cadrul unui proiect educaţional mai amplu, „Zilele Siguranţei”. Activitatea a avut drept scop conştientizarea, îndeosebi de către minori, a efectelor nocive ale fumatului şi în cadrul acesteia elevii participanţi s-au deplasat, alături de oamenii legii, pe o arteră de circulaţie din oraş, purtând bannere cu mesaje antitutun realizate de ei.

La final, în Casa de Cultură a oraşului Ianca au fost rostite mesaje care să descurajeze fumatul şi a fost ţinut un moment de reculegere în memoria persoanelor ucise de tutun.
  
De asemenea, în ziua de 1 iunie, poliţiştii de la Serviciul Rutier au participat la manifestările organizate de Primăria Muncipiului Brăila, sub sloganul ”Pe aripile copilăriei”. În cadrul acestora, au fost organizate ateliere de lucru şi de prezentare a tehnicii poliţiştilor, în două dintre locurile publice aglomerate ale municipiului Brăila.

Groazieră pe Dunăre!

(pamflet)


- Virgil ANDRONESCU -
         
liviuioanstoiciu.ro ; foto: 2013Sambata, 31 mai, am participat- in cadrul Zilelor Antares, la o groaziera si la o croaziera pe Dunare. 

Si ce credeti ca s-a intamplat acolo, in pantecul vaporului?  

Doi dintre cei mai importanti eroi ai neamului, eroi fabricati peste noapte- clasici ai literaturii contemporane, inca in viata, si-au lansat cartile- carti despre care profesionistii au vorbit la superlativ si nu ma indoiesc de valoarea lor literara.


Autorii acestora, eroii groazierei- unul far’ de glas, iar celalalt vorbind si despre primul, mai mult despre primul!,  prin comportamentul lor au demonstrat ca la capitolul omenie- ca sa nu spun buna-crestere, sunt corijenti cu buna-stiinta.
Recunosc ca eu sunt un nimeni- nici macar nu am emis vreodata pretentii cum ca as fi poet ori scriitor si mai ales jurnalist, nici macar nu sunt membru USR si nici nu-mi mai doresc  a deveni vreodata, asa cum sunt somitatile despre care pomenesc.
Dar multumesc lui Dumnezeu ca nici prost-crescut nu sunt, nici ingamfat si nici secatura ori slugoi nu am devenit.
Au fost si sunt moment grele prin care trec, adevarate tregedii in viata mea si a familiei mele! Acum cateva luni am fost contactat de marii scriitori mai sus amintiti sa scriu pentru ziarul online al domniilor lor, am publicat doua articolase… Problemele mele au continuat… M-au mai cautat si au insistat sa merg pe teren, sa mai scriu dar nu am reusit… Nu-i vina nimanui si nici gaura in cer nu s-a facut… Inca mai este numele meu in caseta redactionala a ziarului si ii rog pe stimabilii domni s-o scoata de acolo!   
Ieri, in groaziera amintita, nici nu existam pentru celebritatile lansatoare de carti si nici altii nu faceau parte din peisaj.  Doar ei pentru ei devenisera centrul universului. Nici macar un ,,salut’’ ori un ,,ce faci ba’’?!  
Dincolo de groaziera amintita, ma bucura faptul ca a  existat  o croaziera  inobilata de prezenta oamenilor cu sharm, domni culti si manierati, doamne elegante si cu poezia in sclipirile ochilor, adevaratii oameni si scriitori, poeti, critici valorosi in fata carora ma inclin intru deplin respect si adanca pretuire!
A trecut Ziua Antares la Braila- zi linistita si frumoasa,  dincolo de lansarile cartilor unor eroi fara cauza, dar cu multa apa de ploaie in galosii literari. Nu de alta dar plouase, iar Dunarea inca nu a fost asfaltata de c.j. pentru a le putea intinde covorul rosu sub picioarele deja obosite de atata scris!     

duminică, iunie 01, 2014

Dunărea, Calea Regală a Poeziei Europene.Sâmbătă, 31 mai 2014, incepand cu orele 11.30 s-a desfasurat Festivalul Internaţional Serile de Literatură ale Revistei ANTARES, a XVI-a ediţie, sub genericul Dunărea, Calea Regală a Poeziei Europene.
      Festivalul isi va continua desfasurarea in orasele Galaţi, Isaccea, Tulcea şi Sulina pan ape data de 3 iunie a.c.La editia din acest an participa  participă scriitori din: Spania, Germania, Italia, Turcia, Uruguay, Irak, Israel, Franţa, alături de scriitori din ţară. La Braila, cat si in celelalte orase, vor avea loc colocvii pe teme de critică literară şi traduceri, lansări de carte, lecturi publice în spaţii neconvenţionale, vizitarea unor case memoriale. Sambata, 31 mai, la Brăila- incepand cu orele 10.30 a avut loc  vizitarea Casei Memoriale Panait Istrati, lansări de carte si colocviu pe teme de critică literară şi traduceri. De la orele 11.30, in Sala Fanus Neagu a  Bibliotecii  Judeţene  Panait Istrati  s-a sustinut un recital de poezie de catre poeti romani cat si de poetii invitati din strainatate. Incepand cu orele 16.00, toti cei prezenti au participat la o scurtă croazieră pe Dunăre unde au avut loc alte  lansări de carte si conferinţa cu tema Panait Istrati şi Brăila, conferinta susţinută de criticul Viorel Coman. Au mai participat poetul Constantin Gherghinoiu,poetul Corneliu Antoniu- manifestarea fiind initiativa acestuia, ca presedinte al Filialei Sud-est a Uniunii Scriitorilor din Romania, alti scriitori.  

POLITIA ROMANA, BRAILA: BULETIN DE PRESĂIdentificat şi cercetat pentru distrugere


Sâmbătă, la orele 23:10, M.Gigi (42 de ani), din Brăila, a reclamat la Poliţie faptul că persoane necunoscute i-au distrus prin înţepare două anvelope de pe partea stângă a autoturismului său, parcat în faţa imobilului unde locuieşte, pe strada Titu Maiorescu.
Poliţiştii s-au deplasat imediat în locul indicat şi i-au identificat în zonă pe R.Constantin (22 de ani) şi M.Daniel (22 de ani), ambii din municipiu, iar asupra celui de-al doilea au găsit un cuţit cu lama în lungime de 11 cm.
Aceştia au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Brăila pentru cercetări, iar lui M.Daniel i-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

·                     

Accidente rutiere

Vineri, la orele 22:35, J.Bogdan, conducător auto, a sesizat la Poliţie faptul că, pe DE 584, între localităţile Viziru şi Însurăţei, a avut loc un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a mai multor  persoane.
Poliţiştii au stabilit că O.Costel (42 de ani), din municipiu, în timp ce conducea autoturismul, pe DE 584, la km. 40+350 m, în afara  localităţii Însurăţei, a pierdut controlul asupra autoturismului, a părăsit carosabilul în partea stângă a direcţiei sale de mers şi a intrat în coliziune cu doi copaci aflaţi pe marginea drumului.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală  a acestuia şi a pasagerilor V.Alexandru (55 de ani) şi P.Radu (59 de ani), ambii din municipiu, care au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.
Conducatorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

·                     

Sâmbătă, la orele 10:55, B.Marian (29 de ani), din  Brăila, în timp ce conducea autoutilitara, pe strada Pietăţii, din municipiu, în dreptul Sălii Polivalente, a surprins şi accidentat pe Ţ.Viorica, de 66 de ani, din Brăila, care se angajase în treaversarea străzii, prin loc nepermis şi fără să se asigure.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală uşoară a pietonului, care a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru îngrijiri medicale, fără a rămâne internat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

·                     

În aceeaşi zi, la orele 21:20, T.Adriana (42 de ani), din Brăila, în timp ce conducea autoturismul, pe banda a doua a Căii Călăraşilor, dinspre Aleea Parcului către Şoseaua Buzăului, nu s-a asigurat la schimbarea benzii de circulaţie şi a pătruns pe banda a treia, tamponând autoturismul condus de D.Andrei (24 de ani), din Brăila.
După impact, ambele autoturisme au fost proiectate pe scuarul care separă sensurile de mers, şi s-au tamponat de un copac şi un stâlp.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a şoferiţei şi a pasagerului T.Felix, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
După efectuarea cercetărilor, poliţiştii de la Biroul Rutier au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
      
·                     

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În zilele de 30 şi 31 mai 2014, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din  municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi prevenirea, respectiv, combaterea infracţiunilor rutiere.
Poliţiştii au constatat 162 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 55.110 lei, au ridicat în vederea suspendării 7 permise de conducere şi retras două certificate de înmatriculare.

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...