sâmbătă, mai 03, 2014

POLIŢIŞTII RUTIERI SUNT LA DATORIE ÎN MINIVACANŢA DE 1 MAI, PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELORÎn minivacanţa de 1 Mai, echipajele de poliţie acţionează zilnic, pe tronsoanele de drumuri naţionale şi europene, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, pe fondul nerespectării vitezei regulamentare de deplasare sau a consumului de băuturi alcoolice, 30 de poliţişti de la Serviciul şi Biroul Rutier acţionează zilnic, folosind 8 aparate radar din dotare.

În ziua de 1 mai 2014, între orele 6.00- 24.00, Serviciul Rutier Brăila a organizat și executat o acţiune preventivă, în colaborare cu lucrătorii poliţiilor orăşeneşti Însurăţei, Ianca, Făurei, precum şi cu Secţiile de poliţie 1,3 şi 5, pe raza de competenţă a judeţului Brăila, pe drumurile naţionale şi pe drumul european.

Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, poliţiştii au constatat 246 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 85.505 lei, 162 pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, 15 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 8 pentru depăşire neregulamentară, 4 pentru constatarea unor defecţiuni tehnice la autovehicule ş.a.

De asemenea, poliţiştii au reţinut în vederea suspendării 34 permise de conducere (11 pentru depăşirea vitezei legale de deplasare,  8 pentru depăşire neregulamentară şi 15 pentru consum de alcool), şi au retras 4 certificate de înmatriculare.

Aceste activităţi preventive sunt continuate şi în zilele de 3 şi 4 mai a.c.

POLITIA ROMANA, BULETIN DE PRESĂDepistaţi în trafic de poliţişti

         
          În ziua de 1 mai a.c., R.Crin (62 de ani), din comuna Gemenele, în timp ce conducea tractorul agricol, pe  DJ 221, la km. 24+800 m, nu păstrează o distanţă laterală suficientă în mers şi acroşează autoturismul condus de C.Mioara, din Brăila.
          Poliţiştii au stabilit că bărbatul nu posedă permis de conducere, fapt pentru care i-au întocmit dosar penal conform prevederilor Art. 335 din Codul penal.
          Ambii participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul alcotest, rezultând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

·                     

          La orele 14 :10, D.Marian (23 de ani), din Brăila, în timp ce conducea autoturismul, pe DC 21, din direcţia satul Spiru Haret către oraşul Însurăţei, la intersecţia cu o stradă laterală, nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers şi a fost acroşat de autoturismul condus de C.Costel (29 de ani), din satul Spiru Haret, care circula în aceeaşi direcţie de mers.
          În urma impactului a fost accidentată uşor H.Dumitra (56 de ani), din municipiu, pasageră pe scaunul dreapta faţă în primul autoturism, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale, nerămânând internată.
          Ambii participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.
          În urma verificărilor efectuate de poliţişti a rezultat că C.Costel nu avea  asigurare obligatorie a autoturismului, luându-se măsura reţinerii certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
          În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.


·                     

          În aceeaşi zi, la orele 22 :00, poliţişti de la Secţia 5 de Poliţie Rurală Viziru l-au depistat în trafic pe L.Marius (22 de ani), din comuna Tufeşti, în timp ce conducea autoturismul, fără să fie posesor al permisului de conducere şi, întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că avea 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.
          Acesta a fost condus la Centrul de Permanenţă Însurăţei, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie.
          În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea celor două infracţiuni.

·                     

          În noaptea de 1 spre 2 mai a.c., la orele 3:00, M.Mircea (43 de ani), din oraşul Ianca, în timp ce conducea autoturismul, pe strada Sărăţeni, din oraş, din cauza neatenţiei, pierde controlul autoturismului, intra în derapaj pe acostamentul acoperit cu piatră cubică şi se loveşte frontal de un copac, situat pe partea dreapta a sensului de mers, avariind autoturismul.
          În urma accidentului a rezultat vătămarea pasagerului V.Daniel (18 ani), din oraşul Ianca, acesta fiind transportat şi internat în spital pentru îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost condus la Spitalul Făurei, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, şi i s-a întocmit dosar penal.
·                     

          În ziua de 2 mai 2014, la orele 9 :15, poliţişti de la Serviciul Rutier l-au depistat în trafic, pe DJ 212, în comuna de domiciliu, pe P.Cristi (26 de ani), din comuna Tufeşti, în timp ce conducea autoturismul, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.
          Acesta a fost testat cu aparatul alcotest, rezultând că avea 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Centrul Medical de Permanenţă Însurăţei, unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie.
          În cauză s-a întocmit dosar penal. 

·                     

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În zilele de 1 şi 2 mai 2014, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din  municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi prevenirea, respectiv, combaterea infracţiunilor rutiere.
Poliţiştii au constatat 215 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 64.660 de lei, au ridicat în vederea suspendării 20 permise de conducere şi retras 5 certificate de înmatriculare.

joi, mai 01, 2014

Conservatorii brăilenii alături de Daniel ConstantinRomexpo a găzduit sâmbătă, 26 aprilie, Congresul extraordinar al Partidului Conservator, în cadrul căruia a fost realeasă structura de conducere a formațiunii. Astfel, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost susținut și votat din nou pentru funcția de președinte PC de către aproape 2700 de delegați. La eveniment au fost prezenți 50 de conservatori braileni, delegație condusă de președintele organizației județene a PC, senatorul Cristian Dănut Mihai.

 
Congresul extraordinar al PC i-a adus laolaltă pe liderii conservatori judeţeni şi naţionali, preşedinţii partidelor de alianţă, pe premierul Victor Ponta (PSD) şi vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR), presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi pe cel care a pus bazele formaţiunii politice de centru-dreapta, Dan Voiculescu.

Daniel Constantin a multumit tuturor celor prezenţi şi a solicitat încrederea acestora pentru un nou mandat în fruntea Partidului Conservator. Sunt astăzi mai bine de patru ani de când m-aţi ales să conduc Partidul Conservator şi astăzi iată că sunt în faţa dumneavoastră cerându-vă un nou mandat. Este un moment de optimism prin care accelerăm consolidarea partidului şi îl pregătim mai bine pentru bătăliile politice viitoare. Avem responsabilităţi majore în actul de guvernare, asumate atât faţă de colegii noştri, dar mai ales faţă de oamenii care au dat în 2012 un vot covârşitor pentru USL nu doar pentru a sancţiona un regim antinaţional, dar mai ales pentru a readuce normalitatea în viaţa publică şi a reda speranţa pentru o viaţă mai bună”, a spus ministrul agriculturii.

Primul-ministrul Victor Ponta şi-a început discursul cu menţiunea că nu va candida pentru postul de la Cotroceni fără sprijinul conservatorilor şi a încheiat asigurând conservatorii de faptul că vor avea respectul şi consideraţia pe care o merită din partea PSD-ului. „Nu candidez la presedinţie, decât dacă am sprijinul PC! După cum vedeti, m-am pregătit deja pentru câştigarea bunăvoinţei dumneavoastră, mi-am luat cravată în culorile dumneavoastră, dar i-am remarcat pe cei care au cravata roşie şi vreau să le mulţumesc pentru pregătirea campaniei. Sunt astăzi aici ca să vă mulţumesc pentru faptul că în ultimii ani am fost împreună în cea mai importantă bătălie dată în România, şi anume pentru înlăturarea regimului lui Traian Băsescu, şi ştiu că mă pot baza pe dumneavostră pentru câştigarea bătăliei. Mă gândeam ieri că dacă am rezistat în acest regim antisocial 3.400 de zile, ultimele 200 de zile o să ni se pară uşoare, mai ales că sunt sigur că în noiembrie o să câştigăm şi o să facem dreptate pînă la capăt”, a declarat Ponta.


În cadrul Congresului au fost votate cele patru funcţii din structura de conducere a partidului. Daniel Constantin a fost reales preşedinte al Partidului Conservator, deputatul Damian Florea a fost reales în funcţia de secretar general, Vasile Nistor și-a reconfirmat functia de preşedinte executiv, iar primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost reales prim-vicepreşedinte.

După votarea noii structuri de conducere şi încheierea lucrărilor Congresului Extraordinar al Partidului Conservator, delegaţii brăileni au participat şi la lansarea candidaţilor alianţei PSD, PC şi UNPR pentru alegerile europarlamentare, Maria Grapini reprezentând conservatorii pe un eligibil loc 5.  În cadrul întâlnirii, la cererea lui Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, premierul Victor Ponta a anunţat că se va lupta pentru a ajunge la Cotroceni dacă decizia PSD şi a partenerilor va fi aceasta.

Clubul de vacanţă la BibliotecăÎn perioada 7 iulie – 15 august 2014, Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila îi invită pe copii şi adolescenţi la Clubul de vacanţă cu tema acestui an: Bibliocampionii se distrează.
      Proiectul a apărut din dorinţa de a răspunde cât mai adecvat la nevoile extrem de diverse ale copiilor, oferindu-le un loc unde să  poată socializa câteva ore, o modalitate de a petrece timpul liber într-un mod plăcut prin joc, cunoaştere, experiment şi dezvoltare personală.
      Oferta Bibliotecii pentru Clubul de vacanţă cuprinde următoarele activităţi:
* Ateliere: pictură, quilling, fotografie, handmade, cusături, ceramică, proiecte de voluntariat, reciclare creativă, teatru.
* Activităţi în aer liber: Geografia recreativă, Hoinărind prin Brăila (incluzând şi o vizită la stupină şi fermă), Micul naturalist, Vacanţa altfel în ECOBAZĂ.
* Activităţi sportive: volei, badminton, role, iniţiere în şah, jocurile minţii, dansuri populare, majorete.
* Ateliere pentru învăţarea limbilor străine: engleză, italiană, spaniolă, turcă, ucraineană.
       Deoarece Clubul de vacanţă este un proiect amplu, cu o bogată ofertă educaţională non-formală, Biblioteca Judeţeană Panait Istrati are numeroşi parteneri. Aceştia sunt: ACAF România, ACS Sport Plus Brăila, Asociaţia Pro-Democraţia Club,  Cărăbuş - Atelier de creaţie şi ludotecă, Cercetaşii României – Scout Centrul Local Brăila, A.N.M.R.F. Louis Pasteur – Clubul Voltin Brăila, Clubul de fotografie Foto Instant Brăila, Clubul de şah Micul Prinţ, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Librăria Carioca, Muzeul Brăilei, Quilling by Monica, Şcoala Gropeni, Şcoala Chiscani, Şcoala Gemenele. Persoanele fizice implicate în proiect sunt: prof. Marilena Ioanid, educ. Cătălina Paţelea, prof. Dorina Anghel, prof. Nistor Lidia, prof. Corina Tobă, prof. Elena Daniela Păpăruş, Popeea Claudia (instructor dans).
      La finalul Clubului Bibliocampionii se distrează, pe 15 august 2014, se va organiza o mega-petrecere la care vor fi invitaţi cei mai fideli participanţi în program, împreună cu toate organizaţiile şi persoanele fizice partenere.
     Toate activităţile sunt gratuite, condiţia obligatorie fiind ca participanţii să fie înscrişi ca utilizatori ai Bibliotecii. Pentru buna desfăşurare a programului copiii între 5 şi 12 ani sunt aşteptaţi zilnic între orele 11 şi 13, iar adolescenţii sunt invitaţi în intervalul orar 15 – 17.
      Pentru informaţii suplimentare, dar şi pentru înscrieri, doritorii au la dispoziţie următoarele date de contact: e-mail: sectiacopiibjbraila@gmail.com, telefon: 0239 626128 (secţia pentru copii, tasta 3) sau la sediul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila, Piaţa Poligon nr. 4.

Vă mulţumim, cu consideraţie
Laura Caplea
purtător de cuvânt
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
P-ţa Poligon,nr.4

MINIVACANŢA DE 1 MAI, ÎN SIGURANŢĂPoliţiştii brăileni vor fi la datorie de 1 Mai. Poliţiştii de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigaţii criminale, arme şi de la investigarea fraudelor vor fi în stradă pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor.

În perioada 1- 4 mai a.c., peste 170 de poliţişti vor acţiona atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor curente necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele de agrement şi în care se desfăşoară manifestări publice.

Poliţiştii brăileni atrag atenţia cetăţenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal că, pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme.

Pentru a evita problemele sau pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

* Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului!
* Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!
* Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie!
* Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere!
* Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate! Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!
* Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.)!
* Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă!
* Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!
* Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
* Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!
* În locurile publice: Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
* Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice!
* Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!
* Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela!
* Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit!
* Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

La cumpărături: Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!
* Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!
* Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!
* Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!
* Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

În traficul rutier: Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitaţi depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
* Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
* Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
* Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!
* Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.
* Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
* Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! DRUM BUN!

Pentru o călătorie cu trenul în siguranţă: Poliţiştii sfătuiesc călătorii să fie atenţi atunci când urcă pe scara vagonului, pentru a nu deveni o victimă a celor care fură din buzunare.
* Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
* Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.
* Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.
* Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...