joi, aprilie 17, 2014

Povestea reala a iubirii imposibile fata in fata cu tumultul vietii si fatalitatea mortii

- Virgil ANDRONESCU -  

Ieri seara, teatrul Maria Filotti din Braila a prezentat publicului iubitor de teatru premiera piesei Liliom de Ferenc Molnar. Sala Mare a Teatrului a fost plina pana la refuz, printre spectatori au fost prezenti edilul brailei, domnul Aurel simionescu, doamna Consilier local Simona Draghincescu, cat si reprezentanti importanti ai presei brailene. Subiectul spectacolului a adus in fata celor prezenti o poveste- pe cat de adevarata si de tulburatoare pe atat de fascinanta, povestea vietii si a mortii personajului fascinant Liliom. Drama vietii unui om de la marginea societatii si tragedia mortii acestuia- doua ipostaze- viata si moartea- pe care nu le poate ocoli nimeni, ramanand doar a si le implini intr-un alt fel. Peronajul principal Liliom reprezinta etalonul omului cu prea multe defecte dar care poate fi iubit neconditionat si personajul care- din sufletul orgolios de artist, nu isi poate reprima instinctele primare si nici nu poate avea remuscari ori nu poate recunoaste in fata celorlalti neputinta de a fi altfel, de a fi ca ceilalti. Regizorul Victor Ioan Frunza a pus in scena, special pentru publicul brailean, intr-un fel special, povestea iubirii imposibile fata in fata cu fatalitatea mortii- personajul Liliom, traitorul unui destin convulsiv si implacabil intr-o lume mistuita de de propriile zvarcoliri, de propriile bucurii si fericiri dar si de propriile tragedii globale. Omul sensibil, omul incarcat cu nenumaratele si propriile dureri- omul cu putinele sale clipe fericite si cu multele, prea multe pentru un om!, nefericiri. Relatiile dintre oameni, dintre indivizi si societate, toate sunt relevate si rezolvate la modul duplicitar si cu violenta. A trai intr-o astfel de lume- unde numai interesele conteaza si conduc, se identifica pana la esenta cu lupta continua pentru supravietuire. Prezentarea regizorala, jocul actorilor, scenografia, decorul si muzica au dat o nota impresionanta- incarcata de tragism si minuscule bucurii, au tinut sala conectata- timp de dousa ore, fara pauza, la viata tumultuoasa- si reala, dar si la ceea ce se gaseste intotdeauna si ireversibil la capatul ei. Un spectacol realizat exceptional, actorii au trait pe deplin personajele, am plecat catre casa incarcat de si mai multe ganduri, de si mai multe sperante, de foarte multe intrebari- si din ce in ce mai putine raspunsuri, in privinta ultimelor experiente de viata traite, in ultima vreme, la maxima intensitate. Un indemn: mergeti si vizionati piesa! Manageriatul domnului Lucian Sabados e unul extraordinar de benefic
teatrului ,,Maria Filotti” si reprezinta o noua revitalizare a teatrului brailean.

POLITIA BRAILA,BULETIN DE PRESĂPoliţiştii i-au mai probat alte două furturi

Judiciarişti din cadrul Poliţiei Municipiului au extins cercetările şi au stabilit că brăileanul N.Dorian (33 de ani), împotriva căruia Judecătoria Brăila a dispus, în ziua de 2 aprilie a.c., măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, a mai comis două furturi calificate, dintr-o societate comercială situată pe strada Griviţa şi dintr-un spaţiu comercial în curs de amenajare, amplasat pe Calea Călăraşilor.
Prejudiciul cauzat prin comiterea celor două furturi este în valoare de 3.000 de lei (un laptop şi un TV LED), fiind recuperat parţial de către poliţişti.
Aceste două cauze, care se aflau în evidenţele cu autori necunoscuţi, au fost conexate cu celelalte 11 în care este cercetat brăileanul.
Reamintim că poliţiştii i-au probat acestuia comiterea a 11 infracţiuni, respectiv şapte furturi şi patru tentative la furt din societăţi comerciale.
Faptele au fost comise în perioada 6 august 2013-1 aprilie 2014, pe timp de noapte şi prin folosirea de chei potrivite, din societăţi situate pe Şoseaua Buzăului, pe strada 1 Decembrie 1918, pe bulevardul Dorobanţilor, pe bulevardul Independenţei, pe Calea Călăraşilor şi pe Calea Galaţi.
Prejudiciul creat prin săvârşirea furturilor constă în patru laptop-uri, două baterii acumulator, suma de 269 de lei şi articole vestimentare.

·                     
Acţiune preventivă

În ziua de 16 aprilie a.c., între orele 7:00-16:00, poliţişti de la Poliţia oraşului Însurăţei şi Secţia 5 de Poliţie Rurală Viziru au acţionat în zonele de competenţă pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, precum şi pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, produse ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.
Poliţiştii au efectuat controale la 6 societăţi comerciale, au legitimat 31 de persoane şi au oprit în trafic pentru control 21 de autovehicule.
Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, au fost constatate 10 contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 3.720 de lei, una conform prevederilor Legii 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, şi 9 conform O.U.G. 195/2002 (republicată), privind circulaţia pe drumurile publice.

·                     

Brăilean cercetat pentru două infracţiuni la regimul rutier

Ieri, la orele 15:10, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului l-au oprit în trafic, pe strada Şcolilor, la intersecţia cu strada Mihai Bravu, pe brăileanul N.Victor (40 de ani), care conducea autoturismul proprietatea tatălui său, având plăcuţele cu numărul provizoriu de înmatriculare expirate din data de 29.03.2014.
În urma verificărilor a reieşit că plăcuţele aparţin unui alt autoturism proprietatea tatălui celui depistat.
Pe numele bărbatului de 40 de ani a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

·                     
Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În ziua de 16 aprilie 2014, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din  municipiul şi judeţul Brăila, pentru constatarea de contravenţii şi prevenirea, respectiv, combaterea infracţiunilor rutiere.
Poliţiştii au constatat 73 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 20.180 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi retras două certificate de înmatriculare.

Targul Regional pentru mestesuguri si artizanat desfasuratAsociatia Clubul de turism Proilavia Braila a participat in perioada 12-16 aprilie 2014 la Targul Regional pentru mestesuguri si artizanat desfasurat la Constanta. Organizat de Oficiul Teritorial pentru IMMC Constanta (OTIMMC), actiunea culturala a reunit mesteri populari si artisti veniti din 6 judete din regiunea Sud-Est, care au  incantat pe vizitatori cu obiecte de ceramică, lemn, ţesături, broderii, icoane, oua incondeiate,sticla,obiecte quilling,tablouri din materiale naturale,lumanari din ceara stratificata.
        Organizatia Proilavia, care are printre obiective promovarea si incurajarea traditiilor,mestesugurilor,artei plastice si artizanatului, a prezentat la targ obiecte handmade/ artizanale: felicitari,lumanari decorative din ceara stratificata, tablouri si alte obiecte din materiale naturale (lemn,plante uscate,scoici,frunze),oua decorative prin tehnica quilling,tablouri quilling,obiecte decorative din scoici, realizate in concordanta cu motive naturale, inspirate din modele din zona Dunarii.
       A fost o ocazie deosebita sa aratam la nivel national ca membrii asociatiei Proilavia sunt priceputi in a realiza produse lucrate manual si am fost apreciati de catre public, am cunoscut persoane cu adevarat interesate de pastrarea traditiilor,artei populare si produselor hand-made.
        Targul regional de la Constanta face parte din Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului 2014.

Gabriel Lala
presedinte

Primiţi cele mai sincere urări de bine din partea noastră, acum în preajma Sărbătorilor Pascale!Cu consideraţie,

Laura Caplea
purtător de cuvânt
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
P-ţa Poligon,nr.4


marți, aprilie 15, 2014

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA CRIMINALITĂŢIIÎn perioada 11- 13 aprilie a.c., poliţiştii brăileni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, în municipiu şi judeţ.

Astfel că poliţişti rutieri, de ordine publică şi de investigaţii criminale, din cadrul poliţiei municipului, poliţiilor orăşeneşti şi secţiilor de poliţie rurală, cu sprijinul jandarmilor, au acţionat la discotecile, localurile cu program non-stop, pe străzile adiacente unităţilor de alimentaţie publică, în târgurile şi oboarele organizate săptămânal, precum şi pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, cu scopul de a preveni comiterea faptelor de violenţă, a actelor ilegale de comerţ, a furturilor de pe tarabe, din buzunare, poşete şi genţi, de a identifica bunurile provenite din furturi şi de a reduce numărul accidentelor rutiere grave, produse ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Echipele angrenate în aceste acţiuni au efectuat controale la 414 unităţi de alimentaţie publică, săli de jocuri mecanice şi pariuri sportive, au legitimat 587 persoane, 216 fiind controlate corporal sumar, şi au oprit în trafic pentru control 97 de autovehicule.

Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, au fost constatate 185 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 42.190 de lei, conform prevederilor Legii 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legii 12/1990 (republicată), privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, şi O.U.G. 195/2002 (republicată), privind circulaţia pe drumurile publice. Totodată, au fost ridicate în vederea suspendării 7 permise de conducere şi retras un certificat de înmatriculare.
Exemple:
* A fost depistat în Piaţa Concordiei brăileanul C.Costică, de 50 ani, care oferea spre vânzare articole de îmbrăcăminte, fără a avea întocmit corespunzător avizul de însoţire a mărfii.
Împotriva acestuia s-a luat măsura sancţionării contravenţionale, conform prevederilor Legii 12/1990 (moficată), cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar articolele de îmbrăcăminte au fost ridicate în vederea confiscării.

         * Duminică, la un stand din Piaţa Pistruiatu, poliţiştii, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, au găsit expuse la vânzare 21 de eclere, care aveau termenul de valabilitate expirat din data de 11.04.2014.
Lucrători din cadrul DSVSA Brăila au luat măsura sancţionării contravenţionale, conform Legii 12/1990 (modificată), cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar marfa a fost confiscată şi distrusă.

***
Efective de poliţişti din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au desfăşurat acţiuni pe arterele de circulaţie din municipiu şi pe drumurile naţionale din judeţ, pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool şi a nerespectării vitezei de deplasare.

Poliţiştii au constatat 137  de contravenţii (91 pentru nerespectarea vitezei legale de deplasare şi 46 pentru alte abateri), pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 29.080 lei,  au reţinut în vederea suspendării 7 permise de conducere, 3 pentru consum de alcool şi 4 pentru nerespectarea vitezei legale de deplasare, şi au retras un certificat de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice constatate la autovehicul.

luni, aprilie 14, 2014

Teatrul Maria Filotti prezintă premiera spectacolului LILIOM de Ferenc MolnárTeatrul Maria Filotti prezintă miercuri 16 aprilie , de la ora 18.00 , în sala mare premiera spectacolului  LILIOM de Ferenc Molnár,  la 105 de ani de la premiera  mondială din Budapesta. Direcția de scenă aparține lui Victor Ioan Frunză , decorul și costumele sunt semnate de Adriana Grand , iar muzica este  compusă de  Tibor Cári .

LILIOM a parcurs o impresionantă carieră internaţională: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă ,  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări. În Teatrul European al  ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.
Povestea vieţii şi a morţii lui Liliom e o legendă mistică a suburbiei. Este istoria  unui atipic pentru care  limbajul curent reprezintă un „cimitir al cuvintelor”.  Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. În ultimă instanţă, Liliom se regăseşte în tinerii violenţi dar paradoxal de fragili ai tendinţeiEmo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care îl iubeşti, este băiatul care nu poate plânge deşi trăieşte cu lacrima în gât, este cel care nu poate spune: “Îmi pare rău!”
Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, montează în germană, maghiară, idiş, franceză  şi română iar creaţiile sale au fost apreciate cu 49 premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României şi al Ordinului Maltez. Nu este membru UNITER.
La Teatrul Maria Filotti din Brăila a mai montat Visul unei nopți de vară  de William Shakespeare ( 2006 ) , Deștepterea primăverii de  Frank Wedekind (2007)  , Hamlet de  William Shakespeare (2007)  ,  Identități    de Dumitru Solomon ( 7 piese de teatru scurt, 2009), Nastasia . Poveste de cartier ( 2010 ) .  Toate spectacolele realizate de Victor Ioan Frunză  au  fost apreciate de publicul brăilean  , s-au jucat în sute de reprezentații cu săli arhipline , au fost selecționate și au participat la numeroase  competiţii de teatru şi de artele spectacolului din România  .
Creaţiile Adrianei Grand pot fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, Bucureşti etc.  Este laureată cu 23 de premii naţionale şi internaţionale. A conceput scenografii pentru spectacole de Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós,  Gábor Tompa ş.a.  Adriana Grand a fost prezentă de patru ani în TOP 100 al femeilor de succes din România. Nu este membru UNITER.
Tibor Cári  este unul din cei mai importanţi compozitori de muzică de scenă din România. A debutat cu muzica la spectacolul „Lecţia” de Eugene Ionesco, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză. În prezent, creaţiile sale sunt prezente pe scenele din Timişoara, Arad, Bekescaba, Budapest (Ungaria) şi Bucureşti .
Distribuția spectacolului este asigurată de Alin Florea , Nicoleta Hâncu,  Andrei Huţuleac , Emilia Mocanu , Valentin Terente , Silvia Tariq , Zane Jarcu , Florica Popa, Corina Borș , Narcisa Novac , Adrian Ștefan , Alexandru Marin  si  Iulia Vasilescu  . Universul si atmosfera piesei vor fi completate de muzica live , interpretată de patru artiști instrumentiști .
Spectacolul durează 2 ore fără pauză .

Forografiile sunt realizate de  Adriana Grand

duminică, aprilie 13, 2014

Educatie despre natura-o educatie altfel, oferita de Clubul de turism Proilavia in programul educational Sa stii mai multe, sa fii mai bun !Timp de 3 zile,intre 7-9 aprilie, elevii clasei a-VIII A a Liceului Tehnologic Anghel Saligny au participat la actiuni nonformale de mediu. Elevii au invatat prin jocuri,aplicatii,filme ecologice- ce inseamna sa ai un mediu curat, sa lucrezi in echipa, sa ai un stil de viata sanatos.Au invatat notiuni de practicare a turismului ecologic.Actiunile s-au derulat in spatii nonformale,Gradina Mare,Parcul Monument, dar si in incinta scolii.


        In data de 8 aprilie, am sustinut activitatile de mediu,in natura, in Parcul Monument, cu copii de la clasele pregatitoare si a-II A ai Colegiului National Ana Aslan Braila. Elevii au invatat sa foloseasca o busola, notiuni de orientare turistica, au desenat afise ecologice si desene,prin jocuri au invatat sa respecte natura si sa nu arunce deseuri.


      In perioada  9-10 aprilie, peste 150 de copii de la Gradinita nr. 2 Braila (parte a Grad. 5)si Gradinita Tic-Pitic au invatat sa foloseasca o busola,au aflat de ce trebuie sa  protejeze  muntii si padurile, au asistat la o videoproiectie despre animale,pasari,drumetie,peisaje montane si au vazut cum este sa mergi la munte cu cortul. 


        Am montat un cort si fiecare copil a vazut cum este stai la cort, toti fericiti de “ musafirul” lor ! Ne bucuram ca am oferit o educatie de mediu intr-un mod nonformal deosebit.Gabriel LalaAsociatia Proilavia Braila

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...