joi, aprilie 10, 2014

POLIŢIŞTII BRĂILENI CONTINUĂ ACȚIUNILE PENTRU PREVENIREA EVAZIUNII FISCALEPeste 100 de poliţişti de investigarea fraudelor, ordine publică, rutieri şi de la transporturi au continuat să acţioneze pentru prevenirea evaziunii fiscale. Într-o singură zi au fost verificați 47 de agenți economici și controlate 370 de mijloace de transport, în filtrele instituite pe rutele de transport.

 
Reamintim că, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, în perioada 1-19 aprilie a.c., au fost intensificate activităţile de prevenire şi combatere a faptelor antisociale în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşti, în special a celor de evaziune fiscală şi a contrafacerii de produse.

Poliţiştii au constatat 3 infracţiuni, fiind cercetate două persoane bănuite de comiterea acestora.

Forţele participante la aceste acţiuni au verificat 47 de agenți economici și controlat în trafic 370 mijloace de transport, în filtrele instituite pe arterele rutiere.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 50.745 de lei. Au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale ca urmare a nerespectării normelor prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite și 39 de sancțiuni ca urmare a nerespectării normelor prevăzute de Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Pentru abateri de la normele rutiere au fost aplicate 151 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar 18 dintre sancţiunile aplicate sunt prevăzute de alte acte normative.

La acţiunile desfășurate au participat 112 polițiști, suplimentar faţă de dispozitivul curent, dintre care 40 poliţişti din cadrul structurilor de investigarea fraudelor, 33 polițiști de ordine publică, 24 polițiști de la rutieră și 15 polițiști de la transporturi.

Exemplu:

Ieri, 8.04.2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braila a emis ordonanţă de continuare a urmăririi penale, în dosarul penal întocmit pe numele suspectului  I.Dumitru (69 de ani), din Brăila, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, conform prevederilor  Legii 86/2006 (modificată).
Acesta a fost depistat în trafic în timp ce transporta cu autoturismul cantitatea de 390 pachete cu ţigări, în valoare de 4.000 de lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.

Disparut Amza MIHAIL


ŞCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!Poliţiştii brăileni au oferit celor peste 900 de preşcolari, elevi, părinţi şi cadre didactice, cu care s-au întâlnit, câteva dintre momentele din viaţa lor profesională.


Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, partener activ al instituţiilor de învăţământ în cadrul Programului naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, a pregătit şi în acest an surprize teoretice şi practice elevilor din unităţile de învăţământ din judeţul Brăila. 
În primele două zile ale săptămânii altfel, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au aflat în mijlocul a peste 900 de preşcolari, elevi, părinţi şi cadre didactice.
 
Activităţile, organizate şi desfăşurate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Promenada Mall Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila şi Agenţia Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi, au vizat aspecte tematice de interes pentru grupurile ţintă, pornind de la educaţie rutieră sau siguranţă pe Internet, până la prevenirea consumului de substanţe psihoactive sau prevenirea traficului de fiinţe umane.
În primele două zile ale programului naţional dedicat educaţiei prin instrumente nonformale, poliţişti de la Serviciul Rutier, Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Biroul Proximitate şi Poliţia Oraşului Făurei au fost în mijlocul elevilor de la Şcolile  Gimnaziale „Fănuş Neagu” „Ion Creangă” „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Viteazul”, „Aurel Vlaicu” „Sfântul Andrei”, „Sf. Maria”, „Mihai Eminescu”, „Dimitrie Cantemir” şi „George Coşbuc”, Colegiile Naţionale „Ana Aslan” şi „Nicolae Bălcescu”, şi Liceele Teoretice „Panait Cerna”, din municipiu, şi „George Vâlsan”, din oraşul Făurei.

De asemenea, pentru interesul cu care elevii au primit activităţile practice pe linie rutieră organizate anul precedent, poliţiştii Serviciului Rutier şi cei de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, cu sprijinul complexului comercial Promenada Mall Brăila, au organizat şi în acest an întâlniri practico-aplicative pentru cei mai mici dintre şcolarii şi preşcolarii din judeţul nostru.
   


Invitaţia de a participa a fost lansată în acest an preponderent spre mediul rural al judeţului, conştienţi fiind de bucuria de pe chipul elevilor care reuşesc mai greu să ajungă în Brăila.

În aceste două zile, grupuri numeroase de preşcolari şi şcolari de la unităţile de învăţământ din localităţile Mircea Vodă, Lanurile, Plopu, Oprişeneşti, Viziru au pătruns cu sfială în incinta complexului comercial, au discutat cu poliţiştii, au observat indicatoarele şi marcajele din intersecţia amenajată special pentru ei, au traversat, au circulat cu bicicletele pe drumul public delimitat corespunzător, au pătruns în autospeciala de poliţie rutieră şi, cel mai important poate, au plecat cu zâmbetul larg pe chipurile inocente şi cu o amintire de neuitat.

Amenajarea unor ateliere cu tehnica folosită de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, cu autospecialele acestora şi ale celor folosite în traficul rutier a constituit un alt moment de atracţie şi încântare pentru elevii claselor pregătitoare şi primare de la Şcoala Primară "Sf. Maria" Brăila şi Şcoala Gimnazială "Fănuş Neagu" Brăila.

Activităţile dedicate informării şi pregătirii elevilor vor continua toată această săptămână, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşurând activităţi practice de educaţie rutieră şi educaţie pentru viaţă în incinta Promenada Mall Brăila, în intervalul orar 10.00-14.00, în unităţile de învăţământ pentru prevenirea victimizării minorilor prin intermediul Internetului sau a traficului de persoane, dar şi pentru promovarea profesiei de poliţist.
  
Pornind de la convingerea că activităţile teoretice şi practice în interesul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor sunt o prioritate a poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, întâlnirile cu aceştia au constituit un prilej de bucurie atât pentru noi, cât şi pentru elevi în procesul de însuşire a cunoştinţelor teoretice şi aplicare a deprinderilor practice.

marți, aprilie 08, 2014

Dumnezeu exista in forma sa cea mai concreta!

- Virgil ANDRONESCU -
 
Citindu-l pe Cioran, veti avea o revelatie si veti incepe sa traiti mult mai intens viata, gandindu-va clipa de clipa ca de fapt nu sunteti vesnici pe acest pamant! Cat despre moarte, veti constata concretetea acesteia si teama- ca intr-o zi nu veti mai fi pe aici, va disparea subit ca si cum nu ar fi existat niciodata. Citindu-l pe Cioran veti constata, fara drept de tagada, ca Dumnezeu exista in forma sa cea mai concret posibila si accesibila fiecarui muritor! Cititi-l pe Emil Cioran- incercati macar din curiozitate astazi, si va asigur ca va veti indragosti de el, apoi veti regreta ca nu l-ati cunoscut mai demult. ,,Emil Cioran" nu e un moft ci o necesitate, una vitala oricarui om de aici ori de aiurea- universalitatea gandirii cioraniene rezulta din faptul ca un singur om- el, filosoful Emil Cioran, a gandit cat pentru toata specia umana!Va invitam la teatru!SÂMBATA 12 APRILIE                        Sala Mare                            
ORA 18.00                LEONCE ŞI LENA de  Georg Bűchner , regia Vlad Cristache
     

DUMINICA 13 APRILIE                                     Sala Studio  
ORA 19 .00                CE ZILE FRUMOASE !  de Samuel Beckett   , regia Sânziana Stoican  
                                                          cu:  Sabrina Iaşchevici și Ionuţ Vişan 
                                 Spectacol realizat de Teatrul Independent  UNTEATRU București
                                                                Proiect T.M.F. INDEPENDENT Fotografii din spectacolul ''Leonce si Lena'' .
Afisul spectacolului 'Ce zile frumoase !''

Rodica Antonescu
Teatrul Maria Filotti Braila
Str. Mihai Eminescu nr. 2

luni, aprilie 07, 2014

POLIŢIŞTII BRĂILENI ACȚIONEAZĂ PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILORAproape 40 de infracţiuni au fost constatate şi peste 800 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 260.000 de lei, au fost aplicate, de către polițiștii brăileni, în primele şase zile de acţiuni dispuse de şeful Poliţiei Române pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale premergător Sărbătorilor de Paşti.
 
În perioada 1- 19 aprilie a.c., din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general Petre Tobă, în toată ţara se desfăşoară acţiuni preventiv- reactive, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători ale Paştelui Ortodox şi Catolic.

În şase zile de la declanșarea acțiunilor, au fost verificați 232 de agenți economici și controlate 1.365 de mijloace de transport, în filtrele instituite pe rutele de transport.

Poliţiştii au constatat 35 de infracţiuni, dintre care 6 de evaziune fiscală, 31 de persoane fiind bănuite de comiterea acestora şi cercetate.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 870 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 252.500 de lei. Au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale ca urmare a nerespectării normelor prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite și 74 sancțiuni ca urmare a nerespectării normelor prevăzute de Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Pentru abateri de la normele rutiere au fost aplicate 666 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar 38 dintre sancţiunile aplicate sunt prevăzute de alte acte normative.

Totodată, ca măsură complementară în cadrul dosarelor penale întocmite şi a sancţiunilor contravenţionale aplicate, au fost confiscate bunuri în valoare totală de peste 960 de lei.

La acţiunile desfășurate, au participat în medie zilnică 90 de polițiști, suplimentar faţă de dispozitivul curent, dintre care 10 poliţişti din cadrul structurilor de investigarea fraudelor, 50 polițiști de ordine publică, 20 polițiști de la rutieră și 10 polițiști de la transporturi.

Exemple:

* Prin Ordonanţa din data de 2.04.2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, întrucât există suspiciunea creării unui circuit comercial fictiv, cu operaţiuni nereale, având drept scop disimularea adevăratei provenienţe a mărfurilor (cereale) înscrise în facturile emise, cu consecinţa sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului general consolidat, cauzând un prejudiciu de peste 3.000.000 de lei.
Cei doi suspecţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

* Sâmbătă dimineaţă, la orele 5:10, poliţiştii l-au depistat pe strada Principală din localitatea Chiscani, pe V.Ştefănel (34 de ani), din comuna Tichileşti, transportând cu bicicleta un sac în care avea 19 peşti, din specia scrumbie, pe care i-a pescuit din fluviul Dunărea, folosind o plasă din aţă.
Poliţiştii au stabilit că acesta nu este autorizat pentru a pescui şi au întocmit dosar penal, conform prevederilor OUG 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA CRIMINALITĂŢIIÎn perioada 4-6 aprilie a.c., poliţiştii brăileni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, în municipiu şi judeţ.

Astfel că poliţişti rutieri, de ordine publică şi de investigaţii criminale, din cadrul poliţiei municipului, poliţiilor orăşeneşti şi secţiilor de poliţie rurală, cu sprijinul jandarmilor, au acţionat la discotecile, localurile cu program non-stop, pe străzile adiacente unităţilor de alimentaţie publică, în târgurile şi oboarele organizate săptămânal, precum şi pe arterele de circulaţie din municipiu şi judeţ, cu scopul de a preveni comiterea faptelor de violenţă, a actelor ilegale de comerţ, a furturilor de pe tarabe, din buzunare, poşete şi genţi, de a identifica bunurile provenite din furturi şi de a reduce numărul accidentelor rutiere grave, produse ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Echipele angrenate în aceste acţiuni au efectuat controale la 99 de unităţi de alimentaţie publică, săli de jocuri mecanice şi pariuri sportive, au legitimat 313 persoane, 96 fiind controlate corporal sumar şi 23 conduse la sediul Poliţiei Municipiului, pentru verificări, au destrămat 14 grupuri de persoane care nu îşi justificau prezenţa în locurile în care au fost depistate, iar prin comportamentul lor puteau tulbura liniştea publică, şi au oprit în trafic pentru control 94 de autovehicule.

Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, au fost constatate 54 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 18.315 lei, conform prevederilor Legii 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legii 12/1990 (republicată), privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, şi O.U.G. 195/2002 (republicată), privind circulaţia pe drumurile publice. Totodată, au fost ridicate în vederea suspendării 5 permise de conducere.
Exemplu:
La data de 6 aprilie a.c., la orele 8:00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Însurăţei l-au depistat în trafic pe N.Marian (33 de ani), din satul Lanurile, comuna Viziru, care conducea mopedul proprietate personală, care nu era înregistrat, pe DJ 211A, în localitatea Viziru, fără a deţine permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.
Pe numele lui a fost întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînregistrat şi fără a deţine permis de conducere, conform Codului penal.

***

Vineri, 4 aprilie a.c., poliţişti de la Biroul Proximitate, din cadrul Poliţiei Municipiului au acţionat în zona unităţilor de învăţământ, pentru prevenirea absenteismului şcolar, prevenirea şi combaterii infracţiunilor stradale şi menţinerea unui climat de siguranţă civică.
Poliţiştii au efectuat controale la 4 societăţi comerciale situate în apropierea unităţilor de învăţământ, au legitimat 10 persoane şi au identificat 6 elevi care absentau de la cursuri, fiind atenţionaţi cu privire la modul de comportare.

De asemenea, poliţiştii au participat la orele de dirigenţie a 3 clase de elevi, unde au fost prelucrate teme cu caracter educativ-preventive, au purtat discuţii cu 4 factori de conducere ai şcolilor şi au constatat 3 contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 400 de lei.

***

Tot vineri, poliţişti de la Secţia 2 de Poliţie Rurală Brăila şi Postul de Poliţie Comunal Măraşu au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol.
Poliţiştii au efectuat patru percheziţii domiciliare, ocazie cu care au identificat patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 39 şi 69 de ani, din localităţile Ţăcău şi Măraşu, care deţineau ilegal 11 setci monofilament şi alte 4 unelte pentru pescuit.
Faţă de persoanele în cauză au fost întocmite dosare penale, conform O.U.G. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, pentru deţinere de unelte de pescuit comercial fără autorizaţie şi deţinere de unelte de plasă de tip monofilament.

duminică, aprilie 06, 2014

Programul Naţional ŞCOALA ALTFEL în perioada 7-12 aprilie 2014

Vă anunţăm următoarele evenimente ce se vor desfăşura la Bibliotecă săptămâna viitoare şi vă mulţumim că informaţi publicul brăilean despre activităţile noastre.Biblioteca Judeţeană Panait Istrati se implică şi găzduieşte Programul Naţional ŞCOALA ALTFEL în perioada 7-12 aprilie 2014. Astfel la Bibliotecă vor avea loc activităţi de încurajare şi promovare a lecturii, vom prezenta secţiile şi serviciile noastre în faţa şcolilor şi liceelor partenere din Brăila. Biblioteca oferă elevilor vizite ghidate, vizionări de filme artistice, documentare sau desene animate pentru cei mici şi ateliere de creaţie. Astfel la Secţia pentru copii se va derula parteneriatul educaţional Săptămâna Altfel...Prietenie Altfel...pe o sfoară de 286 km... (schimb de desene) încheiat între Ludoteca din Brăila şi Sectia pentru copii a Bibliotecii Judetene George Baritiu Braşov. Acţiunea are loc cu ocazia Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii, prilej cu care s-a organizat şi o expoziţie de carte dedicată scriitorului Hans Christian Andersen. 27 de clase de preşcolari şi şcolari din municipiul si judetul Braila s-au programat la Ludotecă pentru vizite şi alte activităţi interactive.
Secţia de Împrumut Adulţi organizează pe 8 aprilie atelierul Dezvoltare personală prin teatru, unde actorii Ioana Zărnescu şi Dan Mecu  se vor întâlni cu două clase de elevi de la Colegiul Național Gh. M. Murgoci.
Membrii Clubului Neranţula, din cadrul Bibliotecii, vor desfăşura la Sala de Lectură, pe  parcursul întregii săptămâni, atelierul Tradiţii pascale româneşti: ouă pictate. Activitatea atelierului va fi coordonată de prof. Elena Moroianu de la Liceul de Artă Hariclea Darclée.
Prin activităţile desfăşurate la Bibliotecă în săptămâna Şcoala Altfel încercăm să oferim elevilor, într-un cadru non-formal, o nouă abordare a învăţării prin activităţi plăcute şi motivante. Aşteptăm cât mai mulţi elevi şi cadre didactice să ne treacă pragul!

Cu consideraţie,Laura Caplea
purtător de cuvânt

Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
P-ţa Poligon,nr.4

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...