joi, martie 27, 2014

Istoria romanţată a unui safari, Demonii vîntului şi Omar cel orb, semnate de Daniela Zeca-Buzura


altiasi.ro

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” vă invită vineri, 4 aprilie 2014, ora 17.00, la lansarea trilogiei orientale: Istoria romanţată a unui safari, Demonii vîntului şi Omar cel orb, semnate de Daniela Zeca-Buzura. Cele trei romane, publicate în decursul a patru ani, la Editura Polirom, şi în ediţie digitală, au devenit în scurt timp de la apariţie bestselleruri

Continuăm seria întâlnirilor cu scriitori consacraţi, în cadrul Serilor culturale brăilene, cu Daniela Zeca-Buzura, care va împărtăşi publicului secrete din culisele acestei trilogii. Alături de autoare participă prof. Viorel Coman şi prof. Adrian Simion, moderatorul evenimentului fiind Claudiu Brăileanu, de la instituţia gazdă.
Daniela Zeca-Buzura este prozatoare, eseistă, critic literar și realizatoare de emisiuni radio și TV, doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A publicat volumele: Orfeea (1994), Îngeri pe carosabil (2000), Melonul domnului comisar (2005), Jurnalismul de televiziune (2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (2009), Istoria romanţată a unui safari (2009, 2011), Demonii vîntului (2010; 2013), Zece zile sub văl / Ten Days Under the Veil (2011) şi Omar cel orb (2012). 
Vă aşteptăm! Cu consideraţie,
Laura Caplea
purtător de cuvânt
Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila
P-ţa Poligon,nr.4

Sedinta Cenaclului Literar ,,Panait Istrati''

Va rog,mediatizati! Vineri,28 martie 2014, de la orele 17.00,va avea loc sedinta Cenaclului Literar ,,Panait Istrati'',la sediul Bibliotecii Judetene ,, Panait Istrati'' din Piata Poligon nr.4.

BRĂILENI CĂUTAŢI DE POLIŢIŞTIPoliţişti de la Biroul Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila efectuează cercetări pentru depistarea şi reţinerea lui LEOACĂ VERGIL, născut la data de 19 noiembrie 1948, cu domiciliul stabil în municipiul Brăila, urmărit la nivel naţional, din data de 21 martie a.c., în baza mandatului de executare a pedepsei de 13 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, emis la data de 20 martie a.c., de Tribunalul Botoşani.


În fapt, acesta, în calitate de persoană împuternicită să deruleze operaţiuni în contul bancar al unei societăţi comerciale din Botoşani, în perioada 29 noiembrie 2007- 31 ianuarie 2008, a emis file cec în favoarea a cinci societăţi comerciale din Bârlad, Botoşani, Paşcani şi Rădăuţi, în valoare totală de 165.266,95 lei, fiind refuzate la plată, în momentul prezentării de către beneficiari, pe motivul „lipsă totală de disponibil în cont, în cazul prezentării la plată înaintea termenului de prezentare, cecuri emise de un trăgător aflat în interdicţie bancară, cecuri aparţinând unui set de instrumente retrase din circulaţie”.Totodată, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale din Botoşani, în perioada 27 noiembrie- 31 ianuarie 2008, nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale derulate cu furnizorii de mărfuri menţionaţi anterior şi veniturile realizate din aceste activităţi, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat, în sumă totală de 21.594 lei, din care impozit pe profit 8.819 lei şi T.V.A. 12.775 lei, sume care nu au fost recuperate.

***

Aseară, la orele 18:00, la sediul I.P.J. Brăila s-a prezentat S.Emanuela, în vârstă de 54 de ani, din Brăila, care a sesizat faptul că, la orele 9:30, nepotul ei, CIURARU ALBERT, în vârstă de 14 ani, a plecat de la domiciliu în mod voluntar şi nu a mai revenit.
Poliţiştii de la Biroul Urmăriri au demarat imediat investigaţiile şi au stabilit că minorul, în lipsa mătuşii sale de la domiciliu, a plecat la orele 9:30, lăsându-i pe fraţii lui singuri în casă şi nu a spus unde intenţionează să plece.Minorul nu are asupra sa telefon mobil şi nici carte de identitate, având eliberat certificat medical permanent, prezentând afecţiuni cronice atât mintale, cât şi locomotorii, cu dificultăţi uşoare în deplasare (se balansează în timpul mersului). Acesta a mai fost plecat de la domiciliu de mai multe ori, în cursul anului 2013, fiind depistat de poliţişti şi încredinţat familiei.
Semnalmente- înălţime 170 cm, corpolenţă slabă, păr brunet, tuns scurt, şi ochi căprui, neavând semne particulare.
Când a plecat de la domiciliu era îmbrăcat cu o geacă tip sport de culoare maro, peste care avea un sacou din material textil de coloare bej, pantaloni blue-jeans albaştri, fiind încălţat cu o pereche de papuci albaştri.
Poliţiştii brăileni au solicitat urmărirea acestuia la nivel naţional şi în spaţiul Schengen.

Cine poate da relaţii despre locul în care se află cei doi brăileni căutaţi de poliţişti este rugat să apeleze, gratuit, numărul pentru urgenţe 112, ori să anunţe poliţiştii de la cea mai apropiată unitate sau subunitate de poliţie.MESAJUL VICEPRIM-MINISTRULUI PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, DOMNUL GABRIEL OPREA, CU OCAZIA ZILEI POLIȚIEI ROMÂNELa data de 25 martie a.c., viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a fost prezent la gala ,,Polițistul anului" - 2014.

PREMIUL SPECIAL a fost înmânat de domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne și de șeful Poliției Române, chestor general Petre Tobă UNITĂŢII CENTRALE DE ANALIZĂ A INFORMAŢIILOR.

Activitatea structurilor de analiză a informaţiilor s-a dezvoltat semnificativ, fiind principalii furnizori de produse analitice către structurile operative ale Poliţiei Române şi factorii decizionali. Modelul românesc de intelligence led policing dezvoltat de UCAI a primit recunoaşterea internaţională, fiind implementat inclusiv în ţările vecine.


marți, martie 25, 2014

Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie 2014
Mesajul Internaţional
Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului.
Sub copaci în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe cîmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, oamenii se adună pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale pe care le creăm pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce.
Ne adunăm pentru a plânge şi a ne aminti; pentru a râde şi a contempla; pentru a învăţa şi a mărturisi şi a ne imagina. Pentru a ne minuna de dibăcia tehnică şi pentru a întruchipa zei. Pentru a ne recăpăta suflul colectiv în faţa capacităţii noastre de a crea frumuseţe, compasiune, sau monstruozităţi. Venim pentru a căpăta noi energii şi puteri. Pentru a sărbători bogăţia şi diversitatea culturilor noastre şi pentru a şterge graniţele care ne despart.
Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Născut în comunitate, el poartă măştile şi costumele diferitelor noastre tradiţii. El pune la treabă limbile, ritmurile şi gesturile noastre, creînd un spaţiu în mijlocul nostru.
Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest vechi spirit, ne simţim datori să-l îndreptăm, prin inimile, ideile şi trupurile noastre, către dezvăluirea realităţilor noastre, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor.
Însă, în această epocă în care milioane de oameni se luptă pentru a supravieţui, suferă din cauza unor regimuri tiranice sau a capitalismului rapace, fug din calea războaielor şi vitregiilor; în care serviciile secrete ne invadează viaţa noastră privată, iar cuvintele noastre sunt cenzurate de guverne care se amestecă nepoftite; în care pădurile sunt rase de pe faţa pământului, speciile exterminate, iar oceanele otrăvite: ce anume ne mai simţim noi datori să dezvăluim?
În această lume de puteri inegale, în care diverse grupuri hegemonice încearcă să ne convingă că un popor, o rasă, un sex, o preferinţă sexuală, o religie, o ideologie, un anume cadru cultural sunt superioare tuturor celorlalte, mai putem oare susţine ideea că arta ar trebui să fie separată de constrângerile agendelor sociale?
Ce ar trebui să facem noi, artiştii arenelor şi ai scenelor: să ne conformăm cererilor igienizate ale pieţei, sau să ne folosim de puterea pe care o avem: aceea de a crea un spaţiu în inima şi mintea societăţii, de a aduna oamenii în jurul nostru, de a aduce inspiraţie, încântare şi informaţie, şi de a crea o lume a speranţei şi a conlucrării cu inimile deschise?
(traducere în limba română: Adrian Solomon)
Brett Bailey 


Biografie: Brett Bailey este dramaturg, scenograf, regizor și autor de instalații sud-african, și directorul artistic al proiectului THIRD WORLD BUNFIGHT. A lucrat în Africa de Sud, Zimbabwe, Uganda, Haiti, Republica Democratică Congo, Regatul Unit și Europa. Printre piesele sale iconoclaste de mare succes care pun la îndoială dinamicile lumii post-coloniale se numără BIG DADA, IPI ZOMBI?, iMUMBO JUMBO, medEia și ORFEUS. Lucrările sale au fost prezentate în Europa, Australia și Africa, obținând câteva premii, între care o medalie de aur pentru scenografie la Cvadrienala de la Praga (2007). A fost directorul juriului Cvadrienalei de la Praga în 2011 și membru în juriul concursului Music Theatre Now (Muzica de Teatru Acum) organizat de Institutul Internațional al Teatrului în martie 2013. A regizat ceremonia de deschidere a Summitului Mondial al Artei și Culturii care a avut loc la Johannesburg în 2009, iar între 2006-2009 spectacolele de deschidere ale Festivalului Internațional al Artelor de la Harare. Între 2008-2011 a fost directorul singurului festival public de arte din Africa de Sud, Infecting the City (Infectînd Orașul), care a avut loc la Capetown. În 2014 el transmite mesajul de Ziua Teatrului al Institutului Internațional al Teatrului către UNESCO.


Mesajul Naţional
Ziua Mondială a Teatrului nu este numai o sărbătoare şi un moment de referinţă, este o încercare a lumii noastre de a distinge, într-o competiţie universală de valori, care este locul acestei preocupări artistice în viaţa publică.

Teatrul nu naşte revoluţii, nu declanşează războaie, nu condamnă răufăcători. Personajele lui sunt creaturi ale imaginaţiei care participă la viaţa publică prin contrast. Dacă Hamlet e romantic îi poţi ucide tatăl şi nu a trecut mult, doar câteva secole de când, pe un câmp de luptă, tiranul urla după un cal şi punea la bătaie un regat.

Mă uit cu disperare la ştirile fierbinţi ale zilei şi încerc să recapitulez modul în care teatrul a intervenit salvator în conflictele majore ale lumii. Din puzderia de senzaţii care mă încearcă privind televizorul, selectez doar spaima care mi-o induce scrâşnetul inconfundabil al şenilelor în mers şi încerc să înţeleg despre ce e vorba când văd, faţă-n faţă, tancuri şi copii.
Asist parcă la o piesă scrisă de destin în care Wagner, Şostakovici, Mozart şi Rahmaninov îşi dau mâna ca să acompanieze balalaica şi bazooka într-o hărmălaie care face deliciul unor dirijori iresponsabili.

În această eră a dezvoltării fără precedent a ştiinţei, spaţiul virtual este o nouă scenă care confiscă energiile unor posibili eroi adevăraţi. Oamenii sunt ascultaţi, controlaţi, manipulaţi, înspăimântaţi de ziua de mâine, de sărăcie şi război.

Să-i chemi la teatru ca să uite pare absurd şi inuman, ce le poate oferi o seară agreabilă sau o comedie, ca alternativă !?
Şi totuşi, de ce sunt sălile de teatru pline? De ce când e vorba de Romeo
și Julieta lumea uită de dureri? De ce când Hamlet se luptă cu minciuna, crima şi destinul publicul parcă-i arată drumul?
Nu cumva pentru că în teatru eşti actor şi spectator în acelaşi timp?
Nu cumva pentru că în lumea lui întâlneşti alături gânduri mari, iluzii, spaime, bucurii...Ca-n viaţă?

Şi în fond ce-i viaţa?

„Lumea-ntreagă e o scenă iar oamenii sunt doar actori” spune Shakespeare deschizând uşa căutărilor de sine chiar dacă peste gard războiul celor două roze începuse.
Teatrul adevărat este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea.


Ion Caramitru

27 MARTIE 2014 ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI

Teatrul Maria Filotti prezintă:

Recital muzică clasică
ELOGIO DE LA DANZA

Ion Bogdan Ștefănescu( flaut)siCostin Soare (chitara )

Sala Mare, ora 18.00

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru. Este sărbătorită anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI şi de comunitatea teatrală internaţională. În fiecare an în această zi o  personalitate marcantă a teatrului mondial este chemată să adreseze un mesaj întregii comunităţi teatrale şi spectatorilor de pretutindeni. Acest mesaj va fi transmis şi publicului brăilean in seara de 27 martie.

**

Vă invităm să audiați un   recital de muzică clasică susținut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi de chitaristul Costin Soare, într-un program incitant Elogia de la Danza.
Prietenia artistică  dintre Ionuț Stefănescu  şi Costin Soare generează expresii inedite  pe tărâmul muzicii. Fiecare îşi are propria carieră:
Ion Bogdan  Ștefănescu a debutat ca solist cu orchestra, în anul 1983 (la 14 ani ), pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din 1983 până în prezent susţine numeroase recitaluri şi concerte, ca solist, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, U.S.A, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveția, Suedia, Norvegia etc..
Costin Soare s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dubla ipostază de interpret şi pedagog al chitarei. Ca interpret, a susţinut recitaluri şi concerte în ţară (Ateneul Român, Sala Radio, în sălile de concerte ale filarmonicilor din Ploieşti, Braşov, Arad, la Palatul Şuţu din Bucureşti etc.) şi în străinătate (Germania, Franţa, Ungaria, Marea Britanie, Japonia). Repertoriul său cuprinde lucrări din varii epoci stilistice, de la muzica compozitorilor din Renaştere şi Baroc până la lucrări de muzică modernă şi contemporană, muzică sud-americană ş.a.
Purtați de dragostea lor pentru muzica făcută sincer, cu suflet, cei doi se regăsesc  într-un proiect comun ce se plasează,  sub semnul autenticităţii emoţiei.Intrarea in sala se face exclusiv in baza invitatiilor emise de
                   Teatrul Maria Filotti Braila , in limita  locurile disponibile . 

  


lansarea volumului „Acasă, la Fănuş”, semnată de Vergil MateiBiblioteca Judeţeană „Panait Istrati” vă invită joi, 27 martie 2014, ora 17, la lansarea volumului „Acasă, la Fănuş”, semnată de Vergil Matei. Invitaţi să prezinte cartea sunt publiciştii Stan Munteanu şi Emanoil Dobrescu, moderatorul evenimentului fiind Claudiu Brăileanu, şef Serviciu Relaţii cu Publicul din instituţia gazdă. Volumul de debut al jurnalistului Vergil Matei conţine proză scurtă, prezentând în cuprinsul celor 43 de texte însemnări şi amintiri, pagini din viaţa autorului.

luni, martie 24, 2014

„ZIUA PORŢILOR DESCHISE” LA INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BRĂILAActivitatea a fost organizată pentru marcarea Zilei Poliţiei Române şi a avut drept scop promovarea profesiei de poliţist şi informarea antivictimală a minorilor.


Astăzi, începând cu orele 11:00, elevilor prezenţi la întâlnirea cu poliţiştii le-au fost prezentate istoricul şi principalele atribuţii  ale instituţiei, traseul educaţional pe care trebuie să îl urmeze dacă îşi doresc să devină poliţişti, precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi admişi în instituţiile de învăţământ din cadrul M.A.I..
Poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii le-au explicat elevilor cum trebuie să se comporte în diferite situaţii, pentru a nu fi implicaţi, în calitate de autori sau victime, în evenimente negative, care i-ar putea afecta fizic sau emoţional sau i-ar putea costa chiar viaţa.

Pentru o mai bună înţelegere a mesajului preventiv, adolescenţilor le-a fost prezentat filmul tematic „Cheia e la tine!”


Activităţile au continuat în curtea instituţiei, unde au fost amenajate ateliere de prezentare a tehnicii şi echipamentelor folosite, în activităţile specifice, de către specialiştii criminalişti şi lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale. 


De asemenea, elevilor le-a fost prezentată o autospecială a Serviciului Rutier şi le-a fost explicat modul în care aparatura din dotarea acesteia îi ajută pe poliţişti să surprindă încălcările legii săvârşite de participanţii la trafic.


Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...