marți, martie 05, 2013

Pe politicieni să nu-i săruţi nici în somn!

- Matei MIRCIOANE -

Admiraţia este un exerciţiu sănătos de modestie, care îi permite omului să se evalueze pe sine în raport cu subiectul admirat şi să recunoască faptul că se află într-o poziţie de inferioritate faţă de ceea ce admiră. Aceasta când ne referim la admiraţia faţă de fiinţe şi natură, pentru că atunci când ţinta admiraţiei este un obiect este vorba mai mult de dorinţa de a poseda acel obiect, fie că este o maşină, un telefon mobil, o mobilă, fie o locuinţă.
Dar, în general, admirăm obiectele pe care nu le avem. Odată ce au ajuns în posesia noastră, obiectele îşi pierd puterea de a stârni admiraţia şi devin surse de mândrie prostească sau de nemulţumire. Exemplu: sunt mândru de briceagul meu de firmă, dar mă enervează că tirbuşonul se deschide greu.
Las la o parte obiectele şi mă refer la natură şi la oameni, luaţi oarecum de-a valma. Poţi admira un răsărit de soare, valurile mării, stejarii, tigrii, politicienii, sportivii, luna şi cu stelele, cântecul greierilor, profesorii, militarii, instalatorii. Cum să nu admiri un tigru, când îl vezi ce elastic sare la patru metri înălţime! Cum să nu admiri un instalator, care în doi timpi şi trei mişcări îţi opreşte inundaţia din baie şi montează un robinet care nu mai picură!
Să vedem, însă, cum stăm cu politicienii. Întotdeauna am fost de partea celor care susţin că politica este o ştiinţă necesară, fără de care organizarea socială nu este posibilă, fără de care aspiraţiile indivizilor din societate nu pot fi identificate şi îndeplinite. Prin urmare, avem nevoie de politică şi avem nevoie de politicieni (admirabili). Mărturisesc cu sinceritate, deşi multora li se pare greu de crezut, că admir câţiva politicieni, chiar şi pe unii (cum se spune) în viaţă şi contemporani. Dar de la admiraţie până la slavă e o distanţă uriaşă, chiar aş putea spune că se situează la extreme diferite. Slava închinată oamenilor aflaţi în viaţă este profund nocivă, este o sursă de otrăvire a mediului social. Pentru că omul (politicianul) slăvit, în egoismul şi imperfecţiunea sa, ajunge să se creadă un zeu, cu puteri depline asupra semenilor. Iar zeii nu greşesc! Chiar dacă fac victime, acestea sunt sacrificate cu scopul atingerii unui bine mai mare, mai înalt, mai general. Atât de înalt şi de general, încât simplii cetăţeni nu-l pot înţelege.
Aşa cred eu. Prin urmare, nu am de gând să slăvesc vreodată vreun politician, fie local, naţional, european sau din America.
Există un proverb care spune că pe copilul tău să nu-l săruţi decât în somn. Evident că nu trebuie luat ad-litteram, dar înţelesul este că să nu-ţi răsfeţi copilul pentru că va deveni obraznic. În ceea ce priveşte politicienii, cred că nu trebuie sărutaţi nici în somn. Pentru că s-ar putea să se trezească şi să-ţi ceară să-i iubeşti şi să-i slăveşti. Dacă nu vrei, vor da o lege prin care să te oblige.

POLITIA ROMANA, BRAILA


BULETIN DE PRESĂ


Poliţiştii l-au identificat pe autorul unui furt calificat


În dimineaţa zilei de 4 martie a.c., la orele 8:00, agenţii din cadrul Postului de Poliţie Comunal Vişani au fost sesizaţi, prin plângere, de localnicul B.P. (86 de ani), cu privire la faptul că, în noaptea de 3 spre 4 martie a.c., persoane necunoscute au pătruns, prin efracţie, în bucătăria şi crama locuinţei sale şi au sustras alimente şi patru găini.
Poliţiştii au efectuat cercetări la faţa locului şi în teren, stabilind că autorul faptei este N.V. (31 de ani), din comuna Vişani, faţă de acesta fiind întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

·                    

Transporta ţigări fără documente legale

La data de 4 martie a.c., la orele 14:00, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului l-au depistat în trafic, pe Şoseaua Focşani, pe brăileanul C.C. (55 de ani), în timp ce transporta cu autoturismul mai multe pachete cu ţigări netimbrate, de provenienţă Elveţia.
Ţigările, în valoare de 50 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar celui depistat i-a fost întocmit dosar penal, conform Legii 86/2006, privind Codul Vamal al României.

·                    

Avea permisul de conducere suspendat

Ieri, 4 martie a.c., la orele 19:20, poliţişti de la Serviciul Rutier, aflaţi în serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier, pe DE 584, l-au depistat, în afara localităţii Valea Cânepii, pe A.S. (23 de ani), din municipiu, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, având permisul de conducere suspendat până la data de 2 aprilie 2013, de către autorităţile franceze.
Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal, conform prevederilor O.U.G. 195/2002 (republicată).

·                    

Fără permis şi sub influenţa alcoolului

În dimineaţa zilei de 4 martie a.c., la orele 6:30, brăileanul B.D. (34 de ani), în timp ce conducea autoturismul, pe strada Cucului, fără a fi posesor al permisului de conducere pentru nicio categorie de autovehicule şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, din municipiu, a intrat în gardul unui imobil, rezultând doar pagube materiale.
Acestuia i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie şi i s-a întocmit dosar penal, conform prevederilor O.U.G. 195/2002 (republicată).

·                    

Depistat şi încarcerat în penitenciar

În ziua de 4 martie a.c., la orele 9:30, în urma unor activităţi specifice desfăşurate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale-Biroul Urmăriri, a fost depistat, pe raza municipiului, G.A., din Brăila, pe numele căruia Judecătoria Brăila a emis un mandat de executare a pedepsei de un an şi 3 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.
·                    

Sancţiuni aplicate pentru abateri de la prevederile Codului Rutier

În ziua de 4 martie 2013, lucrători din cadrul Serviciului şi Biroului Rutier au acţionat pe arterele rutiere din municipiul şi judeţul Brăila pentru constatarea de contravenţii şi prevenirea, respectiv, combaterea infracţiunilor rutiere.
Poliţiştii au constatat 71 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 19.925 de lei, au ridicat în vederea suspendării un permis de conducere şi retras două certificate de înmatriculare.

POLITIA ROMANA, BRAILA


ghimpele.ro
Atenţie la hoţii din locuinţe în mediul rural!


În ultima perioadă, în atenţia poliţiştilor au intrat o serie de cazuri de furturi din locuinţă şi din curte, care au avut loc în mediul rural.
În multe din aceste cazuri, în urma cercetărilor efectuate în teren de poliţişti, au fost identificaţi autorii şi prejudiciile recuperate şi predate părţilor vătămate.
         Poliţiştii brăileni reamintesc cetăţenilor că hoţii profită de orice moment de neatenţie sau neglijenţă din partea lor şi acţionează cu rapiditate şi precizie.
Un mod de operare frecvent întâlnit este acela al „prospectării terenului” sub pretextul comercializării diferitelor produse. Spunând că vând diverse „chilipiruri”, promovate ca articole absolut necesare în gospodărie la preţuri foarte avantajoase sau sub pretextul că doresc să cumpere fie grâne, fie băuturi alcoolice ori animale, presupuşii comercianţi pătrund nu doar în curtea cetăţenilor, ci chiar în casa acestora.
De obicei, acţionează în grupuri de două-trei persoane, fiind în  superioritate numerică faţă de cetăţeanul care, cu bună-credinţă, le deschide uşa casei. Aceştia sunt foarte atenţi la bunurile care se află atât în curte, cât şi în locuinţă, evaluând dintr-o privire potenţialul victimal al celui vizat. Cu alte cuvinte, ştiu exact ce vor sustrage şi când. Dacă reuşesc să-l deruteze suficient de tare pe cetăţean, cu întrebări sau explicaţii despre obiectul tranzacţiei, atunci acţionează pe loc, sustrăgând bani sau obiecte de mici dimensiuni. Dacă situaţia nu le este „favorabilă”, hoţii urmăresc momentul în care proprietarul nu este acasă şi revin pentru a sustrage diverse bunuri de valoare.
Poliţiştii atrag atenţia cetăţenilor să nu confunde ospitalitatea cu naivitatea şi să ţină poarta încuiată, chiar dacă sunt acasă, să evite discuţiile cu agenţii comerciali care practică sistemul de vânzări „din uşă în uşă” sau, dacă acceptă astfel de situaţii, să nu invite persoanele străine în curte sau locuinţă şi chiar să le solicite un document de identitate. Atunci când pleacă de acasă, pentru o mai lungă perioadă de timp, este de preferat să roage o persoană de încredere, un vecin sau o rudă, să le supravegheze locuinţa.
Cetăţenii sunt sfătuiţi sa nu depoziteze în curte bunuri de valoare sau ambalajele acestor bunuri, să nu discute cu persoanele necunoscute despre vecini sau despre bunurile pe care le au în casă.
Poliţiştii recomandă, în special cetăţenilor din mediu rural, să nu păstreze sume mari de bani în locuinţă, să evite să spună dacă au achiziţionat bunuri de valoare, să nu lase libere animalele, ci să amenajeze curţi speciale pentru acestea şi, în măsura posibilităţilor, să lase aprinsă pe timp de noapte o lumină în curte.
Oamenii trebuie să înţeleagă importanţa adoptării unor măsuri elementare de protecţie a propriilor bunuri pentru că, înainte de toate, proprietarul este cel care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să aibă grijă de bunurile sale şi să nu lase paza acestora doar în seama Poliţiei.
Sarcina poliţiştilor este de a identifica şi sancţiona infractorii, însă paguba nu este întotdeauna recuperată de către victimă. Este motivul pentru care fiecare cetăţean trebuie să aibă grijă de bunurile pe care le deţine şi să-şi protejeze proprietăţile, prin măsuri elementare de siguranţă.
Manifestând o conduită preventivă şi responsabilă, fiecare cetăţean poate să participe la protejarea proprietăţii sale şi, chiar, a întregii comunităţi.

Lansarea numarului patru al revistei POEM CAFFEMaine, miercuri 06.03.2013, de la orele 17.00, va avea loc lansarea numarului patru al revistei POEM CAFFE. Evenimentul va cuprinde recitaluri de poezie si discutii referitoare la materialele literare publicate in paginile revistei culturale. Lansarea va avea loc la Muzeul Brailei. Moderatorul evenimentului poeta Luminita Dascalu, coordonator al revistei.

luni, martie 04, 2013

Organizatia TREBUIE, Braila, va ureaza!


PRIMĂVARĂ

- Lucia PATRASCU -


Din volumul FLUTURI  DE  IUBIRE, Brăila, 2012
Un clinchet nou de primăvară, iară,
Răsună-n argintaţii clopoţei
Şi stropii de la streaşini picurară
Lacrimi voioase peste ghiocei.

Am să-mi arunc încolo azi galoşii;
Căciula şi fularul, în cămară;
Cu plete-n vânt şi cu obrajii roşii
Am şansa să-ntâlnesc o primăvară!

Mă duc la întâlnirea cu festinul!
Las mâlul şi bulboanele deoparte;
M-aşteaptă cu un strop de vin destinul
Şi-mi face semn iubirea; de departe!

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...