joi, noiembrie 08, 2012

Organizatia TREBUIE, Braila ! SUCCESE !

 • Prima asociaţie de părinţi activă în comunitatea brăileană, implicată în dezvoltarea de servicii şi politici incluzive din 1997.

 • Primul centru de pedagogie curativă şi educaţie specială a copiilor cu deficienţe mintale severe înfiinţat în Brăila 1998-2001


 • Primul centru de abilitare pentru trai independent a 23 de tineri cu dizabilităţi mintale severe şi medii înfiinţat în Brăila 2001.


 • Infiinterea de noi servicii pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale: cabinet de kinetoterapie şi masaj, miniatelier de lumânări, prima clasă specială de copii autişti


 • Primul curs de voluntariat şi prima echipă de voluntari instruită şi angajată civic


 • Prima tabăra de voluntariat.


 • 30 de proiecte şi peste 45 de colaboratori APL-uri şi ONG-uri.


 • Suport acordat de voluntari PEACE CORPS - Mike Visel, Mercedes RioFrio, Joan Miller


 • Primele evenimente de strângere de fonduri


 • Diplomă de Excelenţă acordată de Primăria Brăila, pentru contribuţii aduse la dezvoltarea comunităţii brăilene


 • Menţiune în cadrul Galei premiilor societăţii civile 2008 • Locul III la Jocurile Special Olympics din Idaho, Statele Unite ale Americii – Georgiana (4-15 februarie 2009)


 • Locul III şi locul IV la Jocurile Special Olympics din Slovenia – Georgiana (2008)


 • Locul I Jocurile Naţionale Special Olympics – Ionuţ (3-6 iunie 2009, Buzău)


 • Locul II Jocurile Naţionale Special Olympics – Adrian (3-6 iunie 2009, Buzău)


 • Locul I Jocurile Naţionale Special Olympics – Eleonora şi Gina (3-6 iunie 2009, Buzău)


 • Locul III la Jocurile Prieteniei, Special Olympics România -Georgiana (Arad 12-13 mai 2006)


 • Medalia “Meritul Sportiv” în clasa a III-a oferită de preşedintele României Traian Băsescu - Georgiana (16 martie 2009)


 • Locul II Special Olympics România – Georgiana (Părâng, februarie 2008)


 • Participare la Jocurile Naţionale Special Olympics - Laura, Eleonora şi Vali (mai 2008 Constanţa)


 • Participare la Jocurile Naţionale Special Olympics – Georgiana şi Vali (mai 2007 Arad)


 • Locul I faza regională la Concursul de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Adrian, Georgiana, Ionuţ, Dana, Eleonora, Ema (Galaţi, aprilie 2009)


 • Locul I faza judeţeană la Concursul de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Adrian, Georgiana, Ionuţ, Dana, Eleonora, Ema (Brăila, martie 2009)


 • Locul II premiul juriului, faza naţională la Concursul de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Adrian, Georgiana, Ionuţ, Dana, Eleonora, Ema (Arad, mai 2009)


 • Participare specială la invitaţia juriului în gala fazei naţionale a Concursului de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Adrian, Georgiana, Ionuţ, Dana, Eleonora, Ema (Arad, mai 2009)


 • Locul I la faza regionala a Concursului de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Alexandru, Valentin, Gina, Paula, Georgiana (Focsani, aprilie 2010)


 • Premiul special al juriului la faza naţionala a Concursului de Dans “Împreună pentru Viitor“ din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – echipa CATMOND – Alexandru, Valentin, Gina, Paula, Georgiana (Constanta, mai 2010)


 • Locul I la Jocurile Naţionale Special Olympics - Gina (iunie 2010, Satu Mare)


 • Locul IV la Jocurile Naţionale Special Olympics - Alex (iunie 2010, Satu Mare)


 • Locul I si III la Jocurile Naţionale Special Olympics - Valentin si Ionut (mai 2010, Buzau)


 • Premiul I in cadrul concursului "Tanarul voluntar al anului" - voluntarului Organizatiei Trebuie - Ionut Eugen Stoian (decembrie 2010)


 • 3 medalii de aur, 3 de bronz si de 2 ori locuri IV - Jocurile Nationale Special Olympics România - Pitrop Cristi, Scarlat Eleonora, Cretu Constantin Alexandru si Petrov Paula (4-7 iunie 2011, Bucuresti)


 • Medalii de argint si bronz Jocurile Regionale Special Olympics - Moraru Ionel si Pitrop Cristi (9–11 noiembrie 2011, Bacau)


 • Locul I la concursul "Tanarul voluntar al anului" - Dana Cristina Ilie (decembrie 2011)  

miercuri, noiembrie 07, 2012

Romania, simpla anexa a Europei

- Corina ENACHE -

Privind la interesul avid al Uniunii Europene fata de tara noastra intelegem ca pana la urma suntem destul de importanti daca marea “mama Europa” isi bate capul cu autoritatile de la Bucuresti.
Ani la rand am trait cu impresia ca UE  ne va aduce bunsastarea  si fericirea. Oare e adevarat sau am gresit? De cand a aderat la uniune, Romania are mai mult necazuri decat bucurii. Dupa guvernari esuate si politicieni ce se murdareau in propria lor mocirla, meritam un nou inceput.
Am ales cu sufletul si inima deschisa, acum ar trebui sa alegem cu mintea. Europa a vazut potentialul economic al tarii noastre, noi de ce nu am face-o?
De la granarul Europei am ajuns la coada sapei, de ce ce? Suntem oare o tara  propriu-zisa sau un trib ce isi ascullta marele sef?
Retorice intrebari, dureros de reale. Vom ajunge sa furam pentru a manca datorita unei demente permanente: Europa zice, Romania face.
Nu oameni buni, UE nu e conducatorul suprem, nu e copia lui Hittler, un sprijin politic si economic care da sfaturi, nu ordine. Sunt lucruri care trebuie facute, sunt obiective la care trebuie sa ajungem, dar nu capii uniunii dicteaza ce trebuie facut, ci conducatorii tarii care se cearta ca chiorii pe un scaun.
Cine ii mai intelege?

SEMNAL !

- Virgil ANDRONESCU -

A aparut numarul 2 al revistei de informare rurala ,, INFOZONE MEDIA'', director Gabriela POPA


Teatrul ca o lectie de viata - un nou volum de Ion Balan

- Mihai VINTILA -

Scriitorul Ion Balan lanseaza miercuri 14 noiembrie de la ora 11 in sediul Teatrului Carabus din Braila din strada Polona nr 12 un nou volum pentru copii - "Teatrul ca o lectie de viata" ce reuneste sase piese care s-au jucat cu mare succes pe scena Crabus-ului brailean.

Lansarea va fi o imbinare dintre teatru si carte. Astfel cartea va fi prezentata in cadrul spectacolului "Palosul Fermecat" urmand ca dupa aceea intr-o sala alaturata sa fie lansarea propriu-zisa.

Despre volumul aparut in conditii grafice excelente la editura PIM din Iasi va vorbi dl Florin Chirpac - Directorul Teatrului Carabus si autorul dl Ion Balan. Interesant este ca in volum se regasesc pe langa piesele de teatru si afisele spectacolelor precum si o serie de desene realizate de eleva Alina Alexandru si Mihai Vintila, ultimul semnand si coperta volumului.
COMUNICAT DE PRESA: Toamna aceasta se numara diplomele CambridgeLuna noiembrie aduce in peisajul brailean o veste buna pentru toti cei interesati in obtinerea unui certificat  lingvistic recunoscut international. Incepand din toamna asta Centrul Cambridge organizeaza in scolile si liceele brailene cursuri de limba engleza pentru obtinerea atestatelor Cambridge, consultanta psiho-pedagogica si financiara pentru Studii Universitare in Marea Britanie. 

Din aceasta toamna Centrul Cambridge, partener al British Council, formator recunoscut de Cambridge ESOL Univeristy, este prezent in scolile brailene pentru a-i pregati si examina pe toti elevii de scoala gimnaziala, de liceu dar si pe adultii interesati in obtinerea certificatelor lingvistice recunoscute international Cambridge.
In urma parteneriatului incheia, Scoala gimnaziala ,,Mihai Eminescu” Braila si-a imbunatatit oferta educationala devenind din acesta toamna Centru de formare si examinare Cambridge. Cunoscand in detaliu toate avantajele pe care elevii le obtin in urma sustinerii examenului Cambridge, printre care si echivalarea probei de limba engleza la BAC, oferta educationala a centrului a fost primita foarte bine atat de conducere cat si de cadrele didactice ale unitatii de invatamant. Scoala gimnaziala ,,Mihai Eminescu”, cunoscuta in urbe ca o scoala cu traditie, se mandreste cu un numar foarte mare de elevi care au obtinut burse de studiu in strainatate, cu precadere in Marea Britanie. Avand in vedere interesul crescut al elevilor solii vis-à-vis de obtinerea de atestate lingvistice, conducerea scolii a facilitat accesul acestora la pregatirea si sustinerea examenelor Cambridge - atat cursurile cat si examenele vor fi sustinute in scoala mai sus mentionata.
Oferta educationala a Centrului Cambridge se adreseaza tuturor celor care doresc sa sustina examenul Cambridge ( YLE, KET,PET, CAE, etc), care doresc sa obtina un atestat lingvistic ce este recunoscut pe plan international si este valabil toata viata. Cursurile de pregatire sunt organizate pe module, in decursul unui an scolar se parcurg 4 module. Cursantii sunt organizati pe grupe de cate 6-8 cursanti. Inainte de formarea grupelor se sustine o testare initiala – care are ca rol deternimarea nivelul de cunostinte al fiecarui cursant astfel incat grupele sa fie pe acelasi nivel de dificultate. La finalul fiecarui modul cursantii sustin o simulare de examen, astfel incat in momentul in care se hotarasc sa sustina examenul Cambridge sa fie pregatiti pentru examinarea celor patru abilitati de comunicare : vorbire, scriere, citire, intelegere.
Centrul Cambridge functioneaza cu succes si in Scoala Gimnaziala ,,Mihu Dragomir” unde si-au inceput activitatea doua grupe si o a treia in formare, Scoala Gimnaziala ,,C.S.Aldea” unde cursantii a doua grupe invata alaturi de dra lector limba engleza dupa metoda Cambridge, Scoala Gimnaziala ,,Fanus Neagu”, Scoala Gimnaziala ,,Ion Creanga” si Scoala Gimnaziala ,,Vlaicu Voda” - scoli in care deasemena  se desfasoara cursurile de pregatire si sunt sustine examenele Cambridge.
Mai multe informatii puteti obtine pe adresa de mail : cambridge.braila@gmail.com.

Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" va gazdui un eveniment cultural notabil


Foto: adevarul.ro

Vineri, 9 noiembrie, ora 17.00, Sala de festivitati a Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" va gazdui un eveniment cultural notabil, desfasurat in cadrul ciclului de manifestari "Personalitati brailene la aniversara". Va fi lansat volumul "Zestrea de suflet a familiei profesor  Gheorghe si Florica Gorincu", aparut recent la Editura Danubius.
Evenimentul lansarii coincide cu aniversarea a 87 de ani de viata a protagonsitului intalnirii, prof. Gheorghe Gorincu, precum si marcarea a 2 ani de activitate a Fundatiei caritabile "prof. Florica Gorincu". In cadrul aceluiasi eveniment este programata si vizionarea unei expozitii cu privire la unele activitati ale fam. Gheorghe si Florica Gorincu.
Prezinta: prof. Dumitru Anghel, prof. Viorel Mortu, prof. Valentin Popa si prof. Vasile Ioan Zbarcea. Modereaza dr. Eduard Claudiu Braileanu.

„ ZESTREA DE SUFLET…” FLORILE SENECTUŢII

- Lucia PATRASCU -Am plăcerea, bucuria şi surpriza de a fi cunoscut pe Domnul Profesor GH. GORINCU, o persoană care, la vârsta Domniei Sale încântă cu tinereţea „ şăgalnică” , moştenită desigur din locurile natale.
       Acest fălticenean stabilit cu dragoste în oraşul nostru a devenit brăilean în „ cuget şi-n simţire”.
       Căci are Brăila aceasta a noastră o atracţie, un „ lipici ”care s-a îmbinat perfect cu dulcele suflet moldovean al acestui ilustru profesor, dăruit de Dumnezeu cu dorinţa de a face numai lucruri bune şi trainice.
        Întreaga carieră a Domniei Sale a stat sub semnul tuturor acelor organizări „ reformatoare ”. Pentru că Domnul Profesor a dorit şi a reuşit ca toate activităţile de care era răspunzător (ca profesor, ca director de şcoală,…) să fie îndeplinite cu precizie şi, mai ales, în folosul elevilor.
        Nu mă voi referi la tot ceea ce a publicat de-a-lungul atâtor ani! Lucrări cu specific economic şi contabil, folositoare atâtor oameni.
        Dar această inimă tânără ( la peste 80 de ani! ) este o adevărată enciclopedie, dacă ne referim la cealaltă carte a Domniei Sale „ Itinerar sentimental Fălticeni- Brăila. De vorbă cu Dumitru Anghel..” în care, cu acurateţe şi cu iubire, sunt prezentate multe persoane şi personalităţi, pe care Dumnezeu le-a trimis în drumul vieţii sale. Povesteşte despre toţi cu dragoste şi, ca un fel de „ restitutio ”, i-a aşezat în carte şi ni i-a prezentat şi nouă, cititorilor.
         Alături, însoţindu-l atâţia ani, i-a stat distinsa Doamnă Florica Gorincu, dascăl deosebit, om de o mare valoare sufletească şi care, iată, ne adună împreună şi după plecarea Domniei Sale cu fruntea în Lumină.
         Căci ne invită, prin soţul Domniei Sale, la lansarea cărţii „ ZESTREA DE SUFLET a familiei Gheorghe şi Florica Gorincu ” pentru a face cunoştinţă cu tot ceea ce însoţeşte „ Fundaţia Caritabilă Profesor Florica Gorincu ”, înfiinţată de Domnul Profesor în memoria soţiei sale.
         Este vorba despre DONAŢIA către compartimentul COLECŢII SPECIALE al Bibliotecii judeţene „ Panait Istrati " din Brăila a unui număr de 14 mape cu documente personale şi cărţi ale familiei Gheorghe şi Florica Gorincu.
         Cartea „ ZESTREA de SUFLET a familiei Gheorghe şi Florica Gorincu”
este un CATALOG consultativ, însoţit de peste 30 de anexe-foto cu fotografii de familie.
         Această DONAŢIE, este gestul de dragoste al familiei Gheorghe şi Florica Gorincu pentru noi, cititorii interesaţi şi care ne întrebăm de unde vine acest dar? Apoi, cu seninătate, primim răspunsul pe care-l dă Domnul Profesor Dumitru Anghel: „ Un testament cultural-sentimental înscris în legile nescrise ale omeniei şi nobleţei sufleteşti, de care numai oamenii adevăraţi dau dovadă.
         Felicitări, Domnule Profesor, multă sănătate, cu multă putere de muncă în tot ceea ce vă propuneţi!...
         Şi doresc să adaug un dar modest în memoria Doamnei Florica Gorincu.

              CĂUTARE

Ţi-am căutat Numele printre flori!...
Ţi-am căutat Chipul printre stele!...
Dar ele Le-au ascuns ca pe comori
Şi-au rătăcit mereu mâinile mele…

Ţi-am căutat Umbletul peste ape!…
Te-am căutat ades printre păcate...
În focul umezit ascuns sub pleoape…
Şi mi-au rămas mâinile încenuşate…

Ş-abia atunci când din albastra undă,
În aer, Roua Lină mi-a sunat
Şi căutării mele să-i răspundă
În Pacea Rugăciunii s-a-ntrupat,

Te-am întâlnit!...Şi Te-am găsit aproape!...
Te-am cunoscut!...Şi pot să înţeleg
Cuvântul tău cel Bun!...Să mă adape!...
Să mă întorc la Tine!...Să culeg!...

Şi Ţi-am cules Numele printre flori!...
Şi Ţi-am aflat Umbletul printre stele
Cu fruntea în Lumină!...Şi culori!...
Şi s-au împreunat etern palmele mele… 

                                          Brăila  7 noiembrie 2012


marți, noiembrie 06, 2012

Salonul internaţional de artă naivă şi outsider art

- Alex PUSCASU -

Lucrări ale artei naive, abordând subiecte variate și surprinzătoare, alegorii și povești pe pânză, vor fi expuse la Muzeul Ţăranului Român în perioada 9 – 26 august 2012, sala Oaspeţi. Expoziția de la București este organizată în colaborare cu Fundaţia Outsider Art – România, APACOP – Asociația pentru Promovarea Artei Contemporane Populare – Franța.
Manifestarea face parte dintr-un proiect de anvergură internaţională, aflat la a II-a ediţie în România, care prezintă lumea artei brute sau singulare, artei naive sau populare ori „neuve invention” sau doar pur și simplu mai altfel. Suntem în fața unei lumi vaste și interesante, în arta brută găsind tot ce nu vor să accepte curentele acceptate ale artei. Aici indentificăm artiști fără studii riguroase de artă, găsim arta populară cu trăsături naive, dar și creația celor pentru care arta e terapie, a creatorilor din impuls, a celor capabili de revelații sau doar ușor de încadrat în acțiuni programatice.
Alături de curatorul expoziţiei si totodată fondatorul Fundaţiei Outsider Art Ro, Laurenţiu Dimişcă, va vorbi despre arta brută și criticii de artă Marius Tiţa și Jeanine Rivais, ultimul deținând și o colecție privată de artă brută. Arta naivă apare ca fenomen artistic la sfârșitul secolului al XIX-lea. Deși era expresia creației aparținând unor individualități care nu au frecventat școli de artă, ci erau autodictați în exprimarea propriilor viziuni, dar și în identificarea mijloacele de exprimare plastică, fenomenul a continuat și s-a dezvoltat până în zilele noastre.
Deși aparținătorii acestui gen au fost cel mai adesea încadrați în diverse categorii, de la “pictori populari” la “primitivi moderni”, cu aplecare spre artă „instinctuală”, ei au supraviețuit pe simeze. Neavând o instrucție plastică, artistul naiv, desprins de excesele de uniformizare din producția industrială, are cu adevărat șansa de a-și afirma individualitatea.
Arta naivă nu se suprapune viziunii infantile, ci transmite o realitate care a trecut prin sensibilitatea artistului, păstrându-și farmecul și prospețimea.

luni, noiembrie 05, 2012

Cenzura Națiunii prin Audio-Vizual

- Cezar A. MIHALACHE -

Când Europa a încercat să contureze un instrument de cenzură al informaților pe cel mai „viral” domeniu al noilor formate media, internetul, pentru un control al rețelelor de dezbatere dar și al presei electronice, măcar a căutat să impună, înainte de toate, un cadru de reglementare. Dacă acesta ar fi izbutit, în speță aprobarea maleficului acord ACTA la nivelul Uniunii Europene, ar fi urmat în mod cert și conturarea, legală, a unor instituții-instrument de control. Dar, chiar dacă ACTA a fost respins, presiunile vizând conturarea unor mecanisme de control au continuat la noi. Fără a de vorbi măcar public, ca dezbatere democratică a unei inițiative vizând legalitatea juridică și a oportunității în spațiul media a creării unui instrument specific de control, se încearcă o extindere abuzivă a sferei de acțiune a unui organism deja existent.
Și nu este nici un secret că, de multă timp, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) jinduiește la uriașa felie de comunicare a internetului. De acolo de unde, dacă și-ar putea înfige ghearele acaparatoare, instituția ar putea să stoarcă mulți bani din amenzile pe care, acum, este limitată a le aplica doar, așa cum îi spune și titulatura, la nivelul audiovizualului. În speță, televiziunilor și a radiourilor. De altfel, în cârdășie cu legislativul, speculând frustările unor parlamentari ale căror unice proiecte ca aleși ai neamului vizau croirea unor inițiative legistive vizând controlul blogurilor și al ziarelor electronice, CNA a mustit de multe ori în pofta de acaparare a unui domeniu extrem de suculent pentru un eventual organism coercitiv.
E adevărat, inițial, dincolo de latura financiar-pecuniară vizată de CNA, era vorba mai mult de interesul diverselor ocârmuiri de a controla un segment ostil planurilor acestora: presa scrisă. Pentru că, prin acordarea dreptului de a amenda activitatea asociată presei electronice, CNA putea face ulterior și pasul ca organism de reglementare a presei scrise. Mai întâi a presei online, la vremea respectivă ziarele electronice fiind doar niște „cenușărese” față de ziarele pe hârtie, pentru a cuprinde apoi în cadrul de reglementare, ca ținta supremă, presa tipărită. Și au numeroase proiectel strecurate în parlament care încercau să dea astfel de puteri CNA-ului.
Nu după mulți ani, însă, „ierarhia” avea să se răstoarne, ziarele tipărite devenind ele cenușăresele celor electronice. A fost momentul în care cenzura și sugrumarea până la dispariție a presei scrise erau mult mai facile prin intermediul mecanismelor financiare. De la restrângerea accesului la publicitate, prin masiva dezagregare a mediului economic, la scumpirea hârtiei de ziar, prin desființarea fabricilor de hârtie și îndreptarea spre hârtia mult mai scumpă din import, dar, mai ales, prin controlul și desființarea secțiunii vitale a mecanismului de aducere a ziarelor și revistelor la îndemâna cititorilor. În speță, rețelele naționale de difuzare a presei, desființate sau limitat la structuri zonale, dar și eliminarea, sub presiunea comercială a „vadului”, a mii de chioșcuri și tarabe de ziare.
Și totuși, deși ziarele pe hârtie, reduse drastic ca număr și tiraj, nu mai reprezentau un pericol, pofta Consiliului Național de a reglementa ceva ce nu avea trecut în statutul de funcționare s-a menținut. Mai mult, grației noilor media, a interacțiunii la nivelul acestora, dintre radiourile și televiziunile clasice, aflate în modul de reglementare al CNA, cu ziarele și revistele electronice, instituția a reușit să mai facă un pas spre momentul creării justificărilor necesare. În plus, faptul că presa scrisă, a se citi „libertatea de exprimare”, a reușit să supraviețuiască, refugiindu-se, ea între paginile electronice ale internetului, dar, în special, consemnarea unui rol deloc neglijabil pe care au reușit să-l joace ziarele electronice și blogurile în timpul campaniei locale din acest an, furnizând diverselor forumuri de discuții, asociate ori nu acestora, subiectele necesare, au readus presa electronică în atenția CNA. Iar cum inițiativele legislative de control al presei ale unor personaje precum Prigoană, Gișe sau Oltean, care au facut valuri cu propuneri de legi care să îi pedepsească pe cei ce „se ascund în spatele presei online”, au rămas în sertarele parlamentului, fie și în stadiul de conservă, alegerea momentului și a „motivației” CNA-ului de a „sugera” unor aleși să desfacă putoarea botulismului deja împachetat ca inițiative legislative este singura barieră între starea de azi și starea de mâine, cea a loviturii de grație dată libertății de exprimare.
Dar cum să ajungă CNA, fără să încalce violent democrația, să invoce dreptul de control al presei electronice? Răspunsul a venit din identificarea unui mijloc abject, dar eficient, prin emiterea unor pretenții vizând „reglementarea” ctocmai a acelor segmente din componenta presei scrise electronice care fac legătura cu audiovizualul clasic. Este vorba fie de structurile de radio și televiziune online create de anumite publicații, fie de gestul altor reviste electronice de a insera clipuri și filme pe platformele lor multimedia.
În acest context trebuie să citim „directiva” pe care Consiliul Național al Audiovizualului a dat-o Poliției Române privind încălecarea abuzivă a site-lor online care difuzează filme. Aparent, măsura a venit ca urmare solicitărilor unui operator privat al audiovizualului, ProTV, care, deranjat că propria-i platformă de difuzare a filmelor în mediul online, contra cost, nu reușea să „producă” (mai ales în condițiile existenței a zeci de site-uri echivalente, dar gratuite), a apelat la CNA, un organism al statului, pentru a-i apăra interesele comerciale!
Or, în condițiile în care multe dintre site-urile ziare lor și revistelor electronice difuzează astfel de filme și clipuri pe platformele lor (să ne gândim doar la documentarele „sensibile” pe care televiziunile „mari” nu le transmit niciodată), inclusiv publicitate audio-vizuală pe care CNA și-ar dori să o „reglementeze” și în mediul virtual, tot ceea ce se întâmplă acum constituie doar un mjloc de creare a justificării de a pune gheara pe tot ceea ce înseamnă presă electronică. Este însă o construcție cu mult dincolo de lege, CNA neavând dreptul să ia la puricat aceste site-uri, fie și în condițiile în care acestea difuzează producții audio-vizuale fără a respecta drepturile de copyright. Pentru că, în asemenea situații, stabilirea furtului intelectual este de competența instituției care se ocupă de drepturile de autor, ORDA, și nu a CNA-ului care își crează abuziv acea justificare necesară extinderii „competențelor” pe care le are prin lege.
Suntem, de altfel, în fața unui moment de cotitură pentru audio-vizual și online. Dacă CNA nu va fi adus rapid în limitele date de lege, pentru că Internetul nu face parte din aria de acoperire a regulilor impuse de acest organism, noile ținte de reglementare ale acestei instituți de dat amenzi, care se va transforma rapid din CNA în CNAI (Consiliul Național al Audio-vizualului și Internetului), vor fi serviciile de televiziune online, live sau preplătite.
P.S.:
O dovadă a faptului că reclamația ProTV-ului este doar o motivație pentru un CNA care vrea să profite de conjunctură, vine și din faptul că poliția oricum nu poate opri aceste site-uri de filme. În primul rând, Poliția Română nu poate intersecta decât site-urile cu extensii „.ro”. Apoi, dacă aceste site-uri sunt găzduite pe servere în afara României, nimeni nu le poate bloca. Singurul mijloc ar fi obligarea funizorilor de internet să restricționeze accesul userilor români pe aceste adrese. Ceea ce ar însemna cenzură, exact după modelul Chinei, care blochează accesul cetățenilor ei pe site-urile din afara țării. 

Dan Chisu: Intr-o lume ca a noastra pana si caii au ajuns sa fie verzi pe pereti!

-Virgil ANDRONESCU -

FOTO: Gabriela POPA
FOTO: Andreea C. MIHALACHE
Cinema City din Promenada Mall a găzduit vineri, 2 noiembrie, premiera ultimului film in regia lui Dan Chisu “Si caii sunt verzi pe pereti”. La eveniment au luat parte spectatori dar si invitati care inainte de a vedea filmul au avut ocazia sa afle detalii despre acesta chiar de la echipa de productie. La Braila au fost prezenti actorii Tudor Smoleanu, Ionut Visan, Ovid Gyarmath care s-a ocupat de imaginea filmului

“Este un film independent, n-as vrea sa fie asta singura lui calitate. In general eu imi produc filmele singur si, datorita faptului ca sunt si scrise de mine, ele devin film de autor pentru ca atunci cand il scrii, il produci si il regizezi, nu-ti ramane decat sa mai faci imaginea, ceea ce e complicat dar nu imposibil, si sa mai joci si in el, atunci devii un Sergiu Nicolaescu total. A fost turnat acum doi ani de zile, ar fi putut sa iasa anul trecut, cum ar fi fost si normal, dar intre timp anul trecut a iesit “Ursul”. Motivul a fost bugetul de productie. E o poveste destul de prezenta a epocii, in care sunt convins ca va aduceti aminte de Eurobingo care promitea un million doua sute de mii de euro in fiecare saptamana... Am plecat de la idea ca iluzia de a te imbogati o are oricine; atat eu cat si dumneavoastra, sunt convins ca, privind o stire despre un cetatean- se pare ca unul a fost chiar din Braila, care a castigat sase milioane de euro sau doua milioane de euro, visati pentru o secunda la cum ar fi fost daca as fi castigat eu acesti bani, ce as fi facut cu ei, s.a.m.d. Deci, este absolut omeneasca…  Lumea din filmul meu este impartita in doua: o lume a celor care sunt mai departe de informatizarea care a napadit intrutotul in ultimii 20 de ani Romania, in comparatie cu lumea tinerilor care are acces la aceasta… Noi am editat filul acesta in 87 de variante. Prima varianta ,, edit 1’’ avea 2 ore si 24…, la prima vizionare. Si, acum suntem la 1 ora si 39 de minute de film… Cand va aparea DVD-ul va exista si o varianta lunga, dar noi fiind independenti ne gandim si la o optimizare. Interesul nostru este sa fie vazut filmul de cat mai multe ori de un public cat mai numeros”, a spus Dan Chisu la conferinta de presa.

Sursa citata a mai precizat ca de la Braila caravana va merge in Constanta, apoi in Moldova, in sudul Romaniei si apoi Ardeal pentru ca “Ardealul este o zona foarte importanta pentru mine, Braila este a doua casa.  Iubesc premierele pentru ca 90% din oamenii care vin acolo sunt prieteni, invitati, nu esti injurat, nu esti huiduit, n-o sa auzi pe nimeni spunand o parere rea despre film, nimeni din familia ta sau dintre prieteni n-o sa spuna nimic…”.

De asemenea, Dan Chisu a povestit pe scurt actiunea filmului, “am incercat sa construiesc intr-o zona statica, o zi monotona din viata unui om, care munceste intr-un birou si care dupa o munca de 20 de ani de munca acolo, cu o constiinciozitate rar intalnita, viata lui este basculata de aparitia a doua cutii in care sunt calculatoarele care vor informatiza acea magazine unde lucra. Viata lui se termina in acel moment! Este ultima zi din viata unui om la biroul lui. Iar, daca aceata este ultima zi din viata lui, la biroul lui, am vrut sa subliniez monotonia si ,,capacitatea’’ lui de a primi aceasta intamplare, pentru ca nu se lipeste de oricine si nu devine credibila. Daca nu descriam perfect acest personaj, asa cred eu, nu incepea povestea, nu aveam cum. Incerc sa arunc elemente vizuale fara foarte mult dialog prin care sa va transmit dumneavoastra,  spectatorilor, cine este Tocitu si ce vrea el. E o poveste, e un amestec de inspiratie, n-are nimic… e fictiune totala”.

In final, regizorul a precizat ca nu creda ca “cineva pe planeta asta are reteta filmului care sa satisfaca pe toata lumea. Cand faci un film poti sa convingi o parte din public si poti sa dezamagesti o alta parte a publicului. Intr-o lume ca a noastra pana si caii au ajuns sa fie verzi pe pereti!”.  


Dan Chisu : filmul de arta nu este un film de pop-corn cinema

- Gabriela POPA -


interviu in exclusivitate


Inainte de premiera, Dan Chisu a acordat in exclusivitate un scurt interviu:

Reporter: De ce ati facut acest film?
Dan Chisu: Exista doua motive principale pentru care faci film: sa-l arati publicului, iar filmul de public nu prea ia premii, daca interesul regizorului este sa faca un film pentru el si pentru o gasca de oameni care sa-i aprecieze un film elitist, dar fiecare face cinemaul lui.  Noi vorbim de film independent, ceea ce fac eu, care exista in oricare colt al lumii, mai putin Romania. film independent care trebuie sa traiasca. Filmele acestea sunt pe bani care vin de undeva, banii picati din cer pot sa-ti permita sa fii artist pana in maduva oaselor, adica poti sa lasi spiritul tau artistic sa transmita acea secventa lunga de 44 de minute in care sa nu se intample nimic. Este filosofia linistii acelui cadru, dar banii vin din alta parte. Nu poti sa faci acelasi lucru in momentul in care, dupa ce ai facut acest film, vezi ca nu poti sa-l faci pe al doilea pentru ca nu-l vede nimeni, nu vrea. Aici e paradoxul, filmul de arta nu este un film de pop-corn cinema si totusi el, in momentul in care apare se lupta sa intre, unde?, in pop-corn cinema!  Suntem intr-un paradox, nu?

Reporter: Care este bugetul filmului?
Dan Chisu: Bugetul filmului e public si este 184.000 de euro.

Reporter: Credeti ca va veti recupera banii astia?
Dan Chisu: Daca ma intrebati asta, se pare ca mi-am pus si eu intrebarea cand am facut filmul, daca mi-i recuperez. Intr-o tara in care industria filmului nu exista, nu este nici o sansa de a-i recupera. Sunt destul de destept ca sa-mi dau seama ca sunt un prost! Atunci stiam sigur ca n-am sa mi-i recuperez. E un film facut pentru a construi ceva, el construieste un drum. Am nevoie de investitie in propria imagine si in propria mea profesiune de credinta care este cinemaul. Acest film ma va ajuta, poate, intr-o zi ca punand un scenariu undeva, odata ce te duci sa sustii un contact cu cineva, e primul lucru… Posibilitatea de a afla orice despre oricine, daca googalesti, cum se spune acum, daca vrei sa afli de cineva, afli…ce a facut, daca a facut, cate premii a luat, daca a luat, afli tot…si scenariul ala poate sa ramana pe masa ta sau sa ajunga un punct de interes, da? Sunt lucruri normale!

Reporter: Centrul National al Cinematografiei nu va ajutat cu nimic? Ei dau banii pentru cinematografie!
Dan Chisu: Nu e vorba ca se dau bani, trebuie sa aplici. Cum sa-mi dea mie CNC-ul bani daca nu am aplicat? Nu vreau sa aplic deocamdata pentru ca nu e…

Reporter: Intentionati sa trimiteti filmul in festivaluri?
Dan Chisu: Eu trimit filmul la festivaluri pentru ca vreau sa fie vazut. Filmul va merge acum in decembrie la Cairo la un festival mare, unul dintre cele 10 cele mai mari festivaluri din lume. De acolo va incepe o viata… Am fost in 5-6 festivaluri in care am dat tot ce se putea mai bun din faima lor acestui film mic facut cu cateva zeci de mii de euro.

Reporter: Cum credeti ca va primi publicul din Braila acest film?
Dan Chisu: Asta se va vedea mai bine dupa ce vom vedea filmul.


Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...