vineri, iunie 22, 2012

Intalnirea de astazi a fost anulata!

Intalnirea membrilor Cenaclului ,,Mihail Sebastian'', care trebuia sa aibe loc astazi la orele 18.00 in Piata ,,Poligon'' in holul Bibliotecii Judetene, a fost anulata! Aceasta intalnire trebuia sa aniverseze 10 ani de la infiintarea Cenaclului. Daca va fi reprogramata intr-o alta zi, va vom informa desre ora, data si locul unde se va intampla evenimentul.


joi, iunie 21, 2012

Adrian Nastase va face inchisoare: vinovat sau manipulari politice

-  Corina ENACHE -

Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, a fost condamnat astazi  la doi ani de inchsoare cu executare in dosarul “Trofeul Calitatii in constructii”. Povestea este destul de incalcita deoarece dupa cei doi ani de inchisoare fostul premier nu va mai avea voie sa candideze nicaieri. Acum sa fim seriosi, chiar crede cineva ca aceasta condamnare nu este una politica?
Dupa atatia ani se trezeste si DNA  sa il acuze de trafic de influenta….pana acum ce au facut procurorii DNA, au taiat frunza la caini? Multi ar spune ca acum USL e la putere, asadar si prin urmare DNA nu este influentat politic.
realitatea.mobi
Nu cred ca Directia Nationla Anticoruptie  a fost  vreodata suspectata de corectitudine. In aceasta perioada presedintele Romaniei a facut ca actualul premier sa fie acuzat ca si-a plagiat lucrarea de diploma pentru doctorat, nu era si mai simplu sa masluiasca un dosar?
Fostul premier al Romaniei  nu a dat inca nici o declaratie, desi  astazi parea  extrem de increzator.  Majoritatea colegilor de partid sunt bulversati, dar se pare ca il sustin pe Adrian Nastase. Decizia este cel putin socanta, dat fiind ca domnul Nastase este primul premier post-decembrist condamnat la inchisoare cu executare. PSD va avea un deficit de imagine deoarece Adrian Nastase va trebui sa demisioneze sau sa fie exclus din functia din partid, pentru ca regulamentul partidului cere acest lucru. Dupa toata tarasenia ce parere aveti: este vinovat sau politica i-a pus capac?
                                               - http://corinaenache.wordpress.com/ -

Cenaclul ,,Mihail Sebastian’’ serbeaza maine un deceniu de activitate intensa si plina de realizari frumoase; Cenaclul ,,Panait Istrati’’ la primii pasi pe drumul miscarii literare brailene, drum pe care il dorim cat mai lung!

- Virgil ANDRONESCU -


Maine, 22 iunie, orele 18.00, in holul Bibliotecii Judetene din Piata ,,Poligon’’ are loc sedinta cenaclului ,,Mihail Sebastian’’, cu ocazia impinirii a 10 ani de la infiintare. Va fi prezent poetul si publicistul brailean Nicolae-Grigore Marasanu.

Teatrul ,,Maria Filotti'', Braila

Pagina Twitter “Teatrul Maria Filotti” Brăila:...
Teatrul Maria Filotti Braila


Pagina Twitter “Teatrul Maria Filotti” Brăila:

http://www.twitter.com/tmfbraila
TMF Braila (@TMFBraila) on Twitter
twitter.com
Sign up for Twitter to follow TMF Braila (@TMFBraila). 
Pagina Google+ “Teatrul Maria Filotti” Brăila:

https://plus.google.com/u/0/105198114098371317448
Teatrul Maria Filotti - Google+
plus.google.com
Teatrul Maria Filotti - Între teatru şi comorile lumii, aş alege teatrul ! - Braila - Teatrul "Maria...

Pagina Facebook “Teatrul Maria Filotti” Brăila:

http://www.facebook.com/teatrulmariafilotti
Teatrul Maria Filotti Braila
Teatrul "Maria Filotti" din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o trad...

miercuri, iunie 20, 2012

Nota de cititor la volumul de poeme ,,FIARE SI OAMENI” de Mihai VINTILA

- Virgil ANDRONESCU -
Esenţe de idei

foto: infoest.ro
 O carte scrisă cerebral, în care sufletul abia că a avut ceva de spus. Economistul Mihai Vintila ne descrie viaţa în toată splendoarea ei, în lumina ,,pură’’a realităţilor dureroase ce ne înconjoară şi ne modelează ca Oameni şi Fiare.
În viziunea lui Mihai Vintilă, viaţa se trece ,,În linişte / Când vine umbra” iar ,,Brăila e arătură”, iar cei ce o păstoresc ,, Nu sunt minte / Ci lopată.”
Poemul ,,Fiare şi Oameni”, care dă titlul cărţii – un titlu ciudat, vorbeşte despre cum, încă din vremuri imemoriale, fiarele şi oamenii ,,Au trăit în pace” dar cum în timp ( timpul însuşi ),,A omorât fiarele”. În consecinţă, au rămas oamenii ,,Să fie în acelaşi timp / Amândouă.”
În poezia ,,Căldura ta” poetul scrie cu sufletul: ,,Mă încălzeşte / Căldura răsuflării tale / Şi zborul / Zâmbetului meu / Ce se odihneşte / Obosit în bucurie / Pe-a ta margine de pleoapă.”
Mihai Vintilă trăieşte ,,Sorbind din cărţi” şi recunoaşte cu sinceritate şi modestie ,,Parcă mai am o viaţă.” Da, mai are o viaţă – viaţa de om al ştiinţelor economico-juridice.
Tema generală a cărţii este cotidianul ce se scurge cu fiecare secundă prin viaţa fiecăruia şi dezvăluie cum ,,Răutatea creşte în noi / O adăpăm cu toate” şi nu facem decât să ,,O comentăm cu şoapte / Şi râzgâiaţi o înfruntăm / Cu mai puţine fapte.”
Poetul se prezintă: ,,Sunt ce am fost să fiu / Nici mai mult / Nici mai puţin” apoi postulează: ,,Sunt eu!”
Mihai Vintilă este un autor cerebral, poeziile sale sunt scrise sistematic cu logică şi crez.
Concentraţia versurilor, esenţe de idei şi concepte filosofice, apropie poezia domniei-sale de haiku-ul japonez.
Mihai Vintilă disecă umanitatea şi metehnele ei, până în măduva oaselor, cu realismul economistului şi dovezile inatacabile ale juristului. Discursul e scurt şi la obiect. Pledoaria e sigură şi invincibilă.
Nu am decât o singură întrebare, de ce ,,Fiare şi Oameni” şi nu viceversa?!        


                               -  http://www.ziarulnatiunea.ro/2012/06/26/esente-de-idei/ -

Prima zi de Cenaclu: Virgil Andronescu, recital de poezie si proza

- Virgil ANDRONESCU -

Din şaua vieţii sub copita soartei
                 - tropăire -


mă tropăie între copite soarta
cal otrăvit de nu știu cine
de Cel ce îmi închide zilnic poarta
atunci când tu mă izgonești din tine

nu știu în șa să stau cuminte
nu vreau să călăresc precum un mort
înveninatul armăsar n-ascultă de cuvinte
iar tu m-alungi şi-atunci îl călăresc cum pot

nu ştiu mai nimic despre femei
doar le iubesc lăuntrul benefic absolut
m-aruncă soarta din sa fără temei
tu ţii mortis ca să mă duc…

voi trece vama dincolo cât mai curând
și poate nu voi avea bănuţi de plată
vreau să nu-mi pierd rând
căci nu se știe niciodată…

toate frunzele muri-vor într-un foşnet
             -femei frumoase-

funzele tot frunze vor rămâne
chiar dacă vor muri încet
privi-vom copacii fără urme

iar frunzele muri-vor într-un foşnet

cerul cu păsări plecând aiurea
cu cerul peste mări albastre
lăsând în urmă cuiburi negre

iar frunzele muri-vor fără foşnet

venit-a anotimpul iubirilor nebune
femei frumoase cu sori şi stele-n păr
în triluri ne vor fecunda sublim

frunzele muri-vor într-un foşnet

                                     -din volumul ,,Dupa Dumnezeu, potopul!'' -

Despre sinuciderea ideii de sinucidere

Prin sinucidere înţeleg un joc ,, intre…existentialism si…non-existentialism” şi nu neapărat înseamnă că reprezintă şi punerea în practică aprioric. Mereu o fac teoretic, aproximativ literar estetic ori nu. Practica nu ma ajutat niciodată! ,,Sinuciderea de ocazie” cu fiece moment prin care trec peste limitele vieţii…! Jocul ideilor despre ”liniştirea neliniştilor” are menirea de a compromite din start ideea în sine a sinuciderii şi de a duce viaţa mai departe! Doar o ,,simplă” formulă de a privi şi altfel viaţa sau ceea ce trece dincolo de ea
în anumite momente şi conjuncturi ale acesteia. Acum cred tot mai mult în ideea sinuciderii…Şi la practicarea ei, ca tratament împotriva vieţii fără sens. A fi aruncat de pe ,,culmile fericirii”(E.Cioran), în prăpastia singurătăţii îţi revelează de fapt acest act. Nu trebuie să-l cauţi cu obstinaţie, nu trebuie să-l inventezi, el există: trebuie numai să- l întrebuinţezi aşa cum se cuvine:simplu! Nu exista ,,sinuciderea ideii de sinucidere” decât
în cazul folosirii excesive a acestei idei, şi a nepunerii ei în practică de atâtea ori decît este necesar. De câte ori am vrut să recurg la gestul suicidal nu am reuşit deât pur teoretic (am conceptualizat doar), şi niciodată nu am avut în minte un firesc al acestuia. Acum e altceva… Vârsta şi singurătatea mă vor ajuta să trec şi la fapte,
dacă nu voi reuşi o restabilire şi o restabilizare a iubirii pierdute. Dumnezeu va fi singurul asistent privilegiat la o asemenea punere în scenă ori la o recuperare…bezmetică. Jocul de-a sinuciderea nu îmi face bine! Teoriile nu îmi sunt salvatoare! Teoriile m-au aruncat în prăpastia singurătăţii, acolo de unde tot ea mă scosese. Numai iubirea ei, pusă în practică, mă mai poate readuce la viaţă! Sinuciderea nu e un scop în sine, nu e nici o laşitate aşa cum cred unii, e o punere în practică a fugii de singurătate, a fugii de o viaţă de vierme. Până şi viermii procreează! Omul fără dragoste e un vierme decăzut! Vreau să fiu un vierme îndumnezeit! chiar dacă un vierme…( publicat pe www.poezie.ro )

                                                     - http://istratipanait.bjbraila.ro/ -

Ioana Adelina : ,, Suntem sub aripa lui Panait Istrati si asta e foarte frumos!’’

-Virgil ANDRONESCU -

In urma cu doua saptamani au fost puse bazele Cenaclului Literar ,,Panait Istrati’’, initiativa apartinand domnului Neagu Dragos, directorul Bibliotecii Judetene ,,Panait Istrati’’ si doamnei Ioana Adelina. Tot atunci, la prima sedinta s-a discutat si o ,, Lista de principii’’ care sa tina loc de Regulament al Cenaclului. Dupa o indelunga si reala dezbatere s-a stabilit de comun acord ca cenaclul sa poarte numele marelui scriitor ,,Panait Istrati’’. S-a hotarat ca pe platforma site-ului Bibliotecii Judetene sa se creeze un blog al cenaclului pe care sa fie postate creatiile si activitatile membrilor cenaclului. Un alt deziderat al cenaclistilor este acela de a promova literatura si numele marelui scriitor brailean in randul scolilor si liceelor din municipiul Braila cat si in judet. S-a propus ca Presedinte al cenaclului sa fie doamna Ioana Adelina ;ca cenaclul sa  cititi intreg articolul aici: http://istratipanait.bjbraila.ro/

marți, iunie 19, 2012

Jurnalist? În ziua de azi? Grea meserie…

- Nicolae BALINT -


Am urmărit cu interes – cu sentimente amestecate, oscilând între consternare, oripilare și indignare – cazul profesorului Ioan Laslo din Târgu Mureș. M-am ferit să iau o atitudine pro sau contra. Fiindu-i coleg de breaslă, l-am cunoscut la diverse activități și chiar am desfășurat mai multe activități comune, dar și ca fost profesor de istorie (timp de patru ani) al băiatului meu, aș fi fost poate îndreptățit să spun câteva cuvinte. Atât eu cât și băiatul meu n-avem nimic a-i reproșa. Dar cu toate acestea m-am ferit să iau o atitudine pro sau contra. Nu din lașitate – atitudine care reprezintă o modă a acestor timpuri – dar n-am dorit să acționez sub impulsul momentului. Și nu am suficiente elemente pe baza cărora să apăr sau să condam. O idee sau o persoană.
Am urmărit însă cazul așa cum este el reflectat în media locală și națională. Multe, foarte multe titluri neinspirate. S-a insistat nepermis de mult și chiar suspect, pe sintagma ”profesor de istorie” sau ”profesor român” suspect de pedofilie.  Adică ce să înțelegem din asta? Pedofilia ca manifestare a anormalității, așa cum este de fapt și homosexualitatea,  e mai des întâlnită în rândurile profesorilor de istorie și cu predilecție în rândul profesorilor români de istorie? Nu cred în teoria conspirației, deși recunosc, ca jurnalist freelancer sunt atras de subiecte pe care cei mai mulți colegi le evită. Pentru că NU SUNT facile, presupun studiu și documentare. Să stai la un birou, într-o redacție oarecare și ”să emiți judecăți cu valoare de adevăr” a devenit sport național. Sau să fii –voluntar sau nu – canal de transmisie a unor opinii venite din altă parte. Dar plătite, desigur. Poate de aceea și avem atâția analiști. Pe plan local și național.Vai de capul lor… Cu o pregătire precară, făcută pe ”puncte”, dar exegeți nevoie mare. A orice. De la alinierea planetelor și până la funcționarea mașinii de tocat carne sau fenomenul încălzirii globale. Răspândiți și răspândaci. Adică, răspândiți peste tot în ceea ce reprezintă media – atât de imparțială, nu-i așa? – și răspândaci de ocazie. Sau cu orice ocazie. Dă-o dracului de deontologie profesională… Bani să iasă.
Sunt câteva elemente care mă fac însă să cred că acest caz – cel al profesorului Laslo – nu e chiar așa de simplu. El vine ca o mană cerească unora. Dar evit să spun mai mult. Aș intra nepermis, eu însumi, pe acest nisip mișcător al speculațiilor. Cred că e mai bine, deocamdată,  să lăsăm organele abilitate să ducă ancheta până la capăt, iar instanța, atunci când va veni vremea, să se pronunțe printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă.  Dacă sunt adevărate acuzațiile atunci cu siguranță că-și va primi pedeapsa pe care o merită, dar până atunci hai să păstrăm un ton neutru și să lăsăm speculațiile.
Eu, oricum am la ce să meditez. Acum câteva zile am fost victima unei provocări (sau intimidări?) din partea unei fețe bisericești (preot unitarian) pe care l-am mediatizat în trecut într-un articol (”Delir naționalist la Sângeorgiu de Mureș”). N-am răspuns la provocare – sau în orice caz, n-am răspuns așa cum ar fi sperat el – dar nici intimidat nu m-am lăsat. Așa că eu am la ce să meditez… adică la ce să mă aștept în continuare. Din partea lui sau poate din partea celor care-l manipulează.
http://www.ziarulnatiunea.ro/2012/06/19/jurnalist-in-ziua-de-azi-grea-meserie/ -

COMUNICAT DE PRESĂ


Invitație pe 22 iunie – întâlnire pentru cei care suferă, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila și Asociația “Există viață după doliu!” vă invită la o întâlnire foarte specială a Clubului de terapie prin Lectură „Frica de schimbare – Arta de a pierde”, vineri, 22 iunie 2012, între orele 17.00 si 19.00!
Întâlnirea este publică, gratuită și oferă celor care au pierdut recent o persoană dragă o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mod liniștit și folositor pentru a traversa mai ușor perioada de doliu.
Vă așteptăm la sediul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila (Calea Călărașilor nr. 52), unde Silvia Andrei ne va citi fragmente din cărți și autori celebri care vorbesc despre rolul schimbării în viața omului și ce înseamnă "arta de a pierde"! Lectura va fi însoţită de discuţii informale pe marginea paginilor citite și toți participanţii vor primi materiale utile despre doliu.
Oricine este binevenit, dar numărul de locuri este limitat așa că e necesar să rezervați un loc la adresa contact@existaviatadupadoliu.ro  sau prin telefon ori SMS la 0745.55.66.02 până pe 20 iunie.
Inițiativa aparține Asociatiei non-profit "Există viață dupa doliu!" și se realizează în parteneriat cu Biblioteci Județene din țară (Brăila, București, Constanța, Sibiu).
Vă asteptam cu mult drag!
Persoana de contact : Mihaela Vlad, 0745.55.66.02, contact@existaviatadupadoliu.ro

luni, iunie 18, 2012

O voce divină i-a cântat sopranei Hariclea Darclee

- Gabriela POPA -


"...am venit în Bucureşti de la Cluj, că eu de fel sunt de acolo, numai pentru maestrul Petre Ştefănescu Goangă, să studiez la clasa lui de la Conservator unde am dat examen. Când am intrat, maestrul s-a uitat aşa la mine şi mi-a zis: "Băiete, tu ai voce frumoasă da eşti mic...n-ai...câte kilograme ai?" I-am răspuns: "Vreo 48". Apoi mi-a zis: "Păi tu, nici cât un câine nu eşti. Da vocea e bună. Eu zic că merită să ne chinuim puţin, să vedem cum pornim". 
Aşa începe povestea unei cariere de succes. Basul Pompei Hărăşteanu, prim-solist al Operei Române ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu despre viaţă, succes, carieră dar şi amintiri din vremea copilăriei
Reporter: Cum aţi găsit publicul din Brăila în seara aceasta magică?  intreg interviul il cititi aici: http://www.infozonemedia.eu/o-voce-divina-i-a-cantat-sopranei-hariclea-darclee_246

Lyra şi vocile fermecate au cântat pentru Privighetoarea din Carpaţi

- Gabriela POPA -

Teatrul "Maria Filotti" din Brăila a fost joi, 14 iunie, gazda unui concert extraordinar în onoarea sopranei Hariclea Darclee, cu prilejul împlinirii a 152 de ani de la naşterea sa. Invitat special al evenimentului a fost prim-solistul Operei Române din Bucureşti, basul Pompei Hărăşteanu, alături de care au cântat soliştii Claudia Codreanu, Anastasia Andreev, Laura Dumitru, Stela Sîrbu, Mihaela Stanciu, Alexandra Tărniceru şi Ruxandra Urdăreanu. Toţi au interpretat arii celebre din repertoriul sopranei Hariclea Darclee şi romanţe de George Cavadia şi Grigore Ventura, acompaniaţi de orchestra simfonică "Lyra" din Brăila, dirijată de Sorin Oancea.
Evenimentul a fost organizat de Societatea filarmonică "Lyra", Teatrul "Maria Filotti" şi Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galaţi. Înainte de începerea concertului, primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu a conferit  cititi intreg articolul aici:  http://www.infozonemedia.eu/lyra-si-vocile-fermecate-au-cantat-pentru-privighetoarea-din-carpati_244   

Retete culinare arhaice - Şerbet bicolor rose & jasmin şi sorbet de frăguţe

- Hypolita -
             
            ,,Floarea nu stie cat de scumpa e frumusetea ei “ Rabindranath Tagore


nandinisharma001.sunphoto.ro
   La sfarsit de saptamana mereu se gaseste  ceva de facut, cum natura isi urmeaza cursul ei randuind roadele cum se cuvine, noi oamenii trebuie sa le valorificam la momentul oportun! Camarile toamnei sunt deja pregatite ele incepand sa primeasca musafiri. Cum am hotarat ca impreuna cu Tante Metodica sa imortalizam in zahar  parfumul si culoarea florilor, am purces la fapte.
  Tante se apucase déjà de lucru, pe masuta din chiosc avea un cosulet impletit de rachita, plin cu flori de trandafir roz catifelate si parfumate ( un soi bulgaresc, cu floarea ,,batuta”, cu petale moi si fragede,  pentru dulceata), din care extragea cate o floare desfacea cu grija petalele de pe receptacul, si cu o forfecuta taia partea alba cu care fusesera  prinse de acesta, apoi le aseza intr-un ciurel cu sita. Ciurelul era aproape jumatate cu petale, Tante le cernu de polen si le goli apoi intr-un bol mare de sticla. M-am apucat si eu sa ajut, ca sa le dovedim mai repede. Intre timp mai discutam de una de alta.
- Iasomie am pregatit de aseara, florile se culeg pe inserat, ca atunci au calitatile cele mai bune, iar parfumul e mai puternic, am stat si le-am bibilit pana la vreo 12, le-am  lasat cu apa rece la infuzat, si sunt puse déjà la oparit pe aragaz.
- Mergem apoi in ,,bucataree’’ ! cum ii place ei sa spuna. Dar nu te descalata, ca nu am cine stie ce covoare, presuri draga, ca sa protejeze dusumeaua din scandura ceruita, eu nu am gresie care tine rece, o urasc, prea seamana a cavou! Unii zic ca-i practica gresia ( iarasi cuvantul practic, adica facut pentru lenesi ! ),ca se intretine si spala usor, dar cum stam cu reumatismul, sau ,,romantismul “ ?! chicoti ea.
Tante cantareste petalele sunt aproape un kg. face calcul cat zahar ( zaharul sa fie de buna calitate, fara miros strain ! ), cata apa ( de preferat apa pura, demineralizata sau distilata de se poate ), cata lamaie ! pune la fiert 1,5 litri de apa cu trei sferturi din petale, va pune la fiecare sortiment cate 2,5 kg de zahar.  La petalele  ramase in bol, mai adauga si pe cele ale vreo 10 trandafiri rosii si ei parfumati.
–Sa iasa culoarea mai intensa,  zice ea, apoi zdrobeste si freaca bine petalele intr-un mojar de portelan cu o lingurita sare de lamaie ( acid citric alimentar ), aciditatea ei va fixa mai bine culoarea extrasa si mai adauga cateva picaturi de lamaie. Petalele infuzate sunt lasate acoperit sa fiarba, intre timp Tante aduce doua boluri din sticla, brumate cu o minunatie de décor cu cate 3 fragute, si frunze proaspete de menta.
- Am facut si sorbet din fragute, eu ma dau in vand dupa aceasta specialitate de inghetata!  Servim sorbet, care e minunat ca desert intr-o zi torida de vara, are aroma fructelor proaspete, culoarea si dulceata lor nativa, fara a fi alterata de ,,adaosuri, aditivi si alte sintetice”, senzatia cand se ,,topeste-n gura “ e divina ! In bucatarie Tante, care nu se desparte de PC ( bun la toate ! ) pune muzica : P.I. Tchaikovsky – the nut cracker… superb!
Sorbet de frāgute – este un sortiment de ,,inghetata” din suc si pulpa de fructe cu adaos de miere sau zahar, specific oriental, se iau fructe proaspat culese de fragute  ( sau capsuni ) se spala si se lasa-n sita sa se scurga bine de apa, apoi se paseaza si pulpa zdrobita se trece prin sita, se adauga o lingurita de suc proaspat de lamaie, un strop se sare, si cateva lingurite de miere sau sirop de zahar, se omogenizeaza ( Tante a folosit pe langa 2 linguri de miere si  un paharel  de sirop de la visinile puse in frigider cu zahar, din care a fiert  dulceata ieri ). Apoi a pus la frigider bolul, in acelasi timp a pus in congelatorul arctic-ului, un castron de inox mai larg cu capac  ( ca sa-si ia raceala ), dupa vreun sfert de ora a scos castronul si-a turnat in el compozitia de sorbet, si a pus in congelator, a avut grija ca din sfert in sfert de ora sa mestece in castron, astfel ca sa nu se formeze cristale mari, sau sa inghete bocna, cu cat racirea se face mai rapid, cu atat mai bine, dar a avut timp suficient, aseara in timp ce bibilea la florile de iasomie, rezultatul… cea mai buna ,,inghetata  natur  “, ce am servit vreodata!
Şerbet Rose & Jasmin  este un produs mult iubit in tarile arabe si Turcia. Dupa ce au fiert cam o jumatate de ora  petalele de trandafir si la fel si iasomia, strecuram fiecare fiertura ( de trandafiri si  cea de iasomie), prin tifon curat pus dublu, in cate o tingire de arama in care am pus zahar ( cositorita ! in caz ca nu-i cositorita e si mai buna, dar nu trebuie sa stea prea mult produsul, pentru ca in mediu acid arama se inverzeste cocleste ; vasele traditionale din cupru sunt bune, dar trebuiesc pastrate curate si uscate ).  Cuprul are rol de catalizator, favorizand mentinerea aromei produsului. Nu recomand vase din metal emailat, decat atunci cand nu-i tingire sau vas din inox, la ardere emailul sare, iar cele cu tot felul de pelicule teflonate, ma abtin, mai indicate sunt vasele din inox alimentar, iar cele din aluminiu interzise !  Avem fiecare tingirea sa, eu cu iasomie, Tante cu trandafir, mestecam cu linguri de lemn sa se dizolve bine zaharul si discutam.
- Si sa-ti zic draga, cum am luat eu cunostinta cu orientul. Aveam un unchi, fratele mai mare al mamei ( a murit saracu’ intr-un accident de masina ), era fachir, abandonase facultatea de litere si se aciuase pe linga un circ, colinda prin tara si prin toata lumea, familia il considera hoinarul, saltimbacul, oaia neagra a familiei, eu insa il adoram, cand trecea prin Bucuresti ne vizita, si totdeauna venea incarcat de povesti si daruri pentru mine, mama il respecta iar tata il tolera! Nu statea niciodata mai mult de doua zile, eu eram fascinata de povestile orientale, eram fascinata de experientele lui, de la el am aflat despre Fascinanta Indie  si oamenii acestor meleaguri, de la el am auzit de Yoga, mi-a promis ca atunci cand voi implini 7 ani imi va arata si practic, dar nu am apucat sa experimentez, pentru ca groaznicul accident a pus capat vietii lui. Viata merge inainte si studenta fiind, aveam o colega Pia, era olteanca de pe langa Caracal (urbea cu cele 7 minuni ale Romaniei ! ), cu care ma intelegeam foarte bine. Locuia intr-o mansarda pe Calea Victoriei si o vizitam adesea, sa stam la taclale, sa vorbim de baieti, sa punem tara la cale, ca-ntre fete! Ea practica exercitii de yoga pe care le deprinsese singura din niste carti vechi aflate in biblioteca parintilor. Intr-o zi din curiozitate o intreb ,,cum se face?’’, mai in gluma mai in serios, de se poate ,,sta pe scafarlie” !
-Sigur ca da, dar esti pregatita… Ai mai facut asa vreodata sau ai idee ce este ?  ma intreba ea.
-Nu, dar m-ai facut curioasa, i-am raspuns.
- Atunci, hai ! Ne-am asezat fata in fata pe podea si mi-a spus : ,, ce fac eu, priveste si faci si tu, iar mental cauta sa-ti golesti mintea de cotidian ... si vei simti ceea ce urmeaza.
- Atat ?! am intrebat.
- Da, pentru inceput, mi-a raspuns. Pia, cu miscari gratioase, lua pozitia de lotus yoga, corpul i se destinse, mijlocul i se subtie, trasaturile fetei capatara o tenta sidefie, poate o contributie aveau si razele soarelui filtrate prin perdeaua de voal, inchise ochii, si parea ca asculta ceva cu atentie. Eu ma conformai, la inceput imi venea sa rad, dar inchisei ochii, mai deschideam din cand in cand unul, Pia nu avea nici o tresarire, ii inchisei la loc si m-am gandit la ce spusese inainte, sa ma relaxez mental, imi veni in minte sa spun o rugaciune ( nu aveam idee ce-i o ,,mantra !’ ) imi veni in gand ,,Tatal nostru” il rostii in gand de 3 ori, cuvintele-mi curgeau in minte, o stare  de usurare ma cuprinse, nu mai simteam curgerea timpului, nu stiu cat a tinut ; cateva minute sau o ora, am auzit un fosnet usor, Pia ,,terminase „ exercitiul, m-am ,,trezit”  usor dar am pastrat tacerea. Pia se ridica si-mi sugera sa fac la fel, asteptam in continuare.
– Tu, cred ,,ca-ti bati joc in gluma de mine !’’ fu’ concluzia  neasteptata de la Pia, si continua : cred ca nu-i prima experienta cum spui.
– Dar nu am cunostinta de yoga! – Serios! am glumit ! dar e ceva...  Am practicat yoga doar ca exercitii fizice zilnic pe vremea studentiei, dupa ce m-am maritat nu am mai practicat decat ocazional. Am probat siropul sa ramana picatura ca un bob, si–am dat tingirile  la racorit. Apoi Tante continua :
-Pia a plecat in Canada imediat dupa revolutie si a ramas acolo cu familia, e profesoara in Toronto, nu de matematica ci de yoga. Am poze de cand am fost cu Alexandru in ‘98 in Canada, si Tante lua un album din bufetar il deschise si-mi arata : ,,Aici e in fata stadionului din Montreal, unde Nadia a luat celebrul 10, cea din stanga, micuta e Pia, aceasta e fiica ei, sotul, fratele si cumnata  si noi’’, am rasfoit albumul cu amintiri...
- Dar a revenit la yoga si meditatie de cand m-am stabilit aici, ma relaxeaza si-mi face bine. Dupa ce s-au racorit tingirile am luat serbetul la amestecat cu cate o lingura zdravana din lemn, a inceput sa se albeasca si sa capete un aspect cremos. Tante a adaugat in cel de trandafir si sucul de la petalele din mojar, iar la cel de iasomie cateva picaturi de suc de lamaie, cand s-a racorit bine l-am framantat ca pe aluat apoi  am inceput sa punem in borcane alternativ si din cel alb si din cel roz si, presat bine ca sa nu ramana goluri, apoi le-am acoperit  cu hartie pergament si legat cu sforicica, ne-au iesit o duzina de borcane bicolore.
– Ce bine se lucreaza draga mea la doua perechi de maini ! zise Tante admirand ,,recolta  noastra“ !  Nu degeaba zeita  bogatiei Lakshmi este personificata ca o femeie frumoasa cu pielea aurie si cu patru brate ( asta era explicatia pentru tabloul de pe peretele bucatariei ),  ce sta pe-o floare de lotus invesmantata in sari rosu brodat cu fir de aur! Bogatia insa nu se refera doar la bani si bunuri, cum ar crede profanii, ci bunatate, puritate, frumusete, sanatate, intelepciune, rabdare, pricepere  si virtute morala,  zeita are  doi prieteni elefanti  ce-i sunt slujitori credinciosi.
- Mie personal imi da putere cand lucrez ceva, si mai ales spun un Doamne ajuta! 

Teatrul ,,Maria Filotti'', Braila

DUMINICĂ 17 IUNIE Sala Mare - ORA 18:00...


DUMINICĂ 17 IUNIE

Sala Mare - ORA 18:00
GAIŢELE de Alexandru Kiriţescu, regia Radu Nichifor
- ultima reprezentatie din stagiune -

http://www.youtube.com/watch?v=GmI-kzUGdrU

MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI MIHAI EMINESCU ȘI ZILEI CULTURII NAȚIONALE, LA MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

Muzeul Brăilei „Carol I” vă invită marți, 15 ianuarie 2019 , la manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Națio...