vineri, aprilie 27, 2012

Guvernul MRU pica. Ei si?

- Corina ENACHE -


Guvernul MRU s-a dus pe apa sambetei… Romania a invins lupta impotriva tiraniei SRI.  Bulibaseala de azi  a incitat, a obsedat si a intrigat o intreaga tara, distrusa si asa de prostia cotidiana.
Circoteca s-a soldat cu migratia UDMR spre USL, tradari, surle, trambite si amenintari cu dosare penale. Incurcate sunt caile Domnului:  minoritatile voteaza motiunea, unii parlamentari PDL erau in sala(desi nu aveau voie), si madam Udrea face amenitari la TV.
Cel mai scurt mandat de prim ministru s-a incheiat astazi  paralizand si la propriu si la figurat “caterinca” basista.  Jocurile de abia acum incep: care pe care?
Cine crede ca actualul presedinte va sta cu mainile in san, se inseala amarnic. Presedintele jucator nu mai are fraiele puterii in maini. S-a dus mirajul unui vesnic mandat si  ranjetul  de pe fata lui Traian Basescu.
Nebunia a inceput cand urnele  s-a perindat spre Biroul Permanent intr-o veselie ce a adus mortea unei guvernari. Show-ul a distrus  orice dubiu ca  poporul nu isi mai  cunoaste alesii.
USL va pune mana pe putere! Si? De parca  Victor Ponta este Sfant…Ei as! Toti sunt la fel, cu mici diferente! Cand ai puterea in brate, lupta devine din ce in ce mai acerba. Povestea va reincepe cu alti  jucatori.  Nimeni nu poate repara raul facut in 23 de ani, in  4 ani de guvernare chiar daca ar vrea! Oare se vrea? Ganditi-va la asta!

Teatrul ,,Maria Filotti'', Braila


SÂMBĂTĂ 28 APRILIE

Sala Mare - ORA 18:00
SCANDAL ÎN CULISE de Michael Frayn, regia Nichifor Radu

SÂMBĂTĂ 28 APRILIE

Sala studio - Ora 17:00

Olimpiada de improvizaţie - coordonator proiect Dragos Muscalu


DUMINICĂ 29 APRILIE

Sala Mare - ORA 18:00
GAIŢELE de Alexandru Kiriţescu, regia Radu Nichifor

joi, aprilie 26, 2012

A fi liber de propriul gând


- Corina ENACHE -
as vrea să scriu despre iubire
dar îmi lipseşte
iar tu eşti păcatul ce-nvinge timpul pentru a mă învăţa să respir
rândul trei deja mi se pare clişeu
asta am simţit
şi asta am scris dar ce este cu adevărat poezia?
bucata din tine
hrănind omul flămând?                                           
flamând… cât de tare mi se potriveşte acest cuvânt
probabil nu ar trebui să gândesc aşa de mult
să muşc din propria carne
astfel mă voi face fericită

nu este niciun secret până la urmă
nicio formulă magică
doar sinceritatea
cea mai frumoasă metaforă
a sufletului

ceea ce cred că mă cenzurează
este frica de a pierde controlul
când…
tot ceea ce îmi trece prin cap
poate fi pedeapsa capitală
de a mă fi născut
de a gândi
de a crea

a fi liber este primul pas
spre cuvânt

Da' cu cine ati vota la Primaria Turnu Magurele?

atitudini.wordpress.ro



1. Nicolae Mohanu ( Primar in functie de 16 ani, PSD)

2. Claudiu Cracea  ( Tanar, om de afaceri de succes, PD-L)

3. Ene Marin Minu  ( Un caracter deosebit, Psiholog, PP-DD)

Reţete culinare arhaice -2

- Hypolita -
Alimentele sa va fie medicamente si
medicamentele sa va fie alimente."
Hipocrate

culinar.ro
Struguri proaspeti ! … primăvara !
In lumea satului se mai  gasesc  inca retete si modalitati de pastrare a fructelor si legumelor pentru iarna  si primavara, mostenite din negura vremilor. Faptul ca am avut de Pasti struguri proaspeti, ,,rupti ca din vrej ‘’ nu se datoreaza achizitionarii acestora de la vreun negustor ce-si aduce marfa de peste mari si tari( marfa aspectuoasa, dar fara nici un fel de savoare, imbibata cu conservanti si chimicale  la greu !), ci din cei din productia proprie pusi la pastrare printr-un procedeu milenar. Cum se face ? Va spun imediat…Toamna tarziu se aleg struguri din cei de masa, din soiuri tardive, cu pielita mai tare si sanatoasa, albi sau rosii.  Imediat ce au fost culesi sunt adusi in camara de depozitare. Se sorteaza strugurii sa nu aiba boabe atacate sau zdrobite, iar in locul din care s-au desprins boabe se picura ceara de la lumanare. Codita nu trebuie sa fie uscata, daca varful e putin uscat se taie, astfel  ca portiunea ramasa sa aibe sectiunea proaspata, ne ofilita. Pentru mai multa siguranta, de la  vie, ciorchinii se taie cu o portiune de tufan ( coarda, corcan, lastar) si se transporta in cosuri de rachita asezati afanat. Ajunsi acasa la locul unde vor fi pastrati se culeg de pe cordite. Se iau mere din cele tarzii, pot fi mai necoapte, sanatoase, cu coaja tare, se inteapa cu un betisor sau o scobitoare si se introduce codita strugurelui, sucul marului va alimenta ciorchinele. Se aseaza perechile ciorchine-mar pe o rogojina din papura ( rogoz ), sau hartie, carton in loc uscat, aerisit, si racoros dar fara pericol de inghet. Cam la doua  saptamani se verifica starea ciorchinilor, se inteapa marul in alta zona ( in zona in care a fost intepatura  se observa déjà ca marul a fost ,,consumat ‘’,  iar daca marul s-a stricat se inlocuieste ) pentru ca ciorchinele sa aiba hrana, daca s-au desprins boabe in locul ramas se ceruieste si se intorc ciorchinii. Astfel se  pastreaza ca proaspeti pana la Pasti, asta depinde de cat de multi au fost pusi la pastrare si daca au mai ramas nemancati pana atunci! Unii pastreaza stugurii cu corzi taiate, aninati pe suporti speciali ( stelaje ) iar alimentarea coardei cu hrana se face dintr-un cartof, sau o sticla cu apa uneori cu adaos de  zahar sau aspirina, prin al carei dop a fost trecut capatul coardei, iar  in conditii ,,moderne’’  in mari depozite se pastreaza in atmosfera controlata si cu conservare  chimica. Eu fososesc ca spatiu de depozitare podul casei, cu acoperis din tigla, unde temperatura nu scade  sub zero grade, datorita  bunei izolatii din lemn si ,,climatizarii ‘’ facute de cele doua hornuri ce-l traverseaza. Un procedeu mai simplu, dar care pastreaza strugurii prin deshidratare partiala ( stafidire ) e simpla asezare a acestora in strat subtire rasfirat in pod sau camara, se preteaza mai ales la strugurii foarte dulci cu boaba mica si pielita subtire, sunt minunati, de servit cu paine in postul Pastelui, iar copiii ii adora !
Iaurt tradiţional de casa  
De cand ma stiu am avut vite cu lapte in ograda,  fie ea vaca, bivolita ( turmaca, ghioltza ) capra sau oite, iar preparate lactate nu am cumparat. E adevarat, este ceva efort, dar se merita, iar pentru cine nu are posibilitatea sa creasca animale sfatul meu prietenesc este sa-si gaseasca o sursa naturala. Pentru ca la supermarketuri si alte pravalii gen alimentara, de cele mai multe ori, laptele se face la fabrica si nu la uger! Iar branza este denumita ,,produs de mancare ‘’ e unsuroasa, gustoasa aproximativ, dar din  ,,telemea, feta, cascaval, branza topita, yogurturi ‘’ laptele lipseste cu desavarsire!  Vaca este doar…pe eticheta! O solutie este ca laptele sa fie achizitionat direct de la sursa, sau adus de tarani ,,musteriilor‘’de  la oras. Satenii, déjà vin de la tara cu lapte si-l aduc oamenilor acasa, la comanda, pretul e convenabil, uneori fac si troc, multi  taranii fac si abonament, lasa ceva mai ieftin si astfel aveti o sursa de incredere! Se poate achizitiona si direct de la piata ( din cel pus la peturi, dar verificati inainte! prin miros, aspect, temperatura ). Marfa buna se cauta si se vinde repede, cei ce au lipsa la calitate stau mult si bine sa vanda, cumparatorul poate fi pacalit doar o singura data. ,, Iaurtul’’ din comert- cu fructe sau alte adaosuri, de multe ori e... de fapt sarlota, e un produs mort, nociv, imbacsit cu aditivi si chimicale, ambalat la plastic, dar care… ,,da mumos ‘’ , apropo’s sa faceti diferenta, fructele proaspete adugate in iaurt intra in fermentatie in cateva ore, va dati seama ce ,,prelucrari ‘’ si cat de ,,naturale’’ sunt cele din market, puteti lasa yogurtul desfacut o saptamana  la cald pe masa in bucatarie si nu va pati nimic, tot ,,mumos ‘ ar  arata, pe cand cel natural…. !
Iaurtul natural e izvor de sanatate pentru cine –l consuma, e un produs viu, nutritiv, este cunoscut din vechime in zona balcanica (a fost patentat ca produs bulgaresc ), este obtinut prin fermentatie lactica. De curand insa-si licuriciul a fost stropit cu iaurt din ,,greseala ‘’  de o admiratoare  si se pare ca a fost incantat pentru ca s-a lins pe degete si-a plescait fericit exclamand ,, delicios ! ‘’ Pentru a face iaurt folosesc o oala din lut ( ol, ulcica, amfora ) smaltuita de doi litri, vasul trebuie sa fie curat, fara impuritati sau mirosuri straine ( atentie, nu se folosesc niciodata detergenti  la vase din lut, se foloseste doar apa fierbinte pentru spalare-igienizare, pentru ca sunt vase poroase si retin substantele si mirosurile straine foarte usor ! ) iar inainte de folosire se opareste cu apa fierbinte.  Laptele proaspat muls ( cald ), se strecoara prin panza rara, se pune in ol si se adauga cateva linguri de iaurt oprit din ,,sarja precedenta ‘’, pentru inceput e bun si un iaurt de la un fabricant traditional si sigur! In caz ca laptele e procurat la sticla de la tara, se strecoara si se fierbe obligatoriu, se toarna fierbinte direct in oala iar  cand s-a racorit la temperatura  ,,ca de paine ‘’ ( caldut ) se procedeaza asemenea cu adaugarea de cateva linguri de iaurt natural, se acopera cu un servet si se pune la cald cateva ore. Eu, cand a mai ramas putin iaurt in ol, adaug peste el lapte caldut si amestec usor cu o lingura de lemn, acopar cu un servet de in curat ( fara miros strain ) si las la cald de seara pana dimineata. Ca ustensile folosesc oale din lut si linguri din  lemn. In lipsa este bun un vas din sticla ( borcan, carafa, bol ), nu recomand vase metalice sau de plastic, produsul final iese contaminat ! Iar ustensile din lemn, sunt bune si cele din bambus din comert, dar cele mai bune sunt tot cele autohtone de la mesterii nostri, facute din lemn de plop, salcie sau mesteacan. Iaurtul déjà s-a facut, are un strat gros de smantana deasupra si-i tocmai bun de mancat (si pe vremuri… Nica a lu Stefan a Petrei din Humulesti aduna grosciorul de pe deasupra oalelor cu lapte pus la smantanit si apoi ….da vina pe ,,strigoaice ‘’ ) !

Va urma!

miercuri, aprilie 25, 2012

Romania in culise, o noua carte despre mondenul romanesc scrisa de Cristina Herea

- Corina ENACHE -
Sursa:  http://bit.ly/IfDBUc


Joi 26 aprilie 2012, ora 19 la Diverta – Baneasa Shopping City  jurnalistul Cristina Herea isi lanseaza cea de a doua carte. Publicatia promite  a “dezbraca” de secrete  vedetele si  sa ne dezvaluie adevarata fata a lumii exclusiviste din Romania. Jurnalistul  a reusit cu brio sa radiografieze falsurile mediatice, si sa aduca in fata publicului  realitatile cotidiene, ale oamenilor publici.
Intr-o lume a  scandalurilor, divorturilor, falsurilor si mediocritatii, “In culise” promite zguduirea unor mituri ce pana acum nu au putut fi dezmintite. Mica enciclopedie mondena nu ar fi putut fi realizata fara ajutorul anumitor persinalitati: Adrian Nastase, Paula Iacob, Sergiu Nicolaescu, Andreea Marin si multi, multi altii.
Asa ca, cu mic cu mare Cristina va invita sa participati  la infaptuirea unui eveniment realizat cu ajutorul colegilor sa de la Romania TV.
Corina Enache

marți, aprilie 24, 2012

Scrisoare catre o iluzie

-Corina ENACHE -


Draga mea iluzie,
Iubirea…  O poveste nscuta din mine, scrisa de mine pentru tine.   Te iubesc! Doua cuvinte care descriu cel mai pur sentiment din lume, e oare de ajuns? Am crezut in tine fantasma draga, in chipul tau de catifea ce ma face sa mor de durere.
Lacrmi,  scancete, nopti nedormite e parca un cosmar; dar nu; aceasta este defapt ceea ce simt. “Fantasmatica iubire” reda-mi libertatea de a crede in mine si nu ma mai plati cu suferinta.  Am renuntat la mine pentru iubirea ta, am uitat cum sa zbor pentru a te invata sa zbori.  Imi e foame de mangaierile pe care nu mi le-ai oferit, imi e dor de buzele pe care inca nu le-am gustat si mai ales visez la bucuria de a te primi in suflet.
Te iubesc, te iubesc atat de mult incat daca ar seca Oceanul Planetar l-as umple cu lacrimile mele, iar daca s-ar inunda Pamantul as soarbe fiecare picatura de apa pentru a te scapa de innec. Daca as avea iubirea ta as vraji: pomii ,florile si oamenii sa ne stea la picioare. Nu iti cer mult; doar jumatate din inima ta, nu iti cer sufletul.  Mi-am jucat inima si sufletul la Cazinoul lui Cupidon, din pacate am pierdut.
Ma rog sa invat sa te uit. In zadar! Pe zi ce trece te iubesc mai mult. Raspunde-mi doar atat: da  sau nu.
Celei mai dureroase iluzii a vietii mele…
Cu dragoste, Anirock

Unde s-a mai vazut nunta fara...bocitoare si inmormantare fara...scandal?!

- Virgil ANDRONESCU -


Mai sunt cateva zile si vom sarbatori Ziua Internationala a Muncii sau vom comemora Ziua Internationala a Muncitorilor. Mereu vorbim despre a muncii, a muncii, tovarasi!
Sarbatorim sau comemoram? Da’ ce mai conteaza ce, de ce, si cum ?!
Iarasi se va mananca mici, se va bea bere, se va iesi la mitinguri anti…
Sa ne asteptam, dupa o cutuma a ultimilor 20 de ani, sa se iasa iar la asfalt mitingistii de serviciu ? Se prea poate, pentru ca e an electoral.
Poporul va serba din nou cu drag si spor la iarba verde. Nimeni nu va mai munci ( vorba conului Leonida !), ,,noroc’’ ca e zi de marti cu trei ceasuri rele si se sta acasa ! De pe acum se gandesc guvernantii sa mai alature o zi libera celor doua. E in timpul saptamanii, ce ne-am fi facut daca ar fi fost vineri dupa joi? Ce ne-am facut si in ultimele doua decenii, mitingisti-cheflii. Avem voie de la stapanire, si cu acordul interesat al liderilor mitingisti, zile libere de la a munci. Ca, oricum, tara a fost scoasa din criza si n-a fost scoasa intr-o zi sau doua din hau ! Am tot tras de ea pana am scos-o ! Acum e vremea odihnei, e vremea bucuriei!  
Sa lasam deoparte glumele si sa fim seriosi, mai seriosi caci vine zi de lucruri marete !
Sa sarbatorim dragi tovarasi! Dar sa ne aducem aminte ca pentru a munci numai 8 ore pe zi, pentru a avea zile libere si pentru a nu mai fi concediati arbitrar au murit oameni. Cel mai cinstit si cel mai corect este s-o punem d’un miting in turma- urmandu-ne mitingistul-sef, apoi sa pastram un moment de reculegere in memoria acelor eroi. Si dupa aceste zbuciumate si obositoare indeletniciri sa ne racorim cu rauri de bere si sa ne imbuibam cu mici, ca daca-i moca…de doua-trei ori pe an avem aceasta ocazie! Dar ce mai conteaza Razvan Ungureanu, Base, D.D., Crinisor, Ponta,Vadim sau Elena Udrea sunt oameni ca si noi!
Am scapat de criza, acum fix o luna si doua saptamani de zile, si am facut-o fara prea mari eforturi. Suntem in pre-electorale si trebuie sa ne bucuram pentru binefacerile votului la gratar, stropit cu bere! Ce-i drept, costurile nu sunt prea mari pentru buzunarele unora, ziua asta nu ne costa nici macar un leut pe noi.... Ce daca lucram zi-lumina si noapte’ntuneric pe te miri ce si mai nimic? Iaca fleosc, mancam acum mai multi mici- luam si la pachet, bem bere pe saturate- mergem langa gard si-o recuperam. Crizele vin si trec, romanii beau si petrec! Chermezari din toata judetele uniti-va! Vin alegerile si nu vin in fiecare an. Sau vin...?! Suntem anti guvern, anti presedinte, anti parlament, anti…, anti noi insine. Numai noi si-ai nostrii sa ne simtim bine si sa ne alegem intre noi. Ca mai vine cate o promotie, se mai iveste cate o pomana pre-electorala ca cele d’acum, mai pica ceva maruntis de pe la baroni si ciocoi si trai tovarasi cu domni laolalta! Asta-i viata la romani, caci cine a mai vazut nunta fara scandal si inmormantare fara bocitoare!? Sa traim bine, ca bine mai spunea cineva!  


http://www.optimalmedia.ro/stire-accente/unde-s-a-mai-vazut-nunta-fara...bocitoare-si-inmormantare-fara...scandal%21/6005 -

luni, aprilie 23, 2012

Romania si costurile educatiei

-Corina ENACHE -

Dupa ce am citit pe mai multe site-uri de venirea unor oameni din strainatate ce vor sa faca cursuri cu romani interesati de anumite domenii de activitate mi-am dat seama brusc ca socoteala de acasa nu se prea pupa cu cea din targ.

Indiferent de ce curs este, costa cel putin 300 de euro. De unde sa aiba tanarul roman atatia bani sa dea pe una sau mai multe zile de training? Din proprie experienta va spun ca pentru a ajunge la astfel de cursuri trebuie sa ai un gram de noroc.

In 2oo9 am avut onoarea de a castiga o invitatie la o conferinta a unui fost agent F.B.I pe numele sau Joe Navarro , care conferinta practic mi-a schimbat total viata. Sincer, habar nu am cat a costat toata tarasenia, dar cu siguranta evenimentul a adus laolalta toata floarea cea vestita a  cititi intreg articolul aici:  http://corinaenache.wordpress.com/

Povestea Zilei Bibliotecarului: sărbătoare, premii, improvizaţie, expoziţii şi zâmbete


         - Corina CIURARU -
Presedinte ANBPR – Filiala Braila

Avem 250 şi un pic de zile într-un an în care să muncim, să sperăm sau să hotărâm, însă într-o singura zi din aceastea ne putem uita în urmă la anul ce a trecut şi facem bilanţul.
Cel mai potrivit moment pentru a trage linia cred că este în aprilie pentru că pe 23 sărbătorim Ziua Bibliotecarului. O zi care ne dorim să fie altfel, să nu semene cu toate celelalte douăsutecincizeci şi ceva… Şi pentru acest lucru am lucrat împreună cu o mână de oameni cu câteva luni înainte, am planificat, am refăcut, iar am planificat şi în final a ieşit ce a ieşit!
Dacă ţin minte bine, în data de 6 aprilie, colegele mele au realizat prima expoziţie cu obiecte realizate chiar de mâinile lor. Nu mă aşteptam propunerea să prindă atât de bine şi, mai ales, să mă uimească tot ceea ce imaginaţia şi îndemânarea lor a creat. A fost o surpriză frumoasă nu numai pentru organizatori, dar şi pentru ceilalţi colegi, dar şi pentru public. Expoziţia s-a numit Bibliotecarii au talent! parafrazând perfect  cititi intreg articolul aici:  http://www.bjbraila.ro/bibliotecabraila/?p=889





CONSILIUL JUDETEAN BRAILA

 ORDINEA DE ZI

a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila
din  27 aprilie  2012, ora 10  Sala Mare de sedinte a Palatului Administrativ

1.      Proiect de hotarare  privind  desemnarea unui reprezentant al Consiliului Judetean Braila in Consiliul Etic al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila

2.      Proiect de hotarare  privind  aprobarea Planului de ocupare a functiilor publice in anul 2012 al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila

3.      Proiect de hotarare  privind  aprobarea Planului de ocupare a functiilor publice din cadrul Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a persoanelor pentru anul 2012

4.      Proiect de hotarare  privind  aprobarea regulamentului de organizare si functionare a Comisiei judetene pentru protectia copilului Braila

5.      Proiect de hotarare  privind  aprobarea transmiterii unor bunuri ce fac obiectul Contractului de Finantare nr. 505/29.07.2009, prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3, in folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, Spitalului Judetean de Urgenta Braila

6.      Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei tehnico-economice faza Documentatie de avizare a lucrarilor de interventii si indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Reabilitarea blocului operator in Spitalul Judetean de Urgenta Braila"

7.      Proiect de hotarare privind atribuirea licentei de transport pentru efectuarea transportului public judetean de persoane prin curse regulate speciale, operatorului de transport S.C. BRAICAR  S.A. BRAILA, pe traseul Braila(Vidin) - S.C. CET S.A. Braila

8.      Proiect de hotarare privind aprobarea Acordului de parteneriat intre Judetul Braila, prin Consiliul Judetean Braila si S.C. WPD Romania Wind Farm 01 SRL privind realizarea reabilitarii infrastructurii de transport rutier, sectorul de drum DJ 255A de la Km 64.500 pana la 70.500

9.      Informare privind veniturile proprii ale Consiliului Judetean Braila in perioada 2008 - trim. I 2012

10. Informare privind activitatea desfasurata in domeniul lucrarilor publice si investitiilor realizate in perioada 2008-2012 de catre Consiliul Judetean Braila

11. Diverse




Teatrul ,,Maria Filotti'', Braila


- P.R. Rodica ANTONESCU, Teatrul ,,Maria Filotti'', Braila

MIERCURI 25 APRILIE          Spectacol în deplasare la Teatrul Toma Caragiu Ploieşti
ORA 19.00            POVEŞTI DE FAMILIE    de Biljana Srblianovici , regia Vlad Cristache
VINERI 27 APRILIE                          Sala Mare
ORA 19.00      PORTRET LA MINUT –Cand triunghiul amoros devine pătrat – de Dragoş Moştenescu
                                        Spectacol prezentat de Teatrul Tineretului WOW Bucureşti
Distribuţia: Laura Cosoi,  Dragoş Moştenescu, Emil Mitrache, Ovidiu Ianu,  Monia Pricopie,

Portret la minut

Teatrul Tineretului WoW Bucuresti  prezinta: Portret la minut .

Portret la minut este o comedie bulevardiera, o piesa despre situatia unui cuplu tanar care trece prin problemele crizei financiare actuale, dar care are mult mai multa bataie de cap cu problemele conjugale pe care sotia, fara voia ei, le-a generat. Cei doi tineri se muta cu chirie intr-o garsoniera – caci banca le-a luat apartamentul – unde Marcela ( sotia ) e asaltata de „dragalaseniile” proprietarului si de cele ale unui vecin tupeist. Andrei ( sotul ) nu mai stie la care dintre cei doi sa faca fata, asta pina cand intra in scena sora Marcelei, care rezolvă rapid situatia.


Distributia:

Laura Cosoi, Dragos Mostenescu, Emil Mitrache, Ovidiu Ianu si Monia Pricopi

Regia: Dragos Mostenescu si Ovidiu Ianu
Pret bilet : 16,8 ;10,5 lei


SAMBATA 28 APRILIE                                       Sala Mare
ORA 18.00      SCANDAL IN CULISE de Michael Frayn , regia Radu Nichifor
   
       
DUMINICA 29 APRILIE                                        Sala Mare
ORA 18.00      GAIŢELE de Alexandru Kiriţescu, regia Radu Nichifor

duminică, aprilie 22, 2012

Reţete culinare arhaice 1

- Hypolita -


"Alimentele sa va fie medicamente si
retete-on-line.ro
medicamentele sa va fie alimente."
 Hipocrate

Cum de la ilustrul medic si nutritionist al antichitatii, nu a mai aparut nimic nou ( nu punem la socoteala, surogatele, improvizatia, compromisul, solutiile de moment, falsurile chimice  si sintetice si alte ,,binefaceri “ moderne ! ), vechile retete de bucatariseala din acele vremi, sunt,  inca valabile . ,, Anticii erau limitati !”  o sa ziceti ! Ne intoarcem la sapa de lemn si la rasnita de piatra, la cele cateva feluri de mancare simple si saracacioase, ca doar pe vremea aceea nu se cunosteau in zona  noastra  cartoful, porumbul, soia, tomatele, cacao si alte plante de ,,import “ unele aclimatizate si la noi!? Iar cu ,,aclimatizarea lor “ s-au adus si daunatorii specifici, ( gandacul de colorado, filoxera, diverse insecte si ciuperci daunatoare si care s-au infruptat si din cele autohtone  ), nu aveau frigider, mixer, aragaz, cuptor cu microunde, tot neamul de tigai si razatori si alte ,,minunatii tehnice “. Dar pe vremea ceea existau atatea moduri de preparare a alimentelor cat nici nu puteti realiza, unele retete s-au pastrat prin traditie, dar multe s-au pierdut in negura vremilor, lipsindu-ne de savoarea si aromele lor de care si zeii se minunau ! Incerc sa reconstitui o parte din ce se pregatea prin bucatariile antichitatii, asa cum s-a transmis prin traditie, prin izvoare scrise si chiar prin  Biblie ! Pentru pastrarea autenticului voi folosi vase si ustensile din lemn, ceramica, piatra, arama, bronz, fier, gatitul il voi  face la foc de vreascuri pe vatra, pietre,  in cuptor din lut sau ţest ( un fel de cuptor mobil ). Ingredientele vor fi toate naturale  (din soiurile vechi multe nu se mai cultiva, dar voi folosi numai din cele autohtone ), fara chimicale, proaspete ( de ţară )  pentru citrice si alte plante mediteraneene am un prieten din Grecia care ma aprovizioneaza asemenea. Cum am si radacini  grecesti in familia mea, traditional de Paste este mielul la protap, servit cu azima calda si salata cu iaurt . Iaca reteta :
Miel la protap : in acest an, din mieii crescuti de noi, am sacrificat unul de vreo 10 ocale. Gicu s-a ocupat de la taiat, curatit  si pregatit astfel. Dupa sacrificare mielul a fost pus in cinghel, jupuit cu grija, curatat de maruntaie, si indepartate capul, gatul , turloaiele, ciocanelele ( acestea au fost puse in apa rece , spalate si pregatite pentru zeama ). Carcasa de miel a fost trecuta prin flacara de paie pentru indeparatea eventualilor peri ramasi, cat si pentru pirlirea pielitei, pentru ca sucurile sa fie pastrate in interior, a fost trecut prin apa rece si pus apoi in cinghel la zvantat pentru o jumatate de ora. Dupa zvantare, carcasa a fost pusa intr-o covata de lemn ( postava ) unde a fost crestat nu prea adanc in partile carnoase sarat cu sare maşcată ( grunjoasa , mare ) pisata direct din drobul luat in vara de la ocna, stropit cu sucul unei lamai, frecat cu cimbru, menta si usturoi zdrobit (in piua de lemn), acoperit cu inca o covata ( ca-ntr-o scoica de lemn ) a fost pus la rece in camara pina a doua zi. Duminica dimineata, Gicu a pregatit protapul din ramura de mar decojita, si restul ,,instalatiei “ . A aprins un foc strasnic de gateje ( vreascuri ) la vatra ( exclus conifer sau coaja de copac pentru ca  afuma friptura si da gust amar ). Mielul pregatit ( uscat cu un servet, apoi uns cu ulei presat de masline, si  zeama de lamaie ) a ,,fost instalat “ in protap , apoi in cracana ( capra, support ) deasupra jarului.  De ,, serviciu la rotisor “ este mama, care si-a luat scaunelul si s-a asezat deja, e de jurna la vatra !  Intr-o oala pintecoasa de lut fierbem zeama  ( ciorba ) de miel de care m-am ocupat eu, la foc domol de tizic ( tor ) o sa va dau reteta curand, iar in cuptor vom coace curand si azimile care vor fi scoase calde din cuptor cand mielul la protap va fi rumenit ( de prepararea  si coacerea  azimilor ( lipii, turtisoare ) se ocupa mama, care-i mestera la asa ceva ), si toate sa fie gata pe la orele pranzului ( cand se schimba kalimera ), ca doar asteptam oaspeti de la capitala ! Intre timp voi prepara si salata cu iaurt,  si voi pregati masa.  Cand tat e aproape gata, in umbrar, dau jos masa rotunda din cui ( masa taraneasca, cu trei picioare confectionata, de catre rudarii  nostrii, din lemn de plop, salcie sau mesteacan si scaunele asemenea).  Tom & Jerry, ce erau prin preajma, atrasi de  mirezmele apetisante  ( de le ploua-n gura si se lingeau pe botisoare ! ), o zbughesc direct sub masa, unde  au ,,rezervat  locul “ la pranzul festiv, stiu ca-si vor primi partea.  De sub masa se vad defiland doar cozile lor la ocol. Asez tacamurile si vesela adecvata: linguri si furci din lemn, strachini si blide, cenacul cu salata, stergare si servete de in tesute,  stacane  din lut, carafa cu vinisor, cosuletul impletit din papura  ( pipirig , rogoz ) cu oua boite, si cel din richita ( mladite de salcie, rachita ) cu mere si struguri, din metal fiind doar cutitele. Dar iaca, oaspetii au sosit si de-amu incepe zaiafetul …. Lautari sunt pasarelelele din pomii infloriti din livada si zumzetul albinelor !

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...