sâmbătă, ianuarie 28, 2012

O nedumerire ?!…. Si un raspuns !

- Hypolita -


In ultima perioada,  o serie de evenimente se deruleaza cu viteza din ce in ce mai mare ! din negura vremii si pina in prezent, se fac tot felul de preziceri, proorociri, oracole,speculatii si previziuni ! care e de fapt scopul si mersul lumii ?, la ce sa ne mai asteptam ?!  vorba ceea ; cu cel dus , sa-ntrebe la ghicitoare :,, pai, talica , ….trecutu’ l-ai vazut, prezentu’, il vezi…viitoru’, o sa-l vezi , dar banii nu-I mai vezi, ca raman la mine , ca plata pentru consultanta de prognoza si studiu de fezabilitate …”( sic ! )

   Ne raportam in timp, folosind calendare, toate masoara timpul, in ani, saptamani ,zile, dar care e cel corect? Si care de cand incepe ? la ce eveniment, de referinta din istorie ne raportam si cat de exact este ? ce sistem de referinta avem ? dar evenimentele ce au fost, sunt si vor veni ( si multe sunt datate,) la care din ele  se raporteaza ?

    Am hotarat sa fac o investigatie personala, la recomandarea unei cunostinte din Basarabia, care foloseste calendarul vechi, Iulian; si iata ce am descoperit :

 Calendarul Iulian, a fost fost introdus in anul 46iHr, de catre Iuliu Cezar, si pus in aplicare din anul 45iHr, deci in timpul Mantuitorului , era in vigoare, la el raportandu-se toate evenimentele ce s-au petrecut ! Buuun !

  Biserica catolica, ce-si asumase rolul de ,,mama a tuturor bisericilor “avandu-l frunte pe autointitulatul imputernicit al lui Dumnezeu ( vicarious fili dei ), mai pe inteles papa, a hotarat , sa schimbe ,,vremurile” si calendarul, pentru a fi stiut ,,cine-i seful ! “intre biserici , asa ca papa grigore al 13-lea pe la 15 februarie 1582 s-a prezentat cu un calendar nou nout, care a explicat el e mai corect, ca .., cel vechi e gresit !!!!!!, si e mai practic sa-l aplice,pe-asta nou facut de el si care-i poarta numele! ( marca inregistrata ) buuuun !

   Asa s-au sarit 10 zile, pe motiv de  a corecta eroarea acumulată în 13 secole care trecuseră de la Conciliul din Niceea. Ultima zi a calendarului iulian a fost 4 octombrie 1582 și a fost urmată de prima zi a calendarului gregorian, 15 octombrie 1582..!!!!  papa a papat, (sau furat )  zilele !!! asa cum a furat papitoiul Grinch Craciunul ! film de prostit copiii ! (sic !)

   Motivul Bisericii Catolice pentru modificarea  calendarului era acela de a sărbători Paștele la data pe care o credeau ei ( asa cauta sa-si impuna punctul de vedere ! sic ! ) că a fost stabilită la Primul conciliu de la Niceea în anul 325. Deși unul dintre canoanele conciliului impunea ca toate Bisericile creștine să sărbătorească Paștele în aceeași zi !

   Ce nu au spus catolicii : Calendarul Iulian, nu se incadra cu zodiacul, papistasii cautau semne astrologice si simboluri mistice, si unde nu gaseau inventau, pentru a-si consolida religia ! iar enoriasii sa creada ce spun ei si nu ce e realitate !  Biserica Ortodoxa a refuzat alinierea la aceasta mistificare, dar cu timpul o parte a ei a cedat si aderat la calendarul Gregorian, iar o parte a ramas pe cel Iulian ! La noi in tara s-a cautat implementarea calendarului Gregorian inca de  pe vremea masonului  Cuza,( cand printr-o serie de decrete , rolul si puterea Bisericii Ortodoxe a fost subminate ! ), s-a cautat impunerea lui, fara prea mare succes ! dar in anul 1919 s-a reusit implementarea acestui calendar eretic ! De ce eretic ?! motivez…

   In realitate Craciunul, este la data actuala, 7 ianuarie, de ce au schimbat papistasii cu 25 decembrie ?

  -ca sa dea bine cu solstitiul de iarna, suprapunandu-se cu sarbatorile vechi, pagane ale solstitiului, si legat de explicatia , ca cei 3 crai de la rasarit ar fi stelele din centura lui orion care apar in dimineata de 25 decembrie , impreuna cu steaua Sirius in linie, in aceasta singura zi a anului ! adica un fel de; ajustare a vremurilor dupa vointa papei , si o parabola : cum s-ar zice, avem potcoave papistase si cautam sa ajustam copitele  calului ca sa se aseze, si sa-l  potcovim,chiar de mai taiem din, unghie  pina la sange, si calul potcovit fortat schioapata, asa tine pasul cu papa aflat in papamobilu lui ( vehicul ciudat din cristal incasabil, precum un borcan de sticla pus pe roti, cu care se plimba papa printre enoriasi , sa-i ,, binecuvanteze”!!!  in numele cui ? las’ ca nu spun, sic ! )

- suprapunerea serbarilor pagane, ale cultului solar , cu dansuri si obiceiuri precrestine, idolatre , cu mancare si bautura cu.. sarbatoarea nasterii Mantuitorului !

- suprapunerea sarbatoririi lui mos nicolae, aducatorul de daruri (cand toata lumea asteapta sa ,,i se dea,” sa primeasca ceva ! ), cu nasterea  Fiului Lui Dumnezeu !

-cultul desantat al mosneagului imbracat in rosu si alb ( de fapt un personaj al cultului pagan, folosit cu succes de o companie , ce a  vandut si vinde in continuare apa chioara colorata si indulcita ! , costumatie preluata si de actualul papa , anul trecut de sarbatorile de iarna ; ca sa fie in ton cu moda  !!! sic !) cu traista cu cadouri, cu sanii, reni incornorati si mai nou craciunite sexi si golase si tot felul de personaje haioase , multe ridicole si de prost gust, facand care mai de care tumbe si reclama pur comerciala ( despre reclame, intr-un articol viitor ) ! fata de puritatea, frumusetea si simplitatea sosirii Fiului Lui Dumnezeu in ieslea din Bethleem !

- imprimarea unui caracter mistic, magic, vrajitoresc  sarbatorilor de iarna !

Referitor la Paste ! aceeasi manipulare, pur  comerciala, iarasi chiolhanuri, cadouri, adevarata Sarbatoare a invierii Mantuitorului ! se pierde printre : zaharicale, carnuri,  fripturi, bautura, oua boite, iepuri si pui ! transformandu-se tot intr-o petrecere bahica, cu excese de tot felul ! Putini fiind cei ce percep cu adevarat ,aceasta mare sarbatoare !

Biserica catolica, ( biserica, cu cacofonie ) e mai degraba un S.R.L., ceva mai mare, o adevarata corporatie, care in numele credintei ; in cine cred de fapt ei papistasii? ghici ? , fac de fapt afaceri din care curg, curg multime de arginti ! au si tot mai vor, iara unde nu tine cu  amageala si vrajeala, o sa tina cu bataia, dupa mintea lor !
Asa ca : ,,sa cercetam semnele, dupa cum sunt vremile ! “nu dupa cum ne convine noua sau mai ales altora !

ACTIVITATI DE TIMP LIBER- TAXIDERMIA

- Hypolita -

( DEX = Taxidermie: arta a impaierii animalelor vertebrate.)


De vrei sa pastrezi o vietate pe timp indelungat prin conservare, fie ea vegetala, animala sau chiar umana, sunt procedee diferite; de la antica mumificare , la borcanul cu formol!  S-au facut figuri din ceara, dupa model, colorate si stilizate de arata ca fiind noi ! este si-un muzeu al lor si fel de fel de expozitii. Eu recomand un procedeu mai simplu, folosit de vanatori, pentru a pastra trofeele, aratand  ca si ,,vii”, incremenite  in ipostaze naturale , fara a fi mancate de molii ! Procedeul folosit e taxidermia, mai pe romaneste impaiere, corpul animalului vanat se goleste de maruntaie si se umple cu: paie,rumegus , ipsos, carbuni, calti, iar  ochii se pun din margele . Pielea se tabaceste cu alcool si chimicale si-si pastreaza forma pe corpul umplut cu paie !
O sa incep c-un personaj, care merita astfel salvat, si conservat o sa fac si-o galerie cu asemenea figuri !
Deci primul specimen selectat pentru impaire , spre aducere aminte ;
Radu Mazare- guvidul pradator. ( peste de apa dulce si sarata, cu capul mare, traieste in zona de tarm, se hraneste cu resturi, e asa de prost, ca-l prind si copiii ! )
Specimenul nostru ,traieste in zona de coasta a Pontului Euxin si se crede un mic tiran al Tomisului ! Purtand bereta rosie cu stea in frunte si costum de camuflaj, inconjurat de-o trupa de soc ( nu-i un joc !), a luat cu asalt zilele trecute Cetatea Bucurestiului ! Rambo de Tomis , a declarat ca a venit , fuga-fuguta …,,direct din jungla !” ( sic ! ) si inconjurat de ,,combatante” echipate aidoma sefului de trib ( bulibasa ! ) , ce rumegau guma, plictisite si blonde, se frangeau in talente si figuri, dand ochii peste cap , susurau suav, ca … au venita-ra ,,sa dea jos!” ( din arborele trinchet,care e un fel de pom  dupa  mintea lor !  ! ) pe chioru-dictatoru ! iara pustanii ce-l insoteau, pe terminatorul de ocazie, avansati de la stadiul calutului de lemn si toba de tinichea direct la toale de commando, ( ciordite de prin garderoba vreunul film cu Van Damme !!! ). au lasat pensionarii veniti sa protesteze pentru marirea pensiilor , cu gura cascata ! Babele si-au facut cruce si-au scuipat in san, iara mosnegii isi stergeau lentilele ochelarilor ca sa vada mai bine si inghiteau in sec , cu gandul la ,,bunaciuni “!!
Dupa o scurta maimutareala printre oamenii flamanzi si insetati de adevar , veniti la miting ,sa-si ceara drepturile de la guvern, trupa de soc a hotarat sa se retraga! Nu ca s-ar fi terminat parada !, dar de teama ca , cei care manifestau sa se dezmeticeasca si sa-i scoata pe circari din randurile lor in suturi si huiduieli !! !   Cum au venit! Asa repede au si plecat racanii si maimuticile blonde ale autointitulatul ,,Che Guevara!”, ( mai degraba ,,Joxer “ dintr-un cunoscut serial !), ca sa se adape si sa topaie pe mese in primul bar ce le-a iesit in drum , sa puna di-un barbut si-o bataie cu scaune,  mese rupte, geamuri sparte  si …noi furaciuni !
Eroul-simbol al revolutionarului !, pomenit mai sus , pe nume Che Guevara-El Comandante, cred ca s-ar rasuci in mormant de-ar sti ce cretin  se crede a fi mostenitorul sau !
Specimenul ,, Rambo de guvido-mazare “, un cavale al tristei figuri ( nici o asemanare , macar intamplatoare ,cu personajul lui Cervantes ) , trebuie izolat si protejat , pentru a fi pastrat pentru posteritate impaiat, ( prelucrat taxidermic, continutul de alcool pe care-l are in corp, faciliteaza conservarea pe durata indelungata ! ) la fel si gasca de saltimbanci care-l insotesc, cu berete rosii , cu tot! ( pentru autenticitatea dioramei )! Eventuale viitoare ,incursiuni prin jungla amazoniana, ale specimenului, ar putea duce la ratacirea  lui  in  stomacul vreunui sarpe anaconda  sau in  cazanul cu ciorba al vreunui trib de canibali ! Asa ca …se deschide sezonul de vanatoare…Ce zici Bombonele ? te prinzi la un trofeu pentru impaiat !
Pe saptamana ce vine ! Sa auzim numai de bine !  cu stima Hypolita

                                                                                 - Pamflet -

vineri, ianuarie 27, 2012

Salvati Pamantul!

- Daniel CRISTIAN, elev clasa a VII-a -


Adăugaţi o legendă
Pamantul…Planeta care ne gazduieste de cateva milioane de ani, a inceput sa-si piarda puterile.
       Padurea Amazoniana, fiind numita si ,,Plamanul Verde al Pamantului”, era candva un loc extraordinar unde traiau sute de mii de specii de animale, plante si insecte, multe necunoscute inca de om.
       Dar, acum cateva decenii, oamenii au inceput sa defriseze padurea pentru a lua lemnul si a face loc terenurilor agricole.
       Frumusetea si maretia naturii vor deveni in cateva decenii doar o amintire frumoasa. Orasele care se extind distrug habitatul animalelor salbatice, astfel disparand multe specii.
       POLUAREA…Cuvantul de care oamenii de stiinta si ecologistii se sperie cel mai tare. Milioanele de intreprinderi industriale de pe Terra polueaza aerul cu cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze foarte toxice. Dar daca aceste fabrici s-ar inchide sau ar opri productia, multe lucruri indispensabile omului nu s-ar mai produce, cum ar fi : alimentele, mijloacele de transport, obiectele care fac fiinta umana fericita…s-ar isca razboaie intre diferite popoare.
       Pentru a stopa emisiile de dioxid de carbon, am putea folosii mijloace ecologice de pecomagazin.rooducere a energiei, cum ar fi : energia eoliana, doar ca turbinele care se rotesc cu viteza produc un zgomot infernal, hidrocentralele si energia solara.
       O optiune ar fi si energia nucleara, dar multi oameni de stiinta sunt impotriva ei. Ea poate scapa usor de sub control, astfel producandu-se explozii sau topiri ale miezurilor reactoarelor nucleare, cum s-a intamplat la Cernobal, in Ucraina in data de 26 aprilie 1986, unde miezul reactorului s-a topit, eliberandu-se astfel o cantitate enoma de abur si vapori radioactivi care au dus la explozia reactorului si la eliberarea unei cantitati enorme de particule radioactive in atmosfera.
       In cateva decenii, numarul autoturismelor a crescut enorm de mult incat emisiile de dioxid de carbon au atins cote alarmante.
       Din cauza cererilor tot mai mari de combustibili, resurse precum petrolul si carbunele vor disparea. Singura optiune ar fi ca masinile sa functioneze cu combustibili ecologici pentru a reduce consumul de petrol. Dar acesti combustibili ecologici sunt mult mai scumpi decat petrolul, astfel omul folosind si epuizand aceasta resursa, de altfel poluand foarte mult.
       In locul arderii carbunelui in scopul producerii energiei se poate folosi energia solara sau energia eoliana, dar si acestea sunt foarte costisitoare, omul ramanand tot la carbune (si la poluare).
       Vor disparea padurile pline de viata, peisajele mirifice, apele limpezi si involburate, multe animale si plante extraordinare, de asemenea si omul care se autodistruge putin cate putin in fiecare zi.
       Dupa parerea mea, se pot face multe pentru a stopa poluarea, pentru a proteja multe specii de animale si plante, pentru a conserva peisajele extraordinare ale Terrei cum au facut si stramosii nostri, dar dupa parerea mea, omul mai mult vorbeste decat realizeaza.
      

joi, ianuarie 26, 2012

Carpe diem!

- Virgil ANDRONESCU -

Marian, un ins de înălţime medie şi îndoit de mijloc; cu faţă prelungă - ten brunet şi nas acvilin, puţin disproporţionat; ce se bărbiereşte regulat; un băiat cu păr grizonat şi mereu tuns scurt. Un suflet mare şi curat. Un simţ al umorului extraordinar de dezvoltat. O privire mereu zâmbitoare. Meşter la cuvinte - ştie cum să intre pe sub pielea oricui. Un om trecut prin  ,,vâltorile'' vieţii, aşa cum el o recunoaşte. Viaţa l-a alintat cum nu se poate mai bine!Un bonom; mereu jovial şi întotdeauna de mare încredere .Dumnezeu i-a dat atât cât a putut duce!Îmbracă o ,,zeghe'' primită la internare, un pulover şi un halat roşu -  fără cordon. Îi ajunge mai jos de genunchi şi asta îl face să pară şi mai comic, datorită defectului de la coloană. E încălţat cu o pereche de papuci albaştrii - merge caraghios - ca o raţă,un mers interesant şi de neuitat. Nu pot ori nu ştiu a descrie şi nu reuşesc decât a spune că e plină de înţelesuri...de multe înţelesuri.Atunci când le voi descoperi le voi defini în vreun fel, le voi da un sens sigur. De obicei, când mergem la masă, se încalţă în pantofii aproape ascuţiţi în bot - de culoarea pielii întoarse, lăsând în locul acestora papucii de plastic. Are 37 de ani, şi imbracat astfel...pare a fi un clovn mai mult decât simpatic. Chipul îl trădează, în acest sens, ţi faptul că e pus mai tot timpul pe ironii şi pe glume mereu spirituale. Are corp vânos dar se vede clar cum boala sărăciei l-a macinat până aproape de terminare. ,,Carpe diem!'' (traieşte clipa!), e sloganul acestui om de mare caracter.Poate că numai asta i-a mai rămas de făcut!Are tabietul său, după fiecare masă iese pe balcon, aprinde ţigară şi trage adânc în plămâni.Rar când trece peste această regulă.Nu ştie jocul de table, nu joacă nici şah, stă toată ziua la vecinii de la salonul 6 şi joacă diferite jocuri de cărţi.Acolo şi mănâncă de multe ori, ori stă numai aşa...de vorbă.Privindu-l atent îi poti citi feicirea şi tristeţea deopotrivă în ochi-i rotunzi şi jucăuşi precum două mărgele.Are ochi căprui, acoperiţi de sprâncene stufoase şi negre ca smoala.Pe capul oval poartă fes- aşezat mereu la întamplare, de un albastru închis, peste o bandană croşetată într-un model plăcut. Mereu ţine afişat pe buzele-i subţiri un zâmbet molipsitor - priveşte cu subînţelesuri, glumeşte inteligent - răspunde adegvat la glumele şi atacurile celorlalţi. Şi cum să nu fie aşa, când inteligenţa i se citeşte în ochi la fiecare privire?A mai fost aici, cunoaşte ,,obiceiurile casei'', cunoaşte personajele în uniformă albă dar şi personalul auxiliar; ştie mai multe decât lasă să se înţeleagă că ştie despre ,,vieţile sfinţilor'' - cum zice chiar el, vieţile celor ce păstoresc locul. Pentru unele însemnări apelez mereu la ,,documentarea'' lui. E mai aproape de realitate.

Poveste de iarna...

- Hypolita -


Afara a nins si s-au troienit drumurile, omatul a ajuns pina la feresti si-n casa arde focu-n soba, pare a fi vremea de povesti la gura sobei, la o cana de vin fiert ! si am sa va spun  o poveste de sezon, ca o parabola :
Intro seara de iarna, cu viscol si zapada un calator  a ramas inzapezit cu masina ( un jeep destul de puternic, dar …cu zapada nu-I de gluma ! ) Dupa ce a sunat peste tot pe telefonul mobil si a accesat pe internet toate cunostintele , fara sorti de izbanda ! a coborat cu zgarta din masina, si-a croit drum prin nameti , ostenit si inghetat a batut la usa primei gospodarii , apoi urmatoarea, si iar urmatoarea, aici pare ca a avut noroc! Gospodarul a auzit cainii latrand, a iesit si a primit in casa pe calatorul inghetat , i-a dat locul de langa soba, i-a dat un ceai fierbinte, imbracamite uscata si hainele i-a pus la uscat ! Gospodina a asezat masa, s-a scuzat ca avea doar mamaliga , branza , carnati de casa si muraturi; nu a avut timp sa taie vreo gaina sa puna la cuptor ! a invitat pe oaspete in capul mesei ( era doar un domn in costum de firma , un intellectual dupa ochelari , ceas si avea mainile fine ; cu diplomat , laptop si 2 telefoane mobile sofisticate la care nu mai avea semnal !) .
Din discutii oaspetele a aflat de la gazdele sale, ca: barbatul muncea  la un patron in oras ca instalator, si facea naveta cu bicicleta sau autobuzul, sotia lucra la brutaria din sat, soacra avea o pensie mica de CAP-ista, mai cresteau , o vaca , un cal, pasari si  un porc, cele 2 hectare de pamant erau cam departe si nu prea renta, aveau gradina si mai puneau si solar pentru casa, iar ce prisosseau se mai ducea a batrana la piata ! cei 2 copii erau elevi,baiatul era la liceu in oras si statea in gazda, iar fetita facea si ea naveta la scoala dintr-un cartier din oras si facea naveta cu microbuzul scolii, pentru ca scoala din sat s-a inchis ca  nu erau elevi de ajuns ! iar ,,la oras se face carte mai multa “ cum li s-a spus !
Musafirul s-a recomandat ca fiind bancher ( de fapt era camatar, dar nu suna bine a spune asa ! ), si cum se saturase din mancarea gospodarilor si se incalzise i-a venit idea sa puna de-o afacere !
-Vad ca viata la voi e destul de grea, nu ati vrea sa traiti mai bine ?
- Cum sa nu ! Dar astea sunt conditiile, si atat ne putem permite !
-O posibilitate ar fi! eu multumesc pentru masa, si gazduire si ca multumire as vrea sa va ajut sa aveti mai mult ! si sa traiti mai bine !
-!!!??? ( in mintea lui gospodarul se gandea ca poate strainul are relatii si-l ajuta pentru un job mai bun, , sau ii va da ceva pentru copii ! )
- Eu cred ca cel mai bine ar fi sa luati o masina, ar fi bine ca naveta sa poti face cu ea, pleci cand doresti, nu stai dupa autobuz sau dupa bicicleta, nu te ploua, nu te ninge, nu te bate vantul, sotia o poti duce la brutarie si copii la oras, si poate si mama soacra o sa ajunga mai usor la bai sa-si caute de sanatate la Amara !
-Dar nu ne putem permite, iar, pe linga masina si cheltuieli pe carburant sunt si taxe, impozite, tot cu bicicleta si autobuzul e mai ieftin !
-Musafiru nostru are dreptate zise gospodina, ne-am dori, dar cheltuielile cu casa, cu copii , cu scoala sunt mari si nu mai raman bani ! nu traim in lux ! iar masina ar fi un lux.
- De nu ar fi pensia mea de CAP, nu s-ar ajunge cu banii, ginerele mai si bea cate o bere si fumeaza un pachet la 3 zile ! puse si soacra paie pe foc.
-Eu am zis ca va ajut, asa fac o favoare pentru ospitalitate, daca doriti o masina, si va sfatuiesc sa luati una buna, chiar de-I mai scumpa, va pot ajuta eu cu un imprumut avantajos !
-Nu cred ca putem face fata cu ratele, si dobanzile, iara cu serviciul nu-I sigur, zise  gospodarul !
-Taci tu si lasa oaspetele sa vorbeasca, sari sotia, dornica de plimbare cu masina !
-Dumnealui e domn de la oras, cu multa carte si destept si stie mai multe, ne invata de bine, completa si soacra !
-Tati mi-ar place sa avem si noi masina, colegii mei de la liceu déjà au , eu as da de carnet, spuse baiatul ! promit sa-l iau din prima !
-Va pot oferi un credit avantajos asa cum am promis, zise mieros strainul, iar de dat inapoi il punem pe o perioada mai lunga sa puteti sa-l achitati,ca sa puteti da mai usor primele rate va recomand prieteneste ca puteti vinde cele 2 hectare de pamant, am eu un amic ce face o asociatie si va scapa de ele la un prêt avantajos; ca nici asa nu prea puteti sa le lucrati, si eventual si vaca, laptele e ieftin si pentru 2 litri pe zi nu-I nevoie sa tineti vaca, la fel si calul, daca iei masina nu mai e nevoie de el ….mai puteti creste si cativa porci si multe pasari ; si mariti  solarul si ..strainul calcula  …pe laptop… atatea fire de rosii, care fiecare produc… atatea kilograme…, atatia pui, corect …. le puteti vinde si achita ratele, asa ca nu o sa fie greu ! zise strainul batandu-l pe spate pe gospodar !
- Dar ar mai fi de girant, si nimeni nu gireaza pe vremurile astea de criza !zise gospodarul .
-Dar cine a zis de girant !? zise uimit strainul, nu-I nevoie !
-Dar cum !? se mai inveseli gospodarul, si rapid gandi ca oaspetele ii va oferi un chilipir !
-Poti gira cu casa, ca doar nu pleaca nicaieri de pe loc ! eu am incredere in dumneavoastra !
-E cam greu, ca-I mama soacra proprietar !
-Daca e pentru copii e bine, ca doar nu vei veni dumneata domn de la oras sa te muti la noi la tara , la ograda si solar! zise si soacra cu gandu la plimbat cu masina, sa moara cumetrele din colt de ciuda !
-Asa e mamaie, zise strainul, faci si matale ceva pentru copii ! te gandesti la viitorul lor si bine faci !
-Pai eu  fac pentru nepoti, ca nepricopsitu de gineri-meu nu se zbate ! Si ce trebuie sa fac maica ? zise soacra !
-Maine de se termina viscolul si  si putem pleca, va iau eu cu masina si mergem in oras, dam pe la un prieten , notar, facem actele si comandam masina, si intr-o saptamana aveti masina in ograda ! nepotu se poate inscrie si la scoala daca e major, ii aranjez eu sa ia permis mai repede !
-Nu cred ca ne putem permite, nu-i siguranta nici pentru ziua de maine, dar-mi-te pentru multi  ani, cu am trait pina acuma ne vom descurca si pe viitor, sanatosi sa fim, si de-om putea pune ceva de-o parte sau gasesc un job mai bun, vom lua si masina zise sotul !
-Am zis eu ca nu trebuia ca fii-mea sa se marite cu tine, dar nu m-a ascultat sa-l fi luat pe-al carciumarului, isi varsa veninul soacra !
-Imi doresc sa avem si noi masina , toata lumea are, si cei mai saraci, zise sotia ! e practica , ce face lumea facem si noi !
-Tati vrem masina ! sarira si copii, daca nenea ne ajuta !
-Chiar imi sunteti simpatici si vreau sa va ajut, o masina ca a mea v-ar prinde bine, e robusta si face fata la drumuri grele , zise strainul !
-Dar tot v-ati inzapezit ! completa gospodarul !
- E o situatie de criza ! criza nu apare de doua ori zise strainul ! si la urma urmei o viata avem : Hai ca vreau sa va ajut sa aveti un nivel de trai mai ridicat, va imprumut, eu am incredere in dumneavoastra, e un avantaj nevisat ! zise cordial strainul , fara a specifica pentru cine e de fapt avantajul nevisat !
Dupa inca ceva discutii gosodarul a cedat, mai ales ca soacra era de accord sa mijloceasca imprumutul cu casa si acareturile, ,,o simpla formalitate “ cum zicea strainul ( si asa scorpia nu-i facuse acte ) !
-Dimineata s-au trezit toti odihniti si pusi pe fapte mari, viscolul se domolise, au deblocat jeep-ul din nameti si cum se putea circula s-au imbarcat cu totii in masina, doar barbatul a ramas acasa, (ca nu avea loc in masina), sa curete zapada, sa  mulga vaca, sa raneasca la porci si sa sature gainile !
-Nu mai intram in amanunte, actele au fost facute, masina adusa in ograda, baiatul a luat carnetu, soacra era fericita ca si-a vazut nepotul motorizat in mai putin de o luna ! dar a venit si perioada scadentei, si plata ratelor, la inceput au avut de primele 3 rate, economiile familei, dar apoi nu s-au mai ajuns cu banii, au vandut  o parte din pamant si au mai achitat inca 3 rate, au inceput sa reduca cheltuielile , sa vanda o parte din laptele de la vaca si produse din gospodarie, dar nici asa nu s-au ajuns, au vandut calul, si au mai dat 3 rate, apoi vaca si cei 2 porci, pentru inca 3 rate, cand au citit chitantele din credit nu se achitase mai nimic, erau numai rate pentru dobanda ! a fost un an prost, nu s-a facut recolta pe pamantul ramas, puii care planificasera sa-I creasca pentu vanzare s-au imbolnavit si-au murit, cu solarul nu au facut mare lucru, legumele au fost ieftine, de abia au achitat folia, pesticidele si rasadul luate pe datorie de la un prieten ,iar purceii au facut pesta, si colac peste pupaza, soacra a cazut beteaga la pat, asa ca sotia s-a retras de la brutarie unde mai lua un ban si-o paine , ca sa vada de ma-sa ! De Craciun au taiat o gaina si-au luat carnati de la bacanul din colt ! Salariul  tatalui se cheltuia cu masina, baiatul era mandru de ,,masina lui “ ! Au vandut si restul de pamant si asa au iesit in primavara !
-Suntem terminati ! a oftat cu naduf gosodarul, am ajuns in sapa de lemn, sa dam masina inapoi, poate recuperam ceva din bani  ! dar, tocmai atunci a sunat telefonul, baiatul se rasturnase cu masina (facand intrecere cu un prieten pe sosea ) dupa ce intrase intr-o gramada de nisip, masina era zob, noroc, ca baiatul a scapat cu viata  !
-Tu esti de vina , ca nu ai pus piciorul in prag sa fi refuzat oferta strainului acus un an si ceva, zise sotia ! tu esti barbatul in casa ! Trebuia sa te gandesti ca o sa ajungi somer cum esti acum! Arde-l-ar focu pe strain cu masina si banii lui, nu trebuia sa-l fi primit, ce bine au facut vecinii ca au lasat cainii slobozi si nu l-au deschis usa ! Asa ca tu strici ca l-ai primit in casa si l-ai pus la masa, trebuia lasat afara in zapada !
-Dar eu nu am vrut, nici nu m-ati ascultat, v-ati dus de capul vostru !
-Noi eram femei fara minte , nu stiam, dar tu trebuia sa sti ! ne-a inselat din cauza ta, esti un prost ! nu ai pus piciorul in prag, esti o carpa , zise sotia.
A doua zi au venit si portareii si au somat sa predea casa cu acareturi cu tot !
-E casa mea, e casa mea si eu sunt stapina, vorbi cu greu soacra !
-Mamaie noi suntem stapani acum, matale ai semnat ! si ne-ai imputernicit ! Ti-a placut cand ai luat banii si te-ai plimbat cu masina ! Daca stiai ca nu-i puteti da inapoi de ce v-ati bagat in hora !?
-Ai lasat pe mama sa semneze, iti convenea ca doar nu erai tu stapin!  sari si sotia , si cearta a continuat, a doua zi au fost evacuati, soacra cu fata si copii s-au adpostit la un cumnat in sura, pana ce vor gasi altceva, traiesc din pensia batranei, si ajutor social doar cat sa-si duca zilele , dar pe barbat nu l-au primit , l-au lasat in drum , singur , doar cu ce avea pe el . Omul si-a luat lumea in cap si a plecat sa-si caute norocul ca zilier pe vreun santier. A ajuns pribeag si strain si sarac in familia si tara  lui ! ofteaza:
- ce-am fost si ce-am ajuns ! dator vandut, ca m-am luat dupa gura altora !
 Morala : datele problemei ; roluri principale :
Strainul spilcuit cu jeep si diplomat ,ramas  inzapezit ; FMI
Gospodarul ospitalier cu familia si gospodaria lui ; ROMANIA

luni, ianuarie 23, 2012

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA

- postat de Virgil ANDRONESCU -


ORDINEA DE ZI

a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 27 ianuarie 2012, ora 11,00 Sala Mare de sedinte a Palatului Administrativ

1.Proiect de hotarare privind aprobarea bugetului propriu al judetului Braila pe anul 2012
2.Proiect de hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale pe anul 2012
3.Proiect de hotarare privind stabilirea cuantumului total al cheltuielilor de functionare a centrelor de zi pentru protectia copilului din judetul Braila si a contributiei Consiliului Judetean Braila la finantarea acestor cheltuieli,  pe anul 2012
4.Proiect de hotarare privind aprobarea tarifelor percepute in anul 2012 pentru ocuparea zonei drumurilor judetene si utilizarea acestora
5.Proiect de hotarare privind numirea managerului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila
6.Proiect de hotarare privind numirea managerului Institutiei Publice de Spectacole Orchestra Simfonica « Lyra » Braila
7.Proiect de hotarare privind numirea managerului la Muzeul Brailei
8.Proiect de hotarare privind numirea managerului Scolii Populare de Arte si Meserii « Vespasian  Lungu » Braila
9.Proiect de hotarare privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judetean Braila in Consiliul de Administratie al Palatului Copiilor Braila
10.Proiect de hotarare privind atribuirea licentelor de traseu pentru efectuarea transportului public judeten de persoane prin curse regulate speciale, operatorului de transport S.C.GIMAP COM S.R.L. pentru traseele: Zavoaia-Insuratei-Viziru-Braila si Sutesti-Braila
11.Proiect de hotarare privind atribuirea licentelor de traseu pentru efectuarea transportului public judetean de persoane prin curse regulate speciale, operatorului de transport S.C.BRAICAR S.A. Braila, pentru traseele: -Liceul Panait Cerna-S.C.SETCAR.S.A.Braila, Autogara BRAICAR-Lanurile-S.C.SETCAR S.A. Braila
12.Proiect de hotarare privind atribuirea licentei de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate pe traseul nr. 045 Braila-Muchea-Cotu Lung, cuprins in Programul de transport public judetean de persoane prin curse regulate pentru reteaua de trasee din judetul Braila, pentru perioada 01.07.2008-30.04.2013, operatorului de transport  S.C. CAVMARIO TRANS S.R.L., conform rezultatului atribuirii electronice prin sistemul national (CNMSI-SAET), din data de 23.12.2011
13.Proiect de hotarare privind aprobarea transmiterii unor bunuri ce fac obiectul Contractului de Finantare nr.505/29.07.2009, prin Programul Operational Regional 2007-2013 Axa prioritara 3, in folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, Spitalului Judetean de Urgenta Braila
14.Proiect de hotarare privind aprobarea transmiterii unor bunuri ce fac obiectul Contractului de Finantare nr.504/29.07.2009, prin Programul Operational Regional 2007-2013 Axa prioritara 3, in folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, Spitalului Judetean de Urgenta Braila corp D
15.Proiect de hotarare privind aprobarea documentatiei faza Documentatie de Avizare  a Lucrarilor de Interventii si  a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul “Modernizare drum judetean DJ 255 A Cotu-Lung-DN 23, km 26+000-km 30+000”
16.Proiect de hotarare privind acordarea unui mandat special Presedintelui Consiliului Judetean Braila in calitate de reprezentant al Judetului Braila in Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Dunarea Braila
17. Proiect de hotarare privind acordarea unui mandat special Presedintelui Consiliului Judetean Braila in calitate de reprezentant al Judetului Braila in Adunarea Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Eco Dunarea Braila
18.Proiect de hotarare privind aprobarea Protocolului de cooperare de interes public  intre Consiliul Judetean Braila si Inspectoratul de Politie al Judetului Braila, in vederea imbunatatirii climatului de ordine si securitate civica in anul 2012
19.Diverse

duminică, ianuarie 22, 2012

De ce nu ies in strada ?!

- Hypolita -

De ce nu ies in strada ?! De ce prefer sa stau in casa sa gatesc si sa ascult  ,,Parazitii ! “, pentru ca asta-s eu , nu vreau ! si de ce as iesi ? Ca sa le fac jocul ?! Pot sa aleg ?! protestul meu e pasiv, e in tacere ! Pentru ce sa merg la Universitate ?! sa intru in tarc si sa zbier : Jos guvernu’ ! Jos Basescu ! Hotii ! asta stie toata lumea, si pentru asta sa intru intr-un tarc, precum animalele?! inconjurata de ciurdari , pardon jandarmi ! Va intreb unde e libertatea ? liberul arbitru ? iar din strigarea mea nimic nu s-ar auzi, din vacarmul de voci in care fiecare isi striga necazurile si neputinta ! Ce as castiga ?! Poate o punga de alimente oferita de ,,binefacatori “ dar eu nu iau mita! Poate sparg o vitrina a unui magazin si iau ceva, sau bag mana in buzunarul cuiva gura casca la ,,eveniment “ ! dar eu nu sunt hot ! Poate stalcesc mutra vreunui jandarm neatent lovindu-l cu vreo piatra ; poate dau foc la vreo masina, sau poate rup un gard dar eu nu-s huligan ! Poate primesc un pumn in figura, sau un pulan pe spinare, dar eu nu sunt sac de box ! Poate cineva scapa ceva pe jos, iau si recuperez, dar eu nu adun gunoaie ! Cer ceva si astept sa primesc dar eu nu sunt cersetor ! Protestul meu e tacut si tacerea e un raspuns  pentru ca ,,orice spui, poate fi folosit impotriva ta ! “ Asta imi lasa timp sa gandesc ! Jocurile sunt facute ! Ipocrizia si indolenta fac tovarasie cu sistemul ! Iluziile  alegerilor…! Ofertele sistemului sunt efemere, nu se alege nimic, e doar punerea in fata faptului implinit ! Cei cu averi se cred puternici ?! Iluzie ! Tot intr-un pat dorm si tot cu o gura mananca ! Sclav este numai cel care-i crede, cel care este intimidat de opulentii si sistemul politienesc care-i apara, cel care e fricos, nu ignorant. Cum protestez !? Stiu ca sunt doar un bulgare de huma, ce  a primit suflet  de la Dumnezeu si caut sa folosesc la maximum darul primit ! Am in primul rand grija de mine, si de ai mei, omul se naste fara piese de schimb ! Caut sa ma gospodaresc, si sa elimin tot ce inseamna risipa si dependenta ! Tehologia e un drog, asa cum e cocaina ! Nu le mai cumpar marfurile, mi-am vandut televizorul pentru ca plateam abonament ca sa pierd timpul si sa fiu mintit ! Am vandut si masina, era un obiect inutil si am scapat de taxe si cheltuieli  inutile, am vandut apartamentul, eram dependent de utilitati  si de vecini si m-am mutat la casa  cu soba, fantana, ograda cu pasari, animale si gradina si sunt propriul meu conducator ! Am desfiintat frigiderul si gatesc doar atat cat consum la o masa! Alimentele pe care nu le pot produce le cumpar doar de la tarani sau la schimb cu prietenii ! Ma culc seara devreme si dimineata ma trezesc tot asa ! Familia e scopul meu ! La serviciu fac doar munca pentru care sunt platit, atat si nimic in plus ! Imi asigur traiul necesar si ce prisoseste pun de-o parte, in aur nu in euro, nu-mi pun sperante-n pensie si-n moneda europeana efemera! Caut sa reduc, cat mai mult cheltuielile si ,,fentez’’ statul, in folosul meu ! Petrec mult timp in natura si ma plimb ! Cand ma plimb, gandesc, deci traiesc ! Si ma simt bine !

Prof. Viorel Mortu : Gheorghe Lupascu,un meseriaş al scrisului, un artist veritabil !

- Virgil ANDRONESCU -Cartea de versuri ,,Vietuitoare’’reprezinta al 17-lea volum de versuri al poetului Gheorghe Lupascu. Poeziile ce compun acest volum sunt unele ,,foarte greu de decriptat’’, complexe din punct de vedere al registrului liric, a spus Ioan Muntean.
Viorel Mortu a precizat că "Gheorghe Lupaşcu este un meseriaş al scrisului, un artist veritabil foarte puţin racordat la realităţile prozaice ale lumii".
C-tin Gherghinoiu a apreciat că autorul volumului de poezie este un veteran al literaturii brăilene care s-a impus atat prin prolificitate, cat si prin valoarea scriiturii sale."  
Cartea de poezii ,,Vietuitoare’’ a fost publicata la Editura ,,Pastel’’ din Brasov. Moderatorul manifestarii culturale de inalta tinuta a fost Claudiu Braileanu. Lansarea cartii a avut loc la Sala Mare a Bibliotecii Judetene ,,Panait Istrati''. 

Ii vrem dati jos numai pe Basescu si pe Boc…?

- Virgil ANDRONESCU -


Ii vrem dati jos numai pe Basescu si pe Boc… Da, e în regulă, până la un anumit punct. De ce...? Pentru că nimeni nu se mai ocupă de omul de rând care îşi caută un loc de muncă şi care ştie să facă ceva, să aducă plus-valoare în societatea românească.Adunari de clacă prin marile orase ale patriei ce nu au ca punct terminus rezolvarea problemelor curente ale fiecărui cetăţean onest si muncitor dar muritor de foame. Avem parte in toate domeniile de aceasta aberaţie. În România lucrurile merg astfel: peste tot se găsesc ,,binevoitori'' şi ,,deontologi'' care nu ştiu decât să bată apa în piuă despre Basescu si Boc ,,uitând''de bietul popor mult invocat de toţi politicienii şi nu numai. Pe unde te duci după un loc de muncă ţi se spune că e criză şi că nu se pot face angajări. Criză...criză dar pentru cine? Pentru proşti nu pentru firmele de tot felul şi nici pentru statul român. Manipularea televiziunilor de tot soiul e la ea acasă, pe tărâmuri mioritice, şi mulţi cad victime maşinaţiunilor cinice. Statul şi unii afacerişti (nu oameni de afaceri), ne fură la tot pasul prin diferite inginerii care mai de care mai golăneşti şi mai cusute cu aţa albă, cu aţă roşie, galbenă şi de ceva ani cu aţă portocalie.Toţi sunt numai pentru burţile lor şi pe deasupra sunt şi semianalfabeţi.Mare încredere, naivă desigur, trebuie sa ai in presa românească şi te vei înşela amarnic ! Unde e câinele de pază al democraţiei? A plecat la păscut? Roade oase şi linge firimituri aruncate de politicieni (nu oameni politici), şi de falsii investitori post-decembristi. Sunt ţinuţi în lesă şi doar la comandă latră balosi, rareori muşcând, pe cine trebuie. Mai degrabă, presa spală creierele oamenilor. Nu mai vezi la tv  emisiuni serioase care să atace exact criza morală prin care trecem, criza pe care ne-au inplementat-o in mentalul colectiv ai noştrii bravi conducători din toate vremurle! Cine are cap să înţeleagă, cine nu are să încerce să aibă! Scopul final al unei emisiuni serioase trebuie să fie o rezolvare ori crearea unui cadru social normal care să ajute concret fiecare cetatean. Ştiu că se poate face asta, rămâne doar să se vrea! Cu orice risc! 

Litera13 s-a intalnit la Biblioteca Judeteana V. A. Urechia din Galati cu romancierul Stelian Tanase

- Virgil ANDRONESCU - Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc la Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galati lansarea cărții „...