Treceți la conținutul principal

DESPRE „ FIARE ŞI OAMENI ” de Mihai Vintilă

- Lucia PATRASCU -Am primit cartea „FIARE şi OAMENI ” scrisă de domnul MIHAI VINTILĂ. Cartea are un titlu neaşteptat, pe care cititorul îl înţelege deplin abia din poezia omonimă cuprinsă în carte.
       Mulţumesc autorului pentru acest dar!...
       Este un dar care „ mi-a dat de furcă ” o bună bucată de vreme.
       Căci doream să prind în înţelegerea mea această formă de poezie. Scurtă şi adâncă, precum o tăietură de bisturiu, care doare, dar vindecă. Poezie fără prea multe semne de punctuaţie, care ar îngrădi gândirea cititorului, ţinându-l pe făgaşul impus de autor. Fiecare poezie pare un careu de cuvinte încrucişate în care eu, un cititor, aşez punctuaţia şi dezleg şarada.
       Poezie scurtă, versuri scurte, căci domnul Mihai Vintilă este un om ocupat. Ocupat nu numai cu profesiunea sa, cea de toate zilele. Ocupat să descifreze metodic viaţa în toată amploarea ei!...
       Dumnealui este ocupat cu multe lucruri!...Cu ce?...
       Cu VORBELE!...
       Cu toate acele vorbe care trăiesc. Printr-un „…schimb de cuvinte ”care devin odată cu trecerea timpului vorbe „ Împlinite ” , pline de esenţa gândirii rotunde, încercând să prindă perfecţiunea în interiorul lor, „…ca aluatul / Bine dospit ” în covata vieţii.
        Poetul ne limpezeşte, explicând cum oricare om, intrând în viaţă, a primit „ Un credit de minute” , pe care fiecare îl consumă cum poate şi cum se pricepe. De ce vorbim despre minute? Nici mai mult?...Nici mai puţin?...Deoarece, secundele te păcălesc să le cheltuieşti, iar ora te sperie când constaţi marea risipă a clipelor. Ce să mai vorbim de zile?...Sau de ani?...
         Dar poetul nu are timp să se sperie!...
         El ştie că „ Zilele ce trec ” sunt adăpate de „ Trăiri deşarte ”. Şi până la urmă, zilele acelea ( mai bune sau mai rele! ) vor face pace, căci „ Se vor îmbrăţişa / În linişte / Când vine umbra ”…
         Repet: poetul este un om ocupat!...Cu ce ?...
         Cu CĂRŢILE!...
         Scrise de el însuşi…Sau pe care le soarbe căutând în ele o „ Ştiinţă de povaţă ” şi atunci simte că alături „…în părţi / Parcă mai am o viaţă”. Căci ele, cărţile, sunt prieteni buni care „…amuţesc / Sub povara necitirii ” rămânând doar „…şoapte ”.
          Cu COTIDIANUL!...
          Cu acel cotidian în care observă şi bune, şi rele, pentru că „ Răutatea creşte în noi/……/...o înfruntăm / Cu mai puţine fapte ”. Un astfel de cotidian în care „ homo homini lupus est ” , cum spune un proverb latin. Căci poetul constată că: „…timpul / A omorât fiarele / Şi au rămas oamenii / Să fie în acelaşi timp / Amândouă ”. Este o tristeţe în care doar „ Gândul îţi e / Un zburător ”.
           Dar această  tristeţe se consolează cu altceva.
           Cu GÂNDUL DE IUBIRE!...
           Un sentiment fără de care viaţa n-ar fi întreagă!...Şi numai „ …zborul / Zâmbetului meu /……./ Obosit în bucurie ” se odihneşte „ Pe-a ta margine de pleoapă ” pentru a păstra nerătăcită „ Partea cea mai bună ” a inimii. Căci ar fi prea trist să ajungă la concluzia că între cei doi „…au rămas doar şoapte ”!...
           Tot ca o consolare se îmbogăţeşte cu un alt gând, care-l construieşte mereu…
           Cu GÂNDUL  DE  APARTENENŢĂ
           Poetul se întreabă dacă  la Siliştea „ Să fie aerul / Să fie gândul / Să fie locul / Care-i al meu? ” Pentru că „ Niciodată soarele nu a fost aşa / De mare / De prietenos /  De aproape de mine / Ca atunci când bucuros / Am aruncat ochii spre cer / La Siliştea ”.
           Acelaşi gând îl ţine aproape de Brăila, oraş pe care „…trebuie să-l ascultăm, / Să-l înţelegem, / Să-l ajutăm, /  Să poată vorbi / Ca să-l pricepem ” . Brăila, oraş în care celebrul ceas „ Şi azi / Albastru de ani / Ne saluţi cu o bătaie ”. Brăila alintată de Dunăre, care „ Îmbrăţişează oraşul ”, căci „E una cu el / Dunărea ”.
           Toate aceste trăiri ale poetului ne învaţă că va fi un sfârşit atunci când „ Lipsit de voinţă / Fără putere / Nu mai erai / Fiinţă ”. Simţim că se întâmplă aşa şi totuşi,  surprinşi „ Şi muţi suntem / Când vine umbra ”. Noi să credeam că „ Aşa doar anii mai mor ”.
           Din viaţa trecută şi petrecută rămâne ceva: „…zâmbetul acela / va fi veşnic / Într-o fotografie ”, după ce  din primii ani „ Te-ai dus / Copilărie / ….. / Iar amintirea /  Nu s-a scurs ” şi, doar „ Picăturile de timp / ….. / Rămânând să povestească / Ce-a fost ”.
           Este „ Fiare şi oameni ” scrisă de Mihai Vintilă…O carte dăruită!..
           O carte plină de „ Vibraţii de vorbe / Şi trăire de vise ”...
           A fost frumoasă lectura acestei cărţi!...
 
                                           Brăila  8 septembrie 2012

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Expoziție pentru suflet și spirit: Ion și Cristi Radu într-un interesant tandem plastic

- Virgil ANDRONESCU -

Au vernisat la Galați, în această seară, în Galeria de Artă Nicolae Mantu, artiștii brăileni Ion Radu și Cristi Radu.

Au vorbit despre artiști și lucrările acestora: Gheorghe Andreescu- muzeograf al Muzeului de Arta din Galați și vice-președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Galați, și Ioan Tudor- prof.dr. la Facultatea de Arte din Galați.Expoziția a fost făcută la inițiativa muzeografului Ghe. Andreescu. Tandemul tată-fiu ( Ion Radu-Cristi Radu ) a adus în fața publicului gălățean două tipuri de lucrări, acestea având rădăcină comuă, și anume: tablouri ( în ulei pe pânză ) ale lui Ion Radu reprezentând peisaje explozive pornite- ca manieră de lucru, din interior către exterior, și tablouri ale fiului acestuia ( ulei pe pânză și colaj ) lucrate de la suprafață către interior; cele din prima categorie adresându-se sufletului, iar celelalte mai mult spiritului.Astfel, am văzut împletindu-se vasta experiență și sensibilitatea cu forța tinerească și spirit…

VIDEO- Pictorul Hugo MĂRĂCINEANU: STRIGĂTELE MELE AU IEŞIT LA LUMINĂ

- Virgil ANDRONESCU -


Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a primit ca donație o impresionantă colecție de tablouri ale pictorului brăilean Hugo Mărăcineanu. Donația cuprinde un număr de 30 de tablouri și patru sculpturi în lemn dintre care un diptic numit Rugăciune. Hugo Mărăcineanu: Pe mine m-au durut toate tainele lumii, de aceea pictura mea a fost o rugăciune continuă, dacă înțelegi, simți și crezi, vino și te roagă alături de mine. Cu cât vom fi mai mulți cu atât rugăciunea va pătrunde în inima tainei! Lucrările selectează întreaga perioadă de activitate a artistului și datorită directorului instituției, Dragoş Adrian Neagu,  acestea înnobilează toate cele trei paliere ale scării de acces către cele trei etaje ale clădirii. Toate aceste lucrări pot fi admirate de către toți cetățenii care care trec pragul prestigioasei instituții de cultură. Expoziția are caracter permanent deoarece tablourile expuse fac parte de-acum din patrimoniul Bibliotecii Județene. 


STRIGĂTELE MELE AU…

Semne- Gheorghe Mosorescu și Memoria unei picături de tuș- Magdalena Voiculeț

- Virgil ANDRONESCU -

Galeriile de Artă găzduiesc două expoziții, vernisajele acestora au avut loc la data de 16 noiembrie a.c. Au expus artiștii Gheorghe Mosorescu- pictură, și Magdalena Voiculeț- grafică.

Luni, 4.XII.2017, lansarea volumului Necropsie lirică. Librăria Eminescu din București

- Virgil ANDRONESCU -

Buna seara dragi colegi si prieteni. Dincolo de starea de sanatate in care ma aflu de cateva zile, am si o mare bucurie personala pe care o impartasesc cu dumneavoastra.
Tocmai ce am incheiat o discutie cu scriitorul Petre Craciun ca re m-a anuntat ca in aceasta dupa-amiaza a stabilit data lansarii volumului meu Necropsie lirica si cartea domniei-sale Cand omul devine maimuta. Cele doua lansari vor avea loc in ziua luni, de 4.XII.2017, la libraria Eminescu din Bucuresti, incepand cu ora 17:00. Volumul va iesi din tipar imediat dupa Targul de Carte Gaudeamus, acest eveniment fiind si motivul pentru care nu o am inca. Afisul comun va fi realizat de catre scriitorul Petre Craciun. Multumesc tuturor pentru sprijin si sustinere!

Cartea NECROPSIE LIRICĂ, de vânzare în Librăria MIHAI EMINESCU

- Virgil ANDRONESCU -


Actriţa Doina GHIŢESCU
Cine doreşte ultima apariţie editorială NECROPSIE LIRICĂ a scriitorului Virgil Andronescu o poate cumpăra de aici: https://www.librariaeminescu.ro/ro/isbn/606-8759-19-7/Virgil-Andronescu__Necropsie-lirica.html