Treceți la conținutul principal

DESPRE „ FIARE ŞI OAMENI ” de Mihai Vintilă

- Lucia PATRASCU -Am primit cartea „FIARE şi OAMENI ” scrisă de domnul MIHAI VINTILĂ. Cartea are un titlu neaşteptat, pe care cititorul îl înţelege deplin abia din poezia omonimă cuprinsă în carte.
       Mulţumesc autorului pentru acest dar!...
       Este un dar care „ mi-a dat de furcă ” o bună bucată de vreme.
       Căci doream să prind în înţelegerea mea această formă de poezie. Scurtă şi adâncă, precum o tăietură de bisturiu, care doare, dar vindecă. Poezie fără prea multe semne de punctuaţie, care ar îngrădi gândirea cititorului, ţinându-l pe făgaşul impus de autor. Fiecare poezie pare un careu de cuvinte încrucişate în care eu, un cititor, aşez punctuaţia şi dezleg şarada.
       Poezie scurtă, versuri scurte, căci domnul Mihai Vintilă este un om ocupat. Ocupat nu numai cu profesiunea sa, cea de toate zilele. Ocupat să descifreze metodic viaţa în toată amploarea ei!...
       Dumnealui este ocupat cu multe lucruri!...Cu ce?...
       Cu VORBELE!...
       Cu toate acele vorbe care trăiesc. Printr-un „…schimb de cuvinte ”care devin odată cu trecerea timpului vorbe „ Împlinite ” , pline de esenţa gândirii rotunde, încercând să prindă perfecţiunea în interiorul lor, „…ca aluatul / Bine dospit ” în covata vieţii.
        Poetul ne limpezeşte, explicând cum oricare om, intrând în viaţă, a primit „ Un credit de minute” , pe care fiecare îl consumă cum poate şi cum se pricepe. De ce vorbim despre minute? Nici mai mult?...Nici mai puţin?...Deoarece, secundele te păcălesc să le cheltuieşti, iar ora te sperie când constaţi marea risipă a clipelor. Ce să mai vorbim de zile?...Sau de ani?...
         Dar poetul nu are timp să se sperie!...
         El ştie că „ Zilele ce trec ” sunt adăpate de „ Trăiri deşarte ”. Şi până la urmă, zilele acelea ( mai bune sau mai rele! ) vor face pace, căci „ Se vor îmbrăţişa / În linişte / Când vine umbra ”…
         Repet: poetul este un om ocupat!...Cu ce ?...
         Cu CĂRŢILE!...
         Scrise de el însuşi…Sau pe care le soarbe căutând în ele o „ Ştiinţă de povaţă ” şi atunci simte că alături „…în părţi / Parcă mai am o viaţă”. Căci ele, cărţile, sunt prieteni buni care „…amuţesc / Sub povara necitirii ” rămânând doar „…şoapte ”.
          Cu COTIDIANUL!...
          Cu acel cotidian în care observă şi bune, şi rele, pentru că „ Răutatea creşte în noi/……/...o înfruntăm / Cu mai puţine fapte ”. Un astfel de cotidian în care „ homo homini lupus est ” , cum spune un proverb latin. Căci poetul constată că: „…timpul / A omorât fiarele / Şi au rămas oamenii / Să fie în acelaşi timp / Amândouă ”. Este o tristeţe în care doar „ Gândul îţi e / Un zburător ”.
           Dar această  tristeţe se consolează cu altceva.
           Cu GÂNDUL DE IUBIRE!...
           Un sentiment fără de care viaţa n-ar fi întreagă!...Şi numai „ …zborul / Zâmbetului meu /……./ Obosit în bucurie ” se odihneşte „ Pe-a ta margine de pleoapă ” pentru a păstra nerătăcită „ Partea cea mai bună ” a inimii. Căci ar fi prea trist să ajungă la concluzia că între cei doi „…au rămas doar şoapte ”!...
           Tot ca o consolare se îmbogăţeşte cu un alt gând, care-l construieşte mereu…
           Cu GÂNDUL  DE  APARTENENŢĂ
           Poetul se întreabă dacă  la Siliştea „ Să fie aerul / Să fie gândul / Să fie locul / Care-i al meu? ” Pentru că „ Niciodată soarele nu a fost aşa / De mare / De prietenos /  De aproape de mine / Ca atunci când bucuros / Am aruncat ochii spre cer / La Siliştea ”.
           Acelaşi gând îl ţine aproape de Brăila, oraş pe care „…trebuie să-l ascultăm, / Să-l înţelegem, / Să-l ajutăm, /  Să poată vorbi / Ca să-l pricepem ” . Brăila, oraş în care celebrul ceas „ Şi azi / Albastru de ani / Ne saluţi cu o bătaie ”. Brăila alintată de Dunăre, care „ Îmbrăţişează oraşul ”, căci „E una cu el / Dunărea ”.
           Toate aceste trăiri ale poetului ne învaţă că va fi un sfârşit atunci când „ Lipsit de voinţă / Fără putere / Nu mai erai / Fiinţă ”. Simţim că se întâmplă aşa şi totuşi,  surprinşi „ Şi muţi suntem / Când vine umbra ”. Noi să credeam că „ Aşa doar anii mai mor ”.
           Din viaţa trecută şi petrecută rămâne ceva: „…zâmbetul acela / va fi veşnic / Într-o fotografie ”, după ce  din primii ani „ Te-ai dus / Copilărie / ….. / Iar amintirea /  Nu s-a scurs ” şi, doar „ Picăturile de timp / ….. / Rămânând să povestească / Ce-a fost ”.
           Este „ Fiare şi oameni ” scrisă de Mihai Vintilă…O carte dăruită!..
           O carte plină de „ Vibraţii de vorbe / Şi trăire de vise ”...
           A fost frumoasă lectura acestei cărţi!...
 
                                           Brăila  8 septembrie 2012

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VIDEO: Salonul Naţional de Plastică Mică, premiat la vârsta majoratului!

- Virgil ANDRONESCU -


 Foto: Mosorescu Luminița-Alexandra Filiala Brăila a U.A.P. din România a organizat, sâmbătă, 3 iunie, 2017, la Galeriile de Artă din Brăila, vernisajul Salonului Național de Plastică Mică de la Brăila, Salon care a ajuns la cea de-a 18-a ediție. Prezentarea expoziției a fost făcută de președintele U.A.P.R. Filiala Brăila, scenograful Gheorghe Mosorescu - coordonator al acestui foarte important și de mare amploare proiect cultural, președinte al Filialei Brăila a U.A.P. din România și de către doamna director al Centrului Cultural Nicăpetre din Brăila, Maria Stoica.
Au expus un număr de 228 de artiști plastici: profesori ai Universităţilor de Arte din Bucureşti, Iaşi, Timişoara și Oradea. Iubitorii de artă au putut admira multitudinea de tablouri executate într-o paletă largă de tehnici de exprimare artistică, acestea reprezentând nume importante în arta plastică contemporană, cum ar fi: la secțiunea gravură - Zuzu Caratănase, la secțiunea pictură - Letitia Opris…

VIDEO: Valeriu Ion Găgiulescu a lansat ...Ca floarea câmpului... la Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

La Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila s-a desfășurat vineri, 9 iunie 2017, lansarea cărții … Ca floarea câmpului…, volum semnat de scriitorul Valeriu Ion Găgiulescu. Romanul a fost prezentat de poetul Alexandru Halupa și de jurnalistul Mihai Vintilă.
Evenimentul a avut loc la Secția Mediatecă și a fost moderat dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii. Înainte de începerea lansării s-a ținut un moment de reculegere pentru George Șerbu- soțul epigramistei Stela Șerbu-Răducan, decedat cu câteva zile în urmă. Apoi eanu a făcut o scurtă prezentare a autorului: Valeriu Ion Găgiulescu este poet, prozator şi eseist. Acesta a debutat în 1965 cu Microfabule în revista Clubul din Argeș și a avut colaborări la publicaţiile: Ancheta, Cetatea, Curierul Primăriei, Ecouri dunărene, Florile Dunării, Pietrele Doamnei, Steagul Roşu, Vocea a treia. A publicat următoarele volume: Amurg, roman publicat în anul 2008; Potcovarul lui Pegas, volum de po…

EVENIMENT LITERAR LA COLEGIUL NAȚIONAL ”NICOLAE BĂLCESCU”

- Virgil ANDRONESCU -

S-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Poezie de la Dunăre la Carpați în perioada 8-9 iunie 2017. În prima zi a avut loc întâlnirea elevilor cu poeta, psiholog de profesie, Camelia Iuliana Radu. Programul a cuprins prezentarea biobibliografică a autoarei, aceasta fiind făcută de poeta Luminița Dascălu în calitate de moderator. 
Camelia Iuliana Radu a ținut o alocuțiune pe marginea poeziei contemporane, apoi s-a făcut prezentarea trilogiei apărute la Editura Singur, în anul 2015, susținută de scriitorul și prof. dr. Valentin Popa. A avut loc o lectură din volumul Oman; a urmat alocuțiunea-eseu despre munte-apă cu implicații spirituale, filosofice, psihice, susținută tot de poeta invitată; s-a lecturat din volumul Jucăm Lenin și s-a dialogat pe marginea acestui volum. În același timp s-a putut urmări și analiza o mică expoziție cu cărțile autoarei, o interesantă galerie cu grafică de carte conținând desenele Cameliei Iuliana Radu la propriul volum Oman și alte…

Jurnalistul TudorițaTarniță, triplă lansare de carte: Câmpia din noi, Micropoeme și Cobai într-o scoică

Vineri 16 iunie de la ora 17 la sala de lectură de la etajul unul al Bibliotecii Județene Panait Istrati va avea loc o triplă lansare de carte a jurnalistului Tudorița Tarniță. Avem în ordinea prezentării lor un volum de poezie intitulat Câmpia din noi, un volum Micropoeme și un volum de publicistică Cobai într-o scoică, toate apărute la editura InfoEST din Siliștea-Brăila.

Vor vorbi profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. Programul cuprinde momente muzical-poetice susținute de actrița Wanessa Radu și de profesorul Florin Lazăr. Moderatori vor fi Dragoș Neagu directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati și Caudiu Brăileanu. CITITI INTREG ARTICOLUL AICI: http://www.infoest.ro/stiri/cultura-brailei/Tudori%C8%9Ba-Tarni%C8%9B%C4%83-debuteaz%C4%83-cu-trei-c%C4%83r%C8%9Bi.htm

Concert de muzică barocă la Filarmonica Lyra din Brăila

- Virgil ANDRONESCU -

Sala de Spectacole a Filarmonicii Lyra din Brăila a găzduit marti, 30 mai, de la ora 19:00, un "Concert Simfonic - muzica baroca", cu Orchestra de Camera a Filarmonicii "Lyra-George Cavadia" din Braila, dirijata de colonelul Petrea Gogu. Au bucurat publicul soliștii: Cornelia Ghiorghiu la vioara; Iulia Sava - vioara; Doru Roșca la oboi.

 https://www.youtube.com/channel/UC9bLLOUw72enoWtAgwlfJ3g
Programul a cuprins muzică reprezentativă pentru perioada barocă a muzicii simfonice universale: Georg Friedrich Handel - Suita nr. 2 în Re Major (Muzica Apelor); Johan Sebastian Bach - Concertul pentru două viori și orchestră de coarde în re minor; Alessandro Marcello - Concert pentru oboi și orchestră de coarde; Georg Friedrich Handel - Concerto Grosso Op.6 Nr.1, în Sol Major "Foc de artificii".


Prezentarea evenimentului va fi realizată de profesor, Marilena Niculescu.

Sala de concerte a fost arhiplină!