sâmbătă, octombrie 22, 2011

Ideologia, bat-o vina, mai grea decat carnea de porc!

- Virgil ANDRONESCU -

Agamemnon Dandanache este este candidatul trimis de la centru pentru a fi ales deputat in judetul X si intruchipeaza tipul de zoon-politicon Carpato-Danubiano-Pontic.


Dupa cum vorbeste presa, fostul primar Constantin Sever Cibu va candida la functia de primar in alegerile ce vor avea loc anul viitor. Pana aici nimic nou si nelalocul lui. Surpriza a venit atunci cand senatorul Uniunii Nationale pentru Reconstructia Romaniei a declarat ca va candida din partea Partidului Democrat Liberal in alegerile locale din Braila.

Traseul politic al lui Cibu e unul cotit, cand pe stanga cand pe dreapta, de la Comitetul Central al Partidului Comunist Roman la Alianta pentru Romania, de la Partidul National Liberal la UNPR. Si chiar daca varsta venerabila pe care o are nu e un impediment, totusi, jalonismul politic practicat ar putea sa aduca unele semne de intrebare in randul alegatorilor braileni.

UNPR-ul vrea sa mearga singur in alegeri ,,dar nuantat’’. Actualmente UNPR are un protocol de spijinire a PDL-ului ,,sprijin fara de care Guvernul ar fi cazut de mult.’’ Interesul national este lozinca sub care, de la bun inceput, UNPR s-a lansat si de care face mare tam-tam de fiecare data cand pregateste ori face vreo manevra politica. Interesul national e stindardul sub care lupta ,,tradatorii’’ fugiti din partidele de opozitie. Interesul national a deveit ,,doctrina’’ de partid, o noua ,,doctrina’’ sub care unii s-au unit dintr-un interes politic ori cine stie ce alte interese doctrinar-electorale. Interesul ,,fata de mediul privat astfel incat tara sa supravietuiasca, sa nu ajungem in situatia Greciei sau a Spaniei, care nu si-au luat la timp masurile de austeritate si astazi sunt intr-o situatie de faliment’’, acest interes ideologic pe care ,,multi nu l-au inteles, aceste masuri de austeritate care trebuiau luate sub orice forma, pentru ca altfel ne prabuseam din punct de vedere administrativ”, este si interesul declarat al presedintelui Constantin Cibu.

Protocolul inaintat senatorului Constantin Cibu de catre liderii locali ai Partidului Democrat Liberal nu a fost nici pana acum încheiat ,,din cauza unor modificări, pe care Constantin Sever Cibu, preşedintele UNPR Brăila, vrea să le facă. ” S-au purtat discutii chiar pe terenul UNPR-ului dar fara nici un rezultat definitiv si asta, probabil, din cauze ideologice. Ideologia, bat-o vina, e mai grea decat carnea de porc si decat orice sondaj de opinie realizat la nivel local de catre UNPR si PDL. Deci, pana la urma cine si cum va candida la primarie !? Probabil ca batalia se va da in sondaje iar cei ce vor face mai bine sondajele respective aceia vor avea candidat la functia de primar al brailei. Constantin Cibu se prea poate sa aiba sanse cat pentru doua ,,barci’’politice !

Sanse are si Viorel Balcan dar numai pentru o singura ,,barca’’politica, aceea a PDL-ului. In tot acesc joc ,,ideologic’’ e, pana la urma, vorba numai de bani pierduti si de timp irosit aiurea. Viorel Balcan are sansa de a merge intr-un colegiu electoral de deputati si astfel va avea numai de castigat. De fapt, nu exista nici un razboi al candidaturilor intre Cibu si Balcan ci numai un razboi ,,idelogic’’ intre Cibu si Cibu, intre Balcan si Balcan. UNPR vs PDL nu exista, nu exista nici Cibu vs Balcan. Pana la urma cum ramane cu doctrinele, cum ramane cu ideologiile, mai conteaza stanga sau dreapta ori conteaza numai faptul ca Agamemnon (Agamita) Dandanache, generic spus pentru toti cei implicati, va obtine un loc de primar ori de deputat sau senator !? Pana la urna, pardon urma, politica si carnea de porc sunt cele mai grele : cad greu chiar si unui stomac de practicant al uneia dintre cele mai vechi profesii, daca e sa mergem cu gandul pana la Grecia antica.

Singurul argument pe care-l aduce in sprijinul meritelor sale politice este : ,,Te era de facut? Aminteri daca nu-mi dedea in gand asta, nu m-aled-zeam si nu merdzea deloc, neicusorule! fara ideii! Familia mea de la optzetinoua si mai devreme lupta si da-i, si da-i si da-i si lupta si eu in toate Camerele, cu toate partidele ca rumanul impartial si sa ramai fara coledzil !?"

NR
Acest material este un pamflet si trebuie considerat ca atare.

- http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=19320370 -

joi, octombrie 20, 2011

Dumitrel Pandrea: Domnul Simionescu a înţeles ceea ce i-am spus

- Virgil ANDRONESCU -


- interviu cu restauratorul Dumitrel PANDREA -


Şi momumentul ,,Traian”, ca orice alt monument aflat în patrimoniul unui propietar, fie el şi  autorităte publică locală, acesta fiind de grad B, adică de importanţă locală, trebuie restaurat şi conservat. Această operaţiune necesitând în prealabil întocmirea unui proiect care trebuie avizat  de către una dintre Comisiile regionale din localitatea unde se găseşte acest monument. Ca atare, la  monumentul ,,Traian” aflat într-un stadiu de degradare înaintat, prin hotărârea primăriei municipiului Brăila s-au început lucrările de restaurare şi conservare. Am stat de vorbă cu domnul Dumitrel Pandrea, restauratorul care se ocupă de lucrările asupra monumentului, în calitatea sa de persoană fizică autorizată.
Virgil Andronescu, reporter: Vă rog, domnule Pandrea să-mi descrieţi traseul birocratic, obligatoriu şi necesar prin lege, parcurs pentru întocmirea documentaţiei pentru începerea lucrărilor propriu-zise de restaurare. 
Dumitrel Pandrea,restaurator: Din nefericire, în Brăila numai avem monument de grad A şi acest monument a ,,mers” la Comisia Muntenia 4. Pentru monumentele de for public şi pentru elementele artistice, portante, purtate, în cazul brăilei teatrul şi clădirile din centrul istoric, stucaturile, acoperişul unde sunt elemente artistice. Conservarea şi restaurarea acestor elemente tebuie să aibă acceptul Comisiei Naţionale a Monumentelor la secţiunea componente artistice. Monumentul nostru, deşi este un monument de grad B şi ar părea că ar fi uşor de avizat într-o mică comisie zonală, nu este aşa. Monumentul a trebuit să fie supus exigenţelor Comisiei Naţionale secţiunea componente artistice pentru care s-a făcut un dosar, s-a realizat expertiza de stare a monumentului şi s-a luat fiecare element în parte şi analizându-se, s-au făcut teste, analize începând de la salinitatea excesivă a monumentului, s-au analizat depunerile de pe bronzuri, s-au analizat materialele litice deoarece în cazul de faţă avem două tipuri de piatră distincte. Partea de  soclu, de obelisc, avem un calcar similar Vraţa, iar partea de jos, postamentul a fost executat din blocuri de piatră de talie de Başchioi. Ca şi în imaginile, pe care mi le aţi descris, de la 1906, până la nivelul primei trepte monumentul era înconjurat de un trunchi de piramide de pământ pe a căror patru suprafeţe se aflau aranjamente florale, care prin cromatica florilor scria “Nihil sine Deo”. După ce s-au identificat suferinţele văzute şi nevăzute ale acestui monument pentru fiecare dintre ele s-a venit cu câte o propunere apoi s-au testat toate cele propuse. Din proiect s-a supus şi aprobat de Comisia Naţională ca acest monument să fie restaurat prin tehnica laser. S-a făcut simularea degradărilor, s-a stabilit regimul de lucru al laserului, s-au stabilit absolut toate iar  comisia a ştiut până în detaliu absolut toate intervenţiile care se vor face pe suportul litic sau pe suportul metalic de bronz, inclusiv îndepărtarea depunerilor de tot felul, inclusiv partea de omogenizare a patinei şi faza de peliculizare. Prin proiect s-a propus ca peliculizarea să se facă cu ceară microcristalină dar comisia a spus că aceasta se va eroda foart e repede şi atunci comisia a hotărât folosirea intralacului iar noi ne supunem în totalitate rezoluţiei şi avizului comisiei, pentru că avizul e semnat de ministrul culturii, e autorizaţia de intervenţie similară autorizaţiei de construcţie.
Rep.: În ce bază documentară s-au făcut costurile acestei lucrări?
D.Pandrea: În baza documentaţiei avizate, explicate mai devreme, pe antemăsurători, pe fiecare în parte: cât desogen, cât carbonat de amoniu, câte galoane de alcoxilani, etc. Dintr-o dată bronzurile n-au mai devenit simple componente artistice ci a trebuit să estimăm o desfăşurătoare şi au fost estimate în metri pătraţi, monumentul în întregimea lui l-am desfăşurat pentru că finanţarea şi contabilitatea ne cer acest lucru.
Rep.: Cum aţi apreciat preţul, aţi mers pe piaţă să vedeţi preţurile?            
D.Pandrea: Partea de costuri este una foarte laborioasă şi costurile sunt pe multe pagini, cu manoperă, cu regie, cu transport, defalcate pe fiecare tip de operaţiune şi suboperaţiune. Da, am mers pe piaţa restaurărilor şi am făcut o cercetare. La dosar au mai trebuit relevee, hărţile degradărilor, fiecare identificate cu lacunele lor. Costul a fost însuşit prin şedinţa Consiliului Local, dânşii vă pot spune mai bine.
Rep.: După întocmirea acestei documentaţii aţi participat la o licitaţie? 
D.Pandrea: Da, s-a scos la licitaţie, s-au făcut ofertări şi oferta ce mai bună a câştigat. Eu nu spun că cineva care vine şi face pe doi lei un monument trebuie să şi câştige, pentru că...
Rep.: Pentru că de doi lei îl face! 
D.Pandrea: Da, de aceea toate aceste Comisii vor să ştie foarte clar cine îţi finanţează lucrarea, de asta trebuie să îi anunţi de zidiri, de subzidiri, nu mai spun că atunci cănd intri pe componente artistice preţurile încep să sară, trebuie să vii şi să spui foarte clar cine e proprietarul şi dacă are banii să finanţeze aşa ceva, nu te apuci de un monument fără să ai banii necesari. Cel mai mare degrandant al monumentelor, nu sunt muşchii, algele, lichenii, este omul. Aşa se va întâmpla şi cu celelalte monumente, aşa s-a întâmplat şi cu celelalte monumente pe care am avut onoarea să le restaurez, de exemplu la Chiscani. Proiectul e realizat de un proiectant care şi el la rândul său e controlat şi avizat de un expert care îşi asumă responsabilitatea acelui proiect şi răspunde pentru eventualele nereguli şi greşeli.
Rep.: Cu autorităţile cum v-aţi descurcat, cum a mers?
D.Pandrea: Cu autoriţile am colaborat şi colaborez foarte bine, câteodată sunt uimit pentru că toţi au ceva cu fiecare... Lucrez, lucrăm corect, cinstit pe situaţii de plată, diriginte de şantier este domna Grămescu care e profesor universitar, pentru mine este o încântare că  domnul Simionescu înţelege ceea ce-i spun, cariera universitară, studiile tehnice, din fericire pentru mine, eu şi domnnul primar vorbim aceeaşi limbă. Nici pretenţii financiare nu am, nu am avut şi nici nu voi avea, decât partea de manoperă şi atât.
Rep.: Vă rog să descrieţi metoda de lucru asupra monumentului “Traian”.         
D.Pandrea: Mergem pe metodele tradiţionale pe care le împletim cu noile metode care fac foarte bine monumentului, nu există un panaceu, încă nu s-a inventat robotul care să fie programat şi să facem o conservare curativă. Se începe foarte cu îndepărtarea sărurilor cloritoase, sărurile din materialul litic, din nefericire am avut foarte multe săruri şi pe suprafeţele bronzurirol care au fost puse în evidenţă foarte uşor, prin turnarea unei picături de 3-5 normal de azotat de argint iar prezenţa clorului, asta e clorura de sodiu, poate ajunge prin capilaritate, prin apa  meteorică, în oricare dintre monumente. În momentul în care ea devine lăptoasă, albicioasă înseamnă că avem de-a face cu  ionul de clor, la fel sunt identificate şi celelalte săruri sau radicali de săruri ca azotaţi,azotiţi, sulfiţi,etc. Sunt nişte norme de manual al conservatorului de monumente, pe www.miconos.ro .
Rep.: Acest monument se mai poate ,,îmbolnăvi” şi, aproximativ, în cât timp?
D.Pandrea:  Bineînţeles că se poate! A restaura un monument înseamnă a-i vindeca suferinţa, lăsând urma trecerii timpului peste el, aici este frumuseţea! De ce nu se mai sablează un astfel de monument din piatră şi bronz? Pentru că în acel moment i-am îndepărta stratul care îi asigură maximă protecţie şi atunci viteza de degradare creşte exponenţial faţă de cea pe care o vom avea în mod natural. Există conceptul de asigurare al durabilităţii de restaurare şi aceasta a fost prevăzută în cadrul proiectului. Pietrei îi facem o hidrofobizare pentru a nu mai pătrunde apa în materialul litic şi va exista şi un protectiv şi pentru piatră şi pentru bronz care va asigura şi respiraţie pietrei. Acest monument aşa cum îl vom lăsa noi va rezista mulţi ani de acum încolo dacă nu vor fi cutremure, etc.
Rep.: O garanţie aţi oferit, aşa cum se face la orice lucrare de acest fel şi de o asemenea importanţă?
D.Pandrea: Restauratorii şi conservatorii au oferit şi o mentenanţă gratuită pe timp de doi ani de zile, cu raport de mentenanţă, este lucrul pe care noi îl oferim comunităţii. La fiecare şase luni de zile urmărim evoluţia în timp şi orice degradare din orice cauze vor fi remediate gratuit. După aceea partea de garanţie va fi eliberată pentru că se merge pe o garanţie de 10% şi mi se pare firesc că nu se merge pe o garanţie de câţiva bănuţi. Este o garanţie semnificativă şi este oprită din netul manoperei. Garanţia ajunge undeva la 20.000 lei, cam ăştia sunt banii care sunt aşteptaţi.             

Rep.: P.S. În conferinţa de presă primarul Aurel Simionescu a spus că bugetul alocat restaurării monumentului “Traian” , pentru dosarul cu aprobările necesare, analizele şi măsurătorile făcute şi restaurare, este ,,undeva spre 2 miliarde şi jumătate de lei”, numai că după ce s-au furat două plăci de bronz de pe soclul monumentului acestea ar trebui reconstituite şi ,,va mai costa probabil mai mult”.Nu primăria a ales metoda de restaurare cu LASER ci a cerut  doar ca acel monument să ajungă la forma iniţială, restauratorul are opţiunea alegerii metodelor de lucru.


miercuri, octombrie 19, 2011

PDL vs PDL

- Virgil ANDRONESCU -


Razboiul dintre Partidul Democrat Liberal si Uniunea Social Liberala e in plina desfasurare. In aceasta batalie e clar ca virtual invingator e USL-ul. Si nu pentru ca opozitia ar fi atat de puternica pe cat se crede ci pentru faptul ca ei insii, PDL-istii, tot calca in strachini si se faulteaza unul pe celalt.

Un exemplu din multe altele este cel de astazi cand din PDL a fost exclus fostul sef al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian. Biroul Permanent Judetean al PDL Alba s-a intrunit astazi pentru a lua o decizie in cazul Bian. Silviu Bian a fost arestat preventive pentru luare de mita. Lupta anti-coruptie dusa de PDL-isti, in frunte cu Basescu, s-a dus pe apa sambetei si prezentul, deloc glorios as zice chiar intunecat si monstruos, e plin de corupti.

Lupta impotriva coruptiei, declarata cu mare tam-tam, e una searbada si fara de corupti dovediti de justitie. Astazi cine fura un ou infunda inchisoarea iar cine fura un bou il da la kil si e liber ca pasarile cerului. Dar PDL nu se opreste din goana sa disperata de a se mentine la putere si anunta prin Sulfina Barbu ca in zilele ce urmeaza va fi numit un alt sef al ANOFM din randurile aceluiasi partid. Bravos nene, coruptie si corupti cat cuprinde dar tot nu ne lasam!

Ce si cate variante vor mai trebui sa analizeze, cu ce varianta finala vor veni si ce vor conveni cu premierul Boc? Probabil ca se asteapta vreun semn, vreo propunere ,,salvatoare’’ de la Traian Basescu! Cu siguranta ca presedintele nu va sta cu mainile in san.

        - http://infoest.ro/index.php?pn=2&idn=19320338 -

CONSILIUL JUDETEAN BRAILA, Dosar III-E-4

 ORDINE  DE ZI a sedintei ordinare a Consiliului Judetean Braila din data de 20 decembrie 2018,    ora 09.00, Sala Mare a Palatului ...